-
PROHARDVER!
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
A T410-em IGP-jéval Win7 alatt azért nekem más bajom is volt... Nem emlékszem már mik nem voltak frankók vele (4 éve váltottam T420-ra), de emlékszem, hogy megkönnyebülés volt utána a HD3000. Pedig szigorúan nem játszottam rajta semmit, max videólejátszás volt.
A HD3000 amúgy tényleg egészen használható nagyon egyszerű játékokhoz, én pl. StarCraft 2-t és Diablo 3-at játszottam rajta egy rövidebb ideig.
Mondjuk az OpenGL támogatás (vagy annak hánya) így is katasztrófa rajta...
-
tjb007
nagyúr
Köszi!
Néztem Dell és HP modelleket is, de nekem valamiért a ThinkPad szimpatikusabb.
Találtam egy helyen X230-at 45-50000 forintért, a leírás szerint csak a fedlap kopottas, más hibája nincs. Honnan érdemes egyébként használt gépet rendelni? Mik a megbízható források/üzletek? -
Francia91
veterán
Jaa, az i3-asnál lehet, de eddig csak i5-ös T410-eseket vettem a családba. T410-et egyáltalán lehetett kapni i3-assal, vagy csak én fogtam ki mindig i5-ös verziót? Mert én az i5-höz mérten kérdeztem
Amúgy igen, jól emlékszel, a T500-asommal kapcsolatban írogattunk itt anno, hogy a P9700-assal pont pariban van az első generációs i3-asokkal -
-
-
-
-
Francia91
veterán
Itt van amit ígértem, feltöltve új helyre a szoftvercsomag, amik garantáltan jól működnek
-
Frawly
veterán
Nem is akartam lehúzni, mert nem rosszabb gép, mint a konkurencia azonos kategóriájú termékei, de én azt veszem észre, hogy a ThinkPad körül egyfajta kultusz, vallás alakult ki, és hajlamosak ezért túldicsérni.
Nálam pl. úgy tört le egy darab a palmrest széléből, hogy nem dobálom a gépet, de még csak nem is hordozom, semmi mechanikai behatás nem érte, leejtve sem volt, még csak a tenyerem sem izzadt rá. Úgy volt vele bánva, mint a hímes tojással. Azzal is tisztában vagyok, hogy a T-széria strapabíróbb, az X meg a legkisebb, ultrahordozható széria, ami emiatt eleve nem is lehet olyan masszív, de nem árt tisztában lenni a valós képpel.
Amit még nem írtam: az sem mindegy ár szempontjából, hogy a billentyűzete magyar-e.
-
-
Frawly
veterán
Kösz az infót. Most feltettem a tp_smapi helyett az acpi_call-dkms csomagot. Igaz, hogy a TLP sír, hogy telepítsem az tp_smapi-t is, de mindenhol írják, hogy szükségtelen. Egyelőre működik megint, most kihúztam egy kicsit merülni, majd 97%-os töltöttségnél vissza és most nem tölti, 40-80%-ig van állítva a töltés.
Az mondjuk még jobb lenne, ha a TLP-t sem kéne feltenni, csak az acpi_call-dkms elég lenne önmagában, és én állítgatnám az értékeket a /sys/ mappában echo-val, csak nem tudom mit kell állítani.
(#95954) Pistiboy88: akkor én leszek az első, aki azt írja, hogy ha tényleg kell a Win, tarts ki a Win10-nél. Próbáld azon megoldani, ha kell hekkeléssel, nem ragadhatsz le örökre a Win7-nél, már egészen két év sincs vissza és megszűnik annak is a támogatása, mint az XP-nek. Mondom ezt úgy, hogy a Win7 nekem mindig is szimpatikusabb volt, meg a Win10-et ki nem állhatom. Nem véletlenül linuxozok én sem, de én már évekkel ezelőtt váltottam, azt sem vártam meg, hogy az XP-nek lejárjon a támogatása.
-
cbm1974
tag
A ventivel nem lehet baj, nem zörög,teszi a dolgát,fújja ki a levegőt, nem is áll le,csak miután leállítja a vészjelző az állítólagos FAN hiba miatt. De a ventit is szétszedtem,nem találtam hibát, nekem úgy tűnik, mintha túlérzékeny lenne a hőfokmérője...
Ilyesmire tippelek, hogy lehet letiltani ezt a vészmadarat ? -
KFORboy
senior tag
Akkor PC Card type II ha pontosak akarunk lenni... 54mm-es..
És USB 3.0 lesz mint korábban, csak odaadtam 2 év után egy barátomnak kölcsön amit soha büdös életben nem láttam vissza.
(Jah és igen, kínai volt...)Köszi megint a "segítséged" !
Amúgy is SD van a gépen, CF-et meg nem szedünk ki-be fényképezőből mert így egyszer úgy is belegyaksz egy tűt, inkább kábel f.gép és noti között !
-
fungi
aktív tag
Még egy kérdés, ugye T61-nél még nem volt LED kijelző? Másik, a T61 invertere és szalagkábele jó a T500-ba? -persze 15,4- Találtam egy Lg kijelzőt T61-hez hirdetve- inverter és szalagkábel is van-
/LP154W02, nem tudom mi a számsor vége, de biztosan matt..-jó lenne ha passzolna minden... Köszönöm. -
-
Penguin95
senior tag
Nem nagyon sürgős az antenna (viszont az ingyen szó nálam nem létezik ilyen esetben), főleg mivel ha beszerelős mutatvány lesz, nem pedig komplett csere, azt inkább bíznám egy olyanra, aki jobban jártas ebben, mint én. Hiába foglalkozom gépek, laptopok szerelgetésével szabadidőmben, a felső részt még a saját gépeimen sem merem megbontani. Ezt főleg nem, mivel még soha nem volt szétszedve.
A fejlesztések terén nekem is hasonlóak az elképzeléseim, a memória már bővítve van 2GB-ra, úton van egy Pentium M 755 is valahol, a kijelző, és bluetooth egységek pedig vadászat alatt vannak. Az SSD viszont a végére marad, ugyanis hiába jelentene hatalmas ugrást a jelenlegi 60GB-os, 4200-as HDD-ről, ez kerülne talán a legtöbbe, ráadásul még csak tervezgetem, hogyan is oldjam meg. Ugyanis felmerült bennem az is, az általad említett megoldás mellett, hogy egy caddy-be tennék egy 2.5-ös SATA SSD-t. Ez talán annyiból jobb lenne, hogy a T41 nyugdíjazása után tudnám más gépben is használni, viszont nem tudom, mennyire volna ez jó megoldás, ha erre kerülne a rendszer. Ráadásul így bukom a DVD írót, amit ugyan ritkán használok, de akkor nagyon jól tud jönni.
A teljesítménnyel nekem sincs gondom, szépen teszi a dolgát a gép, egyszerre akár több feladattal is megbirkózik. Egyedül a ~3 perces indulási idő zavaró kicsit, de ez meg nem olyan dolog, amivel minden pillanatban szembesülök.
-
Imi91
aktív tag
Akkor annyiban, hogy milyen thinkvantage szoftverek voltak neked feltelepítve, hogy minden működjön?
Össze szedem a thinkpads.com-ról az összes telepítőt és újratelepítem a gépet a lehető legfrisseb XP Professional SP3-al, ha az sem akkor marad az eredeti Tablet Edition -
Imi91
aktív tag
3.89-et próbáltam, de az nem működött és még vagy 3 verziót végül egy T43 hotkey driver-ét próbáltam és itt feltelepült az OSD a többit pedig felraktam talán a 4.3.10 verzióból legalábbis a setup exe verziója ez volt, hogy a becsomagolt telepítő neve mi volt azt nem tudom, mert egy jópár már van a gépen
A tablet button driver-t viszont hiába raktam fel nem mennek a gombok a kijelző alatt egyedül a ki/be kapcs és a feladatkezelő gombja működik a képernyő forgatás és a Tablet menüt előhozó gombok nem. A tablet menüben, sem működik minden funkció elsőnek a hangerő, fényerő állítása sem ment, de gondoltam a hotkey driver miatt ez így is volt. A "Configure tablet and pen settings" menüponta nem reagál semmit gondolom valami SW hiányzik. Egy bevált driver és ultlity pack kellene, mert ezek nem akarnak nagyon működni
Az eszköz kezelőben van egy ismeretlen eszközöm, próbáltam manuálisan drivert keresni hozzá, de nem járt sikerrel úgy sem.
-
Penguin95
senior tag
Igen, előbb írtam, mint láttam volna az inverterre a választ, elnézést. A listát nagyon köszönöm, nem hittem volna, hogy pont ezt elfelejtették eltüntetni a Lenovo szorgos dolgozói. A bővítés költsége tudom, hogy nem túl kellemes és kifizetődő, viszont már így is két ThinkPad-em van, és egy harmadikra nem szeretnék beruházni. Ráadásul van egy olyan rossz tulajdonságom, hogy minden eszközömbe a lehető legtöbb, és legjobb dolgot szeretném belegyömöszölni, amit csak gyárilag lehet, vagy épp nem jár maradandó módosítással. Ezért is van az, hogy inkább költök rá, hogy működjön benne minden, mintsem átdugjam a bluetooth adaptert az asztali gépből. Meg igazából nem várok túl nagy dolgokat a géptől a fejlesztések után sem, hiszen tudom, hogy egy 14 éves eszközről van szó, aminek már rég nyugdíjban kéne lennie.
-
Tim82
félisten
Invertert nem kell cserélni.
14.1" XGA -> 14.1" SXGA+ panel csere esetében ne számíts nagy minőségi ugrásra (bár a felbontásnövekedést is annak fogod érzékelni), mindegyik számbajövő panel TN és legalább 11-12 éves darab (még a 2007-es T61(p)-ből volt ugyanis 14.1" 4:3 kijelzős darab).
Érdemes innen kiindulva nézegetni a különféle paneleket.
A nem gyári opciók közül talán ehhez is jó egy egészen jónak tartott TN panel (pl. Dell Latitude D600-akból bontva lehet megcsípni): Quanta QD14FL07. Ez azért eléggé kérdőjeles, most nem emlékszem biztosan, hogy van-e valamilyen kijelzőpanelekre vonatkozó whitelist a T4x/R5x-szériánál...
Wifihez: még egy Broadcom kártya, ami jó lehet (dual-band): [link]
Mondjuk amennyi pénzt rá lehetne locsolni a projektre, abból bizony egy használható(bb), hordozható(bb) X200-at is lehet lassan venni.
-
Imi91
aktív tag
Elsőnek itt nézelődtem, de a hotkey drivernek el semi ndult a telepítője és a tablet button drivert pedig meg sem találtam itt. Esetleg valami ultlity kell még a tablet button driver mellé? Azért kérdezenm mert egy verziót találtam a lenovo oldalán fel is ment, de továbbra sem működik. A Hotkey driverrel is hasonló a helyzet régebbi verziót találtam fel ment, de pontosan az ON-Screen Display nem települlt:
-
törölt tag
Az X220-asom vásárlása során belefutottam egy olyan pofonba, hogy egy magánszemély profi módon átvert, totál kukás kijelzővel küldte a gépet. Az ország másik végébe visszaküldeni a gépet elég kockázatos, ki tudja, az inkorrekt eladó visszautalja-e a vételárat.
Másik gépemet, egy T520-ast megvennék a családból és most nekiálltam keresni az utódját, de szívesebben szerezném be megbízható helyről, azért írtam ide.
Néztem hardveraprón, jófogáson is, de vagy elkeltek, vagy kamu hirdetések (vevőcsalogatók, hogy hívja fel őket az ember, aztán ajánlanak mást, mert pont az előbb vitték el azt a gépet, ami már fent van 2 hónapja és a hívás után is fent marad...).
Nem sürgető gépet vennem, mert Tikakukacnak hála, a héten bekerül az X220 új kijelzője, vagyis lesz mit használnom. -
RoboGuru
tag
-
KFORboy
senior tag
Custom BIOS volt rajta...
Ahogy rákerestem, valami a Win 8-10 miatt faragott darab.
Felraktam Lenovo gyárit... lett menüpont, beállítva válthatóra, beállítva, hogy a windows is lássa.
Kövi indulásnál észreveszi a windows, hogy mi van... az Ati catalys mostmár az Intel VGA-t is mutogatja ha jobb klikkel felnyitom a kis menüt, de sehogy se tudok váltogatni, power managerben sem, se semmi.
De ezt még meg is emészteném, ami jobban zavar, hogy nincs OSD, nem működnek a hotkey-ek.
Minden szart felraktam amiket linkeltél, úgy, hogy előtte lekaptam az előzőeket.Ugyanúgy semmi...
-
Fifi
őstag
"Power Manager helyett Lenovo Vantage van."
Majd hétvégén nekifutok újra egy friss windows telepítéssel karöltve és megpróbálom ezzel. Már csak egy win10 pro 1709 iso-t kell kerítenem, hogy ne kelljen végigvinni a 1703->1709 frissítést.
@sutszi és @Sweet Lou 6 is köszönöm!
-
MrSealRD
veterán
-
Tim82
félisten
A második bekezdésemet javítom: W500 nem lesz benne, csak "őskolosszus régiségek", mint az egy generációval korábbi T61 pl.
Viszont a német Thinkwiki-ről kiindulva itt lehet keresni Thinkpad W500-hoz, T500-hoz drivereket.
KFORboy: úgy tűnik, hogy ahhoz, hogy ne csak write only legyél, "baszogatni" kell. Mellesleg itt egy videó a W500, T500 BIOS-áról.
-
KFORboy
senior tag
Nincs a BIOS-ban ilyen opció
8 féle switchable grapics drivert felraktam, leszedtem, stb... (Főleg verziószámokkal játszottam)
HotKey featurest már rég kizongoráztam dettó sok verzióban, a hivatalos és a nem hivatalos fixeit / patcheit is.
Az összefoglalóban nem találtam erre vonatkozóan semmi hasznosat, elavult, csomó hivatkozás nem is él.
A W500 nem egy extrém őskolosszus régiség mint amik azon a listán szerepelnek.Ez nem segítség, ez baszogatás !
Szimplán nem megy... már nem támogatott a Lenovo által, az oldal is totál megújult.
Gondoltam mivel ez egy ThinkPad topik, sőőőt olvashatóan volt forma aki dettó birtokolt egy ilyet, hátha eldugta valahova a drivereket és megoszthatná velem.Elhiheted nem egy síróspicsogó newbie vagyok aki nem képes használni a keresőt és forgatja fel az internetet napokon át mielőtt segítségért fordulna...
Persze erre meg majd te fogod felrántani magad, mint ahogy szokás idehaza...
-
-
azbest
félisten
A 3as generáció szerintem még támogat legacy módot. Mondom ezt azért, mert most is egy t430 előtt ülök, amin mbr particiók vannak
A másik t430-on pedig kifejezetten azért állítottam uefi only módra a gépet, mert az egpu úgy monitor lehúzogatás nélkül is pöccre műdködik bekapcsolás után (az újabb gpu-k biosa is talán külön van efi módhoz, de legalábbis az erőforráskiosztás efi módban sima, míg legacy esetén nem).
Ha jól látom a linkeden, akkor arról van szó, hogy valsz a 3as generációtól a default az uefi és a preinstaled os így már gpt particiókon van
Ha jól látom a neten a 4es generációtól jött az újfajta, nehezebb bios jelszó feloldás [link]. A 3asnál még az volt, mint a 2esnél [link]. Lehet csak jelszó szempontból van így, whitelist mentesítés szempontból 3as már problémás.
-
HSM
félisten
"X230 esetében viszont konkrétan szét kell bontani a gépet"
Ennek semmiköze az UEFI / Legacy dologhoz. Az Ivy prociknál az Intel kitalált egy hardveres védelmet, hogy csak aláírt BIOS-t fogad el a csipszet frissítésre, ezért kell "fizikailag" megtámadni a csipet külső íróval, ha át akarod módosított BIOS-ra írni. -
azbest
félisten
ahhoz viszont van/volt gyári wdidle3 megoldás, legegyszerűbben boot pendrive/cd -vel, ami az eszközben képes az időt maxra állítani, hogy ne akarjon állandóan lekapcsolni. Teljesen letiltani nem lehet az érintett lemezeken, de bőven jó max értékre állítva is, mert akkor a rendszer loggolás időnként úgyis hozzányúl és nem kapcsol le. Emlélkszem, hogy amelyik kolléga tojt rá, nála pár hónap alatt több ki-bekapcsolás volt a smart szerint, mint ami élettartamot garantált a gyártó doksija szerint
-
Igen, 2016-os 4. generációs X1 Carbonról beszélünk. Ezek szerint a probléma ismert.
Köszönöm szépen a tanácsot feltelepítettem az ajánlott színprofilt, tényleg javult a helyzet.
(Viszont eléggé hosszas szívás volt a telepítés, mert a magyar Win10-ben a kijelző beállítása menüpontban iszonyúan el van dugva a színprofil kezelés. Az Adaptertulajdonságok pontban kellett belemenni a driver beállításokba, ott lehetett a színprofilokat importálni és alapértelmezetté tenni
)
-
Tikakukac
titán
Minap volt nálam 2 HP. Kopp ugyanaz a gép, egymás után jöttek a sorról. Akkora volt minőségben a diffi a 2 panel között, hogy kerestük az állkapcsot. Rendesen felmerült bennem, hogy az egyik valami VA panel a TN mellett. De nem.
Szóval jók ezek a profilok, de olykor nagyon kottázik vele az ember.
-
Zoja™
őstag
Ááá, a prohardveren tényleg mindenhez (is) van totyik.
Köszi szépen, körbe is nézek ott.(#94977) HSM : Szóval akkor nincs értelme megvenni a gyorsabb ramokat hétköznapi használatra?
Csak azért gondoltam rá, hogy ha a GPU lecsíp magának a ram-ból, akkor már ne a sebesség húzza vissza. -
Zoja™
őstag
(#94964) Multibit: akkor nem is boncolgatom tovább a témát, köszi az infót.
(#94965) Tim82: igazából csak érdeklődésképpen kérdeztem. A legenergiaforrásigényesebb program, amit használok a Photoshop, azon kívül általános célokra lesz használva.
A továbbiakban akkor némi ram bővítéssel és SSD-vel vagy msata-val támogatom meg a gépet, gondolom mással nem érdemes.
-
Köszi, elolvastam a linken lévő dolgokat. Tehát 20 V-on legalább 2 - 2,25 amper szükséges a töltéshez (40 - 45 W a teljesítményigénye a gépnek).
Úgy tervezem megoldani a dolgot, hogy veszek egy kommersz, telefontöltésre készített 4 cellás DIY powerbankot (amiben az akkuk nincsenek benne), majd az elektronikáját lecserélem egy DC-DC step-up konverterre. A konverter kimeneti feszültségét 20 V-ra állítom be.
Az volt a kérdés, hogy hány amperes DC-DC konvertere van szükség, de 2,5 ampert általában tudnak, csak majd hűtés kell a benne lévő teljesítmény-elektronikára.
4 db 18650-es akku nagyjából 2600 - 3000 mAh kapacitást tud (mivel sorba vannak kötve), ez a 14,8 V-os soros (névleges) feszültséggel számolva kb. 40 - 44 Wh kapacitást biztosít. Ez nagyjából azt jelenti, hogy figyelembe véve a DC-DC konverter kb. 90 - 95 %-os hatásfokát, max 1 óra hosszat tudja egy ilyen powerbank ellátni elektromos energiával a laptopot.
Mivel ez azt jelenti, hogy ez alatt az 1 óra alatt a gép nemcsak működik, hanem az akkuja is töltődik, ezért úgy tippelem, hogy a powerbank lemerülése után még kb. 2 órát tud működni a gép a felvett töltéssel.
Kipróbálom a dolgot, összerakok egy ilyen kísérleti tápellátást és majd beszámolok a fejleményekről.
-
-
A hsz első verziójába beleírtam egy sort, hogy csak akkor altatom, ha viszem, és csak akkor kapcsolom ki, ha szerelem, de azt hittem, magától értetődő lesz, és kivettem, de én kérek elnézést.
Nyilván így értelmében változik a mondandóm, és egyáltalán nem bírják jól a ventik a TP-imben. -
Hát nem tudom.. az összes eddigi TP-met 0-24 használtam, többet évekig (a W500 is 4. évét kezdi meg nálam lassan) sosem kellett ventit cserélni. Ennyire szerencsés lennék?
Ráadásul én játék közben felcsapom 4.6k-ra a fordulatszámot, suhog, de bírja ezt is évek óta. A T61p ventije is bírta, csak a GPU nem
Az első TP-m, egy T40, amit eladtam évekkel ezelőtt, azóta is megy tudtommal egy koszos műhelyben a saját ventijével, és azt sem kapcsolják ki soha.Jól elszoktam ebből a topikból.. de hát nincs miről beszélni, minden vasam működik
-
tothjozsi96
addikt
Nincs dokkoló.
Persze, a HDMI-t átváltottam a távirányítóval, de nem adott képet..
Ami érdekes hogy ez egy 8 ezer forintos vga to hdmi cucc.
Viszont néztem ebayen ilyen átalakítókat és azokhoz mind van egy usb tápellátás is.Lehet hogy igazából ez egy HDMI to vga és nem pedig VGA to HDMI?!
-
Archttila
veterán
Van valahol egy multiméterem azzal rá tudok mérni a töltőre... viszont sajnos másik RAM-ot nem tudok most szerezni így az kilőve.
"Gondolom, a venti fel sem pörgését úgy nézted, hogy nem csavaroztad vissza a helyére a billentyűzetet, csak rádugtad a csatlakozóját az alaplapra."
Persze szétkaptam teljesen sőt már ki is takarítottam, újrapasztáztam mx4-el a procit stb. persze ha rossz az alaplap akkor ez felesleges volt.
visszacsatlakoztattam mindent a helyére de semmi. Amit észrevettem, hogy a power gomb alatt a kis gumiharang? el volt csúszva. Arctic cleanerrel megtakarítottam és visszatettem de semmi, akkor sem kapcsol be. (most mondja a feleségem, hogy többször előfordúlt már, hogy első nekifutásra nem kapcsolt be így erősebben nyomta a gombot)
A bekapcsolásra nincs valami lehetőség úgy, hogy megkerülöm a power gombot? Esetleg létezik, hogy a power gomb hatására csak az optikai meghajtó kap áramot, vagy az egyszerre indít mindent?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- No Man's Sky (PS4, PC, Xbox One)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- LEGO klub
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik
- World of Tanks - MMO
- Több évig húzódó per várhat az Apple-re az iPhone-ok uralma miatt
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- T14s Gen2i 14" FHD IPS i5-1135G7 16GB 256GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- HP Elitebook 850 G8 15,6' fullHD i7-1185G7 32/512GB + Notebook táska, Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 16/512 Iris Xe FHD Magyar
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest