- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Híres régészprofesszor segíti a GeForce-ok eladását
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz pengegyerek #13050 üzenetére
Hát szerintem baja lesz.
Milyen HDD? Mikori? Garanica?Hány %-osnak írja HDSentinel a kondícióját?
Szektorhibák vannak? Nem nő a számuk napról napra?[ Szerkesztve ]
Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
Nowhere
tag
Sziasztok!
Van egy Samsung HD753LJ (750GB)-os merevlemezem. Valami oknál fogva a max írás/olvasás 4,1MB/s a HDtune szerint. Ami még felűnt a másik kettő vincseszteremhez képest (500 és 1terrás, szintén samsungok), hogy UDMA Mode 8 van kiírva, míg a többinél UDMA Mode 5. Lehet ezen a horror lassú sebességen változtatni pozitív irányba? Fogalmam sincs mi lehet a hiba. Sata-s cuccokról van szó egyébként.
Köszönöm a segítséget! -
betyarr
veterán
üdv!
ha fejjel lefelé van a hdd a gépben,az árt neki,vagy teljesen mindegy?
-
sambala
csendes tag
Sziasztok!
Szakértelmetekre lenne szükségem!
Van egy 160 gigás ide hitachi winyo a régi gépbe! Sajnos tudtuk h rossz,de hirtelen meg is halt! Viszont a baja nem tünik egy laikus szemmel olyan katasztrofálisnak.
Úgyanis a hdd áramellátásával volt baj mindig, hol érintkezett hol nem, ha megmozgattuk a táp vezetéket jo lett, felpörögött újra!
Na sajna már nem pörög sehse, be se kapcsol! Megláttuk a hiba okát jobb szemrevételezéssel és rájöttünki, hogy a 4 kis pici aluminuim pöcökből ami az áram 4 száljátol jönn, h el van belőle törve kettő! Sajnos egyértelmű a hiba mert a kezdetektől rohadt nehezen jött ki a táp belőle, szinte ki kellett szakítani.! Próbáltuk megcinelni, sikerült is, viszont a vinyo nem kap áramot, fel se pötög!
Viszont az adatok amik meg rajta vannak, sajna elég fontosak...hozzáteszem már volt rola egy biztonsági mentés, de azota nyilván mentek rá adatok és azok nagyon kellenének!
Kérdés! Sztetek valahogy meg tudják oldani a hibát? Én arra gondoltam, hogyha találnék uilyen vinyot annak az aljárol leszedhetnénk a panelt, kicserélnénk és kész.. mert csak áramot nem kap!
Szerintetek? Ötlet? Hol tudnak segíteni? -
törölt tag
válasz sambala #13054 üzenetére
hát ugyebár kezdhetném azzal, hogy döglődő vinyóra abszolute semmilyen "fontos" adatot nem teszünk , de nem kezdem azzal
a lényeg a lényeg, hogy valóban meghalhat az elektronika attól, hogy "szakaszosan" kap áramot....
érdemes körülnézni a vaterán, teszveszen ilyen helyeken ugyanolyan vinyóért mint a tied s valóban az elektronika kicserélésével elég sok esély van arra, hogy sikerül elindítani a régit.jah, és miért "sajnos tudtuk hogy rossz" ? az nem sajos ha az ember tudja hogy valami rossz, az inkább hálisten, hisz lehet számítani bármire
[ Szerkesztve ]
-
-
veterán
-
veterán
-
betyarr
veterán
válasz Thunderzolee #13061 üzenetére
köszönöm a választ!
-
veterán
válasz sambala #13054 üzenetére
Ráforrasztani nem tudod a vezetékeket?
Elvágsz egy molex csatit, és rátoldozod.. legalább az adatmentés idejére.Az aprók közt meg vannak akik foglalkoznak direkt HDD adatmentéssel:
Hóember. Ő egy nagyágyú.Ez is az Ő hirdetése:
hardverapro.hu/apro/adatmentes_adatmentest_vallalok_formazott_letorolt/friss.htmlEsetleg még ezeket nézd meg:
hardverapro.hu/apro/hibas_vinyok_elektronikanak_adatmentehez/friss.htmlJavíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
pengegyerek
aktív tag
válasz Thunderzolee #13051 üzenetére
Üdv 2 éves Maxtor 250 gigás gari nincs rá és most olyat csinál, hogy ha enteni akarok rá, vagy filmet nézni róla akkor iszonyúan szaggat az egész gép. 2 partícióra van osztva az nem lehet a baja?
"Aki pálinkát iszik a temetőbe kiviszik ki pálinkát nem iszik azt is oda temetik."
-
Veron
addikt
Sziasztok!
A segítségetek szeretném kérni.
Van egy FuSi Amilo L7310-es noti, amiben egy 60 GB-os IDE Samsung vinyo ketyeg. 3 évig semmi gond nem volt a HDD-vel, de olyan bő 1 hónapja kezdte el azt, hogy bootoláskor kérés nélkül néha feldobta a boot menüt. Ekkora a "storage"-t választva szépen elindult az XP. Nem értettem ezt a tünetet, de különösebb gondot nem okozott, nem foglalkoztam vele tovább, hiszen csak random csinálta.
Aztán kb. 1-2 hete majdnem ugyanezt a hibát produkálja, azzal a különbséggel, hogy hiába választom a vinyót, nem bootol róla. Belenézek a BIOS-ba látom, hogy fel sem ismeri a HDD-t. Most ott tartunk, hogy 5 bekapcsolásból kb. 4-szer nem ismeri fel, ha éppen sikerül neki, akkor természetesen az XP is elindul.
Havertól kölcsönkértem a 30 GB-os IDE FuSi vinyóját, amit gond nélkül szépen tudok használni.
Tudnátok segíteni, ezen misztikus hiba kiküszöbölésében? Gondolom egy új winchester vásárlása megoldaná a gondomat, de nem szeretnék hanyatt-homlok rohanni egy újért, ha meg lehet oldani.
Köszönöm!
Veron"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
DamienIII
csendes tag
Sziasztok !!
Szeretnék segitséget kérni (előre is elnézést kérek ha nem ide tartozik)
az a problémám hogy van egy terrás külső usb-s vinyóm és az eggyik particióval valami gond van nem engedi töredezettségmenteseíteni kiirja hogy futtassam a checkdisk-et.
Nos az megvolt és mégsem enged tö. mentesíteni mindig kiirja akárhányszor megcsinálom. Tudtok valami módszert amivel kijavithatom???????Előre is köszönöm!
-
pengegyerek
aktív tag
válasz Thunderzolee #13051 üzenetére
"Aki pálinkát iszik a temetőbe kiviszik ki pálinkát nem iszik azt is oda temetik."
-
sambala
csendes tag
válasz Thunderzolee #13064 üzenetére
köszönöm a segítséget, utána járok
elvileg odacineltük de semmi, ezt a zöld lapocskát meg leszedni sem tudom spec csavarhúzó nélkül:S -
veterán
-
veterán
válasz pengegyerek #13069 üzenetére
Milyen kábellel van összekötve?
Azt látom, h IDE szalagkábel, nekem akkor írt ki ilyet, mikor majdnem 1méteres vezetéket használtam, ráadásul a régi, 40erest. (Toronyházban csak az ért fel a ház tetején levő mobilrackekhez).Próbáld meg a kábelcserét, lehet, h kontakthibás/szakadt.
Van még valami azon a kábelen?
Jumper jól van feltéve?Illetve még víruskeresést is kellene futtatni az adott HDD-n, az is megállíthatja a gépet. És a tápkábelt is ellenőrizd le.
De most néztem, h ez volt az eredeti kérdésed:
itcafe.hu/tema/hdd_problema_segitsetek/hsz_13047-13047.htmlHát ha a feneti kábelcserék, ellenőrzések, vírusirtás nem vezet eredményre akkor valószínűleg az a baja a HDD-nek, amit ezen a képen mutattál.
Több ötletem nincs.Vannak itt HDD guruk, nem tudom, nekik mi a véleményük.
-
veterán
HD Sentinel mit ír ki a HDD-re?
-
Veron
addikt
válasz Thunderzolee #13073 üzenetére
készítettem egy riportot, bemásolom a szerintem legrelevánsabbakat. ha valamit kihagytam, szólj és bemásolom azt is!
-- Fizikai Lemez Információ - Lemez: #0: SAMSUNG MP0603H --
Lemez sorszám . . . . . . . . . . . . . . : 0
Interfész . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . : IDE/ATA
Lemez vezérlő . . . . . . . . . . . . . . .. . : VIA Bus Master IDE-vezérlő (ATA)
Lemez pozíció . . . . . . . . . . . . . . . . : 0, Device: 0
Lemez modelszám . . . . . . . . . . . . . : SAMSUNG MP0603H
Lemez revízió . . . . . . . . . . . . . . . . . : UD100-14
Lemez sorozatszám . . . . . . . . . . . . : S03ZJ10YC04485
Teljes méret . . . . . . . . . . . . . . . . . .. : 57270 MB
Energiatakarékossági üzemmód . . . .. : Aktív
Jelenlegi hőmérséklet . . . . . . . . . . . : 26 °C
Működési idő . . . . . . . . . . . . . . . . . . : 150 nap, 10 óra, 12 perc
Becsült hátralévő élettartam . . . . . . .. : 820 nap
Kondíció . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : ##############------ 70 % (Jó)
Teljesítmény . . . . . . . . . . . . . . . . . . : #################### 100 % (Kiváló)A merevlemez 69 alkalommal vizsgált meg gyanús adatszektorokat. A vizsgált terület hibátlannak minősült. Ezen a ponton a merevlemez garanciális cseréje még nem lehetséges, csak ha a kondíció tovább csökken. Ajánlatos a merevlemez naplójának bizonyos időközönkénti figyelése. A program itt tárolja az esetlegesen előforduló újabb problémákat.
Ajánlatos a lemez állapotának folyamatos ellenőrzése.[ Szerkesztve ]
"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
veterán
Ohh... hát én nem vagyok ám ilyen HDD guru, csak abból amit leírtál, logikusnak tűnt, h a merevlemezed hibás.
Pláne ha kipróbáltad egy másikkal, amivel meg tökéletesen működött a noti.
Mennyi ideig használtad a kölcsön-winchesterrel?
Ha elég sokáig, és úgy gondolod kizárhatsz más hibát, akkor szerezz be egy másik merevlemezt.8-10ezerért már sokkal nagyobb kapacitásúakat kínálnak.
Esetleg itt az apróban is kereshetsz, itt is van sok:
hardverapro.hu/aprok/hardver/merevlemezek/notebook_hdd_2_5/listaz.phpA merevlemez bármikor meghalhat, hiába csak 2 éves.
Amiket bemásoltál, azok nem a hibákat mutatják, csupán az adatait a lemeznek, a "S.M.A.R.T." fület nyisd meg, és itt nézd meg van-e hiba valahol:
SMART fül
Esetleg még a "Napló" is tartalmazhat információkat.A kondíció már nem 100%-os, ez épp elég ok arra, h elgondolkodjon az ember, érdemes-e kockáztatnia az adatait.
Lecseréled, aztán ennek a félig meddig hibásnak meg veszel egy USB-s külső HDD-keretet, és használhatod mobil-rackként pendrive helyett.Nem hiszem, h más okozta volna a problémát.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Thunderzolee #13075 üzenetére
Próbáld még ki a "rövid önteszt" funkciót, fent van a menüsorban a "Fájl" pontban.
-
liksoft
nagyúr
-
pengegyerek
aktív tag
válasz Thunderzolee #13072 üzenetére
Üdv megint szétszedtem a gépet és szerintem az volt a baja, hogy rgy kábelt nem ott vezettem el ahol kellett volna és így feszült nem csatlakozott rendesen de most már jó. És köszi a segítséget.
-
mno
tag
Üdv
Az alábbi a problémám. Van egy kis régi letöltősgépem, 900as cerka, egy bizonyos PcPartner alaplap, Via vt82c69 chipsettel, 512M sdram, Ati 9200es agp kari, szóval régi, de csendes és keveset fogyasztó cuccos, egy 80Gigás ata Maxtor winyóval. Na ezen viszont már elég sok badsector volt(2-3ezer), hd sentinel már meghibásodást jósolt, ezért elhatároztam veszek bele egy vinyót kis pénzért, használtat. Meg is történt egy Seagate 320Gigást vettem bele innen PHról. Első windows telepítés(XPSP3as), partíció létrehozva, ntfs teljes formázás, megvan, fájlok másolássa, ez is rendben, első újraindulás után: hiányzó ntldr. Én már mindennel próbálkoztam de nem akar sikerülni. Megnéztem winyót gépben, teljesen hibátlan, bad sector mentes, látja is 320Gigát. Sőt ott van rajta félig kész windows és az ntldr file is. Kerítettem kölcsön havertól egy 160as ugyancsak Seagatet arra símán felment windows, egy Samsung 160asra is símán sikerült, előkerült egy 2Gigás IBM (h)őskorból, de azzal is minden oké volt. Reménytelen, feladom, szerintem ez a lap nem tud mit kezdeni 320assal, biost nem találok ehhez a régi laphoz, valakinek valami bíztató ötlete
Joe
-
ChrissTa
tag
Sziasztok!
A gépem egyszercsak újraindult, és elszállt egy kék halál képernyővel (Win XP SP3). Utána induláskor a vinyóm (Samsung F1 HD753LJ) kiadott egy fura kattanáshoz hasonló hangot, de elindult rendesen a rendszer (azóta csendesen teszi a dolgát). A HD Sentinellel csináltam egy rövid öntesztet, ami nem futott végig. Az eredmény: Sikertelen olvasó egység hibája miatt. Ezután pedig a megjelent egy hibás szektor (a rendszer partíció közepén). Ezeknek a hibás szektoroknak nem kellene automatikusan áthelyeződniük a tartalék területre? Legalábbis a régebbi vinyóimnál ezek tartalma átkerült a tartalék területre, és a reallocated sectors count értéke növekedett. Most ehelyett az offline uncorrecable sector count növekedett 1-el. Ez utalhat más hibára is felület hibán kívül?
A vinyó még garis, de nem hiszem, hogy 1 hibás szektor miatt kicserélnék. Ráadásul, most az adatokat sem igazán tudom hova tenni róla (a rendszer is ezen van jelenleg), és egy-két áthelyezett szektorral együtt tudok élni, ha nem szaporodnak.
Még egy érdekesség, amit nem tapasztaltam eddig. A start/stop count és a power on time count értéke nem növekszik tovább ennél a vinyónál, pedig még csak 1,5 éves. Ez jelent valamit? Vagy egyszerűen csak hibás a SMART adat? Létezik olyan progi, amivel lehet diagnosztikát végezni, anélkül, hogy adatvesztést okozna?
Előre is köszi a válaszokat. Bocsi, kicsit hosszúra sikeredett.
[ Szerkesztve ]
-
Imco
őstag
-
liksoft
nagyúr
Régi gép esetén ha a BIOS nem kezelte teljesen a drive-ot, a BIOS-ban ki kellett tiltani a drive detektálását, de az IDE csatornát nem. Így az OS elérte, de a BIOS nem tudott róla. Az EnableBigLBA-t engedélyezni kell (OS verziótól függ), és kezeli a régi gép is a nagy winyókat.
A gond, hogy ilyenkor nem lehet rendszert tenni rá, hiszen a BIOS nem látja, nincs mit indítani. A megoldás egy kicsi winyó a rendszernek, ez pár gigás lehet, és a második IDE csatornára tenni a nagy winyót letiltott BIOS detekt mellett. Ilyenkor fel kell telepíteni az OS-t, engedélyezni a nygy winyók kezelését, majd ezután a rendszerbe tenni a nagy winyót, és onnan inicializálni.
Sok sikert.
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
liksoft
nagyúr
válasz ChrissTa #13081 üzenetére
Ritkán a SMART adatterülete is megsérülhet. Ilyenkor elképzelhető, hogy a SMART bejegyzések nem változnak. Ez viszont a későbbiekben "vakrepülést" okozhat. Vagyis célszerű kideríteni, valóban hibás-e a winyó? Ezt a gyártó tesztprogramjával lehet megtenni. Sajnos adatvesztéssel jár, mivel a hiba fajtája olyan, hogy többször kell teljes felületi írás majd olvasástesztet futtatni (2-4 menet javasolt). Ha a hibás szektor az elérhető felületről nem tűnik el (SMART hibás, nem tudja átallokálni), akkor gariba kellene cserélni. Ha viszont rendeződik, akkor fokozott figyelem mellett használható tovább.
-
Koczka
tag
szerintetek normális az hogy amikor elindítom a gépet akkor a hd sentinel 16fok-os nak látja a vinyom egy 21fok-os szobában? vagy gyárilag letagadnak pár C-fokot ?
-
tfodor
csendes tag
Karácsonyra kaptan egy Samsung HD103SJ vinyót. Két gépen próbáltam installálni (USB-n és SATA-n), de az xp nem látja a Saját gép ablakban, annak ellenére, hogy felismerte a hardwaret és az eszközkezelő is azt jelzi, hogy rendben működik. Mi lehet a baj?
-
ChrissTa
tag
válasz liksoft #13086 üzenetére
Koszonom a gyors es reszletes valaszt. Megprobalok helyet keriteni a rajta levo adatoknak, es lefuttatom a gyarto progijat.
@Koczka: Nekem is volt egy ilyen Samu vinyom. A kb 20 fokos szobaban 8-at mutatott tobb fele progi is. Bele se merek gondolni, hogy a nyari nagymelegben, amikor 33 fokos volt a HD Sentinel szerint, mennyi lehetett valojaban Eleg nehez is volt kezzel megfogni.
-
liksoft
nagyúr
válasz Koczka #13087 üzenetére
Nem csak a kezdeti értékkel van gond, hanem nem is lineáris. Ugyanis kalibráció nélküli alkatrész mutatja a hőfokot. Így a linearitási hibája kisebb szokott lenni mint a mutatott / valós érték hibája, de ez nem hőmérő, hanem saccográf. Azért még mindig több, mint a semmi. Ráadásult a Sentinel kalibrálható, így pár fokon belül valóban az eredeti értéket kaphatod vissza.
-
namerke
tag
Sziasztok!
Most váltottam hdd-t és oprendszert is, így nem tudom, hogy itt a [Képen] látható jobb alsó sarokban levő jelzés normális-e?
Elvileg sata2es vinyó, és úgy is szeretném használni, de itt ATA device-t ír. Meg amúgy sem értem mit keres a lecsatolható eszközök között mint 1 pendrive -
liksoft
nagyúr
válasz Koczka #13093 üzenetére
Akkor csak kalibrálni kéne. Ezt csak a Hitachi (IBM) és Seagate szokta elvégezni, más gyártó legtöbbször csak beépíti a hűszenzort.
Saccográf: Olyan mérőberendezés, ami csak megközelítőleg tud visszaadni valamilyen értéket. Saccol.
-
liksoft
nagyúr
válasz namerke #13094 üzenetére
Igen, jogos. Ugyanis az eszköz elméletileg képes a működés közbeni leállításra, cserére. Vagyis a drive, driver és OS lehetővé teszi a működés közbeni leállítást, cserét. A szépséghiba csak annyi, hogy ezen pont az OS van, ami nem állítható le. Mivel elvi lehetőség van rá, így felajánlja, de nem használható ki. Egy második drive esetén viszont igen.
-
Veron
addikt
válasz liksoft #13077 üzenetére
hello!
lehet az lenne a legegyszerűbb megoldás, de nehezen visz rá a lélek. egy új vinyó szerintem 10 k körül van, szerencsétlen laptop meg kb. 35 k-t ér. persze ha nincs más megoldás, muszáj lesz, de hátha mondd valaki egy lehetőséget amit még kipróbálhatok a vásárlás előtt.
"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
liksoft
nagyúr
Ha ilyen olcsó a cucc, akkor igencsak nem mai. Ebben az esetben a tápellátás lehet a bűnös, vagyis nem a winyó alapvetően a hibás, hanem az akku, és a tápegység szűrőáramköre. Mindenképpen célszerű kideríteni a hiba pontos okát, ugyanis elképzelhető, hogy most javítható még, de "holnap" komplett laptop cseréje lesz belőle.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Hűtőbordával - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- WD RED WD40EFAX + Kolink HDSUB3U3
- 1db wd red 3tb wd30efrx és 2db wd30ezrx 100/100 keveset mentek
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Hűtőbordával - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- 250gb / 1TB SSD / 3TB Red HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs