- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Házimozi belépő szinten
- Milyen videókártyát?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Itt a legkisebb asztali GeForce RTX 50-es VGA
- Vezetékes FÜLhallgatók
-
PROHARDVER!
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
lanszelot #9119 üzenetére
iFrame YT videóváltásra szerintem ez a legegyszerűbb JS kód.
-
nevemfel
senior tag
válasz
lanszelot #9116 üzenetére
A te példádban az volt a fő probléma, hogy a youtube inicializációs hívásába tetted bele a video id-ját egy globális változóból. Aztán annak a változónak az értékét ugyan változtattad, de a youtube lejátszó script attól még nem figyeli folyamatosan azt a változót, mert miért is tenné?
Ha a lejátszóban videót akarsz váltani, azt csak úgy tudod megtenni, ha meghívod a player.cueVideoById(videoId) vagy player.loadVideoById(videoId) metódust.
-
válasz
lanszelot #9114 üzenetére
Először az egyik függvény fut le és utána az, aminek használnia kellene
Én így szoktam csinálni ezt a részt, ha jól értem:
var x = 3;
function myFunction () {
x = x + 3;
fuggveny(x);
}
function fuggveny(x){
var y = x;
}Így csinálom, hogy az egyik függvény hívja meg a másokat és így küldöm át az értéket egyikből a másikba.
-
nevemfel
senior tag
válasz
lanszelot #9111 üzenetére
Azt javaslom, hogy keress kész scriptet erre, mert sokmindent át kell írni a scriptben. Openmodalra kellene betölteni a videót, closemodalra leállítani, a player eventjeire rakni a lejátszógomb állapotának állítását (indítás/leállítás felirat).
Ha lenne időm, átírnám én neked, de most nem nagyon érek rá.
-
nevemfel
senior tag
válasz
lanszelot #9104 üzenetére
Ha csak kódmorzsákat osztasz meg, senki nem fog tudni segíteni.
Ha egy függvény nem lát egy adott változót, annak lényegében három oka lehet:
1. Láthatóság (scope). Javascriptben minden függvény automatikusan látja a rajta kívül deklarált változókat. Ha egy változót egy függvényben deklarálsz, az látható lesz azon függvények számára, amit ezen a függvényen belül deklarálsz. A globális változó automatikusan látható minden függvény számára.
2. Elfedés. Ha van egy külső változód, amit az adott függvénynek látnia kell, de te az adott függvényen belül is deklarálsz egy pontosan ugyanolyan nevű változót, akkor onnantól a függvény számára hozzáférhetetlenné válik a külső változó. Innentől az adott néven már csak a saját lokális változódat látod, ami egy teljesen külön entitás.
3. Sorrendiség. Azt hiszed, hogy az adott változó már megkapta a várt értéket, de valamiért a változóba írás később történik meg, mint a változó értékének kiolvasása.
-
nevemfel
senior tag
-
nevemfel
senior tag
válasz
lanszelot #9089 üzenetére
Hozz létre egy .htaccess fájlt a webroot könyvtárban (nálad ez nyilván nem a /var/www/html könyvtár, de hogy hol van, azt csak te tudhatod. Lényegében az a könyvtár, ahol a főoldal index.html van), ha még nincs, és másold bele ezt:
<FilesMatch "\.(html|htm|js|css|php)">
FileETag None
Header unset ETag
Header set Cache-Control "max-age=0, no-cache, no-store, must-revalidate"
Header set Pragma "no-cache"
Header set Expires "Wed, 11 Jan 1984 05:00:00 GMT"
</FilesMatch>
A legelső sorban (FilesMatch) láthatod, hogy milyen nevű, illetve milyen kiterjesztésű fájlokra fog vonatkozni ez a kódrész.
A Header set direktíva azt eredményezi, hogy a webszerver minden egyes válaszába ezeket a fejléceket fogja belerakni.
A Header set Cache-Control egy cacheléssel kapcsolatos fejléc, ami arra utasítja a böngészőt, hogy ne cachelje az adott oldalt. A többi (Pragma, Expires) inkább csak régebbi böngészők miatt kell.
-
-
lanszelot
addikt
válasz
lanszelot #9075 üzenetére
Tehát pl neki is ugyanez a gondja.
Ezt próbáltam, de nekem nem működik.
Lehet rosszul csinálok vmit, de sztem azért nem, mert a html file-ba változtatok, ami meg ugye nem frissül.
A js fileban kellene vmi window.onload clear cache, vagy load from server vagy vmi ilyesmivel -
martonx
veterán
-
válasz
lanszelot #9075 üzenetére
Ilyet elvileg csak akkor csinálhat, ha include-olt JS, JSON és egyéb fájlokat tartalmaz. Azok nem szoktak frissülni.
Bár érdekes, hogy az én Weblapom háttéranyaga JSON fájlokból épül fel, mindig frissít, ha megnyitják, csak akkor nem, ha már meg van nyitva és úgy nyomnak egy sima F5-öt.
De ha magában az alap kódban változtatsz (HTML vagy PHP törzs), annak minden esetben frissülnie kellene. Kipróbáltad esetleg egyéb eszközökön? -
Silεncε
őstag
válasz
lanszelot #8844 üzenetére
Attól fugg, hogy a gomb mit jelent. Ha button elem, akkor onClick eventre rá ülsz és minden kattintással növeled (vagy csökkented ha lefelé) a div scrollTop és scrollLeft értéket. Ha mondjuk a nyíl billentyűkre gondoltál, akkor meg a keydown eseményre csinálod ugyanezt.
-
Taci
addikt
válasz
lanszelot #8818 üzenetére
Az a kikötés, hogy kisebb legyen 2-nél, csak az if-en belül él. Attól még amikor az arrNr = 1, belép az if-be, és végrehajtja a növelést, így utána az arrNr értéke 2 lesz. Szóval ha utána használod az értékét (nem if-en belül, mert oda már valóban nem lép be), akkor 2-vel fog dolgozni. (Abból a kódrészletből tudok "dolgozni", amit ide írtál. Ha if-en belül használod az arrNr értékét, akkor valóban nem kellene már 2-t kapnia.)
-
cstomee
tag
válasz
lanszelot #8776 üzenetére
javascript image pan / panning ... ilyesmi kulcsszavakra keress rá. pl:
https://www.cssscript.com/demo/drag-move-mouse-wheel-zoom/
https://www.cssscript.com/demo/image-pan-lc-mouse-drag/ -
-
martonx
veterán
válasz
lanszelot #8694 üzenetére
Felveszed az élelmiszerek listáját, és mindegyikhez megadod, hogy melyik diétához jó, illetve melyik zárja ki.
Utána, amikor szűrsz, már csak azokat az ételeket kell elővenned, amelyek az összes megadott diétához engedélyezettek, és semelyik megadott diétához nincsenek tiltva.
Ennyi. -
válasz
lanszelot #8588 üzenetére
Én a Weboldalamra akartam egy egyedi dokumentumrendszert létrehozni. Ehhez kezdtem kitanulni a PHP-t. Csak egyetlen dolog végett.
Viszont közben, minél mélyebben merültem el benne, annál több érdekes dolgot találtam, ami megtetszett. Így olyan dolgokra is használom azt a tudást, amit sosem gondoltam volna, nem volt tervbe. -
coco2
őstag
válasz
lanszelot #8586 üzenetére
A "php" a javascript szerver oldali párja.
Az udemy most 20 usd per hónap. A skillshare 19 usd per hónap, és 99 per év.
Az önképzés egy vicces játék. Megosztanék róla egy személyes észrevételt. Szó sincs róla, hogy lehetetlen lenne tanulni, de vannak, akiknek túl nehéz a fejük az absztrakt tanuláshoz. Túl sok türelem kell túl sok részletet belegyömöszölni a buksiba. Nem mindenkinek fér bele. Meg aztán, a tanulás nem csak pénzbe kerül, hanem emberéletbe is. Megy vele az idő és a figyelem. Az idő alatt nem nagyon fér el mellette semmi más. Amikor azt a népek felfogják, átlag hátra arc, és futááááás
Utólag hencegnek mindenféle marhasággal. Onnét lehet tudni, hogy nagyon pofára estek. Kompenzálódás nélkül ki sem bírják. És arra aztán tényleg menni tud a pénz. Az az after math, nem a tudás özöne. Körbenézel a világban, te tényleg bölcs embereket látsz mindenütt? Vagy marhaságokkal hencegő idiótákat? Vagy esetleg csukott szemmel élsz?
De ha tényleg érdekel a tanulás, nosza, vágj bele.
-
coco2
őstag
válasz
lanszelot #8583 üzenetére
Hát ilyesmihez legalább php kellene. Ha dotnetezni nem is akarsz (azt még meg tudom érteni), de a php ugyanúgy script, és nem rakéta tudomány. Szöveg file olvasás, sortördelés, első két oszlop index, maradék adat, arra menjen base64, eredményt sorrend helyesen json-be küldöd. Aztán még második körben értelmezni kell. Nem lesz kevés munka, de 18k gbp-be azért nem kellene kerüljön. Szerintem század annyiért is lesz jelentkeződ. Vagy rászánod te az idődet, ha tényleg olyan fontos az a családfa stuff. Vagy simán leírod a "veszteséget". 300 user még nem a világ vége kidobni, és gedcom helyett normális db-vel indítani újra az alkalmazást. "Sajnos hekker támadás történt és töröltek mindent".
-
coco2
őstag
válasz
lanszelot #8562 üzenetére
Akkor bizonyára vicces hírek lesz neked, hogy ráadásul semmi-közeli győzelemre számíthatsz. Az a gedcom vagy mi a szösz sosem terjedt el, azért van zéró supportja. Egy mezei json normálisabb formátum családi kapcsolatokat leírni. Családi gráfokhoz pedig nem kapsz jobb supportot, mint amit magad is összerakhatsz. Ha valami file-ban nagy méretű anyagod van, arra az eredeti gyártótól érdemes keresni egyszeri konvertáláshoz támogatást, és aztán maradni a json-nál.
-
nevemfel
senior tag
válasz
lanszelot #8548 üzenetére
Persze, nekem is megvolt az npm install parse-gedcom, globális csomagként (ehhez kell a -g). Lehet, hogy linux alatt, bashben ez jól működiik, de windows cli-ben, adminisztrátor pirivilégiummal, és git-bash alatt sem megy így. Pedig kapott egy input.ged fájlt, nehogy az legyen a problémája, de semmi értékelhetőt nem produkált így sem, még egy értelmezhető error-t sem.
-
coco2
őstag
válasz
lanszelot #8548 üzenetére
Tipikus adat feldolgozó programok működtek úgy, hogy konzolra beírtad <program_név> <első_paraméteren_input> <második_paraméteren_output>, és a bemeneti adatokból előállította a kimeneti adatokat. Aztán fejlődtek az elvárások, és most már működést szabályozó kapcsolókat is beírsz paraméterként, sőt a be és kimenet is az egyik kapcsolóhoz tartozó paraméter. De fentebb a "parse-gedcom input.ged output.json"-ban szerintem elég alaposan felismerhető a hagyományos szerkezet.
Ha node js-ről sose hallottál még, azért én nem foglak összeszidni. Ha ezután sem akarsz róla hallani sosem, még azért sem foglak összeszidni. De hogy elejét vegyem a hitvitáknak, nem reklámozom túl a saját véleményemet, miszerint a javascript-et böngészőre korlátozott script nyelvnek találták ki, és azon túl a világon semmire sem jó. Mert mindez csak privát vélemény, és ugye itt nem állunk neki hitvitatkozni
-
coco2
őstag
válasz
lanszelot #8544 üzenetére
ad1-hez linux esetében http://www.linfo.org/path_env_var.html
(viszont angolra szükséged lesz hozzá)ad2-höz: gyaníthatóan a konzolra írod be. Bár nem követtem az egész beszélgetést. Az "input" bemenetet jelent az "output" pedig kimenetet. Jellemzően egy feldolgozás során bemenetből gyártasz kimenetet.
-
cattus
addikt
válasz
lanszelot #8527 üzenetére
Megpróbálom minél érthetőbben / egyszerűbben összefoglalni:
Először is telepítened kell a Node.js-t a gépedre. Ezt innen letöltve tudod megtenni.
Ha ezzel végeztél, nyitnod kell egy terminál / CMD / powershell ablakot. Ezen keresztül tudod telepíteni a fent említett programot az
npm install -g gedcom
parancs kiadásával.Ezután még mindig a parancssoros felületen kell majd elnavigálni abba a könyvtárba, ahol a fájlod található. Ennek egy alternatívája, hogy megnyitod a windows intézőt, elnavigálsz ott az adott mappába, majd a címsorba az elérési út helyére beírod hogy cmd, majd nyomsz egy entert. Ekkor meg fog nyílni egy parancssor ablak az adott mappához.
Ezután ki kell adnod a következőhöz hasonló parancsot:
parse-gedcom sajatfile.ged kimenet.json
Itt a sajatfajl-t cseréld le arra ami a fájlod neve (a kiterjesztés ne maradjon le).Amint lefutott, a könyvtárban ott lesz a kapott JSON fájl (a példában kimenet.json néven).
-
Jim-Y
veterán
válasz
lanszelot #8500 üzenetére
Vannak javascripthez graf layouting packagek. En azokbol meritenek otletet. Pl
[link] ezt meg nem hasznaltam, de a viz.js-t mar igen, az atiranyit erre a package-re.
Szerintem ilyenekkel mar meg lehet csinalni amit szeretnel bar ez a feladat nem kezdoknek valo bonyolultsagu, inkabb halado szint. -
martonx
veterán
válasz
Én tavaly karácsonykor pár nap alatt összedobtam a családomnak egy családfát. Mondjuk ebben egy meglévő gráf rajzoló komponenst használtam fel. A pár nap is azért kellett, mert több, mint 100 családtag kapcsolatait, képeit kellett feltöltenem. Mivel tele van személyes adatokkal így nem szeretném kiadni a kódját a kezeim közül.
Emlékeim szerint anno küldtem is pár példa kódot belőle, nem látom, hogy most mi mást tudnék ehhez hozzátenni? -
Pala
veterán
válasz
Ahhoz, hogy tudj tervezni, elsősorban algoritmizálási képesség és adatstruktúrák (majd később design patternek) ismerete szükséges, ez jelenti az alapokat, mondhatni. Mindig adatokkal dolgozunk (ezért kell adatstruktúrában gondolkodni), és mindig valamilyen műveletet végzünk rajtuk (ehhez kell az algoritmizálás). Ezen a területen kell képezned magad kicsit elméletibb oldalról ( [link] ), majd gyakorlatiasabb megközelítéssel ( [link] ).
A családfás feladatnak is ugyanúgy kell nekiállni, első lépésként felismerni, hogy milyen adatstruktúrával tudod reprezentálni a családfát. És ehhez a bizonyos felismeréshez kellenek a fenti alapok, pl. hogy ehhez a feladathoz egy gráfra lesz szükséged (irányíott körmentes gráf, DAG = directed acyclic graph), majd azt utána leképezni olyan formába, hogy kód-szinten is kifejezhető legyen (ehhez meg egy szomszédossági lista (adjacency list) kell, ezeknek nézz utána neten). Ha nem ismered a gráfokat, akkor meg kell őket tanulni (nem kell profi szinten). Ez az a bizonyos első lépés, amit keresel. Ha hajlandó vagy rászánni egy minimális összeget, illetve némi időt, hogy pl. a fenti két kurzust végigcsináld, máris teljesen máshogy állnál hozzá a feladathoz. De akár Youtube-on is rengeteg ingyenes anyagot találsz "algorithms", "data structures" kulcsszavakra.
Mindezekkel együtt továbbra is hangsúlyozom, hogy a feladat, amire vállalkozni szándékozol, nem triviális. Sokkal egyszerűbb példákkal kellene kezdeni, ha el akarod sajátítani a megfelelő gondolkodásmódot. Egy hasonlattal élve, most kb. autóversenyzőnek készülsz, de közben nincs kedved megtanulni vezetni, mert te egyből autóversenyző akarsz lenni, mert az érdekel. És emiatt nem találod, hogyan kezdj neki, mert túl nagyot akarsz ugrani.
-
Pala
veterán
válasz
lanszelot #8496 üzenetére
Az a helyzet, hogy (látva a korábbi hozzászólásaidat a topikban) neked nem komplex feladatok megoldásával kellene foglalkoznod, hanem tanulással. Méghozzá azért, mert alapvető ismereteid hiányoznak, nem csak JavaScript és a webprogramozás, hanem úgy általában a programozás terén. Félreértés ne essék, nincs ezzel semmi gond, mindenki tartott itt egyszer... csak ezt fel kellene ismerned.
-
lanszelot
addikt
válasz
lanszelot #8484 üzenetére
Hello,
Itt írja a készítő, hogy SVG + html + css + js ezzel rakta össze.
De még mindig nem tudom merre induljak, hogy kezdjek bele, egyáltalán semmit.
-
Silεncε
őstag
válasz
Szerintem alapvetően két úton tudsz elindulni. Kérdés: mennyire szeretnéd, hogy dinamikus legyen?
Első út: ez akkor működik, ha elég a beégetett adat. Találtam egy ilyen codepent (nem én csináltam) [link], ez nagyjából olyan, amit szeretnél, de nyilván ki kell egészíteni.
Második út: canvas+JS. Ez (szerintem) muszáj, ha dinamikussá akarod tenni (meg lehet oldani az elsővel is valszeg, de kihullik a hajad a CSS miatt). Ekkor kell a Pala által felvetett gráfelmélet is
Sose csináltam még ilyet, csak ötletelek
-
Pala
veterán
válasz
Ez egy nagyon nem triviális topik! Kezdőknek én nem javasolnám, de ha sok felesleges hajszálad van, akkor első körben egy kis gráfelmélet-tanulmányozást javaslok, azon belül is egy irányított körmentes gráfra (directed acyclic graph) lesz szükséged az adatmodellezéshez.
-
-
martonx
veterán
válasz
lanszelot #8464 üzenetére
Szia!
Csináltam neked egy ilyen példát:
Html:
<html><head> <title>Local json fetcher</title></head><body> <h1>Hello my json fetcher</h1> <div id="preview"></div> <script src="/index.js"></script></body></html>
Js:
(async () => { const previewElement = document.getElementById('preview'); const response = await fetch('data.json'); const jsonString = await response.text(); const myObject = JSON.parse(jsonString); myObject.users.forEach(user => { const newDiv = document.createElement('div'); newDiv.innerText = user.name; previewElement.appendChild(newDiv); });})()
Json:
{ "users": [ { "id": 1, "name": "Víz Elek" }, { "id": 2, "name": "Flex Elek" } ]}
Mivel localban csináltam, localban teszteltem, ez így garantáltan működik
Remélem segítettem, és remélem ezt a megoldást kerested!u.i: nem tudom miért ilyen fos a PH-s kódformázás, de mindegy, majd magadnál szépre átformázod, ezt a pár sor kódot.
-
nevemfel
senior tag
válasz
Ha <script src=""> megoldással behúzol egy js fájlt, akkor ez így működhet. Ha viszont a json fájlt nem akarod vagy nincs lehetőséged js fájllá átkonvertálni (az a régebbi data = {...} erről szól), akkor lokálban nem tudsz csakúgy behúzni egy json fájlt. Kell egy lokális webszerver.
-
sztanozs
veterán
válasz
illetve ha van fent python, akkor a gyökérkönyvtárból ez kell kiadni, hogy indíts egy egyszerű webszervert:
python -m http.server 8000
vagy ha vant fent php a gépen, akkor php -S localhost:8000
és a http://localhost:8000/ címen kiszolgálja az aktuális könyvtárat. -
disy68
aktív tag
válasz
Nem mindegy lokálban sem, hogy a böngésző által megnyitott resource protokollja http(s):// vagy file://
Egyébként ez pl. node.js-el nagyon egyszerűen orvosolható.
Telepíteni kell a node.js-t.
Aztán feltelepíted npm-el a http-server-t:npm install http-server -g
majd a mappában, ahol vannak a fájlok elindítod:http-server
és localhost alatt a 8080-as porton eléred http-n keresztül
-
coco2
őstag
válasz
Mondjuk azért töltenéd fel, hogy tesztelni tudj. Ha helyi könyvtárban össze is barkácsolsz valamit, utána felrakod szerverre, és azt fogod tapasztalni, se kép, se hang, semmi. Úgy szokott kinézni az elérési utak problémája. Neked nem csak annyi van a nyakadban, hogy helyi mappából működjön valami, hanem még a szerverbeállítás ezernyi nyűge is. Ha el nem kezdesz hozzáedződni, nagyon hideg zuhany lesz utólag.
Hobby webszervert win10-hez találsz pld itt: https://www.wampserver.com/en/
-
Rimuru
veterán
válasz
lanszelot #8455 üzenetére
Arrol hogy egy bongeszoben mit tehetsz meg JS-bol egy eleg jo kiindulasi pont ez az mdn page.
-
martonx
veterán
válasz
lanszelot #8447 üzenetére
"Te pl azt állítottad, a javascript semmire se jó, és teljesen felesleges." - mutasd már meg, hogy hol állítottam?
Várj, ne mutasd, nem érdekel
Pont azt próbáltam elmagyarázni, hogy mennyire eltérően kell használni a javascriptet a futtatási környezettől. De képtelen vagy megérteni.
Szóval részemről peace és ignore, nem az én problémám, hogy képtelen vagy a valóságot elfogadni -
cattus
addikt
válasz
lanszelot #8447 üzenetére
Böngészőn keresztül JS-sel lokális fájlt nem fogsz tudni olvasni. Vannak rá workaround-ok, pl. hogy a JSON értékét stringként eltárolod egy JS változóba, és ezt ugyanúgy belinkeled a HTML-be mint az ezt feldolgozó JS-t (ez volt látható az általad linkelt megoldásban), vagy indítasz egy HTTP kérést a fájlod felé. Az már rajtad múlik, hogy melyik a neked megfelelőbb megoldás.
-
coco2
őstag
válasz
lanszelot #8433 üzenetére
Akkor két külön problémád van. Az egyik a szerver oldali file letöltése, a másik a json parsing.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo LOQ 15APH8 15.6" FHD IPS Ryzen 7 7840HS RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Okostelefonok és eszközök felújítása, akkucsere, törött kijelző csere, ODA-VISSZA FUTÁRRAL IS!
- ASUS Dual RTX 4060 OC 8GB GDDR6/Garancia 26-07-27/
- Eladó Intel i7-6700 Processzor Hibátlan Működés!
- Eladó Panasonic DMC-TZ80EP-S fényképezőgép
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Samsung Galaxy S22 Ultra 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged