Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Plazma TV topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Apple MacBook
- Projektor topic
- Végre 120 Hz-es lesz az Apple következő monitora
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
Új hozzászólás Aktív témák
-
ronson
őstag
válasz
Balázs1621
üzenetére
Merre vidék?
Mert kezdőként mondjuk, BAZ megye minimálbér, GYMS megye 120k.Illetve ezekre a pozíciókra általában nincs béralku. Majd ajánlanak valamit és vagy kell, vagy nem.
-
Bedobom ide is...több szem többet lát alapon:
Szerintetek kezdő/junior .Net fejlesztőként nem BP esetén mennyi lenne a reális bérigény?
Nem multinál, hanem kisebb cégről van szó.Előre is kösz.
-
Balázs1621
senior tag
Üdv!
Kezdő elektronikai technikusként, vidéken egy multicégnél mennyit kérhetek szerintetek? Nem szeretném nagyon beégetni magam, hátha valaki jártasabb...
-
Yushchenko
őstag
válasz
Mercutio_
üzenetére
És az X-Y sávban a legkisebb általad elfogadhatónál 20k-val több legyen az X. Csak jó tanács, főleg, hogy magyar cégről van szó. Úgysem fognak elküldeni, ha ők máshogy képzelik el akkor mondják egyből.
Amire még készülhetsz (ismerve a magyarokat) hogy minimálbér+boríték kombinációt fognak ajánlani. -
Mercutio_
félisten
Mondd azt, hogy X-Y sávban az egyéb juttatások (béren kívüli, cafeteria, esetleges jutalom, 13. havi, stb.) függvényében, és mondják meg, hogy az általuk elképzelt bér bele esik-e ebbe a tartományba. Tedd hozzá, hogy szeretnéd, ha a próbaidő lejárta előtt újratárgyalnátok majd az összeget, mert akkor fogsz tudni valamelyest képet alkotni a munka komplexitásáról, az anyagi és egyéb felelősségről, stresszről, munkatársakról ami mind befolyásolhat.
Próbaidő végére meg talán már megtudod milyen béreket kapnak mások (a sajátodat ne mondd, mert lehet hogy jobb mint aki már 2 éve ott van, de kevesebbet tud, vagy fejlődésképtelen, esetleg szimplán csak pechje volt és keveset kért)
-
AtiGef
senior tag
válasz
Yushchenko
üzenetére
Teljes megegyezés majd szerdán lesz. Ha elfogadom megegyezünk akkor jövőhetén már kezdhetek is.
-
AtiGef
senior tag
Sziasztok
A minap sikerült állást találnom hál égnek. Pályakezdő vagyok, végzettségem: Gépgyártás technológiai technikus OKJ (múlt héten vizsgáztam). A vállalkozás közép nagyságú, Magyar tulajdonú. A feladatom szerszám készítés javítás lenne. Mikor az interjún voltam jött a kínos kérdés, mégis mennyit gondolok? Hát így pályakezdőként elég nehéz megmondani. Szerdán lesz a pénzbe való megállapodás de vajon mennyit kérhetek? Félek hogy pimaszul alacsony fizetést fognak ajánlani. Cad Cam alapismereteim vannak Autocad 2012, Mastercam, Solidworks 2011. Előre is köszönöm válaszotokat
Természetesen Angol közép szinten értem és beszélem. -
modern
aktív tag
Sziasztok!
Középfokú logisztikai ügyintéző okj-s papír + 3 hó gyakorlat (sajnos egyenlőre több nincs :/) + folyékony angol nyelvtudással (középfokú nyelvvizsgával) milyen kezdő bruttó fizetésre lehet számítani Budapesten? 108.000Ft (bruttó) -nál többre? -
m@tthew
csendes tag
-
anulu
félisten
válasz
m@tthew
üzenetére
bocsi, hogy ezt mondom, de elolvasva, amit linkeltél, ez a képzés kicsit hihetetlen. ha ezeket olyan szinten akarja megtanítani, hogy tényleg mindegyik feladatkört el tudd látni akár nagyvállalatnál is, ahhoz sok-sok félév kell (ha 0-ról induló tanulókról van szó, komoly előképzettség nélkül), intenzív tanítással, labor, satöbbi. azt nem láttam, hogy mennyi idős a képzés, de abból kiindulva, ami itt le van írva, nem hiszem, hogy egy erős ECDL vizsgánál többet jelentene. és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mit mondasz egy állásinterjún, mikor megkérdezik, hogy "milyen projectekben vett részt eddíg?", "a megkövetelt 2-3-4-x év tapasztalatot melyik vállalatnál szerezte?"
"projektet tervez és értékel": ettől viszont majdnem befontam a szemöldököm. ilyenhez sok-sok év on-the-field tapasztalat szükséges, hogy ne csak légbőlkapott dolgok szerepeljenek benne.
meglátásom szerint az "erősen kerülendő" kategória

-
j0k3r!
őstag
válasz
Mercutio_
üzenetére
igazabol a szukseges technologiak szama szerintem mas-mas projecteknel elterhet, en rogton 2 reszre osztanam a dolgot:
- statikus "weboldalak": a tartalom elore ismert, nem "interaktiv", pl.: egy ugyvedi ceg weboldala - fix 5 menupont, fix tartalom
az ehhez szukseges technologiak: HTML(5), CSS(3), JavaScript (esetleg valami js framework hasznalata, de ez sem "business" feladatokat lat el, hanem inkabb a DOM-ot manipulalja (kulonbozo effektek, megjelenesi hatasok))- dinamikus "webalkalmazasok": a tartalom nem fix, a usernek van modja "manipulalni" az oldal tartalmat pl.: egy forum (regisztracio, belepes, cikkek letrehozasa/torlese, stb.)
az ehhez szukseges technologiak:
- server oldalon: PHP, ASP .NET, JAVA, SQL (legtobbszor kell adatbazis is) - illetve ide tartoznak meg az egyeb frameworkok is (pl.: Zend, ASP .NET MVC, ORM-ek)
- kliens oldalon: HTML(5), CSS(3), JavaScript (itt mar szuksegszeru altalaban az egyeb js frameworkok hasznalata (pl.: jQuery), valamint itt mar "business" feladatokat is ellat a kliens oldal (aszinkron modon torteno validacio, tartalom betoltes, stb.)mod: ha kihagytam valamit, majd megirjak az okosabbak

-
-
m@tthew
csendes tag
válasz
Jhonny06
üzenetére
Jogos, inkább mondanám felhasználói szintnek, alap linux parancsok mennek, a rendszer beállítása, testreszabása, hálózati beállítások, meg egyszer csináltam egy linuxos szervert. Amihez inkább értek az a képszerkesztés, retusálás, logo, kolönyvborító tervezés, videóvágás. Webprogramozás html-ben, a css-t most tanulgatom. De ennek a "webmesterinek" én sem sok értelmét látom. A papírral nem hiszem, hogy sokra megyek, ezeket az ismereteket meg magamtól is megszerzem.
-
-
m@tthew
csendes tag
válasz
Jhonny06
üzenetére
Számítógéphálózat-üzemeltető más néven. A képzést még nem végeztem el, nem tudom érdemes lesz-e.
Az itt leírtak nagyrészét már most is megcsinálom. Programozás nem megy mert szarul tanítják, magamtól meg eddig lusta voltam nekifeszülni. Alapszintű linux ismereteim vannak.
Azon is gondolkozom, hogy kicsit váltok más irányba, pl: BKF Media-design szak (BA) vagy valami hasonló, ha maradok IT-s területen akkor a hálózat és a webprogramozás ami érdekelhet. Azért írtam ide, mert ti már jobban látjátok mire van igény, nekem meg lassan döntenem kell.
-
-
m@tthew
csendes tag
Szerintetek egy Webmester, közép angollal mit kezdhet? Kezdő fizu? Mit lenne még érdemes tanulni?

-
Mawyx
őstag
A tulajdonos mindenhol kihajtaná a turót is a melósból, aztán meg be van sértődve, ha a melósok kilopják alóla a céget vagy nem csinálnak semmit, csak ami a létminimumhoz kell, tojnak a vásárlók fejére és meg vannak sértődve ha véletlenül bemegy a boltba valaki.
Nagy cégeknél van forgalom, ott szerintem minimál fölé tudnak menni, bár nem tudom, nincs ismerősöm. -
Mawyx
őstag
Kb mennyit keres egy szemüvegbolti eladó Bp-n?
-
-
Babetta-X
senior tag
Érdekes olvasgatni amiket írtok
Azt hiszem először elmegyek dolgozni a szakmámban, aztán a fizetésemet félretéve benevezem magam néhány nyelvtanfolyamra, és ha az jól megy akkor továbblépek az IT valamelyik irányába, amiben úgy érzem el tudok helyezkedni. -
kovsol
titán
És olyan multiknál ahol más cégeknek nyújtanak szolgáltatást ? pl HP, T, IBM ott azért fejlődhetsz szerintem. Changelni is kell, meg több száz adatbázissal azért van meló is, nem csak néha nap ránéz az ember.
Én mondjuk SAP departmenten vagyok, de voltam már két oracle oktatáson is. Mondjuk nem lettem sokkal előrébb tőle, de azért tanultam ott is hasznos dolgokat. Oracle Database 11g: Administration Workshop I-II amin voltam én. -
bpx
őstag
válasz
PazsitZ
üzenetére
Jó, akkor leírom miért kérdeztem vissza így.
Mint az aláírásomból is látszik, én is Oracle adatbázisokkal foglalkozom már egy jó ideje, de nem kifejezetten egy adott helyen, hanem "tanácsadó" cégnél.
Én azt tapasztaltam, hogy a kis- és középvállalkozásoknál szinte sehol nincs dedikált ember arra, hogy az adatbázist pátyolgassa, egyrészt mert a cégnek nem éri meg csak ezért foglalkoztani +1-2 embert (helyette a rendszergazda minimálisan szükséges DB üzemeltetési ismeretekkel rendelkezik) + igazából igény sincs rá, mert van 1-2 adatbázisuk, aztán azok többnyire jól elvannak magukban, és ritkán van gond velük. (Vannak olyan ügyfeleink, akik fizetik a havi rendelkezésre állást, és évente 1-2 alkalommal van valami incidens/esemény.)
Akire rá van bízva a DB, az meg nem fejlődik, mert egyszerűen nem kell vele foglalkozni annyit, hogy megfelelő tapasztalatra tegyen szert, meg tanfolyamra sem küldik (mert ugye baromi drága...).
A multik meg bankok az a kategória, ahol már előfordul, hogy van [1..néhány] fős DBA csoport, vagy esetleg az üzemeltetőket is küldik tanfolyamra. (De még innen is tudnék példákat mondani, ahol kb. annyit tudnak az adatbázisról, hogy hogyan kell elindítani, meg hogy fut a mentés, és megvannak saját DBA nélkül.) Ők már jobban állnak, de egy nagyobb volumenű munkához (upgrade, reorg, migrálás, stb.), vagy kevésbé általános feladathoz ők is külsőst hívnak.
Ha valaki elszegődik egy helyre, és mindig ugyanazt a rendszert terelgeti, ugyanazokkal a feladatokkal, nem lesz belőle ténylegesen képzett, tapasztalt szakember.
Még nálunk is, hiába találkozunk a legkülönfélébb platformokkal és verziókkal, itt is többnyire ugyanazok a feladatok ismétlődnek, és nem érzek semmi szakmai kihívást abban, hogy kb. mások helyett olvassam el a dokumentációt, vagy én adjak tanácsot valamiben amit az ügyfél 0-szor, de én már kétszer csináltam. Ha meg valami nem működik, akkor meg majd panaszkodunk az Oracle-nek (Service Request), hogy oldják meg...
Én egyáltalán nem érzem ezt a nagy keresletet, és az állásportálokon is körülnézve, mindenhol hónapok óta ugyanazt a néhány hirdetést látom ezen a területen. -
PazsitZ
addikt
Keresnek, persze nem vérpisikéket, akik tudnak 2 sort scriptet írni. Hanem ténylegesen képzett szakembert.
Egyrészt Oracle tanfolyamokon, képzéseken is emlegették az utóbbi időben, hogy sok cég érdeklődik, hogy igen is szükségük lenne jó szakemberre.
Továbbá én nem nézem se sűrűn, se specifikusan, de bele szoktam futni oracle-el kapcsolatos állásajánlatokba, akár "kiscéges" szinten is. -
Peethy
őstag
Csak érdeklődésképpen: 0-2 év tapasztalattal, BME-s MSc diplomával egy vegyészmérnök mennyit kereshet?
-
válasz
Babetta-X
üzenetére
A hardware részt szerintem felejtsd el, nálunk abban nincs pénz. Ami jó lehet: CCNA/CCNP hálózati vizsga. A Microsoft vizsgák is jók. Egyébként nagyon sok adatbázis adminisztrátort is keresnek (Oracle), ilyen képzés is van. Az angolra feküdj rá, bizonyos szint felett (és ez nem olyan magas ám) már alapfeltétel, főleg IT-ban.
-
Babetta-X
senior tag
Szerintetek manapság milyen képzést érdemes megcsinálni, melyik papírral van esélyem elhelyezkedni? A számítógépekhez értek, a hardware része érdekel főleg, programozni nem tudok, Linux érdekel, de nem vagyok annyira jó benne, és alapjában véve nem egy gamer informatikus szeretnék lenni (nem is játszom soha)
A mostani végzettségem szerint Autóelektronikai műszerész, másrészt pedig Autótechnikus vagyok. Remek papírok, de sajnos ezzel a szakmával sok melóval, kevés egészséggel kevés pénzt kereshetek. Most vagyok 23 éves, inkább az IT-ban látom a jövőt, főleg olvasgatom itt a kezdő fizukat, nekem annyi akkor sem lesz, ha 5-10 év gyakorlattal rendelkezem
Mit ajánlanátok?
Remélem nem nagyon rossz helyre írok
-
desolator
senior tag
Mennyit kérhet az ember egy kijárós (outsourcing) junior rendszergazda pozícióért Budapesten? Sima magyar kft.-nél.
-
Razor1
aktív tag
Nem: férfi
Kor: 29
Munkakör: marketing szakértő (6 év tapasztalat)
Végzettség: közgazdász (MSc)
Nyelvtudás: angol, német
Nettó fizetés: 275k huf
Egyéb: 22k cafeteria, céges mobil, évente 2x1 havi prémium
Hely: Budapest -
kovsol
titán
És SAP Basis Administrator munkakörben mennyit lehet keresni BP-en, ha az ember nem teljesen kezdő és ért az AIX hoz is némileg? 1-1,5év tapasztalattal.
Vagy az ilyesmi nem keresett? -
ArchElf
addikt
Beszállító cégnél jól kereshetsz SAP tanácsadóként. A cégek a belső munkaerőt viszont nem fizetik meg.
Egy már jól fizető belsős órabér kb 3000-4000 forint bruttó, viszont ha külsősként szerződsz SAP tanácsadóként (igaz ebben bőven benne van a cég vezérigazgatójának az A8-a is), akkor ezért a külsős cég 30-40.000 forint+áfát is elkér óránként. De ott a tanácsadó is jobban keres.AE
-
Yushchenko
őstag
válasz
Jhonny06
üzenetére
Bocsánat, téged csak most vettelek észre. Nincs semmi baj a külfölddel, csak sok szabadidőt vesz el és fárasztó. Attól, hogy este jövünk haza egy külföldi vagy belföldi kiküldetésből, másnap reggel ugyanúgy 6kor kell kelnem.
(#1232) Tapsi: Én amennyire láttam SAP-sok nagyon jól keresnek, még kezdő pozíciókban is. Ez vonatkozik a tanácsadó cégekre is. Nálam fiatalabb "gyerekeket" láttam Passat-tal és Macintoshokkal rohangálni.
-
válasz
Jhonny06
üzenetére
Nézd! Nem SAP-vel foglalkozom, de van rutinom az ügyviteli rendszerek tervezése/fejlesztése terén. Gyk. a 4 évből 3 ezzel telt. Szóval ezt nagyon könnyű átültetni SAP-re is, hiszen a logikája ugyanaz a dolognak. Ehhez a közgáz diploma, számvitel szakirányon meg külön plusz pont szvsz.
A munkakör sem fejlesztés lenne, hanem a szokásos SAP-tanácsadás: közvetítés a végfelhasználók, és a fejlesztők között.
Egyébként ők is azt mondták, hogy jelentkezett hozzájuk olyan pénzügyi elemző, aki ~250-et keres master diplomával. Erre mondtam, hogy az ismerősömet BA diplomával most vették fel egy könyvvizsgáló céghez pályakezdőként 320+30 cafeteriával.
-
-
válasz
MrSealRD
üzenetére
Gondolom olyan, hogy alapvetően 8 óra, de magasabb fizetésért azért már elvárják, hogy ne morogj, ha benn kell maradni és általában nem fizetik a túlórát, hanem bele van építve abba, amit kapsz. Céges telefonon általában munkaidőn kívül is hívogatnak, meg ilyeneket kell elképzelni, nem feltétlenül azt, hogy minden nap 10-12 órát kell dolgozni.
Tapsi: Ha belegondolsz, általában ennyi évesen jönnek ki az egyetemről legtöbben és jóval kevesebbel is beérik (nem éhbérre gondolok), nyilván nem számítottak rá, baromi fiatal vagy még. Hozzáteszem, hogy ennyi szakmai tapasztalat után ez teljesen reális, ráadásul ez a "jobban fizető" szektor a leírásod alapján. Ez a 4 év egyébként nekem is kicsit meglepő, teljesen releváns, vagy inkább ilyen egyetem alatti hegesztgetős korszak?
-
Egy kis történet. A héten voltam állásinterjún. Nem vagyok munkanélküli (nemrég írtam ide az állásomról), de láttam egy hirdetést, és gondoltam próba-szerencse.
A hirdető közgazdász informatikust keresett. Nekem ez testhezálló, hiszen van egy IT diplomám, és most vagyok végzős a Corvinuson pénzügy-számvitelen. A cég egy hazai nagybank leányvállalata, speciális pénzügyi termékekkel foglalkozik. Behívtak interjúra, ahol rögtön a vezérigazgatóval kellett jópofizni.
A munka gyakorlatilag SAP-tanácsadás lenne, de mivel kicsi az állomány, ezért mellette IT-support, és a többi back-office munkába is be kéne segíteni (kimutatások, diagramok), sőt, néha még az ügyfelekhez is ki kéne rohangálni egyéb ügyekben.
Mivel már 4 év gyakorlatom van fejlesztőként, ezért amikor kérdezték a bérigényem, kapásból benyomtam bruttó 450-500-t. Ezen kicsit elhűltek, és morogtak egy sort, hogy ez azért elég magas. Mondtam, hogy abszolút reális. Utána jutott csak eszembe, hogy azért az SAP tanácsadók ennél jóval többet szoktak keresni, de mind1.
Szerintetek mi lenne reális egy ilyen munkakörért, ilyen tapasztalattal?
-
válasz
Yushchenko
üzenetére
Ez pontosan mit takar. Mármint milyen munkarendben dolgozol? 10-12...vagy "rugalmas"? A külföldi, hogy van elszámolva? Simán 1:1-ben?
Bocs, csak kíváncsi lettem.
-
válasz
Yushchenko
üzenetére
Na, ez nem rossz pályakezdőként!

-
Yushchenko
őstag
Kor: 24
Munkakör: rendszermérnök (pályakezdő poz.)
Végzetség: Mérnök Informatikus BSc (GDF)
Nyelvtudás: angol közép
Netto fizetés: 260k huf
Egyéb:16k cafeteria, 50% céges autó benzinkártyával, 1 évben egyszer kb 1 havi prémium, céges telefon, bejárás támogatás
Hely: Gödöllő -
cucka
addikt
Pár gondolat:
- Nem írtad, de feltételezem, hogy napi 8 órás munkában gondolkozol
- Junior pozíció, tehát nagyjából nettó 160-200 között gondolkozz. Ha egy cég ennél kevesebbet ajánl java fejlesztői pozícióra, azzal én nem szívesen foglalkoznék.
- Ha multihoz mész, ott általában bejelentenek, kisebb magyar cégeknél előfordul, hogy trükköznek ezzel. Semmiképp sem javaslom a tisztán fekete munkát, sok hátránnyal jár.
- Ezt a "próbaidő alatt kevesebbet fizetünk" dolgot ne forszírozd, normális hozzáállású cégeknél ilyen nem is létezik.
- Javaslom, gyúrj rá a szóbeli angoltudásra, multiknál sokszor előforudul, hogy kérik. A jelenlegi munkahelyemen (multicég) pl. annyi az elvárás, hogy írásban és szóban is tudj kommunikálni angolul - nem kell tökéletes kiejtés, nem kell perfekt nyelvtan, pusztán csak annyi, hogy meg tudd értetni magad külföldiekkel alapszinten.
- Figyelj oda, milyen fejlődési és előrelépési lehetőséged van az adott cégnél, juniorként talán ez a legfontosabb. (Training-ek, angolórák, bónuszok, szintlépési lehetőségek, stb.) -
Lacces
őstag
Köszi.
Én is úgy gondolom, csak addig maradok, amíg nem tudok szedni magamra egy kevés pénzt, hogy tovább mozduljak. (Őszre tervezem).Ha Junior Java fejlesztő pozicíót akarok megpályázni, akkor mennyit kérhetek fel a következő attitűdjeimmel:
- Tanulmányok folyamatban, nincs diploma (levelezőre mentem át, meg csúsztam) ProgTerv Inf Bsc. - Vidéki nagy egyetem.
- Java munkatapasztalat = 0. De suliban mindig ezt használom, és odahaza is, saját projektet nyáron is ebben fogom csinálni, diploma munkát is. Preferált nyelv.
- Angol szóbeli folyamatban. Ezt igyekszem fejleszteni, Írásbelivel nincs sok gondom. Megértem amit mondanak, olvasni is jól tudok (angol könyvekből tanultam), de az aktív része bajos. Ezen munkálkodom. De ezzel később nem lesz baj. Őszre, tutti jó leszek már benne.Így kábé kezdőként mennyit jelölhetek meg egy Önéletrajzban, állásinterjún, ha kérdezik?
(Budapest).
Én alapból. Nettó 120-140-et mondanék próbaidőre, utána 3 hónap múlva már 160.000 nettót.
Ennél kevesebbért nem igazán van kedvem dolgozni. Főleg hogy mindenhol azt olvasom, hogy az IT iparban keresnek a legtöbbet (kezdő 250 bruttót). -
cucka
addikt
Csatlakozom a többiekhez: ez a pénz fejlesztői munkáért nagyon kevés. Én az első php fejlesztői munkahelyemen havi 140 ezret kaptam 2006-ban, Budapesten, diploma nélkül, kezdőként. El sem tudom képzelni, hogy hogy van bőr bárkinek a pofáján, hogy havi 75 ezret fizessen egy fejlesztőnek.
Egyébként havi 100 ezerből szarabbul fogsz élni egy idegen városban, mint 75 ezerből a szülőknél, így szerintem nem éri meg váltani, a jelenlegi, 75 ezret fizető helyen is csak addig érdemes maradni, amíg magadra szedsz némi munkatapasztalatot, hogy utána megpattanj oda, ahol nem a nigériai bérszínvonal a mérvadó.
A Java jó irány, bár a legfontosabb, hogy tudj programozni (releváns munkatapasztalattal) és legalább társalgási szinten tudj angolul. Ezzel a két skillel egy junior fejlesztői pozícióra már el tudod adni magad a legtöbb helyen, ha pedig már bekerültél, lehet fejlődni és fejlebb lépni a céges táplálékláncban.
Azon meg nem érdemes parázni, hogy hogy mutat az önéletrajzodban az a négy hónap. Egyrészt nem mutat sehogy, mert nem kell odaírni, elég az évszám, ha átnyúlik két évre, akkor még jobb
. Másrészt ha rákérdeznek és meg tudod magyarázni, akkor nem lesz belőle semmi gond. -
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Véleményt, tanácsot kérek. Már beszéltünk róla, hogy kezdő php webfejlesztőnek is azért jó helyeken nem olyan keveset adnak mint nekem.
Jelentkeztem egy másik helyre is, de ott próba időben kapnék 75.000FT, és a próba idő után fullosan 100.000Ft, készhez (félig bejelentve)... A Jelenlegi helyemen 75.000-80.000.
Megéri váltani? Az a baj, hogy most vizsgaidőszak közeleg, és pont belefutnék egy próbaidőszakba, ahol tanulnom is kellenem, plusz a cégnél is, mert új ismereteket kell elsajátítani. (Többet kéne hajtanom azért a pénzért, mint itt ahol vagyok
).
Na meg ugye egy másik város, albérletért is erősen fizetni + kaja, és azért az 75.000-ből nem sok marad.
Jó, most szülőknél vagyok odahaza, nem célom itt maradni, szeretem magam fenntartani, önállósodni, de ezek nem sok fizuk.
Csak hát mi van, ha nem felelek meg próbaidőben? Plusz én nem is tervezem, hogy sokáig php-zok, engem érdekel a Java, suliban is azt nyomatják (már levelezőre mentem át a meló miatt), meg jobban érdekel, és késő ősszel/télen, szeretnék Budapesten dolgozni, jobbára ott van ahol pályakezdőt is várnak...
És emiatt is egy debreceni kitérő nem tudom, hogy megérné, anyagilag jobban lehúz, még szülőknél kevesebb költség van és többet tudnék félretenni majd későbbi pesti melóhelyre.
Persze, 100.000-nél más a helyzet, de többet kell gürcölnöm az elején, és zh/vizsgaidőszakban nem érzem szerencsésnek így a helyzetet. Mondjuk még nincsen fél éves tapasztalatom se, ez is kábé hogy mutatna az önéletrajzomban... hogy 4 hónap után váltottam. De ez meg lehet másik téma.
Ti tapasztaltabb emberek, mit mondtok?

-
Kor: 24
Munkakör: Fejlesztő
Végzetség: Gazdálkodási mérnök diploma (IT szakirány), Pénzügy és számvitel (Corvinus) folyamatban, MSc Közgazdasági elemző folyamatban
Nyelvtudás: angol közép/felső, német tervben
Netto fizetés: 1000 Ft. / óra
Egyéb: diákmunka
Hely: BudapestAlapvetően ügyviteli rendszer / webáruház fejlesztése. PHP,JS,HTML, Adatbázis tervezés. A szakmát elhagyom majd, inkább pénzügyes/gazdelemző leszek, abban több perspektívát látok.
-
M.Úr
tag
Műszaki info MSc, 1 év eljes munkaidős + 3 év részmunkaidős (vállalkozói) tapasztalattal havi nettó 1600 eurót kapok Bécsben, C# fejlesztői munkakörben. Emellé jön még évente kétszer 1800-1900 euró (13-14. havi fizetés, "Urlaubsgeld").
1 szoba + konyhás albérlet normális helyen rezsivel 500 euro. Kaja kb. másfél-kétszer annyi, mint Magyarországon. Internet, ruha, használati tárgyak, bútorok stb. minden ugyanannyi. Egyáltalán nem kell spórolni, hogy annyit tudjak félretenni havonta, amennyi a magyarországi fizetésem volt.Ja, a nulláról kezdtem a németet, fél év (heti 5-10 óra) után már egy interjún simán lehet boldogulni. Nagy hiány van magasan képzett szoftverfejlesztőkből. Java programozókra óriási a kereslet, de a kínálat is... C#-os meló valamivel kevesebb van, de jelentkezők alig. Szerintem aki normálisan akar élni, akinek van önbecsülése, az jöjjön ide

-
azbest
félisten
válasz
Jhonny06
üzenetére
biológus, de pontosabb területet nem kérdeztem (azt hiszem növény-biológus)
hup-on vannak komolyabb infók is svájcról [link]
ja igen, a lényeget kifelejtettem: hajlik arra, hogy csak a phd befejezésére jöjjön vissza, mert látja hogy "máshol is lehet élni, de még hogy...". Az árak egyébként tényleg relatívak, viszont teljesen más a minőség is. Nyugaton járt ismerősök mondani szokták mennyivel jobbak az élelmiszerek.Németországban élő nővéremmel mikor árakat egyeztettem, akkor kiderült hogy ő eleve olyan termékek/márkák árait mondta, ami itt már-már luxusnak számít... persze hogy drágább volt az itteni legalja gazdaságos termékekhez képest, de nem volt drágább ugyanannál az itteni terméknél. Nameg az itthoni gyümölcsök és tejtermékek minőségét egyenesen büntetni kéne... gyümölcsből szemetet árulnak nyugatinál drágább árakon

A lakhatás az ami drágább, de nem mindegy hogy az itteni fizu vagy az ottani fizu fele marad meg utána. -
-
azbest
félisten
Hmm, ismerős meséli, hogy svájcban ahol phd hallgatóként kinn van egy évre 750e ft nettó fizetést adnak és ez ott nagyon alapnak számít. Itt meg több biológus évfolyamtársa nem talál munkát a szakmájában. De legalább nekünk lesz a legtöbb féle adónemünk.
-
BoriszG
csendes tag
ajánlanám nektek a www.fizetesek.hu oldalt

-
Mercutio_
félisten
Nah, azért 3 évfolyamot csak lenyomott mielőtt ajánlatot kapott, és eszerint az egyetemen se volt az alsó 20%-ban

Így már más a képlet, csak nekem az jött le mintha totál előképzettség nélküli emberek kaptak volna mérnöki szintű ismereteket igénylő melót, ha félreértettem elnézést
A másik két emberke meg...minden szakmában vannak tehetséges srácok, akik képesek megérteni az összefüggéseket, értelmezni a tananyagot, stb. de ha a felsőoktatással foglalkozó tanulmányokat megnézed még annak elvégzése se minden esetben garancia a szükséges tudás meglétére

Jhonny06: Villamosmérnöki előtt - igaz rohadt régen - tanultam 2 évet programozni, meg azért a vezérlés-tervezés és a programozás se állnak messze egymástól, így van némi rálátásom
Valóban el lehet csúnyán cseszni dolgokat programozással is, de nem gondolom, hogy csak egyfajta sznobizmusól kell diploma ahhoz, hogy valaki tervezhessen 
doc: Ok, már be is fejeztük
, és mint kiderült árnyaltabb a kép, mint elsőre tűnt. -
doc
nagyúr
kezdunk nagyon elmenni OFF iranyba (illetve mar boven ott vagyunk), ugyhogy ha kerhetem kanyarodjunk vissza a topic temajanak megfelelo iranyba
viszont a diplomarol szolo vita erdekes, szoval mas topicban nyugodtan folyhat tovabb
-
válasz
Mercutio_
üzenetére
"és sok esetben nincs olyan következménye ha el*sz valaki valamit mint mondjuk egy építész vagy gépész esetén..."
Ezt rosszul látod. Nem csak az számít, ha fizikailag összedől egy ház. Egy súlyos programhiba is milliós/milliárdos károkat tud okozni egy cégnek.
Jó, persze mindig ott van az aduász - ha egy építész elbasz valamit, ott emberek halhatnak meg. Ezzel nem lehet vitatkozni. Az anyagi része viszont simán lehet olyan jelentős. Sőt, megkockáztatom, hogy sokkal inkább.
-
Lacces
őstag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Pénzügyi esetében a srác a Közgáz egyetemen tanult és 3. éves korában felvették egy pénzügyi tanácsadohoz, bármiféle képzettség nélkül, csak a tanulmányokat elfogadták neki. Talán annyi, hogy erős matematikai ismeretei voltak. Évfolyamon kitünt az iskolában.
Valami ügynök féle, de nem teljesen az. Nem értek én ehhez, hiába van közgázból emeltszintű érettségim, én a közgáz elméletért rajongtam, mint tudomány, a menedzselős / ügynökös rész, sosem érdekelt.Gépészmérnöki srác, csak simán a Szent István gödöllői egyetemen tanult, igaz MSc-n 1 évet, és a Bosch-hoz felvették, de igaz... betanították.
Meg a miskolciról ismerek néhányat, akit felvettek bár gyanítom, hogy ott beajánlás miatt.
Van egy 33 éves "villamos" ismerősöm. Most végzi levelezőn a villamsomérnökit Miskolcon, de már 7-8 éve a BorsodChem (talán így kell írni) cég alkalmazza őt, mint Automatizálás mérnök. Nem egy ilyen rendszert épített ki. Bár az egyetemen ennek az alapjaiból meghúzták. Meg villamosságtanból is. Érdekes figura.No mindegy, inkább folytatom a tanulást, és majd remélem külföldön elnyerek egy komolyabb informatikai MSc képzést, ami érdekel terület.
Úgyhogy ha nem haragszol, én most abba hagyom, ezt a beszélgetést, lehet tényleg csak szerencséjük volt, vagy van amelyiknek a nagy szája. Nem kizárt, nem mindegyik egyenes ember.

Amúgy te mit látsz, melyik informatikai résznek van jövője? BioInformatika, Beágyazott rendszerek, mesterséges intelligencia, intelligens rendszerek
-
Mercutio_
félisten
válasz
Jhonny06
üzenetére

Tudod nem elég megtanulni, érteni is kell azt amit megtanul valaki, esetleg kell néhány olyan oktató aki rávilágít az elmélet és a gyakorlat közötti összefüggésekre, vagy épp az gyakorlati megvalósítás nehézségeire.A programozás pedig épp egy olyan terület ami elég jól van dokumentálva, rengeteg szakkönyv beszerezhető róla, és sok esetben nincs olyan következménye ha el*sz valaki valamit mint mondjuk egy építész vagy gépész esetén...
Lacces: "pénzügyi tanácsadó" magyarul jutalékos ügynök aki jó esetben elvégzett egy tőzsdei "gyorstalpalót"? Mert az köszönő viszonyban nincs egy közgazdászi végzettséget ggénylő munkakörtől

Amit a villamosmérnöknél leírtál az se egy kimondott mérnöki szintű meló, csak nálunk már minden munkakörre diplomát írnak elő...
Amit a gépészhez írtál azt pedig értelmezni se igazán lehet, esetleg leírhatnád konkrétan milyen előképzettséggel és mire is veszik fel az illetőt? -
-
Lacces
őstag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Ha megengeded, akkor én mondom a személyes tapasztalatott, volt osztálytársak:
közgáz vonalon a pénzügyesek: pénzügyi tanácsadó, könyvelőMérnöki vonalon:
villamosmérnöki - hardverközeli programozás - egyszerűbb fajta: beléptető kapu és társai, illetve gps tesztelés.
gépészmérnök: tudsz angolul már felvesznek gyakszira ahol adják a pénzt,
egy építész ismerösöm is van, kötelező gyakorlatát csinálta, és 150-et nettóba letette neki egy amerikai cég, és még angol nyelvtudás sem kellet. -
Mercutio_
félisten
válasz
Jhonny06
üzenetére
Arra kíváncsi vagyok elméleti alapok nélkül hogy végez valaki komoly mérnöki melót?
(kivétel talán a HW-szintű vagy ahhoz közeli programozás, amit egy értelmes elektroműszerész jó eséllyel megtanul)A "mérnöki vonal" az azért egy elég széles spektrum, tartósítóipari-, építész-, erősáramű-, stb. sorolhatnám a területeket, ahol a diploma megszerzése egy olyan folyamat amit szvsz nem igazán lehet kihagyni valódi mérnöki szintű feladatok végzésénél

-
Komoly mérnöki/infós vonalon egyáltalán nem telített a piac, sőt. Kurva sok jelentkező van, de az nem ugyanaz, mivel nem felelnek meg az elvárásoknak. És van egy olyan sejtésem, hogy közgáz vonalon ugyanez. Pont ezért simán kereshetnek annyit, amennyit írt a kolléga, papír nélkül is.
-
Mawyx
őstag
Bp lenne.
Ezt a próbaidős dolgot hogy szokás? Mondani kell, hogy próbaidőre ennyire gondoltam és ha meg vannak velem elégedve és felvesznek állandóra, akkor szeretném újratárgyalni természetesen felfelé?
120-at most is keresek egyéb infós melóval, de szeretnék váltani igazi infós területre nem titkolva a nagyobb fizu miatt, mert ennyiből nem jövök ki csak most, amíg van hol laknom, de ez nem mehet így sokáig.És egy jr beágyazott sw fejlesztőnek mennyi az indulója Bp-n?
-
Lacces
őstag
kovsol és doc Köszönöm
Ez így most jól eset, meg elolvasni a hsz-eket.
Új hozzászólás Aktív témák
- ERŐS GAMER PC Ryzen 5 5500 + RTX 3070 Ti OC
- Apple iPad A16 128GB, 1 Év Garanciával
- Thinkpad E16 Gen1 16" FHD+ IPS i7-1355U MX550 16GB 512GB NVMe IR kam gar
- X1 Carbon Gen12 14" FHD+ IPS Ultra 7 165U 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- ThinkPad T490 14" FHD IPS i5-8365U 16GB 512GB magyar vilbill ujjlolv új akku gar
- Keresünk iPhone 13/13 Mini/13 Pro/13 Pro Max
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (ELKELT)
- AKCIÓ!! HP Zbook Studio G8 i7-11850H 32GB 512GB Nvidia Quadro RTX A4000 8GB Garis!
- HP EliteBook 640 G10 - 14" FullHD IPS - i5-1335U - 8GB - 512GB - Win11 - 1 év garancia - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

remélem nekem is sikerül ilyen hamar elhelyezkednem

).

Valóban el lehet csúnyán cseszni dolgokat programozással is, de nem gondolom, hogy csak egyfajta sznobizmusól kell diploma ahhoz, hogy valaki tervezhessen

(kivétel talán a HW-szintű vagy ahhoz közeli programozás, amit egy értelmes elektroműszerész jó eséllyel megtanul)