- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- iPad topik
- Milyen házat vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen egeret válasszak?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Házimozi haladó szinten
-
PROHARDVER!
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
i400
senior tag
válasz
FoxiestFox #124498 üzenetére
Megnézium szépen ég (főleg a víz alatt
)
-
-
zsolti75
senior tag
válasz
lezso6 #124494 üzenetére
Hát most tegyük fel, van egy szuper konfig modern géped, amiből még a levegő is ki van spórolva. Annak a házát fedlapját beszkeneljük lézerrel, átkonvertáljuk modellé, kiküldjük Kínába és +100e-ért (meg egy hét barkácsolás) lesz egy toughbook-od.
A műanyag tömege 1400/köbdeci, az alué meg 2700, szóval saccra 300g-al lesz nehezebb. Nem kell vas, az tök hülyeség szerintem, a 7000-es sorozatú alu szilárdsága majdnem ott van.
-
-
válasz
FoxiestFox #124493 üzenetére
Mondanám hogy a duplája, kb 5 kg még poén szinten belefér, de a ötszöröse az nagyon-nagyon sok már. A laptopok előtti hordozható asztali gépeknek volt ilyen súlya.
-
zsolti75
senior tag
válasz
FoxiestFox #124486 üzenetére
Szuper.
De hogy az összes alkatrész olyan görbe mint a rosseb
beszerezhetetlen autóalkatrészt csináltattam már így kínaiakkal, az jó lett, mondjuk nem ilyen vékony finom darab volt. -
válasz
FoxiestFox #124490 üzenetére
Nehéz mint a sár? A 701C gyárilag kb olyan nehéz, mint egy P16v, 2.25 kg.
Az acél verzió meg valami 11 kg (25 pounds).
-
válasz
lezso6 #124489 üzenetére
Most komolyan?
Egy olyan gépnél ami alapból nehéz mint a sár?Mit számít?
Ha lesznek 3D nyomtatható fém házak az elektronikailag megbízható, de szilánkosra törni szerető laptopokhoz, lazán giga win.
Fém 365XD, 310ED, és 600E pls, és már mennék is nyomtattatni a világ minden pénzéért -
válasz
Kár hogy használhatalanul nehéz acél. Az alumínium lenne érdekes.
-
-
i400
senior tag
válasz
Nem én akartam lenni aki mindig linkeli az új videóját, de letettem az arcom ezen
-
-
Olajka02
aktív tag
Köszi a tanácsokat.
Utána nézek, kipróbálom.
De lehet beviszem a Lenovohoz, mert garis és megkérdezem, hogy mi f@sz ez? -
vicze
félisten
válasz
lezso6 #124476 üzenetére
Mint minden új technológia az elején az volt a tuti biztos ha egyforma volt, mert az auto clock még nem működõtt olyan jól. De gyakorlatilag sose kellett egyforma, de ettől még lehettek problémák. AMD oldalon DDR4 és 5 támogatás problémás volt, és esetileg még mindig az, mert háklis volt az időzítésekre.
Illetve nem a legoptimálisabb teljesítmény mindig lehet az eredmény. Ha egyszerű lenne nem kéne érteni hozzá. -
válasz
Olajka02 #124478 üzenetére
Windows energiabeállítások? Nincs max hatékonyságon? Próbáld ki a kigyensúlyozottal és a max teljesítménnyel is, váltogatva. Ha ez nem jön be, akkor a BIOS-ban érdemes körülnézni, habár nálam csak az Intelligent Cooling Boost van, aminek azt hittem van hatása, de valami más Windows 11 bug lehet, hogy néha beragad 20 wattra a balanced mód, miközben 50-60 wattot kéne engednie.
Ha többet szeretnél, akkor nálam gyors próbára az Universal x86 Tuning Utility működött, mert nálam is akkuról lekorlátoz 15-18 wattra. De még nincs sok tapasztalatom vele.
-
Olajka02
aktív tag
Sziasztok!
Tudn kekem valaki segíteni?
Lenne egy z13-asom 6850U procival.
Tesztelve a procit és az IGP-t, csak 8 watt-ot vesz fel (akkuról és töltőről is).
Így borzasztó sok potenciál kihasználatlanul marad a prociban és IGP-ben is.
Tudom az energiafelvételét valahol állítani, mert ez így olyan, mintha lenne egy 4 magos 8 szálas porvocim...
Előre is köszi a segítséget!Üdv: Olaj
-
-
-
válasz
lezso6 #124465 üzenetére
Na, vettem a gyári Hynix mellé egy Micron chipes Crucial modult, és tökéletesen megy a DDR5 5600 MHz-en dual channelben. Szóval nem kell egyforma márkának lennie, csak a specifikáció számít.
Egyébként a P16v másodszori szétszedése már nem volt olyan kellemetlen, valószínűleg azért, mert már nem szűz.
-
Na, hát ezzel nem számoltam, véletlenül két probléma is megoldódott az AMD-s P16v-vel:
1. Külső monitorral is működik integráltról, nem kapcsol be az NV. Le is tiltható az eszközkezelőben.
2. Dokkolóról nem mosott a HDR...
Viszont a dokkoló egyelőre elég bugos, SDR-HDR váltásoknál rendszeresen elmegy a kép.
-
-
-
DDR5 notiramnál a specifikációkon felül muszáj egyformának lennie a ramoknak dual channelhez?
Mármint nagyon régen (sima DDR idők) úgy rémlik volt ilyen hákli, hogy 100% típusazonos RAM kellett, nem volt elég az, hogy pl DDR-400 CL2 és kétoldalas mindkettő. Nem is igazán értem miért lett volna ilyen, sőt, már kételkedem benne, hogy valaha volt. Jól gondolom?
-
-
Sziasztok!
Egy nagyon régi Thinkpad T430i-t szeretnénk leváltani, és kérdésem, hogy a T470s szériánál lehet-e tudni valami ismert hibáról? -
Kbali
nagyúr
Sziasztok! Jól sejtem, hogy T440p-be nem tudok bepattintani egy nvme ssd-t? Köszi!
-
totron
addikt
válasz
donjohnson #124453 üzenetére
Szerintem meg azt vegye amelyik jobban bejön neki, dizájnban, anyagminőségben (ebből még következtetni is lehet a feltett kérdésre), kezelőszervekben, hűtésben, kijelzőben. Kerülendő az éveken át tartó miért nem romlik már el végre? állapota.
-
ricsip
addikt
válasz
donjohnson #124453 üzenetére
lőrinc vagyonát tenném rá (azaz mindannyiunk pénzét) hogy a lenovo-nak van belső test report-ja hány hajtogatást bír ki a zsanér átlagosan, mielőtt eltörik. De ezt a szàmot ipari titokként kezelhetik, mert hát fogyasztói jogok vagymi... és sohasem fogják nyilvánosságra hozni.
-
Gerr0XL
csendes tag
Sziasztok. Tudom, fura kérdés, de nagyjából mennyi hajtogatással bír többet egy olcsóbb thinkbook egy ideapadhoz képest? A két laptop hasonló árkategóriában (250-300k ft) mozog és az anyaghasználat is hasonló (mindkét eszköz fém vázzal rendelkezik). Köszönöm.
-
donjohnson
addikt
válasz
scarbantia #124450 üzenetére
kínából olcsóbb szerintem:
ebay-en vagy aliexpress-en -
scarbantia
aktív tag
válasz
donjohnson #124449 üzenetére
Köszönöm, ez nem jutott eszembe, de remélem itt lesz a gond.
Lehet ilyesmit itthon kapni, vagy kínában nézelődjek? -
donjohnson
addikt
válasz
scarbantia #124448 üzenetére
itt azt írják megoldásként, hogy a cmos battery kezd lemerülni, cseréld ki.
-
scarbantia
aktív tag
Sziasztok!
Van egy W530 a családban, ami megadta magát. Indításra zöld villogás, néha elkezd bootolni, majd off, restart.
Eddigi próbálkozások:
-CMOS battery le.
-RAM-ok ki, egyesével teszt különböző slotokban.
-Próba csak akkuról, csak hálózatról.
-Sikerült BIOS-ig eljutni, ott egy factory reset-et kapott.
-Sikerült a lenovo diagnostic-ot futtatni, hibát nem dobott, majd win10 helyreállította magát, a gép stabil, öröm boldogság.
-Egy adag fizikai stressz-tesztet kapott, de a gép stabil maradt. (összerakásnál beesett csavar miatt fejtetőn rázás. Tápkábel alaplapi csatlakozót is cseszegettem de ok.)
-Stabil win10 használat, néhány driver frissítés stb. után egy hét múlva ismét előjött a hiba.
Valami tippje van valakinek, vagy kuka az alaplap?
Van egy másik hibátlan W530-am, amivel csereberélhetem az alkatrészeket, de jó lenne megúszni a jó gép szétbombázását... -
válasz
Tubi2 #124443 üzenetére
Én nagyon sajnálom, h túl adtam rajta(egy barátom vette meg szotyiért a gyereknek, aki a következő héten nyakon is öntötte egy bögre kakaóval
). Nyolc évig használtam csont nélkül, azt éreztem, ideje váltani, zsanércserén kívül nem volt más nyűge, az akku is 70%-os volt még. Szerintem egy nagyszerű gép volt.
-
-
Tubi2
senior tag
válasz
barnam_ #124444 üzenetére
Az egy nagyon jó gép volt, csak visszatértem asztalira, a így TP vonal maradt hobbinak.
A legjobb a W530-ban az Optimus, ami akkor kapcsolja a be dedikált grafikus kártyát, amikor szükség van rá, ezért nem melegíti feleslegesen magát. Kivéve talán dokkolón? Akkor asszem fixen a Quadroval ment.
-
Tubi2
senior tag
Ne add fel a T43-as terveket. Szerintem a legjobb Thinkpad. Tényleg egy élmény volt belöle kihozni a maximumot (ezen topic rengeteg segítségével én is megtettem): [link] [link]
Bár most sajnos félre lett téve, nagyon nehezen bírta az új weblapokat és a vinyója tönrement, nem nagyon akar bootolni.
Lett helyette egy W510, ha hordozhatóra van szükség: [link] Méltó utódja a T43p-nek, ugyanolyan forró a környezetében minden használat közben. -
-
Immy
őstag
válasz
FoxiestFox #124439 üzenetére
Írtam neki FB-n és email-en is, de egyenlőre semmi válasz.
Ahogy jó ötletnek tűnt elsőre, úgy kezd elolvadni a lelkesedés, hogy mennyi energiát kell belefektetni és kérdéses az eredmény... -
Gondwana
addikt
Nosztalgia ON: amikor még az X32-ben passzív átalakítós CompactFlash memóriakártyát hajtottam... Sznobság volt, mert a 16GB Transcend, ami full SLC volt (és tényleg gyors is), akkori 150€ volt Szingapúrból. A CF még mindig jó, az X32 is megvan, de BIOSig se jut már el.
-
Létezik ilyen, de T43-ba senki sem csinál ilyet, az nem volt egy jó chassis.
Legtöbb ezért is pusztult el, nem elég merev a ház, és repedeztek a BGA golyók a chipset és a gpu alatt.Nekem a "modern" modok közül az X330 a kedvencem.
-
azbest
félisten
válasz
Tim82 #124428 üzenetére
SATA-PATA bridge: aah a jó öreg T61-es ultrabay slim slotba tett hdd caddy-vel.
Sata-pata-pata-sata kombóvalMa megmutattam egyik kollégának a munkahelyi thinkpadjén, hogy nem a webkamera, nem a linux rossz. Hanem csak el kell húzni a webkamera privacy reteszét fizikailag
-
Tim82
félisten
válasz
ricsip #124434 üzenetére
És szerinted - tekintve, hogy amúgy az egész thread arról szól, hogyan lehet egy Thinkpad T43-at felpimpelni - ez azt jelenti, hogy akkor innentől az autók fejegységei vagy a thread-be és tooikba illő noti kapcsán beszélgetünk a PATA SSD-kről?
Költői kérdés lesz persze.
-
ricsip
addikt
válasz
Tim82 #124433 üzenetére
Létezik PATA SSD is! Nekem az autóm fejegységében (2009-es Passat CC), volt HDD ami PATA-s. Arról indult a rendszer és viszonylag lassú volt, sikerült vennem valahonann (igyekszem megkeresni és belinkelem, azt hiszem a Csehek árulták), átklónoztam és rohadt gyors lett az indítás, meg úgy az egész rendszer.
--> írtad erre Te:
Létezik, csak vagy beszerezhetetlen, vagy drága és jó eséllyel trim sincs...--> írtam erre én:
kocsiban nemtökmindegy megy-e a trim? -
ricsip
addikt
válasz
Tim82 #124428 üzenetére
Trim és garbage collection mikor számít? Ha sok az írás egy ssd-re, és gondoskodni kell a cellák egyenletes fáradásáról.
Egy kocsi fejegységében / navijában mi az az írásmennyiség, ami a diszket éri a napi használat során? Ha főleg csak olvasás (GPS / NAVI tèrkép adatbázis) megy, akkor ott kevés írás lesz üzemszerűen, ìgy ha nincs se trim se GC, az ssd akkor sem fog hamar elfáradni. Tehát automotive környezetben (ami közel nem egy tipikus desktop Windows folytonos terhelése) nem kell attól félni h. a HDD --> SSD csere a trim hiánya miatt kinyír egy 32 gigás msata ssd-t pár hónap alatt. -
Immy
őstag
válasz
FoxiestFox #124427 üzenetére
Illetve hallottam egy másik történetet, de nem tudom hogy ez mennyire eretnekség.
Állítólag kínában van olyan cég, akinek elküldöd a Thinkpad-et és a komplett belsejét kicserélik és kapsz egy "modern" laptopot.
Hallott már valaki hasonlóról? -
Tim82
félisten
válasz
sh4d0w #124429 üzenetére
Nem. Akkor ismét elmondom: nem volt trim vagy gc. Hozzáteszem, ez nagyon korai SSD, maga az X41 tablet is 2005-ben jelent meg, ahhoz volt gyári opció, mint PATA SSD.
Ezen kívül a Transcend meg az OWC csinált a "nagy nevek" közül tudtommal PATA SSD-ket, de azok közül már vagy tíz éve nem kapható semmi.
Meg vannak a kínai SSD-k, reméljük, már kifogytak a hulladék JMicron vezérlőkből.
Szóval nem véetlenül tépem a számat, hogy "natív" PATA SSD-t ne, legalábbis T43-ba. Jó lesz az mSATA + adapter, meg fogja enni, azzal meg biztosan van trim vagy gc.
Amúgy írtam én eleget ide a témában vagy 10-15 éve (amikor még használatban voltak ilyen gépek nállam), de természetesen mindenki azt ért és csinál, amit akar.
-
-
Tim82
félisten
válasz
ricsip #124426 üzenetére
Elvesztettem a fonalat, hogy mit is szeretnél pontosan mondani, illetve miért is nem számít szerinted a trim, illetve garbage collection megléte, de biztosan igazad van.
Én csak azt tudom, hogy használtam PATA SSD-t (X41 tabletben, ami ugyanaz a generáció, ugyanolyan SATA-PATA bridge-el, mint a T43), még Win 7-tel, még csak nem is kínai Kingfast, hanem gyári Samsung volt, ami 1-2 éven belül irgalmatlanul belassult. Az IDE adapteres mSATA SSD meg nem produkált ilyesmit.
-
-
Immy
őstag
válasz
simonjoe #124421 üzenetére
Ahogy látom az alábbi verziók vannak T43 esetében:
1. HDD 7200 rpm --> 2024ben ezt már nem akarom (legalassabb)
2. PATA SSD --> kicsi, drága (lassabb)
3. IDE/mSATA --> sok nem kompatibilis (lassabb)
4. SSD mod --> it forrasztani kell, de ahogy látom sokan gallyra vágták az alaplapot, vagy nem működött a miniPCI csatlakozóba tett wifi kártya többet.Első körben hajlottam az SSD moddolás irányába, de lehet hogy a biztosabb IDE/mSATA konverter lesz a befutó, csak találnom kell egy jó átalakítót. Ha jól értem, teljesen mindegy, hogy milyen az mSATA sebessége, mert az IDE csatlakozó miatt a sebesség rendesen vissza lesz fogva.
-
Létezik PATA SSD is! Nekem az autóm fejegységében (2009-es Passat CC), volt HDD ami PATA-s. Arról indult a rendszer és viszonylag lassú volt, sikerült vennem valahonann (igyekszem megkeresni és belinkelem, azt hiszem a Csehek árulták), átklónoztam és rohadt gyors lett az indítás, meg úgy az egész rendszer.
-
zsolti75
senior tag
Olvastam róla, de eszembe se jutott akkoriban 2008 körül forrasztgatni. Jó volt az úgy azzal a vacak ssd-vel, az XP hasított rajta.
Egy barátom feleségétől kaptam, kinek Londonban ez volt a céges gépe, fullos konfig volt. Eredetileg mint torrent szerver kezdte nálam, de úgy megszerettem, hogy az lett a netezős és a filmnézős gépem, úgy 2-3 évig. Az volt az egyetlen gép, amihez nem használtam egeret, mert olyan jó volt a tapipadja. -
Immy
őstag
válasz
zsolti75 #124417 üzenetére
Sokan azt írják, hogy a PATA/IDE átalakító miatt érdemesebb lenne elgondolkodni, hogy direktbe kössem rá a SATA meghajtókat így:
https://mikejmoffitt.com/articles/0000-t43sata.html
Eseleg csinált már valaki hasonlót? -
Immy
őstag
válasz
Tim82 #124415 üzenetére
Ahogy egyre jobban kezdek belemélyedni azt írják, hogy a T43-ban PATA-IDE konverter van benne és emiatt az SSD-k nagy része nem fog menni.
Belefutott már más is hasonló dologba?
https://www.thinkwiki.org/wiki/Problem_with_non-ThinkPad_hard_disksA tervem, hogy Tiny10-el várhatóan Windows 10 is felmegy.
-
Immy
őstag
Sziasztok,
Sikerült találni egy viszonylag jó állapotú t43-at és arra gondoltam, hogy kihozom belőle a maximumot.
Arra rájöttem, hogy SSD-re mindenképp szükség lesz, ventillátor full csapágyas… Memóriából azt látom, hogy max 2 giga, illetve lehet billenytűzetet is kéne cserélnem.
Prociból tényleg csak az 1magos Pentium M780 a legnagyobb amit bele tehetek? -
totron
addikt
T60 billt. akinek égeti a zsebét (polcát) elfogadok, postát tudom állni.
-
totron
addikt
válasz
donjohnson #124408 üzenetére
T410...
-
zsolti75
senior tag
Keresek, döglött, hibás, hiányos Thinkpad billentyűzetet fiatalabb gépből.
-
donjohnson
addikt
válasz
totron #124407 üzenetére
azért mert 2 funkciója van annak a gombnak.
ha világít az FnLock akkor akkor az F1 működik (mint egy régi számítógépen).
ha nem világít az FnLock akkor a gyorsgombok működnek rajta. azért sípol, mert olyankor nem az a funkciója él, amire gondolsz. tehát nem azt ütöd be, amire gondolsz, hanem a másik funkcióját.
FnLock kapcsolgatása Fn+Esc egyszerre.
utána próbáld újra. -
totron
addikt
Ha stuck key error 210 van és F1-kér orvoslásért akkor miért sípol ugyanúgy F1-re is, mint a többi billentyűre?
-
ricsip
addikt
válasz
donjohnson #124404 üzenetére
Thx, ezt jó tudni.
Igazából most a másik véglet fele megyek, vettem egy pár IKEA-s 45W-os USB-C töltőt (Sjöss, ha valaki keresné, sok PD, QC, PPS szabványt tud, és 4ezer pénz), így telefonhoz + laptophoz nem kell több töltőt hurcibálni, és mindent feltölt relative hamar, persze csak akkor ha 1portos módban használom. -
donjohnson
addikt
válasz
ricsip #124403 üzenetére
szerintem, fel tud venni többet a dokkolón keresztül, igen. vicze írta is a 90-et erre a gépre.
itt például írják is a maximum charging-ot 100-nak a 135-össel, nagyobb gépekhez gondolom: [link]"Output Power
65W with 90W power adapter connected,100W with 135W power adapter connected"egyébként meg egyszerű kideríteni.
mérd le dokkoló nélkül 65-össel, aztán a dokkolón a nagyobb töltővel töltve. -
ricsip
addikt
válasz
donjohnson #124402 üzenetére
Inkább máshogyan kérdezem: ha 120W-os dokkolós adaptert kötök rá (mivel annak négyzet alakú formája van, nem tudom direktben a laptop USB-C-jére kötni, hanem csak a dokkolón keresztül) akkor az gyorsabban feltöltené, mint a sima 65W-os adapter? Azaz fel tud venni nagyobb töltést is mint amit az alap 65W-os képes kiadni magából?
-
donjohnson
addikt
válasz
ricsip #124400 üzenetére
azt hogy gyorsabban tölti magát mint egy sima T480.
"Integrated Li-Polymer 50Wh battery, supports Rapid Charge (charge up to 80% in 1hr) with 65W AC adapter"
ha a t480-nak 2 óra kellett a 80%-hoz, akkor most a t490-nek 1 óra kell a 80% eléréséhez.
vehetsz hozzá 95 Watt-os usb c töltőt, ha ez a kérdésed: [link]
mert úgyis belassul a töltés, ha túlmelegszik a 65-ös vagy ha pörgeted közben a cpu-t a 65-össel, akkor nem lesz meg az 1 óra. -
ricsip
addikt
Hogy valami hasznosat én is írjak:
T490 BIOS update: 2024.07.31: v1.83, ebbe belekerült a legújabb standalone UEFI Diagnostics, így jelenleg ezzel pariban lett a 2 fajta diagnosztikai csomag (nem kell USB-ről bootolni ha az újabb UEFI diagnostics kell, ott van most már a boot menüben ugyanez)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Medence topik
- Jövedelem
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPad topik
- További aktív témák...
- HP Elitebook 745 G3 érintőképernyős laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD)
- Thinkpad T14s Gen4 14" FHD+ IPS i5-1345U 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Elitebook 840 G3 laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD/Win11)
- HP Elitebook 820 G3 laptop (13/i5-G6/8GB/128SSD)
- HP Elitebook 830 G5 érintőképernyős laptop (13,3FHD/i5-G7/8GB/256SSD)
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H77-DS3H H77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest