- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Házimozi belépő szinten
- Azonnali fotós kérdések órája
- Monitor hiba topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Haris1
tag
Igazán hangulatos képek... gratula!
Nálam meg soh'sincs gép, amikor ilyeneket látok
De legalább van mire fogni, hogy miért nincsenek még igazán szép képeimrauschie
Szerintem a félig lenyomott expógombbal a témát már "villámgyorsan" le lehet kapni.
Több teszt is említi, pl. dpreview.com, hogy "very low shutter lag"...
Azonban ez mégiscsak egy kompakt gép, még ha "bridge", meg "slr-like" is, vagymi...Full manuálban is lesz egy pici késlekedés, de számomra pl. egyáltalán nem érzékelhető.
A manuális fókusz önmagában nem kis idő. Én kevés fénynél, vagy nem kellően kontrasztos témára csak ráközelítek, majd megnyomom a kapcsoló "auto" gombját, úgy egész gyorsan használható számomra.
(Ja és szerintem anno nekem tovább tartott a Zenitem gombját lenyomni, mint ezzel exponálni)
-
rauschie
senior tag
azt szeretném kérdezni h ennél a gépnél ha manuális fókuszt/expozíciót használok, gombnyomásra egyből exponál?
egy 1982es gyártmányú analóg nikon slr-ről állok át, szval csöppet allergiás vagyok a zárkioldási késedelemre
-
Szoles
senior tag
-
Szoles
senior tag
Jó, akkor én is...
Első kép Második kép
Mielőtt kivégzőosztag elé állítotok, mentségemre elmondom, hogy két napja volt fényképezőgépem, és amúgy is csak próbálgatásnak szántam. Azután megtartottam, mert tényleg visszaadta a fényeket. ( Most már azért "iszonyatos rutinommal"
törekednék rá, hogy rendesen megkomponáljak egy ilyen képet.)
-
-
DreiNN
tag
Elég ritkánhasználom,mivel nem nagyon fogdosom össze az LCD-t meg a lencsét,s az utóbbi használaton kívül mindíg takarva van. Nekem nem karcolt semmit. légmentesen vissza lehet zárni,szo a por sem megy bele felnyitás után.
http://kepfeltoltes.hu/071202/DSCF5249_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Bocs hogy nem forgattam el. -
Desmond99
csendes tag
hello.50-60 ezer forint között keresek ilyen gépet.Gondolom ilyen áron már csak használtan van.De semmi nem kell hozzá csak az alap gép.
Ha valaki tud írjon.
---üdv--- -
Haris1
tag
Ez klassz! Echte kép?
Lencsetisztítás.
No, igen én (is) ijedezem néha a magam kis módszereitől. "Feltét" nélküli fújás, puha rongy...
A körtepumpa, ecsethasználat bevett módszer meg ahogy olvasgattam a spéci tisztítószerek. Az általános átitatott-papíros, alkoholos cuccokat úgy veszem észre, hogy nem ajánlják. Bár nem tudom van e kívül bevonat a gép frontlencséjén.
-
Szoles
senior tag
Ezt a DM-es cuccot sokszor használtad? Biztosan nem karcolja a bevonatot?
Egyébként én annyit azért szoktam, hogy kis gumigömb végű pumpával időnkét lefújom a szöszöket. Szájjal fújni nem szabad, már régen megtanultam. Akaratlanul is összeköpködi az ember az "ojektívet", és tele lesz apró pici pöttyökkel. Persze ezek gyakorlatilag nem befolyásolják a fényképezést, de azért mégiscsak rondák és bosszantóak. -
Haris1
tag
Igen, a fókusznál ez jóval hangosabb, karakteresebb tü-tü-tü, meg ketyergés amit írtam. (Mint pl. bekapcsolás után.) Először nekem is ilyesztőnek tűnt.
Most nehogy azt írja valaki, hogy csak az általam látott 3 példány ilyen... (Please!
)
(Az LCD és a CCD hibás pixeleinek nincs közük egymáshoz, legfeljebb annyi, hogy a nagyobb CCD hibákat esetleg ki lehet szúrni az LCD-n. Amúgy 6 millából had hulljon a férgese, néztem progival, inkább csak melegedésre érzékeny hotpixelesedés jellemző.)
-
Szoles
senior tag
Az én gépemnél is hallatszik, ahogy dolgozik. Szerintem normális hang. Engem nem zavar, videokameránál már megszoktam, hogy állandóan állítgat távolság és fényviszonyok alapján. A videóknál ez persze nem hallatszik bele a felvételbe. De az arra való.
Szerintem megnyugodhatsz. -
Haris1
tag
A DM-es miszöszt is majd megvizslatom, thx!
(Azért nem vagyok olyan barbár, csak puha göncökkel és óvatosan nyúltam a lencséhez nagyritkán.)Ezt a szűrődolgot már én is átgondoltam, de nem tűnik különösebben sérülékenynek a frontlencse. Vigyázok rá és a napellenző is véd valamennyit, így legalább nem kell a plusz üvegfelülettel szellem-becsillanásokkal küzdenem
DreiNN,
ha a bekapcsoláskor hallható ketyegésre-klüttyögésre gondolsz, az természetes és mindig hallható, ha lecsekkolja magát, vagy épp valamit beállít az expógomb félig való lenyomásakor.
Videózáskor pl. sötét-világos váltásnál is elvan néha...de nekem ez már csak nagy csöndben tűnik fel, szinte már észre sem veszem.
(Ja és vájtfülűek a fókuszálás folyamatos munkálkodását is hallhatják. Én is megnéztem a héten egy ismerősöm példányát, az is ilyen hangokat hallat, annak is vannak pixelhibái az LCD-jén... de boldog tulajdonosa még semmit sem vett észre ezekből)
-
DreiNN
tag
Helló! Én a lencse,és LCD tisztítására a DM-ben találtam 400forintért szemüveg-objektív,stb tisztító papírt. Be van áztatva valami alkoholos cuccal,s szépen leszedi a z ujjlenyomatokat is. Nemrégen vettem egy s6500fd-t.
Kérdésem lenne hozzátok.ON
Amikor erős fényból sötétbe,(vagy fordítva) irányítom az obit akkor kissé hangosan dolgozik rá a gép. Ez minden gépnél így van? Vagy csak megszoktam az s5700 muanyag belsejének hangját,s ezért tűnik hangosnak a 6500 fém belsejének zaja?
Köszi.
-
Keyhole
csendes tag
Üdv!
Azt, hogy mennyi RAW képet fogok csinálni a jövőben, még nem tudom, ugyanis jelenleg csak a belső memóriát "tömöm tele" képekkel, amire egy árva RAW nem fér fel.. De mindenképp ki szeretném használni a lehetőségét az utófeldolgozásnak.
Köszönöm a válaszaitokat, két oldalról kétféle tippigazából valóban mindegyiknek van előnye/hátránya. Mondjuk én még nem hallottam bedöglő xD kártyáról, vagy ha létezik is ilyesmi, talán azért nem annyira jellemző.
Még hétfőig megálmodom, mi legyen..
2 gigás 13.800 HUF
vagy
2x1 gigás 12.000 HUFSzép Estét!
-
Szoles
senior tag
Tom, off volt a Nyikon, de úgy megörültem neki!
Zacsit nem szoktam használni, max ragasztózáshoz. :-) Egyébként a módszer jó. Én inkább a paplan alatt engedem fel a gépet. Igaz, ez tovább tart.
A lencsét egyébként nem tisztítottam még, mert állandóan fent van egy UV szűrő, az még még elég jól megúszta. De a ruházat biztos, hogy eléggé vadkeleti megoldás.
Kellene vennünk valami spéci löttyöt és törlőt. Eddig lusta voltam keresni, pedig előbb-utóbb kelleni fog.
-
DreiNN
tag
Helló!
Nemrégen vettem egy s6500fd-t. Kérdésem lenne hozzátok.
Amikor erős fényból sötétbe,(vagy fordítva) irányítom az obit akkor kissé hangosan dolgozik rá a gép.
Ez minden gépnél így van? VAgy azért van,mert az s5700 müanyag belső cuccai után hallatszik az igazi fém dolgok működése?
Köszi. -
Haris1
tag
Ennél csak a kettőt fizet, egyet kap jobb...
De hogy kerül a (Nyikon) csizma az asztalra?
ON
Ti használtok nylon (nejlon) zacskót, vagy valamit a páralecsapódás elkerülése végett ebben az időben?
És a lencsét mivel tisztítjátok? (Öööö, nekem le kellene szoknom a ruházatom használatáról
)
-
Szoles
senior tag
Azt azért nem mondhatjátok, hogy nem léteznek nagyon kedvező akciók! Mindjárt itt is van egy kihagyhatatlan ajánlat: Nikon
Az így megspórolt pénzt pedig bármire lehet költeni.
-
Szoles
senior tag
válasz
Keyhole #3166 üzenetére
Ahogy Haris1 is írta, szerintem is praktikusabb a két darab egy gigás. Például ha az egyik bekrepál, akkor nincs minden oda, meg kevesebbet is buktál, sőt még fotózni is tudsz tovább. Vagy például nyaralni vagy, és az egyik megtelt, akkor nem kell minden képet magaddal hordanod, hanem az egyiket a szállásodon hagyhatod. És amikor a gépedet ( vagy a szállodai szobából a másikat) pofánvágják, legalább marad egy kis maradandó élményed is arról a szép nyárról.
És nem utolsósorban még ócsóbb is.
Még legutolsóbb, hogy vajon miért állnak le a két gigással? Biztosan van rá okuk.
Az 1 giga egyébként egyáltalán nem kevés, bár nem tudom, milyen terveid vannak. Ha sok RAW-t akarsz csinálni, vagy videózgatni, akkor jogos az aggodalmad.
-
Szoles
senior tag
Ó, én balga, hogy bedobtam ezt a tesztoldalt! Egyébként csak pár sort olvastam belőle, mielőtt szóltam. Csak annyit láttam, hogy jó hoszan elemezgetik.
De ha ilyesmiket írnak, hogy milyen csuda ez az AUTO mód, akkor nem is olvasgatom. Csak olyan tesztet vagyok hajlandó elolvasni, ahol az égig magasztalják a szerkezetet! -
Szoles
senior tag
válasz
rauschie #3169 üzenetére
Firmware hack még nem létezik ehhez a géphez, volt már róla szó egy másik fórumon, de senki sem talált. ( Meg ugye egy hackkelt firmware garanciavesztéssel is járhat. )
Én úgy, ahogy van vázolnám a helyzetet a hazai Fujifilmnek. Ha kicsit is normálisak, akkor megcsinálják a frissítést X pénzért. De valószínüleg nem kerül annyiba, hogy ne érné meg. Főleg, ha egy japán gyártmányú gépről van szó. (Nekünk, kispályás földi halandóknak tudod csak a kínai jut.
)
Egyébként mi az a jó ár?
Az olcsóbbik megoldás pedig, hogy tanulgatsz japánul kicsit!
Én már láttam japán menüs videokamerát. "Gyerekjáték" a kezelése...
-
rauschie
senior tag
nnna.
pajtásom kinnvan japánban és tudna szerezni jó áron egy s6000fdt ami egy s6500 fd csak éppen japánul.
firmware frissitésre mien lehetőségek vannak, angol menü kéne.....
heeeeeeeeeeeeeeeeellp!
-
Haris1
tag
A "kemény" után lemaradt egy vessző. Szóval a zoomhasználat és autofókusz kontrollját túlzottan erősnek találták. Ami a zajokat tekintve igaz is.
Viszont nem véletlen, hogy a legtöbb gépben nem engedélyezett filmfelvételkor a zoomolás, nem olyan egyszerű jól (és olcsón) megoldani.
Valamit valamiért... -
Haris1
tag
válasz
Keyhole #3166 üzenetére
Videózáshoz én M jelű 2 gigás kártyát választottam, az jóval olcsóbb és általában nem zavar a hosszabb lementési idő PC-re (a DV lementése és renderelése sokkal-sokkal tovább tart nálam, lehet hogy csak ehhez képest látom főnyereménynek
).
"Hard to control lens in movie mode" - Itt szerintem arra gondoltak, hogy az autofókusz és a manuális obi miatti lencseellenőrzés elég kemény mechanikus zajokat produkál, ami ugye csendes környezetben zavaró lehet a filmfelvételben.
Jó fényeket!
-
Keyhole
csendes tag
Igen, ez a nagy dilemmám nekem is, hogy 2x1 vagy 1x2 Giga legyen.
Gyakorlati szempontból kényelmesebb a 2 Gigás, nem kell cserélgetni, és folyamatos videót is kétszer annyit tudok vele felvenni (persze egy fényképezőnek nem az az elsődleges funkciója, de ki tudja, mikor lesz rá szükségem?)
Két darab 1 Gigás pedig biztonságosabb, bár kényelmetlen külön kezelni..
Lehet h mégis ez utóbbi lesz a jobb megoldás..A teszt pedig tényleg elég furcsa..
Mit ért az alatt hátrányként, hogy "Hard to control lens in movie mode" ? Egy manuális zoomgyűrűs gépen mi neki a hard??
A RAW formátumot is kifelejtették a specifikációs táblázatból a végén.. De amúgy tényleg alaposan megvizsgálták..További Szép Napokat!
-
Haris1
tag
Én ezeket írtam (nálam így műkszik
):
Képmódokban és Auto állásban 800-3200-ig.
Auto állásban vakuval ISO 800-ig emel.Egyébiránt teljesen igazad van, fotózáshoz vettük, azt pedig így kell csinálni (P,A,S,M). És milyen jól lehet vele...
Ha teszteket akartok olvasgatni a gépünkről, itt az adatbázisban több mint egy tucat van...
(Xd H memkártyából én is inkább még egy 1 gigásat veszek majd ha veszek, mert így olcsóbb és ha neadjisten bekrepál valamelyik, van másik...)
-
Kerengő
tag
Köszi a tesztoldalt
Tényleg komolynak tűnik.
Igen, csak tűnik.
Ugyanis végigolvasva érdekes dolgokat találtam benne. Az addig rendben, hogy a gépet tudás alapján pontozzák, de szerintem a kinézet annyira szubjektív dolog, hogy kicsit vicces azt látni, hogy arra is pontokat adnak. Mindenki számára mást jelent a jó design...
Aztán amin eldobtam magam az az AUTO mód 7.25 pontja volt.
Idézem: "The auto mode worked very well and took great pictures in a variety of situations. "Ezek vagy nem próbálták a gépet, vagy a teszt csak komolynak tűnik. (bár tény, hogy ez is szubjektív, hogy kinek mi a very well, de azt hiszem itt mindegyikünk akinek van 6500fd-je megerősítheti, hogy az auto mód minden, csak nem very well
)
Persze ez csak egy újabb szubjektív vélemény
-
Szoles
senior tag
Közben belebotlottam egy tesztoldalba. Rendesen kielemzik a gépet, az biztos! [link]
-
Szoles
senior tag
Szia!
Már elég régen, de szó volt a tápadapterekről. Mivel járatos vagy ilyen témákban, ezért lenne pár kérdésem:
1. Milyen méretű dugó való a gépbe? (Hogy a belseje a +, azt látom a gépen.)
2. Mekkora áram kell neki? A gyári 2,5 Amperes. Esetleg elég neki szerinted 2 A is?
3. Erről a két darabról van esetleg véleményed? Adapter Gondolom az, hogy stabilizált legyen,az alapdolog, nem? Még nem beszéltem velük, bár az ára kicsit gyanúsan olcsó. Mi az, amit meg kell kérdeznem tőlük? ( Elektronikához tök hülye vagyok, vigyázz!
)
Kösz! -
Keyhole
csendes tag
válasz
Kerengő #3152 üzenetére
Nekem egy veszprémi fotósbolt vezetője mondta. Kinéztem náluk webáruházukban a 2 gigás H-s kártyát, bemegyek, erre azt mondta, hogy nincs, és nem is valószínű, hogy lesz, mert nem kap ő sem sehol, leálltak a gyártásával, biztos valami technológiai probléma merült fel.
Nekem ennyit mondott, azóta keresgélek, tényleg elég ritka. Medikerben van, már beszéltem is velük, ha más nem, marad az.
A fehérvári Auchanban sem lenne rossz, oda ki is tudnék menni. -
Szoles
senior tag
Szerintem AUTO-ban nem csak 800-ig nyomja fel az ISO-t. Legalábbis nekem szobában (tekergettem és véletlenül AUTO-n maradt), délutáni gyenge fényben szó nélkül 3200-zal csinált egy "trutymót" kép helyett. (Remélem jól emlékszem, és nem másik mód volt.)
Úgy ahogy van, el kell felejteni ezeket az automata módokat szerintem. Ha én kb. két nap alatt megértettem és alapszinten (!) megtanultam P, S és A módokban használni, akkor ez másnak sem okozhat gondot. Elvégre azért vettünk ilyen gépet, mert ezzel már lehet állítgatni, variálni, próbálkozni. Nem?
Akinek ez nem tetszik, az fényképezzen a telefonjával!Egyébként múltkori kültéri egész estés fényképezkedésem alatt sokat szórakoztam az ISO állítgatással. Vakuzásnál marha jól lehet szabályozni, hogy mennyire legyen világos, illetve sötét a távolabbi háttér. Persze az is számít, hogy mit akar az ember a képpel csinálni. Ha nagy kép kell, vagy nyomtatni kellene belőle, akkor azért óvatosan kell bánni az ISO-val, ha nem, akkor 800-ig szerintem bátran el lehet menni. Az 1600 már látványosan rosszabb, ahogy én látom arra gyakorlatilag soha sincs szükség.
-
Haris1
tag
_seth_
Küldtem p.ü.-t (gondoltam kipróbálom milyen az :-)
Ja, köszi látom már...
-
CollectoR
aktív tag
Valaki nézte már, milyen távolságig ismeri fel az arcokat? Csak kíváncsiságból..
-
Haris1
tag
válasz
Kerengő #3154 üzenetére
Igen. Minden előre beállított képmódban Auto ISO-t használnak (S8000, S6500).
Ezért értem meg azokat a kezdőket, akik elvárnák, ha már egy gépbe tettek ilyen képmódokat, akkor normális, optimális képeket tudjanak készíteni velük.
Mert "természetesen" én sem használom ezeket az S6500fd-n.
(Kivéve ha néha távolra kell vakuzni sötétben, mert akkor magam is ISO 800-ban próbálkoznék és egyszerűbb áttekerni Auto módba, mint külön állítgatni.) -
Haris1
tag
válasz
Kerengő #3151 üzenetére
A mi "drágaságunk" azért olyan béna a különböző képmódokban, meg Auto állásban, mert nagy előszeretettel felnyomja az ISO értéket úgy 800-3200-ra... (No comment.)
Ha lehet korlátozni egy gépen, hogy pl. max. 400-ig nyomhatja fel automatikusan és e szerint módosítsa a többi paramétert, akkor ugye máris beljebb vagyunk zaj ügyben.
-
Kerengő
tag
Mi az az "Auto ISO 400" opció? Úgy értem a mi gépünkön is be lehet állítani az ISO értéket 400-ra, aztán abban lőni. Vagy ez nem az?
Szépek-szépek ezek a tesztek, de általános használatra azért mindegyik gép jó, ha jól emlékszem a 6500fd-t a canon IS3-al is összevetik, a tesztképeken úgy tűnik, hogy jobb a 6500. De láttam IS3 képeket ismerősömnél és azok sem csúnyák.
Tehát persze minden szülőnek a saját gyermeke a legszebb
de azért ez a kategória olyan sokban nem különbözik egymástól. (Na jó a 6500 tényleg kevesebb zajjal dolgozik, még ISO 800-on is mint a kategória nagy része
)
-
Haris1
tag
válasz
Keyhole #3148 üzenetére
Hivatalos infót én még nem hallottam, de nem is nagyon lehet látni két gigásat.
Medikernél kapható...
(Én 1GB-os H jelű kártyát vettem, ha RAW-ban fotózok van pár másodperc előny, meg ugye a lementéskor kb. dupla olyan gyors. Egyébként 2 gigásból nekem megfelelt az M jelű, meg aztán ócsó volt, azért várok egy picit többet
)
-
Haris1
tag
Picit "off" leszek, elnézést. Most olvastam az új szuperzoomos Fuji tesztjét a dpreview.com-on (S8000fd).
Ott összehasonlítják a mi gépünkkel is (ugye, US S6000fd=S6500fd) zaj, moiré... szempontból és mosolyra görbült a szám az eredmények láttán.
Nem hiába, tudjuk mi, mire képes egy jobb fajta érzékelő és egy jó kis optika (objektív)...
(Tükörreflexes tapasztalatokkal rendelkezők pedig csak ne mosolyogjanak hangosan!)
Viszont irgumburgum, abban van hardveres stabi, Auto ISO 400 opció, dupla felbontású EVF, 4MP-en 7fps-es sorozat, SD kártya kezelés - mindaz a fícsör, amit a 6500-asomban is szívesen látnék. (Álmodozás end.)
Szóval megint csak bebizonyosodik, hogy a gyártók képesek lennének ideálisabb gépeket gyártani, de a marketinges számháború, meg a piacfelosztás fontosabb... (Füstölgés fin.)
Monopoddal van valakinek tapasztalata? A gyors és könnyebb helyváltoztatáshoz gondoltam, meg hogy ne kelljen a gombnyomást, kézremegést oszloppal, paddal - meg ami épp az ember keze ügyébe kerül - csillapítani.
-
Keyhole
csendes tag
Sziasztok!
Mit tudtok arról, hogy állítólag leálltak a Type-H kártyák gyártásával? Az biztos, hogy szinte sehol nem kapható már Magyarországon, pedig én még azért szeretnék egy 2Gigás H-s kártyához hozzájutni...
-
Szoles
senior tag
Én is most keresgélek állványt. Nem piszkálódásból, de én a Hama állványokban iszonyatosat csalódtam. Igaz, fotózni még nem próbáltam róluk, de pár éve egy starral videóztam két napig. Hát bizony arra használhatatlan volt. Nagyon könnyű volt, mocorgott, a fej sem járt normálisan. A téli hidegben még szét is fagyott szegény, és elhullajtott pár műanyag alkatrészt magáról.
Egyébként más Hama cuccokkal általában nincsen baj, szerintem átlagos középkategóriás cuccok. Se nem piaci gagyi, se nem komoly.Most komolyabb állványra szántam rá magam, de még nézelődök, olvasgatok. Lehet, hogy egy Soligor 154 vagy 180-as lesz, csak még nem próbáltam őket. A Manfrottók már komolyak, csak mire rákerül egy normális fej is, az már árban nekem kicsit sok.
Ha már tesztelgettem a géppel pár állványt ( talán hétfőn), akkor beszámolok.
-
Kerengő
tag
Nem is gondolná az ember, hogy számíthat az a néhány 10 deka. Én tutira azt mondtam volna, hogy a könnyebb gépekkel van a gond, hiszen a nehezebb jobban "nyomja" az állványt. De látszik, hogy mennyit értek hozzá
Megnézegettem a Manfrottokat, piszkosul drágák... Tényleg ennyivel jobbak?
-
BEE
addikt
válasz
Kerengő #3143 üzenetére
De bizony gépfüggő. Minél nagyobb és nehezebb, annál kevésbé
tartja meg az állvány.
Én sem hittem amíg meg nem tapasztaltam.
Amikor megnéztem hogy a Hama állványok milyenek, akkor eldőlt
hogy jobb kell. Most egy Manfrottóm van.
Mázlid van hogy a géped kisebb és könnyebb az FZ30-nál,
és ezt még jól tartja az adott állványod.BEE
-
Kerengő
tag
Nem hiszem, hogy gépfüggő lenne a szélérzékenység. (Bár a Te gépedet az FZ30-at nem ismerem méret és súlyelosztás szempontjából)
És természetes, hogy a HAMA-nál lehetne sokkal jobb állványt is vásárolni, csak éppen azon kell elgondolkodni, hogy érdemes-e. Amire én használom (rendezvények, fellépések, találkozók - ezek mind zár térben, "steril" körülmények között, valamint néha napján természetfotó illetve hold) arra bőven elég.
(Persze az is hozzátartozik, hogy mint írtam a márkával meg vagyok elégedve, illetve jelenleg nincs pénzem komolyabb felszerelésre.)
Te milyen állványt használsz most?
Ma, ha minden jól megy, akkor kilépek a városba néhány képet csinálni. Lassan kezdenek megjelenni az ünnepi díszkivilágítások, amelyek egyrészt szépek és jó fotótémák, másrészt egy jó indok arra, hogy teszteljem a gépet
-
pitman
őstag
válasz
Kerengő #3140 üzenetére
Majd a kritikusabb záridő tartományokban, hosszú záridőknél meg fogod látni mire is gondolt BEE.
Ettől függetlenül a Hama állványok is használhatóak, csak figyelni kell a gyengéikre és ennek megfelelően kell fényképezni.
De ez más területen is így van, minden kompromisszumos valamilyen szinten. -
Kerengő
tag
Használtam már szélben, hegytetőn a múlt héten, amikor felénk ért a front felhőzete és szépen lehetett fotózni a naplementét. Nem vettem észre, hogy a szél hatással lett volna az állványra. (32-34 km/h-s szél fújt)
Mondjuk 45 km/h feletti szélnél már mindegy, hogy milyen állványod van, a szél úgyis belekapaszkodik.
Szerintem az állvány kellően stabil és a "gömbös" megoldású talpaknak köszönhetően nagyon jól lehet felállítani pl domboldalban is. (Persze ez is olyan, hogy kinek mi. pl ami nekünk a digitális fénykép csimborasszója, az lehet, hogy másnak mosott pixelfőzelék
)
Én eddig a HAMA cuccokban nem csalódtam, pedig aztán a cd-toktól a videokábeleken át, az autóm cd-átalakító kazettáján keresztül a másik fényképezőgépem memóriakártyáitól az UV szűrőmig minden HAMA, mert nagyon megbízhatónak tartom és eddig nem hagyott soha cserben. (és megfizethető) Megmondom őszintén én inkább a drágább és agyonhájpolt dolgokban nem bízok. Ha tönkremegy, akkor kb 3-4x annyit bukok, mint egy HAMA-val és azon is van garancia, mint a felfuttatottabb termékeken,
Persze ez csak az én véleményem
-
Haris1
tag
Hoppá, nekem egy Hama Star 63-as áll a sarokban.
De nem sokban különbözik a kistesójától. Nekem kicsit stabilabbnak tűnt a vastagabb profilokkal, ami a kamera mozgatásakor nem árthat, azonban a feje (mint minden általam próbált kategóriatársánál) nem mozgatható kellő finomsággal. Fényképezésnél ez nem gond.Ennyi pénzért és főleg fotózáshoz szerintem jól használhatóak ezek. (Ha jónak látom a fotóstáskát cumóstól ráakasztom néha a kampójára, attól még stabilabb.)
Én mostanság egy könnyebben, gyorsabban használható monopod beszerzésén gondolkodom.
(Kerengő, gondolom már láttad "Exposure Bias (EV) = -200/100 = -2.00", szóval -2Fé volt a korrekció.)
-
Kerengő
tag
Az állvány (Mármint a HAMA Star 62) nagyobb videokamerához tényleg nem ajánlott. Nekem egy Sony ccd-trv 218-asom van (Még 8-as szalaggal, nem digitális) azt jól megtartja. meg a mostani kisebb kamerákhoz jó, de a régi VHS szalagos gépekhez már kevés.
Szerintem is a jpeg-hez már a fényképezőgép szoftvere korrigálja a torzítást.
Holdnál azért az embernek nagyobb szabadsága van - szerintem - mint pl egy portrénál. A holdat kissé túl lehet élesíteni, akkor is bőven megfelel, főleg ha azt veszem, hogy egy átlagos 3x-os zoommal rendelkező géppel mit lehetne belőle kihozni, vagy akár a régi gépemmel mi tudtam csinálni. A feleségem pl. nem hitte el, hogy a holdas képeimet én csináltam, azt mondta, hogy letöltöttem valahonnan
-
Haris1
tag
válasz
Kerengő #3132 üzenetére
Köszönöm a képet, annyi biztos, hogy részletgazdagabb produktum érhető el és gondolom az utólagos élesítésnek is nagyobb játékteret enged. A JPEG képeket általában óvatosabban lehet utófeldolgozni. (A Holdat pl. nem is tudtam kellően élesíteni.)
Nagylátószögnél (ekv. 28mm-en már a szélek és főleg a képsarkok szépen szoktak ívelni / hordó torzítás) bizonyosan be van építve a lencsekorrekciós algoritmus alkalmazása a gépbe. Sőt a RAF-okat olvasó Fuji program és az s7raw is tudja így kezelni utólag.
(Ja, és nekem is ilyen állványom van, csak általában lusta vagyok magammal cipelni. Pedig nem is nehéz és csak a vállamra kellene csapni. Szerintem is megfelel fotós célra, videózáshoz viszont elég pocsék.)
-
Haris1
tag
Nem az igazi, de legalább sikerült, nem úgy mint a kompaktommal.
Jogos, legközelebb ISO 100-on próbálom. A "Soft" pedig a délutáni "portré" fotózásnál maradt úgy és hirtelen felindulásból csak egy-két beállításra koncentráltam.
Általában Standard élesítést használok és ISO100-200. Talán utóbbinál a rövidebb záridő kompenzál...
-
Kerengő
tag
Akkor a holdas szöveg kicsit félrement...
Azt vettem észre, hogy beltérben torzul a perspektíva és - igaz nem mindegyik képen - de ma pl ahogy írtam lőttem egy halszemeset. (Mindez RAW-ban)
A holdas képem még állvány nélküli, "tízujjas - falhozszorítós" állvánnyal készült
-
Szoles
senior tag
válasz
Kerengő #3130 üzenetére
Nem az enyémek, hanem Haris 1 képei! :-) ( A sajátjaimat még nem merem feltenni. De remélem hamarosan már lesz rendes állványom :-) , és akkor nekiállok én is holdazni! )
Amit a halszem effektusról írsz, az érdekes. Még nem vettem észre, igaz alig fotóztam eddig RAW-ban, beltérben pedig egyáltalán nem.
-
Kerengő
tag
Pont azt a becsapódást nézegettem a Te képeiden... És ugyanezt gondoltam.. Mármint, hogy nem látszik az enyémen.
Ezt a képet még s7RAW-val dolgoztam meg, de mostmár sikerült szereznem a PS-hoz plugint és azzal próbálkozom.
Az s7RAW-ban az a jó, hogy megtaláltam egy olyan beállítást, amellyel ki tudom küszöbölni a "halszem effektust" a képeken. Mert valamiért a RAW-ot néha "elgörbíti" a masina. Legalábbis ma sikerült egy olyan fotót lőnöm beltérben, amelyet mintha középen egy gömbre húztak volna... Nem értem, hogy miért csinálta ezt a gép.
De PS-ban több a beállítási lehetőség. A fuji szoftverét még ki sem próbáltam... De ami késik, az múlik
-
Szoles
senior tag
Igen, már látom. Két dolgot nem értek. Miért nem ISO 100? Nem lenne jobb a képminőség? A másik, hogy a képélesítés beállítása "soft". Ez szándékos? Jobb utólag élesíteni?
Egyébként persze tetszenek, csak okoskodom! :-) Nekem most a nyáron volt hasonló élményem, mint neked. Hegytetőre felérve autóval ledöbbentem, hogy milyen közel van a "hód". Na, akkor kellett volna a gép meg állvány! A következő ilyet meg kivárjuk!
-
-
Haris1
tag
Az adatok már fent vannak az oldalon.
Egyébként azt hiszem tavalyi élményem: autóval mentem épp a (Bp.) Halleren a Keleti felé, amikor arra lettem figyelmes, hogy a Földhöz valami hihetetlen közelségből bámult szembe velem a Hold. Szóval csak ki kell várni a megfelelő pillanatot...
-
Szoles
senior tag
Milyen beállításokkal csináltad a holdfotókat? ( blende, záridő ) Én is kattintgattam egyik este, igaz, csak megtámasztott géppel, nem állványról. Persze olyanok is lettek, még nagyon rövid 1/500 - 1/1000 záridővel is.
Egyébként tényleg jöhetne egy kicsit közelebb, akkor mindjárt könnyebb dolgunk lenne.:-) -
Haris1
tag
válasz
Kerengő #3121 üzenetére
A kapcsolóval kapcsolatban: minek még "koptató közjáték"? Semmi jelét nem mutatja rendellenességnek az oda-vissza váltásnál. Ráadásul egész gyorsan megteszi, max. 2 másodperc formátumtól és kártyától függetlenül (nem úgy mint lementéskor az M és H jelű xD-k).
Igaz, nekem szinte mindig elég az utolsó képre 1,5s-ig rápillantani és csak a nagyon fontos képeknél nézem vissza a részleteket.Holdfotózást én is kipróbáltam 22-én, sajnos épp nem volt "teli", és nincs is elég közel...
A Soligor miniállvány itt egy lópikulát sem ért (szinte csak ledöntött fejjel jó, de legközelebb nem leszek lusta rendes állványt kivinni), betámasztottam egy farakáson és ez lett (vágva és PhotoPaint-tel...):[link] - jelzem, csak próba volt...
Én 6MP JPG fine, full tele állásban és expo korrekcióval lőttem hármat. Kíváncsi vagyok, láthatom esetleg a Te felvételedet, hogy mit sikerült RAW-ból kihozni?
Eh, a RAW optimális feldolgozását mégiscsak jó lenne ha mihamarabb megtanulnám, mert az nagyobb érzékenységen szebb, egyenletes zajjal bír és azért a részletgazdagsági plusz is jól jöhet néha...
(Spéci esetben, ISO 400-tól, hosszabb záridővel sokszor csúnya a gép zajszűrése JPEG-ben. Nem olyan "szép" vízfestmény, mint pl. a Panánál láttam, hanem kásás mosás, meg "légypiszkok". RAW formátummal ez egyszerűbben elkerülhető.) -
CollectoR
aktív tag
válasz
Kerengő #3121 üzenetére
A kapcsoló miatt nem kell aggódni. Az ilyen kapcsolók javításakor is bevett szokás érintkezési hiba esetén kis kontakt spray után, hogy meg kell rángatni rendesen, szóval lehet nyugodtan kapcsolagtni, nem fog kopni, max 10 év után. A gépen én több mindent is máshogy rendeztem volna el, dehát ez van.
-
Kerengő
tag
És az nem gond, hogy egyből átnyomod minden átmenet nélkül? Nem fog kikopni a kapcsoló? (bár nem értek hozzá..)
A RAW interpolációnak a hold fényképezésekor vettem eddig hasznát. Úgyis zajos lesz, meg az élesítéstől kicsit "kockás", tehát oda pont jó az interpoláció - leglábbis nekem bejött a dolog. (Az tény, hogy aki nem foglalkozott még RAW-val annak elég nehéz rájönni, hogy mit-hogyan... Én is szenvedek néha vele..)
Abban igazad van, hogy tehették volna a RAW-ot valami értelmesebb helyre, mint elrejtve a menübe.
Kellett volna egy "custom" gomb, amihez egyénileg lehet funkciót rendelni. Vagy akkormár mindjárt kettő
Mert akkor azon sírnánk, hogy de jó lenne még egy. Az egyikre tenném a RAW-ot, a másikra pedig a +/- gombot. Nekem az nem áll kézre valahogy...
-
Haris1
tag
Én simán váltogatok a visszajátszás/felvétel között, nem kapcsolom folyton ki-be a gépet. Eddig semmi probléma nem mutatkozott, azt csinálja amit szeretnék.
(Na jó, az első héten néha félállásba csúsztattam a nagy sietségben, de azóta se.)Az elmúlt két hónap alatt egész jól összecsiszolódtam vele hála Nektek is (thx!). Persze én is igyekszem fejlődni, de a gépre egyre kevésbé kell figyelnem...
Még mindig nagy öröm kézbe venni, fotózni, videózni vele (lehet, hogy ez szentségtörés, de bizonyos korlátokon belül nálam kiváltotta a DV kamerát is :-)Egy egész jó kis kompakt gép után kézreállóságával, természetesebb színeivel, erősebb vakujával, manuális zoomjával és a több, szélesebb körű állítási lehetőséggel engem lenyűgözött (mármint az ár/érték-használhatóság arányt tekintve). Igaz egy pár közvetlen(ebb) elérhetőségű funkció hiányát én is érzem.
Utólagos képfeldolgozásban jártasabb tulajtársaktól kérdezem, hogy ha RAW-ban fotózok 6MP-es - tehát eredeti felbontású - képpel lehet-e dolgozni, mert a Fuji programja és az s7raw is 12 MP-esre interpolál. Így átméretezgetve nem az igazi...
Ráadásul eredményesebbnek tűnt számomra a "JPEG formátum zajosodását" kikísérletezni (pl. homogén felületeknél, kevés fénynél...), szóval az adottságokhoz jobban idomulni, mint utólag RAW-al ügyeskedni, zajt szűrni. Jóval kevesebb időráfordítás, kis részletgazdagság vesztés.Szóval eleddig nem láttam igazán előnyét a "nyers formátumnak", miközben sok helyet foglal és nehézkesebb a feldolgozása. Persze ez utóbbi alapvetően az én hibám lehet.
Az meg a sokadik érdeme a Fujinak, hogy a RAW állományhoz 2 MP-es JPEG képet ment így bárhol meg tudom nézni és akár fel is használhatom, míg az eredeti képet eltehetem a jobb időkre, amikor tudok majd velük foglalkozni.A RAW bekapcsolását egyébként igazán betehették volna a "Finepix/Funkció" gombra, mert szerintem kissé körülményes külön a Menüben, azon belül a Setup-ban megkeresni...persze így, hogy egy ideje nem használom, ez sem gond :-)
-
Kerengő
tag
-
Kerengő
tag
Ez eddig rendben is van, tény, hogy ezek rajta vannak, de valahogy mégsem olyan, mintha lenne egy külön gomb és egy gombnyomásra oda-vissza léphetnék a már elkészült képek között. Valahogy ez nekem így kifacsart. (Bár lehet, hogy ez az én nyomorom
)
-
Haris1
tag
Ezt a "nem lehet az utolsó képet visszanézni" apróságot nem értem.
Be lehet állítani, hogy az utolsó képet az elkészülte után:
1,5 másodpercig,
3 másodpercig,
folyamatosan (Ok gomb, vagy expógomb félig lenyomtáig),
vagy folyamatosan+belenagyítási lehetőséggel mutassa.Ez pl. számomra bőven elegendő opció.
(Sőt ha a kapcsoló tárcsán tekerek egyet, az összes eddigi képet vissza-vissza nézegethetem ;-) , igaz tán praktikusabb lenne egy külön gomb, amit Kerengő hiányol.) -
Kerengő
tag
Köszönöm az újabb információkat! Ahogy látom még sok tapasztalatot kell gyűjtenem a fotózás terén.
Azt észrevettem a gépen, hogy "p" módban eléggé megzavarta az autofókuszt a fényviszonyok hirtelen váltakozása a teremben. Erősebb fényben (több reflektorral megvilágítva) pl a lányok fehér blúzát nem igazán szerette, viszont gyengébb fényben szinte alig tévesztett. (Ja és a szinpadon levő ismerősök jelezték, hogy mindig tudták, hogy merre ülök, mert akkora zöld fénye volt a fókusz-segédfénynek, mint egy reflektornak!
)
Ami még zavaró volt, eddig nem is nagyon tűnt fel, hogy a vaku elég hangosan csapódik fel. néha az egyik ujjammal finoman ellentartottam neki, hogy ne csapódjon a vége állásban. Aztán egy idő után már folyamatosan nyitva hagytam.
Meg szidtam egy kicsit a kedves tervezőket, hogy nem tudták megoldani, hogy egy gombnyomással visszanézhessem az elkészült képeket. Ez jelen esetben nem is kicsit volt zavaró!
Viszont amikor belőtte a fókuszt, akkor ISO 800-ban is nagyon jók lettek a képek, zaj van, de (legalábbis számomra) elhanyagolható, főleg, ha 10x15-re tervezek előhivatni.
szóval újabb megerősítést kaptam arra, hogy a 6500 jó választás volt!
-
BEE
addikt
válasz
Kerengő #3106 üzenetére
Persze hogy szabályozza !
Az automatika mindig a kellő mennyiségű fényt biztosítja a helyes expóhoz,
mindaddig míg belül vagy a hatásos távolságon.
A látószög nincs ilyen összefüggésben a záridővel, csak a képtartalom.
Ha zúmolsz akkor változik a képen a sötét-világos részletek aránya.
Ezt méri a gép, és rendel hozzá záridőt.
De ilyenkor változik a színész arcának szine is.
Érdemes fényt mérni az arcon és manuálban fotózni, ha nem mozog sokat
a színpadon.BEE
-
Kerengő
tag
Én is azt hittem, hogy így lesz, mármint a fénymennyiség. Egy közepes szinházterem 6.sorában ültem. Amikor a teljes szinpadot befogtam, akkor 15-öt kínált a gép, amikor rámentem egy-egy arcra, vagy alakra akkor kb 125-öt, ami akárhogy is nézem rövidebb záridő. Azon gondolkztam most, hogy nézegettem a képeimet, hogy a fehér ingek és reflektor által visszavert fényük lehet, hogy több fényt szórtak az adott pontra vissza, mint az egész - szélén már sötétbe vesző szinpad és a széle. Bár lehet, hogy iszonyatosan nagy hülyeséget beszélek most, de én erre tippelek.
-
Szoles
senior tag
válasz
Kerengő #3106 üzenetére
Most lehet, hogy nagy marhaságot kérdezek, de nem fordítva kellene lennie? Mármint hogy nagy látószögnél rövidebb az expoidő? Olyankor nagyobb a fénymennyiség, ha jól okoskodom. Vagy más is számít?
Egyébként ha a fele sikerült, az szerintem nem rossz. Nekem a múltkori esti tüntetős-tömegoszlatós 155 képemből kb. 20-25 lett, amire azt mondom, hogy megtartom. Ami pedig igazán jó (az én fogalmaim és képességeim szerint) az kb. 10 kép. Persze nyugodtabb körülmények közt, jó fényben, ráérősen 10-ből mondjuk 7-8 rendben van.
-
Kerengő
tag
Köszi az infokat! Ezt az ISO/körök összefüggést kipróbálom majd.
Most ez lehet, hogy hülye kérdés, de hogyhogy nem azonosan sül ki a vaku? Úgy értem a gép szabályozza a fénymennyiséget amire szüksége van? (bocsi ha láma a kérdés)
A szalagavatós képeken nem voltak körök
de igazi kihívás volt, főleg a gyorsan mozgó keringősöket fotózni. Ott azért elég nagy lett a hibaszázalék, kb fele sikerült a képeknek. Azt is megfigyeltem, hogy nagylátógszögnél, vagy kisebb zoomállásnál több a záridő, mint amikor fullra húztam a zoomot és egy arcra fókuszáltam!
-
BEE
addikt
válasz
Kerengő #3097 üzenetére
A körök létrejöttét valószínűleg csökkentené egy külső nagyvaku,
mert messzebb van a lencsétől. ( szerintem )
Minél nagyobb az ISO, annál sötétebb a helység, tehát annál nagyobb
a körök láthatósága a képen.
A vaku szerintem azért töltődik többféle idővel, mert nem egyformát villan.
Tehát minél jobban kisül, annál tovább tölt.
Manuál állásban egyforma a kisülés, tehát egyforma a töltés is.BEE
Új hozzászólás Aktív témák
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Villanyszerelés
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Házimozi belépő szinten
- Azonnali fotós kérdések órája
- Futás, futópályák
- Monitor hiba topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Canon EOS 200D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel. (3870 vagy 42200 expoval)
- Olympus Pen-F m43-as fényképezőgép
- Sony Alpha 7 (2300 expo) + 28-70mm f/3.5-5.6 + Takumar 55mm f1.8 M42 + M42-NEX adapter
- Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports objektív ( Canon ) -Újszerű-
- Canon EOS 550D gépek, objektívekkel és kiegészítőkkel
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
- ÚJ Dell Latitude 14 5450 - 14" FullHD IPS - Intel Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2.5+ év gari
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Xiaomi 10W töltő nem használt
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest