- Lenovo Thinkbook, Yoga széria
- Mini PC
- iPad topik
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Házimozi belépő szinten
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
zsolti75
senior tag
válasz
FoxiestFox #123993 üzenetére
Ja-ja
Persze a fos AI kereső meg tudott még érkezni még w10-re, mert az fontos. -
-
zsolti75
senior tag
válasz
donjohnson #123995 üzenetére
Meteor Lake-ről van szó. Én is w10-el használom a 13gen-t.
-
HSM
félisten
válasz
FoxiestFox #123993 üzenetére
Remélhetőleg ennek hatására egyre többen jönnek majd rá, hogy más, jól használható, akár ingyenes operációs rendszerek is léteznek...
-
-
barnam_
nagyúr
válasz
zsolti75 #123989 üzenetére
Meg is találtam:
Supported Operating Systems By the Intel® NPU Driver
"Even if the NPU driver for Windows 11* was installed successfully on the Windows® 10 system, no AI workload (using NPU) can be run on the Windows® 10 system.
Disable the NPU device in the BIOS for Windows 10. Refer to your BIOS vendor for instructions on how to disable the NPU device."Ez alapján AI dolgot nem fog futtatni. Hát szerintem semmi hátrány nem ér miatta
-
barnam_
nagyúr
válasz
azbest #123988 üzenetére
PCI\VEN_8086&DEV_7EC3&SUBSYS_50E117AA&REV_02
PCI\VEN_8086&DEV_7EC3&SUBSYS_50E117AA
PCI\VEN_8086&DEV_7EC3&CC_0C0340
PCI\VEN_8086&DEV_7EC3&CC_0C03
ezekre az azonosítókra rákeresve kaptam mindenfajta találatot, köztük Thunderbolt portot is - viszont arra nem találtam olyan drivert ami egyértelműen erre a gépre lenne.szerk.: letöltöttem ezt, majd megkerestetve a drivert végül feltelepített egy Thunderbolt(TM) Controller - 7EC3 nevű eszközt
-
azbest
félisten
válasz
barnam_ #123987 üzenetére
milyen device id vagy mi van eszközkezelőben?
A thunderbolt portot nem szokta látni magától Meg win10 alatt időnként elromlott nekem 12 gen géppel a thunderbolt port, bár a felkiáltó jel lellenére usb3.2 módban ment azért.
Én anno valami intel nucos thunderbolt drivert tettem fel. -
barnam_
nagyúr
Az új gépeknél (Meteor Lake) mennyire problémás Win10-et használni?
E14-em van (Win11-el jött gyárilag) és szeretnék Win10-et használni rajta... adtam neki 2-3 hetet de a 11 még mindig nem jön be.
Na most a 10-et felraktam, de Vantage-al semmi drivert nem talál meg a dokkoló USB driverén kívül. Oké, letöltöttem minden Win11 drivert, fel is mennek gond nélkül. De egy USB vezérlő még mindig felkiáltójeles az eszközkezelőben, nem bírok rájönni minek a drivere kellhet rá. Windows update sem talál semmit. -
-
Potrien
senior tag
válasz
FoxiestFox #123965 üzenetére
Nem tudom,sajnos nem értek hozzá
-
Rossi
addikt
válasz
donjohnson #123975 üzenetére
Köszi!
-
Rossi
addikt
Megjött a P14s (4-6 hét helyett 2,5 hét alatt), egyelőre csak a 120 Hz és a Dolby Atmos hiányzik az X1 Carbonhoz képest.
Hülye kérdés lesz, de ehhez 100 W-os töltő van, megmaradt a régi X1 Carbonom és egy ahhoz vásárolt gyári 65 W-os töltő, azokkal tölthetem?
Lenovo honlap szerint "65 W vagy nagyobb teljesítményű tápadapterrel" támogatja a Rapid Charge töltést.
Árthat az aksinak, ha kisebb teljesítménnyel, lassabban töltöm?
-
Reggie0
félisten
Valamit valamiert mindig. Ha nem lenne ekkora sebesseg elterese a dram es az l3 cache kozott, akkor viszont nem lenne szukseg speculative load-ra, hanem konzervativ modon lehetne eleve tobbet betolteni. Szoval most amitket latsz adatokat azok azert is olyanok, mert erre vannak optimalizalva a szoftverek es a proci is es a ket oldal folyamatosan figyelembeveszi egymas. Ahol nem, lasd apple Mx, ott a proci es sw egyutt azert izgalmas fejodest tud mutatni egy eltero strukturalas mellett is.
-
HSM
félisten
válasz
Reggie0 #123971 üzenetére
Nem az a kérdés szerintem, hogy lehet-e találni olyan algoritmust, amin nem segít a cache, egyébként ezt már megtették mások, pl. az Ethereum régi PoW algoritmusával [link] . A jó kérdés szerintem inkább az, hogy nagyon speciális feladatokon kívül mekkora sebességű ram, ami szükséges és még gazdaságos egy CPU mellé, és milyen cache-ekkel gyorsítva?
Mondok példát, Ryzen 7700X vagy 7800X3D. Elég hasonló CPU, előbbi picit magasabb órajelen jár, utóbbiban pedig 32 helyett 96MB L3 van. Mégis az esetek többségében a 7700X nyer, viszont amikor az alkalmazás kedvez a 7800X3D-nek, akkor általában nagy fölénnyel nyer [link] . De ez a néhány alkalmazás alapján nem biztos, hogy érdemes lenne mindenkinek ilyen CPU-t ajánlani...
-
Reggie0
félisten
Marmint egy-ketto uj prociba befert, mert nottek a meretek.
De igazabol nem nehez ilyen feladatot kitalalni, boven eleg egy repetitiv matrixszorzas, ahol az allando matrix nagyobb, mint a cache, es mar rogton azt is toltogetni kell rendszeresen.
L1 nem lenne idealis, mert L1 szinten az adat es a kod szet van valasztva.Azert nem, mert nem nullarol tervezik ezeket ujra. HBM-nel teljesen mas volt a cel, hiszen a GPU masjellegu terhelest jelent, oda savszel kell, nem kesleltetes, nem a mostani HBM lesz a megfelelo megoldas, az latszik.
-
HSM
félisten
válasz
Reggie0 #123968 üzenetére
A bányászalgó, amihez halomra vették a Ryzeneket, mert pont belefért az L3-ba, és hasított rajta, mint a szél?
Az ideális az lenne, ha az egész ram kb. L1 cache lenne, ne szerénykedj a lassú L2-vel.Persze, elméletileg csökkenhetne a közelebbi integrációval a késleltetés, de valahogy eddig ezt nem nagyon láttam a gyakorlatban megvalósulni, az AMD stackelt L3-át leszámítva. Illetve még mindig kérdés, általános feladatokban ez mennyit hozna, megérné-e eldobni miatta a bővíthetőség fontos szempontját.
#123969 azbest : Az egy vicces darab volt.
De itt tegyük gyorsan hozzá, hogy ehhez egy 56 magos, 350W-os CPU-szörny is tartozott.
Persze, volt ahol sokat tolt rajta a HBM, ahogy Ryzenből is megvolt a haszna a gigantikus L3-akkal szerelt szerver verzióknak.
-
Reggie0
félisten
Ezek mindig kompromisszumos mennyisegek, es mindig jobb a tobb. Lasd egy banyaszalgoval siman meg lehet fektetni. Az idealis az lenne, ha a DDR ram inkabb L2 cache lenne. Es errefele kozelit az, ha majd a CPU-ba integraljak a ramokat, mert csokkenteni lehet a kesleltetest is a jobb integracio miatt. Pl. el lehet hagyni a ddr interfeszt.
-
HSM
félisten
válasz
Reggie0 #123960 üzenetére
Ezért van minden magnak saját cache-e is...
#123961 azbest : Érdekes téma ez egyébként. Alapvetően egyébként szvsz CPU-számára azért sem látunk óriási előrelépéseket, mert a sávszélesség csak az egyik fele, de legalább olyan fontos adat a késleltetés, az pedig nem sokat javult az elmúlt években. Ezért sincs túl sok értelme az egekbe szélesíteni a buszokat, mert a CPU nem igazán tud vele mit kezdeni. Eredményeket lásd pl. [link] .
#123962 zsolti75 : Én már 15 évvel ezelőtt olyan asztalit vettem, amiben 3 csatorna is volt. [link]
Gyakorlati hasznát nem nagyon vette a processzor a későbbi kétcsatornás generációtársaihoz képest, de azért szedte a lábát rendesen. -
-
Vegha
senior tag
x280-hoz a Super Low Profile TrackPoint sapka kell, ugye ? 4 mm magas.
-
Potrien
senior tag
Sziasztok.
Van egy t61-es laptopom, amit ritkán használok.
Be akartam kapcsolni de nem kapcsol be.
Már ezt régebben is csinálta, volt egy ember akihez elvittem, valamit megmozgatott a belsejében, megvárhattam utána megint évekig működik.
Sajnos ezt az embert már nem találom.
Keresek olyan hozzáértő embert aki ránézne nekem, mivel én egyáltalán nem értek hozzá. -
azbest
félisten
hát csak nem egyforma az lpddr ram chip és a sima. Nekem is olyan notim van most, amin helyspórolós, lassabban címezhező ram van integrált részen, sima ddr4.
Az m1 procin 2x64 bites talán a két lpddr4, az én gépemben meg 16 bit széles x4 ddr4 ram chip van, szumma 64bit. Az m1 proban 2x128 lpddr5, maxban 4x128, az ultrában meg 8x128, ha jól nézem.
Az egyik minipécémben meg két 32 bites lpddr5 chip van forrasztva. És akkor még ez után jön az, hogyan van szervezve a címzés.Szerk: javítottam számokon.
-
HSM
félisten
válasz
zsolti75 #123942 üzenetére
"nem a felhasználó örömét szolgálják, hanem mi éri meg jobban a gyártónak."
Erről beszéltem én is.#123943 Reggie0 : A cache (kis túlzással) éppen azért van a processzorban, hogy ne függjön annyira a ram sebességétől.
#123944 gaborbol : Akárhogy nézem, csak egyszerűbb leszervezni a bővítést, mint átköltöztetni egy komplett új vasra, nem?
Ha arra a 10 percre nem lehet elvenni tőle a gépet, amíg bővíted, akkor hogy van idő a költöztetésre, az új gép megszokására? Ez miért nem itt van, az miért nem úgy működik?! Biztosan ismerős...
#123945 lezso6: Nem hinném, hogy a sávszél lenne kevés. Lásd pl. 12900K sem állt a földbe egy gyors DDR4-el, hiába fele sávszélesség mint egy jó DDR5, és mellé egy bivalyerős CPU... [link]
#123946 azbest : A kevesebb ramcsip inkább csökkenteni szokta a párhuzamosítási lehetőségeket... Pl. dual vs single rank.
#123951 vicze : "a desktop elég rég kullog a laptop RAM sebességek után"
Ez nagyon drámai hangvételű lett, de ha mögé nézel a számoknak mire megy vele? Semmire...Az asztaliba gombokért rakok DDR5-6000Mhz ramokat gigabyte hegyekben, sok sikert ezt pl. LPDDR5X-ből. Gyorsabb is lesz az asztali és olcsóbb is. És még bővíthető is.
#123956 lezso6: Szvsz az OS a kulcs. Illetve a fájlrendszer.
Az NTFS elég durván be tudja ám húzni a féket bizonyos feladatokban.
-
Reggie0
félisten
válasz
lezso6 #123956 üzenetére
Hat, attol fugg mit forditasz. A kisebb projekteket <32gb, en siman ramdrive-ra masolom es ott forditom, az az nvme-nel is sokkal gyorsabb.
Amugy a forditasban jo az apple silicon, az kevesbe matekos terheles, inkabb feltetelek kiertekelesebol es ugrasokbol all, mint a legtobb konzumer progi, kb. erre optimalizaltak. -
zsolti75
senior tag
Billentyűzetet keresek, német kiosztással, E580 E585 E590 T590 P53S L580 L590 P52 P72 P53 P73
-
válasz
Reggie0 #123955 üzenetére
Ja, programozás jellegű workloadról (fordítás, tesztek, stb) lenne alapvetően szó, de ilyen 50x jellegű gyorsulásokkal. Konkrétan P16 i7-12800HX procival vs Macbook M1/M2 Max. Másik tipp esetleg az SSD lenne, hogy a P16 irdatlan bugos vagy a Apple Silicon integrált NVMe vezérlője ennyire jó. Harmadik meg hogy szimplán ennyire erős a szoftveres alap vagy default beállítások, mert amúgy ugyanaz az IDE, kód, stb., csak Windows helyett MacOS rendszeren fut.
-
Reggie0
félisten
válasz
lezso6 #123945 üzenetére
Siman lehet. En amikor sokat FPGA-ztam, azaz xilinx ise-vel forditottam ra a kodot, akkor ez baromira kijott. A 4.4 gigara huzott 4770k-t ugy kenterbe verte a 2.2 gigan porgo 2697v4 ES proci, mint a szel.
De raspberry pi es jetson nano osszehasonlitasban is komolyan erzodik a memosavszel egyes cpu only feladatokban.
-
válasz
FoxiestFox #123939 üzenetére
720QM nem lockolja magát minimál órajelre gémelés közben
Szóval igen, ennyire ratyi power management van a biosban ezekben a gépekben.
Majd megírom mi lett bios flash után, most már kíváncsi vagyok, hogyha a gpu fesz és órajel kicsit mértékelve lesz, ki tudja-e futni magát a 940XM. -
vicze
félisten
Semmi köze nincs az integrált RAM-nak a vékonyításhoz, a Macbook is vastagabb lett végül.
Ez már régen a hatékonyságról szól. Nagyon nem izzadság szag, hanem elértük a rendszer korlátait, abban is jól látszik, hogy a desktop elég rég kullog a laptop RAM sebességek után. Ráadásul minél heterogénebb a compute az adott SoC-ban a RAM annál jobban számít. De már X1C-nél is mindig érezni lehetett hogy pattogósabb gyorsabb kevesebbet gondolkodik, pedig a tesztekben kozel azonos, csak RAM tesztekben letolta a simákat az integrált magas frekis RAM miatt.Snapi X1 mellé se véletlen került 8450-as RAM.
-
válasz
Raymond #123949 üzenetére
Sima almás teszt Pro és Max között, ahol az M1 / M2 esetén csak a CPU ugyanaz, csak a RAM és a GPU erősebb. Persze ez se az igazi, hiszen baromi sok sávszélt kap a Pro CPU-ja is, nincs olyan Apple Silicon, ahol ne jutna jóval több RAM sávszél egy CPU magra, mint PC-n.
-
azbest
félisten
válasz
lezso6 #123945 üzenetére
lpddr5-nél ha jól értem, amúgy az a trükk, hogy egy chip több bites, vagy több rétegben van benne több chip egy tokban. És van hogy annak az órajelét sokkal magasabbra tolják, mint a mudulosét. Általában arra hivatkozva, hogy közelebb van a procihoz integrálva. De az új formátumú, cserélhető lpddr5-öt elnézve ez sem feltétlen igaz, nincs közelebb.
Meg ugye, ha nem sávszélesség rovására kevesebb a ram chip, akkor lehet párhuzamosítani, szélesebb adatbuszt csinálni kis helyen.
Az apple procinál 256 és 512 bites buszszélességet írnak. Ott ugye nem csak a közelség, hanem a nagyon sok pici lábuk miatt is kell ilyen integráltság.
-
válasz
Reggie0 #123943 üzenetére
Kicsit off, de ott az Apple Silicon, lehet az M1/M2/M3 processzoraik pont azért olyan gyorsak, mert nagyobb a memória sávszél?
Példának okáért vegyük az Intel utóbbi csúcsprocijait, 80-90 GB/s RAM sávszél van sima DDR5-tel. LPDDR5(X) esetén lehet ~120 GB/s körül, de ez ritkább. Na ehhez képest már az M1/M2/M3 Max egyaránt képes 400 GB/s-ra, ez simán 4-5x (!!!) jobb nyers sávszélben, ami nagyon-nagyon komoly különbség.
Tudom, leginkább a GPU miatt lehet erre szükség, de simán elképzelhetőnek tartom, hogy a CPU is képes hasznosítani.
-
gaborbol
őstag
Cégekről beszélünk, ahol ez a művelet úgy kezdődik hogy beszerzés... Nem 10perc lesz, hanem hetek, rosszabb esetben hónapok."
Egy maréknyi memóriának szvsz mindig ott kellene lennie a polcon, és akkor nincs is miről beszélni...Nekem szervizeskent az a gondom ezzel, hogy a laptop az esetek nagyreszeben olyannal van aki tavolrol dolgozik, azt lezongorazni hogy melyik iroda van hozza legkozelebb, akkor oda vigye be a laptop egy adott napon adott idoben, tehat ott varnia kene valakinek, de ez az esetek feleben nem szokott mukodni. Oda inkabb ki kell kuldenem egy masik gepet mielott a user odaerne, hogy ha keseki vagy aznap nem jelenik meg akkor mukodo geppel tavozzon onnan es ne kezdodjon elorol az eljaras.
Rengeteg a szopas vele, a posta draga es idoigenyes, egy sima irodistaval ezt meg meg lehet csinalni, de egy dokinak vagy ugyvednek nem tudom azt mondani, hogy hozza mar be a gepet kedd reggel a depoba. Azt csak a helyszinen lehet buzeralni, he eppen mut vagy klienssel van akkor volt mar hogy a folyoson ultem 1.5 orat, mert azt mondta, hogy ameddig memoria csere utan be nem lep a profiljaba es meg nem gyozodik, hogy minden patentul meg addig nem megyek sehova -
Reggie0
félisten
"Valóban gyorsabb lehet, ugyanakkor ennek ritkán van gyakorlati haszna, kivéve az integrált VGA erőteljes igénybevétele, ami eléggé rétegigény."
Ha ez igy lenne, akkor nem kene L1/L2/L3 cache se. Csak addig retegigeny, amig ki nem hasznaljak a szoftverek. Marpedig akkor lesz altalanosan kihasznalva, ha altalanosan el is terjedt. Majd a lokal AI-val most ugyis lesz egy kis atrendezodes.
-
zsolti75
senior tag
Egy dolgot nem vesztek figyelembe. Azt, hogy ezek a fejlesztések, mint sodimm/forrasztott, cserélhető/forrasztott gpu, nem a felhasználó örömét szolgálják, hanem mi éri meg jobban a gyártónak.
Ha teszem fel egy T14s-nél van 2fajta cpu, 3fajta méretű ram, akkor forrasztunk, mert 6féle lapot kell gyártani. Viszont egy P16-nál van 8-192GB-ig ram opció és 6féle cpu, akkor sodimm lesz, mert annyi féle lapot az isten sem szeretne legyártani. -
HSM
félisten
válasz
Reggie0 #123940 üzenetére
"VGA-nal is tuleljuk, hogy nem lehet boviteni a memoriajat."
VGA-t kicsit egyszerűbb cserélni, mint komplett laptopot...
Valóban gyorsabb lehet, ugyanakkor ennek ritkán van gyakorlati haszna, kivéve az integrált VGA erőteljes igénybevétele, ami eléggé rétegigény.
Én továbbra is azt látom, hogy izzadtságszagú semmiért van beáldozva egy felhasználói szempontból igen hasznos lehetőség. Persze, elég nyilvánvaló, mi állhat a dolog hátterében, hiszen profitorientált vállalatokról beszélünk...
-
válasz
Francia91 #123936 üzenetére
Köszi, vettem is egyet vaterán párezerért.
#123937azbest: Sajna nem, 230-as giga töltője van. Igencsak el van farkalva a power managementje a gépnek.
Előző tulaja adott hozzá egy valag cuccot, közte archivált fórumbejegyzéseket is egy kínai fórumról ahol egy modder ugyanerre panaszkodva csinált egy BIOSt, ami undervoltolja az MXM GPU-t, hogy maradjon power a procinak. Egyúttal kivágta belőle az ME-t és egyéb bloatot.
BIN formátumú BIOS file, nem találtam eszközt, amivel eeprom programmer nélkül fel lehetne tenni a gépre, de ki akarom majd próbálni a javításra szoruló 701-emnél, a fő gépet nem abajgatnám most ezzel.Most úgy használom, hogy XTU-val a proci szorzót erősen megnyirbálom, a GPU-nak pedig picit visszaveszem az órajeleit (régebbi játékokhoz pedig limitálom nvidia inspectorral alacsonyabb power levelre), de így értelemszerűen nem tudja kifutni magát a gép.
Szóval mielőtt KillHates mesterhez megy a vas BIOS-t programozni, kipróbálom, hogy a legkisebb procival hogyan működik. Illetve beteszem majd a gyengébb GPU-t (2800M, most a 3800M van benne, ami minimálisan gyorsabb, de sokkal jobban fűt
).
-
HSM
félisten
válasz
vicze #123928 üzenetére
"Cégekről beszélünk, ahol ez a művelet úgy kezdődik hogy beszerzés... Nem 10perc lesz, hanem hetek, rosszabb esetben hónapok."
Egy maréknyi memóriának szvsz mindig ott kellene lennie a polcon, és akkor nincs is miről beszélni..."Egyszerűen nem olyan egyesszerű esz, hogy gyártótól minding szar venni"
Nem állítottam semmi ilyesmit. Az állításom az volt, hogy ha nem bővíthető a gép memóriája, azzal több szempontból is hátrányba kerül a vásárló. Ezek közül csak egy potenciális hátrány, hogy időnként a gyártó vastagon túlárazza a bővítési opciót a piaci független árakhoz képest. Ami viszont biztos, hogy ha integrált a ram, akkor a pici áron való bővítést, mint lehetőséget azonnal buktad."Én megoldom neked 3-5perc alatt, mérheted.
Ha tudod, hogy hol mi van 0 probléma van vele"
Nekem bizony a mai napig meggyűlik a bajom a T490/T14 G1/T14 G2 szétpattintgatásával, pedig tudom, mi hol van bennük és elég régóta szerelgetek notebookokat. Lehet, hogy 10+ darab szétszedése után nekem is meglenne 3-5 perc alatt, viszont eddig csak 4X szedtem szét ilyen gépet, ennyi rutinból viszont egy rémálom volt, és masszívan egy óra feletti szintidővel.Mindig van néhány pöcök, hogy hiába követem betűre a szervíz utasítást, csak nem hajlandó szépen elengedni, én pedig inkább nekifutok újra és újra, de ne törjön bele... Hasonló rutinnal/körülmények között viszont a T460s/T480s gyerekjáték.
"ha a CPU-ra lesz integrálva a RAM"
Majd lehet örülni, hogy 0.1mm-el ismét vékonyabbak lettek a gépek. És lehet majd nagyokat szívni, amikor elfogyott a bővíthetetlen ram. -
azbest
félisten
válasz
FoxiestFox #123935 üzenetére
valamelyik kortárs thinkpaddel (t410?) nem kompatibilis a cpu része?
Nem a táp kevés, hogy felengedje jobban? -
Francia91
veterán
válasz
FoxiestFox #123935 üzenetére
-
Tudja valaki, hogy lehet kideríteni, mi a leglassabb / legalacsonyabb fogyasztású CPU amit be lehet tenni egy laptopba?
Az egyik W701-embe keresnék egy kicsi CPU-t ami nem zabál annyit, mint a benne lévő 940XM (55W TDP), merthogy ez kieszi a delejből a gpu-t, vagyis fordítva, ha egyszerre terhelem a kettőt, a gpu pörög, a cpu pedig lockol 1.2 GHz-re amíg a load nem enyhül (power throttle)
Erre elvileg van BIOS hack a géphez, de kipróbálnám, hogy fennáll-e a dolog olyan CPU-val is, ami kevesebbet eszik. Pl volt ez a gép 720QM-mel is, az 45W TDP, viszont kíváncsi lennék, létezett-e ennél is lassabb, de még valós négymagos, amit be lehetne cuppantani. -
Gondwana
addikt
válasz
donjohnson #123931 üzenetére
MikroSD nálam nem opció. MLC 3D VNAND tudtommal még nincs a piacon. TLC/QLC-re pedig még saját részre se fotózok, de másnak még kevésbé. Ha egy negatív laborálásnál fényt kapott, azzal 36 kockát lehetett bukni. Egy Schrödinger-mikroSD-vel párezret is.
Csak belső olvasó opció. (we build it in)
Akkor maradok a T480-nál, kár, hogy 2560x1440 kijelzővel csak ez a szerencsétlen Kaby Lame i7-8550U elérhető, pedig gyakorlatban az i5-8350U gyorsabb lenne - később throttlingol.
(De azért köszi, hogy foglalkoztál a kérdésemmel) -
kacsento1
senior tag
válasz
donjohnson #123931 üzenetére
Íratlan szabály, hogy fényképezőbe nem rakunk adapteres kártyát.
-
azbest
félisten
válasz
vicze #123928 üzenetére
Nem tudom mi lesz a jövőben, Lunar Lake és utána, ha a CPU-ra lesz integrálva a RAM, és úgy néz ki elég standard lesz mobil fronton.
Legalább egyszerű lesz a gari, visza sem kell küldeni, csak egy videót készíteni, ahogy egy ollóval kettévágod a gépet és küldenek helyette másikat
-
vicze
félisten
"Egy T460s/T480s memória bővítése túlzás nélkül mondhatom, hogy maximum 10 perc kényelmesen"
Cégekről beszélünk, ahol ez a művelet úgy kezdődik hogy beszerzés... Nem 10perc lesz, hanem hetek, rosszabb esetben hónapok.
Beszerzés pedig nem a legolcsóbb Amazon találatot rendeli, hanem jobb esetben engedélyezett beszállítótól, rosszabb esetben csak Lenovo-tól.Szerintem végig zongoráztuk a DDR4 és DDR5-tel is a dolgot. Jelenleg Lenovo követi az árakat és a gyártói felár vagy nincs vagy minimális. Csak mondom, hogy volt már, hogy Lenovo-tól rendeltem RAM-ot, mert volt egy piaci kompenzáció (aka kártelezés), és Lenovo-nál a lassabb frissítés miatt olcsóbb volt. Egyszerűen nem olyan egyesszerű esz, hogy gyártótól minding szar venni, nem Apple.
"Egy T14 esetében szerencsétlen esetben több, mint egy órás szenvedés"
Én megoldom neked 3-5perc alatt, mérheted.Ha tudod, hogy hol mi van 0 probléma van vele. Illet érezhetően javítottak rajta még a T490 idején is, a későbbi gépeken már egyszerűbb volt. A T14 és utána nem hiszem, hogy sok gond lett volna, de lehet már csak gyakorlatom volt a T490-nel. Amúgy a T440-T480-at(minden közte) lényegesen rosszabb szétszedni a középső pöckök miatt, minding agyfaszt kapok tőle, szerencsésre egy idő után kikopnak.
Úgy vannak tervezve a gépek, hogy ha tudod mit csinálsz akkor 30percnél semmi se tarthat tovább, alaplap tart a legtovább a sok csavar és a csatakozók miatt, minden más elég egyszerű.
Nem tudom mi lesz a jövőben, Lunar Lake és utána, ha a CPU-ra lesz integrálva a RAM, és úgy néz ki elég standard lesz mobil fronton. Kösz Apple.
-
Gondwana
addikt
válasz
McJoker #123922 üzenetére
Szabvány USB-C-ből is van, ami 5V, 9V, 12V, 15V és 20V DC. ThinkPadekhez csak ez utóbbi jó. Egy időben olyan powerbankot kerestem, ami ki tud adni 20V DC-t, de overkill lett volna, mert kapott a T480-am egy 61++ külső akkut (pont akkoriban szórták sokfelé bruttó 22.000-ért darabját)
-
HSM
félisten
válasz
vicze #123863 üzenetére
Néhány napos késéssel, de ehhez hozzáfűznék néhány gondolatot.
"Nyilván láttam fillér b@szást, de most őszintén van pénzügyi értelme?"
Az okfejtésedből kimaradt egy óriási szempont, mégpedig az a piaci sajátosság, miszerint a friss memória-technológia megjelenésekor gyakran kegyetlenül drága, és szintén gyakran előfordul, hogy megjelenéskor nem is elérhetőek a későbbi nagyobb méretek. Nem ritka, hogy 1-2 évvel később már kevesebb, mint fele áron megkapod ugyanazt, 2-3 évvel később pedig akár dupla méretű modulok is megjelennek a piacon.
Ha egyből a max mérettel veszed meg, az egy új, drága memória technológia mellett igen drága lehet, és méretet bukhatsz a később elérhető méret variánsokhoz képest. Tehát lényegesen rosszabbul jártál." 87milla, +20EUR a 8GB(19.50 német amazonon a legolcsóbb, hol a gyártói fel ár?) és így 2,4milla"
Ez így jól hangzik, hiszen "csak" 16GB-ra bővítünk 8GB-os gépeket. De ha elfogy később jelentős számú felhasználónak nem lesz elég a 16GB, akkor relatív nagyon drága lesz ezeket kicserélni egy egyszerű memóriabővítés helyett. Szintén jóval vastagabb lesz a felár, ha mondjuk 'előrelátásból' egyből kimaxolva rendeled, ha jól számolom, máris 11M plusz jönne a 87M-s alapárra (kb. +10% felár), és ne felejtsük, hogy egy mára pofátlanul olcsóvá vált DDR4 verzióról beszélünk...."Na most mennyibe fog kerülni ha ezt utólagosan kell megcsinálni? Mennyi a munkaóra, idő és így költség?"
Ezt a pattintgatós szerelhetőségi rémálmot kellene elengedni, vagy kicsit finomítani rajta, és máris reálisabb alternatíva lehetne. Egy T460s/T480s memória bővítése túlzás nélkül mondhatom, hogy maximum 10 perc kényelmesen, ha nem először csinálod. Ez bőven megérné szvsz. Egy T14 esetében szerencsétlen esetben több, mint egy órás szenvedés, miközben egyenként megy a küzdelem a pöckökkel... Így persze már nem olyan egyértelmű a kép. -
McJoker
tag
Sziasztok!
Barátnőm sikeresen az irodában hagyta a T15 Thinkpadjének töltőjét (USB C-s már), az irodába nem megy egy darabig, dolgoznia kell, vehetek hozzá/használhatja univerzális 65 Watt-os töltővel amíg nem szerzi vissza az eredeti töltőjét? -
mrgergoke
aktív tag
Sziasztok! Nem szeretnék wall of textet ide bemásolni, ezért csak linkelem, de ha erre tudtok esetleg egy jó Thinkpad tippet adni (vagy hogy mit kerüljek, hogyan keressek stb.), hálás lennék érte!
-
Reggie0
félisten
válasz
vargas0502 #123915 üzenetére
Bar nem lehetetlen, de azert meglepodnek, ha ez szoftveres problema lenne.
-
válasz
99% hogy az öregedő tápáramköre kicsit magához tért mert piszkálgattad, és a mélyén meghúzódó probléma nem tűnt el.
De ne úgy legyen.
Most így első blikkre nem tudom, de ha abban moduláris a power modul, akkor még lehet hogy nem akkora szopacs megjavítani, ha alaplapra van integrálva minden, már egy szimpla recap is PITA. -
zsolti75
senior tag
válasz
donjohnson #123916 üzenetére
W95 időkben még nem volt összekötve a bios-al, acpi-al az oprendszer.
Egyszerűen csak járatni kellet egy kicsit és valamelyik áramkör helyreállt.
Annak idején erről szólt egy telepítés. Volt hogy sokadik próbálkozásra állt össze minden. -
vargas0502
tag
válasz
donjohnson #123916 üzenetére
Hát jól elkefélte akkor a dolgokat az angol admin..
A lényeg, hogy most jó.
-
donjohnson
addikt
válasz
ezen semmi meglepő nincs pedig. van hogy össze-vissza driverezett gépeknél csak a windows reinstall segít.
-
vargas0502
tag
válasz
Reggie0 #123912 üzenetére
Most dobtam le az ékszíjat...., folytatván a tegnap sztorit. Gondoltam ma leformázom a HDD-t a gépben és csinálok egy friss Win95 install-t az NT helyett (ezzel érkezett). Meg is csináltam aztán elkezdtem gondolkodni, hogy milyen apróságokat lehetne még kipróbálni a tegnapi napon kifejtett probléma felderítésében. Mondom az install után, hogy elteszem a töltőt mert kész vagyok és még eszembe jutott utána rá egy fél órára, hogy fel kéne pakolni egy-két dolgot a gépre. Teljesen kiment a fejemből a probléma és indítottam a gépet áramforrás nélkül úgy, hogy csak az aksi volt bene és tökéletesen elindult.
Nem gondolnám, hogy a formatálás ás a clean install Win95 segített,de most boldogság van. Az is igaz továbbra sem tudom mi volt a gond,de a lényeg, hogy működik. -
Reggie0
félisten
válasz
vargas0502 #123907 üzenetére
Merd meg, hogy az embedded controllernek megvan-e a tapfeszultsege akkurol. Azt altalaban minden tapforrasrol szokas diodazni, vagy az ujabb gepeken kozvetlen be vannak kotve az EC-be es onnan stabilizalja maganak a tapot.
-
vargas0502
tag
válasz
donjohnson #123910 üzenetére
Sajnos ez sem jött be.
-
donjohnson
addikt
válasz
ha kiveszed az akksit és utána visszarakod akkor elindul a bekapcsoló gombbal?
ha igen, akkor tegyél rá valami fizikai kapcsolót ami leválasztja az akksiról.
ha az van amit FoxiestFox ír, akkor lehet hogy várni is kell pár percet amíg kimegy a kondikból a töltés.
kivenni az akksit, várni pár percet, visszarakni az akksit és úgy indítani próbálni. -
vargas0502
tag
válasz
FoxiestFox #123908 üzenetére
Köszi az infót, utána olvasok.
-
válasz
Volt ugyanilyen tünettel 760-am, sose oldódott meg.
Az én tippem a power circuiton lévő kondik. -
vargas0502
tag
Sziasztok!
Adott egy IBM Thinkpad 770-es gép.
A gép valamilyen oknál fogva nem kapcsol be amikor aksiról szeretném használni. A ssavar a dologban a következő ill. ezeket már lepróbáltam.
1) Az aksi veszi a töltést, fel is lehet tölteni.
2) Amikor pl. fel van töltve kb. 50%-ra (de ez lehet akár 20%-is nem ez a lényeg) akkor ha kihúzom a töltőkábelt a csatiból továbbra is megy és tartja a százalékot, szépen "normálisan" merül a használat közben.
3) Kipróbáltam aksi nélkül is csak áramforrásról, hogy esetleg nem-e a bekapcsoló gomb hibásodott meg,de akkor egyből indul gond nélkül.
4) Tettem bele másik memóriát is hátha az okoz valami hibát (selfteszt lefuttatva és nincs gond.)
5) Futtattam a beépített selftesztet amire lehetett, proci, memória,hdd,stb... itt sincs gond a gép szerint.
6) Amikor a második pontban leírta folyamat után pl. OS-ből újraindítom gond nélkül megy aksiról, de ha utána kikapcsolom akkor már nem indul az aksiról.
Nem igazán értek az elektronikai részéhez, ennyit tudtam így első körben elvégezni / tesztelni.
Ja, cmos elem le van merülve, a battery elem nincs szétfolyva és az aksi sincs még csak felpúposodva sem.
Sajnos másik aksival nincs opcióm kipróbálni.
Ötletek esetleg, hogy mérőműszer nélkül mit lehetne még kipróbálni?
Előre is köszönöm a segítséget. -
BTom1970
aktív tag
Nagyon csöndes, végülis nem zavaró.
Akkor inkább nem használom, köszi a válaszokat!
T500-on használtam előtte. -
donjohnson
addikt
válasz
BTom1970 #123899 üzenetére
nézd meg ezzel:
TPFanControl v0.64 - dual fanvagy ezzel:
TPFanCtrl2 - V2.1.5ha így önmagában kicsomagolva nem indul, akkor másold rá az exe fájlt és az ini fájlt a meglévő telepítésre (program files mappa). előtte persze zárd be a programot a killtpfc.bat-tal.
a 0-7 azok a manauális fokozatok. úgy nem sok értelme van ha kézzel állítgatod mindig.
0 az a 0 rpm (egyhelyben áll) és aztán 2000, 3000, 5000 rpm fordulat ahogy növekszik stb. -
-
totron
addikt
válasz
BTom1970 #123900 üzenetére
Nézd, ha inkompatibilis veled a ventilátor/ház okozta zaj, vagyis ha nem kapcsol be túl gyakran, akkor hagyd a saját vezérlésén. Ha túl sok a zaj, akkor fojtsd le ideig-óriáig, bár necces, ha nem megy a Smart mód, tényleg az volna a lényege a szoftvernek. Idő, míg kitapasztalja az ember, hogy egyénileg milyen számokat állít be az .ini fájlban (neked erre az infó szerint még várni kell).
Új hozzászólás Aktív témák
- Acer NITRO V 16 Gamer Tervező Laptop -35% 16" RYZEN 7 8845HS 16/1TB NVIDIA 4060 8GB FHD+ 165Hz
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- LEÁRAZVA Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/512 NVIDIA T1200 4GB FHD
- Gamer laptop eladó teljesen új bekapcsolva se volt 2025.04.29 lett vásárolva
- Acer Aspire 3 - Netezős laptop (i3 + 256GB SSD + Win 11 + HD)
- BESZÁMÍTÁS! ARCTIC Liquid Freezer II 420 vízhűtés garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U759 - i3-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Villámgyors memória, ami megváltoztatja a játékot! RENDELÈSRE!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256GB SSD + 1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest