- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Frawly
veterán
válasz
qnadam #105282 üzenetére
Megjött az eredeti Lenovo töltő. Súlya, anyagminősége jobb, de ennek is van egy kis elektromos szörcsögő hangja. Sokkal halkabb ugyan, mint az utángyártotté, kevésbé zavaró, de határozottan hallani. Szóval ez is csak egy pár fokkal jobb. Sőt, ezzel újra cicereg a gép is, amikor görgetek vagy az SSD terhelésen van, ezt a másikkal nem csinálta. Ezt csak úgy a tisztánlátás kedvéért írom, ha valaki hasonló cipőben jár majd, a gyári csak kicsit drágább, de az sem tökéletes, az ár tökéletesen kifejezi, hogy csak kicsivel jobb.
-
Frawly
veterán
Nem, nem azt írtam, hogy eredetit fogok venni. Azt írtam, hogy miért tettem fel az eredeti kérdést, mert a kolléga válaszából az jött le, hogy az eredeti is olcsó, akkor minek kérdezek ilyen hülyeséget a topikban, meg meglepett, hogy az eredeti sem drága, mert én min. 2× ilyen drágának képzeltem el reálisan, akkor még nem ellenőriztem az árakat, mivel nem tudtam mit kell venni, addig meg nézelődni sem kezdtem el. A „3,5k az eredeti az aprón" ettől még mindig nem jelenti azt, hogy az utángyártott kerülendő, csak azt, hogy az eredeti sem valami drága. Pont az volt a cél, hogy elkerüljem azt, hogy „jajj, késő bánat”, „rosszat vettél”, „ez köztudott, hogy nem szabad”. Már pedig pont ebbe futottam bele, hiába kérdeztem előre. Ha mindjárt azt írjátok, hogy az utángyártott sürgősen felejtős, abszolúte nem éri meg a kicsi összeg spórolását, akkor világos lett volna, mint a nap, és még véletlenül sem jutott volna eszembe nem eredetivel kockáztatni. Mert itt valóban az a lényeg, hogy felejtős, mert minőségileg kritikátlan szutyok, a gépet is tönkreteheti, nem az árkülönbözet a lényeg, akkor is gyárit kéne venni, ha 2-3× olyan drága lenne.
-
Frawly
veterán
válasz
vicze #105248 üzenetére
Ezt a kötekedést fejezétek be, mert már csak rosszindulat, meg személyeskedés. Nem írtam sehol, hogy UK-ben nem kapni eredeti Lenovo töltőt. Mutassátok meg, hogy hol írtam ilyet. Azt írtam, hogy ahogy néztem, marha kicsi a választék belőle, mert RIKTÁBB. Persze szerencsére nem sokkal drágább, valóban.
Tudom, ez megint az én hibám, nem tudok magyarul, mert nektek a „ritka” egyenlő a „nem kapni”-val. Igen, a UK sokkal nagyobb piac a magyarnál, de úgy néz ki, hogy errefelé szinte mindenki az utángyártott töltőt tolja. Mondom, én sem szarrágásból vettem utángyártottat, csak a találatok között az első néhány oldalon csak ilyen utángyártott volt, árban választottam egyet, ami új, nem túl olcsó ahhoz, hogy igaz legyen, és berendeltem. Nem tudtam, hogy ezt ennyire nem szabad. Vagyis gyanakodtam rá eleinte, azért is kérdeztem itt a topikban, de mivel nem jött olyan válasz, hogy az utángyártott mindenképp kerülendő, meg előtte is utángyártottat használtam, amivel nem volt semmi baj, azért eloszlott a gyanakvásom.
-
Frawly
veterán
válasz
fattyu #105245 üzenetére
Olvass vissza, világosan leírtam, hogy
1) nálam az apró miért nem játszik. Tudom, nagyon nehéz felfogni, hogy nem mindenki M.o.-n él. Nem is értem miért.
2) a „3,5k az aprón a gyári töltő” miért nem jelenti azt, hogy „vigyázz, csak gyárit vegyél, mert az utángyártott vállalhatatlan szutyok”. Mondom, felesleges védeni a védhetetlent. Egyezzünk ki ebben.Annyiban valóban én vagyok a hülye, hogy 10001-szerre is leírom nektek ugyanazt, mert nem akarjátok érteni.
-
Frawly
veterán
válasz
Ganz-[HUN] #105238 üzenetére
Kösz, szerintem ezt meg is rendelem, mivel ez az emberke nem kér pénzt legalább a postázásért.
-
Frawly
veterán
válasz
Tim82 #105226 üzenetére
Majd akkor vigyétek el egy magyartanárhoz azt a mondatot, el fogja magyarázni, hogy miért nem azt jelenti, hogy gyárit kell venni. Értem, hogy itt a Thinpad fanok körében erény a tömörség, és nektek egyértelmű ilyen megfogalmazásban is, aki viszont csak normál utcamagyart beszél, annak nem ezt jelenti. Most tényleg nem rosszindulatból, vagy hogy személyeskedésből beszólogassak, de
1) nem azt írtátok, amit érteni akartatok rajta
2) még ti álltok feljebb, hogy én vagyok a gyépés, mert nem tudok szöveget értelmezni.Egyébként megnéztem a gyárti töltőt, kb. 3800 Ft-nak megfelelő összegért indul itt, és még effölé jön a postázás, de nem is ez, mert még ezzel is simán beleférne anyagilag, hanem nagyon ritkán kapni, kevés darab van fent eBayen, Amazonon. Valahogy nincs eleresztve vele a piac.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #105199 üzenetére
Nem is az a lényeg, hogy menyit keresek. Természetesen a többszörösét is meg tudnám fizetni a 3200 forintnak is. A magyar aprót csak arra írtam, hogy onnan eleve nem is postáznának ide, vagy csak irreálisan magas költségért, ezért nem opció számomra. Utángyártottat meg nem sz@rrágásból vettem, csak mivel úgy jött le az írásotokból, hogy mindegy, ezért csak nem láttam értelmét mindenáron a gyárit erőltetni több pénzért, annyira nem vagyok Lenovo meg Thinkpad hívő, meg szektatag, hogy ez életcél legyen nálam az eredeti Lenovo ©® tartozék.
Meg ugye ezek az X220, X230 gépek nem nagyon érnek már lópikulát se, nagyon régi gépek, ezért egy 30k-s gépnél ha nézed egy töltő árát, akkor te sem akarsz hozzá túl drágán venni. Mondom, most nem mást akarok hibáztatni, mert az rajtam már nem segít, csak visszajelzésként írom, hogy félreérthetően fogalmaztatok.
Nem tudom mennyi itt a gyári, majd körbenézek. 3200-nál szerintem több, de lehet tényleg nem sokkal, és sok helyi eBay-es és Amazon-kereskedőnél valóban divat a díjmentes a postázás. Valójában nem díjmentes, csak bele van foglalva a termék alapárába.
-
Frawly
veterán
válasz
Tim82 #105196 üzenetére
Hidd el, nem hibásokat akarok keresni, de nem kifejezetten gyárit ajánlottatok. Lényegében az jött le a hozzászólásokból hogy mindegy. A kolléga azt írta, hogy a mennyi az ára a gyári töltőnek. Ez nem azt jelenti, hogy csak a gyárit szabad megvenni, hanem ha gyári mellett döntenék, akkor az árát be tudjam lőni. Mondom, erre a témaösszefoglalóban hívjátok fel az emberek figyelmét töltőnél is az utángyártott veszélyeire. Vagy fogalmazzatok egyértelműen, értem, hogy a tömörség erény, a kérdező meg elemezze szemantikai mélységben a mondatot.
Most újabb 2500-3000 Ft kiadás nem vág a földhöz, nem egy nagy pénz, csak x4rul esett, hogy meg akartam előzni, azért is jöttem kérdezni, erre semmit nem ért.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #105150 üzenetére
Mert direkt kérdeztem, hogy kell-e valamire figyelni, ha töltőt veszek. Pont azért, hogy ne utólag legyen, hogy rosszat vettem. Írtátok, hogy a töltő az mindegy. Megvettem az első jónak tűnőt, annyit azért tudtam, hogy 90 W-osnak kell lennie, különben a gép visszaveszi az órajelet. Nem gondoltam, hogy baj lehet belőle, hiszen előtte is noname kínai töltő volt a géphez, és azzal nem volt semmi baj, azt leszámítva, hogy végül elnyíródott a kábele a sok ide-oda mozgatástól, hajlítástól, hiszen mikor tettem a gépet mindenfelé, be volt dugva végig a töltő.
Egyébként nem is a laptop cicereg, hanem maga a töltő, ennyit még sikerült megfejteni. Majd veszek akkor eredetit.
Szerk.: az apróról a 2500 Ft-os jónak hangzik, de nekem UK-ben kellett. Ezért a noname töltőért ~2600 Ft-nak megfelelő összeget adtam.
-
Frawly
veterán
Na, vettem egy noname 90W-os töltőt az X220-hoz. Valóban a réginél az volt a baj, amire gyanakodtam, meg volt törve a kábel vége, azért nem töltött.
De az az új sem jó, noname-et ne vegyetek! Pihe könnyű, olcsó biliműanyag kínai fostalicska sajnos, már bocs a kifejezésért. Idle-ben a laptop elektromos nyöszörgő zajt ad miatta. Bár legalább az SSD nem ad ilyen hangot, az előző noname töltővel az ilyen elektormosan cicergő hangot adott terhelésen, mindkét SSD, a SATA-s és mSATA-s is, ez megszűnt, viszont helyette az állandó cicergés sokkal rosszabb. Szerintem a proci cicereg, mert akkor történik, ha nincs prociterhelés. Ha elindítok valami CPU intenzív progit, akkor megszűnik egy időre, de ahogy vége a terhelésnek, újra előjön. Szerintem valami energatakarékos CPU C-state miatt lehet, vagyis a ótvar töltő miatt, de a kettő összefügg. Ha a töltőt lehúzom a gépről, azonnal megszűnik a cicergés.
-
Frawly
veterán
válasz
x64emulator #104980 üzenetére
Válaszoltam neked az SSD-s topikban, ahol először kérdezted.
-
Frawly
veterán
Az i5-2520M-et most nem tudom lemérni, mert nincs fent Windows, de a hwbot oldalon 256-267 pont van neki jelölve CB R15 multicore-ban, single core adatokat nem találok. Magyarán az van, amit írtam, nagyon együtt vannak, kicsi különbség van az említett procik között, 2/4-es prociról 2/4-esre csak a CPU erő miatt nem éri meg váltani. Hosszabb akkuidő, erősebb/jobb IGP, jobb kijelző, több RAM, USB 3.x, M.2 foglalat, stb. miatt megérheti, de egyébként nem.
Abban egyetértek, hogy az i7-6600U-ban ennél több lenne, csak az energiakerete van nagyon szűkre meghúzva, és emiatt nem tudja sajnos kifutni magát. Ez a helyzet súlyosbodik is, amikor játszanál rajta, izzítja a GPU-t is, és azzal osztozva a 15W-on még kisebb órajelre kapcsol vissza, akkor meg aztán tényleg semmi különbség nem lesz.
A forráskódfordítást nem tudom, mert i7-2620M-en csak kisebb projekteket (Arch Linuxon AUR-os csomagok), meg régebbi Linux kernelt forgattam defconfiggal, míg az i5-2520M-en meg mindenfélét, újabbakat (ezekben nőtt a kódméret is), főleg Gentoo, így nem tudom összevetni, de érzésre nincs sok különbség, valamennyire érezni, de nem számottevő.
-
Frawly
veterán
Nem, nekem nem throttlingolt, azt csak járulékos információnak írtam. Mondom, nincs érezhető különbség sajnos, parasztvakítás az i7 az i5-ös mobilprocihoz képest. Bár X220-ban annyiból lehet értelme az i7-es procinak, hogy az ugyebár az alaplapra van forrasztva, és az i7-es alaplapon van USB 3.0, míg az i5-ös lapon csak USB 2.0 van. Árban meg nem nagy különbözet most már egy i5 vagy i7-es lap. Ennyiből miért ne, de hajtani nem érdemes rá, mert a gyakorlatban nem sok pluszt jelent, azt kell mondjam. A legnagyobb limit az alacsony IPC meg a 2 mag, és a cache se valami sok. Ez mindenképp rányomja a teljesítményre a bélyegét. Pont ezért van, hogy az i7-6600U sem gyorsabb, épp úgy 4 MB L2 cache, 3.4 GHz turbófreki, 2 mag, 4 szál, szóval lényegében azonos az i7-2620M-mel, csak a fogyasztása sokkal alacsonyabb, meg talán az magonkénti IPC kicsit jobb, illetve ha DDR4-es memória van alatta, az még hozhat egy kis javulást a DDR3-as i7-2620M-hez képest. Amiben az i7-6600U elvileg sokkal erősebb, az a GPU... lenne, ha nem kéne a piti 15W-os energiakereten osztoznia a procival. Illetve az i7-6600U kezeli a 32 GB RAM-ot, míg a 2. gen csak 16-ot max. De tényleges, nyers teljesítményre nem sok különbség van közöttük. Sajnos.
-
Frawly
veterán
Ezt tudom cáfolni. Volt nekem is ebben az X220-ban i5-2520M és i7-2620M is, igaz az alaplapra forrasztva. Szinte alig van különbség. +6%-kal több órajel és +33%-kal több L2 cache. A gyakorlatban észre se nagyon venni, max. 5% különbség, ha van teljesítményben, ha épp egyikkel sem futsz bele thermal throttlingba, mindkét proci lepkefing szerintem ma már. Alap dologkra használható (átlag felhasználás, OS, böngészés, irodai programok), de komolyabbaknál (4K videólejátszás GPU-s segítség nélkül, forráskódok fordítása nagy tételben, stb.) csúnyán elvérzik, hogy csak 2 magos, meg kevés a cache. Ma már kicsit is komolyabb dologra min. a 4 mag 8 szál való, 6-8 MB cache-el, és ez is abszolút minimum, fejlesztésre, játékra, stb..
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #104729 üzenetére
Oksa, akkor nézek használtan, nem tudtam, hogy ennyire olcsó. Csak a javaslatotokra voltam kíváncsi, hogy mit és hol érdemes nézelődni, vigyázni kell-e kínai utángyártottakra. Ti már tapasztaltabbak vagytok az ilyen témában.
(#104725) HSM: hú, ez nagyon elkeserítő. Úgy néz ki igazad van, a neten azt írják fórumokon, hogy az összes U-s Core i proci BGA-s, ami pont azt jelenti, hogy forrasztott. Sőt, tovább mennek, hogy a Haswell és Broadwell óta az összes nem U-s, hanem sima mobil (H-s, stb.) proci is BGA-s. Genyaság a köbön. Ez egy jelentős érvágás, mivel az üzleti notikban pont ez volt a legjobb, hogy az ember megvette valami olcsóbb formában, közepesebb procival és utólag maxolta ki évekkel később, amikor már nem volt nagy pénz. Így meg csak alaplapostól lehet upgrade-elni, de a modern alaplapok majdnem annyiba kerülnek, mint egy komplett gép. Környezetvédelmileg se jó, mert így egy csomó gépet kidobnak, amelyek idővel lassúnak bizonyulnak, pedig egy upgrade segítene rajtuk. Persze értem a gyártókat is, pont ezt nem akarták, ami a 4. genig volt, hogy még ma is mindenki 2-4. genes M, HM, QM-es procijú laposokat használ, azokat upgrade-elgeti, ahelyett, hogy újat venne, ez meg a gyártóknak óriási veszteség, hogy valaki 5-10 évig is nem vesz új laptopot, és hiába fejlesztik az új termékeket, nem veszik őket messze annyian.
-
-
Frawly
veterán
A Skylake utáni U-s CPU-kból is mind odaforrasztott?
Amúgy nálam most az X220 töltője hülyéskedik. Egyre gyakrabban csipog a gép, ha elmozdítom, olyan hangot adva, mintha újra elkezdené tölteni. Egyértelműen érintkezési gond, de nem tudom, hogy a töltőcsati lazult csak ki, vagy a töltő kábele tört meg, vagy a töltő halódik. Mit lenne érdemes hozzá venni?
Ez egy PC247 noname kínai töltő, eddig nem volt vele gond, rendben töltötte, meg W-ra is elég volt.
-
Frawly
veterán
válasz
fattyu #104657 üzenetére
Azért mert céges felhasználást vetítesz ki midenkire. Azért mondom, hogy felhasználásfüggő. 4 gigát már én sem szívesen használnék, beleférnék, de épp hogy csak, és csak Linuxon. A 8 szerintem az ajánlható. A 4 az az ultraminimum, ami alatt a gép elektronikai hulladék, abban az esetben, ha nem bővíthető ennyire, akkor maximum retrózáshoz használható.
Van, akinek a 128 giga is kevés. Igaz ők nem notit használnak erre a felhasználásra.
Firefox egyébként sokkal kevésbé eszi a memóriát, mint a Chrome. Nem is tudok elképzelni így 2020-ra olyan céget, ami IE9-et meg Chrome-ot írna csak elő. Egyrészt még Windows-fan helyeken is min. Edge-et használnak már Win10-ne, másrészt ha engedélyezett a Chome, nem látom be, hogy a FF miért ne lenne az. Eleve böngészési szokástól is függ, hogy hány fül/lap van megnyitva egyszerre, azokban milyen mély a history, mennyire bloat/scriptes weboldalak futnak rajta, mekkora méretben.
-
Frawly
veterán
Alap dolgokra a 4 giga is elég. A Win10-nek is. Abban igazad van, hogy a Win7 kevesebbel is beéri, a Linux meg még kevesebbel, bár ez disztrótól és grafikus felülettől is függ.
A Win10-nél inkább arra kell figyelni, hogy SSD legyen alatta, HDD-ről használhatatlanul lassú. A Win7, Linux használható HDD-ről is, bár azért az SSD-t meghálálják ők is.
A 4 GB RAM ma már hiperminimum. A 8 GB az ajánlott. A 16 GB attól függ, hogy ki mire használja a gépet, meg mi az OS, hány alkalmazást és/vagy fület tart egyszerre nyitva.
-
Frawly
veterán
Az Ubuntu a linuxok bloatja. Egy MX Linux Xfce-t vagy Sparky Linux IceWM-et próbálj ki rajta, száguldanak még az Ubuntuhoz képest is. Nyilván grafikai kinézetre fapadosabb, minimalistább lesz, meg kevésbé felhasználóbarát, de konkrét gyorsulást nyújtva. Linuxnál annyira fapadra le lehet menni, hogy még az XP-hez képest is lightweight lesz, igaz ahhoz már Linux gurunak kell lenni, és nem úszható meg egy 5 perces grafikus installeres Ubuntuval vagy Minttel.
Nagyon sokan elfelejtik, hogy a Linux mindenféle megoldással rendkívüli sokfélre gépre skálázható, és a Ubuntu nem egyenlő „A” Linuxszal. Az Ubuntu csak a legismertebb, a Mint meg a legfelhasználóbarátabb, sok alternatíva létezik.
Nyilván, egy i7-2620M-nek meg i7-6600U-nak nem probléma sem a Win10, sem az Ubuntu vagy Mint. De egy C2D vagy még gyengébb procis gépen, főleg, ha a RAM is kevés, már nyögvenyelősek lehetnek ezek.
-
Frawly
veterán
válasz
FoxiestFox #104633 üzenetére
Ja, már egy Mint is szinte kétszeres-háromszor annyira pehelysúlyú, mint a Win10. Szinte száguld ahhoz képest. Arch Linuxot használod, abból kifaragható olyan egyedi, minimalista rendszer, hogy kb. 10× olyan erőforráskímélő, mint a Win10. Szóval ezekkel még használható is lenne egy T60 szintű gép, de! Ahogy netre mész vele, meg elkezdesz akár HD videókat nézni, ott hamar kijön, hogy elavult már. Ennek ellenére használható, de nagyon a minimum határon táncol. És ezzel nem a T60-at akarom lehúzni, mert a maga korában az egy nagyon badass gép volt minden tekintetben, csak eltelt majdnem másfél évtized azóta, a technológia meg nem egy helyben állt. Én már a 2. genes Core i Thinkpadeken is érzem, hogy megeszi már őket az idő vasfoga, avulnak el.
-
Frawly
veterán
válasz
Vegha #104624 üzenetére
Hát ilyen régi eszközöknél nem is csoda. A T20-as egy 20 éves, a T60-61 pedig 13-14 éves gép. Ezekbe nem is értem miért akarna bárki is komoly aksit. Ezek ma már retrózni jók, örülni kell annak is, ha egy gyenge, sok éves aksit kapsz hozzá, amivel be lehet kapcsolni egyáltalán, és legalább telepről üzemeltethető. Nem hogy az újkori gyártói értékeket elvárni tőle.
A Nokia 6310i meg egy 18 éves teló. Értem, hogy sokan szerették a nagy készenléti idő miatt, meg hogy nincs rajta figyelemelterelő baromság, nem csábít netezésre, játékra, tartalomfogyasztásra. De el kell engedni, minden technológiának megvan a kifutási ideje. Kb. olyan dolog, mintha valaki a mai napig CRT tévéhez ragaszkodna.
A W520 az egyedüli az említettek közül, amelyikbe még megérné normális aksit tenni, ha komolyan használja valaki. Utángyártott persze hogy lutri, ha minőség kell, akkor gyártói akku, ami meg baromi drága lesz garantáltan.
-
Frawly
veterán
válasz
vicze #104571 üzenetére
Jó is, hogy szóba kerül, ilyen X390-et látott már valaki testközelből, hogy meg tudta nyomkodni milyen? Kíváncsi vagyok. Annak ellenére, hogy a 13,3 colnak nincs értelme, a T490s megkérdőjelezi a létjogosultságát, mind méretben, mind súlyra minimális az eltérés.
Amit még nem tudok, hogy majd a 10. TP generációt hogy fogják hívni? Pl. lesz T5100-as vagy T5101-es? Esetleg T5X10-es lesz a neve?
-
Frawly
veterán
Kösz, hogy megírtad a tapasztalataidat. Kifejezetten 8. vagy 9. genes TP-re mennék rá, mivel az újabb. Meg csakis 15,6 col, a 12-14 mindig túl kompromisszumos, meg prémium feláras. A fogyasztás meg akkuidő nem is érdekel, csak ne az legyen, hogy olyan kazán benne a proci, hogy pár másodperc alatt már elkezd throttlingolni egyre jobban.
Színtér lefedettségben biztosan jobbak az új kijelzők a 2-3. gennél. Nem is nehéz nekik, mert a régi modelleknek olyan, hogy színtérlefedettség, nem volt. Max. a CGA színteret fedték le, azt is nehezen, rossz betekintési szögekkel. Azokhoz képest egy kínai IPS-ses FullHD teló is irtó nagy előrelépés.
(#104479) fattyu: teljesen igaz, felhasználásfüggő. Nagyon átlagos felhasználásra jobb lenne most az 2 erős mag 4 szállal, mint a 4 gyengébb mag. Még mindig sok az optimalizálatlan szoftver, aminél csak a magonkénti IPC és órajel számít. De a 2 magot mégis azért kéne elfelejteni, mert nem 2006-2009-et írunk már, hanem lényegében 2020-at, és gondolni kell a jövőtállóságra is.
-
Frawly
veterán
válasz
tothjozsi96 #104472 üzenetére
Lehet nem változik sok, tényleg csak a chipset. Nem értek hozzá, mivel nem volt még újabb TP-em, de félek tőle, hogy a motorháztető alatt lehetnek sunyítások, pl. odaforrasztott dolgok, újabb BIOS white listes húzások, TDP visszafogás, egyéb korlátozások.
6300U-vel nem is venném. Nem tudok már 2019-ben mit kezdeni 2 magos procival. Elindítok rajta egy Gentoo frissítést, csak 1-2 nagyobb csomag forráskódból forgatása alatt (linux kernel, glibc, mesa, llvm, firefox) betérdel nagyon csúnyán. A 8250U már másképp hangzik, dupla mag, szál, cache, erősebb IGP.
De már az nagy előrelépés lenne nekem, ha a kijelzője normális, meg az újabb GPU miatt kicsivel újabb játékokat is vinne, nem csak 15+ éveseket.
-
Frawly
veterán
válasz
darvinya #104455 üzenetére
Igen, ha van halott kijelződ, amin van ilyen chip, akkor így lefelé valóban könnyen jön. Opcionálisan a chip (meg a kijelző széle a jó kijelzőn, amire szerelni fogod) belehalhat hőgutába, ha mégse sikerül 3 mp-en belül teljesíteni vagy túl közel van a hőpisztoly. De tegyük fel nem hal bele egyik sem, szép lazán leszeded a surface mount chipet. Ráfelé forrasztani lesz akkor nagyobb rémálom. Mondom, működik, aki nagyon profi, meg van felszerelése hozzá, simán át tudja forrasztani, de szerintem a kínai hamisítóipar egyelőre még nincs tele ilyen rutinos forrasztós szakikkal. Vagy nem éri meg nekik ilyeneket fizetgetni tömeges hamisításra, egyenkénti hamisítás meg nem éri meg nekik, mert nem keresnek darabonként eleget vele. Vagy nem jöttek rá, hogy a kínai panelen még összerakás előtt kell a chipet megfelelően felprogramozni. De mint mondtam, itt nem forrasztgatni kéne, de még csak nem is chipet programozni, hanem megkeresni a Lenovonál a delikvenst, aki ezt az elmés BIOS whitelistezést kiötlötte, és szöges léccel agyonverni. Mert azt kell érteni, hogy ezzel a Lenovo nem a kínaiakat szivatja meg, azok találnak maguknak más üzletelni valót, hanem a saját felhasználóival cseszik ki, akik megvették a termékét, ez érte a hála, vehetik 130-250 dollárért a 40% színtérlefedettségű, alacsony kontrasztos, 320×200-as felbontású TN paneles gyári alkatrészt. Ja, tuti üzlet. A Lenovo-nak.
Látom, ezek az T580-590-es kérdések nem fekszenek a topikban. Nekem sincs még ilyenem, csak előre próbálok tájékozódni. Ne az legyen, hogy miután megvettem, utána jöjjön az arcra esés, hogy ezt sem lehet bővíteni rajta, azt sem lehet szerelni, se szétszedni, se hűtést pucolni, minden odaforrasztva, odaragasztva, kijelző kritikán aluli, nem cserélhető whitelist miatt, TxxxSXCPWIFHOWFHOIWF variáns kellett volna venni a gépből, 80-as helyett 90-est, vagy fordítva.
-
Frawly
veterán
válasz
darvinya #104425 üzenetére
Igen, ez is egy járható út. De a kijelzőkön ez a firmware/EDID chip egy nagyon apró, négyzet alakú IC, nagyon sok apró lábbal mind a négy oldalán, és nem hagyományos nyákon lábátfűzős forrasztással van ott, hanem ilyen felső felületre felszíni forrasztással, amit nehezebb ki/újraforrasztani. Bár ez sem lehetetlen, de könnyen el tudom képzelni, hogy ki-ci ki-na-i-nak ez a munka büdös, vagy o-có-é’ nem éri meg. Szerintem sokkal könnyebb rákötni egy chip-programozó eszközt, leolvasni egy gyári Lenovo-kijelző chipjének a tartalmát, és azt ráprogramozni egy nem támogatott panel IC-jére, így nem kell semmit forrasztgatni. Egyelőre nem hallottam még ilyenről, hogy hamisítanák, de csak könnyen lehet, hogy nincs rá igény, vagy a kínaiaknak nem jutott eszébe, de csak idő kérdése, hogy meglépjék.
Ha már kijelző. Ha T580-at vagy T590-et vennék, akkor ahhoz melyik a legjobb panel? Ezekhez megfizethető egyáltalán a normálisabb színtérlefedettségű, nem ghostolós IPS panel?
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #104412 üzenetére
Pedig igaza van. Ha kici-ki-na-i ócóé’ hamisított f4×ányos EDID-et (ilyenről még nem hallottam, de miért ne, simán kivitelezhető elméleti síkon), akkor azzal nem csak a Windowst meg az AIDA64-et veri át, hanem minden szoftvert, OS-t, és az UEFI BIOS-t is. Azok is ugyaninnen kérdezik le. Tehát akkor nem a BIOS whitelist a gond.
-
Frawly
veterán
válasz
vicze #104406 üzenetére
Szerk.: valóban, EDID azonosító alapján kerestem, és nem Lenovo-szám szerint. Azért nem találtam semmilyen listában. Az azért nem kis LOL, hogy 231 dolláros árat jelölnek meg egy 14 colos TN panelre. Durva anyagot szívhatnak.
Akkor esetleg BIOS-t lehetne frissíteni, hátha abban nem teljesen friss a white-list.
-
Frawly
veterán
válasz
Dare2Live #104402 üzenetére
Kezdheted is szúrni, pont emiatt nem megy. A panel kódja B140RTN03.0, ami az adatlap alapján egy kínai AOU gyártmányú TN panel. Ez tuti nem eredeti Lenovo alkatrész, a BIOS-ban meg nincs rajta a whitelisten, szóval amiatt nem megy. Vagy töltesz le hozzá hekkelt windowsos Intel drivert, ha tudsz ilyet keríteni (a hivatalos driver nem fogja engedni), vagy Linuxot használsz rajta, mert az azon lévő opensource kernel mode setting drivert nem érdekli a BIOS-ban mi van.
A panelen elviekben nem lenne lehetetlen fw-t cserélni, hogy másnak mutassa magát, de a gyakorlatban tudtommal még nem csinálta meg senki. Nem tudom, hogy lustaság, vagy nehéz kivitelezni, ilyen mélységében nem értek hozzá.
De ha ez megnyugtat, ezekkel a TP kijelzőkkel mindenkit palira vesznek. Én úgy vettem az enyémet, hogy IPS, aztán TN volt, igaz gyári Lenovo, meg az X220-on még nincs ilyen BIOS listezős görénység.
-
Frawly
veterán
válasz
darvinya #104384 üzenetére
Akkor el is érkeztünk a problémád gyökeréhez, fel kéne tenni a gyártói touchpad drivert. Lehetőleg a legújabbat, akkor lesznek érintőpados beállítások. Azt konkrétan nem tudom, hogy az Idepad 330-hoz melyik driver a legjobb, de én a Lenovo oldalán indulnék neki. Vagy Ideapad-topik, ott hátha fejből tudják.
-
Frawly
veterán
válasz
Dare2Live #104376 üzenetére
Pedig ebben nem lehetsz biztos, hogy nem cserélték-e a kijelzőt. Ezt most nem kötözködésből írom, hanem komolyan. Úgy tudod ellenőrizni, hogy valami rendszerinformációs programmal (pl. AIDA64) megnézed a kijelződ EDID kódját, az alapján lehet ellenőrizni, hogy milyen panel, és hogy feketelistás-e.
-
Frawly
veterán
válasz
Ganz-[HUN] #104366 üzenetére
Hú, az nagyon gáz, ha ragasztva van. Elvileg elég meleg levegőt ráfújni (hajszárító szűkített fúvókával, vagy hőpisztoly), akkor elengedheti a ragasztás, de ha nagyon túlzásba viszed a hőt, az az alaplapnak is árthat. Ezt csak egyszer kell eljátszani, míg elsőre fel nem szeded a lapot, onnantól a felületeken ott maradt ragasztót már könnyebb lekapargatni, feloldani.
(#104368) HSM: egy Asus GL702ZC volt, amivel ráfaragtam. Annyira hangos a hűtése már alapjáraton is, hogy már akkor nagyon zavaró, pedig én nem vagyok kényes a hangosságra. Amikor meg igazán terhelve van, annyira hangos, hogy konkrétan megmaradni nem lehet mellette, olyan turbinahangja van, hogy szerverek elbújhatnak mellette, az albérletben majdnem felkeltettem a népeket. Persze ért is valamit a hűtés, nagyon parádésan hűvösen tartotta, de a zajban nem lehetett meglenni, még fülessel sem. Ráadásul szoftveresen a ventit nem lehetett szabályozni rajta, UEFI-ben sem volt ilyen opció, se fan settings, se fan curve. Kár érte, mert ha a hűtése nem lett volna ilyen hangos, amúgy nem rossz ki gépecske. De még nem is ez, a gamer notis topikban erre még megnyugtattak, hogy a többi hasonló lapos sem sokkal halkabb, nehogy azt higgyem. Faxa.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #104364 üzenetére
Ezzel jártam én is így, anno írtam X220-on. Igaz nem kukára ment a gép, hanem csak az alaplapi chipset hibásodott meg, és nem kezelte a SATA eszközöket, de emiatt alaplapot kellett benne cserélnem, a mai napig ez a szutyok pótalaplap megy benne, i5 procis, csak USB2 van rajta
Pedig mindent jól csináltam, vagyis ezek szerint mégse, de ez van. Ráadásul nem először pucoltam, szedtem szét, ugyanezt a gépet előtte min. kétszer, és akkor nem volt vele baj. Most meg valami félrement. A legszarabb az egészben, hogy tanulság sincs, mert az életben nem tudom meg, hogy a szerelésnek melyik pontján hibáztam.
Szóval egyetértek, ha nem muszáj, akkor hobbiból ne legyen pasztázgatva. Persze ez csak az X-ekre igaz, vagyis a 14 colosakat nem ismerem. A 15 colos TP-k viszont könnyen újrapasztázhatók, ott könnyebb hozzáférni a hűtéshez.
Az MX-4 amúgy jó paszta, az egyik legjobb. Azzal mellényúlni nem lehet. Nálam ilyen 20-30 fokkal lett hűvösebb a gép tőle. Igaz egy agyonszáradt, gyártó által is minimumra spórolt gyári pasztához képest ilyen jó, ha már eleve egy jobb paszta van a procin, akkor kevésbé látványos a javulás, illetve attól is függ, hogy a venti mennyire volt eltömődve porcicákkal.
Igazából már nem is csinálom meg ezt az X220-at. Csak nem tudom mit vegyek helyette 1000 fontos árig bezárólag. Valami 15 colos, normál méretet. Még egyszer ilyen spéci 12-14 colosat nem vállalok be, túl sok korlátja van. A T580, T590-nel szemezek. Ezekhez van már normális IPS kijelző, meg nem olyan drágák, főleg nem használtan. De bizonytalan vagyok, ne vegyek-e mégis Dell Latitude-ot, vagy gamer notiban is gondolkoztam, de abból most faragtam rá egy tűrhetetlenül hangos példánnyal, vissza kellett küldenem. Fontolom, hogy az asztali gépet használom annak áthelyezésével inkább, és nem lesz laptop egyáltalán.
-
Frawly
veterán
válasz
dreizwanzig #104344 üzenetére
Válaszoltam neked az SSD-s topikba, erre a kérdésre vonatkozóan, ide már nem másolom be.
-
Frawly
veterán
válasz
S_x96x_S #104306 üzenetére
Ezért találták ki az üzleti notebookokon, így a Thinkpadeken is az SSD ATA jelszavazását. Ez az SSD saját hardveres öntitkosítását használja, és feltörhetetlen, ha jól állítod be. Sőt, nem csak az adataidat védi, hanem az SSD-t is az ellopástól, ugyanis ha megfújják, jelszó hiányában az SSD-nek nem csak a tartalma nem látszik, de az egész használhatatlanná válik, nem lehet resetelni, meg semmilyen trükk, kiskapu nincs, hogy leformázzák, új firmware ráflashelésével újrahasznosítsák üresen az SSD-t, ki kell dobják a kukába. Semmilyen micisapkás jómunkásember, meg ukrán-kínai-thai haXXXor nem tudja róla lemoddolni, de még csak a CIA, NSA se.
Egy dologra kell vigyázni. Ha ATA jelszót állítasz be, akkor ne gépeld félre duplán, meg ne felejtsd el a jelszót, mert ha nincs működő jelszó, kizárod magad az SSD-ből örökre!!! És a gyártó sem veszi vissza, nem garanciális eset, és az SSD vagy noti gyártónak sincs rá eszköze, hogy lenullázza a jelszót, akár csak adatvesztés árán is. Mondom, ha nincs működő jelszó, az egész SSD megy a kukába.
Persze ehhez a notinak és az SSD-nek is támogatnia kell ezt a feature-t, de a Thinkpadek szokták tudni (ATA password), meg a min. középkategóriás SSD-k is (ATA self-encryption vagy hardware encryption néven van reklámozva). Ha pedig valamelyik nem támogatná, akkor Windowshoz tudsz használni Bitlockert, vagy VeraCryptet, Linuxhoz LUKS titkosítást, egész lemezes titkosítással. Az ilyen megoldások valók az adatok védelmére, nem a szerencsétlen noti kibelezése guggolva, a ruhatárban.
Abban viszont igazad van, hogy az USA-ba való belépésnél arra kötelezhetnek, hogy titkosított gépen oldd fel a titkosítást. Ha ezt megtagadod, akkor nem kell börtönbe menni, csak egyszerűen nem engednek be az országba. Erre tényleg csak két megoldási mód van: üres lemezzel vinni a gépet, felhős átszinkronizálással, ahogy te írtad, vagy egyes titkosítóprogik tudnak ilyen kamupartíciós módot, hogy ha egy speciális jelszóval oldod fel a titkosítást, akkor egy kamu titkosítatlan rendszert bootolnak be, nem az igazit. Ezzel pedig a repteres USA határőr meg nem foglalkozik, csak annyit lát belőle, hogy feloldottad a jelszót, gép működik, rendellenes nem látszik rajta.
-
Frawly
veterán
Az miért van, hogy ilyen külföldi piactereken a T480, T490 olcsóbb, mint egy T580 és T590, azonos kiépítéssel (16 GB RAM, i5-i7)? Újonnan általában a 14 colos a drágább, de használtan az az olcsóbb. Nem fordítva kéne lennie, hogy a nagyobb szabvány méret legyen olcsóbb, mert kevésbé prémium, mivel nagyobb helyet foglal, nagyobb súlyt képvisel, kevésbé kompaktabb?
(#104303) vicze1: szükségesnek valóban nem szükséges, de a Trackpoint-nak van ma is előnye a Touchpadhez képest. Pl. ha gépírási tartásban gépelsz, akkor nem kell elhagyni ezt a tartást, csak mutatóujjat rányújtóztatni a pöcökre. Ezt Touchpadnál nehezebb megcsinálni, elvileg a hüvelykujjat le lehet nyújtóztatni, de sokaknak ez kényelmetlenebb. Persze mint sok minden, ez is egyéni preferencia kérdése. Régen a régi laptopok miatti megszokásból én is a Trackpointot preferáltam, mára viszont annyira hozzászoktam a Touchpadhez, hogy inkább az utóbbit, különösen, mert lehet rajta kényelmesebben görgetni, zoomolni, meg gesztusokat használni, ezek a Trackpointon kiesnek. Azonban teljesen megértem, ha valaki mégis a mellbimbót preferálja inkább.
-
Frawly
veterán
válasz
MrPetya19 #104003 üzenetére
Hát, nem tudom, nekem rég nem állt meg játék Pause-ra, hacsak be nem állítottam, de akkor is inkább P-re szoktam drótozni ez a funckót, sokkal gyorsabban megtalálom.
A Shift+Tab-ot én is böngészőben használom, de nem mezők közötti lépkedéssel Ctrl-lal kegészítve fülek közötti lépkedésre. Nagy ritkán.
-
Frawly
veterán
válasz
weiss #104001 üzenetére
Amit írtam, azzal nem is kapcsolgatsz semmilyen ledet, a Caps Lockot tiltod le, programozod át teljesen, hogy még véletlenül se kapcsold be a jövőben. Letöltöd a cikk alján lévő linken a tömörített fájlt, abból kicsomagolod a megfelelő .reg fájlt, majd azt dupla kattintással hozzáadod a registry-hez, és újraindítod a gépet.
Igazából ez az összes Lock gomb felesleges mindenféle billentyűzetre ma már. A Caps Locknak vannak szoftveres nagybetűsítési kiváltói (kijelölés, szerkesztés, Nagybetűsítés/NAGYBETŰSÍTÉS, a Num Lock szintén felesleges, ha egy billentyűzeten van numerikus rész, azt konstans numerikusnak érdemes használni, ha meg nincs, úgyse lehet az alfanumerikus részen pótolni rendesen, ergó nincs mit a Num Lock-kal kapcsolgatni.
A Scroll Lock meg megint olyan, hogy a szoftverek 99,99999%-a soha az életben nem használta. Egy-két táblázatkezelő szoftverben meg fejlesztői környezetben, text editorban, konzolban, terminál emulátorban van csak egy olyan funkciója, ha az adott szoftver mégis támogatja és be van kapcsolva, akkor nem a kurzort mozgatják a kurzormozgató billentyűk, hanem a fix helyen ragadó kurzor alatt mozog el a tartalom, azaz egyfajta inverz görgetés. Ez is rádrótozható lenne valami más billentyűkombinációra, pl. Ctrl-F9/F10 vagy hasonló, és indikátorled sem kell, mert legfeljebb a szoftver átszínezné, módosítaná a kurzort, ahogy az Ins billentyű használatakor szokás.
Ezek a Lock gombok, meg LED-ek csak régi beidegződés még az első IBM PC AT gépek korszakából, amikor szükség volt több billentyűfunkcióra, meg a text, TUI, CLI interface-es programokban még szükség volt ilyen trükkökre, nem volt grafikus felület, meg egér, hogy ilyen speciális görgetéseket, meg kijelöléseket, meg hasonló funkciókat meg lehessen valósítani, meg a ledkijelzést a képernyőn megoldani, hogy ne foglalja el az érdemi tartalomtól a helyet.
De épp így felesleges már a Pause, Break, SysRq gomb is a billentyűzetre. Megint csak ilyen text, parancssori interface-es rendszereken volt ennek jelentősége, hogy meg lehessen állítani kimenetre írást, futó programot, meg az OS kernel felé lehessen megszakítást küldeni (tipikusan akkor, ha nem reagál a gép). De modern GUI OS-ek alatt ezekre a Feladatkezelő, Task Manager való, meg az ablakkezelő gombok és a görgetés megint, esetleg ATX kikapcsológomb.
De tegye fel az kezét, aki használja a Shift+Tab kombót inverz tabulálásra. Én 30+ év PC-zés után jöttem rá, hogy a Tab gombon a visszafelé nyíl felül az nem dizájnfogás, hanem Shift-tel elérhető funkció, de ezt sem támogatja sok szotfver, a tabulátorok törölhetők Backspace-szel is.
Vagy pl. az eredeti IBM PC AT Model M billentyűzeten is az alfanumerikus részen az Enter gombnak nem lenne szabadna Enter feliratot tartalmaznia (csak egy nyilat), mert eredetileg Return funkcióra szolgált, az Enter a valódi Enter funkcióban a numerikus rész szélén kéne, hogy legyen. A kettő két külön dolog, a Return csak új sort nyit, de a bevitelt nem zárja le (pl. chat alkalmazásban az üzenetet, táblázatkezelőben a cellát nem zárja le), a lezárásra az Enter lenne való. De ezt megint semmilyen szoftver nem tartotta be, mindkét Enter billentyű Enterként van kezelve, és csak néhány program támogatja a Return funkciót Shift+Enterre, és ennek a lehetőségéről általában 10 felhasználóból tud 9.
-
Frawly
veterán
válasz
weiss #103997 üzenetére
Én javaslom a Caps Lock teljes letiltását, vagy átállítását Shift-é, vagy amivé akarod. Gondolom nem használod, csak arra jó, hogy véletlenül megnyomjad. Ma már minden szövegszerkesztő tud utólagos nagybetűsítést.
Windowson registry hackkel lehet kieszközölni a letiltását, funkciójának módosítását, de Linux alatt is megoldható.
-
Frawly
veterán
válasz
tototos #103514 üzenetére
Hiba lenne csak egy szoftver kedvéért olyan régi platformon maradni, aminek 3 hónap múlva lejár a támogatottsága. 2020 januárja után végleg megszűnik a Win7 supportja, semmilyen frissítés nem lesz rá, csak cégeknek, akik marha kemény zsetont tolnak ki érte gépenként, és nem hinném, hogy ingyen kitennék a magánembereknek torrentre. XP-nél még csak lehetett trükközni 2014-2019 között registry hack-kel, hogy felmenjenek a POSReady frissítések, a Win7 esetében ilyen nem lesz.
Ezt az Access Connection-t nem ismerem, de próbálj rá valami más szoftveres alternatívát nézni. Esetleg mondanám, hogy térj át Linuxra, de azon sincs semmilyen ThinkVantage, se Access Connection, meg egyebek. Az ilyen spéci szoftveres megoldásokat meg kell tanulni elengedni, és nem version-lock-in keretében régi verziókba bebetonozódni.
-
Frawly
veterán
Nincs ez túltolva, minimális mennyiséget szorított ki a die-on túlra a borda. Nem ismerem ezt a Thermal Grizzly-t. Én is MX4-et használok, de nemrég vettem egy nagy üvegcsényi GD900-at, a tesztek minimálisan hozzák csak ki jobbnak az MX4-nél, -1-2 foknyival, de sokkal olcsóbb, valami kínai cucc, most nagy hype-ja van. Még nem jutottam oda, hogy kipróbáljam, egyelőre még a maradék MX4-et nyomkodtam ki múltkor, mert még van a tubusban, és félek beleszárad.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #103398 üzenetére
Abban igazad van, hogy brutálabb asztali procin csíkozni jobb a pasztát (általában X-alakot ajánlanak, vagy több borsószemet), mert nagy méretű die-ok vannak a sok mag miatt (ilyen 6-64 magos, 12-128 szálas porcik szintje). De ilyen régebbi ThinkPadben lévő M-es procinál elég a borsószem, amikor ráteszed a hűtőt, akkor a 8-as alakban elkenegetés nélkül is szétterül a nyomás hatására, amit a ráfeszülő hűtőborda okoz. Azért felesleges, amit sokan csinálnak, hogy mozgatják a bordát, hogy elkenődjön, meg hitelkártyával először szétteregetik a pasztát, mielőtt a borda felmenne rá.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #103382 üzenetére
Szerintem meg azért inkább legyen egy kicsit több, mint túl kevés, de szent igaz, hogy nem kell ész nélkül nyomni. Eleve csak a legközepe melegszik a procinak, ami kisebb terület, mint a kupak. De tény, hogy gáz, ha már mindenhol préselődik ki. Borsószemnyi pasztát szoktak javasolni, és ez tényleg jó kiindulási alap.
Fémpasztát, meg folyékony fémet én szívesen kipróbálnék, de laptopra nem való, azon nem kockáztatnám meg. Asztali gépen más, mert azt nem mozgatjuk.
De ha már paszta. Az IC Graphite hővezető lappal van valakinek tapasztalata? Olyan, mint egy papírdarab, és elég kedvező teszteket látni róla YouTube-on. Előnye, hogy nem préselődik ki, nem szárad ki, többször felhasználható.
-
Frawly
veterán
Win10-re milyen touchpad driver ajánlott most X220-hoz? A ’ggem kezd kilenni, hogy mindegyikkel valami baj van, mindegy mit teszek fel, Synaptics-osat vagy Lenovosat vagy UltraNav drivert, a jobb egérgombos kattintás a touchpad-en nem akar nálam működni, csak a jobb felső dedikált gombos.
A touchpad hardverügyileg biztosan jó, mert Linux alatt normálisan működik.
-
Frawly
veterán
válasz
Wolfskin #103361 üzenetére
A W-s szériákat nem ismerem, így nem tudom hogy állnak DP vs mDP, Ultrabay kompatibilitás terén. De! Ebben a felállásban, hogy erősebb proci, dupla RAM, újabb gen (ami kisebb fogyasztást, erősebb GPU-t is magával hoz), gondolkodás nélkül a W530-asat venném, annyira egyértelmű döntés.
Ez csak akkor fordulna meg nálam, ha a W530 rossz állapotban van, törött, ütött, kopott, kuka aksis, stb., míg a W520 meg konkrétan jobb állapotban van és tényleg új az aksija. Vagy ha billentyűzetnél a 20-as széria hagyományosabb billentyűzetét annyival jobban preferálod. Vagy pl. ha a 20-ast sokkal olcsóbban kapod meg.
De ha csak általános jelleggel nézzük, nem konkrét vételnél, de kb. azonos áron, akkor mindenképp a W530. Szerintem nem kérdés.
-
Frawly
veterán
válasz
CoolBoy323 #103349 üzenetére
Ennyire ne add fel gyorsan. Nézd meg SMPlayerrel (olyannal, ami mpv-t használ), nézz meg másik HD videót böngészőben. Próbáld meg más filmekkel is. Simán lehet, amit le akarsz játszani, az rosszul jött le letöltés közben, vagy a háttértáron volt adatkorrupció, amiről származik.
-
Frawly
veterán
válasz
hurka99 #103276 üzenetére
Látom már elég korrekt választ kaptál előttem. Annyit még megjegyeznék, hogy attól is erősen függ, hogy ki mire használja a gépet. Ami egyik embernek még elmegy átlag felhasználásra (böngészés, irodai progik), az már egy másik usernek lehet gyenge (ha játszik, vagy videót vág, esetleg 3D renderelést végez).
De átlag felhasználásra min. 8 giga RAM-mal teljesen jók a 20-as, 30-as TP szériák 2-3. genes i5 mobilprocival. A 2-3. generációnál a normál mobil procik között amúgy is alig van különbség az i5 és i7 között, kb. 200-300 MHz, meg egy kicsivel több cache, de mindkettő épp úgy 2 mag 4 szál. A korai genes, kisebb U-s procik még lassabbak is, mint a 2-3. genes M-ek. Viszont pl. az újabb genes prociban az IGP is combosabb, meg több mindent támogat, meg segíti a DDR4 RAM nagyobb sávszélessége is, de cserébe szűkebb energiakeretből gazdálkodik (és power limit throttling visszafoghajta).
Nagyban függ az ártól is, mennyire van kifejezve az árban, hogy régi genes.
-
Frawly
veterán
válasz
vicze #103260 üzenetére
Nekem eddig egy ilyen sérült cuccom sem jött online rendelésből. Igaz én nem rendelek olyan nagy tételben, mint ti kukaccal. Nekem inkább olyan problémáim voltak csak rendelésnél, hogy nem azt küldték, ami ki volt írva vagy egyáltalán nem jött meg a cucc, de dispute-ot nyitva mindig visszakaptam a pénzem eddig. Szóval olyan rossz tapasztalatom nincs. Vagyis volt egy proci, ami hazavágta az alaplapot, de az lehetett az alaplap hibája is, nem a procié, fizikailag az sem volt sérült, jól becsomagolva, épségben jött meg.
A képen az a gáz egyébként, hogy látszik rendesen be volt csomagolva, normális doboz, habszivacs belső, antisztatikus zacsi, magyarán nem a kézbesítés közben hajolt el, hanem még a csomagolás helyén tették bele ezt a görbült gyönyörűséget. Eladók ugyanis észrevették, hogy vannak olyan emberek, akik vásárlási kényszerből vagy készletfenntartásból rendelgetnek, és a rendelt cuccoknak egy jó részét csak besuvasszák a szekrénybe, vagy raktárra, és nem ellenőrzik, nem bontják ki. Mire meg valaki észreveszi, rég késő.
-
Frawly
veterán
válasz
pitto251 #103222 üzenetére
Nálam X220-on van maximum fényerőn is. Igaz sokkal kevésbé, mint alacsony fényerőn.
Ez a teszt kimutatja. Alacsonyabb fényerőn az egy csíkból lesz 4-5 külön vándorló csík. Ahogy felrakom a fényerőt maximumra (/sys/class/backlight/intel_backlight/brightness értékét 3000-re állítva Linux alatt, ennél nagyobb értéket nem támogat a hardver), onnantól fogva kicsit összecsúszik ez a 4-5 külön csík egy vastaggá. De azokon a gépeken, amelyek PWM mentesek, csak egy vékony csíknak kell lennie. Szóval nem szünteti meg a PWM-et nálam a maximum fényerő, csak jelentősen mérsékli. De tuti nem fogok szoftveres filtert használni, mert egy filterrel sötétített fényes kijelző nem olyan, mint egy filter nélküli kisebb fényerejű.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #103160 üzenetére
Az faxa. Akkor nem csak a kijelző ×4r, de még vibráló pwm-es is. Pedig ezt anno néztem is, mikor vettem, a kijelző előtt elhúzott ujjra fókuszálással. De most, hogy írtad, megnéztem a webes testufo bluetrail teszttel, és valóban, azon van utánhúzás. Még csutka fényerőn is.
Megemelni hogy lehet a frekijét?
-
Frawly
veterán
válasz
Madara-san #103148 üzenetére
Én is úgy tudom, hogy az X220-X230-ba való kijelzők egyike sem PWM-es, nem is tudná a gép PWM-mel hajtani őket.
-
Frawly
veterán
válasz
darvinya #103123 üzenetére
Privátban ezt fejtsd ki, mert elvesztettem a fonalat. Tim Horton meg leszedi a fejünket itt OFF-ért.
Ilyen dinamikus bites CPU-ról nem hallottam. Meg azt sem értem hogy jön ide, hogy a RAM hány bites. Természetesen ma már leginkább 64 bites CPU-ról van szó, és a RAM-ban az OS bájtokat tárol. De a bitszám annyiban belejátszik, hogy a 64 bites OS-en több memória kell, több regisztert kell eltárolni, nagyon adatmennyiséget tesznek a progik a regiszterbe és stackbe, hosszabbak a pointerek, stb.. De ez még nem lenne olyan vészes. Ami miatt a 64 bites jóval több RAM-ot kérhet, az a 32 bit only fejlesztők lustasága miatt van, a 32 bites gányolásukhoz be kell tölteni a 32 bites shared libeket, dll-eket, akkor is, ha már 64 bites formában egyszer már futnak, ráadásul függőségi fában. Így ha egy 64 bites rendszeren egyetlen 32 bites progi is indul, mindegy egyébként milyen kicsi RAM igényű lenne önmagában, be kell tölteni függőségi fában egy kazal 32 bites, egymásra épülő libet, magyarán majdnem egy komplett 32 bites rendszert kell aláklónozni, az meg már húzós tétel memóriaigényben. Meg ezeket a libeket karban kell tartani fejlesztésnél, foltozásnál, újra kell őket állandóan fordítgatni. Egyszerűen ez mindenhogyan pazarlás, ezért is kezdte mindenki tűzzel-vassal irtogatni kifelé a 32 bites támogatást, Google, MS, főbb Linux disztrók, stb.. Már vagy 16 éve minden proci támogatja a 64 bitet. Ezeket a 32 bites szoftvereket csak a lusta fejlesztők, retró alkalmazások, meg az 1-2 giga RAM-os netbookosok, régi gépesek tartják mesterségesen lélegeztetőgépen, pont a kevés RAM miatt, amit nem lehet bővíteni (vagy mert a chipset nem támogat többet, vagy RAM foglalat nincs a gépen több, vagy a RAM modul van gusztustalan módon ráforrasztva).
-
Frawly
veterán
válasz
Tim82 #103119 üzenetére
Akkor lehet én vagyok tudatlan, de nekem még sose sikerült egyszer már beaktivált OEM Windowst újra aktiválni másik hardveren. Még az sincs, hogy a MS-nál aktiváltatja az ember újra, mert az MS ügyfélszolgálat nem foglalkozik OEM-ekkel, elküldenek az OEM-et nyújtó gyártóhoz, akitől a hardverrel együtt vetted.
Ahhoz meg nagyon elkeseredettnek kell lenni, hogy valaki a hátra maradó 3 hónapra netes fényképek alapján vadásszon össze magának termékkulcsot. Még ha valakinek nincs is pénze, akkor is meg tudja magának oldani DAZ Loaderrel vagy hasonlóval.
-
Frawly
veterán
válasz
Tim82 #103114 üzenetére
Szerintem a COA-nak már mindegy. Eleve OEM verziók szoktak ezek lenni, egyszer már beaktiválták az adott hardverrel, úgyse lehet újraaktiválni, még egy másik ugyanolyan ThinkPad-en sem. Pár hónap múlva a támogatása is lejár a Win7-nek, akkor már Win10-re történő nem hivatalos frissítésre sem hinném, hogy lehetne már használni.
Akinek Win7 termékkulcs kell, az szerez be egyet az eBay-en potom pénzért.
-
Frawly
veterán
válasz
darvinya #103094 üzenetére
Erre még ragálok: a RAM mennyiség nem verseny kérdése. Ez nem e-pénisz, hogy kinek nagyobb. Egy szint felett, ha nem használja ki az ember, felesleges pénzégetés is, mert hiába van a gépben egyre több RAM, nem lesz tőle gyorsabb semmi, csak több áll üresen, kihasználatlanul. De ilyen régi üzleti notik eleve limitáltak RAM ügyileg, tipikusan 8-16 GB és megáll a történet. Ennek erejéig egy kis árkülönbözetért megéri kimaxolni, akkor is, ha nem lesz még kihasználva. Ilyen 32 GB meg afölött nem éri meg átlag felhasználónak.
Kimérni sem érdemes. Tegyük fel 4 gigát bővítesz 8-ra. Pár év múlva viszont a 8 lehet a határon lesz, adogathatod el a 8 gigát, hogy 16-ra upgrade-elj. Viszont, ha mindjárt most 16-ra bővítesz, megspórolhatod ezt a hercehurcát. Nem nagy árkülönbözet, elég korrekt szintre lementek a RAM árak.
Egyébként a Chrome-alapú böngészők két pofára tudják zabálni a RAM-ot, főleg sok füllel, vagy ha valamelyik oldalon bug miatt memory leakage-t kapnak.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #103091 üzenetére
Nem kell megmutatni, elhiszem. Azért is írtam, hogy én is bele tudnék férni, akár 4-be is. Jelenleg Arch-on SwayWM-et és Firefox-ot használva 10 tabbal és egy megnyitott Termite terminálablakkal 1395 MB-os memóriát használok e sorok írása közben. De az Átlag Jóskának a 4 GB szűkös, kell a minimum 8. A 16 csak a jövőre felkészülés, meg ha valaki játszik, vagy valami speciális szoftvert futtat. Persze találkoztam már olyan emberkével is, aki panaszkodott, hogy a 128 giga RAM sem elég neki.
A legrosszabbak egyébként az ECDL Mancikák, nyitva van neki már ugyanaz a progi 5-ször, de mivel nem találják a tálcán az összevonás miatt, megnyitják 6-szorra is. Ezeknek hiába magyarázod, hogy mennyibe kéne beleférjenek.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy integrált GPU-s felállásban a GPU is levesz a felhasználható memóriából, meg a Win10 és a modern, full extrás asztali környezettel érkező linuxok is egyre több memóriát esznek alapból. Erre jön még rá a böngészők rendkívüli RAM éhsége.
(#103092) embe: az a baj, hogy az 1024 KB volt, csak az eredeti IBM PC és XT-nél ebbe bele kellett gyömöszöljék a 384 KB-os ROM/BIOS területet, erre készült a DOS, ezt a felosztást meg később tartaniuk kellett a visszafelé kompatibilitás miatt. Az 1024 KB egyébként elég is, ha csak 16 bites, valós módú programokról van szó. A 32 bites, meg védett módos (DPMI, DOS4GW, egyebek) programok, játékok azok már más tészta, de azok meg eleve megkerülik ezt a limitet. A 640 KB is elég lenne, ha csak a programok futnának, de ugye abból foglal a DOS meg a driverei is, amiket ugyan lehet a 640 KB feletti részbe is tenni, de nem maradéktalanul. Így meg már anno is ki lehetett futni a 640 KB-ból. De jellemzően Amigákban sem volt 1 MB RAM-nál több, szintén a 16 bit miatt. Készült ugyan hozzájuk ilyen 4 MB-os bővítés, de azt kevés szoftver használta, nem átlag progik.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #103060 üzenetére
Az Átlag Jóskának én is min. 8 gigát szoktam ajánlani. Mivel aki annyira egység sugarú felhasználó, nem zár be semmit, lustaságból fut nála minden lom, nyitva felejtett Excel, 1000 Chrome tab, 6 Toolbar, stb.. Aki viszont power user, megfelelően soványan tartja a rendszerét, beleférhet 4 gigába is. Függ attól milyen progikat használ valaki, meg milyen OS-t, a Linux jóval takarékosabban bánik a RAM-mal, még ugyanazon a böngészőn tesztelve is a Windowshoz képest. De még Windowson belül is van eltérés, a Win 7 soványabb, mint a Win 8.1, ami meg soványabb egy kicsivel, mint a Win10.
De ha már X230, én belenyomnék 16 gigát, és kimaxolnám egy életre. Nem nagy az árkülönbség a 8-16 giga között, és később nem kell újabb upgrade-et megejteni, jócskán kitolja a használatóságát a gépnek. Kicsit overkill is ilyen régi, lassan muzeális üzleti laposokba,igazad van, a régi mobilproci ereje hamarabb fog limitálni. Pl. én sem használom ki a 16 gigát az X220-ban, de nem árt, ha van, meg nem romlik benne, ha csak néha-néha ki van használva belőle 9-12 giga, már akkor megérte, el lehet hagyni a swapot teljesen.
-
Frawly
veterán
válasz
fungi #102978 üzenetére
Matuzsálemtől nem olyan rossz a 33 mp-es bootidő. A bootmanager / boot menüben való indítástól kell mérni, odáig, hogy az asztalon, tálcán minden betöltődött.
Régi gépeknél a gyengébb proci nem tudja kihajtani az SSD-t, ezért is felesleges régi gépbe túl izom SSD-t tenni. Máshol lesz a szűk keresztmetszet, nem az I/O-nál. És itt most nem a SATA1, SATA2 sávszéllimitre gondolok csak, hanem random read/write, elérési időkre is.
-
Frawly
veterán
-
Frawly
veterán
válasz
Tim82 #102863 üzenetére
Nem is téged kritizállak, hanem az IBM-et. Azt értem, hogy a gép szalagkábel alapján kezeli le. Az IBM vagy a panelgyártó részéről meg nem érv, hiszen a szoftverek meg keresik az EDID-et, próbálják abból kiolvasni a támogatott felbontásokat, frissítési frekiket. Persze működik enélkül is a gép, lesz kép, meg minden, csak default minden OS 640×480 60 Hz-et akar használni (megfelelő GPU driverrel is), mert nem tudja detektálni, hogy a kijelző tudna jobbat is. Nyilván lehet ez valakinek kisebb kényelmetlenség (a 60 Hz meg ebben az esetben nem limitáló tényező szerencsére), mert kézzel átállítja (OS szinten, az alkalmazások meg a futó rendszer felbontásához igazodnak, vagy átállítja az ember az alkalmazásban is), de azért jó, ha van EDID. Ez egy vitatható, gányolós megoldás volt az IBM részéről, még ha nem is ők gyártották a panelt, akkor az, hogy ilyet beleraktak. Függetlenül attól, hogy C2D vagy nem, az EDID-es megoldások akkor már jó 10+ éve léteztek. Ezzel nem azt mondom, hogy akkora tragédia az EDID hiánya, hogy ezért harakirit kövessen el valaki, főleg nem egy T43-T60 szintű régi notin, de minimum furcsa. Főleg egy IBM-től, aki a ThinkPad-et minőségi termékvonalnak szánta, ennek megfelelő árazással, ilyenbe nem fér bele semminemű spúrkodás. Persze minden cégnek megvoltak mindig is az ilyen érdekes húzásai, próbálnak költségcsökkentéssel profitot maximalizálni.
És ez még nem is annyira gáz, mint 1366×768-as TN panelekkel kiadni egész drága laptopokat is. Vagy hogy az Intel is olyan apróságokon spórol, hogy ócska pasztát tesz a kupak alá, meg nem ad gyári hűtést, vagy csak valami ócskaságot, ami épp csak lehűti a procit, jó hangosan. És képesek ezt 1000+ dolláros prociknál is eljátszani. Mikor lehet egy 15 dolláros plusz költségért lehetne normális paszta a kupak alatt, meg normálisabb hűtő alapból, és lényegesebben hűvösebben járna a proci.
A másik, amin fejem szoktam fogni, az a forrasszunk mindent rá az alaplapra hozzáállás. Inkább nem mondom a férfi felmenőjük micsodáját kéne az ilyeneknek forrasztgatni valahová, mielőtt a világra hozta ezeket. Szerintem mindenki be tudja helyettesíteni, hogy mire gondolok konkrétan, csak nem akarok messzebb menni a szóképekkel, mert tudom, hogy ennek a topiknak alacsony az ingerküszöbe ebben a tekintetben.
-
Frawly
veterán
válasz
Tim82 #102859 üzenetére
Ez engem is meglep, mert úgy tudtam, hogy minden LCD panelben van EDID. De hiszek neked, látszik, hogy jobban ismered a témát.
Viszont az EDID nélküli panel akkor is gáz. Nekem már 1996-ban voltak olyan CRT monitorjaim (14-15 colosak), amik kezelték az EDID-et. A T43 régi gép, de nem ennyire, 2005-ös.
Azt értem, hogy a szalagkábel alapján kezeli a BIOS. De azt kell érteni, hogy az OS-eknek meg a szoftvereknek viszont kellene az EDID, mert abból kérdezik le, hogy milyen felbontást használhatnak. Azt értem, hogy valami IBM mérnök eldöntötte, hogy a szalagkábel detektálós megoldás olcsóbb, nyernek vele 0.5 centet a gyártásnál, de akkor is kakarágás.
-
Frawly
veterán
válasz
Olajka02 #102836 üzenetére
A power limit throttlinggal nem tudsz mit csinálni. Elvileg BIOS moddal meg lehetne kerülni. Elméletileg. Gyakorlatilag nem tudom van-e hozzá kész megoldás. Egy szinten túl az alaplapon, tápon is múlik.
De ha ez vígasztal, ez az összes modern, nagy teljesítményű noti népbetegsége mostanában, hogy vagy thermal vagy power throttling miatt nem használható ki a teljesítményük. Még a ThinkPad-eknél drágább gépeken is tömegesen fordul elő.
-
Frawly
veterán
válasz
vicze #102789 üzenetére
Így van. Sokan hiszik tévesen azt, hogy ha valamelyik gépen ilyen kék karakteres felületű valami van, akkor az BIOS, mert úgy néz ki, mint a régi BIOS-ok, és úgy tudják, hogy az UEFI az mindig grafikus felületű. Egyáltalán nem, pont a régi ThinkPad-ek a bizonyíték, hogy az UEFI-nek is lehet karakteres felülete. Általában a gyártó kénye kedvén múlik.
Az megint más, hogy sok UEFI-s rendszer tud Legacy BIOS-t is emulálni, de olvastam, hogy az Intel 2020-tól kivezeti teljesen a Legacy BIOS támogatást az UEFI-jeiből.
-
Frawly
veterán
Egyébként azt sem értem, hogy minek előre levonni a pénzt. Az angol eBay-es eladóknak, meg az Amazonnak is az a gyakorlata, hogy csak akkor vonja le a kártyáról a pénzt, amikor átvettem a cuccot. Ha nem érkezik meg, akkor nem von semmit. Nyilván ez nem játszik kis értékű rendeléseknél, amit nem nyomkövetéssel/aláírási átvételezéssel küldenek.
Sok csalásnak elejét lehetne venni, ha ezt minden ilyen online rendelős oldal bevezetné, hogy csak akkor megy a pénz az eladónak, ha a cucc megérkezett és/vagy x dátumig nem érkezett vitajelentés (meg nem érkezett cumó, minőségi kifogás, működésképtelenség, stb.).
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #102444 üzenetére
Na, az Aliexpress visszaadta a 40 dolcsis rendelt X220-as IPS panel árát. Egy hónapig állt a kínai DHL-ben, az eladó meg nem szólt. Nem kezdte el szállítani a DHL, mivel nem tudták melyik város (hiába adtam meg rendelésnél, az Ali levágta a cím egy részét). Pedig a vicc az, hogy az angol irányítószám ott volt a rendelési címben (MK13 0EX), abban bele van kódolva a város (MK mint Milton Keynes, ez ilyen cseles titkosításos hash-el van előállítva, hogy a gonosz kormány mindenki elől jól eltitkolja a Zigass’ágot) és az utca is. Dispute-ot nyitottam, mikor már egy hónap múlva sem érkezett meg a cucc, hiszen az Ali a rendelés infóinál ezt ajánlja. Eladó visszaírt, hogy a cím a baj (mert ugye kitalálta hirtelen egy hónap után), tisztáztuk a várost, abba is belementem, hogy újraküldje a panelt, erre az új címmel is szenvedett pár hetet, megint rinyált, hogy nem jó a cím (mert ők Kínában jobban tudják, hogy hol lakom, mint én, szerintük az New Bradwell, ami igaz is, csak nem a város, hanem a kerület neve, ami valaha önálló község volt, de már kb. 60 éve beleintegrálták Milton Keynesbe). Végül belement a Refund-ba. Ilyen nevetséges egy kifogást, ráadásul kétszer eljátszani. Még sose volt gondom angol címre rendelésnél, pedig jó pár online oldalról rendeltem sokféle cuccot, mindenféle nemzetiségű eladótól.
Ne rendeljetek tőle semmit, kamu ember. Nem hogy ghostingolós vagy IPS helyett TN panelt nem küld (mint az eBay-esek), hanem semmit nem kaptok egy nem működő kamu tracking numberen kívül. Anyagi kockázata nincs, mert az Aliexpress visszautalja a pénzt, de felesleges rá időt vesztegetni, meg várni, hogy a semmi megérkezzen, akkor inkább várja mindenki a télapót, azt is május 1-én.
Persze előre éreztem, hogy az IPS panel X220-X230-hoz hiánycikk, potom 40 USD-ért túl szép, hogy igaz legyen, igazából még 80-ért is gyanúsan olcsó lett volna. Csak azért rendeltem meg, mert itt a kolléga a topikban dicsérte, meg a review-k is jók voltak az oldalon. Lehet neki szerencséje volt, mert a látszat kedvéért neki küldtek, hogy legyen 1-2 pozitív visszajelzés is, de igazából csalás az egész, ne dőljetek be neki.
-
Frawly
veterán
válasz
Tim82 #102658 üzenetére
Wow, ezt nem is tudtam, nekem teljesen kimaradt. Kár, ahogy nézem, a T495 elég drága, de szimpi. Ezeknek a Ryzen U-prociknak pont a Vega GPU miatt van értelme, mert amúgy CPU erőben nem jobbak, mint egy Core i U, hanem IGP-ben verik rommá. Persze ezek a Vega-s megoldások sem váltanak ki egy normális dedikált GPU-t vagy eGPU-t, csak a gyenge Intel GPU-khoz képest jelentenek előrelépést. Azért ezek az U-s Ryzenek továbbra sem gamer gépek.
Készülök pont én is laptopot venni, de még nem tudtam dönteni. A laptopos topikban lebeszéltek az ASUS GL702ZC-ről, hogy elégtelen a hűtése, de ahogy nézem, mindegy mit veszek, ~1000-1500 GBP határig az összes gamer laptopnak lepkefing a hűtése. Ebben az ársávban vehetem az isten laptopját is, akár újonnan, akár használtan, mindegyik erősen kompromisszumos lesz, vagy a hűtés, vagy a bővíthetőség, vagy valami más, ha nem thermal throttlingol akkor power limit miatt lesz throttling. Pedig olyan extra igényeim nincsenek, hogy hosszú akkuidő, meg kis súly, mert mindig konnektorba kötve lenne használva, nem nagyon hordoznám. Meg a poén, hogy játékra van desktop gépem, szóval nem gamer laptop lenne, de néha letolnék rajta egy kis játékot is (mondjuk ha az ágyban akarok pihenni és nem akarok desktop gép előtt görnyedni), csak azért nézelődök gamer kategóriában, mert elegem van az integrált grafikus lassítókból.
-
Frawly
veterán
Arra be is fizetek, hogy az Overwatch játszható UHD 520-630-on. Szerintem még 720p low-ban sem. Vagy csak extrém esetben, 4 magos QM/HM procival, magas frekis RAM-mal, épp hogy csak a játszhatóság határán egyensúlyozva. Jó, persze valamit ezek az IGP-k is fejlődnek generációról generációra, de nem annyit, hogy segítség legyen érdemi gémeléshez.
Meg mint írtam, ezeknél az U-s prociknál meg az alacsony energiakeret is probléma. Beturbóznak ugyan magas órajelre, de csak rövid időre, utána power limit throttling lép fel, és még azt a potenciált sem bírják kifutni, ami bennük lenne egyébként, és akkor még az esetleges thermal throttlingról nem is beszéltünk, ha szarabb a hűtés az adott modellnél. És külön gond, ha az integrált GPU-nak is küzdenie kell, mert ő is levesz a CPU energiakeretéből. Ezek az integrált GPU-s megoldások semmiképp nem játszani valók, csak hogy legyen kép, meg legyen egy minimális hardveres dekódolási rásegítés.
-
Frawly
veterán
válasz
Nestor16 #102638 üzenetére
Ja, olyan nincs, hogy minden, de könnyű is legyen. Könnyű gépen nem fogsz játszani, főleg nem GTX1030 szinten. Az Intel GPU-k messze nincsenek ezen a szinten. Persze régebbi játékokat írtál, kérdés mennyire régi. Játékoknál ilyen 10 évvel ezelőttiekig bezárólag reménykedhetsz integrálttal, azokat is csak 720p low settings 20-30 fps, a legjobb esetben (ha erős a proci, gyors a RAM). Egy GTA IV, Far Cry 2, stb., ilyesmivel bezárólag, és minden, ami ettől régebbi. Az ilyen i5-i7-es mobilprocik bírnának újabb játékkal is (jó, nem a legutóbbi évekből), de a GPU a szűk keresztmetszet.
Ezt a GTX1030-as szintet max. újabb mobil Vega GPU-k hozzák, abból is a nagyobbak, de ThinkPadben nincs Ryzen-verzió. De még ezek a Vega-k is vissza vannak fogva a kis energiakeret miatt, nem tudják kifutni magukat ilyen Ryzen U-s procikban.
Egyetemet gondolom albérletből fogod látogatni, oda vegyél játékkonzolt, vagy valami olcsó Ryzen 1600 + 8 GB RAM + RX570 szintű használt desktop konfigot állíts össze, azon FullHD high settings 60 fps szinten el lehet játszogatni. Egyetemre napi szinten meg hurcolsz könnyű lapost és azon kibírod, hogy nem játszol (vagy csak ilyen Doom 3, Far Cry 1 és régebbi szintjéig), csak netezel, jegyzetelsz, meg tanulsz.
Esetleg játékra befoghatsz a laptop mellé egy használt RX470-570-et (vagy hasonlót), eGPU-ként, ezt ugyan vissza fogja fogni a kevés PCIe sáv és a mobilproci, de talán így albiban el tudsz játszogatni. De monitor, táp ilyenkor is kell, mint asztali gépnél, meg kell hozzá eGPU dokk/riser, szóval árban majdnem ott leszel, mintha egy desktop gépet dobnál össze.
-
-
Frawly
veterán
válasz
darvinya #102501 üzenetére
Próbáltam azon is. Hibaüzenet sem volt, a BIOS-ban a frissítés sem volt letiltva. Egyszerűen csak figyelmen kívül hagyta a gép az USB-s eszközt. Baromi gáz, hogy csak Windows alól lehet frissíteni.
Tényleg próbáltam mindenhogyan, BIOS-ban indítva a frissítést a Dell-nél (azon grafikus UEFI volt), próbáltam bootolás előtt a kézikönyv által írt gombot nyomni (nem csak a bootmenüben a kiírt .iso-val bootolni), próbáltam FAT32-re formázott pendrive-nál is kézzel rátenni a BIOS file-t, mert elvileg úgy is meg kell találja, próbáltam FreeDOS alól frissíteni, de semmi nem működött, mindegy mit kínlódtam vele össze. Egyedül csak is kizárólag Windows alól frissült a BIOS. Persze, értem én, hogy az emberek 99%-a Windowst használ. De aki meg mégse, az megszívta, rakhatja fel.
Az USB-ről futtatott FreeDOS alól indított BIOS update elindult ugyan, végigment, kiírta, hogy újraindítja a gépet, ne nyúljak hozzá, újra is indította, de a BIOS nem frissült, épp úgy a régi maradt fent, mintha semmi nem történt volna. A letöltött BIOS és .iso fájl is rendben volt, a checksumot ellenőriztem, nem jött le hibásan. Windows 10 alól indítva első pöccre felment, újraindítás után elmolyolgatott és már az új BIOS fogadott.
-
Frawly
veterán
válasz
vicze #102498 üzenetére
Ez nekem sem ment soha. USB-ről nem tudtam BIOS-t frissíteni sem Latitude-on, se ThinkPadon, hiába követtem a leírásokat, hiába írtam ki az .iso-t linuxos dd-vel, vagy windowsos Rufus-szal. Egyszerűen nem működött egyik gépen sem, csak úgy, ha Windows alatt indítottam el a BIOS update-et.
-
Frawly
veterán
válasz
FoxiestFox #102419 üzenetére
Nyilván, ha elrontom mindet, akkor anyagi bukó, ez világos. Nem is azt mondtam, hogy minden egyes alkalommal új alaplapot akarok venni. De ezt az X220-at már hatszor szereltem, háromszor alaplapkivétellel, két kijelzőcsere, és csak egyszer volt belőle baj. Ha hatszor szervizbe vittem volna, az sokkal többe lett volna, mint most alaplapot venni. Ennek ellenére nagyon nem örülök neki, hogy így alakult.
Mostanában nincs ezzel szerencsém, másfél éve egy Latitude alaplapot nyírtam ki, igaz ott ténylegesen is kockáztattam, mert a 35W TDP-s M-es proci helyett egy 45W-os QM-es procit tette bele, ami nem támogatott. Bár a net szerte írt tapasztalatok alapján sokan használják így 45W-os procival a gépet, az enyém nem bírta. Pedig ez egy egyszerűen szerelhető Lati volt, semmi alaplapkivételt nem kívánt meg, csak az alját kellett pár csavarral leszedni, hűtőt lecsavarozni, új procit beletenni. Ezt tényleg nem lehet elrontani, de nem élte túl. Az sem volt egy happy end.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #102416 üzenetére
Az tényleg nem olyan vészes. De ugye el is kell juttatnom, meg visszahurcibálni, ez megint költség, meg ha mégis több mint 30 font. Egy használt i7-2640M-es alaplap meg 70-100 font között van, egy i5-2520M-es meg 40-80 között. Illetve van olcsóbban is, de az nem leinformálható, meg BIOS jelszavas, meg valami hiányzik róla.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #102396 üzenetére
Nem tudom milyen árak vannak itt, de tuti drágább, mint 6,5k. Majdnem egy alaplap árával vetekszik, ha hozzászámolom az eljuttatás és visszajuttatás költségét. Inkább benyelek néha egy-egy nagyobb kárt, mint hogy az angolok lehúzzanak, sajnos lehúzó népség, szinte minden irreálisan drága itt kint. Azt nem állítom, hogy anyagi bukóval is megérte, nyilván nem, de ez most így sikerült.
Kamerát nem tudok fölém tenni szereléskor, nincs állványom, nincs rendes kamerám. Csak telóm van, de azt meg nem tudom kitámasztani, hogy végig jól láthatóan vegye az egész folyamatot. Plusz nem is egy helyben csináltam az egészet, mert az alaplapot és a kasznit máshol poroltam ki palackos sűrített levegővel.
Pedig szeretném tudni, hogy mit rontottam el.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #102374 üzenetére
Két dologra gyanakszok:
1) nem viselek antisztatikus csuklópántot. Persze régen sem használtam, de évekkel ezelőtt még talán többet bírtak a chipek, nagyobb csíkszélességen készültek, nem voltak erre olyan kényesek. Csak elmélet, de lehetséges ok.
2) túl bőkezűen izopropil alkoholoztam tisztítás közben az alaplapot. Bár az izopropil nem vezeti az áramot, és el is párolog nagyon gyorsan, 99%-os töménységűt használok. Pillanatok alatt illan, csontszáraz felületet maga mögött hagyva.Másra nem tudok gondolni, sehová máshová nem nyúltam. Egyébként ha vennék ilyen csuklópántot, akkor hová lenne érdemes csatlakoztatni? Nagyon figyelek arra is, hogy aksi el legyen távolítva, és videót követtem, de a service manuallal is konzultáltam. Ennél sokkal óvatosabb nem nagyon tudok lenni.
Sajnos tapasztalatnak sem jó. De meg kellett már lépnem, meg kellett már pucolni, túlzottan melegedett. Így is halogattam már hónapok óta, ha nem próbáltam volna kipucolni, akkor a hőgutába halt volna bele előbb-utóbb. Itt a közelben nincs szakszerviz, csak messzebb, és nagyon drágák is. Így mindenképp magam szedem szét, ha már nem garanciális laposról van szó.
Mivel a SATA eszközökkel volt baja, ezért gondolom a chipsetet (déli hídat) sikerült kinyírnom. Hiszen a lap azért bootolt, a BIOS is bejött, szóval a proci, BIOS kizárva.
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #102372 üzenetére
Úgy néz ki, hogy az alaplapot nyírtam ki. Volt tartalékban egy i5-2520M-es alaplap, amivel a gép jött eredetileg, betettem azt, most tökéletesen működik, pedig ezen is pucoltam a procin és a déli hídon, mert ezen is volt odaszáradt paszta régről. Ugyanúgy csináltam mindent, ezzel jó, a régi lappal meg szórakozik.
Igaz ez kicsit lassabb proci, de üresjáratban kb. 5-6 fokkal jár hűvösebben, terhelésen viszont 25 fokkal hűvösebb így kipucolt hűtésnél. Ahogy érzékelem, nem is a paszta volt a baj leginkább, hanem a venti volt eltömődve porral, így tisztán jobban süvít ki a levegő. De a paszta is be volt száradva, egy kicsit az is segít.
Mindegy, majd rendelek hozzá i7-es alaplapot, a proci nem sokkal gyorsabb, 200-300 MHz, meg +1 MB cache, hanem az USB3 miatt leginkább.
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #102351 üzenetére
Újrapasztázás kész az X220-on. De nem jó a gép. Be sem lehet kapcsolni. Néha SSD-k nélkül be lehet, de akkor 2100 HDD detection error-t ír mindkét SSD-re, a SATA3-on és az mSATA helyen lévőre is, meg nem lehet kikapcsolni, újraindítani. Valami nem lett jó összeszerelés közben, de már 4× újra összeraktam
Minden csati, szalagkábel a helyén. Találkozott már valaki ilyennel? Vagy az örök bitmezőkre küldtem a lapot? Biztos nem az SSD-kkel van a baj, mert szétszedés előtt nem volt gond velük.
-
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #102364 üzenetére
Már megrendeltem. Nem UK-ből jön, hanem Kínából. Ráadásul mivel megesz a kíváncsiság, és nem akarok a kínai postára 20-40 napig várni, így DHL-lel rendeltem az első panelt, ez egy kicsit drága volt, de nem vészes. A 40 USD vámmentes, igaz lehet 8 font kezelési költséget rámvernek (mivel vámkezelés az is, ha azt állapítják meg, hogy vámmentes, és a vámkezelésnek van ez az alap 8 fontos költsége). Majd megírom milyen. Legfeljebb rápacsálok vele, tanulságnak akkor is jó lesz a topikba, elrettentő példának.
eBayről, Amazonról nem veszek panelt, mert ott TN-nel trükköznek, benne van az apróbetűs rész végén mindig, hogy ha nincs nekik IPS, akkor „compatible part”-ot küldenek. Olyat ne küldjön, dugja fel magának. De ennél a kínainál nincs ilyen trükközés, a kollégának is itt felettem tényleges IPS-t küldtek. Tényleg nem kizárt, hogy valami „kici kinai occóért” rátette a kezét valami normális panelszállítmányra, simán előfordulhat, hogy vak tyúk talál szeget. Igaz kicsit olcsónak tűnik, de nem olyan gyanúsan olcsónak, hogy átverés legyen.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #102358 üzenetére
Hú, ez rossz hír
Pedig lehet ennek ellenére is megrendelem, mert 40 USD nem sok megpróbálni, ha mégis normális, akkor szinte ajándék ennyiért, nálam a posta is olcsó lesz ide Angliába. Még úgy sem lenne nagy kockázat megpróbálni, ha mindkettőt berendelem az SLT1-et és az SLB3-at is.
A review-k az aliexpressen nem a termékhez, hanem az eladóhoz kötődnek. Ott jókat írnak, se halott pixel, se folt, és jó képminőség. Ghostingot nem említ egy sem. Még ha nem is tökéletes, azért a TN panelhez képest csak előrelépés lesz. Azzal tisztában vagyok, hogy ha hibátlan is az IPS panel, akkor sem lesz valami nagy szám, ezek az X220, X230 Thinkpad IPS panelek egyébként is gyenguszok, ghosting, foltosodás nélkül is, kicsi színtérlefedettség, nem valami jó kontraszt. Nyilván egy profi IPS vagy VA panellel felesleges összehasonlítani.
-
Frawly
veterán
válasz
szilvaspet #102352 üzenetére
Hú, kösz a linket, ezt be is rendelem
Az SLB3-ra hajlanék én is, de a review-kban azt írják, hogy az SLT1-es a jobb panel. Erről van valakinek infója, hogy melyik a jobb vétel? Csak hogy a jobbikat rendeljem.
-
Frawly
veterán
-
Frawly
veterán
válasz
Flashcash #102305 üzenetére
Kösz a tippet, a hűtő komplett cseréjére nem gondoltam. Az X230 hűtője annyival jobb, hogy érdemes azt az X220 hűtő helyett berakni?
Egyébként az újrapasztázás lehet segíteni fog, de fel akarok készülni a legrosszabbra. Hűtőpadon nem a hővezető lapot értettem, hanem azt a ventilátoros műanyag tálcát, amit a laptop alá tesznek.
Ez így most rohadtul melegszik, amit valahol értek is, meg nem is. A paszta mindenképp cserére szorul, emiatt érthető, de amiatt meg nem értem, hogy idle-ben meg egész elfogadható hőfokok vannak.
Már jó pár hete halogatom, mivel az X220-at elég nehéz szétszedni, és teljesen szét kell kapni ripityára az újrapasztázáshoz, még az alaplapot is ki kell venni belőle. Ez pedig időigényes művelet, meg kedvem sem sok van hozzá, de most már nem lehet tovább halogatni.
-
Frawly
veterán
Használ itt valaki Linuxon thinkfan fan_control-t? A ventit szeretném a gyárinál magasabb fordulaton járatni, csak egy hétig, amíg hétvégén nem lesz időm szétkapni az X220-at, és újrapasztázni az i7-2620M procit, mert szétcseszettül melegszik, idle-ben 55 fok, de tartós terhelésen elszáll 95-98 fokig, csak a thermal throttling miatt nem forr 100 fok fölé. Az okát tudom, régi a procin a paszta, csak annyi van rajta, ami egy korábbi prociról odakenődött a hűtő aljára, és ki is van száradva, szóval menni fog neki az MX-4 vagy a GD900 paszta, van itthon mindkettő. De félek az sem lesz nagy segítség, úgyhogy hűtőpad beszerzésén is gondolkodok, abból milyen tudnátok ajánlani?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- Milyen házat vegyek?
- Proxmox VE
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- HP Elitebook 840 G3 laptop (15,6FHD/I5-G8/8GB/256SSD/Magyar/Win11)
- HP Zbook 15 G3 laptop (15,6FHD/I7-G6/16GB/256SSD/AMD2GB/MagyarVilágítós/Win11)
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- T14s Gen4 14" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe magyar bill IR kam gar
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Samsung Galaxy S10+ 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M-K i7 6700 16GB DDR4 480GB SSD GTX 1660Ti 6GB Rampage SHIVA FSP 550W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest