- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
- OLED monitor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Projektor topic
- 3D nyomtatás
- Bluetooth hangszórók
- Milyen monitort vegyek?
- Canon MILC: EOS R és M topik
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
TheProb
veterán
Szia.
Magyar nyelvű tananyag (bármifajta) programozásról csak régi verziókból, és/vagy silány minőségben van.
Persze van 1-2 gyöngyszem és pár kivétel, de én a helyedben az angol könyvek között nézelődnék.
Itt van pár jó: The Well-Grounded Java Developer, Java Concurrency in Practice (nem mai darab, de még mindig jó), Effective Java vagy maga az Oracle-től Java: A Beginner's Guide.Kezdőknek igazából a Beginner's Guide könyvet javasolnám utána pedig az Effective Java-t.
Ha ezeken túl vagy és érdekelne a mély víz akkor jöhet a Concurrency in Practice és a Well Grounded Java Developer.Számomra érthetetlen, hogy mit tanítanak 2 éven át C-ből az egyetemeken 2014-ben, fél-, max. 1 év el kéne, hogy menjen az alapokkal de utána már illene OOP-t tanítaniuk valami modernebb nyelvel.

látom elírtam a dolgot, félévet akartam

2 félév (sima) C, majd 3.java. ezután már mindenki azt tanul amit akar. C++ opcionális -
Aethelstone
addikt
Szia.
Magyar nyelvű tananyag (bármifajta) programozásról csak régi verziókból, és/vagy silány minőségben van.
Persze van 1-2 gyöngyszem és pár kivétel, de én a helyedben az angol könyvek között nézelődnék.
Itt van pár jó: The Well-Grounded Java Developer, Java Concurrency in Practice (nem mai darab, de még mindig jó), Effective Java vagy maga az Oracle-től Java: A Beginner's Guide.Kezdőknek igazából a Beginner's Guide könyvet javasolnám utána pedig az Effective Java-t.
Ha ezeken túl vagy és érdekelne a mély víz akkor jöhet a Concurrency in Practice és a Well Grounded Java Developer.Számomra érthetetlen, hogy mit tanítanak 2 éven át C-ből az egyetemeken 2014-ben, fél-, max. 1 év el kéne, hogy menjen az alapokkal de utána már illene OOP-t tanítaniuk valami modernebb nyelvel.

Számomra érthetetlen, hogy mit tanítanak 2 éven át C-ből az egyetemeken 2014-ben, fél-, max. 1 év el kéne, hogy menjen az alapokkal de utána már illene OOP-t tanítaniuk valami modernebb nyelvel.

Egyetértek. A C maximum 2 félévet ér, többet nem. Van az alap utasításkészlet + mutatók 20 PDF oldalon, oszt annyi. Lehet, hogy a kolléga a C++ra gondolt? Nálunk a C/C++ elvitt 3 félévet.
-
raggg
senior tag
Szia.

Hadd ajánljak még egy könyvet, ami nem csak a Java, hanem általában a programozással kapcsolatos könyvek között is igen jó helyen áll szerintem:
Minimális programozói tudással neki lehet állni, szépen elmagyaráz mindent, a Java nyelven túl is (OO elvek). Sajnos a Java 1.5 mellé készült (néhol kitekint az 1.6-ra) de máig jól használható szvsz.
-
plaschil
aktív tag
Az x.keySet() -el csupán a kulcsokról kapsz egy Set-et, nem pedig a teljes kulcs-érték pár listáról.
A teljes kulcs-érték pár készletet az x.entrySet() metódussal tudod lekérni és utána végig tudsz rajta menni egy for/foreach loop-al valahogy így:
for(Entry<String, Integer> e : x.entrySet()){
if(e.getValue() == 0){
String kulcs = e.getKey();
// Itt csinálj valamit a kulccsal
}
}Személy szerint én viszont az iterátorokat javasolnám, ugyanis ha egy entry set-en vagy listán keresztül mész épp egy foreach loop-al ConcurrentModificationException-t ha törölni próbálsz a listából egy elemet. Ilyen szempontból jók az iterátorok amelyek képesek megjelölni az objektumokat törlésre és amint vége az iterálásnak az elemeket valóban ki is törli.
Ez a fajta megoldás sem sokkal bonyolultabb:
Iterator<Entry<String, Integer>> iterator = x.entrySet().iterator();
while(iterator.hasNext()){
Entry<String, Integer> e = iterator.next();
if(e.getValue() == 0){
// Példa a törlésre
iterator.remove();
}
}Ahham, szóval keySet helyett entrySet. Most már értem, köszönöm a gyors helpet!
-
mobal
nagyúr
A játékfejlesztés önmagában is egy nagyon-nagyon komoly téma. Ha érdekel egy könnyen használható API ami mind Desktopon, mind Androidon fut és atom stabil vess egy pillantást a LibGDX-re, sok tutorial van hozzá a neten.
Csak az appletokat felejtsd el, tutorial ide vagy oda (amúgy se hiszem, hogy túl komoly oktatóanyag lehet az ahol még ilyesmit használnak).
libgdx egy nagyon jó kis cucc. Könnyen tanulható...

-
kemkriszt98
tag
Csak, hogy értsd a felháborodás okát: Appleteket már szinte senki nem használ mert tényleg kb. a kihalt technológia szinonimája. Ha hasonló web technológia kell akkor HTML5 vagy Flash. Ha pedig a Java alapokat akarod elsajátítani arra egy IDE (legfőképpen Eclipse vagy Netbeans) az ajánlott, ahol kényelmesen tudod futtatni, debugolni, refactorolni, stb. stb. a projectjeidet.
Értettem eddig is
.... csak mint említettem azért írtam applet formájában mert a tutoriálban is így van és nem akartam megkavarni.... nem az alapok elsajátítása a célom(legalábbis nem közvetlenül) ... Nemrég fejeztem be egy könyvet az android fejlesztésről és írtam már 1-2 programot és most szeretnék egy kicsit a játékok irányába is elmenni.... ezzel a projekttel a célom az alap gondolatmenet elkapása.... -
Ez eddig oké, ez majdnem azonos a ClassLoader "getResourceAsStream()" metódusával.
Az én kérdésem leegyszerűsítve az, hogy ha megvan az URL ("getResource()") vagy az InputStream ("getResourceAsStream()") egy JAR -on belüli mappához akkor utána hogyan tudom a mappát a tartalmával együtt átmásolni a JAR -on kívülre (ergo kicsomagolni).
Ezen az oldalon találsz teljes megoldást a JAR-ból kimásolós és betöltős problémára. A kommentek között meg az is ott vagy, hogyan tudod kitakarítani.
-
Aethelstone
addikt
Ez eddig oké, ez majdnem azonos a ClassLoader "getResourceAsStream()" metódusával.
Az én kérdésem leegyszerűsítve az, hogy ha megvan az URL ("getResource()") vagy az InputStream ("getResourceAsStream()") egy JAR -on belüli mappához akkor utána hogyan tudom a mappát a tartalmával együtt átmásolni a JAR -on kívülre (ergo kicsomagolni).
Ez egy sima InputStream, amit oda írsz ki, ahova akarsz. Pl. fájlrendszerbe....
-
WonderCSabo
félisten
Lekéred az URI-t a fent megadott módon. Ezután egy File objektummot csinálsz belőle:
File dir = new File(url.toURI());
A dir -től elkérheted a benne lévő fájlokat, azokat meg ki tudod másolni akárhova. Így tudsz másolni.
-
Aethelstone
addikt
Sziasztok.
Egy nem igazán hétköznapi problémám van és nem nagyon tudom hogy oldjam meg.
Épp egy API -n dolgozom aminek vannak C-ben írt fáljai amiket el kell érnie és JNI -n keresztül futtatnia, ám ezek a fájlok bele vannak csomagolva a JAR-ba különböző könyvtárakba, hogy 1 fájlból álljon az API és ne kelljen mellé mindenfélét másolgatni. A bibi ott van, hogy hiába akarok ClassLoader-t használni, hogy a JAR-on belül elérje a JNI a C fájlokat, állandóan exceptiont dobál, mondván, hogy neki abszolút elérési út kell (pedig én azt adok meg neki, ellenőriztem).
Egy kis Google keresgélés után kiderült, hogy JAR -on belül nem szereti futtatni a dolgokat a JNI így javasolt kicsomagolni a szükséges fájlokat a JAR-ból és úgy meghívni őket. A kérdés pedig itt jön: Hogy tudok egész mappákat a tartalmukkal együtt kicsomagolni a JAR-ból ClassLoader-rel (vagy valami mással)?Előre is köszönök minden segítséget.

this.getClass().getResourceAsStream()
Ennek meg kell adni a fájlt a JAR-on belül "/csomag/neve/akarmi.kit" formában. Ha erre gondolsz...
-
chabeee
aktív tag
Concurrency -ben nem nagyon vagyok otthon, de mivel más még nem válaszolt igyekszem segíteni, aztán majd jönnek a profik és megmondják, hogy kéne rendesen: Szerintem csinálj egy singletont ami a thread workereket tárolja és a singletonon keresztül letudod kérni az egyes workereket, a változóikat pedig egy egyszerű getter-el megszerzed.

Köszi szépen, hasonló módon oldottam meg

(#5276) gygabor88
nem, a klienstől érkező üzenetet a servernek átküldi, az teljesen okey volt, a servertől való küldés érdekelt, de már kialakítottam valahogy, azért köszi.Most egy másik probléma merült fel az eclipseszel, méghozzá ezt írja:
Error: Could not find or load main class hu.rf.server.Serverstackoverflow-n kb annyit írtak róla hogy rossz a classpath beállítás, de az elvileg tuti jó. Valaki találkozott ilyesmivel?
-
WonderCSabo
félisten
A GUI-t mivel raktad össze? Gondolom nem írtad mert nagyon sablonos (ez nem rossz dolog, csak feltűnő), meg az az angol komment is eléggé kitűnik a kódból.

Ez a NetBeans által generált kód.
-
trisztan94
őstag
"Vagy van valami jobb cucc?"
Igen, ha megtanulod kézzel megírni a GUI-t.
Amúgy viccen kívül, sokkal nagyobb irányítást ad az egész fölött ha megérted mi zajlik a háttérban és a magad szájíze szerint írod, rendezed.hát igen, tervben van az is
Kicsit úgy érzem magam ezekkel a WYSIWYG szerkesztőkkel, mint anno a Dreamweaver-es korszakomban webes környezetben. Szerencsére gyorsan leszoktam róla 
Apropó, ha már ez a téma: Nem tudtok egy baromi jó tutorialt Java GUI írásra? SWT-ben szoktam dolgozni, de igazából lényegtelen.
-
Amúgy viccen kívül, sokkal nagyobb irányítást ad az egész fölött ha megérted mi zajlik a háttérban és a magad szájíze szerint írod, rendezed.A Visual Studio és a WPF/Silverlight hozzá tudja szoktatni az embert a jóhoz. A kattingatós tervezés ide vagy oda, azért engem is érdekelne, van-e valami épkézláb eszköz arra, hogy el lehessen kerülni a teljesen lábbalhajtós GUI fejlesztést.
-
WonderCSabo
félisten
Amúgy viccen kívül, sokkal nagyobb irányítást ad az egész fölött ha megérted mi zajlik a háttérban és a magad szájíze szerint írod, rendezed.Háááát, a WindowBuilder után szinte kötelező.
Viccet félretéve, katasztrófa a kód amit csinál, és aztán abba beleírni még a logikát, vagy legalábbis az eseménykezelést, pff. -
evilskati
aktív tag
Nem igazán értem mit csinálsz. Azt mondod, hogy az ingatlan osztályból származtatod a lakás osztályt, de akkor miért állítod statikusra az ingatlan osztály LinkedHashSet-jét? Elég volna protected/public-ra írni az addRezsi(...) metódust és látná a lakás is, akkor pedig a konstruktorban csak annyit kéne csinálnod, hogy addRezsi(...). Ha külön-külön ingatlanok és lakások léteznek akkor miért statikus a listád és a metódusod, hogy fogod visszakeresni, hogy melyik ingatlanhoz melyik rezsi tartozik?
Akárhogy is, ez így nem lesz jó.
Tekintve, hogy ma nagyon ráérek elkészítettem a programot, nálam tökéletesen fut:
Program.java
Ingatlan.java
Lakas.java
Rezsi.javaNem túl gyönyörű a kód, tudom, de legalább működik.

Szerk.: (#4652) evilskati - Ehhhh, ha nem felejtettem volna el frissíteni az oldalt...
Amúgy mi volt a megoldás?Először is köszönöm, hogy megnézted, és elkészítetted!
Így belegondolva jogos a fejetfalbaverős smiley az elképzelésemre, a megoldás pedig az volt amit írtál, elhagytam a statikusságot, és csak egyszerűen meghívtam az addRezsi metódust
Kicsit túlbonyolítottam először azt hiszem. Az volt a problémám, hogy akkor akartam beaddolni, mikor még nem létezett a lista, felcseréltem a metódus hívásaim sorrendjét, és így már jó.Köszönöm még egyszer!
-
cinkoxid
senior tag
Az ilyen feladatok nem bonyolultak, nem bántásból, de ha kikerülsz a képzésről és ennyire lyukacsos lesz a tudásod (főleg ha mások oldják meg helyetted a beadandókat) elég nehéz lesz elhelyezkedned. Kódrészletekben, logikai feladatok/problémák megoldásában, algoritmusokban persze mindig szívesen segítünk, de jelen esetben a saját célod volna, hogy megértsd. Youtube-on vannak jó kis tutorial videók, elég hamar meg lehet tanulni ezeket. Ha pedig mégis a topiknál maradnál érdemes legalább PasteBin-t használnod, hogy átlássuk a kódod.

Nem ebből fogok megélni, illetve értem amit mondasz, de estig úgysem fogom tudni megérteni az egészet, és meg is csinálni azt.
-
trisztan94
őstag
Egyébként, hogy témára térjünk, ami fontos lehet: Bizonyos számú aknát (ez akár lehet tartomány is, pl. 15-20 között) helyezz el csupán a képernyőn, tehát véletlenül se legyen majdnem mindenhol akna. Az aknák számát esetleg nehézségi szintenként (ha van ilyen) kedved szerint növelheted. Egy sima random funkció elég ide, de ha úgy érzed, hogy szeretnél valami újat tanulni próbálj ki valami zajt, pl. perlin noise vagy simplex noise. Összességében az egész projekt nem bonyolult ha nem akarod cifrázni, egy délután alatt (inkább 2-3 óra alatt) simán megoldható. Miben tervezed amúgy kivitelezni a user interface-t? Sima konzolba printelés, swing, vagy android?

Köszönöm mindenkinek az ötleteket, szerintem sem lesz vele gond, de azért ha bármi gond lenne ordítok

-
mobal
nagyúr
Szia.
- Ahhoz, hogy ilyet tudj csinálni az alap Java nem elég, kell valami API ami natívan kommunikál az OS-el, mert sima Java-ban csak akkor kapsz KeyEvent-et ha focusolva van az ablakod.
- Igen, a Java képes buborék üzenetek dobására, méghozzá úgy, hogy TrayIcon-t csinálsz az alkalmazásodnak és a TrayIcon .displayMessage(...) funkcióját használod.
És valami ilyen keresésében tudsz segíteni? Két napja érdemleges választ nem találok, lehet rosszul keresem!
mobal,
-
n00n
őstag
Hogy érted, hogy egy pendrive bánta azóta? Ha úgy ahogy gondolom az elég érdekes, nem hinném, hogy terminálból lehetséges tönkretenni egy flash drive-ot.

De. Mert úgy lett lehúzva, hogy nem lett rendesen unmount-olva.
@TBG: Igen, GUI-val. De ez egy szerver, ott nincs automount.
-
modder
aktív tag
Sziasztok.
Tudtok javasolni akár online, akár könyv formában olyan Java leírást ami a konkurenciáról szól részletesen? Érdekelne, hogy bizonyos feladatokat, hogy lehetne megoldani multi-threadelve.
A Java Concurrency In Practice már felkeltette a figyelmemet, de nem tudom mennyire lehet friss anyag.
Előre is köszönet.
Helló, Java 6-ban jött be nagyon sok minden, ami megkönnyíti a több szálú programok fejlesztését, és a Java Concurrency in Practice ezt taglalja. Nagyon jó alap. jó tömény könyv. Persze Java 7-ben biztosan volt pár feljesztés a több szálú programozás terén, de közel nem annyi, mint amit a hatos verzóba nyomtak bele. Én csak ajánlani tudom. De amúgy kétszer el kell olvasni, hogy megragadjon, plusz nem árt, ha ki is próbálod amiket ír, mert nagyon sok tudásanyag van benne, amit könnyű elfelejteni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- OLED monitor topic
- Gurulunk, WAZE?!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Google Pixel topik
- Microsoft Rewards
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Projektor topic
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- Dell Precision 5560,15.6",FHD+, i7-11850H,16GB DDR4,1TB SSD,Nvidia T1200 4GB VGA,WIN11
- Apple iPad 10. Generáció / Wi-fi / 64GB / Újszerű állapot / 12 Hó Garancia
- Samsung Galaxy A52 / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 128GB Red-2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3984, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 1TB Natural Titanium- 2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5046
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Akárhogy is, ez így nem lesz jó.
Amúgy mi volt a megoldás?
Kicsit túlbonyolítottam először azt hiszem. Az volt a problémám, hogy akkor akartam beaddolni, mikor még nem létezett a lista, felcseréltem a metódus hívásaim sorrendjét, és így már jó.