- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Házimozi haladó szinten
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Egér probléma
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- RAM topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
jhos910
senior tag
Most nézem a tápod, mercury.... biztos h jó lesz ez neked?
Én nemrég fektettem be egy 500w-os codegenbe és teljesen megvagyok elégedve, jobb minden fsp-től meg chiftec-től.
Dehogyis csak vicceltem, nekem csáptekem van400-as , inkább vegyél sztem a géped alá egyet, megéri teljesen és aggodalmaktól is megkíméled magad.
Ahogy nézem hasonló gépünk van -
Yutani
nagyúr
Asszem én is beállok a házibarkácsolók sorába EZZEL.
A lényeg: egy 3dfx Voodoo3 V3000 kártyára ráműtöttem egy Zalman ZM-HP80D hűtőt OP1 ventivel, rambordákkal. Mivel a végeredmény kicsit gány kinézetű, ezért gondoltam, megállja itt a helyét.
-
-
jhos910
senior tag
pontosan arra
egykét tipp: -spirál; cső ide kábel;kötegelő; + a felesleges tápkábelek eldugása ide oda (nekem pl be vannak tömve az odd alá úgy hogy egyáltalán nem látszanak, az előlapi kábelek pedig a vinyótartó lemez és a túlsó oldallap között vannak elvezetve egy kis kötegelő segítségével
)
Ezen a képen pont befényképeztem a kábelekhez, de oldalról nemnagyon látszik.
Spirált még én sem alkalmaztam mert hát inkább ráköltöm a hardverre a dellám mivel úgy sincs plexi a gépházon. Jelenleg így is megfelel sztem egész pofás (kb 0 azaz nulla forintból). -
gt0618
tag
3850 egyslotos hűtős kártya megdöbbentően felmelegedett, a teljes nyák elejétől a végéig 50fok felett volt idle,( terhelés alatt 70-et is sikerült mérni, és még hol van a nyár...), érezni lehetett kézzel, hogy "süt", mindez a ventillátor fordulatszámától nagyjából függetlenül. Megvizsgálva a hűtőt igen érdekes, hogy több darabból áll, egy a gpu felett, az bele van ragasztva a nagy lap közepére, arra két hőcső került, arra pedig egy sűrű bordarendszer. Ne hagyjuk ki a ventillátorcsökevényt sem. Mivel volt itthon egy vízhűtő blokk, a felesleget véső és csavarhúzó segítségével leszedtem (a folyamat nem visszafordítható
):
http://kepfeltoltes.hu/080429/P1010301_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A sorjákat lecsiszoltam, kiütöttem a közepét, ahova pont befér a 40x40 blokk, és még rögzíteni is lehet. A hátoldalon nem eszközöltem változtatást.
http://kepfeltoltes.hu/080429/P1010303j_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/080429/P1010307j_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Az eredmény a csend, a 30 fok körüli nyák, memóriát és a feteket továbbra is hűti a gyári cooler alaplapja (eddig fűtötte, nem kicsit, nagyon), gpu hőm. 34fok idle lett (végülis 90 foknál még bírta úgyhogy ez tkp. mindegy), stabil rögzítés, semmi kiflibe hajló kártya.
(Sorry egyik másik kép minőségéért)
Jó a topic, további jó "tákolást"!
-
BearGOD
tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék tőletek!
Van egy ház amit most vettem, moddolni akarom, de mindenekelőtt van egy kis bibi vele!
Előlapon van egy 1,5x6,2cm-es kivágás, ahol régen egy kijelző volt.
Most üresen hever és ha moddolnám a házat akkor hülyén nézne ki az a kis luk rajta!
Elképzelhetőnek tartom, hogy valami más kijelző a helyére esetleg nagyobbítani rajta, de tanács kellene, hogy milyen, mit jelző kis csodák lennének jó a helyére!
Ötlet? -
jhos910
senior tag
Sztem full jó így is
Nekem tetszik, mekkora poén lehet h egy haver nemvágja miről van szó te meg egy levágott kábeldarabot beledugsz a gépébe és hohóóóóóó láss csodát
Másnap ő is megy a boltba és vesz egy kábelt aztán próbálgatja mint pendriveplanb:egy kis rendet azért rakhattál volna a gépházban
-
planb
csendes tag
Na itt vannak a barkácsomról a képek!
Csak őszintén![link] -
S.Y.S.
aktív tag
Unatkoztam a hétvégén
, bágeroltam a pendrive-on, nem saját ötlet/sajnos/, de minden kétséget kizáróan egyedi. Nem akartam a drive-ot szétbarmolni a garancia miatt, igy nem teljesen egyezik az eredetivel.
Szemléltetésnek néhány kép: [kép1] [kép2] [kép3] [kép4] [kép5] [kép6] [kép7] [kép8] [kép9]
Természetesen itt a [forrás] is.
Jó szórakozást! -
Hawk1979
őstag
Tegnap furcsa házasságot kötött egy Ac freezer 7 borda,egy intel gyári hűtőről lepattintott ventivel.Persze volt egy kis segítségük is,aminek eredménye egy közös gyerek lett,aki azóta boldogan él egy tágas házikóban.
-
Kurutomi
csendes tag
Uff mindenkinek.
Kedvenc 9600 pro-mon anno elfáradt a hűtés ezért eszközöltem rajta egy bordacserét
P I-es borda csak elforgatva fért fel és akkor is belelógott az AGP slotba,ezért kezelésbe vettem egy kicsit a reszelővel és vasfűrésszelA kondenzátor/borda direkt contaktot egy kis celluxal sikeresen elkerültem.
Barkács powa!!
-
törölt tag
Ez az igazi. Egyszerű is, csöves is, jó is, csak kell hozzá pár olyan dolog, ami "kicsit" nehéz megoldani házilag.
A táp
Ugyanez az eredeti terv szerint, EZ80 egyenirányítóval Forrás -
priti
addikt
Szerintem nem egy vászisztlósz, a tranyó talpas ott a 230, azt lecsavarozza facsavarral a doboz aljára a sarokba és lefalazza a többitől,
ami meg utána van az meg kit izgat, eleve gyári lakkozott NYÁK, kemény12-24V van rajta, ha igényes szépen megoldja például egy centi vastag farostlemezbe csíkokat mar és belenyomja a marásba a nyák szélét effektíve polcot csinál belőle és így akár egymás fölé is teheti a nyákokat, ha több van a farostlemezt, amibe beleszorulnak meg odacsavarozza a doboz oldalához, aztán szasz. Kényelmesen huzalozható.
Ne beszéld rá, hogy épített végfokra költsön 5 rugeszt minimum+még külön tápra is vagy 10 rugóért, mert az tuti ziher, hogy búgni fog, így legalább egy ezresből megvan és ha gyengébben is, de legalább tisztán szól, amíg el nem múlik neki.
Ha meg vesz egy ónszippantót ezerér, akkor még alkatrészeket is kultúráltan ki tud venni és akár előlapra is kivezetheti a hangszín, hangerő potmétereket, mi kell még?Olyan csillivilli potikat vesz az előlapra, amilyet akar, inkább arra költsön, azt nem tudja elqrni feltéve ha tud forrasztani és nem égeti el a nyákot.
-
törölt tag
A végén tényleg eljutunk a csöves végfokig.
-
Dimitryj
aktív tag
Na jóvanám....
- A hangszóró 2 féleképpen zavarhat be:
- Mágnes töbnyire csak ha mozgatod akkor okozhat problémát (általános iskola 7ik, elektomágneses indukció - monjuk elég nagy lendülettel kell lóbálni hogy veszélyes legyen)
- elekrom mágneses impulzusok - ez eleve van ha szól a hangszóró bár nagyságrendekkel kisebb mint a mágnes mágneses tere- Az ötlet nem rosz ha valaki ért is az elektronikához hogy megcsinálja, bár énszerintem egy normálisan öszerakott pár Wos erőlködő még mindíg többet tud mint egy max 10Wos lemezjátszó végfok (én is csináltam erősítőt A210 -es 5Wos véggel szépen szó amég el nem éri a maxot amit tud és az nem sok 2db 15Wos hangfallal)
- Táp: alap esetben a szg tápja nem alkalmas erőlködő etetésére, mert a fesz figyelése ezeknek az 5Vos ágon van és ha csak a 12es ágat terheled semmit sem fog kiadni.
DE!!! Át lehet alakítnai a tápokat egy kis mókolással hogy kicsit több teljesítményt tudjanak leadni és működjön az egész ha csak 12es ágat terheled. Kicsit értelemesebb megoldás mint szétkapni egy maszat lemezjátszót ami még nem is biztos hogy elbírja a hangszórókat. -
priti
addikt
Írtam, hogy befelé lehet hosszabb, egy téglatestet gondolom el tudsz képzelni, aminek az oldala a tápdobozzal azonos méretű. Egy IC-s végfok simán elfér benne előerősítőstül rádióstul mindenestül. Azért írtam neki azt a hifitípust, amikor minden egyben van bazinagy műanyag dobozban a tetején bakelitlemezjátszóval, mert azok mind IC végfokosak, akkor az volt a raj , tudod, amiknek olyan a doboza hogy a hátsó lemezt sima farostlemez a többi meg műanyag. A rendszerváltás után hozták ezeket németből, mint a cukrot, ma megkapod darabját ezerér, ha kettőt viszel akkor meg ingyen
Nem olyanra gondoltam, ami tranyós és két mono végfokkal oldják meg a sztereot meg akkora torroid, mint az öklöm... -
didyman
őstag
Műanyagdobozba tenni erősítőt? Akkora dobozba, amiben a tápegység van, nem fog egy régi hifi végfoka eléférni, mert a NYÁK nem hajlékony és mert a trafót a körítéssel nem lehet elhelyezni úgy, hogy biztonságos legyen, 40W alatt meg tökmindegy, hogy a PC tápjának 12V-ja, vagy trafó terhelődik. Gyanítom, hogy Tesla NZC-t nem láttál belülről, mert annak special nem olyan kicsi a panelja. Különálló AT táp esetén 5V-on kb. 1-2A kell a 12V teljes (6-8A-es) terheléséhez. 3-4A-ig kb. semmi.
-
Zalaymate
senior tag
Nem értem, hogy minek lehet baja a gépben, de higgyétek már el, hogy csak akkor költöztetem bele a gépet, ha már minden simán és probléma nékül BIZONSÁGOSAN működik!
Amúgy az ötletedet köszönöm!
Elgondolkodtató. Utána járok a környékbeli bizomyánikban, hogy mennyibe kóstálna egy régi erősítő!
-
planb
csendes tag
-
priti
addikt
válasz
Zalaymate #654 üzenetére
Áhh szerintem a számgéptáp nem erre való. Eleve csak terhelve adja a delejtt meg a 12V-os ágon gyengusz is... Szóbajön, hogy építesz egy tápot egységcsomagból, meg hasonlók, de a vége hogy elköltesz egy rakás pénzt és csak dreha az egész...
Mindent összevetve szerintem a legjobban akkor járnál, ha megvennél a vateráról valami ősrégi (minden potis, csak semmi digitális cucc) hifit ezeré, kibeleznéd és a szükséges bensőségeket bedobnád egy a számgéptáp tápegységével azonos oldalméretű műanyag dobozba (150 Ft és pont van ez a méret a hobby-ban), mert azt stresszmentesen tudnád rögzíteni a toronyház 2. tápegységének a helyére (befelé lehet hosszabb), mivel a lágy műanyag dobozba kézzel simán bele tudod hajtani a facsavart a ház fémlemezében előkészített helyeken át.
Tehát annyi csak a dolgod, hogy az AUX bemenetet megkeresed a hifiből kibelezett nyákon, kivezeted egy jack aljzatra a műanyag doboz oldalára, azt összekötöd a hangkari kimenetével egy átjátszókábellel a gépen belül és még ki is néz valahogy. Az erősítő hangerejét, meg belövöd fixre, maxra oda, ahol még nem zajos nagyon és a bemeneti jelszinttel operálsz, azaz a hangkarin variálsz a hangerővel.
A táp, biztosítékok, zajmentes erősítő fillérekből megoldva, annyi, hogy veszel egy 230V-os aljzatot a műanyag doboz a gép hátulját nézve látható felére, ahová a facsavarokat is tekerted, aztán oda cépen bedugod a konnektorból a delejt, én még tennék oda egy kétállású főkapcsolót is, attól mert ott van még sorbakötve lehetne egy a gép előlapjára is kivezetve aztán szasz.
Egyébként űbergyökérség zenét tenni a gépbe, mert le fogja rázni a csatlakozókat, főleg a SATA csatit és állandóan kifagy majd a gép, de azért hajrá, lélekben veled vagyunk, ja és persze mágnesesen árnyékolt hangszórókat vegyél, nehogy meglepődj
és ne tévesszen meg, hogy hatalmas felül lemezjátszós a hifi, szétszeded és belül a nyák egy kis car -
Tv
senior tag
Cső! Simán bezavarhat a gépnek a hangszóró. Főleg a merevlemez ami nem kedveli. Persze ez sokmindentől függhet, hogy most lesz-e ebből gond vagy sem. Majd elválik. Monitor (crt) mellé sem ajánlatos közvetlenül tenni hangfalat. Nem is értem hogy anno hogy gyárthattak olyanokat hogy a monitor oldalán van két hangszóró
. Bár gondolom ott jól megvolt oldva az árnyékolás.
Várjuk a gányolásodról a képeket -
planb
csendes tag
Hell!
Emberek, egyszerűen gyönyörű ez a totyik!
Felbuzdulva a sok izgalmas képen, a hétvégén szétvágtam a gépet...szerintem iggen zsír lett.Kezdő vagyok.....
Péntek , szombat dobok fel képeket azt' döntsetek légyszi, ok vagy gány?Persze ha vevők vagytok.
Elektronikában annyira nem vagyok otthon, de a hangszóró mágnese által keltett elektromágneses hullámok nem zavarnak be a másínkának? -
priti
addikt
válasz
Zalaymate #651 üzenetére
Én a világért sem akarok beleszólni, lehet , hogy nem is jól értem és nem a számgéptápra akarod kötni, de ha igen, akkor azt kiszámoltad, hogy egy ilyen IC-vel operáló erősítő hány ampert vesz föl, csak mert tudtommal P= U * I és legalább 100W-os trafót mondanak rá a weblapon.
Azért én ránéznék arra a tápegységre, hogy a 12V-os ágon csorog e a delej rendesen, nehogy az legyen a vége, hogy bekapcsolod az erősítőt a gép meg kikapcsol erősítőstül, mert behúz a tápban a rövidzárvédelem. -
Zalaymate
senior tag
Értem. Ez az erősítőre tartozik, azt pedig nekem megcsinálja Dimitryj kolléga és egy ismerőse. Szóval ez legyen az ő gondjuk.
Ami engem érint, hogy milyen hangszórót vegyek!
Ezt néztem ki: [link]
Kérdés, hogy megfelelő-e ahhoz, hogy jól szóljon. Az érdekelne, hogy ennek a hangszórónak mekkora dobozt kellene csinálnom?????????
Valaki ezt megmondhatná, akinek van olyan programja, ami megtervezi!
-
Tv
senior tag
válasz
Zalaymate #649 üzenetére
Ha nem gond én válaszolok. A 7380 ,1554 stb. IC-k (integrált áramkörök), gyakorlatilag egy kisebb áramköri kapcsolás besűrítve egy darab szerelhető alkatrészbe. Az LC tag, kondenzátor és tekercs valamilyen kapcsolásba rendezve. Szűrésre használják, a kondenzátor az alacson frekvenciákat szűri ki (alacsonyffekvenciás jellel szemben nagy az ellenállása), a tekercs pedig a magas frkevenciájú jelet.
Például többhangszórós hangfalakban használják őket hangváltóként (ezzel állítják be, hogy pl. hogy a magassugárzóra ne kerüljön mély hang és ígytovább), tápegységek kimenetét "simítják" , meg ilyenek.
-
Tv
senior tag
válasz
Dimitryj #626 üzenetére
Miért ne szólna
Látom nemnagyon vagy képben. Használtál már bármilyen erősítőt nagyobb hangfallal? Egyedül az impedanciaillesztés számít. És ez az egész egy számítógép belsejében lesz! Oda még 15w is sok lenne. Én azt mondtam, hogy nekem van
SAL (SPA 2530) hangszóróm és nekem bevált, meg más SAL-okat is hallgattam már. Bár án gitárerősítőhöz használom, oda pedig kell a dinamikus hangszóró. Zenét ritkán hallgatok (diszkózenét meg egyáltalán nem). Kimondottan azt a típust pedig azért ajánlottam, mert mágnesesen árnyékolva van valamennyire. -
didyman
őstag
válasz
#96302336 #643 üzenetére
Olvastam erről a megoldásról. Érdekes, de borzalmas
. A PMPO tárgyi megvalósulása, folyamatos műsorjelből nem tud kiszedni nagy teljesítményt, csak addig, amíg a két 4700-as kondi bírja töltéssel, ha elfogy a töltés, oda a nagy teljesítmény. Ütemes, dobolós zenéhez pont jó..
-
didyman
őstag
válasz
Zalaymate #640 üzenetére
Hááát, 55W-osat ne
. Ezek a hangszórók a ráírttal ellentétben nem viselnek el nagy terhet, éppen az autórádiókban megszokott végfokokhoz vannak tervezve. A 7384 egy nehezen tönkretehető, PC-be egyszerű LC-taggal tápszűrve beépíthető IC, kétcsatornás változatai a 7375 és hasonló megoldások-ezek hangban még jobbak is, de ez szubjektív. Ha a 1554 olcsóbb, akkor az is jó ilyen építésekhez.
-
gsc73
aktív tag
-
didyman
őstag
Azt az RMS-t csak óvatosan
. 12V esetén körülbelül 36W teljesítmény vehető ki 4Ohm-on és ekkor 100% hatásfokról beszélünk, nincs maradékfeszültség a végeszközökön és ilyen dolgok. PC tápja esetén 12V eleve kérdéses, legyen 11V a garantált. Ekkor már csak 30W-unk van. Egy AB osztályú végfok hatásfoka úgy 75%, hogy akkor már igen jó valamiről beszélünk. Tegyük ezt. 22,5W-unk marad. Itt kezdhetünk el beszélni torzításról. Ami ekkora tápfeszmaradékkal nem lesz 10% alatt, ekkora torzítással zenét hallgatni meg...nem szép
. 4Ohm felett meg nem lesz 20W, amibe kábel is tartozik még, 0,5-1Ohm is lehet.. Ez a végfok inkább költséghatékonyságról szól. Jóféle monolitikus végfok, ennek vannak előnyei, meg hídkapcsolás, de a hangminősége, hááát...
10-14W-ig egészen jó, de 20W-nak kicsit sokallom.Ja. Igen, építettem anno 2030-cal végfokot, van itthon 7xxx sorozatból majdnem minden, amit autórádióba építettek, van 7384 is. Egyik sem nyaldossa, de még közelről sem a papíron 20W-os komplementer-szimmetrikus FET végfokomat.
-
didyman
őstag
válasz
CPT.Pirk #596 üzenetére
Namost, a trafó mérete (vasmagkeresztmetszete) csak a teljesítménytől függ. 100W az 100W 12 és 36V-on is, ugyanakkora vasmaggal, ugyanakkora súllyal.
PC tápjával lehet ellátni, mert az a zaj, amit a végfok összeszed, majd egy nagyságrenddel lesz kevesebb, mint amit az előfokozatok, a hangkártya szed össze. Ez a végfok bemenetén egy aluláteresztő szűrőt mindenképpen megérdemel.. A PC tápjának nagyon jó dinamikája van, de kevés tartaléka, ezért nagy végfok nem köthető rá "értelmesen".
Írta itt valaki, hogy az alaplapnak "fájhat" . Nem fog
.
A Somogyi hangszóróknak nem a membránja szivacs, hanem a pereme.
Ha nagy igények nincsenek a hangzást illetően és nem kellenek főleg extra mélyek, 17-20 centis méretig a szélessávú (kettős tölcséres), impregnált papír peremű hangszórók nagyon jó kompromisszumok. Csak nem a 3000Ft-os kategóriában.. A KEF-nek pl. igencsak süvegelnivaló dolgaik voltak ilyen témakörben. Arról ne feletkezzünk meg, hogy a 20Hz amúgy is csak egy jó ábránd 300l alatti térfogatban (most nem bonyolult reflexutakról meg exponenciális tölcsérről beszélünk, de ott sem kis méretről van szó). 50Hz is bonyolult 50l alatt, tehát a 70Hz egy egész jó érték, amit nem csak köhögni tud a hangszóró, hanem érezni is lehet..
Az árnyékolás nem olyan vészes dolog, a merevlemezen kívül nem kell mást félteni, de annak is tekintélyes tartalék van külső terekkel szemben, akár rá is tehetsz hangszórót, tapasztalat
.
-
ReJim
őstag
válasz
Dimitryj #626 üzenetére
"Azt meg erősen kétlem hogy elbírna egy max 3Wos erőlködő egy 20-40W os hangszórót!"
elbír. miért ne bírna el. egy 3W teljesítményű erősítő egy 100W teljesítményű hangszórót is "elbír". csak nem szól akkorát. csak az impedanciákra kell ügyelni.
a hangszóró teljesítménye az egy határérték, amit kibír. (jó esetben) -
Rive
veterán
Jááááj, gyerekek, engem is utólért a sors
Dual Xeon konfigot (lap + proccok) tesztelek: a laphoz - természetesen
- egyedi hűtőkeret dukálna. Hűtőkeret természetesen nincs.
Úgyhogy a 2X3GHz pillanatnyilag egy S939-es AMD és egy 478-as Intel hűtő alatt 'termel' - mindkét hűtőt méternyi gatyamadzag, alias rövidáru-gumiszalag rögzíti a laphoz...
Kriminális
-
Dimitryj
aktív tag
Én a TDA1558 at tudom ajánlani egyszerű jó teljesítmény, 4x11W vagy 2x22, hatalmas 700 forint 1 végfok amihez még kell 5db kondi meg 1 ellenállás
Az egész erőlködőt frankón ki lehet hozni ( sztereót persze ) kb 1500-ból, meg nem árt hozzá egy táp.Hajtani lehet szg tápról nem is az a probléma, hanem hogy arról a tápról küldöd akkor nem biztos hogy jót tesz a deszkának.
-
Tv
senior tag
válasz
Zalaymate #622 üzenetére
Csatronánként egy darab hangszóró soha nem fogja leadni normálisan a teljes frekvenciatartományt, ezért mondom hogy teljesen mindegy hogy milyet teszel bele, gázul fog szólni. Azért ajánlottam ezt a hangszórót, mert így legalább arra lesz egy kis esély hogy nem teszi tönkre az egész gépedet pár nap alatt (meg nekem a SAL hangszórók eddig beváltak). Ha esetleg nagyon nem értesz az elektróhoz/ nem akarsz az erősítővel bajlódni, akkor azt is meg lehetne csinálni, hogy szétszedsz egy olcsó számítógépes hangfalat, abba van egy kicsi sztereó erősítő, és arra kötöd a hangszórókat. Így alapból rá is tudod dugni az mp3 lejátszóra, mivel a kábel végén kis-jack dugó van. Átfúrkálod a gépházat és odarögzíted a panelt, hogy a potméterek meg a kapcsoló kilógjanak a lyukon.
Utóirat: én még mindig rossz ötletnek tartom az egészet, dehát fiatalság bolondságHajrá!
Ha nem megy valami kérdezz -
Zalaymate
senior tag
Hát én meghallgattam ezt a hangszórót, azaz ennél egyel kisebbet és hát annak akkora basszusa volt, hogy nekem 4x-jó lenne és ebből kiindúlva ez a nagyobb egy állat lehet, a mérete ellenére.
De a mágnesességben igazad van! Így tudnál nekem ajánlani néhány hangszórót, amik jól szólnának (mély és van megfelelő dinamika + azért van benne erő) és mágnesesen árnyékolva vannak?
Nagyjából 200mm-es átmérőig!
-
Tv
senior tag
válasz
Zalaymate #618 üzenetére
Cső! Ezt a tda2030-as ic-s erősítőt én is csak ajánlani tudom. Én egy hídkapcsolású 30w-os erősítőt csináltam belőlük és nagyon jó
. Ezt a hangszórót viszont el kell felejteni. Egyrészt autóba való, másrészt így elnézve egyszerűen fos. Szélessávú akarna lenni (70hz-20khz jó vicc
), de normális basszusa nem is lehet a kis méret miatt, a szivacsmembrán miatt meg a magas és dinamika is gyenge. Ezek a fajta hangszórók lényege a nagy hangerő és igénytelen hangzás.
Gyakorlatilag a kialakítás és lehelyezés miatt, kb ugyanezt a hanghatást érnéd el két ilyen hangszóróval, olcsóbban és ezek elvileg mágnesesen le vannak árnyékolva valamennyire: [link] -
george11
addikt
Ha nincs kompresszorod, és tudsz kétkomponensű lakkal dolgozni, akkor el lehet felejteni a lakkozást, mert nem lesz olyan tartós kemény réteg rajta, mint amilyen az autókon van.
Ezek a bolti előre kiszelet hajtógázas lakkok semmit sem érnek. belenyomod a körmöd, és ottmarad a helye.
A csiszolást meg még festés előtt kell jól megcsinálni, és nem a festett részt csiszolni.
Lecsiszolod a felületet simára( ezzel szívni fogsz, mert a spray festéket le kell dúrnod róla ... próbálkozz nitorhígítós ronggyal, ha mákod van, akkor lejön vele a java, aztán jöhet a csiszolás vizes vászonnal olyan 600-as magasságában érdemes kezdeni, majd 800-assal) aztán nyomsz rá alapozót, majd ezt is felcsiszolod vízpapírral (kb. 800-1500-asig).
Ezután jöhet a festék 1-2 rétegben. Ha jó az aládolgozás, akkor ezt már nem kell csiszolnod sehova, és jöhet rá a lakk.
De a spray formátumban kapható lakkokkal ne is próbálkozz, mert csak elcseszed vele a pénzed és az időd.
Szánj rá egy kis pénzt és csináltasd meg egy fényezővel. Ha az aládolgozást (csiszolás, gittelés) te magad megcsinálod, akkor szerintem max 6-8K magasságában lefújja egy autófényező. ( ha otthon csinálod akkor megúszod 2-3K-ból a festék+lakk kombót, de csak addig lesz szép, amíg hozzá nem ér valami)
Ui.: a csiszolásnál arra figyelj, hogy eleve "vízpapírt" vegyél, és mindig legyen vizes a felület amit csiszolsz.
A másik, hogy soha ne csiszolj körkörös mozdulatokkal, mert akkor nem lesz egyenes a felület. -
Zalaymate
senior tag
Mondom, hogy a rezgést megoldom valahogy!
És mindenképp beépített hangszórót szeretnék.
A ház pedig ez lesz: [link]
Elég régi és stramm ahoz, hogy re rezegjen be, és persze azért minden mocorgó, vagy összeérő alkatrészét szigetelni fogom!
Tehát ki kell bírja, a hangszórókat. =Erősen gondolkodom, hogy a nagyobbak (165mm-esek) kerüljenek bele, de ez akkor deül ki pntosan, ha nálam lesz a ház és tudok méricskélni!
-
gsc73
aktív tag
válasz
Zalaymate #616 üzenetére
Hali!
Még egy plusz infó: a PC-m házán belül is van egy kis erősítő a fülhallgatónak. Na azon aztán mindent lehet hallani a Kossuth rádiótól a Danubius-ig....megfontoladó...
Még egy: az autóm ajtaját is meg kellene (csak lusta vagyok) erősíteni a rezonancia miatt...nem tudom, hogy egy HDD mit szólna, az óriási mágnesről nem is beszélve!!! végigondolva inkább kockázatosnak itélném meg a dolgot. (ha keresgél az ember egy HS200-as pár 10-15K között beszerezhető....persze ha gond van a hellyel, akkor nem szóltam...)
g.
-
gsc73
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #608 üzenetére
igen, igen teljesen igazad van, pontosan írtad!
DE én valahogy a kompromisszumok embere vagyok: idő/pénz/beszerezhetőség/egyszerűség/jó tapasztalatok. Ilyen, és hasonló TDA-ból többet építettem, és (talán mázlim volt) de sose volt gondom, az is igaz, ezek kisebbek voltak)
g.
-
Hikvision
senior tag
Régebben Énis ráértem. [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Azért nem szokták szeretni a PC tápot erősítőkben alkalmazni, mert az kapcsolóüzemü, és hazavághatja a hangzást, bekerülhet a rendszerbe a kapcsolási frekvencia, stb. Jellemzően komolyabb cuccoknál nem célszerű, az ilyen egységcsomagoknak szerintem mindegy...
Ezekkel a komolyabb TDA IC -kel eddig megszívtam, már többel jártam úgy, hogy csak hozzáérintődött a jackdugó valami fémhez, és máris elfüstölt, hiába volt bordán... Mondjuk azok a 100W-os végIC-k voltak.
Valami hasonló egységcsomag kellene tranzisztoros erősítővel, a HS-eid megérdemlik...
-
gsc73
aktív tag
válasz
Zalaymate #603 üzenetére
Hali!
Én építettem egy erősítőt, ami olcsó volt, alaplapi "hangkártyáról" hajtom, és tökéletesen elégedett vagyok a minőséggel! Nem high end, de szerintem az ár/minőség aránya rendben van.
TDA7384-re épül, egységcsomagban lehet(ett) venni. Képek:
[link]Kb. 4*20W RMS (!!!) nem DIN, meg PMPO! Elég az!
Valaki azt írta korábban, hogy PC táp nem alkalmas hangfrekis erősítőnek....
miért nem? HDD hajtásra alkalmas? (14. képen látható, hogy elvannak egymás mellett)
Költségvetés:
- egységcsomag: 2600 (akkor amikor én csináltam még 3000 volt)
- PC táp (AT): nekem 0 ft (volt a fiókban), bontóban 300 ft.
- doboz: saját gyártás, nekem 0 Ft, itt lehetnek nagy eltérések
- hangerőszabályozás: két poti 1000 Ft.
- csatlakozók: legyen 500 ft.Összesen kb. 4500 Ft-nál tartunk, és van egy 4.0-ás szegény ember vizzel főz házimozi erősítőd...
Nekem 4 db Orion HS 200 van rajta (280 lett volna az igazi...
...nekem jó, néha sok is, ha a szomszéd itthon van. Beszélgetni nem lehet mellette.
g.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Zalaymate #603 üzenetére
Neked egy kell csak, mert egy darab hangszoród van. Ha megnézed a képet róla, akkor a bal felső sarkában látsz egy átkötő drótdarabot átlósan. Azon megy be a jel, na oda kell bekötni egy tekerhető potit, ha az kell. Azért nem írtam, mert az mp4-ben van külön hangerő szabályzás, ergo a poti felesleges.
Ha megtalálom a paramétereit a hangszorónak, akkor megcsinálom neked a doboz tervet, de ezt már csak holnap tudom megnézni.
Csatlakozót igen, azt neked kell venni, de minimális költség. Egyébként ehez a TDA2030 egységcsomaghoz kapsz egy komplett működési és építési leírást, onnantól csak egy páka kell az összeállításhoz. Persze tapasztalt ismerős segítsége ekkor sem felesleges.
-
Zalaymate
senior tag
-
Dimitryj
aktív tag
válasz
Zalaymate #599 üzenetére
Ez egy kis kompakt TDA2030as végerősítő, elektronikai boltokban is lehet néhol kapni összeállítva. Sok mindent nem kell vele csinálni csak egy hűtőborda kell ezeknek, ja igen és ez egy utas végfok ebből 2 db kell. A nyákon elvileg minden jelölés rajt van hogy mit hova kell kötni.
-
Dimitryj
aktív tag
válasz
Zalaymate #597 üzenetére
Mint az előttem szóló kollega is említette az erősítő nem para, bár én egy kicsit jobb megoldásnak látom a TDA1554Q végerősítőt mivel 2x22W és nagyon egyszerű a megépítése mivel minimális alkatrész kell hozzá (2db ellenállás, 3+1 kondi)
mágneses árnyékolásra én talán para vagy diamágneses anyagot ajánlanék (lásd alufólia stb. legyen wiki a barátnőd).
A doboz méretének megválasztásához tényleg nem ártana valaki aki meg tudja neked progival tervezni a hangdoboz pontos méreteit.
Etetésre meg megoldható hogy valami régebbi tápot átalakíttatsz erősítőtáppá.
Az elektronikai cuccok kivitelezésére ajánlanám hogy keress meg valakit aki ért hozzá.
Új hozzászólás Aktív témák
- Házimozi haladó szinten
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Szétveri a kritikus gondolkodás képességét a ChatGPT
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Egér probléma
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 4790K / 16GB DDR3 / RX 5700XT 8GB / 512GB SSD
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Felsőkategóriás merev csöves Gamer PC! I7 12700KF / RTX 3090 24GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra