- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen videókártyát?
- Milyen egeret válasszak?
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen házat vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
ZIL
tag
válasz
Turbina33 #18097 üzenetére
Kösz, ezt az oldalat eddig még nem ismertem. De a hangszóró eléggé gagyesz, már a paramétereiből is látszik (bár itt legalább fel vannak tüntetve).
De igazából nem kritérium, hogy a lehető legolcsóbb kategóriából legyen, hanem inkább, hogy megbízhatóan tervezhető a gyári paraméterei alapján.
Az eredeti felvetés: [link]
Ha bárki használt már Monacor hangszórókat, és van VALÓS! tapasztalata velük, kérem az írjon. -
ZIL
tag
válasz
shalafi66 #18096 üzenetére
1. Nem vagyok kedves!
2. Eddig sem vitatkoztál, ahhoz érvek is kellettek volna...
3. Végül is nem zavar, hogy épp vérig sértettelek elméletileg (vagy inkább csak nem akaródzik/sikerül válaszolni a feltett kérdésekre), legalább abbahagyod a magas lóról való üres bullshitelést. Remélem. -
Turbina33
senior tag
Egy olcsó alternatíva. Nem kell csodát várni tőle,de ezt az ára tükrözi. Logotech is forgalmazza Sony 134 néven.
-
ZIL
tag
válasz
shalafi66 #18094 üzenetére
Az én olvasatomban az, hogy specifikációk hiányában találomra kezdek hangdobozt és hangváltót fabrikálni, erős garancia a pofára esésre, a felhasznált hangszórók gyártási minőségétől függetlenül. De azért kösz a tanácsadást...
Egyébként ez olyan, mintha én bemennék egy autókereskedésbe, hogy nekem valami Suzuki Swift ár és minőségi színvonalú autó kellene, erre az elkezdene lefingott Trabantokkal, meg Kispolákokkal traktálni. De azért a politikai korrektség érdekében megemlítené még, hogy vehetek Bugatti Veyron-t is ha ez nem elég.
Ja, honnan ismered te ezeket a hangszórókat (Logotech best-of) ennyire? És ha már annyira ismered őket, hogy-hogy fogalmad sincs a gyári specifikációikról? És ha fogalmad sincs a gyári specifikációjukról, milyen alapon mondod hogy te ismered ezeket??? Mert annyit én is tudok róluk, hogy léteznek, meg valahogy valószínű szólnak is, de többet tőled sem tudtunk meg ám.
A másik kérdés ami nem hagy nyugodni, hogy mire alapozod a negatív véleményed a Visatonnal, meg a Monacorral kapcsolatban. Netán ezeknél a cégeknél a beszállítói minőségbiztosítási osztályon dolgoztál, hogy ilyen bennfentesnek tűnő információkkal rendelkezel? Vagy boltod van, ahova lavinaként ömlenek vissza ezek a termékek garanciába?
Még mindig nem tudom megalapozottnak látni a véleményed... De amennyiben van mivel alátámasztanod, megkövetlek.
Bár legalább a H2000 termékekben egyetértünk, úgy tűnik. -
shalafi66
veterán
A Sonyk annyira nem botrányosak azért. Az árukat mindenképp megérik. A TVR kevésbé jó választás. Körülbelül ugyanazt tudja, mint egy HA13 vagy 15, de az utóbbinál legalább a T-S része rendben van.
Ezeket a hangszórókat az országon belül én ismerem legjobban.
Ha a 130mm-es méret is belefér, az olcsóbb kategóriából egyértelműen a tannoy mélyközepekkel érdemes dolgozni jelenleg. Persze ezekhez sincs elérhető és megbízhatóan dokumentált hangsugárzóterv, tehát nulláról kellene kezdeni...
A Monacor és Visaton egyformán pénzkidobás, ha már összegyűlt egy nagyobb összeg, és drága hangszóró vásárlása a cél, akkor inkább kicsit hozzáspórolva Scanspeak, esetleg SEAS hangszórók felé lehet nézelődni, de az már tényleg más árkategória. -
ZIL
tag
válasz
fero02 #18090 üzenetére
Kösz a tippet. Ezekkel már több hónapja találkoztam, de elvetettem magamban a nevenincs beazonosíthatatlan alkatrészek használatát. Pl. adatlapot ezekről sehol sem láttam, így merő hazárdírozásnak tűnt bármire is használni őket. Bár valahol láttam, hogy valaki bemért egy ebből a kompániából származó "Sanyi" szélessávút, és valami botrányos volt.
Rendszer szinten gondolkozva a hangszórók az építési költségeknek csak egy kisebb hányadát teszik ki, így nem láttam reálisnak, hogy ezeken való filléreskedéssel rontsam le az egész minőségét.
Lényeg a lényeg, viszonylag hosszas nézelődés után 3 Magyarországon is jól elérhető gyártóra korlátozódott a figyelmem H2000/Visaton/Monacor. A SAL-nak csak néhány terméke tűnt bármire is használhatónak a specifikációi alapján, de azokban sem tudok megbízni a valószínűsíthető pontatlanságok miatt.Ja kérdés: Ezekről tud valaki valamit? LOGOTECH TVR Hangszórók Paramétereik alapján nem tűnnek reménytelennek (csak tényleg olyanok-e?).
-
shalafi66
veterán
válasz
fero02 #18090 üzenetére
Ha jól tudom, a 125-ös hangszóró már nem kapható.
A mesék nem a legjobb útmutatók hangsugárzó építéshez, ezt mindenki tudja. Aki hallgat rá, az meg is érdemli. Mellesleg ezt a párosítást is én ajánlottam itt a fórumon pár évvel ezelőtt. ;-)
Ajánlgatni könnyű, de tudni kell azt is, hogy kinek, mit, és miért ajánl valaki. Nem a hangszórókon, vagy a beszerzési forráson, múlik a dolog, százegy, ha nem százkettő változat van, ami jó lehet, de amíg nincsenek tisztázva az alapok és a hogyanok-miértek, mindegyik hangszóró egyforma (egyformán alacsony) esélyekkel indul. Kár is ezzel foglalkozni.
Játszani, tanulni, alacsonyabb igényekhez a párszáz Ft-os Sony is jó, de többet nem lehet, és ne is kell várni ezektől, csak arra jók, amire eredetileg is szánták, minihifik-boomboxok, stb.
A Tannoy egy fokkal magasabb szint, házimozis célokra megfelel (eredetileg is erre készült), vannak a listában hangszórók, amikkel borzasztó egyszerűen lehet dolgozni, egészen elfogadható eredmény mellett. De ezeknél is tudni kell a határokat, és főleg azt kiválasztani, hogy melyikre van szükség, dönteni a lehetőségek-megoldások-kompromisszumok között.
Remélem privátban is valami hasonlót sikerült megfogalmazni.
-
fero02
nagyúr
Hagyd rá, nézd levegőnek őt is, meg a hozzászólásait is. Érdemben sosem fog segíteni Neked, ellenben mindent le fog húzni, amit nem ő mondd, esetleg nem ő csinál. Ha gondolod, tudok mit mesélni privátban.
Van egy 13 cm-es Sony mélyközép, ami jó lehet Neked, szintén Sony magassal.
SONY 1-825-103 (1400 Ft):
SONY 1-825-102 (390 Ft):
Többen építettek már belőle dobozt és nincs rossz hangja. Jóval túlmutat a sal, mnc, monacot kínai szinten.
-
shalafi66
veterán
Szerintem ez még mindig nem a megfelelő irány.
És nem a megfelelő hang. Finoman fogalmazok, ha azt írom, nem illik ócsárolni mások segítő szándékát és az abba fektetett energiákat, amivel épp téged próbál jobb/kifizetődőbb/hallgathatóbb dolgok létrehozása felé elindítani...
-
ZIL
tag
válasz
shalafi66 #18084 üzenetére
Még mindig nem támasztottad alá a véleményed semmivel. Én elhiszem készséggel, hogy te értesz hozzá, de üres véleményekkel akkor sem tudok mit kezdeni.
Valóban benne van az építés szándéka és izgalma is, de azért ha egy kutyaólnál lyukadok ki akkor az mát tuti gyanús...
Továbbra is: Ha tudsz/hajlandó vagy bármi hasznos javaslatot is tenni, akkor arra vevő vagyok.
H2000/Visaton... stb? -
shalafi66
veterán
Nem vélemény, 101%-ig biztos, hogy rossz irányból kezded.
Ezen csak te tudsz segíteni, ha tájékozódsz a témában.
Vagy ha nem, akkor lehet lazán venni, de akkor szólni kell, hogy csak az építés kedvéért csinálod. Akkor viszont nem kell segíteni, mert úgyis mindegy, mit és hogyan. -
shalafi66
veterán
........ én semmi elvontat nem látok abban amit írtam. De nem tudom értelmezni a tanulópénzt, negatív kritikát, és a többi homályos elképzelést. Hiányoznak a "konkrétumok".
Egy másik fórumozó talán jobban tud majd kommunikálni.
A legnagyobb baj egyelőre az, hogy nincs terv, és még azt sem tudni, mennyire kell a részletes és pontos tervezés/kivitelezés.
Illetve a nóném kínai mélyközepet tervtől és márkától függetlenül ki kellene hagyni... a saját dolgod könnyíted meg vele.Ui: Szerintem nem fair azt kérni, hogy egy fórumozó helyetted gondolkodjon/tervezzen/találjon ki mindent, stb.
-
shalafi66
veterán
Minden bizonnyal. Ha a tanulópénzek 1%-át nekem fizetnék be, már milliomos lennék.
Szerintem egyelőre efelé haladsz. Azért mielőtt elkölteném a pénzem, én a helyedben biztos jól meggondolnám.
Ui: a negatív vagy pozitív jelző, szerintem értelmetlen, valamire vagy képes egy hangszóró, vagy nem. Ez csak egy egyszerű tény. A kérdés sokkal inkább az, hogy téged zavarnak-e a hiányosságok, műszakilag hibás, vagy gyengébb megoldások, vagy ezek annyira nem lényegesek neked.
-
ZIL
tag
válasz
shalafi66 #18078 üzenetére
Igazad van. 2.1-es rendszer lesz belőle, de a .1-et majd később. A fő szempont az volt, hogy otthoni zenehallgatásra valami kompakt és lehetőleg költséghatékony (ezért választottam magasabb érzékenységű hangszórókat) rendszert építsek, ami nem uralja a szobát, de azért értékelhetően szól. Mivel nem elektronikus zenét hallgatok, az erőteljes puffogás helyett inkább a tiszta dinamikus mélyek megszólaltathatósága a szempont (dob, basszusgitár, bőgő, tuba...), így a reflexes sztereó rendszert elvetettem magamban (meg a mérete miatt is). Sok milliós top Hi-Fi hangzást nem várok tőle, hangosabban hajtva is maximum házibuli esetén lesz. A zárt dobozt a viszonylagos bolondbiztossága és a könnyebb tervezhetősége miatt is favorizálom.
Arra megkérlek, ha valami (pláne negatív) kritikád van akkor ne szuperlativuszokban kommunikáld légyszi, mert így aligha van hasznomra. Ha esetleg tudsz konkrét ajánlásokat tenni felhasználandó alkatrészek szempontjából (vagy bármi egyébről), akkor csupa fül vagyok. Amúgy kösz a gyors választ!
Ja az építés nálam kezdődő hobby is, így az esetleges nehézségek nem annyira elrettentőek. Mindenben meg kell fizetni a tanulópénzt. -
ZIL
tag
Sziasztok!
Zárt dobozban szatellitnek terveztem 11 literes térfogattal építeni, ezekkel a hangszórókkal:
Monacor SP-60/4 x2
Monacor DT-99
Váltás 3kHz körül lenne.
Hozzáértők véleményezzétek légyszi (lehetőleg előítélet mentesen, indoklással).
Köszi! -
shalafi66
veterán
válasz
axwel18 #18074 üzenetére
De miért nem ilyen egyszerű?
A "hang" önmagában nem létezik. Akkor jó a hangja a hangszórónak, ha a megfelelő alkatrészekből megfelelően rakták össze.
A Monacor dómok között sok az összeszerelési hiba, ebbe a DT-99 is beletartozik (de még mindig ez a legjobb választás az összes közül), és ha a lengőcséve nem a helyére került rögtön nem fog jól szólni.Aztán ki tudja, lehet, hogy valakinek éppen az tetszik.
-
axwel18
senior tag
Nekem például a Monacor DT-99-es hangja bejön. Lehet hogy nem a legjobb alkatrészekből van de engem inkább a hangja érdekel.
-
shalafi66
veterán
Mindenkinél mások az igények és elvárások, van akinek megfelel, és van aki többet, jobbat, mást keres. Ez teljesen természetes. A fórumok meg arra jók, hogy mindenki leírja a saját szubjektív véleményét, ha úgy tetszik tapasztalatát, de a hozzászólások szerzőinek 99%-a nem ért a hangszórókhoz, elektroakusztikához. Egy-két kivétellel nincs olyan, akinek bármi alapja lenne, hogy döntsön az elektroakusztikával kapcs. tartalmak fölött. Őszintén szólva nem is ez a dolguk. Néha viszont vannak akik megfeledkeznek magukról.
De ez szerintem most nem is lényeges.
-
Giot
addikt
válasz
shalafi66 #18061 üzenetére
"Monacor és a "minőségi" anyagok? Hajjaj. Távolabb már nem is lehetnének."
Nem igazán értelek. Fejtsd ki bővebben.
Gyenge a kaszni, vagy rossz minőségű kevlárból, polipropilénből, vagy karbonból készülnek a membránok? Vagy a központosító gyűrű gyenge, a bevezető szál kritikán aluli és megtörik? Esetleg a ragasztás gyenge és engedi el bizonyos idő után?
Én egyiket sem tapasztaltam. -
shalafi66
veterán
válasz
sony25 #18065 üzenetére
A lehetőségek száma végtelen, maradhat akár SEAS is, de vagy szélessávban rezonanciamentes mélyközép kell (ami nem alumembrános), vagy olyan magashangszóró, amit 2kHz körül lehet már használni.
A kérdésekből következtetve (a hozzáértés hiányára
), én a helyedben olyan megoldást választanék, amit egyszer már valaki megépített, megmért, megtervezett, és dokumentált, így a szenvedések nagy részét megspórolhatod.
[link]
Olcsóbban és hatékonyabban:
[link]
[link]Ehhez hasonlókat keress a neten. De egy kis tapasztalatgyűjtés sem ártana, hallgass meg többféle hangsugárzót, ami csak a környezetedben elérhető, hogy legyen valamilyen képed arról, te milyet is szeretnél, pl. együtt tudnál-e élni egy szélessávúval, vagy dóm, esetleg szalagos magsashangszórókkal akarsz-e dolgozni, stb.
Lényeg, hogy mielőtt vásárlásba fogsz, legyen egy konkrét terved. -
shalafi66
veterán
válasz
sony25 #18062 üzenetére
Egyre rosszabb (és drágább) ötletek.
A Sonido nagyon távol áll a klasszikus kétutas hangsugárzók világától, elég "speciális" irányvonal. Azon múlik a választás, hogy szereted, kedveled-e ezt a fajta hangzásvilágot, és feláldozod-e a többutas rendszerek előnyeit a szélessávúk egyszerűségéért, és elfogadod-e az ezzel járó hibákat, hátrányokat. -
shalafi66
veterán
Monacor és a "minőségi" anyagok? Hajjaj. Távolabb már nem is lehetnének.
Eltérések a SEAS-nál is vannak, attól hogy norvég a szerelés, még nem lesz tökéletes.Az alkatrészekbe meg nekik sincs beleszólásuk.
Az az Audio NL-es hangsugárzó már megszűnt, eredetileg egy ribbon magassal akarták társítani az ER18-at, de nem volt működőképes az elképzelés a hangszórók korlátai miatt. Az a mélyközép is nagyon rezonál 4000Hz körül.
És itt is valami hasonló a helyzet.
(#18058) sony25
Ez a két hangszóró nem fog összejönni, a szeasz mélyközepet csak nagyon alacsony frekvencián tudod váltani, hogy elkerüld a zavaró torzításokat, viszont a monacor magas a kis felület miatt 6-7kHz alatt nem életképes. Válassz inkább egy másik, akár olcsóbb, de használhatóbb párosítást, mielőtt meggondolatlanul elköltöd a pénzed. -
Giot
addikt
válasz
sony25 #18058 üzenetére
A Monacor lutri, én Monacor sugárzókból építettem a sajátjaim, és ahogy jeleztem is a tajvani munkások nem éppen a precizitásukról híresek, így hullámzó a minőség. (Van olyan típus amit Németországban készítenek az jó, de ezt nem tudni melyik hol, nem mindig tüntetik fel a leírásban) Pedig jó szórók szeretem a hangját.
A Seas norvég ha jól tudom ott is pakolják össze őket, ez előny. Ez a hangfal: [link] ezzel a mélyközéppel van szerelve, [link] és Seas magassal, most nem jut eszembe a pontos tipusa. Állítólag szép hangja van. -
Giot
addikt
-
sony25
tag
Sziaszztok.Hangfal èpítèshez melyik márka a megfelelö?Seas,monacor,vagy visaton.
-
Primary92
senior tag
Sziasztok!
Hangfalépítésen töröm a fejem, zene hallgatásra, mozizásra.
Alapvetően a következő hangszórókat szemeltem ki, de hasonló árban van jobb választás, akkor ne fogjátok vissza magatokat. Az ár mindenképpen fontos tényező.
SAL SBX3040/BK, SBX1320/BK, DTF12.
A mélyet külön nyitott dobozokba szeretném, a közepet és a magast pedig egy kisebb méretű zárt dobozba.WinISD 182 literes ládát ajánlott hozzá, ami órási. A hangfalépítő füzet szerint 82 liter jut a mélynek a dobozból. Ahogy néztem 108-110 literes ládával már egész jó mélyeket ki lehetne hozni belőle, és a group delay sem mászik el nagyon.
A 1320-ashoz a WinISD szerint 30 liter körül kellene zárt dobozt építeni. A füzetben a 87 liters ládából kb 6-7 liter jut neki, önálló dobozként 9 liter. Méretben valahogy én is ezeket a méreteket szeretném megcélozni.Azért szeretném külön ládákba mert így sokkal jobban el lehet rendezni a helységben, a mélyek a földre kerülnének, a magasok polcra. Ahogy néztem a hangszórók kijönnek kb. 30000-ből, plusz a bútorlap, és hangváltó.
Hangváltónak milyet érdemes választani? SAL HV328 ajánlott hozzá, de építéstől sem riadok vissza. Ebben az esetben viszont kell egy alul áteresztő szűrő a mélynek, a mélyközépnek egy alul és egy felül, a magasnak egy felül áteresztő.
Mi a véleményetek? Érdemes naki állni hangváltót gyártani?
Új hozzászólás Aktív témák
- World of Tanks - MMO
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen videókártyát?
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Lehetnek még fordulatok Honor 400 ügyben
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- 4K gamer PC ( +Sok ajándék)
- Synology 3.5" 8TB SATA3 HDD (HAT5310-8T) Új, bontatlan, garanciával!
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- LG UltraGear 27GR95QE-B Gamer Oled Monitor!27"/2k/240hz/0,03ms/HDMI 2.1/Konzolhoz is
- Új, bontatlan, iPhone 16 Pro Max gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock AB350 R5 1600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 6GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad P73 - i7-9750H I 32GB I 256SSD I 4K I Nvidia 4GB I W11 I Cam I Garancia!
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest