Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Boldog karácsonyt kíván a PROHARDVER!
- E-book olvasók
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Samsung LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Célegyenesben a Yettel TV
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Raspberry Pi
Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
válasz RetepNyaraB #20799 üzenetére
lejárt a szerk
tehát a CPU GTL reference az egy viszonyított érték, quadoknál általában 0.635-ös szorzó az fsb terminationnal (vtt).
Mivel a buzi asus itt voltban adja meg, számolgatni kell; mindenesetre a skála alsó részén maradva.
Most gyerekfektetés van, addig is van ittt egy jó kis cikk, böngészd át:"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
RetepNyaraB
veterán
Igazad van, fos értékekkel bűvészkedtek a tesztben, nyilván korai lap példányuk volt, a proci fene tudja milyen, de az 1,45V nagyon soknak tűnik
Meg kellene nézned, hogy az auto beállítások milyen értékeket takarnak és beírni ide, ill. manual módban ezeket belőni először is.
A RAM-okat én először is nem piszkálnám, hagynám a gyári frekvencia alatt mindenképp. Ha megvan a stabil processzor érték, akkor lehet őket is tunkolni. Elég egyszerre egy hibaforrás.Energia management gondolom kikapcsolva (C1, Speedstep, C state, Virtualization, stb); ha nem akkor gyerünk
Spread Spectrum off (ez látom auto)!
Loadline Calibration disabled (igazából ez ízlés dolga: ha nem droppol zavaróan a lap; tehát terhelés alatt nincs 0.05V-nál nagyobb feszültségesés és abből következtethető fagyás, akkor én nem kapcsolnám be).
CPU ill. NB clock skew lehet próbálni kb. 150-es értéken, mindkettőt egyformán, de csak magasabb fsb alatt érdekes (450 környékén már igen).
FSB Terminaton Voltage: 1,25 (ill., ha az auto 1,10 akkor 1,20 is elég)
NB Voltage: 1,25
CPU PLL Voltage:1,7 (rég olvastam utána, de Te is megteheted ezzel az értékkel illik vigyázni)CPU Ratio Setting: ennek is utána kéne olvasnom, de nézd meg mennyi az auto érték!
PciE fix 100Mhz!!
FSB Strap to North Bridge: ezt 333-ra tenném elsőnek, de ez hosszú téma; ki kell kísérletezni.Ha ezek belőve, próbáld meg indítani. Ha nem akar, egyszerre lehetőleg csak egyvalamit változtass, hogy követni tudd a hatást.
S menjünk át ezzel az egésszel a kezdő tuningos csoportba, mert nagyobb az esélye, hogy más is hozzászól. Sokaknak van ilyen lapjuk, nekem meg nincs
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Lupi00 #20796 üzenetére
Szerintem jó az az időzítés, a ddr3 háklisabb, mint a ddr2.
A szubjektív lassulást nem értem; nekem érzésre is látványos gyorsulás van a 333 kontra 450 fsb között (mármint nem játékban, hanem más alkalmazások, windows töltés stb)"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Roba
tag
válasz RetepNyaraB #20795 üzenetére
Üdv!
Azért nem merem a tesztben szereplő értékekre belőni, mert az ott tesztelt QX9770 ritka gyenge példány. A 3.6 Ghz-hez 1.45 V kell (miért nem lőtték be 9X400-ra?), és tartok attól, hogy a többi feszültség értékek is túlzottan meg vannak emelve.
Nem akarom károsítani a procim. Most is 2.83 Ghz-en használom 1.0 V-on, mert elég a Radeon 6950 2 gb-hoz. Csak kíváncsiságból szeretném letesztelni mit tud.[ Szerkesztve ]
Zsoltárok Könyve 82/6: "Én mondottam : Istenek vagytok ti és a Felségesnek fiai ti mindnyájan:" "És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek lehelletét"- A halhatatlan lelkének egy darabját neked adta, csak a fizikai test mulandó, a szellemed örök.
-
Lupi00
tag
válasz RetepNyaraB #20795 üzenetére
Már 450-en van az fsb . Megterheltem aida-val Bf3-mal , bírta . Viszont a ramot nem osztottam tovább , hanem adtam neki áramot 1.9 voltot , így 1500-on ketyeg . Teljesen stabil , bár nem halk ! Észrevehetően jobb lett . Több az fps a játékokban és több a pont is tesztnél . Mégis úgy veszem észre , hogy az asztalon lassabb lett . Nem kéne valamit állítanom a memória időzítésén most asszem 8 8 8 24 DDR3 1333-asok?
Gelesztaember
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Lupi00 #20793 üzenetére
nincs olyan, hogy károsodás. Ha megsütöd, vagy indokolatlan feszültséget adsz neki és villamos székben végzi, az persze más.
Ettől eltekintve amíg le tudod hűteni (terhelve kb 74 fok max), addig jó. Használható lapban fsb 450-et menni szoktak a quadok, jó lapban/szerencsés procival 475, vagy felette is.Roba: de hiszen konkrét értékek vannak a tesztben említve...
Belövöd ezeket a sajátodra (kivéve a szorzót, jó az a 8,5 nálad) és megnézed elindul-e. Ha igen, öröm és boldogság. Ha nem, akkor lehet telekürtölni az összes topicot a gonddal...[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Roba
tag
Sziasztok!
Találtam egy P5Q Pro Bios-ról képeket, tesztet. Ebben egy QX9770-t húznak. Kicsit bővebbnek tűnik az enyémnél, de így remélem könnyebben tudtok segíteni a tuningnál.
http://www.overclockersclub.com/reviews/asus_p5q_pro/3.htm
[ Szerkesztve ]
Zsoltárok Könyve 82/6: "Én mondottam : Istenek vagytok ti és a Felségesnek fiai ti mindnyájan:" "És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek lehelletét"- A halhatatlan lelkének egy darabját neked adta, csak a fizikai test mulandó, a szellemed örök.
-
Lupi00
tag
Sziasztok !
Az volna a kérdésem , hogy egy q8200-nak meddig cibálhatom a bajuszát károsodás nélkül ?
Vagy inkább a lap lehet limit a magas fsb miatt ?
Tegnap ismét kedvet kaptam a BF3-hoz , és ultrán nem volt túl sok fps . Meghúztam egy kicsit 2800-ra kis árammal , meg memót visszaosztva és jelentős javulást észleltem !
Ha valakinek van ebben tapasztalata , szívesen venném a segítséget ,Gelesztaember
-
Laci2277
senior tag
válasz xmasterteam #20789 üzenetére
Akkor az NB volt a probléma forrása, legalább megoldódott.
-
Roba
tag
Üdv!
Régebben írtam, hogy le fogom cserélni a CM. Hyper TX3 evo hűtőmet egy jobbra. A kánikulában 2000 körül forgott a ventilátora és nem voltam megelégedve a hűtési teljesítményével sem. Jelenleg egy Arctic Freezer 13 Pro hűti a Q9550-et, amivel kb. 8 fokkal hűvösebb és venti fordulatszáma nem éri el a 800 rpm-et sem. A Bios sípolt az alacsony, induló fordulatszám miatt, aminek érzékelését letiltattam. Természetesen hőmérséklettől függően szabályozza azt a Asus P5Q Pro lapom.
Stabilnak tűnő beállítások:
2833 mhz Bios: 1,01875 V, Terhelve Heaven-nel, játékkal: 1,000 V
3000 mhz Bios: 1,05625 V, Terhelve Heaven-nel, játékkal: 1,040 V
3200 mhz Bios: 1,09375 V, Terhelve Heaven-nel, játékkal: 1,080 V
3400 mhz Bios: 1,13750 V, Terhelve Heaven-nel, játékkal: 1,120 V
3500 mhz Bios: 1,15000 V, Terhelve Heaven-nel, játékkal: 1,136 V, ezekkel a beállításokkal megy 8,5 X 420-at is, de a 2X2 gb. 800-as Geil Ultra 4-4-4-12, 1,8V memóriáknak a 840 mhz-hez 1.9 V-ot kell adjak.Egyik fórumozó írta, hogy feszültség emelés nélkül a lapok általában 420-as fsb-ig stabilak, ez igaznak látszik.(A 8,5 X 421-et nem próbáltam.) Egy biztos, hogy a 8,5 X 423-mal már nem tölt be a Windows vid-en: 1,1750 V-on sem (szerintem nem kevés neki), gondolom másnak is kellhet egy kis plusz feszültség.
Mivel már nincs meleg, új hűtőm van, és úgy néz ki, hogy egy elég jó C1-est fogtam ki, szeretném tudni, hogy vajon megy-e 3,7-3,8 Ghz-et egy-két teszt erejéig. Valószinűleg a 800-as memóriák korlátozhatják a tuningot, de szerintem 900-at vinniük kellene 5-5-5-15-ben 1,9-2 V-on, ami elég a 3.8 Ghz-hez.
A Bios-ban vannak AUTO-n hagyott beállításaim, ami általában tuningnál nem jók.
CPU GTL reference: auto (0.85-2.1 V), CPU PLL Voltage: auto (1.5-2.78 V), FSB Terminaton Voltage: auto (1,2-1.9), DRAM Voltage: 1.8-1.9-2 V (1.8-3.08 V), NB Voltage: auto (1.10-2.20 V), SB Voltage: auto (1.10-1.40 V), PCIE Sata Voltage: auto (1.5-1.8 V), Load-Line Calibration: auto, Cpu Spread Spectum: auto, PCIE Spread Spectum: auto, CPU Clock Skew: auto, NB Clock Skew: auto, CPU Margin Enchancement: Optimized.
Azt láttam, hogy általában a Cpu-n kívül a Cpu PLL-nek, az FSB Terminaton-nak, az NB-nek, az SB-nek stb-nak adtatok plusz feszültségeket. Ezekhez nem értek. Viszont úgy látom, hogy az fsb növelése miatt kell stabilabbá tenni ezekkel a feszültségemelésekkel az alaplapot. Mivel a szorzóm max. 8,5, így csak az fsb emeléssel növelhetem a procim órajelét.
Abban kérem a segítségeteket, hogy a 423-as, 430-as, 440-es, 450-es stb. fsb-hez (vagy órajelhez) a nálam auto-n lévő beállításokat milyen értékre állítsam ( amivel a procinak nem ártok), hogy stabil legyen.
Köszönöm:
[ Szerkesztve ]
-
xmasterteam
tag
válasz Laci2277 #20788 üzenetére
Nekem a memória is megvan most húzva + a proci, azért adok az északi-hídnak 1,20v-ot. A proci vidje most 1,25v terhelve, de bevan állítva, hogy üresjáratban lehúzza a voltokat/ mhz-et. Most viszont nem indul újra, a gép, amióta 1,20v-ot adtam az északi-hídnak.
If you want something act and reach.
-
Laci2277
senior tag
válasz xmasterteam #20783 üzenetére
Ok, de szerintem 420-430 körüli fsb-t lazán feszemelés nélkül ki lehet hozni abból a lapból, prociból. Mondjuk 8x425 sima ügy kell legyen. Én is 427-en használom alapon, se az fsb, se az északi híd nem kér plusz kakaót.
-
gari24
tag
Hali
Az alábbi konfigon tudok húzni a procin ???
Q9550 // 4X2GB kingmax 800mh // GA-EP45-DS3 // Sapphire 3870X2 // chieftec 500W // Win7 64 //
-
xmasterteam
tag
válasz Laci2277 #20782 üzenetére
A maxot nem próbáltam, mert így is van valami baja (a proci + a ram stabil) egyedül a videokártyára gyanakszom, másra nem tudok. Most jelenleg 375x9-es fsb-vel, és szorzóval használom. Persze ahogy említetted tudna többet is, de nem akarom széthajtani, így is 2 évig egy Q6600- futott 3,4ghz-en. Egyszer probáltam a Q6600-at 3,6ghz-en (többen nem ment, legalábbis nem tudtam.) amit 400x9-re állítottam a próba erejéig.
[ Szerkesztve ]
-
Laci2277
senior tag
válasz xmasterteam #20781 üzenetére
Csak kíváncsiságból kérdem mennyi max fsb-t értél el abban lapban a QX procival? Most elsősorban nem a full stabil beállítás érdekelne, hanem az, hogy mit tud a lapod. Nekem kicsipapucs kolléga segítségével sikerült kideríteni, 493-ig jutottam, ami elég jó egy ilyen proci+lap párostól.
[ Szerkesztve ]
-
xmasterteam
tag
válasz RetepNyaraB #20780 üzenetére
Memoria volt a gond, mert szerintem túl melegedett, mert 1,675v-on ment 1750-es fsb-vel. Most levettem a voltot 1,575v-ra és az fsbt 1680-ra, és most tökéletesen müxik. Azért köszi a sok építő jellegű hsz-t.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz xmasterteam #20779 üzenetére
A déli az nem nagyon kavar be, ekkora tuningnál meg semmiképp, szerintem.
De ötletem nincs, úgyhogy bedugulok"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
xmasterteam
tag
válasz RetepNyaraB #20778 üzenetére
Sajnos ugyan az történt.. Annyit adtam neki, amennyi a kártya alap feszültsége. Azért még próbálkozok, hátha a Déli vagy az Északi hídnak kell egy kis fesz.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz xmasterteam #20777 üzenetére
És, mi történt?
Nem vágom kapásból a gtx465 üzemi feszültségét, de lehet, hogy ez kicsit karcsú. Az pedig szintén lelőheti a rendszert. Ha tudsz neki adni AB-ben kakaót, akkor adj."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
xmasterteam
tag
válasz RetepNyaraB #20776 üzenetére
Szerintem se a táp, mert eddig elbírta a régi q6600-at 3,4ghz-en kb 1 évig. A vga az nincs húzva.. Hőfokok is stabilan beállnak, mikor a linxet rányomom kb 1 óráig ment és 75°C-ra beálltak a magok, szóval lövésem sincs. Viszont furcsállom, hogy csak gta-ban jön elő kb 2 óra folyamatos játszás után. Azt megértem, hogy túl nagy teljesítményt vesz fel, hiszen elég nagy gépigényes a játék, de miért csak 2-3 óra múlva jön elő? Most azon gondolkozok, mivan, ha a vga alúlfeszelése miatt indul újra, mert eddig a Q6600-as az gyengébb volt a vgánál, és most ez a proci elég szépen kihajtja így, és lehet hogy nem tud több feszt felvenni a vga, mert most 0,912v-on megy terhelve. Afterburnerrel megnézem, hogy ha beállítom alap értékre akkor mi történik.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz xmasterteam #20775 üzenetére
Kötve hiszem, hogy az Enermax kevés lenne. Hőfokokat nézed közben? Lehet szimplán túlhevül valami (Cpu, MCH) és lelövi magát. GPU húzva van, vagy alapon?
-
xmasterteam
tag
Sajnos, olyat tapasztaltam, hogy egy jó 1-2 óra múlva újraindúl a gép, ha elkezdek játszani nagy gépigényű játékkal pl:. GTA IV. Már arra gyanakodtam, hogy a táp a gond, de nem tudom biztosra.. Ha valaki tudna erre egy megoldást, és megosztaná velem azt megköszönném.
-
Gvectra
csendes tag
válasz kicsipapucs #20773 üzenetére
Hungária krton 10 ker
-
őstag
-
Gvectra
csendes tag
Sziasztok! Hát továbbra se jutottam semmivel a húzással kapcsolatban!! Valaki aki pesti Tudna segíteni élőben is akár?? Meghálálom!
-
nagyúr
válasz xmasterteam #20770 üzenetére
VCore drop - meg úgy általában a drop - természetes jelenség, minden lapnál - illetve minden elektronikus berendezés esetében - jelentkezik, mindössze a feszültségesés mértéke változik. Vannak funkciók, amik ennek kiküszöbölésére készültek, több-kevesebb sikerrel.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
xmasterteam
tag
válasz N.Laca64 #20769 üzenetére
Köszi, megnéztem és segített.de nem állítotam be semmit se autora(tehát voltok, meg stb) Viszont egy kis segítséggel rájöttem, hogy miért nem tudtam állítani a voltot. Ugyanis én azt hittem( még nem tuningoltam) hogy amennyit beállítok Voltnak akkor ugyan azt az értéket fogja beállítani Currentnek. Rájöttem hogy egyáltalán nem így van.. több feszt kell neki adni, és úgy lehet látni hogy hogyan fog változni a Current fesz. Mostmár legalább megértettem, bár a mai napig nem tudom hogy miért így kellet ezt megoldaniuk az nforceos chippsetnél, de végre sikerült. 3,4ghz-en megy 1,22v-on tökéletesen. 1500-as fsb-vel és 9x-es szorzóval. 3,6ghz-et próbáltam, de ott már egy komolyabb proci hűtő kell. Köszi mindenkinek a segítséget.
-
N.Laca64
csendes tag
válasz xmasterteam #20768 üzenetére
Szia.Nekem is ez a lapom van,csak EVGA kiadásban.Gyakorlatilag Nvidia referencia mindkettő.Ezeknek nagyon nagy a vdroppja,talán a legnagyobb a 775-ös tuninglapok közül. Nekem 3825Mz-en megy a procim,1800-as FSB-n,szinkronban a ramokkal.Ehhez 1.3 voltot adok neki biosban,míg a valós fesz. terhelésnél lemegy kb.1.21 volt környékére.Itt olvashatsz egy leírást ennek a lapnak a tuning beállításairól,ettől részletesebben én nem találtam máshol a neten.
Star Citizen 1. Magyar Kereskedelmi és Iparos Szövetség https://robertsspaceindustries.com/orgs/HUNS/ SC FB csoport: https://www.facebook.com/groups/starcitizen.hungary.magyarok/
-
xmasterteam
tag
válasz kicsipapucs #20767 üzenetére
Így van ezek a beállítások azok amelyek a biosban szereplenek. Viszont nem állítottam a voltokat autora.
-
őstag
válasz RetepNyaraB #20766 üzenetére
Ha jól tudom, akkor ezt látja tuningos menüben a biosnál:
**System **
CPU Freq, 2833.3MHz
FSB Reference Clock, MHz: 1333
CPU Multiplier: [x 8]
PCle x16-1 & 16-2, MHz: [100]
PCle x16-3, MHz: [100]
SPPc->MCP Ref Clock, MHz: [200]
nForce SPP --> nForce MCP: [5X]
nForce SPP c-- nForce MCP: [5X]
**Spread Spectrum**
CPU Spread Spectrum: [Disabled]
HT Spread Spectrum: [Disabled]
PCle Spread Spectrurn(SPP): [Disabled]
PCle Spread Spectrurn(MCP): [Disabled]
SATA Spread Spectrum: [Disabled]
**FSB & Memorv Config**
FSB - Memory Clock Mode: [auto]
FSB - Memory Ratio: auto
FSB (QDR), MHz: [1333]
Actual FSB (QDR), MHz: 1333
x MEM (DDR), MHz: 1333
Actual MEM (DDR), MHz: 1333
P1: [AUTO]
P2: [AUTO]
**Memory Timing Setting**
Memory Timing Setting: [manual]
tCL (CAS Latency): auto(9)
tRCD: auto(9)
tRP: auto(9)
tRAS: auto(24)
Command Per Clock: [1T]
** Advanced Memory Settings **
tRRD: [Auto] (5)
tRC: [Auto] (34)
tWR: [Auto] (12)
tWTR: [Auto] (16)
tFAW: [Auto] (26)
tREF: [Auto] 7.7us
tRFC: [Auto](74)
**System Voltages**
CPU Core: [auto]1.12v
CPU FSB: [auto] (1.1v)
Memory: [auto]1.5v
nForce SPP: [Auto] 1.3
nForce MCP: [Auto] 1.5
GTLVREF Lane 0: [Auto] -30mv
GTLVREF Lane 1: [Auto] -30mv
GTLVREF Lane 2: [Auto] +00mv
GTLVREF Lane 3: [Auto] +00mv
**CPU Configuration**
Limit CPUlD Maxval: Disabled
Intel Speedstep: Disabled
xPPM Mode: [Native]
CPU Thermal Control: [Disabled]
C1E Enhanced Halt State: [Enabled]
Execute Disable Bit: [Enabled]
Virtualization Technology: [Enabled]
CPU Core 0: [Enabled]
CPU Core 1: [Enabled]
CPU Core 2: [Enabled]
CPU Core 3: [Enabled]Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
RetepNyaraB
veterán
válasz xmasterteam #20765 üzenetére
Mondtam nem ismerem az nForce lapokat. Attól, hogy független az fsb a RAM-tól, még összedőlhet a tuning akár a húzott RAM miatt is...
Sajna a köcsög XFX már nem teszi elérhetővé a lapod infóit, tehát nem tudom elolvasni a BiostNincs bekapcsolva ilyen Loadline Calibration-szerű feature?
-
xmasterteam
tag
Egyszerűen nem értem.. Beállítom 1,12v-ra a feszt, és nem annyit mutat.. hanem még mindig 1,064v-ot. Pedig már mindennel próbálkoztam.. Lehet hogy a memória miatt van szerintem..
-
nagyúr
válasz RetepNyaraB #20762 üzenetére
NForce chipsetes lapoknál független a RAM-ok órajele az FSB-től, így az FSB strapnak itt nincs jelentősége.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
RetepNyaraB
veterán
válasz xmasterteam #20761 üzenetére
Ha a chipet húzod, akkor a memóriát addig ne, mert nem tudod melyik szart be, ha gond van...
A proci és a ram végsebessége így konkrétan nem függ egymástól sztem, az már annál inkább, hogy a cpu és az mch belső viszonyában milyen sávot használsz. Tehát, hogy az mch 266-333-400 és így tovább melyik sávban üzemel. Azt pedig ki kell kísérletezni, hogy melyiket csípi a proci az adott beállításnál.
Persze ez extrémebb húzásra igaz; nekem 333-on megy az mch és 450-en a proci. Stabil."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
xmasterteam
tag
válasz Laci2277 #20759 üzenetére
Ja bocsi, azt hittem hogy 8-as szorzó az alap. Akkor nem csodálkozok... Bementem a bios-ba és 1,12v-ot adtam neki, amivel szerintem nem lesz gond, mert terhelésen 1,1-v-ra ment fel. Viszont nekem a memoria az bevan lőve elég rendesen oc-ra( még bratyóm műve volt). Tehát 1750-es mhz-en megy cl9-es időzítésekkel. Most szerintem az a gond, hogy a memória az 1750-en van a proci meg 1600-as fsb-re van állítva. Lehet hogy tévedek, de ettől nem lehet baj, mert úgy tudtam hogy a memória és a proci összefügg?
RetepNyaraB: A pice fixálva van 100-ra. A memória időzítéseket pedig leírtam fentebb. A többit megnézem, lehet hogy kéne még állítani valamit, de először kíváncsi vagyok, hogy még mit kéne beállítani hogy fix legyen.[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz xmasterteam #20758 üzenetére
Mást nem is piszkáltál a biosban?
Lehet kellene egy kis kakaó az MCH-nak, meg CPU-MCH kapcsolatnak, akárhogy is híjják; nem ismerem a lapot és most nem érek rá biost olvasni.
Ramok hogy futnak: milyen osztóval (melyik strapban) és mennyin?
PciE ugyi fixálva 100Mhz-en?Az X procik előnye, hogy nem az fsb határt feszegeted tuning alatt, ami általában érzékeny pont a quadoknál, hanem a szorzóval bűvészkedsz. Így nem kell 450-es fsb fölé menni, amit azért jobb lapok általában tudnak és mégis meg lehet a 4 giga feletti eredmény is.
Nincs kikapcsolva a drop és azért mutat konstans feszültséget?
-
Laci2277
senior tag
válasz xmasterteam #20758 üzenetére
A procid 9-es szorzóval megy alapon. Nekem is volt olyan, hogy prime és linx alatt nem volt gond, ellenben Mass Effect első része eldobta magát a kevés fesz miatt. Ennyit a stabilitás tesztekről.
-
xmasterteam
tag
válasz Laci2277 #20757 üzenetére
Köszi a gyors választ. Igen terhelve próbáltam leolvasni a voltot.. de nem sok sikerrel. Valamiért terhelve ugyan azt írja ki mint alapon.. 1,1v körül... Azóta már több megoldást megpróbáltam. A szorzót alapon (8x-on hagytam) és az fsb-t növeltem 1333-ról 1600-ra, így most 8x400-on megy, ami tökéletes. Eddig linxel lefuttattam 5 kört eddig minden oké volt, amíg nem kezdtem el gamelni GTA IV-el. Kb 30-1 órája játszok vele, és most fagyott ki, de úgy hogy újra indult a gép. Ezzel arra gyanakszom, hogy a volt volt kevés neki, mert eddig minden jó volt. 4ghz-re azért nem szeretném húzni.. (a proci hűtőmmel nem hiszem hogy letudnám hűteni rendesen).
-
Laci2277
senior tag
válasz xmasterteam #20756 üzenetére
Nézd meg a CoreTemp progival terhelve mennyi a procid alapfesze, majd azt az értékel lődd be biosban. Kizártnak tartom, hogy feszt kelljen emelni a 3.3Ghz-hez.
Az fsb-t kell 366-ra feltolni, a memóriát beállítani és a pci-e frekit 100-ra fixálni. De még az sem kizárt, hogy 9x400-on is megy alapon. Brutál tuningos lapod van, majdnem olyan jó mint nekem , így nem lehet akadálya talán még a 4Ghz-nek sem.
[ Szerkesztve ]
-
xmasterteam
tag
Sziasztok. Egy QX9650-et szeretnék tuningolni ( nem nagyon 3,3ghz-max 3,6ghz) köré. Viszont nem tudom, hogy most a szorzót érdemesebb állítani, vagy estleg az fsbt? Most megpróbáltam csak a szorzót állítani ami most jelen esetben 10-en van, és a procinak pedig 1,2voltot adtam(,de szerintem ennél több kell). A kérdés az hogy pontosan mijen értékeken fut stabilan mondjuk 3,3ghz-en? Válaszotokat előre is ty.
-
-
Matisz77
aktív tag
válasz kicsipapucs #20752 üzenetére
Talán egy bios frissítés megoldja ha nincs más!
Egy kérdés az alaplapom leírásában nincs benne hogy támogatná ezt Corsair XMS3 Dominator GT DDR3-RAM 8GB PC3-14900 Kit (CMT8GX3M2A1866C9) attól még működhet ha nincs benne a listában? -
őstag
-
Gvectra
csendes tag
válasz RetepNyaraB #20745 üzenetére
Szia! Ezt is megpróbáltam de semmi!!! Foggalmam sincs már h miért nem engedi!! 399 engedi az fsbt de utána meg levesz az órajelből..
-
Matisz77
aktív tag
válasz RetepNyaraB #20747 üzenetére
Hehe ezen most jót nevettem
-
Matisz77
aktív tag
válasz RetepNyaraB #20743 üzenetére
Nem passzív a hűtője csak nem látszik van a bordák alatt 3 venti!
Íme egy kép ami prezentálja! -
RetepNyaraB
veterán
válasz RetepNyaraB #20744 üzenetére
wazze lejárt a limit. Akkor még egyszer
Bocs Kicsipapucs, én máshogy látom (főleg, mert nem indult el)
Az Advanced Clock Controlban a Cpu és Pci clock drive jó 800 ill 900-on, de a skew értékeket én próbálnám 150-150-nel. Egyébként Neked kell kitapasztalni, de könnyen lehet, hogy amiatt nem indul. Nekem pl. 50-nel sosem indult a lap.
Ha XMP RAM-od van, állítsd be az Extreme Memory Profile-t Profile 1-re (asszem).
(Ekkor nem is kell buzerálni a system multipiert, mert 1600-ra fogja belőni, ami a RAM-od alapértéke)A feszültségeket nézd meg milyenek AUTO-n és azt az értéket állítsd be kézzel.
DRAM Performance Control
Performance Enhance->Extreme a tuning idejére, aztán vissza mehet standardra, ha nem elég stabil.
System Memory Multiplier (ha nincs XMP)
Én ezt 2.00B-val kezdeném, mert akkor legalacsonyabb a RAM sebesség és nem kavar be.
A B betű a procid 333-as fsb-jét állítja be, valszeg ez a legstabilabb. De próbálhatsz magasabb osztójú értéket is a B betűn belül, csak ne menj 1600 fölé, hogy ne lődd túl a RAM-ot!Ezt aztán megnézném először fsb 333-mal, reméljük megy. Aztán 5-10 kör IBT (sokkal hamarabb megvan, mint a Prime)
Eztán addig emelgetni, míg nem indul. Ha véletlen megvan a 400 fsb, akkor öröm és boldogság. Ha kifagy a tetű, akkor lehet piszkálni Kicsipapucs értékeit (Cpu termination, PLL, MCH core stb).
de ezt később[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Gvectra #20741 üzenetére
tele van pakolva az összes slot RAM-mal?
Akkor szedj ki belőle kettőt. A 8 Giga is bőven több, mint amit tele tudnál tölteni bitekkel. egy Giga lap sem bírja, ha tele van pakolva; rettenet instabilak lesznek.Az Advanced Clock Controlban a Cpu és Pci clock drive jó 800 ill 900-on, de a skew értékeket én próbálnám 150-150-nel. Egyébként Neked kell kitapasztalni, de könnyen lehet, hogy amiatt nem indul. Nekem 50-nel sosem indult a lap.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Matisz77 #20740 üzenetére
Ha nem multiban akarsz játszani, akkor a 3,8 bőven elég. Multihoz viszont ameddig tudod, mert sose elég
A Phantom nem tudom mennyire húzható, tekintve, hogy passzív hűtője van (igaz )"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Gvectra
csendes tag
válasz kicsipapucs #20738 üzenetére
Hát mindent átállítottam sípolt a gép mint a barom..
-
Gvectra
csendes tag
válasz kicsipapucs #20739 üzenetére
Elfelejtettem mondani hogy 16Gb Corsair 1600Mhz-s ram van benne és amellé szeretném a PROCI FSBJÉT
-
Matisz77
aktív tag
Zalman cnps 9700led ezzel hűtöm! Amúgy visszavettem 3,8 ra az is bőven elegendő most még kicsit a memóriával játszok majd holnap!
Aztán ha azt is belőttem akkor jöhet egy kis VGA tuning egy Gainward 570 GTX Phanton
kártyát akarok hajtani! -
őstag
válasz kicsipapucs #20738 üzenetére
Utánanéztem! A 3.33D a te esetedben a nyerő a memóriánál!
Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
őstag
válasz Gvectra #20734 üzenetére
Én a következővel indítanék:
CPU Clock Ratio: 8
CPU Host Clock Control: Enabled
CPU Host Frequency: 400
PCI Express Frequency: 100
C.I.A.2.: DisabledAdvanced Clock Controlon belül:
700 700 0 0-ról (ez a gyárid asszem)
800 900 50 50-raDRAM Performance Control-on belül
Performance Enhance: Standard
System Memory Multiplier: 3.33 (nemtom melyik betűvel jobb, teszteld ki)Motherboard Voltage Control-on belül
CPU Vcore: A bal oszlpoban látható értéket lődd be, aztán a minusz gombbal vedd le kábé 0,07V-al lejjebb
CPU Termination: 1.24V
CPU PLL: 1.50V
MCH Core: 1,22VA többi első körben maradhat auton!
Hajrá, majd jelezz mire jutottál!
Teszteld le a beállítást prime95, vagy Linx programokkal!(#20737) RetepNyaraB: Igazad van, én is akartam mondani, hogy elég meleg a proci, nem ártana egy jobb hűtő rá, de nincs semmim, amit rásóznék, kihagytam az önreklámot, segítő szándék meg áááá!
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Matisz77 #20733 üzenetére
Uh de azért a magok kurvamelegek voltak!!
Mivel hűtöd?
Ne nagyon engedd 74 fok fölé szerintem, mert egyszecsak kijöhet a füst
Az a 82 nagyon durván festett, még tesztnek is"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Ueda
senior tag
#20734 Gvectra
Egy dolgot emelnék ki, az FSB : DRAM arányt. Ha túl nagy a különbség a kettő között, akkor szvsz feleslegesen gyorsan mennek a memóriák és a memória miatt nem tudsz tuningolni. Példaképpen megmutatom a saját FSB : DRAM arányomat, ami 1:1. Ennyire nem muszáj levinni, de én csak így tudom tuningolni a saját procimat.[ Szerkesztve ]
OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444
-
őstag
válasz Matisz77 #20733 üzenetére
Örülj ennek az eredménynek! Már biztosan nem fogja kinyírni magát a lap, az auton való szétfeszeléssel. Most van nálam egy P5Q Deluxe-os gép... Egyik kedvenc lapom volt, csak azt se szabad auton hagyni. Meghalt szegény, de annyira, hogy a chipsetnek égett szaga van!
-
Gvectra
csendes tag
Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni! Van egy Gigabyte Ep45T Extremem és egy qx9650-em! most 1333as fsbn mennek! És szeretném a proci fsbjét 1600ra azaz(400)ra emelni! De sajnos mindig újraindul! Tudnátok egy pontos fesz és más egyéb paraméter adatokat megadni???
-
Matisz77
aktív tag
válasz kicsipapucs #20731 üzenetére
-
Matisz77
aktív tag
válasz kicsipapucs #20731 üzenetére
Hali köszönöm szépen holnap elvégzem a beállításokat!
Amúgy igen Linx-el teszteltem minden beállítás után! -
őstag
válasz kicsipapucs #20730 üzenetére
Ezzel próbálkozz első körben:
CPU Ratio Setting: 8.5
FSB Frequency: 471
PCIE Frequency: 100 (!)
FSB Strap to North Bridge: Auto
DRAM Frequency: 1333MHz-hez legközelebbi
DRAM Static Read Control: Disabled
DRAM Read Training: Disabled
MEM. OC Charger: Enabled
Ai Transaction Booster: Manual
alatta a számot tedd 10-re
CPU Voltage: 1.32V
CPU PLL Voltage: 1.56V
FSB Termination Voltage: 1,30V
NB Voltage: 1.32V
Load Line Calibration: Enabled
CPU Spread Spectrum: Disabled
PCIE Spread Spectrum: Disabled.Első körben ez jutott eszembe, jelezz, hogy mire jutottál!
Hajrá!
Ja és amúgy illene stabilitástesztet futtatni rajta! Pl.: Prime95/Linx/IBT. Ezt tudtad, hogy szokták nézni, h stabil-e a belőtt tuning?[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
Matisz77
aktív tag
válasz RetepNyaraB #20726 üzenetére
A Ramok cibálásában segíthetnél picit mert annyira nem vágom majd írj rám hogy mikor jó neked!
-
Matisz77
aktív tag
válasz RetepNyaraB #20726 üzenetére
Köszönöm az infókat holnap neki állok ennek és majd írok ide mi a helyzet!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Matisz77 #20725 üzenetére
Nem szoktam benchmarkolni, fogalmam sincs
Viszont a ramokat én elkezdeném szépen felcibálni 1:1-ről. Az rendesen elég sokat gyorsít a rendszeren. Viszont akkor garantáltan nem úszod meg a többi érték alapos piszkálását
Cserébe lejjebb fog menni a Vcore is"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Matisz77
aktív tag
válasz RetepNyaraB #20724 üzenetére
-
RetepNyaraB
veterán
-
Matisz77
aktív tag
válasz RetepNyaraB #20722 üzenetére
Igazából semmihez nem nyúltam a biosban kivéve az FSB-t 475 re raktam persze nem egyből 20 asával emeltem! Valamint a BIOS- ban a vcoret löttem be most 1,3500 ra!
Lehet menne alacsonyabb feszen is mindjárt megnézem! -
RetepNyaraB
veterán
válasz Matisz77 #20721 üzenetére
Hát mit merre piszkáltál a Biosban, arra
Mondjuk az én lapom nem p45-ös, kötve hiszem, hogy stabil 4 gigát ki tudnék hajtani belőle, de okosodhatok így is
A Vcore persze jó magas nálad is, de látom a VID se alacsony. Ha azt lejjebb tudod húzni, talán menne feljebb is. De ehhez ismerni kéne mondom a többi beállítást.
Mivel hűtöd?"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Matisz77
aktív tag
válasz RetepNyaraB #20720 üzenetére
Stabilnak stabil eddig! Mire gondolsz?
Mármint milyen beállításra?[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz RetepNyaraB #20716 üzenetére
Nincs eltérés EC-ben a két proci között, csak az X-szériánál nem korlátoznak az egyéb alkatrészek (lap, RAM), a magok ugyanazok, csak a szorzózárat oldották fel - dupla áron. Ugyanakkor az is fontos szempont, hogy QX9650-bólk C1 az utolsó stepping, míg Q9650-ből készültek E0-sok is, alacsonyabb TDP-vel. Ha van egy épkézláb lapom, én tuti nem adnék ki több zsét egy x-es CPU-ra, mint egy simára.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Vakbogár #20714 üzenetére
Termeszetesen jobban megeri az X proci. 4Ghz-t rendes lapban egy q9550 is megy, ez akar joval többet is, ha le birod hüteni
Mas kerdes, hogy mire hasznalod. Ha jatekhoz, Full HD, nem multiban, akkor az a 3,4Ghz eleg mindenre. Ha renderelös munkaeszköz, akkor persze ami a csövön kifer
A 130W tdp pont az allithato szorzo miatt van megadva, gyakorlatban ez se fog 95 föle menniJa, de azert sok penzt ne adj erte, meg ma is komplett 1115-ös platformot vehetsz egy Q proci äräbol, ha nem figyelsz
[ Szerkesztve ]
-
Vakbogár
csendes tag
válasz Brumi˘ #20710 üzenetére
Ha a Q9650 et választom és 400 fsb melett 9 fix szorzót használva 3,6 Ghz et tudok kihozni a rendszerből.
Ha jól gondolom akkor a QX9650 et jobban megéri megvenni annak, aki az fsb emelése mellé még egy "kis plusz" tuningot is akar. A szorzót 9,5 vagy esetleg 10-re beállítva 3,8 ill. 4 Ghz et is elérhetek persze ha a proci is bírja.Még egy utolsó kérdés.
A szorzót a QX9650 en szabadon tudom állitani ( pl. 9,5 , 10 )vagy a max. érték itt is 9 mint a fix szorzós változatnál, és csak lefelé tudom modosítani?Szar az élet. Amikor már azt hiszed, hogy megkaptad életed legnagyobb pofonját akkor hirtelen, Bumm! Kapsz egy még nagyobbat.
-
Ueda
senior tag
válasz Vakbogár #20709 üzenetére
Jól gondolod és ha megfigyeled (pl. CPU-Z) , akkor nem csak a frekvenciát veszi vissza, hanem a feszültséget is, kb. 1,25-ről 1,1-re. A szorzóállítás számít szabályosan engedélyezett tuningnak. Csak egyes generációknál megvolt a lehetőség, hogy a memóriával együtt is lehessen növelni a proci frekijét. A legújabb Intel prociknál (1155 foglalat:Sandy/Ivy Bridge) csak szorzóállítással lehet tuningolni, illetve utána kell nézni a részleteknek.
OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444
-
Brumi˘
addikt
válasz Vakbogár #20709 üzenetére
A szorzó állítás azért jó mert alacsonyabb fsb-vel is el lehet érni magasabb órajelet. Egy gyengébb lap 400 fsb körül kifullad.
Az hogy visszaveszi a szorzót és a feszültségét az energiatakrékosság miatt van. Kevesebbet fogyaszt és kevésbé melegszik ha nincs terhelve. -
Vakbogár
csendes tag
válasz Brumi˘ #20708 üzenetére
Szia.
Köszönöm a válaszod.
Nem vagyok egy nagy intel tuningguru.
A szorzót mi "érteleme van állítgatni" ?
Ugy vettem észre, a Q9300-nál ha nincsen terhelve visszaveszi a szorzót 7,5 ról 6 ra.
Az eredeti 2500GHz ról visszaveszi az órajelet 2000Ghz re.
Józan paraszti eszemet használva ez az miatt van, hogy netezés alatt vagy üresjáratban kevesebbet fogyszon a processzor?
Jól gondolom?
Esetleg van más is, ami miatt jó ha tudjuk állítani a szorzót?Szar az élet. Amikor már azt hiszed, hogy megkaptad életed legnagyobb pofonját akkor hirtelen, Bumm! Kapsz egy még nagyobbat.
-
Vakbogár
csendes tag
Sziasztok.
Mi a különbség a Q9650 és a QX9650 között?
Annyit kideritettem, hogy az első 95W mig a a második max 130W ot fogyaszt.
Az elsön fix a szorzó mig a másodikon állítható.Van még más eltérés is közöttük?
Melyiket érdemesebb megveni?Egy kicsit szeretném megpiszkálni.
Most egy Q9300 3GHZ en 1600FSb vel megy a gépben.
Az uj procival is jó lenne ezt az fsb-t használni[ Szerkesztve ]
Szar az élet. Amikor már azt hiszed, hogy megkaptad életed legnagyobb pofonját akkor hirtelen, Bumm! Kapsz egy még nagyobbat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Értékelés alatt - AMD Ryzen 5 7600 (3.8-5.1 GHz, 6 mag, 12 szál, 65 W)
- AMD Ryzen 5 5600 BOX - Új, 3 év garancia - Eladó! 40.000.-
- KÉSZLETEN! ÚJ, 3év gar! AMD Ryzen 7 9800X3D OEM (96M, Up to 5.2 GHz) Processzor! BeszámítOK
- AKCIÓ! Intel Core i7 8700K 6mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest