Hirdetés
- Az ASUS sem feledkezett meg a kvantumpontos OLED monitorok szegmenséről
- Ha szimulátoroznánk, és van pénz lóvéra, akkor akad ilyen is a piacon
- Felsőkategóriás NVMe SSD készül a Kingston boszorkánykonyháján
- Nyakunkon az ASUS AMD-s csúcsdeszkája
- 4K-s QD-OLED monitor az AOC-tól, picit talán olcsóbban a konkurenciánál
- Milyen notebookot vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Apple asztali gépek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- A Chieftec továbbra sem hanyagolja a klasszikus felépítésű házak piacát
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vendingo
veterán
-
jolti
senior tag
Emlékszel, hogy mióta megjelent a pacificnél és megkóstoltam, azóta ezt mondom.
Eleinte lehülyéztél' érte. Na jó nem szó szerint, csak nem értetted, hogy mit szeretek rajta ennyire.
Szerintem ár-értékben is nagyon ott van. És qurva finom mellé. Plusz mindig friss! Legalábbis én még nem kaptam egy hónapnál régebbi pörkölést.
Kóstolgatok ezt azt, de 2-3 havonta tuti veszek egy Malabart!
Valahogy nagyon egyben van nekem ez a kávé. -
Bazsee71
őstag
Nem a korábbi témát, kedélyeket szeretném borzolni, de érdekelne, hogy van-e valakinek tapasztalata koffeinmentes kávé öregedésével kapcsolatban?
Néha este is meginnék egy kávét, illetve van, hogy csak akkor van rá alkalmam, viszont nálam elég lassan kopna el még negyed kg is. Lassan kész a tuningolt popcorn-pörkölő, de azt olvastam a decaff nagyon nem kezdő kategória.
-
hifis50
csendes tag
Úgy kell méretezni, hogy egy adagnyi kávé még a legnagyobb méretű kávészemekből is beférjen, tehát legalább 20 - 22g.
A legegyszerűbb megoldás sötét színű orvosságos fiolákat venni. Ez fix térfogatú lenne, mint az eredeti darab, viszont semmi barkácsolást nem igényel. A bonyolultabb, de szerintem ügyesebb változat laborüveget, azon belül főzőpoharat venni, és ehez gyártani dugattyút. (A dugattyúval mindig a kávészemekig lehet szükíteni a térfogatot, akármennyit teszünk bele.) Persze itt meg kéne nézni, átmérőre elég egyformák-e ezek a poharak, de mivel automata gyártja, azt gondolom, megfelelők erre a célra.
Az eredeti Lyn Weber fiola, kétféle méretben:És a szerintem megfelelő főzőpohár:
-
paljoc
tag
Logikus vagy sem, én csak azt mondom, az ügy szempontjából nem látom az összefüggést a zöld kávé hónapokig tartó tárolási lehetősége, meg a pörköltek öregedésének vizsgálata között, én továbbra is külön kezelném ezt a két kérdést. Mindemellett magam is azt gondolom, legjobb dolog amit lehet tenni miután kinyílt egy akár védőgázas, akár egy simán lezárt kávészacsi, hogy mihamarabb megissza az ember.
-
ronin s8
senior tag
Nekem sem.
A pörkölés javítja a kávé minőségét (ezért pörkölik). Pörkölés szempontjából az újhullámos kávék alul vannak pörkölve - jelentsen ez a szó bármit is.
Élek a gyanúval, hogy egy-egy kiváló olasz brand által csomagolt kávé átment néhány - újhullámos pörkölő előtt ismeretlen - eljáráson, minek köszönhetően stabilabb lett. Viszont ahogy én látom, az újhullámosok is fejlődnek. Lehet, hogy rájöttek pár dologra, amivel meg lehet hosszabbítani az agonizációs időt.
Az idő ellen sajnos nincsen orvosság. Lehet trükközni, egyes kávék (a robusták pl. eléggé) jól bírják az idő múlását, de jobb betartani náhány kezelési szabályt, amivel elejét tudjuk venni a gyors öregedésnek. -
paljoc
tag
Igen, ez is benne van a dologban ill. a másik szemszögből nézve, egy nagyon jó alapanyagból és nagyon hozzáillően megpörkölt újhullámos, amiben még tombolnak a fajtára jellemző ínyencséget íz terén, tudnak marha nagyokat villanni ha a készítés is rendben van. Ilyet is sokszor hallottam, hogy "fú, nyitáskor volt egy két olyan húzásom hogy csak pislogtam", aztán többet már nem nagyon. Persze jó úgy is csak akkor már ott lebeg a fene nagy kontraszt az első nagyon jóhoz képest.
Nyilván egy sötét pörinél, ahol már messzebb járunk az eredeti íztől, ott ez nem ennyire észrevehető talán. Viszont tény hogy van ízlés, stílus meg bab fajta is aminek meg ez pörkölés áll jól, de itt valóban nem annyira szembetűnő ízben az akár gyorsabb kémiai változás, öregedés. -
adp
őstag
Köszi a válaszokat mindenkitől!!
Akkor igazából nem fagyasztgatok ha nem szükséges arra a kb 1 hónapra.marad a kiporciózás 5-6 részre.
Melyik a jobb opció a pall yotzos zacsihoz hasonló zacsik amin ugye van az a kis lyuk, vagy szellozo valami, vagy a légmentesen záródó dobozka? -
mutyi
senior tag
Köszi a tanácsot, holnap így próbálom.
Nekem az a vicces ebben, hogy a véggel együtt baromi jó tejhabokat készítettem eddig, ha minden adott volt, azaz kellően lehűtött kiöntő és tej, friss tej, megfelelő mennyiségű tej.
A tapasztalatom az, hogy ezeknek az együttes állása fontos,hogy baromi jó legyen.
Ezzel szemben a véget levéve sem tudtam sosem jót produkálni és most sem az új gőzcsővel, de ennek is kitanulom a fortélyát.Fragola: Akkor szereznem kell valami hosszú imbuszkulcsot, aminek van foggantyúja is,mert amit vettem, ez ilyen kis lófasz,mint amiket adnak a bútorokhoz is.
A gépet lefektethetem az oldalára? -
Ábi
tag
Neked a Csernus féle Almagyar-Érseki Szölőbirtok kell!
Kávé, bor, lélek harmóniában áll náluk.Egyébként ilyen szemponból egyetértek veled!
-
Ábi
tag
"masszívan szenvedős"
Kicsit erős konklúzió szerintem.Ha mi, tekerősök az egyik véglet vagyunk, Te a másik a "csakazért se" feelinggel.
Valahol a kettő között van az igazság.
Az egész kávézás, ahogy aktív fórumosok nyomjuk, agybaj egy átlag embernek.
Bemelegedési idő, mikro pörkölő, darálás, cseppentés, szitálás, kavarás, PID, húshőmérő, AP, bab fagyasztás...
Fanatizmus kell hozzá!Ezek a tekerőlantok jó alternatívát jelentenek a többszörösébe kerülő elektromos őrlőkhöz képest.
Engem elsősorban a minőségi előrelépés mozgatott a Pharos irányába. 68 mm kúpost akartam. Elektromosba még használtan se láttam 370$-ért, ami egy jó állapotú használt S.J. ára. (persze akad 80.000 Ft-ért is, de az mázli) A nagy ipari kúposok meg pláne nem otthoni őrlésenkénti babváltásra valók.Igen, tanulságos lehet, ahogy leírjuk tapasztalatainkat. Pont ezért nem is rejtem véka alá a tekerés "nehézségét", amit nem kell olyan borzasztónak feltűntetni.
Igazad van, 1-2 hónap múlva is nyilatkozom a Pharosról (inkább folyamatosan
), addigra kiderül hogyan lehet vele együtt élni. Aki akarja, az eljöhet és ki is próbálhatja, pláne ha kétkedő.
-
Ábi
tag
A konyhampult felét belaktam mostanra. Lehet beáldotom egy részét 4 megfelelő méretű furattal, amibe beilleszkedne a Pharosz talpán a gumigyűrű alatt lévő 4 csavar. Ezzel a forgo mozgást kiiktatnám és már csak a leszorítás maradna, ami már tényleg alhanyagolnató.
Holnap ki is próbálom egy deszkán. Ha beválik, megcsinálom, max veszek 4 kupakot, ha nincs használatban a Pharos és csókolom. -
ronin s8
senior tag
Érdekes ez ahogy állandóan szeretnéd csipesszel kiemelni a változók közül az ingerenciát és a hozzáállást, annak érdekében, hogy valamennyire objektív véleményt csikarj ki az emberből, de elfelejted, hogy ha ezt valóban megteszed, akkor nem marad más, mint a kapszulás...
/Bocs, ezt nem vitaindítónak szántam, meg nem is kötözködni akarok, csak nem nagyon hiszek abban, amit csinálsz, plusz kár elvenni valaki más örömét.../
-
soldier2
őstag
Ha sokat kell állítani, gyakran csinálja. De mivel mind Paljoc és Kalmár világosabb pörkölésű kávéi hasonló darálást igényelnek, a Casino Moccaval ellentétben így leginkább az ő kávéjukkal szívok (megéri persze, mielőtt valaki rossz következtetést vonna le). Mikor a Kapucziner kávét próbáltam, ott is hasonló volt.
Abi: ez nálunk nem gond. Feleségem teázik, kávét nem szereti semmilyen formában, ha valaki tőle kávét kér jacobsot kap brikkával
-
soldier2
őstag
Mivel rendszeresen így járok, már nem is veszek tőlük egy zacskóval. Érdekes jelenség (és csak Casino mocca kávéval) hogy rendszeresen egyre finomra kell állítani (mert átzubog ha nem) majd hirtelen befullad, és 3-4 fokzatot is vissza kell jönni, hogy jó legyen. Mondhatni klasszikus "pangó örleményes" viselkedés, de átlátok a kések közt lámpával, itt ilyen nincs. Most megint ezt játsza. A lehelletnyi állításokat jól érezni, de ha nagyot állítok, rendszeresen ez van. Négyet előre, kettőt hátra
-
paljoc
tag
Egyszer kávéztunk egy topic/másik/ társsal a Balcsin, ott volt üzembe helyezve egy ilyen tekerős. Ha jól rémlik már a bab betöltése is agyrém kategória volt, de az őrlemény kinyerése még azt is überelte. Majdnem megkérdeztem, hogy ez most komoly-e, de aztán mivel udvarias gyerek vagyok /többnyire/ és vendég minőségben voltam jelen inkább csak annyit mondtam, "hú de klassz"! /igazából meg nem tudom már mit mondtam rá :-)/
Na most hogy az újabb már használhatóbb-e azt nem tudom, de a régi az számomra nem ütötte meg a mércét e téren. Olyan érzésem volt kb. mintha egy bűvös kockát kellene kirakni a tekergetés meg forgatgatás, alánézek, fölénézek procedúra láttán. Őrlemény terén nem volt mérvadó a személyes találkozás, mert hajnal volt, siettünk és nem volt idő hosszas állítgatásra meg próbálgatásra, úgyhogy megittuk kicsit gyors lefolyással a kofit abból amit kiadott. Amúgy jópofa szerkezet és tuti jó az őrleménye is, csak ez az in-out része volt hajmeresztő! :-) -
Toobee
veterán
Aki szedte már szét a saját darálóját, az biztosan látta, hogy az éleket, derékszögeket szépen belepte már a kávé. Az egyszer beköltözik oda, aztán maximum a felületéről válik le néhány szem, egyébként meg egy idő után szépen megköt ott, aztán csak fogkefével lehet levakarni, vagy vegyszerrel.
-
weinmaker
őstag
Az a bennmaradó őrlemény nem kavar be az tuti. Nálam minimális ami nem jön ki, mert finoman tenyérrel megpaskolom az orcáját (vagyis ahová a kávét öntöm be), és kihullik alul szépen minden. Nekem a Fiorenzato az eddigi legszupibb játékos, és azóta nem is tekintgetek másfelé
-
Gosti
csendes tag
"...én úgy nyugtatom magam..." - ez a helyes kifejezés
Egyébként pont a "feltapad mindenhová" miatt tartom baromságnak a darálótisztító csodaporokat: a feltapadt dzsuvát ugyan le nem hozzák! Kb. kéthavonta szétborítom az Ascasót, és akkurátusan kitisztítom az őrleménykamrát, a késeket, stb.
-
hifis50
csendes tag
Amikor indítottam a daráló projektet (jó rég volt), még tényleg ez volt az elfogadott nézet. Ezért akkor triviális volt, hogy én is ebbe az irányba mozdulok. De mára az EK43 (aminek most kihozták egy törpésített változatát), a Mythos One, és most legújabban a Lyn Weber EG1 azért megbonyolította ezt a képletet
-
Ábi
tag
Nem leszek ellenálló még 2060ban sem, mert ugyan van feneketlen karom a Bricolettahoz, amit nem kalmár gyártott, de korábban nem olvashattad ezt a kifejezést a hozzászólásaimban. 😉
Azonban, ha a Caravelhez vennék egy kalmár féle NAKED kart, már csak tiszteletből is NAKED csapolásként említeném a folyamatot. Ebbe semmi ellenállóság nincs, pusztán név van nevezve a gyerek.
Az, hogy akinek nem NAKED karja van és mégis így nevezi a művelet, engedtessék meg neki... szerintem. Nem értem a problémát.🙎 -
soldier2
őstag
Legyen. Én is szívesebben használom a magyar megfelelőt ha van. Csak hát kávézókban is így hívják. De legyen mától nyitott kar/szűrőtartó
a kávé egyébként szar lett, de ezt gondolom nem kell leírni. Amit előtte húztam és kidobtam, mert kb 5 bar körüli nyomás kellett hogy időben lejöjjön, az sokkal jobb volt, de harmadikra nem volt idő.
-
bl4ze
veterán
Nem szép dolog
De akkor közkivánatra :
Mivel továbbra is sajnálok a Catlerhez 40 ezerért nyitott kart rendelni hogy megmérhessem a kilépő víz és a PID által jelzett hőfok arányát, más utat kerestem. Ebben nagy segítségemre volt egy topictárs, aki nemrég írta be hogy ilyen gépe van és pár hónap együttélés után bebizonyosodott számára, "nem lehet vele jó kávét készíteni". Ez új löketet adott hogy valami úton-módon megmérjem a kilépő víz hőfokát, ugyanis én az ominózus állításnak pont az ellenkezőjét tapasztaltam, ráadásul lassan másfél éve, mióta használom meg vagyok elégedve a masinával.
Úgyhogy fogtam egy IKEA hőmérőt, bedugtam a csőrbe, beállítottam 88 fokra a PID-et és csapoltam 30 mp-et. Ez alatt így üres szűrővel nyilván nem egy eszpresszónyi víz jött le, hanem egy bögrényi. A fenti kijelő bal oldalán látszik a kilépő víz szondázott hőfoka, ami ismétlem, közel 2 dl távozó vizet jelent.
Íme:
https://www.youtube.com/watch?v=CxeNaNP6gMc&feature=youtu.be
A "kísérletet" többször is megismételtem, a mért érték hol 87, hol 88 fok volt folyamatosan. Kipróbáltam egy percen át történő csapolással is, akkor lement 85-86-ra, de másodperceken belül az aktív fejfűtés visszakorrigált 87-re. Értelemszerűen ez már a normál kávéfőzéshez képest extrém távoli eset, de ezt is bírta.
Számomra ezúttal bebizonyosodott, hogy a PID-en beállított érték tulajdonképpen a kávéfőző víz hőmérséklete, amit atom stabilan tart a gép a csapolás alatt. -
Kávé Kálmán
tag
"az előbbi az nagyon újhullámos és az utóbbi egy jó egyensúly?"
Kíváncsi vagyok hova rakod majd a közepest. Persze nem mindegy, miből közepes :-).
Aki bizonytalan a választással kapcsolatosan és kérdez, annak espresso-hoz a közepest szoktam ajánlani, mert ha a pörkölés intenzitása miatt nem jön be, akkor onnan egyértelmű melyik irányba kell "menni". Kevés kávét pörkölök mindhárom skálán, ergo bizonyos orientációt adok. Azon belül már ki-ki ízlése szerint választhat. Van amelyik kávé a sötét (az általam annak nevezett), van amelyik a világos pörkölés mellett teljesít - szerintem - gyengén. Ezeket az opciókat bizonyos kávéknál töröltem a választhatók köréből.
-
levytee
csendes tag
És miért a régi, használt a jobb? Az hogy olcsóbb az oké, de mi lett más 2015-től? Ha használt akkor honnan, kitől lehetne tényleg szépen felújított darabot venni? Vagy halásszak háztól és bízzak abban, hogy hátha nem csesznek át.
Akkor még a daráló is ott van. A Graef-ből már elfogadható áron vannak CM900, az is felejtős?
ÁÁáááá,
bent vagyok az erdőben!
-
soldier2
őstag
Én mindig megkérdezem, szerinte melyikkel a legjobb az adott kávé. Általában a közepest javasolta. Sötét pörköléssel a Brazilt próbáltam, nem lett nagy kedvenc.
Múltkor majdnem elcsábultam, de csak 220 fontért volt, annyit nem adnék érte. Meg a kollégák utána kifejezték, hogy nekik a kapszulás tökéletesen megfelel
-
Ábi
tag
Ha nem válik be, várok 2 évet és 50% haszonnal adom el, ha ilyen a tendencia!
Tariattinak már nincs meg, kalmárnál van.
Majd Gáborral egyeztetek. A Pharos vs Mahlgut miatt be van már tervezve egy találkozó.
mgy-t még vallatom majd.Remélem egyben érkezik meg, mert képen nagyon jó állapotúnak tűnik.
A deal átutalása része (csak ezt fogadta el) nem volt a legköltséghatékonyabb rész, pláne a CIB bankomnál... -
mgy
senior tag
Azért, mert van pár Caravelem?
Megnéztem gyorsan az ebayt, annyira szerintem nem mentek el az árak, sőt...
Nincs benne nagy bűvészet amúgy, tudomásul kell venni, hogy a fej pöttömke, meg kell dolgozni magasabb hőigényű kávéért alaposan. Nem elég hagyatkozni az edényben melegedő víz hőjére, át kell ereszteni csapolás előtt x kapus csésze forró vizet. Nyilván az x függ a kávé igényétől.
Nekem utángyártott, orphanos szűrőm van hozzá, 12+ gramm kávé megy bele, de ebből a picike dugattyútér miatt szigorúan szimpla jön ki. Lehet szeretni/utálni a 12-es szimplákat, nem hétköznapi élmény, az biztos.Illetve, szigorú figyelmeztetés!!! Annak ellenére, hogy a fűtőszál a szabadban álldogál, méretezve úgy van, hogy felette vízzel teli edényt fűt. Nem jó érzés hallani elpattanni, pótolni szinte lehetetlen.
-
vendingo
veterán
Megmondom a frankót!
Ugyebár a héten cseréltem a GB-t Faemara. A kávé íze eddig szinte ugyan olyan, csak a GB árának a duplájába van nekem a faema.
Valszeg jobb lesz majd a kivonatolt kávé minősége ha jobban kiismerem a gépet, de nem várok extra ízorgiát. Vasárnap pörizek sok finom kávét, amivel jövő héten végig nyúzom majd az új jövevényt.
Ma tanzaniait ittam, itt egy kicsit jobban előjöttek a gyümölcsös ízek, de ez lehet attól is, hogy más darálóbeállítást alkalmaztam, mint korábban.
Anno nekem a Lelit bejött, igaz akkor még PID nélkül volt a GB-m, ezért sokkal jobbnak éreztem a vele készült kávét.Aki újat akar, az vegye meg mert ennyiért tényleg jó, még én is majdnem elcsábultam.
Most fele ennyiből összejött egy szinte ugyanolyan gép. Kap majd előáztatást, rézcsőtuningot, programozható csapolásintervallumot... Még nem tudom hogyan lesz kivitelezve, de majd valahogy összehozom. -
Upo
addikt
Ebay-en szoktak lenni, spanyol gyártmányú mini gép a 70-es évekből, elég sokat kérnek érte. Többször láttam már a pirosat valami divattervező logójával, na az 2x olyan drága volt mint a többi.
Inkább divatozásnak gondolom, meg vitrinbe kirakni, nem hiszem hogy egy legendásan jó gép lenne, akkor már biztos hallottunk volna róla. [link]Rákeresve, tudja a fene, még lehet is benne valami... [link]
[link]És igen, Pierre Cardin logósak is vannak
-
soldier2
őstag
1x próbáltam, már nem emlékszem, elég régen volt. Mondtam is a srácnak, kipróbálom, mert a CM tudtommal nem nagyon pörköl ilyent. Remélem SID olvassa, és meg tudja mondani, mi van most terítéken a Budapest Baristasban, és mi lenne a megfelelő szóhasználat. Azért mertem először a klasszikusabb jelzőt használni, mert ezt használta a barista is. Tényleg nem tudom mi lenne rá a megfelelő jelző, mert a klasszikustól messze volt, de nem volt annyira savas mint ha másik darálóban lévő etióp (ami amúgy jobban bejött).
Ronin:
-
Kávé Kálmán
tag
A másik kérdés, hogy a használt szenzorok a pid-eléseknél (csak feltételezés!) full kalibrálatlanok. Azaz két azonos gépnél azonos helyre felszerelt szenzor mást-mást mutathat azonos hőmérsékletnél (azonost mutat különbözőnél, ahogy tetszik), miközben esetenként fél fokos eltérések fontosságáról folyik a vita.
Jó dolog a pid. De vannak korlátai. És hidd el, ezzel sokan nincsenek tisztában.
-
Kávé Kálmán
tag
Kedves Parci! Ha vennéd a fáradságot, hogy kétszer olvasod, amit írtam és nem rögtön válaszolsz, akkor felfigyelsz valószínű arra, h nem helyesen, nem arra reagáltál. Magamtól nem idézek szívesen (el lehet olvasni még egyszer). Magadra vetted, amit primér nem Neked szántam. Olyan vitákba nem szívesen szállok be, ahol egymás cerkáit mérik össze a felek
. Legyen elég annyi, hogy én se tegnap kezdtem el gondolkozni az eszpresszógépek hőháztartásáról.
Szerinted 10 pidelt gép gazdája közül hány fogja megvárni a MÁSODIK húzás előtt a "hőstabil" állapotot? És honnan fogja tudni, hogy hőstabil? Stopper alapján? Egy bizonyos gépre ez ül, de nem mindenkinek DC csücsül a konyhapultján.
Az, hogy ezen a téren (a gépek hőháztartása témakörben) nagyon sokan a sötétben tapogatóznak még, azt nap mint nap meg lehet a fórumokon tapasztalni. Az instant pid-elés nem segíti (szerintem) a tanulási processzt, hanem sokkal inkább gátolja.
Ellenben, ha néhány hónapig ki-ki (NEM MINDENKI INGE!!!) küzdött volna a PID-eletlen gépével, többet tanult volna. És aztán jöhet a PID. És jobb is lesz tőle a gép.
De itt az az általános hozzáállás, hogy ha valaki a Muka Express-ről vagy a Saeco Via Venetoro-l Gaggia Baby-re akar upgradelni, hogy PID nélkül, az csak egy mihaszna jószág. Szerintem ez téves.
-
Kávé Kálmán
tag
pid (megint kimondta :-)...
A pid-del az esetek többségében a vizet temperálják, ha nem tévedek. Pedig van még néhány komponens, amin a víz kénytelen keresztülmenni, amíg a kávépárnáig el nem jut. Ezek mindegyike kileng. Minden húzás után kileng.
Nem lennék meglepve, ha az átmelegedett szituáció utáni csapolást követően meghatározott számú ponton mérve totál más hőmérsékleteket mérnél, mint az előtt. A pid meg, mint a cövek mutatja a beállított értéket. Ezek nem szabályozott hőmérsékletű pontok. De esetenként simán odavernek a pid-del faszán tizedre beállított hőmérsékletednek.
Történetesen egy Gaggia-nal is ott az út végén egy nem elhanyagolható tömegű fej, ami nem csekély mértékben befolyásolja a kávét érő víz hőmérsékletét.
Nem elbagatellizálom a pid-et, csak nem szabad mindenhatónak tekinteni.
-
Kávé Kálmán
tag
"a szalag reagál némi késleltetéssel a fejhőmérséklet változására"
Ez tökéletesen így van, de nincs, ami gyorsabb lenne. Egy szenzor még a szalagnál is lomhábban reagál. Tény, hogy tizedfokokat is mutatni fog. De minek :-)?
Neked a kiskaros készségek nem lesznek ezek után közel(ebb) hozhatók. Hacsak el nem hiszed, hogy a Strietman történetesen pid nélkül is tökéletes. A többi kiskaros is az, csak több fáradság kiismerni őket.
Vigyázat! Sommás szubjektív vélemény következik :-).
A PID nem nyújt mindenre megoldást (szerintem). De mutat egy számot, amit változtathatsz. Akár el is hihetsz. Ha a kezelő (egy user, általános, nem Rólad van szó), nem érti a gépe működését, csak egy kacat, amit gépére akasztottak, ami sok esetben meggátolja a gépe alaposabb megismerésében.
-
soldier2
őstag
Naná, és ez ízben is jelentkezik. Csak annyit tennék hozzá KávéKálmán hozzászólásához, hogy nem gyári állapotban. Hiszen a reprodukálhatósághoz kell a nyomásmérő, és fejhő mérő upgrade. Mivel egyik sem széles körben elterjedt "még", így nyilván a régi tapasztalatok nem az ezekkel szerelt gépekre vonatkoznak (sokkal inkább a még nyomáskapcsolóval sem rendelkező régi pavonikról.)
-
looser
addikt
Azt hittem, a nagy nyomás miatt - a gőz alapú készülékekkel szemben - több a kioldódás mindenféle összetevőből. Na de ez így szuper :-)
Megvallom, gyakrabban megkívánom a kávét, mintsem az előző hatásának csökkenése miatt döntsek egy újabb adag mellett, de 4 órát szoktam várni (napi max. 2 + egy tea), mert úgy tudom ennyi a koffein felezési ideje. De akkor bátrabb leszek, max. ha nem tudok nyugodtan ülni, akkor visszaveszek kicsit :-) -
Xabi78
aktív tag
Nem gondolom, kb. 10-es-10es (igazából 6 és 15 közötti random) sorozatot csináltam már adott kávékkal így is és úgy is. Volt olyan kávé, ahol 1, volt, ahol 2 fokozatot kellett állítani. Mondjuk lehet, ebbe belejátszik, hogy már kopottaka a kések, vagy csak a holdfázis, nem tudom. De az eddigi 3 kávé közül, amelyen ezt próbáltam (Paciff Roma, LaPiazza, PinUp) mind produkálta.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Lenovo ThinkCentre M910q Mini PC / i7 7gen/8GB RAM/240GB M2 SSD/12 hónap jótállással
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 4690K 4 mag 4 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! I5 14400F / RTX 5070 12GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H510M i5 10400F 32GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest