- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- Micro Four Thirds
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- OLED TV topic
- Pokoli lövölde pörgetné meg a GeForce-ok eladását
- Milyen videókártyát?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Gaming notebook topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Melorin
addikt
Üdv!
Egy problémám van és kíváncsi vagyok, hogy van-e ötletetek a megoldásra.
Tegnap szembesültem azzal, hogy ha az Unraid szerverről egy filmet játszok le egy másik eszközön amin Kodi fut és közben az unraiden futó torrent kliensen letöltés folyik, az képes megakasztani a film lejátszását.
A torrent letöltés az alábbi módon van beállítva:
-Egy külön erre a célra fenntartott SSD-re megy az átmeneti letöltés.
-Amint vége a letöltésnek, erről az SSD-ről áthelyezi a qbittorrent a végleges helyére (HDD) a filmet/sorozatot.
-Ezen a HDD-n van az összes filmem.Ez az áthelyezős művelet teljesen megakaszt minden folyamatot aminek köze van a HDD-hez. Ilyenkor az unraiden futó Jellyfin is eléggé használhatatlan lesz.
Egy ötletem van, hogy használatba veszem az Unraiden bekapcsolható SSD cache funkciót. Így a HDD-hez nem nyúl a torrent kliens nappal, hiába hiszi azt, hogy áthelyezte a végleges helyére az anyagot. Ez a tényleges áthelyezés éjszaka fog megtörténni amikor a Mover áthelyezi a cache tartalmát a HDD-re.
Egy kicsit bonyolultnak tűnik a megvalósítás, mivel a seed lehet, hogy megszakad a folyamat közben és nem tudja újra felvenni a fonalat a qbittorrent miután a Mover befejezte az áthelyezést.Nekem mondjuk fura, hogy egy nagy fájl SSD->HDD áthelyezése ennyire meg tudja akasztani a folyamatokat, hiszen egy film (1080p) lejátszása alig generál adatforgalmat. Ennyire nincs ideje a HDD-nek írás közben még olvasnia is?
-
Melorin
addikt
válasz
Melorin #8798 üzenetére
Úgy néz ki, hogy csak várni kellett ahhoz, hogy elérhető legyen a WebUI, de vagy 20 percet. Hiába jelezte az Unraid, hogy a konténer fut.
Ez a másik nagyon fura dolog az Unraidben: iszonyúan le van lassulva a rendszer attól, hogy az előzőleg lementett adataimat most egy külső HDD-ről visszamásolom USB-n keresztül az Unraiden létrehozott helyre. Egy másolás ennyire lefoghatja a rendszert, hogy olyan lassú mintha egy Commodore 64 lenne a gép -
Melorin
addikt
Sziasztok!
Van itt valaki aki Unraid mágus?
Segítség kéne 1-2 dologban. Az első és legnagyobb problémám az, hogy a docker konténerek WebUI-ja nem nyílik meg. Hiába adom meg a konténer telepítésekor a portot, a böngészőben nem nyílik meg. -
Melorin
addikt
válasz
haddent #7897 üzenetére
Én rápróbáltam a proxmox vonalra de szerintem átlag halandó embernek túl komplikált, legalábbis az a része, hogy kitalálja mi hol legyen tárolva, hogy adjuk át a hardver kontrollt a különböző virtualizációknak.
Napokig tanulmányoztam, cikkeket videókat olvastam róla, sikerült is felrakni rá Xpenology-t, de csak vakon követve a leírásokat amiket találtam, közben meg fingom sem volt arról mit miért csinálok.
Az volt az eredeti terv, hogy azon fog futni a pfsense is tűzfalnak de minél jobban körbejártam a témát annál bonyolultabbnak találtam a megvalósítást. Kipróbáltam azért, de vagy az egyik LAN csati nem működött vagy a másik, vagy a pfsense-t nem értem el hálózaton vagy az Xpeno-t.
Aztán ebből lett egy jó kis kavarodás míg végül feladtam a dolgot.
Plusz ha matatni szeretnék a NAS-ban, mondjuk tárhelyet bővítek, hűtést takarítok/cserélek vagy bármi, a tűzfal is ki lesz offolva és a család elkezd sírni hogy semmi nem megy -
Melorin
addikt
Kösz de nem fogok linuxxal és annak parancssoraival sz@rakodni csak azért hogy egy nyamvadt SSD-t le tudjak particionálni.
Érdekes hogy nálam már a legelső docker konténerrel problémám volt. Nem akarom napokig a netet bújni csak azért hogy működjön valami aminek egyből kellene.
Egy rosszul irányzott Xpenology frissítés pedig max a pendrive-on lévő DSM bootrendszert zúzza le, a HDD-n lévő adatokat nem, szóval elég újra végigmenni a telepítőjén és visszakapod a működő rendszert.
Egyébként meg az alfrissítések még sosem tették tönkre a DSM-et csak a nagyobb verziószámra ugrások, szóval azért nem kell rettegésben élni emiattEzért az apró kis kellemetlenségért pedig kárpótol a DSM hihetetlenül egyszerű oprendszere, ami az egyszerűsége ellenére elképesztő részletességgel konfigurálható pár kattintással. És ugye azon is ott a Docker
-
Melorin
addikt
Az már kb egy éve volt, de arra emlékszem, hogy már a telepítőnél probléma volt, egyszerűen nem bírta az SSD-n lévő particiókat előkészíteni magának mert előtte Proxmox volt rajta és nem bírta legyalulni az OMV telepítője. Végül egy PC-be tettem az SSD-t és legyalultam, utána már felment az OMV. Ez már egy rossz pont volt.
Aztán iszonyú puritán a felülete, egy régi nagyon alap OpenWRT-re emlékeztetett, számomra kevés beállítással.
A docker is különböző hibákra hivatkozva nem akart működni rendesen. Innen olvashatóak a nyűgjeim: [link]Továbbá SSH-n keresztül kell a legtöbb dolgot megoldani. Ez komoly? 2023-ban még mindig itt tartunk? Xpenology-t, Unraidben, TrueNAS-ban miért tudták ezt az UI-n keresztül megoldani a fejlesztők?
-
Melorin
addikt
Én egyáltalán nem írtam olyat, hogy gyerek mellett is kéne lennie idődnek.
Én azt írtam, hogy mi köze van a kevesebb időnek ahhoz, hogy gyári vagy épített NAS-od van. Nem jönnek annyira sűrűn frissítések, hogy emiatt kelljen aggódni, és nekem ARPL óta minden vajsimán működik, még csak parancssorokat sem kell írkáljak egy frissítéshez.
-
Melorin
addikt
Attól még, hogy apuka lettél, miért kéne hirtelen épített NAS helyett gyárit venned, ezt nem értem
Nem ketyegnek el magukban a jelenlegiek törődés nélkül? Mert ha naponta piszkálni kellene ahhoz, hogy működjenek és erre már nincs időd, még megérteném.
"...hanem inkább AM vonalon mozogna, nagyopp fogyazstás mellett (J4125 - 10W vs DS923+-20/30W)"
Az egyik fogyasztás hibernálás alatt értendő, a másik normál működés közben. A gyártó szerint a
DS920+ (Intel Celeron J4125) 32.17W / 9.69W
DS923+ (AMD Ryzen R1600) 35.51 W / 11.52 WEgyszer már én is megráztam magam, és az épített helyett vettem egy gyárit, mondván, hogy ezzel letudva a nas story végleg/végre.
14 napon belül elálltam a vásárlástólSemmi pluszt nem nyújtott a Quickconnecten kívül, ráadásul jóval gyengébben muzsikált mint az épített.
-
Melorin
addikt
válasz
MasterMark #7528 üzenetére
Köszi. Az elmúlt napokban egyébként kipróbáltam az Unraid-et.
Igyekeztem megismerni, belakni, de sajnos mire már minden jónak tűnt, akkor derült ki, hogy ez bizony sokkal erőforrás igényesebb mint az Xpenology. Ugyanazon a gépen ugyanaz a Qbittorrent, ugyanaz a Jellyfin verzió sokkal nagyobb terhelést jelentett a 4 magos CPU-nak mint Xpeno-n. Unraiden a letöltés max 50MB/s volt, közben úgy 60%-on tekert mind a 4 mag.
A jellyfin a film elején a kezdeti DTS->AAC konverzió közben 35-40%-on pörgette a procit, amikor ez lefutott és csak a lejátszással kellett foglalkoznia, 10% körül tekerte.
Ha torrent letöltés közben elindult egy film, kb használhatatlanná vált a rendszer, a CPU végig 100% közelében, a film néha meg-meg röccent.Xpenology-n ugyanaz a torrent jött le, közben 80MB/s-re limitálva a sebességet a CPU 6-10% között pörgött.
A jellyfin a film elején a kezdeti DTS->AAC konverzió közben 25%-on pörgette a procit, amikor ez lefutott és csak a lejátszással kellett foglalkoznia, 0% körül tekerte.Próbáltam rájönni, hogy nem rontottam-e el valamit a mappák felcsatolásakor, ami megnövelte volna az I/O-t de nem találtam erre utaló hibát.
A másik próblémám az Unraiddel, hogy nagyon komplikált bizonyos dolgok beállítása.
Nem igaz, hogy egy shared folder beállítását (jogok kiosztása, láthatóság beállítása, stb) csak úgy bírták megoldani, hogy 4db Apply gomb megnyomása után jegyez meg mindent, persze mindegyik megnyomásakor újratölt az oldal, így nem lehet mind a 4 dolgot egyszerre letudni.
[kép]Végül visszatértem Xpeno-ra, az ilyen dolgokat nem bírja a gyomrom
-
Melorin
addikt
Valaki aki használ Unraid-et:
mennyire offline az oprendszer? Látom a guide-okban, hogy be kell jelentkezni a rendszerbe telepítés után azzal az accounttal amivel megvásároltad a license-t. Így csekkolja le, hogy jogosan használod. Ehhez gondolom kommunikálnia kell az Unraid weboldallal. Ez csak egy egyszeri alkalom? Vagy ha valami gond van az Unraid weboldalával később, akkor mi van? Olyankor átmenetileg nem tudja a NAS-om eldönteni, hogy mire vagyok jogosult? Vagy mi történik, ha bedől a cég? Ott maradok a teleírt NAS-sal amihez elveszíten a hozzáférést emiatt?
Nem tudom érthető-e mire akarok kilyukadni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest