- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- SONY LCD és LED TV-k
- Milyen videókártyát?
- OLED TV topic
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
shalafi66
veterán
válasz
perempe #3948 üzenetére
Mindig egyedi eset, nem tudok-akarok oldalakat írni erről, évek során, modellezések, mérések közben szép lassan kiderül.
Lényeg, gyorsan egy mondatban: fontos a mozgó tömeg, a membránfelület, a rezonanciafrekvencia és a jósági tényezők aránya, mert ezektől függ az impulzusválasz, és a mélytartomány fázisa. -
shalafi66
veterán
válasz
jobbman #3946 üzenetére
Nem csak az EBP-től, hanem a T-S paraméterek egyensúlyától függ, hogy alkalmas-e egy hangszóró b-reflex dobozba, ez a hsz nagyon távol van attól, amit elvárható minimális pontosságnak nevezünk, a mélytartomány impulzusválasza szinte nem is létezik, annyira rossz, ez nem macerás, ez alkalmatlan. És ezek még csak a gyári adatok, a HiVi-t ismerve valójában nem ilyen a hsz.
Másrészt nem tudom mennyibe kerül a hsz... megnéztem, 36 900 Ft, nem hiszem, hogy megérne ennyit. Ha a tizedébe kerülne, akkor esetleg. Gyenge impulzusválasz, viszont nincs igazán jó mélyátvitele, exrtém alacsony érzékenységű, nagy erősítő kell hozzá, viszont mint minden hangszórónak, ennek is csak romlanak a paraméterei, ha nagy terhelésen használják.. Szerintem felejtős.
-
shalafi66
veterán
válasz
jobbman #3941 üzenetére
Van nagy és nagyobb, sajnos a monacor ugyanazt csinálja, mint a SAL, csak sokkal nagyobb méretekben, mindenhonnan összevásárol neki tetsző, eladhatónak vélt hangszórókat, felcímkézi, majd továbbadja többszörös áron. Az adatlapokon a mérések önmaguknak mondanak ellent, példa rá épp a tegnapi 170mm-es hsz, ráírnak 89-et, és csak 85-re képes.
-
biker
nagyúr
-
shalafi66
veterán
válasz
jaja1981 #3934 üzenetére
Az olyan hangszórókat, amiknél bizonytalanok a paraméterek, pl. ide tartozik a SAL mellett a monacor és a Visaton is, mérés nélkül nem érdemes felhaználni. A visatonról sincs jó vélményem, túlárazott hangszórók, és a középkategóriától is igen messze vannak ha képességeit nézed. Megoldás: olyan hangszórót venni, amiben biztos lehetsz, de ilyen egye kevesebb létezik, és sajnos az ár még semmire sem garancia. A visaton boltban melózó srác mondatát igazán nem tudom hangszórókra értelmezni, mert valami vagy jó, tuninggal vagy anélkül, vagy nem... és kész.
"lefikázni" ahogy Te írod, nem szoktam.. semmit.
Hja, márkát nem ajánlok, mindig felhasználási cél ismeretében válaszok hangszórót, olyat, amire szükségem van.
-
jobbman
tag
Ez a tuti kis hangsugárzó!
Ilyet fogok venni az Altec ATP5-ösöm satellitjei helyett, kis fadobozba téve.Szerintem a Monacornak igen jó hangsugárzói vannak. Igaz nem a legolcsóbbak, de vannak köztük elég baráti árú darabok.
-
jaja1981
addikt
válasz
shalafi66 #3932 üzenetére
Azért azt meg ne mond nekem, hogy Te minden hangszórót bemérsz stúdió körülmények között, és utána számolszó hozzá dobozt, meg csővet.
Ne mond, hogy mindenkinek be kéne méretni minden hangszórót amit megvesz, mert ez baromság.
Amúgy Te milyen hangszórókat ajánlasz márka szerint, mert eddig olvasgatva mindenkiét lefikáztad. -
jaja1981
addikt
válasz
shalafi66 #3932 üzenetére
Igen lehet kapni, de erre későn jöttem rá én is.
Ahogy a Visaton boltban mondta a srác, inkább egy régi egyes golf, mint egy agyontuningolt kispolszki.
Szerintem is jobb egy beugró szintű Visaton, mint egy ultra high Somogyi.
De azért a Somogyi is hallgatható, és jobb minőségű hangfal építhető belőle, mint a sok bolti szir-szar azonos áron. -
shalafi66
veterán
válasz
jaja1981 #3931 üzenetére
Az a baj, hogy csak addig tartod jónak, amíg nem hallasz valami olyat ami tényleg hangszórókból készült. Azzal a váltóval meg akkor nem jutsz sokra, legfeljebb az alkatrészek minősége jobb, mint a SAL-nál, de annyit nem hiszem, hogy ér a Visaton név. Az a probléma, hogy mérés nélkül még dobozt sem lehet tervezni azoknak a hszeknek...Sajnos. Az ár kérdéseben nem értünk egyet, ugyanazon az áron, mint a SAL, lehet kapni mást is, valahol a Visaton hszek szintjén.
-
jaja1981
addikt
válasz
shalafi66 #3927 üzenetére
shalafi66:
Ebben igazada van. A váltó a gyártó által megadott adatok alapján lett tervezve, ami lehet, hogy nem iagz, de én elégedett vagyok a hangjával.
Hallottam már egy pár hangfalat, jó nem több száz ezrest, de hangminőségben jó vagyok a SAL-os hangfalaimmal.
Biztosra veszem, hogy a dréga hangfalak szebben szólnak, de ahoz olyan erősítő, jelforrás, és szoba is kell, azt hiszem ebben egyetértünk.
Amúgy meg általános felhasználásra, zenehallgatásra a nappaliban tök jók a Somogyik. -
GâLî
tag
Hali!
Szeretném lecserélni a egy magnat monitor 990es szett front sugárzóiban a hangszórókat és a hangváltót. Ezt vajon meglehet oldani jól? lehetőség szerint a dobozt megtartanám eredeti állpotában, esetleg talán egy reflexnyílást vagdosnék rá. Idővel cserélném az összes darabban a hangszórókat...
Várok minden ötletet, javaslatot! Köszi -
válasz
shalafi66 #3927 üzenetére
Már javult a Somogyi hangfalak minősége, de még mindig negyon szórnak
,nekem a centerben vannak, ki is lesznek dobva onnan, szörnyű a hangjuk, ráadasul egyik javított...(2 db 20-as mély, 2db 10-es mélyközép, ezek lesznek lecserélve)
A két fronthoz képest: ami Audiophil (remélem jól emlékszem a márkára) magas, pioneer közép, és videoton dupla 20-as mély, bass reflex dobozban, a közép és magas leválasztva, ott a hangváltó és ki van bélelve az a rész...
A kocsiba beszerzett 13-as szett, már egész jót szól, erősítővel és Kenwood fejegységgel...
-
shalafi66
veterán
válasz
jaja1981 #3925 üzenetére
A váltó és a doboz nagyon fontos, de a hangszórók képessségei még így is nagyon-nagyon-nagyon gyengék, főleg az árukhoz képest, sok olyan hibájuk is van, amit váltóval-dobozzal nem lehet kiküszöbölni. Másrészt nincs köztük két egyforma, így nem hagyatkozhatsz a forgalmazó adatlapjaira (azokon eleve hibás a mérések egy része), és elég zavaró szerintem, ha mást hallasz jobbról, és mást balról...
Szabad kérdezni hogy tervezték a Visatonnál azt az "egyedi" hangváltót? Mérések nélkül csak számolgatva? Mert az majdnem olyan rossz, mintha univerzális váltóval próbálkozna valaki, mindegyik hsznek szép anomáliái vannak középen.
-
jaja1981
addikt
Hát srácok!
Olvasgattam a topikot, és okultam.
Nem tudom.
Nekem SAL-os hangfalaim vannak, és meglepően jók.
Több embernél, és erősítővel is próbáltuk, de nem volt rossz.
Persze vannak nála jobbak is, de ennyiért nem rossz.
20cm "kevláros" mélyek SBX 2030, 13cm közép SRP 1315, DTF10 dóm magas olajhűtéssel.
Hangváltó Visaton-nál tervezett egyedi, és a doboz is egyedi.
Sok számítással készült. Mindent kalkuláltam, és a végén egy egyedi reflexcső lett belőle, mert nem kaptam olyat, amivel jó lenne.
A hangváltót freki generátorral lőttem be az én fülemhez, hogy minden frekvenciát egyforma hangosan halljak.
Nos ennyi a története, de szépen szól. Halk hangerőn is.
A legnagyobb probléma a Somogyis cuccokkal, hogy az emberek ott vesznek hangváltót is.
Na itt basszák el.
A hangváltó és a doboz a lényeg.
Röviden ennyi.
Sok sikert mindenkinek az építéshez. -
perempe
veterán
Én F5BN/K1 kombóval építek MLTL-t. Ha már 1x ingyen modelleztek MathCAD-en MJK alapokon.
-
djtörök
senior tag
válasz
fekeandras #3914 üzenetére
veszel használtan egy Jamo studio 170 v. 180-as hangfalpárt
nem túl minőségi, de a hangerejére nem lehet panasz -
shalafi66
veterán
válasz
fekeandras #3914 üzenetére
Van egy HA31 gitárhangszóró nevű dolog, 93dB érzékenységű 9000,- pénz és holtbiztos hogy hangos.
-
shalafi66
veterán
válasz
fekeandras #3911 üzenetére
azért azoktól az ATC által forgalamzott hszektől lehet olcsóbban jobbat.
Sok közülük sajnos SAL kategória többszörös áron.
Neked is azt kéne eldönteni először mit akarsz, mire kell a hangsugárzó (enélkül használtat sem nagyon lehet venni.... szerintem).
-
shalafi66
veterán
válasz
perempe #3909 üzenetére
Ezzel nem értek egyet, sajnos a HiVi hangszóróknak követhetetlenül nagy a gyártási szórása, akár az 50%-ot is eléri, még a két azonos időpontban vásárolt hangszóró közt is komoly eltérések vannak. Sajnos emiatt az adatlapok sem vehetők komoylan. Lehet, hogy az m8 képes 30Hz-re, de már 600Hz-től használhatatlan, és az impulzusválasza sem túl jó mélytartományban, az SBX-hez hasonló sajnos. Én úgy hiszem, nem éri meg az árát.
A magashangszórók és a dóm közepek többsége központosítási hibával küzd, és jókora kiemeléssel a felső oktávban, sajnos pont ezért nem valami jó a dinamikus viselkedésük. -
fekeandras
őstag
Húúhhh.Inkább veszek valami használt hangfalat.Mission-t tudnék kis pénzért.
-
perempe
veterán
válasz
fekeandras #3907 üzenetére
Ja, még valami: a DTF12 csak 12KHz-ig szól, és nem csak nálam.
Az előző hozzászólásom linkje helyesen:
[link]
Ez az ATC árlistája (köztük HiVi, Seal, Morel hangszórók). Ebből jár -20% kedvezmény az AVX.hu fórumán megrendelőknek. -
perempe
veterán
válasz
Mélynek vegyél inkább M8N-t, vagy M8A-t, vagy H2000-t. Ezek az M8-ak 40-50 literben csinálnak 30Hz alatti F3-at, míg az SBX 3040-nek 150 liter kell.
[link]
[link]
Ha az AVX fórumon vásárolsz, akkor 20% kedvezményt kapsz.
[link]Én F5BN és K1 párért fizettem 11K-t, már csak a mélyet kell kiválasztanom. Valószínű, hogy HiVi M8x lesz.
Ha most vásárolnék, akkor biztosan Zaph L18 KIT-et venném (hangszórók), ami 49280 Forint. Az AQ1-nél 150K-ért árulják a kész designt.
[link] -
shalafi66
veterán
válasz
Akinek már SAL-ra van pénze, annak másra, jobbra is. A sárga sbxekre elköltött 42 000 Ft-ból már igen jó hangszórókat is lehet venni.
A kérdésedre válaszolva: ez így nem működőképes. Az összeállítás egyik elemét sem tartanám meg. -
fekeandras
őstag
Hangváltó,
Magas,
Mély-közép,
Mély sugárzó,Egy ilyet akarok építeni.Kinek mi a véleménye róla?Esetleg mit kéne változtatni rajta?Ötlet?javaslat?
Tudom nem high-end minőség de csak erre futja.Bár itt sokan anti SAL -osok.De nálunk Kalocsán nem lehet csak ezeket kapni olcsón.
-
fero02
nagyúr
Pont erre akartam célozni. Akinek van egy pici esze is némi logikával fűszerezve és tud ésszerű következtetéseket hozni, esetleg egy hangyányit konyít a dolgokhoz vagy megfogadja olyanok tanácsait, akik picit is értenek a témához, na az ilyenek nem vesznek sal és manci termékeket.
De természetsen akiknek vmi nem adatik meg, vagy ennyire nem érdekli a téma, azok maradjanak nyugodtan a kínaz sz@roknál.
Hírdesd nyugodtan, nincs abból semmi baj...nekem is van eladó sorban 2 db SK13, de még nem volt kedvem meghirdetni.
-
"B"
tag
"Nincs semmi baj a sal és mnc termékekkel,"-de senki ne vegye meg mert akkor nincs esze?
elhiszem hogy a pénz beszél,de engem(és ne haragudjon meg senki!) nemérdekel ki mit szeretne venni,vagy építeni meg miből..mindenki belátása szerint tesz,nekem van egy ilyen hangszóróm mert kaptam..kipróbáltam egy ismerősőm ládájában..nekem(botfülünek) teljesen jól szólt..kivettem,visszatettem a dobozába,és annyi.Ez volt kb 2 éve
Felraktam hirdetésbe,hátha vkinek kell.Gondoltam "házi hangfal építés" című fórumba csak belinkelem,hisz ha el akarom adni,csak ez a legalkalmasabb hely rá..
kb ennyi történt..Úgyhogy mindenki olyat vesz amilyet akar,biztos vannak akik értenek hozzá(én nem)majd ők eldöntik kinek mit ajánlanak,én csak meghirdettem és kész.Ha vkinek kell az úgyis megveszi,ha meg lebeszélik róla akkor meg így jártam..ennél nagyobb csalódás ne érjen az életbende ha a béke megkívánja,nem linkelem be többet
további jó építést mindenkinek!Üdv
-
fero02
nagyúr
válasz
stevewonder #3900 üzenetére
Nem egyre gondoltunk.
Nagyon nem.
Új hozzászólás Aktív témák
- A hónap végén jön a S.T.A.L.K.E.R.: Legends of the Zone Trilogy Enhanced Edition
- Yettel topik
- Parfüm topik
- BestBuy topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Mesterséges intelligencia topik
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5500 FULL-HD IPS Intel core i5-8365 16gb ddr4 256gb ssd windows 11
- NAGYKIJELZŐS HP 17col FHD / Intel i3-11generáció / 8gb RAM / 256gb SSD / Windows11
- PIROS Lenovo Ideapad Ryzen3-3250 IPS FHD 8gb ram 512gb ssd windows11
- HP Elitebook 850 G7 15,6" IPS FullHD i7-10610U 32GB RAM 512 NVMe SSD
- Ipad Pro 10.5" Wi-Fi+Cellular 25GB Space Gray, nagyon szép, Garanciáva
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI MPG Z590 GAMING FORCE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest