- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit ne hagyj ki!
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen notebookot vegyek?
- Apple asztali gépek
- Milyen videókártyát?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
Teasüti #6599 üzenetére
mégegyszer:
"annak, hogy lakossági internet előfizetéssel otthon webszervert üzemeltess legálisan, az esélye nagyjából nulla.".
tehát igen. annak, hogy otthon lakossági internet előfizetésen szervert üzemeltess, annak vannak jogi akadályai. például a szerződés.persze felmerülhet az is, hogy nem jól használod a self hosting kifejezést.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
bambano #6598 üzenetére
Magyarországon ennek jogi akadályai vannak?
Na, ezen kikerekedett a szemem rendesen.
Ilyesmi akadályokba én az elmúlt két évben nem ütköztem a webáruház kapcsán (UK bejegyzett vállalkozás keretében fotóztam, soha senki nem tett fel erre vonatkozó kérdéseket; itt csak regisztrál az ember egy szimpatikus host-nál és csak le kell könyvelni év végén ami becsordogált), bár igaz bankhoz annyiban volt csak köze, h volt Paypal és Stripe. Ennél többet nem is kívánnék, főleg ezek után.
-
bambano
titán
válasz
Teasüti #6597 üzenetére
1. annak, hogy lakossági internet előfizetéssel otthon webszervert üzemeltess legálisan, az esélye nagyjából nulla.
2. annak, hogy kezdőként felraksz valami web galéria szoftvert otthonra és nem törik fel még aznap, szintén nullához konvergál az esélye.havi 1-2 ezerért van rendes helyen webtárhely bérlés, én azt céloznám meg a helyedben.
másrészt a fogalmak helyes értelmezését is javaslom: a segítség kérés/adás azt jelenti, hogy te csinálod, és ha megakadtál, segítenek az akadályon átlendülni. a tapasztalat az, hogy a kezdőknél a segítségkérés azt jelenti, hogy csináld meg helyette.
a webáruház az ennél három nagyságrenddel bonyolultabb történet. azt úgy kell elkezdeni, hogy rászánod azt az egy-másfél évet, amennyi idő alatt elolvasod és megérted a vonatkozó jogszabályokat, majd megcsinálsz mindent, hogy megfelelj nekik. teljesen kidobott idő. ja, ez még nem programozás, csak engedélyek beszerzése, szerződések, banki dolgok intézése, stb. stb.
szóval azt tudom javasolni, ne bohóckodj itt, tiszteld meg ezt a szakmát, és azt, ami más, jobb szakembereknek 10-15 évnyi munka, azt te ne akard pár hónap alatt este megtanulni.
-
Teasüti
nagyúr
Üdv!
Remélem jó helyen járok. Ha nem, akkor átirányítanátok a megfelelő topik(ok)ba kérlek?
Volt egy esküfotós weboldalam Pixpa-n (hasonló, mint a Squarespace), amit pár hete lekapcsoltam különböző okokból.
Vizsgálom a lehetőségét egy self-hosting megoldásnak, viszont nincs szakirányú ismeretem.
Mennyire reális az, hogy laikusként segítséget kérjek egy DIY projekt keretében egy webszerver beüzemeléséhez otthon + weblap (újra)elkészítéséhez? Beleértve azokat az amúgy integrált fícsőröket, amik járnak egy profibb online weblapkészítő mellé, mint SSL tanúsítvány, desktop és mobil nézet, blog, galéria, jelszóval védett kliens galéria vmi egyszerű webáruházzal egybekötve, online fizetés, email értesítők, szkriptek futtatása (mindenféle beépülő különböző szolgáltatóktól, mint pl. Facebook Pixel), stb.
Ez megugorható belátható időn belül (pár hónap esténkénti tanulás és bütykölés max) egy kezdőnek vagy jobban járok, ha keresek egy vállalkozó kedvű hivatásost? -
Buncaman
tag
Sziasztok!
Sajna elég új vagyok a linux világában és éppen házi NAS-t építek.
A gép összerakva és fut, de a Wi-fi kártya beüzemelése nem akar sikerülni.Egy TP-link Archer T6E AC1300 kártya van a gépben, de nem látja az OMV az interfacet.
Valaki aki jártas az openmediavault rendszerében vagy Debian alapú rendszerekben tud segíteni?Pontosítva a probléma:
Elvileg a rendszer látja a kártyát, de ha hozzá akarnám adni a wlan interfacet a WebGUI-n, nem választható ki a kártya mint device....Előre is köszönöm!
Üdv,
B -
fo_di
őstag
ki tudja, hogy valahogy "át tudják-e matricázni" mondjuk a gyengébbet valami használhatóbbnak tűnőnek
és ha nem xeon, hanem desktop intel vonalon indulnék, ti milyen processzort és mennyi ramot néznétek ehhez? (proxmox alapon kb 4 linux vm, ebből az egyik plex server transzkódolási igénnyel és egy windows vm blue irisszal, aminek szintén nem ártana valami buta kártya vagy quicksync)
azért ezektől a kínai lapoktól kicsit fázok -
Nekem most egy Dell T110 II van itthon Xeon 1240v2, 32gb ram, OpenMediaVault fut rajta (debian), plex, fájltárolás, torrent, pár docker konténer ami fut, volt amikor volt még plusz 4 virtuális gép is, most csak 2 fut.
Nagyjából ennyi, a proci az esetek 90%-ban unatkozik, szóval lehet nem ez a legideálisabb gép ide, de cserébe ha kell még van plusz erő ha valami eszembe jut.Én rack szervert nembiztos hogy vennék, azok visíítanak mint a malac.
-
fo_di
őstag
valakinek van ötlete, hogy mekkora teljesítmény kéne ehhez?
és van tapasztalat a kínai x99-es lapokról meg a melléjük aliexpressen árult xeonokról? vállalhatóak? megérik? a xeonok eredetiek vajon? -
Vektor77
tag
Én is voltam ilyen dilemmában és hamar az új mellett döntöttem a teljesítmény és a fogyasztás miatt, és még a Quadrot is megspórolhatod. Én i3-10100(t) szoktam használni valami bitang HBA kártyával. És léteznek SAS/SATA hot-swap keretek 2-5 lemezes kivitelben ha szükség lenne rá.
-
fo_di
őstag
Sziasztok,
végül redditen is megfuttattam a kérdést, ott Dell R720-as LFF szervereket ajánlottak.
Közben eszembe jutott, hogy a tervezett kamerarendszer NVR-ja helyett lehetne egy Windows VM is Blue Irisszal, így az NVR árát (60-80k) megspórolnám, bár a Blue Iris licencre költeni kéne (25k), még mindig valamivel belül maradnék, HDD meg mindkettőbe ugyanúgy kéne. A Plex és a Blue Iris is örülne hadrveres transzkódolásnak, így egy GPU kéne mellé.Feltúrtam a netet, végül kb 580 euróból (200k) sikerült összelegóznom Németországból a következőt, mit gondoltok róla, hasonló a teljesítményt ki lehetne-e hozni újabb asztali alkatrészekből olcsóbban pl egy ilyesmi házban? Eléggé a komfortzónámon kívül esik a szerveres világ.
- Dell PowerEdge R720 8xLFF 2U
- 2x Xeon E5-2630V2 (2x 6-core 2,6 GHz)
- 6x8 GB (48GB) DDR3 RAM (ezt idővel valószínű bővíteném)
- H710 512MB RAID controller (erre vajon a desktop SATA lemezeimet rá tudnám dugni?)
- Broadcom 5700 Quad port 1GbE ethernet card
- 2x750W PSU
- 5 üres caddy és 3 üres filler, előlap és rögzítósín
(- plusz 80 euróért gondolkodok az iDRAC7-es Enterprise licencen, mert talán praktikus lenne)- mivel a Xeon E5 nem tud Quicksyncet, így ehhez még egy P400 Quadrot néztem, hogy a Plexnek kéne transzkódolni (50k körül van újonnan is), elvileg ha jól értelmezem, meg lehetne osztani Proxmoxban 2 VM között és a streamlimit is meghekkelhető Linux alatt
Ezeknek kéne futtatni kb. 4 linux VM-et: 1. TrueNAS + torrent, 2. Plex, 3. Home Assistant + Frigate, 4. egyebek (FreePBX, Traefik, Adguard/PiHole, stb.) és egy Windows VM-et Blue Irisszal, végleges fejlettségi szintjén kb 5-6 darab 4-5 megapixeles kamerával, mondjuk 50-80 Mbps-nyi H265 adatfolyammal).
Az adatokat RAID-ben tartanám, úgy gondolom, két tömbben, egy RAID 0 lehetne a médiának, amiért nem kár, ha baja esik, viszont több drive-ot össze tudnék egybe gyógyítani, és emellett lenne mondjuk egy RAID 1 az értékes/fontos dolgoknak.
A desktop vonalon elérhető rackmount házakból úgy nézem, nem igazán van hot swap caddys kivitel, de nem is igazán akarom őket ki-be rakosgatni. Ugyanakkor az 5 HDD kevésnek tűnik a jövőre, ha RAID is kéne bele, szóval nem tudom. Az viszont lehet, hogy a desktopok mellett szólna, hogy azért az energiahatékonyság sokat nőtt az elmúlt 10 évben, pl Passmark szerint a fentebbi 10 éves dual Xeon 2630V2-vel közel azonos score-t hoz egy kurrens i5-10400 is 2x6 helyett 1x6 magon és kevesebb mint feleannyi wattból.
-
Az-X
őstag
Sziasztok!
Ünnepek előtt úgy döntöttem a kis miniITX-es home szerveremet ideje lecserélni. Egyrészt a teljesítménye sem volt már elég a 6-8 végpont számára, másrészt új terveim is voltak...
Vásároltam egy Dell R710-est, ami hardver szempontjából megfelelőnek tűnt, hozzá pedig egy 2019-es Wondows Server-t
Minden szép és jó, megosztások mennek, Transmission megy... ami a régi szerveren volt, szépen át is költöztettem.
Az új terv pedig az volt, hogy van két végpont, egy HTPC és egy Audio PC, ezeket PXE-vel, iSCSI-val szeretném bootolni és használni.
Ez alapján a leírás alapján indultam el:
[link]Az iSCSI-t pedig ez alapján próbáltam bekonfigurálni:
[link]Egyszerűen bármit csinálok, akár importálni próbálom a VHDX file-t akár újat létrehozni, a folyamat végén az "Import iSCSI virtual disk" nél vagy "Create iSCSI virtual disk" nél a következő hibaüzenetbe futok: "Unable to connect to the computer" .
Kérnék szépen segítséget azoktól akik csináltak már ilyet. Mit csinálhatok rosszul?
-
fo_di
őstag
válasz
tradeelek11 #6580 üzenetére
köszi, meglesem
-
tradeelek11
aktív tag
válasz
tradeelek11 #6579 üzenetére
Csak a linket hagytam le
[link]Tisztelettel
-
fo_di
őstag
sziasztok,
gondolkodok egy házi szerver építésén, de nem tudom merre induljak el, remélem, tudtok segíteni. amit eddig összegyűjtöttem:
- amire első körben használnám: okosotthon-vezérlés (home assistant), médiatároló és backup tárolás, torrent és plex szerver, előrendeltem egy coralt, így ha az megjön, akkor kamerák képét is elemeztetném rajta frigate-tel (coral ai gyorsítással), illetve néhány kisebb konténert tartanék még rajta (pl flightradar, stb). ezt jelenleg két celeron gép szolgálja ki (egy 3150 és egy 4105), meg egy-két különböző korú raspberry pi, de csak egyesíteni kéne őket egy helyre
- a főbb szolgáltatásokat (home assistant, plex, frigate, nas) arra jutottam, hogy egymástól némi szigetelés céljából proxmox vm-ekbe kéne tenni, a kisebbeket meg egy közös ubuntu vagy debian vm-be docker konténerekbe (főleg azért, mert a home assistant saját vm-ben érzi legjobban magát, ha nem akarok dedikált gépet adni neki)
- a plexnek vagy cpu-ba integrált 4k, de legalább 1080p dekóder kéne (quicksync), vagy valami rendkívül olcsó hasonlóra képes gpu (h265 maga lenne a tökély)
- a hdd-ket és a rendszer ssd-t valamilyen raid konfigurációba kéne rendezni, a médiatárolónál nem feltétlen ragaszkodok nagy redundanciához, hiszen ha megáll, akkor legfeljebb nem nézek filmet x napig és ott a tartalom bármikor újra megvehető, de bizonyos részeknek, főleg a saját adatok tárolójának (fényképek, doksik) és az otthonvezérlőnek viszont redundánsnak kéne lennie, hogy azok ne álljanak
- a gépet egy a garázsban elhelyezendő 19 colos szerverszekrénybe tenném, max 2u magasságot adva neki, és mivel a garázsban lenne, kicsit nagyobb zajszint is elviselhető, de nem kéne vadászgép hangeffekt
- legyen némi tartalék, ha újabb vm-eket akarnék csinálni, mert valami újat gondolnék ki
- gigabites hálózatot tudjon, akár 2 hálókártya se lenne rossz loadbalancingra, és a leendő coral kártyához (ha ideér ebben az életben valamikor a backorder) kéne rajta m2 port (ideálisan kétoldalas e-key kártyát elfogadó, de az egyoldalas is elmegy, vagy legrosszabb esetben egy mini pcie port, amibe tudok bővítőt dugni), meg kéne egy néhány usb3 port is
- bőven nem ragaszkodom új alkatrészekhez, és a lehető legköltséghatékonyabban kellene kihozni
- hálózatra unifi alapokon fogok építeni, ha ez bármit számítti merre indulnátok? használt szerver vonal, vagy egy rackbe rakható asztali pc kompatibilis ház és asztali alkatrészek? mekkora processzor, ram, stb kéne ezekhez? 1-200k-ból ki lehet valami értelmeset hozni (hdd-k nélkül, de a többi komponenssel)? ha nem, mennyi kellene rá?
köszi
-
trance89
őstag
TM-el, beleértve a Download Station-t is csak az a baj hogy mire eléri a max letöltési sebességet addigra a qbittorrent már rég seedeli ugyanazt az anyagot, TM-nek sokszor percek kellenek mire kellően begyorsul a letöltés hozzáteszem a qbit sebességének max 2/3-ára (i3-4330 xpeno vas), ugyanez qbit alatt 10 sec, valami elcseszett szarul kezeli az erőforrásokat...
-
SP4C3
veterán
válasz
tradeelek11 #6569 üzenetére
Tixati-t próbáltátok már?
-
stigma
addikt
válasz
redbiro #6568 üzenetére
A transmission 1 szálon tölt, a Qbittorrent többszálon.
Ezért inkább ajánlott a Qbittorrent mint a Tranmission.
TM esetén Syno NAS-oknál ha Intel Procis ez még olyan 40-50megáig elmehet de tovább nem.
Qbittorrent és egy integrált CPU-s Intel lappal pl.: J4105 a 80-112mbit/sec is meglehet , tehát egy gigabites netet ki tudsz hajtani.Nekem otthon egy mégialejátszóra között usb3.0-s HDD-vel Qbittorrentben 75-80mbit/sec az átlag. A lejátszó Beelink GT1-mini (S905x2), melyen van 1 db usb 3.0 port, WD külső USB 3.0-s házzal és egy WD Purple 2TB-os HDD-vel. Rendszernek rajta Coreelec fut, Qbittorrent meg dockerben.
-
trance89
őstag
válasz
hunaqua #6565 üzenetére
Nálam egy Gigabyte Brix minipc (Celeron N2807) fut xpenologyval, entware alól telepített qbittorrent stabil 65-70 megával tölt a belső ssd-re. Az enyém egy 4,3W TDP-s proci, a tiéd 17. Kétlem, hogy rosszabbul teljesítene. Dockeres szarokkal más lehet a végeredmény. Transmission ugyanebben a felállásban a felénél (35 mega körül) ugrált
-
hunaqua
addikt
Egy Asus VivoPC VM40B (Intel Celeron 1007U 1,5 GHz, két mag,Intel HM70) alkalmas lehet OMV-re? Semmi más nem lenne rajta. A qbittorrent intézné a dolgokat 0-24. Evvel érdemes foglalkozni? Milyen max letöltési sebességre lehet ez képes optimális körülmények között?
-
asprey
tag
Sziasztok, köszönöm az eddigi segitséget. Szerintetek ez az Asrock E35LM1 2gb ram elég lenne?
-
SP4C3
veterán
válasz
szpeti40 #6555 üzenetére
Szerintem ennek a nevét kiírhatnád, mert ha valaki nem hallott még róla, akkor az a benzinkútnál fog OS után érdeklődni.
Tehát OMV - Open Media Vault -
SP4C3
veterán
Tehát mi a kérdés?
Vagy csak megerősítésre vágysz? -Építs sajátot, nekem windows serveren megy többek között plex is, a lelke egy G3250 pentium, 4GB ddr3.... Annyi, hogy plexen ki szoktam kapcsolni a konvertálást, amit töltök le az kizárólag h.264, így direct-stream játsza le a TV.Előzőleg egy AM1-es szerver volt, 4 gyenge sempron maggal, 4GB rammal. Pöc-röff tette a dolgát, még most is megvan...
Annyit hozzátennék, hogy jobban jársz valami nas-design oprendszerrel, windows-t hetente kellene szuttyogtatni, mikor befrissít valami non-sense cryptobányász malware-t a MS-tól, vagy rámegy egy napod, mire kigyomlálsz minden sz@rságot belőle.
-
asprey
tag
Sziasztok! Szeretnék valami NAS-t otthonra de tanácstalan vagyok. Synologi és Qnap nekem nagyon drágáknak tünnek. Valami kis fogyasztásu, 3lcd tv-t ki szolgáló, Plex lenne rajta, meg pár le töltögetés.
Xpenology oprendszer nagyon barátságosnak tünik.
Előre is köszönöm! -
vzozo
senior tag
Ide is, hátha a Linux topik nem pörög annyira:
a nagy kérdésem az lenne, hogy mi alapján tartja "használatban" egy Linux OS a külső (USB-s) HDD-t? Konkrétan az a célom, hogy ha nincs használatban a diszk (kb. az esetek 95%-ában), akkor álljon le magától. Az enclosure van annyira okos, hogy ezt meg is teszi, pl. Raspberry-vel, Odroid N2-vel. Mindkét rendszeren valamilyen Debian klón van (raspbian, illetve armbian buster.)Totál ugyanaz a HDD, totál ugyanazon samba beállítások mellett leáll ha nincs használva. És ez így van jól. Nincs szükség semmi hdparm varázslatra.
Ellenben most próbálkozom egy x64 alapú gépen Proxmox-szal, és habár az is debian alapú, az istenért nem állítja le a vinyót. Tudom, hogy rendszeresen pollolná a diszkeket SMART ügyileg, exceptiont beállítottam a külső lemezre. Semmi.
Egyedül ami használ, hogy ha tolok egy hdparm -B 1 / -S 36 parancsot, és akkor 3 perc után tényleg leáll a lemez, de nem maga az enclosure. A diszk nem pörög tovább, nem melegszik, halleluja - habár a SMART power on számláló továbbra is növekszik. Less than ideal.
Erre gondoltam egy olyat, hogy totál alap Linux VM-be USB passthru-n bekötöm a HDD-t, és láss csodát, bármiféle hdparm ügyködés nélkül ugyanúgy leáll a lemez, mint a fentebb említett ARM boardokkal.
Mi az amit nem veszek itt észre?
- A külső vinyó ugyanaz, ugyanazzal a fájlrendszerrel, ugyanúgy felmountolva
- smbd.conf dettó ugyanaz
- Egyedül az smbd verziók mások:Pi: Version 4.5.16-Debian
Odroid: Version 4.9.5-Debian
Proxmox hoszt: Version 4.13.13-Debian
VM: Version 4.13.14-Ubuntu
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit ne hagyj ki!
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- PlayStation 5
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- GTA VI
- NBA és kosárlabda topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- iKing.Hu - Apple iPhone 12 Pro Max - Silver - Használt, megkímélt
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Samsung Galaxy A55 128GB,Átlagos,Adatkábel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest