Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #09634560

    törölt tag

    válasz manwithstyle #68520 üzenetére

    Én jó leszek? 1 sz hsz. megválaszolta volna a kérdésed... de megteszem én is.
    Elöljáróban: Hangfalnak terhelhetősége van, önmagában nem képes teljesitményt változtatni, ebből a szempontból passziv, erre az erősitő képes, erősitőnek viszont nincs impedanciája, csak arra a megadott impedanciára vannak megadva a teljesitmény és egyéb értékek, de 4 ohm alá nem szabad menni hangfalválasztáskor.
    Abból soha nincs gond, ha egy hangfal nagyobb teljesítményt képes elviselni, mint amit az őt meghajtó erősítő lead. Ez esetben egyik sem károsodik. A gond abból szokott adódni, ha a hangfal az erősítő legnagyobb teljesítményénél kevesebbet képes kezelni. Ez esetben könnyen tönkretehetjük a hangszóróinkat.Túl nagy hangfalat (200W terhelhetőségűt).sem érdemes venni felső-középkategória alatti erősitőkhöz, mert akkor clippingelve leég a hangfalunk.
    Másik:: manapság megadott teljesitmények 1 hangfal meghajtásánál érvényesek ott is szűk tartományban,2 vagy több hangfalnál ez az érték drasztikusan lecsökken.. Sokkal jobb közelitő értéket kaphatunk úgy hogy a névleges áramfelvételből levonunk 40-80 Wattot és a maradékot osztjuk hangfalak számával (2-nél több hangfal esetén). Mert te se gondolhatod komolyan hogy egy belépő házimozi vagy az egybeszettek mindegyike lead 100 wattot csatornánként 240 Wattos áramfelvétellel, 1000 vagy hasonló teljesitmény megadása 2-3 kilós készülékek esetén vicckategória, legnagyobb erősitők és végfokok tudják ezt, nem 100-200 ezer ujonnan egyik sem.. :D De 40 W/csatorna mindenhova elég, ezt a legtöbb receiver (legbelépőbbek kivételével) tudja.
    Ja még impedancia-teljesitmény: kető forditott arányban változik minél nagyobb az impedancia, annál kisebb a leadott teljesitmény és forditva: minél kisenn annál nagyob teljesitményt ad le az erősitő , igy kisebb impedancia esetén erősebb lesz, de jiobban is melegszik, igy szellős helyre kell rakni, megijedni nem kell, az alkatrészek elviselik a 80 fokos hömérsékletet is, védelem meg tulmelegedéskor lekapcsol így kárt nem tehetünk benne, csak akkor ha nem tud szellőzni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák