- Apple MacBook
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- TCL LCD és LED TV-k
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- ASUS notebook topic
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
glutamin
őstag
Csatlakoztam én is a klubhoz egy E5200-assal. Most egyelőre alapfeszen járatom 3GHz-en (12,5*240). HA ennyit tartósan bír az nekem untig elég lenne.
-
fagy53
nagyúr
A CPU limit problémáját a VGA húzásának a hatásával lehet definiálni. Ha a VGA tuning arányos FPS növekedést okoz, akkor nem korlátoz a proci. A VGA limitnél meg a proci tuning FPS ekre gyakorolt hatásának eredménytelensége jelzi a VGA limit tényét.
A gyakorlatban, a játékoknál mindkét eset jelen van, váltakozva. ill. megfigyelhetők köztes állapotok is. Igaz tehát a vegyes limites tézis és az, hogy éppen mi határozza meg a játék sebességét, az egy többparaméteres összefüggés.
A PH! tesztek "ideális CPU/VGA páros" elnevezése nagyon helyes és a lényeget tükrözi. Látható, hogy mennyire értelmetlen a " kihajtja-e a procim az "X" VGA-t?" kérdés. Világos, hogy a minél erősebb proci és a csúcs VGA a legjobb megoldás egy adott konfig esetében, de ez a lehetőség nem mindenki számára elérhető! Nincs is rá szükség a tesztek tanúsága szerint, mert elég jól különválasztható a hatásuk a játék sebességére.
A játék határozza meg a proci milyenségét, a VGA-nak nemsok köze van hozzá, mivel a képalkotás első fázisát a CPU munkája jellemzi. A többi fázis idejét viszont a VGA teljesítménye határozza meg. Ez a sorrendiség teszi lehetővé a két egység működésének különválasztását. Ha a proci gyenge, vagy a játék nagy terhet ró a procira, akkor hiába a csúcs VGA, hasonló sebességgel fut a játék, mint a gyengébb VGA esetében. Ha nagy felbontásban erős procival dolgozunk és igényes grafikai megjelenítést várunk el, akkor az első fázis ideje hiába kicsi, a VGA a többi fázis idejét jelentősen elnyújtja és így ő határozza meg a képidőt.
A konkrét WoW példa esetében érdemes a felbontást minimumra venni, a graf beállításokat amelyek a VGA-t terhelik lecsökkenteni és így megnézni a min., max., és átlag FPS-eket. Ezek az értékek megmutatják, hogy elegendő-e a CPU ereje a játékhoz.
Nagyon sok esetben sem a CPU sem a VGA nem ludas a leeső sebesség előidézésében, sokkal inkább a játék bugjai,a háttérben futó programok, internet kapcsolat, vagy a memóriakapacitás szűkössége az ok.
Az ArmA2 komoly terhet ró a procira és valóban kevés a 3GHz, arányos FPS növekedést hozott az órajelemelés, tehát cél a 4GHz közelébe kerülni. A 4850 tökéletesen elég, bár javallott az 1GB, mert 600MB feletti a vmem igény. -
kriszbon
őstag
Jó eszmecsere volt, nekem teccc
-
bolcsodal
addikt
Ezek a táblázatok nem erről tanúskodnak: [link]
HD4850-hez kevés a 3GHz-re húzható Dual Core Pentium (E5xxx/E2xxx). Jó 20% tartalék még van a kártyában akár azonos órajelű Core2 Duo-val megkínálva....
Persze ez is játékfüggő.
Na jó...ha jól látom csak Quake Wars-ban....
Még a végén igazad lesz!
-
vzsryl
nagyúr
válasz
bolcsodal #8290 üzenetére
Teljes mértékben tisztában vagyok azzal, hogy mit jelent a CPU limit és mit jelent a VGA limit. Plusz, nem értek veled egyet. E5200@3,3Ghz+HD4850 tökéletesen kiegyensúlyozott páros, E8400@3,5Ghz+HD4890 tökéletes párosítás, Q9550@3,5Ghz+HD4890 (3-4 szálú játékokhoz) tökéletes párosítás. Az a CPU limit, amiről Te beszélsz, az a végtelenségig húzható dolog, mert ameddig ki lehet csikarni egy prociból plusz órajeleket, addig több lesz az fps és több pontot hoz a trémárk is. Ha elérsz egy bizonyos szintet a konfiggal, ahonnan már alig lehet tovább gyarapítani az fps-t, akkor ott van a konfig határa, kész. De vannak különböző szintek, és az E5200@3,3Ghz+HD4850 egy közepes szint, amin lehet húzni még, de már alig fog többet nyújtani, tehát nincs értelme nyaggatni (esetleg egy GTA4 kedvéért).
(#8291) nb18: Nálad valami szoftveres gebasz van, mert a konfigoddal fosnia kéne az fps-eket a wow-nak.
-
bolcsodal
addikt
Asszem félreérted a CPU limitet. Ha egy alkalmazásban a CPU órajelét emelve nő a teljesítmény, akkor az CPU limit. Fájdalom de nálad is ez a szituáció. Ha emeled a VGA beállítások mínőségét akkor kapsz vegyes limitet. Az emberek többsége vegyes limittel használja a gépét.
A trémárk meg kiváló bizonyos konfigurációk objektív összehasonlítására. Kezdem unni, ezt a "Nem a trémárkkal játszom!" duzzogást. Senki nem trémárkkal játszik, csak hasonlít....
Az, hogy elavult az tény, de nem hiába használható CPU limit kimutatására....
(#8289) nb18 : ott tényleg valami szoftveres probléma lesz...
-
vzsryl
nagyúr
Egy wow a büdös életben nem fogja meg az E5200-t. Ott valami más probléma lesz. Főleg, hogy az E5200 erősebb azonos órajelen az E4xxx-eknél.
Próbálkozz más VGA driver-el vagy a játékkal bütykölj, amit lehet. Nekem még alapórajelen is elég volt Crysis-hoz, csak a COD4 multi miatt húztam 3,3Ghz-re.(#8287) bolcsodal: "Ezzel vidkarival nagyjából minden játékban CPU limited lesz."
Tessék?!
Furcsa, nekem is E5200+HD4850-em van és semmilyen CPU limitet nem tapasztaltam még. Gondolom azért, mert nem játszottam kettőnél több szálat használó játékkal, pl GTA4, ARMA2.
Egy E5200@3,6Ghz még egy HD4890-hez is bőven jó, ha max két szálú játékra használja az ember.
Légyszíves ne trémárk alapján ítélkezz, mert az nem játék, és egyébként is elavult (3 éves program). -
nb18
tag
Nem amiatt, amugy is kevésnek érzem sajnos, pl wow-ban sokszor lemegy 25fps alá, és a régi e4600ammal +3870el ugyanilyen graf. beállítások mellett 30felett volt
Nem szeretnék semmit cserélni igazságszerint, de ha valami nagyon visszahúzza a teljesítményt akkor elgondolkodnék egy cserén..eddig azthittem a lapom ennyire gáz.
-
vzsryl
nagyúr
Ez most komoly? Egy trémárk miatt procit akarsz cserélni?
Talán azzal játszol?
Szerk: Egy Quad-al több pontod lesz trémárk-ban, mivel 2-nél több szálas, de attól még játékokban sokkal kevesebb lesz az fps-ed, ha nem húzod 3Ghz-re. De nem tudom, hogy téged mennyire izgatnak a játékok.
-
-
nb18
tag
Szerintem ezzel a lappal ez lesz a maximum
[link] Ennyit volt türelmem kivárni egyenlőre -
bolcsodal
addikt
válasz
LagerMaister #8260 üzenetére
Egész korrekt. Nekem Freezerrel 7 fokkal melegebb Idle...igaz zárt házban.
-
LagerMaister
tag
Nyomattam Prime-al is, a homerseklet akkor sem haladta meg az 55fokot. csak sima gyari huto van rajta.
-
bolcsodal
addikt
válasz
LagerMaister #8256 üzenetére
Milyen hűtést használsz? Baromi jók a hőfokok....
-
Chaser
legenda
válasz
Ide is fel tudsz tölteni képet, de valóban egy prime-mal megtámogatott lenne a célszerű, ez így kb semmit nem ér.
-
vzsryl
nagyúr
válasz
Küldj rá egy Prime95-öt min. fél órára, aztán úgy küldj képet, ahogy az is megy.
A memóriának mekkora szorzót adtál?(Jó az ablakelrendezésed, jól látszik a háttér.
)
-
LagerMaister
tag
Nah megvolt. Feltekertem a procit 3Ghz-re.http://kepfeltoltes.hu/090810/tuning_www.kepfeltoltes.hu_.jpg. A VID 1.2250. Ez mennyire jo?
-
lizakattila
senior tag
válasz
LagerMaister #8253 üzenetére
Hali!
Valahogy így kezdj neki: LINK.
Ha valamit nem értesz, inkább konkrét dolgokat kérdezz, illetve a linkelt topikot is olvasgathatod.
Ill töltsd ki az adatlapodon a cuccok részt (alaplap, ram, cpu...stb). -
LagerMaister
tag
Udv! Valaki tudna segiteni hogy kell felhuzni a procit, mert most az alapon megy 2.5Ghz-en.Fel szeretnem huzni egy kicsit, de nem tudom hogyan kell, nem nagyon ertek ehez. Nem tudom hogy szamit e az hogy Gigabyte alaplapom van. Valaki pls segitsen
.Kosz
-
vzsryl
nagyúr
válasz
spider505 #8251 üzenetére
Ez nem beárazós topic. Itt kérdezz: Mennyit adnál ezért a gépért/alkatrészért topik
Szerk.: Látom már két órája kérdezted ott. Tehát tudatában voltál annak, hogy ide csak off-olsz, f@sza...
-
spider505
csendes tag
épp azon gondolkodom hoyg akomlpett gépet el kellene adnám... netezni elég lenne egy alap laptop, és a mobilitás méginkább efelé húz....
komlpett gépért kb mit lehetne lekérni szerintetek?
Konfig:
Alaplap : abit ab9 Quad gt
Cpu: intel E4600 2.4Ghz Arctic freezer pro hütövel /garis/
Ram: kingston hiperx 2*1Gb 1066 /garis/ + 1gb 800mhz Goodram
Asus dvd iró /garis/
Hdd seagate 250Gb sata2 /garis/
Vga Sapphire hd 4650 512Mb ddr3 (arctic S2 hütövel) /garis/
codegen fehér ház 8cm-is zalman házhütővel
Zalman zm460b-aps táp
chichony slim bill + egér vezeték nélküli
Logitech x-230 2.1 hangfal
Lg 20.1" flatron Wide monitor /garis/ -
spider505
csendes tag
az e6300 vt-s és 1066-os. szóval szerintetek jobb ezt megtartani?
-
spider505
csendes tag
sorry hogy ide írok, de nem találtam megfelelő topikot...
van két procim, és az egyiktől megválnék. Kérdés melyik maradjon meg....
1; intel core 2 E4600 2.4ghz 800mhz (jelenleg 3ghz-n megy)
2; intel core 2 E6300 1.86Ghz 1066mhz (állitólag ez is menne 3000-en)
Segitsetek légyszi, melyiket tartsam meg... Kösz mindenkinek! -
Chaser
legenda
válasz
bolcsodal #8232 üzenetére
Hát 14k-ért nem, ezért vázoltam a lehetőségeket ha adott a keret. Az 512-es msi 3850 bruttó 15k-ért jó vétel, ha nem számít a többlet fogyasztása. Igazából én inkább valami olcsóbbat vennék most, nekem úgy tűnik nagyon söprik kifele az ati vga-kat, tényleg jönnek az újak ősszel. Ha a fele igaz a pletykáknak, a mostani vga-k ára minimum feleződik.
VT-t megéri-e? Ezt nem értem. Nem drágább amelyikben van, e5200 és e5300 közt meg nagyon lecsökkent árban a különbség, ilyen kibaxás több is jöhetne az inteltől, pl 3 hónap múlva beépíthetnék az SSE4.1-et is
Úgy alakult, hogy az enyémet eladtam, én már csak VT-set veszek. Ha nem lesz, akkor éemdít
-
bolcsodal
addikt
Hóógyne!! Arra várok éjjel nappal, hogy virtuálisan Xp-t futtassak Win7-en!!
Nem erről van szó...Hanem arról, hogy megtehetném ha akarnám!!!! De mivel az Intel ki..szott velem, ezért nincs rá lehetőségem sem. Holott, aki utánam vesz ilyen procit ugyanannyiért, annak megvan ez a lehetősége...
-
vzsryl
nagyúr
válasz
bolcsodal #8232 üzenetére
"Jó kérdés a VT. Símán kib@szás a jelenlegi E5xx tulajokkal."
Velem aztán nem b@sztak ki, az biztos.De sztem a userek nagy része azt se tudja mi az a VT, nem tudja mire jó és nincs is rá szüksége. A win7 beépített XP módját a microsoft nem az általános felhasználók számára találta ki. Vagy Te ennyire igénybe szeretnéd venni a szolgáltatást?
-
Chaser
legenda
Nincs lemaradva a g31 p35/p45-höz képest, csak tuningban butább. sztem se lesz itt tápcsati nélküli 4830, de minek is, mikor jön nemsokára a HD5000?
#8230 bolcsodal : 20k-ért én nem vennék 4670-et, pár k-val többért 4830, jóval erősebb és nem sokkal eszik többet.
Más...VT-s E5300...eszerint az intel közlöny szerint SLGTL kóddal jött ki, intel specen viszont van még SLGQ6, ami nem tudja a VT-t, miafakk'?
3 kód egy VT?
-
vzsryl
nagyúr
Én még sajna nem láttam York-ot G31-ben, de nem is akarok. Szerintem lenne lemaradás tuning nélkül is. Egy Kentsfield még jól van, de azt most sem olyan könnyű szerezni és a jövőben még nehezebb lesz. De ezek csak spekulációk.
Olyan tápcsati nélküli HD4830 valszeg nem is lesz kis hazánkban, mivel már a normális verzió helyén is csak HD4870-es fogyasztású HD4730-ast lehet látni. -
Chaser
legenda
válasz
Arhquis #8223 üzenetére
2 pci csati és egy pciex1 csati van a vga csati mellett, ennyi csati nem elég?
bolcsodal : 4670 nyilván nem használ. mivel nincsen rajta tápcsati. Mért ne menne 1.0-s lapban? A g31-esemben volt 3850, 4670, 4830, mind ment gond nélkül. 75W a pcie 1.0 max teljesítmény leadása.
#8225 vzsryl : Ha nem lesz tuning akkor mind1, g31 se marad el p35 mellett akár ha azonos órajelen jár bennük a proci. 3850 jóval többet eszik mint egy 4670 loadon, én a saját méréseimnek jobban hiszek. A zafír 4830 kevesebbet eszik a 3850-eknél is, a NYÁK-ja is kisebb, tán a legjobb 4830 ami kijött, de még ezekből is létezik tápcsati nélküli verzió, ami max 75W-ot ehet loadon, de nálunk még nem láttam sehol.
-
bolcsodal
addikt
Úgy gondoltam, hogy a 4670-nem használ...mivel csak 59W-ot eszik a 95W-os 3850 fogyasztásához képest...
Lehet félreírtam....
Azt nem tudom, hogy a 4670 elindul-e egyáltalán PCIe 2.0-t nem tudó lapban...Mennyi a korábbi foglalat tápellátása?
Bakker most nézem, hogy a DS4-es 20K alatt van....
-
Chaser
legenda
válasz
Arhquis #8219 üzenetére
Felejtsd el azt az MSI-t de gyorsan, ha van tuning, ha nincs, bőven elég egy g31-es GB g31m-es2l 11-12k-ért, p35 lapban se lenne gyorsabb azonos órajelen a proci. Csak akkor vegyél jobb lapot, ha 2x2Gb ram kevés lenne, akkor ep35-ds4-et, ami mostani 20k alatti árával jó vétel.
Alpine is passzol a g31-es lapra, freezer is, tapasztalatból mondom, mind2 volt.
Vga-ból 4650-es ddr3-as -csak a zafírnak van ilyen- 14-15k-ért vagy kicsit többért 4830-as zafír 24-25k-ért, ami keresztbe lenyeli a 3850-et is. Idleben alig eszik többet, loadon már igen, de a teljesítményéből adódóan még az se sok.
szerk: bolcsodal : Úgy akartad érteni, hogy a 3850 nem használ tápcsatit pcie 2.0 lapban? Mert az írásból inkább az jön le, hogy a 4670
-
bolcsodal
addikt
válasz
Arhquis #8219 üzenetére
Inikább egy normális P35-ös lap. Mondjuk a Giga erről az oldalról: [link]
VGA-nak tökéletes az MSI HD3850-ese, bár én inkább az energiatakarékosabb HD4670-eseket nézegetném. Csak egy hajszálnyival gyengébb (néhol erősebb, mint a 3850). De nagy előnye, hogy nem használ extra tápcsatlakozót (de csak PCIexp 2,0-ás lapban!!!).
-
-
Arhquis
aktív tag
Sziasztok.
Úgy döntöttem, hogy belevágok egy kisebb fejlesztésbe. (kb egész gép kidob hehe :S)
És egy E5200-asra esett a választás.
Az lenne a kérdésem, hogy ehhez milyen lapot érdemes venni?
Nem kell tuning, nem kell, hogy beszéljen, jó ára legyen (azaz olcsó
), de azért megbízható.
Első nekifutásra egy ilyet szemeltem ki:MSI G41M4-F alaplap [link]
A kérdésem, hogy ez mennyire megfelelő? (Fontos az Ide csatlakozó, és egy Arctic Alpine 7 PRO klimatizálna)
Hozzá első körben egy 2Gb-os kingmax 800-as ramot szemeltem ki, később akarok majd venni még1et. ( bár nem tudom, dual chanel mennyit dob a latba)
És habár ez nem teljesenide való, vga-nak vagy egy msi 3850 oc 512MB, vagy egy 4650-est néztem. Esetleg ha nem túl off, ebben is segíthetnétek, ha másnem PM-ben.
Köszi a helpet.
-
vzsryl
nagyúr
válasz
bolcsodal #8216 üzenetére
Ezen a listán van 8 VID eredmény. Én meg itt a topicban láttam több százat, és el hiheted, hogy az átlag 3,3Ghz-et visz alapfeszen, de az R0-sok 3,6Ghz-et.
Én lusta voltam kipróbálni, hogy mit visz VID-en, de a 3Ghz megy neki alulfeszelve, a 3,2Ghz viszont még VID-el sem. Valszeg 3150Mhz-t tudhat az enyém. -
bolcsodal
addikt
3,6GHz 1,3V alatt....ehhez persze 1,35V-ot kellett BIOS-ban küldeni neki.
[link] -
vzsryl
nagyúr
Üdv!
Kétmagosból a két best buy az E5200 és E6300. Az E5200 azért, mert majdnem hozza azt a teljesítményt, amit a nagy tesói, mégis rendkívül olcsó. Az E6300 meg azért, mert szintén hozza a nagy tesók teljesítményét, továbbá VT-s, tehát ha a usereknek egy olyan kis rétegébe tartozol, akinek fontos a virtualizációs technika, akkor vedd az E6300-at. A VT pl a win7 beépített XP módjához kell.
Amúgy GTA4-hez Intel részről a minimum egy Q8200, mivel a játék 3 vagy 4 szálon tud futni (ez még nem tisztázott). -
nnnnn
tag
ÜDv!
Melyik éri meg jobban E5200 vagy E7300??? GTA IV h muzsikálna egy E5200-al? Ep35-ds3 alappal, sapphire hd4850-el 2 gb 800Mhz-es rammal...
-
Chaser
legenda
Van már vkinek VT-s 5300-a?
-
vzsryl
nagyúr
válasz
plzhelp #8204 üzenetére
Használd a "link" funkciót.
A feszültség egész jó. Az enyém is viszi ezen a feszen a 3Ghz-et, de nekem ahhoz alul kell feszelni, mert a VID 1,2V, ami valós 1,152V (0,05V-ot dropol a lap). Enyém is M0-s.
Ha lesz jobb hűtőd, akkor szólj, és megnézzük mit bír. Viszont ha így elég a amire kell (tuti elég), akkor hagyd így. Sztem teljes egyensúlyban van a konfigod. -
plzhelp
csendes tag
na ment 33 percet megvártam amig befejezi a 8k testet
itt a kép róla:http://kepfeltoltes.hu/view/090808/35perc_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 512 GB-os PCIe 4.0-as M2 SSD-k garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Felsőkategóriás Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB / 1TB SSD
- Microsoft Surface Laptop 5 13,5" i7-1265U 16GB 256GB magyarbill 1 év garancia
- HP EliteBook x360 830 G7 i5-10210U 16GB 256GB 13" FHD Áthajtós érintős 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest