Hirdetés
-
PROHARDVER!
iPad topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Berci77
tag
Na újabb infók. Most jött meg az új iPad-re az ESR matt Paperlike fólia. Ilyet használtam az iPad 9-en is, ott nagyon bevált a felülete jegyzeteléshez, természetesen a kép nem olyan szép vele, torzítja a színeket és kicsit homályosabb a kép, de valamit valamiért.
Ami durván meglepett, hogy a Pencil hegye, ami tökéletes közvetlenül a kijelzőn, ezen kicsit tapad. Az ESR ceruza hegye ehhez képest jól siklik, tökéletesen megvan a papír érzet a megfelelő súrlódással, nem tapad le, nem kell "erőből" tolni a ceruzát. Tényleg olyan, mintha ehhez a fóliához fejlesztették volna. Olyan, mintha a fólia is kicsit más lenne, mint a régi, durvább, még papírszerűbb a felülete.
A rázásra viszont nem ébred fel a cerka, marad a tapogatás a tetején, az meg vagy sikerül elsőre, vagy nem.
Egyelőre inkább átraktam az ESR hegyét a Pencilre, ez a jó kombó, de azért no. -
-
válasz
SharpSA
üzenetére
Nem matt viszont nagyon jó:
https://logout.hu/bejegyzes/edzett_uveg_az_apple_ipad_a16-ra_2025_is.html -
SharpSA
veterán
Sziasztok!
iPad 2025-re keresek kijelzővédő fóliát vagy üveget. Igazából matt lenne a legjobb, ha van olyan, ami nem vagy nagyon picit torzítja a képernyőt, illetve a lehető legkevésbé tompítja a fényét. Gondoltam van itt valódi tapasztalat, a neten, youtube-ot hiába nézem, az nem ugyanaz.
-
Relax420
junior tag
válasz
Demertin
üzenetére
Az Air modellekben mindig ugyan olyan kijelző van, mint az alap iPad-ben, a pro modellekben van jobb kijelző, de szerintem nem a kijelző tükröz, hanem az üveg ami rajta van… +amire te használnád arra nem kell a legújabb, inkább vegyél m1 vagy m2 chip-es ipad pro-t és ha az tükröződik, akkor vegyél rá matt fóliát és az biztos nem fog tükrözni
-
krokk
senior tag
válasz
jlaci74
üzenetére
ha főleg média fogyasztás a cél és szeretnéd megtartani a szép képet akkor nem szoktak ajánlani semmilyen fóliát.
Én a minimen paperlike-ot használok. szeretem a felületét rajzoláshoz, illetve ezen kívül is szeretem a matt kinézetét és hogy nem tükröződik a felülete.
Szóval ez rajtad is múlik, hogy neked mennyire jön be. -
Pano
veterán
válasz
szabonagyur
üzenetére
Én az ESR ceruzáját ajánlanám neked. Ez mágnesesen is töltődik, nem kell kábellel bohóckodni (de lehet azzal is tölteni gyorsabban, ha úgy van).
Kuponnal még tudsz lefaragni belőle.
Magyarországra 1-1,5 hét alatt megjön.Kopogni mindegyik kopog. Az Apple ceruzája is.
Lehet venni paperlike kijelző fóliát, azzal lehet ezt némileg tompítani. Csak az matt és nem mindenki szereti. -
Pano
veterán
válasz
NavySeal
üzenetére
Hát.. szerintem eléggé csúszós. Azt nem tudom, hogy a többi üvegfóliához képest mennyire, mert alapból nem vagyok túl nagy üvegfólia használó (nem szeretem).
Használtam egy ideig aggódásból, de pont a csúszósság miatt (meg nem tetszett hogy -mint minden üvegfólia.-, elcsúnyítja a készüléket) én levettem.Paperlike-ot szokták szeretni, de ugye azzal az a baj, hogy a kijelző mattos lesz és kicsit ront a képminőségen.
ESR-nek még van paperlike-os fóliája, ami mágnesesen rögzíthető amikor éppen kell, így nem kell tartósan választani a jó képminőség és a jó írási élmény között. Azt szokták dicsérni. Csak ugye az nem védelemre van.
-
Hack3er
őstag
válasz
Roland861010
üzenetére
Az jó
Én előszőr a Rebound Hybrid-et rendeltem meg itthonról, zöldbe, hogy ne fekete legyen. Kompatibilis az airekkel meg a próval is. Beleraktam a prót és lötyögött benne nagyon gagyinak érződött, előtte a mini 6 hoz rendeltem ezt a változatot, jó volt, passzos, matt átlátszó hátlap.
Azt hittem hogy a pro változathoz is ezt a minőséget kapom, de tévedtem.
Pár hónapra rá nézelődtem újra az esr oldalán akkor találtam ezt a Ascend Hybrid-et, új ként volt jelőlve, sehol egy teszt se videó se semmi, csak a gyártói oldalon lévő dolgok, egy szlovák oldalon találtam raktáron meg is rendeltem, lesz ami lesz 19K körűl volt szállítással ha jól emlékszem.
Jó döntés volt, azóta is használom, meg amúgy is a zöld nem mutat jól az asztro szűrkéhez
-
Hack3er
őstag
válasz
Roland861010
üzenetére
A hybriddel lehet jobban jártál volna, már egy jó ideje ezt használom.
-Telibe van védve az ipad,
-matt átlátszó hátlap.
-És jól néz ki,
-bár drágább, de szerintem megéri a felárat. -
Parson
addikt
válasz
kchris78
üzenetére
No srácok, végre felraktam a paperlike 2.1-et az iPad 9-re… sikerült tökéletesen, buborék- és pormentesen felrakni egy sima szobában.

Elsö tapasztalat, h ez az újabb paperlike fólia:
1: kevésbé matt mint a régi - egymás mellett tartva öket is látni a különbséget
2: minöségérzetre is jobb mint a régi - ez erösen szubjektiv vélemény
A lényeg, h utálok fóliát felpakolni, de ez most olyan jó lett, h már önmagában annak is örülök.
-
bmakszim
őstag
válasz
consono
üzenetére
Nem tudom, milyen volt a régi. Nekem Spigen Paper Touch volt fenn közel egy évig és annak nagyon kásás volt a képe, főleg világos kép esetén.
Nem rég viszont lecseréltem a 2.1-es eredeti paperlike-ra és ennél egyáltalán nem tapasztalok ilyet. Ha tehetném az iPhone-omra is ilyet tennék, mert azon valami 1000 Ft-os matt fólia van és az borzasztó. De nem érdekel, nem használom tartalom fogyasztásra.Nekem amúgy nagyon könnyen zsírosodik a bőröm, matt fólia nélkül nem csak ocsmányul néznek ki az eszközeim, de el is kezdenek rajtuk tapadni az ujjaim. A matt fóliákon meg furcsa mód a Pencillel ellentétben az ujjaim könnyen csúsznak, ami könnyebbé teszi a kezelést. iPaden sokat játszok, ami szintén könnyebb így.
-
moleculez
veterán
válasz
lockdown90
üzenetére
Arról nem tudom nyilatkozni, mert eredeti Pépörlájkot nem használtam, a matt fóliák meg kásás képet produkálnak. Viszont fentebb irta valaki h a PL nem öli meg a képet, de jó a tollal.
-
Parson
addikt
Sziasztok, megrendeltem az iPad 9-et, mivel elég jó akciót sikerült kifognom, és tartok töle, hogy ennél jobb nem nagyon lesz / kifogy a készlet ezen az áron mire bejön az új iPad, ami lenyomná ennek az árát... egal.
A lényeg a képernyövédö fólia téma: Apple pencil lesz hozzá használva, de csak módjával / ki tudja még, mennyire kap rá aki használja. Na szóval ezesetben paperlike foliát vennék rá alapból, de csak ha nincs újabban vmi nagyon bevált nem matt, hanem fényes fólia, ami jó még az apple pencil hegyének... Tud vki ajánlani vmi fényes fóliát, ami jó apple pencilhez? Németországban élek, tehát vmi nemzetközileg elérhetö tipus kellene. Ha nincs ilyen, ami versenyre kelne a paperlike-kal, akkor marad a paperlike, de elötte futnék egy kört ebben a témában itt... Köszi elöre is a válaszokat!

-
bmakszim
őstag
Hú srácok, egy szerviz miatt lekerült a korábbi Spigen paperlike fóliám és megvettem a legújabb 2.1-es original Paperlike-ot helyette. Ég és Föld!
Az eredeti Paperlike szinte semennyire nem torzít, nincs az a kásás kép, mint az olcsó matt fóliáknál. Viszont a zsír kevésbé látszik rajta és nem csillog úgy.
Ujjal használva teljesen simának hat a felülete, nem dörzsöl, miközben Pencillel írva tényleg olyan, mint a papír és nem csúszik.
Simán megéri az árát, még akkor is, ha csak egy matt fóliát kerestek.
Ja, am ez nem szponzorált tartalom, csak gondoltam megosztom a tapasztalatom, mert anno én is azért vettem a Spigent, mert nem volt egyértelmű, hogy az eredeti megéri az árát. Bár lehet a korábbi verziók még nem is érték meg. -
bmakszim
őstag
válasz
consono
üzenetére
Nem volt egyértelmű, hogy szoftver téren hiányolod az innovációt. Elfogadom a véleményed. Sőt, azzal igazából vitatkozni se tudok. Tény, hogy az M1-ből többet is ki lehetne hozni tablet fronton.
Meg én simán el tudnék képzelni egy DeX-féle megoldást az iPhone-nál is. Monitorra kötve lehetne egy olyan felülete, mint az iPad-nek. Úgyis USB-C-vel jönnek már a 15 modellek.#44014DanielLong A macOS-t szerintem nehezebb lenne megszokni, mint a portok, vagy a numerikus billentyűk hiányát. Igazából végig kell gondolni, hogy ezekre tényleg szükséged van-e. Én egy árva usb-A adapterrel elvagyok már 6 éve.
A kijelző nem matt, de nem is annyira fényes, mint az átlag laptopé. Egyszer a kezem közé került egy OLED kijelzős Razer és még zárt térben is úgy csillogott, borzasztó volt. Szóval fényes és fényes kijelző között is van különbség. -
DanielLong
senior tag
válasz
bmakszim
üzenetére
Szívesen kipróbálnám én is a MacBookot, de egyszerűen még mindig annyira túl csupaszitottak a notebookjaik... Se usb, se semmilyen port, mindenhez átalakító kell, se numerikus pad, talán még a kijelző sem matt. Ezektől eltekintve egyébként jó termék.
iPad minim is azért lett, mert Android fronton nincs semmi hasonló méretű up-to-date hardverrel. Egyébként sírni tudnék sokszor, hogy mennyire nem ergonomikus egy-két dolog rajta, de az akku idő és a sebesség kárpótol.
-
moleculez
veterán
Végre megcsinálták amit évek óta kitaláltam: mágneses, matt képernyővédő. Végre nem kell dönteni a szemcsés kép, vagy matt textúra között. Szerintem rendelek is egyet. Jegyzeteléshez felrakom, utána leszedem🤷♂️.
-
Micsurin
nagyúr
Uniq tokokat próbálta valaki? Kéne egy átlátszó műanyag/szilikon cucc rá, hogy könnyeben lemerjem tenni a műhelyben.
Annyira meggyőzött a matt képernyő üvegjük, hogy nézegetem a tokjaikat is csak számomra ismeretlen márka volt eddig.
-
Micsurin
nagyúr
válasz
golyós
üzenetére
A héten 4x éjszakázok ha a futár engem kelteget mikor egyetem és meló közt alszom akkor hamar bedobozolnám.
Meg jó lenne a héten, már barátkoznék az IOS-el. Sosem volt szimpatikus az ökoszisztéma csak droidos flagshipjeim voltak de tablet fronton nincs alternatíva. Fog kelleni a barátkozási idő.Köszi ránézek a fóliára, de ez mattos papír hatású?
Elmentem az oktogoni Notebook.hu-ba volt nekik bolti készleten, legalább mociztam egy jót és itt a tablet is.
-
jaroslav
aktív tag
-
Kapanyél
őstag
válasz
jaroslav
üzenetére
Ez nem kásás, nincs durva moiré hatás, így nem zavaró. De nem tudom pontosan, milyen típusú ez a fólia, már rajta volt.
Nem emlékszem jobbnak a pixel2pixel kontrasztot és úgy általában a vonalálességet sem a régin. Nyilván egy víztiszta üveg kevesebb zizit jelent, de együtt tudok élni vele, fel sem tűnik, ezért nem merült föl a csere (főképp, mert az üveg tényleg idegesítően csúszkál és maszatos folyton). Ez már miniLED-es, ami önmagában fegyvertény - nekem nincsen hiányérzetem, szuperjó a HDR videók bámulása. Jelenleg csak egy glossy laptopom van, de az meg OLED, amellett azért a iPad is elvérzik…
A lényeg, hogy a jó matt fólia nem ront az élményen. -
jaroslav
aktív tag
válasz
Kapanyél
üzenetére
Én is egy 12.9 M1 pro fóliázása előtt állok. Kimondottan sokat használnám a készüléket jegyzetek készítéséhez apple pencillel. Mindenütt azt olvasom, hogy jegyzet készítéséhez a legjobb a paperlike matt fólia.
Ami visszatart, az az, hogy a paperlike matt fólia a Liquid Retina XDR kijelző "élmény faktorát" nem rontja-e le nagyon tartalom fogyasztáskor?
Neked, mint gyakorlati felhasználó, mi a tapasztalatod?
Vagy egyszerűen nem lehet egyszerre fullos Liquid Retina XDR látvány és jó jegyzetelési élmény...
-
Kapanyél
őstag
12.9 M1 pro-n most valamilyen paparlike matt fóliát használok, eddig még nem karistolta össze sem a pencil2 sem más. Szeretem, mert nem tükröződik és nem csúszkál idiótán rajta a cerka, ill. nem lesz maszatos.
A 2018-as pron víztiszta üvegfólia volt, utáltam.Tedd a hátára azt az üveget.
-
Üdvölet'!
Jelenleg az iPad képernyőjén egy matt, vékony, de kellően ellenálló fólia van. Ezen nem tapasztaltam az elmúlt 1 évben karcokat, az Apple Pencil sem hagyott rajta nyomot. Viszont!
Kaptam most hozzá egy üvegfóliát. És nem tudom eldönteni, hogy melyik lenne rá a jobb. Van köztetek olyan, aki próbálta mindkettőt és lát különbséget? -
Én most tervezem felrakni a tartalék matt fóliámat, mert rajzolni sokkal jobb rajta és próbálgatok újra egy rövid kihagyás után. Szépnek nem szép, de hasznos.
-
válasz
kakuk.tamas
üzenetére
12.9-en írom ezt is, tehát én is a nagyobbat venném, de azért ha valóban fontos a hordozhatóság, egy mini még akár farzsebben is elfér. Az verhetetlen.
Neki kell eldönteni ár és méret alapján. De jegyzetelésre elég jó. Esetleg egy matt fóliát még rádobni, azzal még jobb lenne, bár tudom, ez itt szentségtörés.
-
Pano
veterán
Sziasztok!
Mivel még soha nem volt tabletem és ismeretlen a terep, szeretnék tőletek ajánlásokat kérni megfelelő állítható tokra egy 4. generácós iPad (2021)-hez.
Nem szeretnék vagyonokat rákölteni, de azért gagyiba se szeretném beleaggatni. Úgy gondoltam kb 10e körül költenék rá.Azért vagyok tanácstalan, mert több ismerősöm is rosszul választott és ez a hajtogatható előlapja egy idő után szinte mattra koptatta a kijelzőt pár ponton. Nem szeretnék úgy járni, hogy maga a tok rakja tönkre.
A megbízható márkákat meg nem ismerem tablet fronton.Első körben én az alábbit néztem:
Spigen Urban Fit Apple iPad 10.2
(ezzel csak az az bajom, hogy van hozzá pencil tartó ami eléggé elcsúnyítja a dolgot. Én nem tervezem azzal használni, így csak a koszt gyűjtené). -
Kapanyél
őstag
válasz
koxkids
üzenetére
A 2018-as pro 12.9-emen üveg volt, az M1-en paperlike. Utóbbit sokkal jobban szeretem! Az üvegfólia úgy csúszott és úgy gyűjtötte az ujjlenyomatot, hogy már majdnem letéptem róla inkább… de végül eladtam.
A matt fóliák tulajdonsága, hogy "kásásabb" a kép, de a színeken nem ront, sem a felbontáson. A kásásság a moiré-ből fakad, ami jobb fóliánál nem zavaró. Ja, és nem tükröződik, mint a picsa… -
SidCorky
őstag
válasz
Zimerion
üzenetére
Szia!
Az Árkádban lévő Space Centerben dolgozó srácokat tudom ajánlani. Még iPad Minit vittem be hozzájuk, úgy is lelkesen és hibátlanul tették fel rá a matt, nem üvegből készült fóliát, hogy nem náluk vettem, az üvegfóliát pedig egyszerűbb feltenni, biztos megoldják.
Érdemesebb lehet náluk megvenni, úgy talán nagyobb esély van rá, hogy ha nem jönne össze hibátlanul, akkor megpróbálják egy másikkal, bár nem tudom, milyen árban adják. -
bostone
addikt
válasz
McNamara
üzenetére
Eltérőek a vélemények fólia ügyben. Egyeseknek nem karcolódik a kijelző, másoknak viszont igen.
1-2 évvel ezelőtti árak szállítással:
Spigen üvegfólia viszonylag olcsó, felhelyező keret is mellékelve a csomagolásban. Jobban tükröződik, mint a kijelző. (4000-6000Ft)
MM-ben felhelyezéssel együtt egy kisebb vagyon a fólia, másrészt egy határ f.s az egész, bár szépen felrakják. (10000-15000Ft)
Ebay vagy Ali műanyag fóliák szerintem nem olcsók, és képesek matt fóliát küldeni a hirdetésben szereplő fényes helyett. (4000-10000Ft) -
-
Parson
addikt
válasz
moleculez
üzenetére
Mattb -> Én használok sima google Keep-et is. Igaz, csak egyszerü dolgokra - viszont nálam a google nagyon fontos kommunikációs platform, és hasznos is - amint befejezem a sketchet, egyböl megjelenik a számitógépen megnyitott Keep-ben, és onnan tudom gyorsan tovább mutatgatni a kollégáknak, mi szépet firkálgattam... na jó, rajzolgattam.

-
milkabrams
őstag
Kijelővédő fóliát vagy üveget keresek, amin lehet almás cerkával rajzolni és nem rontja el a vizuális élményt. Az üvegfóliákkal az első pont a probléma, a paperlike féle matt fóliák rontják a képminőséget, van valami köztes megoldás? [Itt látható a dilemmám.]
-
moleculez
veterán
válasz
consono
üzenetére
A paperlikeot a texturája miatt szeretik sokan. (De amúgy az is csak egy matt fólia, mint a többi, csak jobb a marketing
)
Ha csak a kopogás zavar, akkor csak sima fólia. Én régebben használtam vmi puhát, de nem emlékszem a nevére sajna. Vízzel kellett felrakni arra emlékszem, és nem 2$ volt. -
Parson
addikt
No ezt már az új iPad-röl irom skacok!
Ma 17:00-kor megjött a Paperlike, kapásból azzal kezdtem, hogy felraktam. Hát mit ne mondjak, tökéletes ez se lesz, naná hogy került alá egy-két porszem, de egy idö után megelégeltem, és végeredményben egész jó lett... nekem egyáltalán nem zavaró a matt hatás, Pencil-lel is teljesen jó.
A Logitech Combo Touch viszont most van igazán teszt alatt, ahogy ezt gélem, ezért is fosom most ennyire a szót, de szerintem ez teljesen jó lesz, kimondottan jol tudok rajta gépelni.
Van még egy rahedli aprólékos beállitás, ami még várat magára, de szerintem kegyetlenül jó kis gép ez, nekem nagyon bejön...
-
Jaded
őstag
válasz
SharpSA
üzenetére
Egyik sem jobb vagy rosszabb, egyszerűen nem szimpatikus az egész cég, ennyi. De nem is ez a topik témája, szerintem maradhatunk a klasszikus “kinek mi” felállásnál.
Más: megjött ma az ESR tok. Matt “szilikon”, a kamera, hangszóró, Touch ID kivágások jók, a pencil helye be van süllyesztve. Kicsit szokatlan a fogása, de a hajtogatós tokokat nem használom ki, így ilyet kerestem. A kamera nem lóg ki és kijelzővel lefordítva is le lehet tenni, pár mm-el meg van emelve a keret.

-
Egyáltalán nem kötelező, megveszed és kipróbálod.

Nekem volt a surface bookon is, pedig ott 4 féle hegy is van a ceruzához.
Ami engem nagyon zavart hogy az üvegen kevés a tapadás, de ha belefutsz egy ujjlenyomatba akkor az olyan, mintha hirtelen murvába érnél.
No meg így sokkal ellenállóbb az ujjlenyomatokra, kevesebbet kell törölgetni (2 hetente ha egyezer letakarítom, de akkor sem feltűnő)
Jah és én azért eléggé féltem, drága cucc volt és lehet el fogom adni ha jön egy arra érdemes új gen.Persze mint minden, ez is kompromisszumokkal jár. Matt fóliánál kicsit zajos lesz a kép, ha közelről nézed elég feltűnő, de nem megszokhatatlan. Illetve ha egy napos szobában úgy esik a fény, akkor nem látsz semmit a kijelzőn. Illetve ezt nem mértem ki, de mintha 5-10%-ot lefaragna a fényerőből. Üvegnél pedig ugye bukod az ujjlenyomat ellenállást és a tapadást, cserébe védve van a kijelző és kontrasztosabb/tisztább is a kép.
-
Parson
addikt
'Paperlike egy túlárazott szétreklámozott matt fólia.'
Akárcsak az apple termékek, mondanák sokan.
Nem mellesleg az itteni felhozatalban, minden passzoló fólia 30 EUR körül mozog, ezzel szemben a Paperlike 35 EUR, de:
- 2 db-ot tartalmaz
- most akcioban 25 EUR
- pencilhez mindenki jobban ajánlja, nekem is jobban fülik hozzá a fogam
- ha a 2 db kibir 1-1 évet, már akkor is megérte nekem, mivel a Black Week miatti akcioban vett iPad + kiegészitök miatt olyan, mintha ingyen kapnám
- ha mégse jön be, akkor na bumm, van más matt fólia, ami szintén jó lehet, de ha a paperlike nem jön be, akkor valszeg más matt fólia se.Vélemény?
-
-
Jigoku
tag
válasz
twi452
üzenetére
Köszi a véleményt meg tapasztalatot!
Szerintem tetetek rá akkor egy üvegfóliát kezdésnek (nekem nagyon bejött az iPad sima felületén rajzolás is, nem éreztem csúszkálósnak/furcsának), aztán meglátom majd.A matt fólián szerintem rettentően zavarna, ha nem lenne teljesen tiszta a kép, pláne agyérgörcsöt kapnék, ha látnám rajta idővel a használódást...
Üvegfóliákkal ilyen szempontból sose volt gondom. Meg van egy takat speckó kis törlőkendőm is itthon a por/foltok ellen, szóval nekem érintőképernyős kézikonzoloknál se volt gondom sose a hasonlókkal. -
válasz
twi452
üzenetére
Ha komolyan rajzol, akkor matt. szvsz. nem lesz olyan csilivili, de legalább nem borulsz fel a zsíros ujjlenyomatokban amikor pingálsz. Ha viszont mégis üveg, akkor ne legyen túl vastag, mert attól romlik a vonalminőség, átlós vonalak hullámosak lehetnek.
A karcokhoz amúgy elég lehet egyetlen arra kiképzett porszem amit a kezeddel vagy a ceruzával végigtörölsz a kijelzőn és kész a baj. Persze ehhez inkább balszerencse kell és mindenki maga dönti el.Nekem két hét után felkerült egy matt fólia, azóta is azt nyúzom, úgy hogy átraktam egy zsír új garban cserélt ipadre. Hegyet pedig csak azért kellett cserélnem a ceruzában mert ledobtam, vagy 3x a két év alatt.
Ja és hazdutam, ez a 2. fólia, mert az elsőbe beleállt egy műszerész csipesz hegye, akkor befostam egy kicsit, mert kb egy hónapos volt a gép, szerencsére csak a fólia szakadt ki.
-
twi452
senior tag
válasz
Jigoku
üzenetére
Egy hétig használtam a pro-t fólia nélkül rajzolásra.
Ha lehet akkor soha többet nem fogom úgy 😄
Nekem nagyon nem jött be, hogy túlságosan csúszott az üvegen a pencil illetve ha picit foltos lett az üveg akkor ott hirtelen "megakadt".
Nem gondolom, hogy meg lehet karcolni a ceruzával ha mindig tisztán tartod a képernyőt de persze minden előfordulhat.Ha meg tudod szokni az üvegen rajzolós érzést akkor max ahogy ajánlották rakj rá egy üvegfóliát és akkor nem kell aggódnod de én előtte kipróbálnék a helyedben egy matt fóliát is, hogy azon milyen érzés rajzolni.
Nyilván a képminőség romlani fog a mattsága miatt, ez a hátránya ezeknek illetve, hogy meglátszik rajtuk a használat. -
twi452
senior tag
válasz
Carasc0
üzenetére
Érzésre picit más illetve a matt fólia nem annyira érzékeny a zsírfoltokra de ez is inkább rajzolásnál érdekes ott zavaró mikor egyszer csak más ellenállása lesz a ceruzának és "megakad" miközben húzod a vonalat.
Hátránya, hogy matt ami nyilván látszik is plusz az is látszik, hogy ahogy használod ezek azért összekarcolódnak, elhasználódnak.
Az én paperlike-om két nap rajzolás után már tiszta karcos de ez ilyen. Persze nem zavaró mert ahhoz nagyon nézni kell de nem örökéletűek ezek.A paperlike-ot nagyon nyomják yt-on.. igazából annyival nem jobb mint amennyi a felára a többihez képest. Kicsit kevésbé rontja le a képet a mattsága mint az olcsóbbak.
-
bacskaianna
újonc
Sziasztok!
Ipad pro 11-re milyen (üveg)fóliát ajánlotok, ami nem rontja a képminőséget (akár matt is szóba jöhet)? -
bacskaianna
újonc
Sziasztok!
Ipad pro 11" (2020)-hoz milyen nem matt fóliát/üvegfóliát ajánlotok? -
twi452
senior tag
válasz
Jigoku
üzenetére
Amúgy imádni fogod az almás ceruzát.
Nekem ez lett a kedvenc "mobil" kiegészítőm magasan.
Szinte mindenhez azt használom még játékok alatt is ha nem kell több érintés természetesen.Procreate-el egy álom használni, egyszerűen csak jól működik 🙂
Fóliáról az előbb beszéltünk, ha rajzolsz is akkor én csak mattot ajánlok neked.
"Zajosabb" lesz a képminőség és van aki nem tudja megszokni az érintését mert rücskös, viszont ceruzával épp ezért lesz jó az érzés.
Ami fontosabb, hogy az üvegre ha akarod ha nem fel fogsz kenni zsírt a kezedről és amikor egy ilyen folton áthúzod a ceruzát akkor meg fog ragadni amit én nem bírok elviselni.
A matt fóliát órákig tudom használni úgy h nem kell takarítani mert egyenletesen siklik a textúrán a ceruza hegye.
Persze ezt is kell és nagyon ajánlott is takarítani mert erről sem párolog el a zsír sajnos magától 😄Ami negatívum még, hogy látszik rajta a használódás..
A ceruza rendesen igénybe veszi és kb azonnal jönnek is a karcok a fólián.
Én az eredeti paperlike-ot próbáltam ki, ez azonnal fénybe tartva látszik, hogy karcos de használat közben nem látom még egyelőre.
Fogok majd venni supershieldz-et megnézni, hogy mennyivel másabb, árban mindenképpen jobb..mondjuk a paperlike-nál nem nehéz olcsóbbnak lenni 😄 -
twi452
senior tag
válasz
kalanchoe
üzenetére
A matt felület miatt ez elkerülhetetlen, egyszerűen látszik a fólia textúrája úgyhogy ezzel együtt kell élni ha valaki ilyet szeretne.
Én pencil használat miatt vettem rá matt fóliát mert az üvegen egyszerűen rettentő rosszul esett használni.
És igen ez csak karcolásoktól véd, bár szerintem ha egy ekkora üveg felülettel ellátott tárgy leesik akkor lehet rajta bármi csak a szerencsén múlik, hogy milyen kár keletkezik. -
kalanchoe
senior tag
válasz
bollokcs80
üzenetére
elég sokan panaszkodtak arra, hogy a matt fóliáktól kevésbé látható a kijelző, stb., én például ezért sem vettem.
ez a karcoktól véd meg, ütésektől, nagy behatásoktól nem. -
lmaresz
aktív tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani iPad Pro 11-re matt kijelzővédő fóliát, amely kapható Magyarországon is, és van vele jó tapasztalatotok?Külföldi fórumokon nagyon jókat írnak az Elecom márkáról, de sajnos itthoni boltban nem láttam, és az Amazon is csak borsos áron szállít errefelé.
Eddig fólia nélkül használtam jegyzetelésre az iPadet, most viszont, hogy egyszerűen tisztítható legyen (és ne kelljen aggódni, hogy a kijelző bevonatát leoldaná a tisztításra használt fertőtlenítő kendő) szeretnék rá fóliát. Kipróbálnám a matt fóliát, hátha többet hoz írásélményben/pontosságban, mint amennyit elvesz a képminőségből.
Előre is köszi!
-
-
kuntics
aktív tag
Használ valaki pencilhez szilikon védőkupakot?ilyenre gondolok
Mennyivel másabb igy rajzolni,jegyzetelni? Jelenleg matt fóliát használok,de már karcos,meg ugye a képminőség se a legjobb vele.
-
kuntics
aktív tag
válasz
kchris78
üzenetére
Nekem nagyjából egy év után kezdett láthatóvá válni( kb 2 hónapja). Az ipaden van egy matt fólia,nem tudom mennyit ront vagy javít a folt láthatóságán, de alig észrevehető jelenleg. Ha direkt keresem,akkor látom,meg teljesen fehéren látható,de pl logout olvasás közben úgy kell keresni. Én ez végett be sem vittem szervizbe.
-
Na akkor tisztázzuk!
gen1 ceruza működik a 6. Ipad-től mindenen kivéve a 2018-tól kiadott pro-kon. Ebbe beletartozik: ipad 6, 7, ipad mini 5, air 3, pro 9.7, pro 10.5, pro 12.9 (2015,17)
gen 2 ceruza: 2018 pro 11, 12.9, 2020 pro 11, 12.9.
És van ugye a crayon, ez elvileg mindegyik fentebb felsorolt készülékkel működik. Igen, az új Pro-kal is, de ki akarná használni vele?És míg az első sokkal több készüléket támogat jelenleg, lightning csatlakozóval tölthető és párosítható, ezáltal ne is akarjuk egy usb-c-s ipaddel összehozni mert nem fog menni, én is próbáltam személyesen, nem megy. Cserébe a hegyek ugyanazok, tehát felcserélhető, általában kell hozzá egy tok is, mert nincs hova tenni és az ipad seggében töltjük. Vagy cipeljük az átalakítót a lightning kábelünkhöz. Nehéz megmondani mikor van feltöltve, mert külön kell ré figyelni. És még a kis kupakra is figyelni kell, ne hagyjuk el.
Crayon ugyanezen, csak ott a kupak rögzítve van, nyomásérzékenység nincsen és úgy néz ki mint egy játékszer.
Gen 2 pencil, jókora felárral, mert ugye 4 készüléket támogat, 2018 pro 11,12.9, 2020 pro 11, 12.9
Cserébe mindig töltve van, mert mágnesesen csatlakozik az ipad-re és vezeték nélkül töltődik. Fényes(1st gen) helyett matt kivitelt kapott és egy oldala lapos. Ez mind jó arra, hogy könnyebben megfogjuk. Tudja a double tap-ot az oldalán, amivel lényegében egy gyorsgombot ad a támogatott programokban.
Így crayon<pencil1<pencil2 a sorrend. Aki teheti és igénye is van rá vegye a saját ipadjéhez való legjobbat. -
-
G4RWIN
tag
Sziasztok!
Használ valaki ilyen paper like ESR matt fóliát?
Ma jött meg, viszonylag jól fel is tudtam helyezni, nagyon jó rajta rajzolni, mondjuk nagyon koptatja a pencil 1 hegyét.
Viszont bontrányosan lerontja a kép minőséget, iszonyú homályos lett a kép.
Ezek a matt fóliák ilyenek? Van valami értelmes fólia, amire jó rajzolni és nem rontja le a képminőséget? -
matt fólia nagyon jó döntés, kb azt csinálod vele, mintha a gyönyörűen megtakarított kijelződre rácsuláznál és szétkennéd rajta

a retina kijelző felbontásának és élességének elveszíted kb a jó részét, magyarul pénzt költesz azért hogy rosszabb legyen

azt hogy minimális a minőségromlás, úgy tudom elképzelni hogy méterekről nézitek... kézben tartva SZEMMEL látható hogy a matt miatti homályosság
-
Süvi
őstag
9.7 Pro-ra rendeltem matt fóliát, minimális minőségromlás.
Mini 5 -re rendeltem matt fóliát - ugyan attól a cégtől-, szörnyű minőségromlás. A felület olyan érdes volt, hogy körmöt lehetett rajta reszelni, a szemem akkor is látta a szemcséket, ha a ipad után hirtelen másfele néztem. Ment rá üveg.
Vettünk a Pencilre ilyet, a párom szereti nagyon. -
Én a hajszálkarcok, a ceruza és a tükröződés miatt matt fóliát használok, minimális a képminőség romlás, cserébe nem hogy karc, de még ujjlenyomat sincs rajta és a ceruza isteni vele. Üvegfóliához képest pedig szinte nulla tükröződés.
csak hogy legyen egy ilyen vélemény is. -
kuntics
aktív tag
válasz
SidCorky
üzenetére
Köszönöm az ajánlást,ma fel is raktam a fóliát. Valóban zajos,mint minden matt fólia,amivel találkoztam,de számomra nem olyan zavaró. Net,meg játék lett eddig csak kipróbálva meg egy kis firka, de tényleg teljesen más így. Nagy előny számomra,hogy nincs tele ujjlenyomattal sem a kijelző.
-
kuntics
aktív tag
Sziasztok!
Ipad pro 10.5höz keresnék matt fóliát,ahogy olvasom jegyzeteléshez,rajzoláshoz ajánlott. paperlike-ot nem vennék,annyit nem adok ki érte. Esetleg valaki tudna linkeli egy beváltat? Köszi!
-
r3dsnake
nagyúr
Tudtok olyan fóliát ajánlani iPad Pro-ra, ami csak kicsit matt? Fontos, hogy ne látszódjon szemcsésnek a kép, a színeket, kontrasztot se csökkentse, és az sem baj ha tükröződik. Csak minimálisan vegyen vissza a becsillanásokból. Köszi!
-
cAby
tag
válasz
Kohautech
üzenetére
1 hónapja járok vele szervízbe (iStyle), cserélték is már kétszer, de mindig hibás készüléket kapok vissza. Felmerült a szoftver hiba lehetősége is emiatt. Az Apple Support kérte, hogy iTunes-on keresztül állítsam vissza, ha úgy is megmarad a jelenség, akkor 100%, hogy nem szoftver hiba okozza. Megcsináltam, maradt a hiba. Az iStyle meg mondja, hogy 100%, hogy nem hardver hiba.
Sakk-matt.
Elég idegesítő, hogy ennyi idő alatt nem képesek megoldani a problémát és ami a legszomorúbb, hogy nagyon nem is törik magukat (pedig két iStyle-ban is voltam). -
kátú
őstag
válasz
ricogsm
üzenetére
Külső meghajtót lehet igen, SSD t egy táp csatis adapterrel
Igen matt fóliával olyan lesz az érzés mint ha papír lenne nem tudom, hogy koncertal e
Alternatívákat lehet keresni. Nem lesz ugyan olyan a szinkron, de nekem az S10e vel elég jól elvannak egymás mellett az iPad minivel
-
Legdurvább esetben is elég egy évre négy hegy, ami 6000 forint. Nekem kettőt kellett cserélni egy év alatt, de egyiket sem kopás miatt, hanem mert természetesen a ceruza mindig a hegyére esik.

A mostani kb 4 hónapos lehet, én nem látok rajta kopást eddig, pedig napi szinten 2-10 órákat rajzolok vele.
Jah, a lényeg lemaradt, matt fóliával mindez. -
Süvi
őstag
Nem akarlak lebeszélni az üvegről, mert nekem is az volt mindig az IPad-eken és megelégedve használtam. Azonban olyan pozitív vélemények jöttek itt a topicban a matt/paperlike fóliákkal kapcsolatban, hogy úgy döntöttem, hogy leszedem az üveget.
Minden nap írok a tabletre, ezért tartom fontosnak.
Egy picit érdemes visszaolvasni ill. ha tudsz várni egy kicsit remélem megjön az enyém is és szívesen beszámolok, több száz oldal írás van az Ipadban.
Az hogy milyen írni üvegen könnyen ki tudjátok próbálni, pont olyan szinte mint bármilyen fólia nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
- iPad Air 13" M3 128GB Karcmentes Purple/2028.05.13.Gar./Akku 100%/p4641
- Samsung Galaxy Tab S11 11" 256GB Wifi, 3 év gyári garancia + Ajándék Galaxy Buds 3 + gyári tok
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- ONYX BOOX note air2 plus + gyári tok + gyári billentyűzet
- IPAD Pro 12.9 2.Gen 512GB Wifi+CELLULAR, ÜZLETBŐL, 27% ÁFÁS SZÁMLA. GARANCIA
- LG UltraGear Gaming Monitorok -30%
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3962, 100% Akkumulátor
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 7 3700X / RTX 2070 Super / 32GB DDR4
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Blue-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4209, 94% Akksi
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

![Spigen PaperTouch Screen Protector [PaperTouch Pro] Designed for iPad Air 5 (2022) / iPad Air 4 (2020) / iPad Pro 11 inch (2021/2020/2018) : Electronics - Amazon.com](https://m.media-amazon.com/images/I/61pLAtHL+pL._AC_SX342_.jpg)

Üvegfóliákkal ilyen szempontból sose volt gondom. Meg van egy takat speckó kis törlőkendőm is itthon a por/foltok ellen, szóval nekem érintőképernyős kézikonzoloknál se volt gondom sose a hasonlókkal.