Hirdetés
- Fujifilm X
- Milyen monitort vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Régi vágású miditorony a GameMax receptje szerint
- TCL LCD és LED TV-k
- Ismét kiszáll a tabletpiacról a Google?
- Mini-ITX
- Milyen házat vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
vzozo
senior tag
Hm, hm, a classic DD írási teszttel egyértelműen az ntfs-3g a nyerő:
dd if=/dev/zero of=/mnt/WD12_second/test/temp oflag=direct bs=128k count=32k
- ntfs-3g: 155-160 MB/sec
- paragon ufsd: konstans 125 MB/sec körülMost csak ennyire volt időm (nem kellett kernelt forgatni, teljesen önjáró és gyors az installer script, ha minden prepreq elérhető) - nyilván ebbe jobban bele kell mélyedni.
-
vzozo
senior tag
válasz vargalex #6503 üzenetére
Ez egy WDC WD120EMFZ, USB3 csatolóval (külső HDD.) Ennek az egyik fele bitlockeres, a másik sima NTFS. Nyilván sebességbeli eltérés van abból is, hogy a diszk elejéről vagy a végéről olvasok.
Igazából a kezdeti tesztek eléggé bénák voltak, tegnap este csak random ránéztem nagyobb (10+ GB) fájlok másolására windows fájlkezelővel.
Ma ugye a DD-vel már egzaktabb WRITE teszteket végeztem, illetve olvastam vissza 10+ gigás fájlokat a vason futó virtualizált vindózba.
A paragon driver igazából az olvasásnál mutatja meg az erejét: akár a bitlockeres partícióról, akár a cleartext NTFS-ről másoltam, nem ritkán tartósan 200 MB/sec volt az átvitel, ami nagyon jó. Ennyit az ntfs-3g sose nyújtott.
Ellenben írásnál már láthatóan a dislocker fogta vissza, kb. fej-fej melett 70 - 72 MB/sec volt a DD írási teszt eredménye a bitlockeres partíción, és a fentebb már említett 125 vs 155 eredmények jöttek ki.
Mivel read intenzív lesz a felhasználás (minden másra ott lesz a hoszton futó linux egy NVMe SSD-vel és ext4-gyel), azt hiszem a paragon meggyőzött. Köszönöm mindannyiótoknak a hozzászólásokat!
-
evilskati
aktív tag
Sziasztok!
Otthoni NAS/Szervert szeretnék építeni. Több helyen láttam ajánlva az ASRock alaplapjait. 3 darab 4 TB-s lemezzel rendelkezem, a terv az, hogy 2 darabot RAID1-be fűznék, ezen tárolnám a fontos adatokat. 1 darab pedig külön lenne médiakiszolgálásra.
Alap rendszernek egy Proxmox-ot telepítenék fel egy SSD-re, és ezzel virtualizálnék egy TrueNAS-t vagy OMV-t, még nem néztem pontosan utána, hogy melyik lenne számomra a megfelelőbb.
Fentiek miatt a 4 SATA3 porttal rendelkező lapokat néztem, de mivel az alaplapokon nincs RAID vezérlő, ezért elgondolkodtam rajta, hogy célszerűbb lenne-e egy PCI Raid kártyával bővíteni a konfigot, és azt PCIE Pass-throughval odaadni a NAS VM-nek? Elég lehet a szoftveres RAID1 is ehelyett esetleg? Rendben működik az ASmedia chipes két SATA port?
Ha kell a PCIe RAID vezérlő vagy később szeretném még bővíteni a rendszert PCIe SATA expansion kártyával, akkor jól gondolom, hogy inkább a J4125B-ITX lenne a jobb választás a PCIe 2.0 x16 slot-ja miatt? Itt pontosan mit takar ez a kifejezés: - 1 x PCI Express 2.0 x16 Slot (PCIE1: x2 mode) ?
x16-os méretű kártya befér, de sávszélességet tekintve x2 módban fog csak működni?
A többi lapjukon csak PCIe 2.0 x1 slot van, ennek a sávszélességét meghaladja már a SATA3, szóval ez bottleneck lenne. Illetve, van M.2 is, de ha jól láttam PCIe módot nem támogat, emiatt SSD-t nem lehet belerakni.Későbbi bővítést jobb lenne inkább az USB3-as porttal megoldani, egy USB3 - SATA3 adapterrel? Amiket találtam, azok elég drágák voltak.
A picoPSU-t szoktam még látni, mint táp ajánlás, de képek alapján csak egy SATA tápkábellel rendelkeznek, ez bővíthető szabadon, vagy nem illik többet rákötni? Jobban járnék egy magas hatékonyságú PC táppal?
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
8zabi
őstag
válasz evilskati #6505 üzenetére
én most is használok egy J3160 ITX DC típust, Asmedia 1062 vezérli a 3-4. SATA portot, mdraid1-hez le kellett tiltanom erre a két portra az ncq-t (libata.force=3:noncq,4:noncq) kernel paraméterben, különben tele volt a kernel log mindenféle error üzenettel, írási, olvasási hibák.. mire erre rájöttem...
raid nélkül működnek normálisanazóta tettem az PCIe x1 slotba riserrel egy LSI9212 kártyát, arról mennek normálisan, két hdd-t még az x1 port is elbír
[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
"Itt pontosan mit takar ez a kifejezés: - 1 x PCI Express 2.0 x16 Slot (PCIE1: x2 mode)?"
Szerintem is azt jelenti, hogy bele tudsz ugyan dugni egy x16 hosszú kártyát, de ahogy az a felülnézeti képen is látszik, a PCIE foglalatnak csak az első 32 pár érintkezője van fémesen kivezetve. Ami azt jelenti, hogy a beledugott kártya csak x2 üzemmódban lesz képes működni.
-
kisskd
tag
Szia!
2 ponthoz szólnék hozzá (amiről van tapasztalatom), igaz nem ez volt a kérdés, de talán segíthet:
Kell a RAID1?
Otthoni "fontos adatoknak" szerintem teljesen fölösleges/butaság a RAID1. Ugyan 1 HDD hibától megvéd, de semmi mástól (géphalál, tűzkár/vízkár/oszkár). Cserébe elég költséges (dupla HDD, RAID vezérlő, vagy szoftveres RAID-del való bűvölés), és az előnyeit (folyamatos szinkron, folyamatos rendelkezésre állás) nem használod ki otthoni környezetben. Amit erre költesz/ezzel bűvölsz, az sokkal több értéket ad neked, ha külső HDD-re másolsz 1-2 hetente és leadod a nagyinál/cloud tárhelyet bérelsz, és titkosítva feltöltöd a fontos dolgokat éjszak/nagyinál vagy havernál leraksz vmi kis egyszerű eszközt (rpi, stb.) egy külső vinyóval, és oda szinkronizálsz minden este. Drágább/bonyolultabb nem lesz összességében, cserébe egy lokális atomtámadást is túlélnek az adataid, kivéve az elmúlt pár órában/napban mentetteket (és ha elhal a helyi vinyód, akkor be kell avatkoznod, hogy újra lásd az adatokat). Igénytől függően még lehet mókolni inkrementális megoldásokkal is, és akkor még némi user error/szoftverhiba/zsarolóvírus elleni védelmed is X napig.USB3-es átalakító:
Saját élményeim alapján nem raknék 7/24-es használatra külső házba merevlemezt. Jók ezek adatot hurcolni, meg "elrakós backupnak", de tartósan használva sokszor megsinylették a vezérlő butaságát/hűtés hiányát/nem tudom mit, pontos okát nem tudom/kerestem (azon túl, hogy vettem jobb/fém házat), viszont a benyomásom alapján mindenkit lebeszélnék ilyen ötletekről. -
evilskati
aktív tag
Köszi mindenkinek a választ!
#65068zabi: A HDD-k így nálad külön tápra kerültek?
#6507cinemazealot: Köszi a megerősítést, úgy nézem ez az x2 azért nem annyira elterjedt jószág.
#6508kisskd: Erre nem is gondoltam, de teljesen jogos. Ha belegondolok, akkor merevlemezem nagyon régen pusztult el, még megvannak a működőképes IDE lemezeim a Pentium 4-es időkből. Sokat egyszerűsítene a konfigon is, ha nem lenne RAID. lehet, hogy befogok egy RPi-t erre a célra, ahogy írtad is.
Igazából, mivel van már három HDD-m, ezért egy 4 fiókos DS420+-ból indultam ki, ebben is Intel J4025 processzor dolgozik. Az ASrock lapok árához viszonyítva kicsit drágállom, meg azért a saját építés nagyobb szabadságot is adna. 1-2 VM-et tesztelési célból beindítanék rajta valószínűleg. Ráadásul, ha meg is venném a kész megoldást, továbbra is fennáll a probléma, hogy egy helyen vannak az adataim. A 420+ árából két komolyabb gépet is össze lehetne rakni, két külön helyre.
-
8zabi
őstag
-
-
Wohme
tag
Sziasztok!
Otthoni szervert kezdtem el építeni, melynek alapja egy ASRock J4205-ITX lesz.
Mivel még sok fájlom nincs, ezért 2 db HDD-t tervezek bele tenni, valószínűleg 2x2TB méretben.Felhasználását tekintve:
-Plex médiaszerver
-torrent (nem ipari mennyiségben azért)
-adatok, képek és zenék tárolása, lejátszása
-bárhonnan elérhető otthoni felhőHardveres kérdéseim:
-2x2GB RAM elég lehet vagy érdemesebb nagyobbra beruházni?
-Melyik az a legkompaktabb táp, ami kényelmesen kiszolgálja ezt a konfigot? Mondjuk úgy is, ha akár a jövőben 4db HDD kerül bele. Itt esetleg picoPSU szóba jöhet?Házzal kapcsolatban:
Van olyan ami, max 18 cm magas és 2, 3 vagy 4 db 3,5" HDD elfér benne? Mivel kezdetben csak 2 db meghajtóm lesz, ezért lehet majd csak akkor fejleszteném nagyobbra, ha növekedek.
Ha a fenti feltételnek nem felel meg egy ház se, akkor szívesen várok olyan kompakt házakat, amik szóba jöhetnek.Oprendszer:
Mivel elég kezdő vagyok ilyen téren, ezért XPEnologyt tervezek rárakni. Remélem jól gondolom.[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
Sziasztok,
Zöldfülü vagyok a témában.
Szeretnék egy otthoni szervert, az alábbi célokra:
- Plex szerver futna rajta (ide tölteném a filmeket és innen seedelném).
- Folyamatos szinkron a családban mindenki telefonjával készített fotók és videók.
- Biztonsági mentés, családi képek, esküvő videók..stbHogyan induljak el? Melyik eszköz lenne számomra a legoptimálisabb?
Elsőkörben valami kompakt eszközer gondoltam, mint pl a WD My Cloud Home. -
-
addikt
válasz tibbike01 #6518 üzenetére
"4K Remux film akadásmentesen Plexen keresztül"
Ez a klienstől függ, hogy min szeretnéd nézni, ha nem kell kódolgatni , akkor ha jóltudom bármilyen NAS jó lesz.
Synology DS220+? Nálunk cégnél ilyen van, itt ülök mellette és nem hallom, hogy megy.[ Szerkesztve ]
Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi
-
totoka2
tag
válasz tibbike01 #6520 üzenetére
Te kértél konyhakész megoldást ... építeni is lehet NAS-t (Integrált CPUs ITX lap passzív hűtéssel, 2-4GB RAM-al, egy minimál házban, ha csak 1 HDD-t akarsz bele + Xpenology-t rá) , és akkor kijöhetsz 20-30e-ből+HDD igény szerint... de azzal foglalkozni kell.
[ Szerkesztve ]
-
-
totoka2
tag
válasz tibbike01 #6523 üzenetére
15-25e. az alaplap (Most adtam el éppen egy ilyen lapot, 4 magos Intel proci /Intel proci preferált a Plex átkódoláshoz/ 10W fogyasztással, passzív hűtéssel, 4GB RAM-al /mindenre is elég Xpenology-nak/).
Ha csak 1 HDD-t akarsz bele, akkor lehet olcsó ITX-es házat is lőni hozzá SFX/TFX táppal (1-2HDD, még belemehet kicsi/olcsó házba, de 3, 4+ HDD-nél már zsebbenyúlósabb a ház is, és nagyobb is lesz a méret értelemszerűen+ hangosabb a hűtés), de 1 HDD-vel elmegy egy PicoPSU(vagy paneltáp)+külső tápkocka megoldással is.
+ adatbiztonság miatt (nem tudom mennyire értékesek az adatok amiket tárolni akarsz rajta) érdemes lehet egy külső HDD heti/havi mentéssel (Synology/Xpenology tudja azt, hogy ha beállítod, hogy a feldugott külső HDD-re automatikus mentést készít) ... és külön tárolod (polcon: megvéd egy villámcsapástól, rokonnál/havernál: megvéd villám+ víz+tűzkár esetén) -
totoka2
tag
válasz tibbike01 #6523 üzenetére
Synology-ból a 218+, 220+ jó lehet használtan is:
pl: https://hardverapro.hu/apro/synology_ds218_2gb_ram_intel_j3355/hsz_1-200.htmlAlaplapok folyamatosan vannak az aprón:
Mondjuk ez AMD, és csak mATX, de opció lehet (AMD-nek erőből kell megoldani az átkódolást, ha egyáltalán van rászükség):
https://hardverapro.hu/apro/asrock_qc5000m-itx_ph_alaplap/hsz_1-200.html
Csak Dual Core, de NAS-nak ez is elég lehet:
https://hardverapro.hu/apro/asus_n3050i-c_alaplap_6/hsz_1-200.html
Quad Core-al:
https://hardverapro.hu/apro/asrock_q1900-itx_alaplap_4gb_ram/hsz_1-200.html
https://hardverapro.hu/apro/asrock_super_alloy_j4205-itx/hsz_1-200.htmlXpenology-nak jók lehetnek HP vékonykliensek is (1HDD abba is belefér) ... annak itt tudsz utána olvasni:
https://prohardver.hu/tema/xpenology/hsz_1-200.html -
totoka2
tag
válasz evilskati #6526 üzenetére
Én használtban gondolkodtam. Itt az aprón találsz alplapot/házat/tápot is.
Ha újban gondolkodunk, akkor már összemérhető egy használt Synology, és az új alkatrészekből épített NAS (persze ha kis fogyasztásban/méretben/zajszintben nézzük).
Egyébként pedig nagyjából bármilyen régről maradt PC megteszi NAS-nak egy Xpenology-val (ha nem számítanak az előbb említett dolgok) -
Giggles
tag
válasz totoka2 #6525 üzenetére
Szia,
ha a tibbike01 által említett dolgokon kívül akarok 5db ip kamera képet rögzíteni, akkor is elég lehet mondjuk egy j4205, vagy valami erősebb kéne? Nálam nem muszáj hogy kompakt legyen a cucc, lehet nem integrált CPUs is. Gépigény szempontjából mennyire számít hogy mondjuk Xpenology vagy windows alpú lesz a szerver?
Köszi! -
totoka2
tag
-
evilskati
aktív tag
válasz Giggles #6530 üzenetére
Néztem korábban a Syno kamera licenszt, de 1 darab majdnem annyiba kerül, mint egy 8 csatornás Hikvision NVR. Szerintem nem éri meg.
Mondjuk azért a legalapabb Hikvision NVR szoftvere hagy kívánni valót maga után, de ha nincs szükséged szuper GUI-ra, akkor a legtöbb kamerán be lehet állítani, hogy Mozgás-kor vagy Zónába való belépéskor mentsen FTP-re. FTP szerverként szerintem bármelyik NAS jó lehet, ami bírja sávszéllel.
-
válasz totoka2 #6531 üzenetére
Xpenoval nem megy a Synology kamera bővítés, gyári seryalhoz kötött. A megkerüléséről való beszélgetés meg Tilos a topikban, figyelmeztetés nélkül törlöm az olyan hozzászólást.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
totoka2
tag
válasz totoka2 #6531 üzenetére
Ha erősebb vason virtualizálva futtatod az Xpenology-t és 3 NAS-t futtatsz, akkor meg lehet a 6 ingyen kamera (ha ez most illegál liszensz bővítésre buzdítás, akkor elnézést, és törölje nyugodtan az admin a hozzászólást) ... de lehet, hogy Giggles által említett FTP-s megoldás praktikusabb.
Sokan használnak XPeno-hoz HP Microservert (Gen7-Gen8). Gen8-ba rakható izmosabb Xeon proci is, és max 4 HDD (+1SSD kis hekkeléssel) ... DE ... ez is 60-80e Ft-ban van már .. .viszont erősebb vas mint egy Synology NAS, és lehet rajta virtualizálni is (lásd az hsz eleje)... olvasgasd egy kicsit az Xpenology topicot.
A kis microserverek azonban már elég öreg vasak, ha elszáll benne a táp pl., akkor drága lehet újraéleszteni.(de már láttam olyan hekket is, hogy egy passzív integrált procis ITX lapot rakott bele valaki aktív hűtéssel... és némi fúrás faragással)
Alapjában véve nagyon sok lehetőséged van ... csak tudd mit akarsz
Xpenology:HP Microserver
Gen8:
https://prohardver.hu/tema/hp_proliant_microserver_gen8/hsz_1-200.html
Xpenology topicot már linkeltem korábban. -
válasz totoka2 #6534 üzenetére
Ez egy szerintem is működő megoldás, ha virtuálison futtatod. HP Gen7 N40L-en fut az enyém is. Tán a múlt héten láttam egy Gen8-at a HA-n 70K-ért, picit drágállom. Akkor már lehet összeraknám mini ITX alapon.
A dvd meghajtó helyére mehet egy 4 lemezes tartó, és kis laptop vinyók bele pl. A Gen7-en ehhez már Biost is kéne módosítani, hogy az a Sata port is AHCI legyen.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
totoka2
tag
Gen8-at érdemes a Xeon E3 1260L-es CPU-val (45W, 4/8 mag/szál, 2.4GHz, elég a gyári hűtés hozzá) és 4-8 GB RAM-al venni ... és akkor a virtualizálás sem gond... de már megint 70-80e körül vagyunk árban...
...a kamerához ráadásul kellene külön HDD, hogy ne az archiv HDD-t tekerje állandóan ... -
Giggles
tag
válasz totoka2 #6534 üzenetére
Na épp ez az, nem tudom mit akarok, vagyis tudom, csak azt nem hogy milyen hw kéne alá Ahogy most látom a worst case az egyidejűleg 5 kamera rögzítése + mondjuk 2 film 2 TV-re való lejátszása lenne. A licencekért meg nem akarok fizetni, tehát marad a windows valami ingyenes progival.
A 60-80k a gépért meg teljesen elfogadható, ha azt nézzük hogy egy reolink nvr 211eur (reolink kameráim vannak). Igaz hogy van hozzá hdd is, de cserébe a szervert lehet másra is használni.
Mindenesetre köszi a válaszokat, akkor majd olvasgatok a HP microszerver topicban is.
Aztán lehet hamar megunom, és mivel a helytakarékosság nem téma, leegyszerűsítem és veszek valami ilyesmit: https://hardverapro.hu/apro/hp_prodesk_600_g2_sff_6_gen_i3_8_gb_ram_128_gb_ssd/hsz_1-50.html -
SP4C3
veterán
Üdv,
Cacti-val foglalkozott már valaki?XAMPP alatt futkározik, de a nyomorult nem jelenít meg adatot a grafikonon.
Ping OK, TCP Ping OK, de adat: NaN...SNMP (amire amúgy meg semmi szükségem nem lenne) az megy...
[ Szerkesztve ]
-JNA- Yugoslav National Army // ⍟T-34-85⍟ // MSI H81M-P33 / Intel Xeon E3-1220 v3 @ 3.5GHz / 16GB DDR3 @ 1600MHz / Gigabyte RX470 4GB. sp4c3.speedtestcustom.com
-
-
bzolika10
aktív tag
Sziasztok!
A hdd topikban már kérdeztem, de nem kaptam biztos választ arra, hogy egy lenovo TS440-be belemennek-e a 6 teránál nagyobb diszkek. Hivatalosan csak 6 teráig támogatja,viszont nekem 8 terás diszket kéne beletennem. Ez a limit csak azért van, mert akkoriban nem volt nagyobb hdd, vagy van valamilyen hardveres/szoftveres limit is benne?
-
-
addikt
válasz bzolika10 #6545 üzenetére
Csak azért, sok gyártónál van ugyanez. 2TB volt a legutolsó határ az MBR miatt, GPT ezt már megoldotta. Amit eddig láttam 20TB-ig mind jó volt.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- EAFC 25
- Call of Duty: Black Ops 6
- Fujifilm X
- Milyen monitort vegyek?
- Xbox Series X|S
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- APC SURT8000XLI 8000VA szünetmentes tápegység
- 750W-3000W átalakított tápok eladóak (GPU és ASIC bányászatra is!)
- Mélyen ár alatt LEGRAND 311063 KEOR SPE jó akksi, hosszú üzemidő szinuszos szünetmentes 2000 VA UPS
- Szervertápegységek 800W, 1200W, 1400W, 1600W, 2450W, 2650W
- Új Cyberpower szünetmentes tápegység (OLS1000ERT2U)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest