- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- Mini kijelzős SSD-hűtő a Thermalright névjegyével
- Windows: mi történik valójában Leállításkor, Alvó módban és Újraindításkor?
- Gyenge Wi-Fi otthon? – a leggyakoribb hibák és megoldások
- Korábbi vezetője szerint 40 milliárd dollár kell az Intel versenyképességéhez
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
1269
tag
Válaszolok saját magamnak, hátha valakinek hasznára lessz.
E5300 vs ep43-s3l állandóan hibázott terhelés alatt, hiába emeltem feszt.
A megoldás semmit se szabad auto beállításon hagyni.
Az E2180 simán ment 10X266-on auto beállításokkal az E5300 nem, csak alap órajelen.
Megtaláltam a legkissebb feszültséggel stabil, legnagyobb órajelet.
10X333 1.14 volt. max hőfok TX2-vel 58 terhelés alatt.(szerintem az alaplap hülyeséget mér, mert infrás hőmérővel max 31 fokot sikerült mérnem. Tapintásra épphogy langyi a borda alja a procinál.)
Ha esetleg valakit érdekel a beállítás később leírom.
Üdv:
Ottó -
exor
tag
Hi, ha az e5200as procimra a gyári hütője helyett az e2180 as gyári hütöjét teszem rá akkor hüvösebb lessz? vagy nem sokkal jobb az e2180 hütöje?
-
vzsryl
nagyúr
Na, nálam is beköszöntött a nyár. 26fok van a szobámban és 41fokos idle a proc. Cirka 4fokkal melegebb a tavaszi viszonyokhoz képest.
-
kriszbon
őstag
válasz
zoo8800 #7194 üzenetére
Valahogy így van, viszont ha emelve van a PCI-e freki akkor azt néhány kártyatípus nem szereti, és instabil lehet tőle, akár el is halálozhat. Persze egyenlőre inkább csak az instabilitásra vannak példák, mert hogy attól halt e meg egy kártya, azt még nem bizonyították
-
Qwertrt
tag
Na, most akkor 346 MHz FSB mellett 2x516 MHz a memória órajel. Hogy tegyem őket 1:1 arányúvá, vegyem vissza a memória órajelet 2x346-ra?
-
Bulitt
addikt
-
Dark KillerX
addikt
válasz
lizakattila #7176 üzenetére
Gratula.
Úgy néz ki 1,26-1.27V-tal is stabil 3.4Ghz-en,bár ezt 100% nem jelenthetem ki,amit tudok,hogy kb. 2 órát játszottam egyfolytában a Crysis-sal,és a GTA4-gyel,és nem lépkedett ki,és nem volt semmilyen anomália.Szal egyenlőre jónak tűnik.
-
lizakattila
senior tag
válasz
Dark KillerX #7165 üzenetére
(Nah ígysem szólított még senki, bár ma 11 hónapja, hogy fater vagyok.
)
Tudtam én, hogy úgysem tudod megállni, hogy ne csináld meg.
Kisebb fesszel nem viszi a 3,4-et? Bár ez még annyira nem vészes, de azért 1,35 fölé ne nagyon menj, ha nem muszáj. -
vzsryl
nagyúr
Üdv!
Hát ezek az új R0-sok úgy tűnik tuningban jobbak, de egy hangyányit jobban melegednek és általában magasabb a VID-jük.
Olyan M0-s 1,225V-os VID-el kriszbon kollégának van asszem. Majd Ő megmondja, hogy mit várhatsz tőle.
Viszont ez a 355x10 egy FSB wallos laptól és procitól nem biztos, hogy elvárható. Az én P31-em is 340-nél kifullad. -
LLKobe
veterán
Üdv!
Most készülök egy E5200-at venni. Az lenne a kérdésem hogy mi a nagy különbség az R0-ás, meg az M0-ás darabok közütt? Melyik a jobb, melyik bírja jobban a tuningot?
Mert amit kinéztem az M0, VID:1,225V.Mindenképp szeretném elérni az új procival a 355*10-et.
Köszi előre is!
-
Chaser
legenda
Újra lesz pár db remélhetőleg ismét R0 procim, úgy néz ki a 14.9k-s postás áron megint, akinek kell lehet foglalózni itt
-
Dark KillerX
addikt
válasz
lizakattila #7162 üzenetére
Hallod fater sikerült a BIOS frissítés
.Itt a kép 1.3V-tal 3400MHz-en[link],most jön egy kis játék(GTA4,Crysis),prime-mal még nem merem a gyári hűtés miatt,de ha jön az új(OCZ,AC7,Hyper TX2) hűtő remélem lesz ez még jobb is.
-
Lacpac
őstag
Sziasztok!
Most, hogy bejöttek az R0-ás E5200ak, megérett az idő hogy lecseréljem a 6400-at.
Volna egy pár kérdésem:
Giga 965P-s3 rev1. kezeli e az f14a-val a cpu-t.
rev3.3 kezeli az f14a-val!Azt olvastam, hogy melegedősek, Mennyire?
Köszi előre is. -
lizakattila
senior tag
válasz
Dark KillerX #7161 üzenetére
Nincs mit!
Aztán várunk vissza az eredményekkel! -
Dark KillerX
addikt
válasz
lizakattila #7159 üzenetére
Úgy döntöttem,hogy úgy is készülők venni egy OCZ Vanquisher hűtőt[link],akkor majd a hűtőcserével együtt a BIOS frissítést,is egy ismerős boltossal csináltatom meg.
És tényleg még egyszer köszönöm a segítségedet.
-
1269
tag
Sziasztok!
Én is beruháztam egy E5300-asba.
Eddig 2180-am volt, az alapfeszen vitte a 10X266-ot.
Az 5300 alpfeszen (vid1.2000v de a lapom csak 1.14v-ot ad neki) viszi a 13X266-ot.
Egy a gondom nem stabil. Orthos alatt 2 perc után kidob hibával.
Hiába emeltem feszültséget 1.25v-ra picit tovább bírja, de így sem stabil.
Milyen feszültségekhez nyúljak még, hogy stabil maradjon?Milyen tápfeszből állítja elő a lap a proci feszültséget?
Mert a 3.3v biosz szerint csak 3.26v lehet kicserélem a Modecom 500-as tápot van itthon egy Delta 350-es. -
lizakattila
senior tag
válasz
Dark KillerX #7158 üzenetére
Hát akkor ott tényleg a lap lesz.
Én úgy tudom, hogy a szervízben elvileg meg kellene csinálniuk. (mivel a gyártó biztosít új biost, hogy a lap kezelje az újabb procikat is)
Annyira nem ördöngősség a bios frissítés, csak ne legyen áramszünet.
Ha esetleg mégis meg akarod csinálni, vagy a szervíz valamiért nem vállalná, akkor egy kis segítség: LINK (sajnos a képek már nem jelennek meg, de így is egyértelmű).
-
Dark KillerX
addikt
válasz
lizakattila #7156 üzenetére
Itt az everest kép.[link],ami ugyanazt mutatja,mint a Cpu-Z,azaz a fesz értékek változatlanok maradtak.
Szal sztem tuti az alaplap a ludas,mert azért 1.2V az nem 1.25V
,úgyhogy marad a Bios frissítés,de azt meg még sose csináltam.
Ha visszaviszem a szervizbe,ahol vettem,szted mit mondanak arra nekem,hogy egy újabb BIOS kellene a lapomra,mert én nem merem megcsinálni tényleg,még MSI Live Update-n se,pedig az egyszerűnek tűnik.
-
lizakattila
senior tag
válasz
Dark KillerX #7155 üzenetére
A coretemp az mindig a vid-et írja, az ebből a szempontból lényegtelen.
Az viszont érdekes, hogy ennek ellenére is a cpuz ugyanazt mutatja.
Két eset lehet. Vagy a cpuz mér valamiért sz@.ul. Vagy tényleg a lapod ejti le a beállításokat. Ha van sokkal újabb bios érdemes lehet kipróbálni.
Esetleg még azt megnézheted, hogy ha ettől valami teljesen eltérő feszértéket állítasz be, akkor mit mutat. Mondjuk csak 1,15 voltot (és a procit hagyod alapon), csak hogy megbizonyosodjunk hogy a lap a ludas, vagy a progik mérnek félre.
Esetleg egy everest cpuid-ben, vagy az érzékelő részben is megnézheted mit ír ki magfeszültségnek.
Ezeket ki lehetne próbálni bios frissítés előtt.
Ha esetleg már próbáltad, akkor sorry! -
Dark KillerX
addikt
Először is köszi még egyszer mindkettőtöknek.
Megnéztem a Ram beállításokat,amik a következők.
1.25*316FSB mellett gyári fesz értékeket vesz fel,szal a Ram tuti nem hunyó.
A proci feszültség értékét beállítottam 1.2V-ra,és ugyanaz a kép fogadott a Core temp-nél,és a Cpu-Z-nél,mind ezelőtt.Szal teljesen figyelmen kivül hagyta a beállításaimat.Lehet vmi frissebb Biost kéne feldobnom a lapomra.
.
-
lizakattila
senior tag
válasz
Dark KillerX #7152 üzenetére
Már ez is szép eredmény a gyári hűtővel (szerintem), és elég hűvös darab is, ahogy elnézem!
A memórikat milyen frekin és fesz mellett használod? Mert auto fesz mellett - ha a memót is húztad a procival együtt - akkor lehet hogy azoknak kevés a fesz és ezért dobál ki.
Ha azt is húztad, akkor vedd vissza őket 800 körülire (ha azok a memóid vannak, mint az adatlapodon) és csak a procival foglalkozz első körben.
A cpu feszt legyen a legelső amit beállítsz, 1,15-ös vid mellett a lap auton ad neki 1,256-ot?
Ha tuningolsz, ne hagyd auton a feszértékeket, manuálisan állíts be azokat (cpu voltage, memory voltage).
A procinak állítsd be a vidjétől kicsivel magasabb értéket (esetedben ~1,2v körüli értéket) és ott nézd meg.
A memóriákat vedd vissza, esetleg adhatsz nekik +0,1v-ot, attól még nem lesz bajuk.
Futtass valamilyen tesztet (Prime, LinX, IBT...)
Figyelj a hőfokokra, 100% terhelésnél azért ne nagyon menjen 70 fok fölé. -
syC
addikt
válasz
Dark KillerX #7152 üzenetére
Prime-al próbálkoztál már?
-
Dark KillerX
addikt
Srácok jelenleg itt tartok [link],de vmiért 3400MHz-en már nem stabil ugyanis,kb 5-10 perc elteltével kidob a gép bármilyen alkalmazásból.
Amúgy gyári hűtőt használok,de besegítek neki hátulról,és oldalról,két 8cm-es házventivel,ja és minden lehetséges feszértéket alapon(azaz Auto-n) hagytam a BIOS-ban.Hogy tudjam stabilizálni 3400MHz vagy afelett,ezek közül melyik fesz értéket érdemes növelni?
CPU Voltage
Memory Voltage
NB Voltage
SB I/O
SB Core Power
VTT FSB Voltage
Válaszokat nagyon megköszönném. -
DuplaZso
aktív tag
Ahogy látom, mindenki prime95-tel illetve Orthos-szal fűti fel a processzorát.
Próbáljátok ki az Everest FPU-tesztjét ! Khhmm... -
CHIPman
nagyúr
syC, PÜ
-
C^^
őstag
Nektek mekkora a legkisebb feszültség, amivel megy 3.33GHz-et?
Én most próbálgatom, egyelőre 1.152V-on stabilnak tűnik. -
zoo8800
veterán
válasz
raptor666 #7125 üzenetére
Oké.
Akkor most vedd vissza teljesen a RAM szorzót, majd beállítod, miután belőttük a procit.
Mi a proci VID-je? Core Temp nevű progi kiírja. Ehhez az értékhez adj 0,05V-t, és ezt az értéket fixáld a BIOSban
Állíts be 300-as FSB-t, proci szorzót vedd vissza 10-re.Folyt köv.
-
Qwertrt
tag
válasz
CHIPman #7127 üzenetére
R0-ás. Érdemes. Ugyanazon órajelen a nagyobb cache-nek és a fejlettebb architektúrának köszönhetően úgy 5-10%-al gyorsabb a Wolfdale, mint a Conroe. Névlegesen:
Az E2180-nak 3,25 GHz volt a max, 1,4 V körüli fesz, pontosan nem emlékszem. Az E5200 egyelőre alapfeszen viszi a 3,66 GHz-t, terhelés alatt 54 fokkal. De megyek tovább.
-
Qwertrt
tag
Nos, először 3,4 GHz-el próbálkoztam (310x11), azt csont nélkül vitte, jelenleg 11*333, azaz 3,66 GHz nyüstölődik Orthos alatt 10 perce, a maghőmérséklet 54 fok. A magfeszültség az alap, CPU-Z szerint 1,2 V.
-
raptor666
csendes tag
válasz
zoo8800 #7117 üzenetére
visszavettem a ram szorzót 3.33-ra és így 240mz-es fsb-vel és 12.5 cpu szorzóval még működöképes a gép.ha felemelem az fsb-t 250-re és a proci szorzóját 12-re rakom ugy már nem megy.biztos nem a memória miatt van mert az 920mhz-en is ment már,
az összes többi bios beállítást alapon hagytam.
valakinek vmi ötlete hogy miért csak ennyire bírja az oc-t a gép? -
CHIPman
nagyúr
válasz
promisz #7120 üzenetére
De ha nem nagy, akkor nem. A jobb P35-ös lapok jó ha droppolnak 0.04V-ot, és az bizony elég kevés. Pl. az az E5200, amit én meg fogok venni ha összejön, nagy valószínűséggel 1.275V VID-es, 1.232-1.235-re fogja droppolni a lapom, és ennél lejjebb csak szoftveres beavatkozással tudok menni, BIOS-ban a VID a legkisebb beállítható fesz.
-
exor
tag
Beléptem a klubba egy E5200-as procival
FPO: 3912A759 R0-ás vid: 1,2875V
egyelőre még csak gyári hűtő van rajta, ugyhogy nem akarom nagyon húzni, most 3 Ghz-en megy 1,024V-on az nem rossz szerintem. Kép -
Chaser
legenda
válasz
#57833216 #7095 üzenetére
Prime alatt voltak annyik, sztem a gyári hűtő örülne, ha majdnem 1.4V-on 4Ghz-en 80 fok alatt tudná tartani
de ennek esélye kb zero. 1ébként a hőcsőves hűtők valamivel jobban hűtenek, de azok mást nem hűtenek, a zalmi meg mindent maga körül, ezért nem is váltok vissza hőcsövesre.
#7098 promisz : Tuning van vagy nincs, ha igen mekkora? Anélkül nem sokat tudok mondani. Táp milyen pontosan? Hatásfok szempontjából -sem- mindegy. Ha nincs tuning kb 100-120W lehet az idle érték, load meg 160-170W. Ebben nincs benne a monitor, ha TFT és TN paneles, akkor 30-45W.
szerk: #7107 DuplaZso: Jogos mind2 felvetés
, az elsőben szoktam véteni, majd odafigyelek
-
CHIPman
nagyúr
Lehet, hogy csatlakozom a klubba
Remélem sikerül elcsípnem a procit, amit meg akarok venni
-
jagada
addikt
mennyi az a hőmérséklet ami már nem "ajánlott" E5200-nál??
-
raptor666
csendes tag
Sziasztok!
én segítséget szeretnék kérni tuning ügyben.
e5200 procim,gigabyte ep43-s3l alaplapom és kingston 2x 1 gb 800mhz ramom van.
eddig 12.5 -ös szorzóval és 230 mhz fsb-t sikerült elérnem ami nem vmi sok
az a kérdésem hogy minek adjak több feszt és hogyan lehet a lapomban állítani a dram:fsb arányt mert sztem a ram nem bírja a 920mhz-nél nagyobb frekit.a jelenlegi dram:fsb arány 12:6 -
DuplaZso
aktív tag
A W/kW teljesítmény, nem fogyasztás.
A fogyasztás a teljesítmény és az idő szorzata : kWh
És mégegyszer : Egy processzor VID-jét nem lehet módosítani, az gyárilag adott. Csak a feszültséget lehet változtatni, amit a lap ad a CPU-nak. -
kriszbon
őstag
Hát én saccra a 2 gépre 60kw-ot számoltam+a 2 monitor, ami nem mind1 hogy milyen, mert 1 22"-os Crt 160W-ot is eszik, de legyen csak 120W. Akkor legyen 50ft/kw az 3000ft+2 monitor, és ez napi 8 órában+hangeszközök, ha minden igaz. Akkor mennyi is az? Ja és 4770-es a vga
-
vzsryl
nagyúr
válasz
#57833216 #7101 üzenetére
Bebaszna. Ezzel a számolással 14400 Ft-ra jönne ki, ha egy hónapig folyamatosan menne a gép. És eszerint majdnem fél KW-ot kéne fogyasszon az a szegény gép óránként.
Vegyünk átlagos fogyasztást, ami mondjuk óránkénti 100W. Azt szorozzuk 24-el, az egyenlő 2400-al, aztán azt szorozd 30-al, ami egyenlő 72000-el. tehát havi 72000W, ami azt jelenti, hogy havi 72KW-ot zabál meg a gép egy hónapos folyamatos üzemmel. Nekem az elbérletbe 48Ft volt 1KW ára. Számoljunk 50-el. 72x50=3600Ft. Ennyi egy folyamatosan üzemben tartott gép áramszámlája. Havi napi 8 órával számolunk, akkor ennek pontosan az egyharmada, tehát 1200Ft.
Ha tévedek, akkor az azért van, mert késő van és nem aludtam ki magam múlt éjszaka.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Battlefield 6
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fujifilm X
- Milyen videókártyát?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- Bomba ár! Dell Latitude E7470 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I CAM I W11 I Gari!
- Lenovo IdeaPad 3 17ITL6 - 17.3" HD+ Intel 6305 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! LG 24MB35PM 60Hz FHD IPS 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest