- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- Mini kijelzős SSD-hűtő a Thermalright névjegyével
- Windows: mi történik valójában Leállításkor, Alvó módban és Újraindításkor?
- Gyenge Wi-Fi otthon? – a leggyakoribb hibák és megoldások
- Korábbi vezetője szerint 40 milliárd dollár kell az Intel versenyképességéhez
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- TCL LCD és LED TV-k
- Androidos tablet topic
- Házimozi belépő szinten
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Lopakodva befutott a Radeon RX 9060
- Kiegészítette az öregedő professzionális Radeonokat az AMD
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
plzhelp
csendes tag
modnjuk igaz
előbb ment 17 percet csak nemtudtam mennyit kell kizártam 1024k teszt végére ért vagy nemtudom
most megint megy kb 10 perce
itt a kép:http://kepfeltoltes.hu/view/090808/10p_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
18:10 most végzett az 1024k self- testel most vmi 80000 8k testet csinál kb 20 perce megy
-
vzsryl
nagyúr
válasz
plzhelp #8196 üzenetére
Kicsit meleg, de még elfogadható a hőmérséklete. Jobban már ne húzd, mert az már kicsit nagy hőmérséklettel jár, és így elegendő lesz. Majd vegyél rá 5k-ért valami jó hűtőt, pl CM Hyper TX3 vagy AC Freezer 7 PRO.
A prime min. 30 percig menjen és azt figyeld, hogy egyik worker se pirosodjon be. Ha bepirosodik, akkor kell neki plusz fesz. Majd küldj egy fél-1 óra teszt utáni képet is. -
plzhelp
csendes tag
itt a kép: http://kepfeltoltes.hu/view/090808/3ghz_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
mondj vmit rólamert nem értek ehhez
meddig menjen a progi?
-
vzsryl
nagyúr
válasz
plzhelp #8191 üzenetére
Így van.
Ha nem indulna el így, akkor valszeg antituning a procid és kell neki plusz fesz.
Egyébként ha mégse olyanok a Ram szorzók, mint ahogy mondtad, akkor azt a beállítást csináld, amit először írtam. Az a lényeg, hogy először a procit teszteld ki, aztán húzhatod a memóriát is. -
vzsryl
nagyúr
válasz
plzhelp #8188 üzenetére
Giga G31-ben nincs 2,5-ös meg 3-as szorzó?
Azt hittem ugyanolyan, mint a P31.
Akkor lehet jobb lenne így az egész:
Cpu clock ratio: 10
A fine cpu clock ratio: 0
Cpu host frequency: 300
PCI express frequency: 100
System memory multiplier: 2,66System voltage control: Manual
Neked bizony nem ártana 3Ghz+ órajel, főleg ha multizol.
(#8189) bolcsodal: Hát, lehet.
-
bolcsodal
addikt
A TX2 erősebb hűtő. Nekem Prime alatt azért 1,3V-nál már 62-64 fokos kb. 3,52GHz-en (persze zárt házban, ha leveszem az oldallapot lemegy 59-re..). Ha a szenzor szar azzal nem sokat tudok kezdeni, de a TX2-esnek durva felfogatása sokaknál meghajlítja az alaplapot ezért vettem inkább Freezer7-et.
Mondjuk csalódás volt a Zalaman 7000-es AlCu után...
Félelmetes, hogy az a régi hűtő mennyire meg tudja közelíteni az új hőcsöves csodákat...
Épp ez a probléma hogy 45nm-en készül. Kisebb a procisapkával érintkező felület, ezért nem jobb a hőátadás, mint a 65nm-en gyártott prociknál...szerintem...
-
-
vzsryl
nagyúr
válasz
bolcsodal #8186 üzenetére
Azt mondtam, hogy "nem melegszik annyira".
Érdekes, hogy az E2160 ennyivel hűvösebb, de az E5200 se egy melegedő típus. Az E6750 pl 10-15 fokkal simán melegebb azonos órajelen. Mondjuk annál nagyobb a fesz is.
Az a lényeg, hogy 3Ghz-hez elég a gyári hűtő, még ilyenkor nyáron is. Nekem Hyper TX2-vel 3,3Ghz@1,216V-al játékok alatt nem megy 50fok fölé.
Amúgy az is lehet, hogy nálad a sensor nem koser. Elméletileg az E5200 a nagyobb teljesítménye ellenére is kevesebb hőt kéne termeljen, mivel a fogyasztása a 45nm-es csíkszélesség miatt kedvezőbb. -
bolcsodal
addikt
válasz
plzhelp #8184 üzenetére
csdm-nek viszont HD3850-e van. Arra reagáltam. De hogy ne a levegőbe beszéljek.
DX9 és WinXp alatt kb ennyit ér +1GHz proci tuning, azonos GPU beállítások mellett:
Default CPU (2,5GHz)
Tuning CPU (3,52GHz)HD4850-nél már más a helyzet. Az kb 2x erősebb kártya elkél alá a proci. De szerintem bizonyos játékokhoz már a 4 mag sem árt...
vzsryl: Hogy hűvös lenne a proci?? Hát egy jó 10 fokkal melegebb alapórajelen, idle, mint a régi E2160-asom 3GHz-en (még így Freezer7 Pro-val is....)
-
vzsryl
nagyúr
válasz
plzhelp #8181 üzenetére
Azzal ne foglalkozz. Viszont a System Memory Multiplier-t állítsd 3-ra! A képen látom, hogy 3,33-on van, ami lehet túl sok neki és valszeg memória feszt kéne emelni hozzá, de az egésznek semmi értelme, ha pl játékra használod a gépet.
(#8182) csdm: Igen, F6-os Bios-ra kéne frissíteni, de a helyedben inkább egy hozzáértővel csináltatnám.
Gyári hűtővel elérhető a 3Ghz, mert nem melegszik annyira ez a kis proci. 1440x900 az kb. olyan, mint az 1280x1024, tehát komoly CPU limited lehet még a HD3850-es mellett is, főleg GTA4-ben.(#8184) plzhelp: Milyen játékokkal játszol, amihez kevés az alapórajel? Nekem is HD4850-em van és 3,3Ghz-en használom mellette az E5200-t, mert így kiegyensúlyozott a konfig. Amúgy a legtöbb játékhoz, amivel játszok, elég lenne a 2,5Ghz is, de a COD4 multihoz minél nagyobb órajel kell, hogy fossa az fps-eket.
-
csdm
senior tag
Ha jol veszem ki akkor frissítenem kéne a BIOS-t... és az az F6-os jobban kezelné az én procimat? ezzel a BIOS-szal és gyári hűtővel el lehetne érni 3GHz-et? nekem annyi elég lenne. 1440x900-as a monitorom. 3GHz-en minden még jobban futna
AM, igen több FPS-em lett eddig GTA 4 (frapszal mérve) 14 átlag FPS-t produkált most meg 18-at -
plzhelp
csendes tag
helló Vzsryl ! na bementem a biosba beállitottam amiket mondtál de vmi system voltage pirosan villogott szal nem mertem elinditani
itt a kép:http://kepfeltoltes.hu/view/090808/1144371118bios_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
igy is jó lesz vagy vmit át kell még állitani? plz képről segits köszi
-
vzsryl
nagyúr
A fine CPU clock a feles szorzó, azt kell belönöd még, és 2500-on fog menni.
A System memory multiplie a Ram szorzója. Ezt is az FSB-vel kell szorozni és akkor kijön a memória órajele. Nálad most 4x200=800Mhz.
A piros felkiáltó jellel ne foglalkoz, csak szól, hogy átállítottál valamit.
A 2,5Ghz biztosan hoz néhány plusz fps-t a 2Ghz-hez képest, főleg ha kis felbontásban játszol (1280x1024 és alatta).(#8177) Tombolo: Hát az EP35-DS4-re nem ártana egy F6-os Bios, de azt nem mertem javasolni, hisz még az alap beállítások is nehezen mennek csdm-nek.
-
csdm
senior tag
basszus.. meg kell tanulnom fogalmazni
a 2,5-öt úgy értettem hogy 2,5 GHzDe beállítottam, és 2400MHz-et ír a CPU-Z vaslzeg a 0,5-öt állíthattam be rosszul vagy nem tudom...
viszont a System memory multiplier volt 4.0 + és 4.0 ~ és én a 4.0+ ra állítottam nem tudom mit jelentenek...meg System voltage control átállítottam manual-ra akkor felkiáltó jeles figyelmeztetést ír, de tökéletesen működik a gépem. remélem hozott pár FPS-t a játékoknál
Szoval bocsi az érthetettlen írásom miatt ...
-
csdm
senior tag
Juuj köszi mindenki
hülyén fogalmazhattam.. engem nem zavar és tök jo hogy energiát takarít meg. csak azt hittem hogyha beállítom 2,5 -re akkor az egész végig 2500-on fog menni.
köszi
-
vzsryl
nagyúr
válasz
plzhelp #8169 üzenetére
Cpu clock ratio: 11
A fine cpu clock ratio: 0
Cpu host frequency: 266
System memory multiplier: 3System voltage control: Manual
Így fog a procid 2926Mhz-en a Ram-jaid pedig 800Mhz-en menni. Ha a proci órajelet kevesled, akkor a fine cpu clock ratio-t tedd 5-re, és így fog menni 3059Mhz-en.
(#8170) csdm: Nem kell beszarni, jó az a lap, csak Bios-ban be kell löni (fél perc az egész.
Ha belövöd 12,5x200-ra, akkor is fog ugrálni, de ez jó, mert alapba mindegyiknél be van kapcsolva a C1E és EIST, ami nagyon jó dolog. Nem tudom mi a problémád vele. Elég ha megnyitsz egykis progit, már akkor is egyből felugrik a szorzója, tehát a kívánt teljesítményt hozza.
Amúgy ez nem számít tuningnak, mivel csak a gyári értékekre állítod be, és a garancia nem vész el. Tuning miatt max akkor szállna a garid, ha 1,5V-on kennéd 4Ghz-el fél éven át, és attól durván degradálódna.
Ezeket állítsd be:
Cpu clock ratio: 12
A fine cpu clock ratio: 5
Cpu host frequency: 200
System memory multiplier: 4System voltage control: Manual
-
bolcsodal
addikt
Kérlek olvass már utána annak, amit megveszel!
A konfigod tökéletesen működik, bár neked teljesen felesleges volt a DS4-es lapot megvenned.
Ha nincs terhelés alatt a proci, akkor energiamegtakarítás céljából visszaveszi a szórzót, és a magfeszültséget is csökkenti. Ez egy jó dolog. Ha zavar, akkor a BIOS-ban kikapcsolható.
Elsőként az alaplapod kézikönyvét olvasd el!!
-
csdm
senior tag
Nem kezeli rendesen??
A p... Minden pénze ráment a gépre itt a logoutosok segítségével állítotam össze :S Az alaplapom az aláírásomban látod [link] ... Ha a BIOS-ban most beállítom a 12,5x200-at akkor nem fog ugrálni energiamegtakarítás céljából? És ez olyannak minősül mintha húznám, tehát a garim elveszik? Ebbe az alaplapba célszerűbb lett volna core2duo-t venni?
-
plzhelp
csendes tag
Sziasztok!Még kezdő vagyok a témában.az E5200 procim szeretném tuningolni nekem elég lenne 3ghz körül is. valaki segitsen plz mit is csináljak!feszültséget,FSB-t STb mennyire kell rakni h optimális legyen? ha vmit huzok biosban és nem tetszik neki akkor nem tud elindulni a gép
aztán mégegyszer indul ,de akkor már az eredeti beállitásokkal. ez mindig igy lesz h ha vmi nem tetszik neki, visszateszi alapra amig el nem találom a helyes értékeket?be BOOTOLNIA mindig be kell igaz? ha máshogy nem akkor visszateszi alalpra és ugy
Vki ha tud segitsen részletesen!
Köszönöm -
vzsryl
nagyúr
Az 1200 azért van, mert a C1E és EIST be van kapcsolva, tehát ha nem terheled, akkor visszavesz az órajelből, hogy minél kevesebb legyen a villanyszámla. A 2000 viszont nem tudom miért van. Arra a gyanakszom, hogy az alaplapod nem kezeli rendesen a procit és max 10-es a szorzója. Bios-ban lődd be 12,5x200.
-
csdm
senior tag
Hello!
Most vettem 2 hete egy új konfigot. E5200 vettem mert nagoyn sok jót hallottam róla. Viszont aggódom mert a CPU-z a core speedhez sosem ír 2500 Mhz-etnem vagyok nagy szakértője a témának, de miért van ez? normális ez? előre is köszi
(1200 és 2000 szokott lenni ) -
vzsryl
nagyúr
Na, sikeresen belenyúltál egy olyan lapba, amihez nem tudok mit szólni.
Nforce-os chipset, ááá!
Sztem mielőbb cseréld egy G31/P31-es lapra. Magával az Asrock-al nincs gond, mert a G31/P31-es lapjuk már elég új és kifejezetten jól muzsikálnak. De ettől függetlenül ebben a kategóriában a gigabyte sokkal jobb. -
nb18
tag
Hú de közel, majdnem talált.
Ilyen szörnyeteg
De olyan lapom volt az előző mint a tiédÉs ezerrel gondolkodom benne hogy ezt lekellene cserélni, a htpc bontásból maradt
-
shteer
titán
válasz
pernyehuszar #8151 üzenetére
de miért ebben a topikban probléma?
az alaplap topikjában kérj inkább segítséget
-
pernyehuszar
csendes tag
Hello!
A problémám még mindíg ez a GA-43C-DS3 kontra E8500 párosítás.
Érdekes, hogy visszaállítottam már a végén mindent alapra, de úgy is fagyott. Végül sütottem egy BIOSt, s most stabilan fut, de szerintem lassabb, mint lehetne.
Felírogattam a BIOS menüpontokat meg, hogy mi van beállítva.
Segítsetek PLZ! Mert egy kukkot se értek belőle és az értékeket sem tudom, hogy jó-e.CPU Voltage: 1,125 V
C.I.A.2: Azt se tudom ez mi. Lehet több féle: Standard/Turbo/Sport/Extreme meg ilyenek.
Performance Enhance: (szintén lehet) Standard/Turbo/Sport/Extreme meg ilyenek.Van egy ilyen almenü, hogy:
Advenced clock control (Ebben az áll):
CPU Clock Drive: 700 MV
PCI Express Clock drive: 700 MV
CPU clock Skew: 0 ps
MHC clock Skew: 0 psÖkörhála s köszönet előre is!
-
nb18
tag
Sziasztok!
Kissé kezdő módon olvasgatokAz e5200am jelenleg 3ghz-n megy. Meddig lehetne ezt tornászni egy Thermalright SI-128 hűtővel? Hőmérséklet jelenleg 42fok idle, 48-50fok load.Proci VID: 1.1500V FPO-t sajna még nemtom. lusta vok leszedni a hútőt
-
kriszbon
őstag
Szerintem az 1.2875 a Vid-je a másik az meg mikor leveszi a feszt energia takarékosságból(nem használtam még a Real Tempet) Az Everest is mutatja hogy mennyi a gyári Vid, meg a biosban a legalsó amit nem lehet állítani Normal Cpu vcore. Így azt mondanám, hogy elérhető vele a 4Ghz értelmes fesszel!
-
-
kriszbon
őstag
válasz
zolikaDB #8138 üzenetére
A biost frissítheted win alól is. Leszeded az @Bios-t és azzal csinálod meg. Feltelepíted, utána letöltöd a Dos verziós bios fájlt majd ezt elindítod és kitallózod neki hogy hol találja meg(én így csináltam). Mindent alapra teszel, net, vírusírtó kikapcs és mehet. gondolom alapon stabil a géped?
Mod: Szerintem ne rakd azt a biost rá, mert nem lesz jó hozzá! (Itt) vannak azok amik a tiedhez jók, ha minden igaz! -
zolikaDB
veterán
Kérlek szépen, segíts rajtam!
Már egy csomó topikot bejártam, ahol ugyanerre a problémára kerestem megoldást!
Giga ep31-ds3l, e5200, kingmax 2gb! Húznám a procit, pci 100-on, ram órajel 800 alatt, alapfesz (ill plusz 0.05v), de semmi, visszaáll alapra!
Próbálnék BIOS-t feltenni, de a FAT pendrive-omat nem ismeri fel, csak a ne létező floppy-t kínálja fel...
rev 2.1-es a lapom, tehetek rá rev 1.0-s BIOS-t (ha felismeré a pendrive-ot), vagy csak 2.1-est? (bár eddig is így cselekedtem) -
bolcsodal
addikt
Akinek Freezer7 Pro-ja van! Tudnátok mondani idle és terhelt hőmérsékletértékeket?
Alap és tuning is jöhet. Zalmiról váltanék, de legalább 5-7fok tenné indokolttá a Freezer javára a váltást.
-
pernyehuszar
csendes tag
Hello!
Tuning nincs tutommal, auto pozícióban hagytam a dolgokat.
Felismerte a procit, a frekvencia is jó (1333 Mhz)
A memóriáknak a feszültsége, időzítése is jó.
A CPU voltage: 1,125 V. amit nem tudok, hogy jó-e.
Sajnos most nincs előttem a gép, de holnap melózom és megnézek/felírok mindent.
Köszönöm az eddigi segítséget is, ha pontos adatok birtokában leszek, jelentkezem. -
-
vzsryl
nagyúr
Üdv!
A memória szorzóját is vedd vissza, vagy adj neki feszt.
Esetleg előfordulhat, hogy a lapod valamiért nem szereti tuningnál a feles szorzót, tehát módosíts egészre. Ritkán fordul ilyen elő, de megesik.
10x300-at próbálj meg alapfesszel. A Ram-okat oszd vissza, majd később kiteszteled. -
Otisz
őstag
Üdv mindenkinek!
Eddig soha nem foglakoztam tuningolással, főképp mert az utóbbi 4 évben csak laptopokat használtam.
Most viszont van egy Gigabyte GA-P35-S3G lapom (BIOS F5), rajta egy E5200 CPU, és egy elég jó és nagydarab tuning hűtőm. A gondom, hogy BIOS-ban hiába változtatok FSB értéket (semmi mást - minimális emelésre gondolok), mentés után a gép visszaállítja az alapbeállítást (12.5x200).
Mit ronthatok el? Mit tegyek? Vagy mit kellene átállítanom?
2 napja bújom a netet, de nem jöttem rá a megoldásra.Esetleg valakinek 5lete?
-
fagy53
nagyúr
válasz
bakosgabor57 #8119 üzenetére
Ha 50% a CPU terhelés, annak bizony nyoma van a Feladatkezelőben is.
pernyehuszar: bár ez sem a topik témája, de jó lenne tudni pontosan mit ír ki a bios? A fagyogatás általában a gyenge CPU-ra ill annak ilyen beállítására utal. Alacsony fesz egy adott órajelhez, de úgy is mondhatjuk, hogy túl magas az órajel a feszültséghez képest. A bios piros jelzései nem hibára utalnak, hanem veszélyesnek ítélt tartományokat jelőlnek, azaz magasnak jelzik a beállított értéket, pl a feszültség.
-
Stirbi
addikt
válasz
pernyehuszar #8120 üzenetére
tuning van?
nembirizgáltál semmit sem biosban a feszültségeknél?
-
pernyehuszar
csendes tag
Sziasztok!
Nagy problémám van.
Van egy Intel E8500 proci
Meg egy GA-EP43C-DS3 lap (Már másik topicban is kérdezősködtem róla)Állandóan fagyogat, biztos valami feszültségérték nincs jól beállítva, mert néha a bios első menüpontjába belépve ahol ezeket állítani lehet, bead egy piros figyelmeztető táblát. A táblán valami feszültségproblémát ír.
Segítsetek, ha tudtok PLZ! Mert megőrülök. A munkahelyemen nincs informatikus, mert az állam nem finanszírozza, pedig elég sok a gép (27). Így aztán mi barmolgatjuk a gépeket, de nem értünk hozzá kellőképpen.
Kössz a segitséget előre is.
-
bakosgabor57
őstag
Hali!
Kéne egy kis segítség.Tudom volt már szó róla valahol,de mire megtalálom megkajálja valami a fiam prociját(E5200).Üresjáratban a proci terhelés sokszor beragad 50%-ra,Xp feladatkezelőben futó folyamatoknál semmi gyanús,vírus,spy nincs.Restart után egy darabig megint OK. -
nTom
aktív tag
srácok, nem akarja valaki eladni a tuningos 5200-as prociját? Ilyet keresnék, ami alapon viszi a 3,5 GHz-t
-
DuplaZso
aktív tag
-
pokol ura
senior tag
-
pokol ura
senior tag
hehe 3,6GHz alapfeszen
3,6GHz 1,23V
-
CHIPman
nagyúr
Már 2.5k a kiszállítás, de én is rendesen csalódtam bennük. Az a legnagyobb baj, hogy valami égbőlkapott dolgot mondanak az info mailen, és amikor valós megrendelésre kerül a sor, akkor elfelejtik megkérdezni, hogy az nincs, kell-e más. Most visszaküldtem a winyót, a 2.5k-t b_szhatom, és várok, hogy visszautalják a Seagate árát.
-
Chaser
legenda
Garis de hova? Világvégére'?
Ha gariztatni kell az útiktsg-gel ott lennék mintha most helyben megveszem drágábban
Én ilyenekre is gondolok..CF nem kell. Nekem bőven megfelelne 20k-ért a DS4-es p35.
zoo8800 : Egy firewire, optikais hang, esata ma már nem nevezhető extrémnek
Ram bővíthetőség se jöhet rosszul. Abban viszont igazad van, hogy olcsó gamer gépre elég egy g31-es 5200-vel meg egy erősebb vga-val.
-
Chaser
legenda
Lapból csak garisat veszek és jó helyre, ha netán gond lenne 2 év múlva legyenek is ott
Pár k spórolás miatt később drágább lehet a leves
zoo8800 : Nem hülyeség ha kellenek az extrák amik g31-esen nincsenek..pl firewire -jó van ilyen g31-es is, de drágább-, spdif+optika, esata, több bővíthetőség mint a g31-eseken, ezeket nézve nem is sokkal drágább, na meg ha valaki 4x2GB ramot akar azt se tudja megoldani g31/p31-ben. Te ötkettesed is megy 400FSB fölött, szóval nem gondoltad te ezt a megnyilvánulást át
Nálam 1ébként q9400 van tervben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- Alkoholista nevelde
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- BestBuy topik
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Suzuki topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3041, 96% Akkumulátor
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G6 - i7-8G I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Apple iPhone 12 Pro Max /128GB / Gyári független / 12Hó Garancia / 83% aku
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest