- 3D nyomtatás
- Milyen TV-t vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Zeneszerkesztő és DJ topic
- Milyen széket vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szoles
senior tag
Szia!
Ezek szerint ennyit bír a belső aksi.
Nem jutottam többre, mint te, illetve azt hiszem, ugyan odáig.
Az aksi beszerzésnék akadtam el én is.
Aksis topikban is érdeklődtem, hátha valaki tud forrást, de eddig sajnos semmi ötlet. [link]A 8500-at (plusz odavinni-elhozni és kb egy hét-10 nap javítási idő
) én sem adom ki érte, inkább nyomozok tovább.
Természetesen beszámolok róla, ha sikerül valami.
-
Szoles
senior tag
Szia!
Én köszönöm a segítségedet, sajnos beleszaladtam én is a belső aksi problémába.Akkucserénél -bármilyen csorsan is csinálom- minden beállítást elfelejt, visszaáll alapbeállításokra. Ez több, mint bosszantó, mivel általában "akció" közben cserél az ember akkut, utána meg lehet mindent beállítgatni.
Segítségeddel, meg rengeteget guglizva valamire már jutottam. Jhony5-öt is zargatom. Ha végére értem az ügynek, beszámolok a megoldásról. (remélem lesz ilyen) Gyanítom előbb-utóbb mindenkinek szüksége lesz rá.
A gépet egyébként még mindig imádom, meg nem válnék tőle.
-
pempellini
senior tag
Hát most már tényleg nem tudom mit tegyek,meg vagyok elégedve a Canon-al
de konkrét választ nem igen kaptam érdemes-e váltanom.
Képminőségben van-e valami plusz Fuji 6500fh-ban vagy látható különbség a képek között.......mert a linkelt oldalakon én eget verő különöséket nem láttam,pláne hogy használtan van a két gép között vagy 20-25 ezer forint vagy rosszul látom.
Most hogy van rajta kézi élesség állításhoz gyűrű az jelent valami plusz esetleg élesebb képeket lehet úgy készíteni vele mint autó módban? -
DreiNN
tag
Hmm...igazad van, a "többi utód" közül ő hasonlít külsőleg is a legjobban. DLSR kinézet hozza magával a dolgokat.
Én leginkább a hosszú záridőre való képességet hiányolom, az a 4s kicsit "kevés"
Kíváncsi leszek a tesztképekre ezzel a nagy zoommal...
Attól függetlenül befigyelhetne -
-
fornettisuti
veterán
Köszönöm a választ!
Tartós megoldást keresek, nem hinném, ha ideig-óráig megszűnne is a probléma, a rázással püföléssel, ez lenne a helyes irány
Írtam több szerviznek is remélem válaszolnak és nem egy horribilis összeget mondanak javításra (elektromechanika csere), többe lenne lehet mint maga, amit a gép ér. -
Gardo
tag
Nah, végülis a Fuji s9600 mellett döntöttem, jövő héten már a kezeim között lesz a "kicsike".
Adna még a srác hozzá egy Unomat B24 servo típusú külső vakut, érdemes lenne megvennem +7000 Ft-ért? Vakukban nem vagyok egyenlőre túl jártas, és sok időm nincs a gondolkodásra.Köszi az eddigi válaszokat/segítségeket!
Üdv -
Gardo
tag
Köszi szépen a válaszod! Nem spóroltál a mondatokkal, de én ezt nem bánom...
"Egyenlőre" mindenképp egy bridge kategóriás fényképezőgépen gondolkodom, a DSLR -t még messzinek érzem...
A jelen gazdasági helyzet sajnos engem is érint, ezért a költségek is fontos szempont a gép kiválasztásánál. Ezért is szemezgetek ezekkel a "kifutott" példányokkal.
Eddig talán az s6500fd felé hajlok, bár ha sikerül hasonló árban találnom jó állapotban lévő s9600 -ot, akkor lehet, hogy megkockáztatom azt. A Panák még használtan is drágábbak a Fujinál, és nem tudom, megérik -e a többletköltséget.
(Amúgy én úgy tudom, ezeken a Panákon is manuális a zoom, mit a Fujikon!)
A memóriakártya típusa nálam nem döntő tényező, a kihajtható lcd...hááát, eddig sem használtam ilyen gépet, talán nem hiányozna. Bár néha jól jöhet...Megpróbálok valamelyik üzletben keresni eladó használt példányokat, hogy kezembe foghassam, melyik milyen a valóságban is...
Köszi még1x a kimerítő válaszod!Üdv
-
Szoles
senior tag
Gratulálok a munkádhoz! :-) A hotpixeles felfedezésed érdekes, megnézem majd én is.
És hogy megnőtt az érdeklődés a gép iránt! Ezek szerint mégsem pusztulunk ki? Ez jó! (a gép is) :-)
Mióta van képfeltöltés? Kipróbálom a kiscinkéim képeivel:
Hú, kicsit bonyolult volt... És milyen szép nagy ormótlanok a thumb-ok! :-D A jövőben kerülöm ezt a megoldást, de most nincs már időm mósosítgatni, bocsánat.
-
skippylein
csendes tag
Köszönöm a válaszodat Haris!
Örülök,hogy leirtad mindezt,igy legalább tudom,mire figyeljek oda a kipróbálásnál!Az eladó szerint szép állapotban van,de majd kiderül...
Azt egyébként honnan lehet tudni/miből lehet észrevenni,ha esetleg pára vagy nedvesség érte az elektronikát? -
CollectoR
aktív tag
A fotodiódát egy dobozba raktam, amihez öntöttem egy darab ólomnehezéket is, hogy stabilan álljon. Az infralézert egy kis állványra raktam, amit jól be lehet állítani. Majd hozzárakom az egyik kis hama állványomhoz az érzékelőt. Mindenképp mobilra kell megépíteni, mert nagyon változó helyeken kell elhelyezni ezeket. Ígérem hétvégén megcsinálok egy komolyabb fotót
-
CollectoR
aktív tag
A lézer elég problémás, mert én 808nm-es hullámhosszt használok, de a fényképező ezt lazán látja. 980nm lenne a jó, csak azt meg már én sem látom, és elég nehéz így beirányítani az érzékelő fotodiódára. Persze ps-el seperc alatt eltüntetem, de azért nem lenne jó, minden egyes képet módosítani. Igazából vezérléssel is meg lehet oldani, hogy 1 villanás után a lézert is kapcsolja le, de valami mást kéne kitalálni.. majd erre is lesz valami megoldás
-
tpeter
aktív tag
Igazán szép állat. Ez bögöly?
Sajnos az én 6500-asom tönkrement amiben aktívan részt vettem, úgyhogy kár is lenne a Fujit okolnom. Valóban egy jó masina, sírtam is rendesen. Jó ez a 450d is, nyilván hülyeség hasonlítgatni a kettőt. Szereztem hozzá markolatot is, de még így is könnyebb vagy. kb. annyi a tömege mint egy 6500-asnak. Vicc az egész. Szerintem tejfölösdobozból csinálták.
Külső tápot egyelőre még nem hekkeltem, de már tudom hogy hogy lesz megoldvaAztán ha szép tiszta estél lesznek akkor jöhetnek a csillagjárós képek.
-
tpeter
aktív tag
Köszi, sajnos elég tré idő lett felvétel közben, fátyolos lett picit az ég és ezért ilyen gyatrák a csillagok vonalai. Amúgy igen, nekem is ezek tetszenek jobban.
De ezek még csak "tesztképek", rá kéne szánni magam hogy valami rendes helyre menjek fotózni, ahol többet látni az égből. -
balazsn1
csendes tag
Vásároltam egy 6500 készüléket én is. Nagyon meg vagyok vele elégedve. Csodálatos képeket készít. Szeretnék egy kicsit komolyabban is foglalkozni e dologgal. Most kezdem magamat azon venni, hogy próbálkozok és nem mindig az AUTO funkciót használom. Olvastam, hogy azért nagyon sokan értenek itt e témához. A rekesz előválasztás és a zársebesség próbálgatom. De nem nagyon értek az értékekhez., Tudna ebben valaki nekem segíteni. Hogyan induljak el?
-
Szoles
senior tag
Milyen jó kis meccs volt! Tegnap a ruszkik, ma meg a friccek táltosodtak meg. Jó, hogy nem szoktam focimeccsekre (sem) fogadni, most biztosan nem lenne már pénzem semmilyen előtétlencsére!
Nagyon köszönöm a fáradozásodat és a képeket!
Ez hiányzott nekem, hogy össze tudjam hasonlítani a szupermakróval! Így már el is tudom képzelni, hogy nagyításban és mélységélességben mi a különbség.
Még egy dolog tűnt fel, mégpedig, hogy 200 m-en nem is lóg bele a képbe a lencse széle. Eddig mindenki azt mondta, hogy 300mm-en kell használni, azt hittem a belógás miatt. Ezek szerint ez hülyeség. Nem mindig kell a legbrutálisabb nagyítás.
Még egyszer nagyon köszönöm a segítségedet! Egyébként talán másnak is hasznos lehet.
Igaz, hogy 150-es vagy 250-es lesz a vége, azt még most sem tudom, de már van fogalmam róla, hogy mit tud a 150-es, a 250-est pedig el tudom képzelni. (gyári adatok: 150-es 2,2x-es nagyítás, 250-es 2,9x-es)
Na, nézem a 24 órát!
-
Szoles
senior tag
Nézegettem őket. Ez azért sokkal komolyabbnak tűnik, mint a szuper makró! Nekem legalábbis nem sikerült ilyesmiket kihozni abból. Mondjuk a mélységélesség elég kemény diónak tűnik, gondolom rengeteg selejtet gyárt az ember emiatt. Ezek kézből készültek? Elég nagyok a záridők.
Ha nincs ennyire leblendézve, akkor sokkal rosszabb a helyzet? Próbáltad?Kiváncsian várom a tesztet!
Ja, a harmadikon Mchótt szegény?
-
Szoles
senior tag
Köszönöm! Hiszek neked, bár a makrós topikban BEE azt tanácsolta, jobban járok a 250-essel. Most aztán fogalmam sincs...
A baj az, hogy sajnos még nem volt lehetőségem kipróbálni egyiket sem, így csak mások tanácsaira tudok hagyatkozni. (Egy ismerősöm sokáig igért egy 250-est kipróbálásra, persze elmaradt a dolog.)A szuper makró egyébként tényleg nagyon jó, de azért ha jót akarok csinálni, akkor nagyon bele kell dugni az áldozat pofájába. Meg ugye akkor nincs vaku, a hosszú expó pedig az én vén, remegős kezeimnél gond.
A szuper makróhoz képest egyébként milyen a nagyítása a 150-esnek? Nem csinálnál esetleg két tesztképet, ha van egy kis időd valamikor két meccs között? Bocs, hogy programot csinálok neked!
Közben vége lett a meccsnek is. Ezek a ruszkik nagyon jól játszottak, el kell ismerni.
Szerk.: Közben te is írtál, ezért látszólag képzavaros a hsz-em.Az összahasonlító képeket előre is kösz!
-
Keyhole
csendes tag
Szia!
Köszönöm Neked is a pozitív véleményt a képre, én már lassan ott tartok, hogy a saját HDR képem nem tetszik. Illetve néha tetszik, néha nem...
Én is látom rajta azt a természetellenességet, ami lehet hogy már sok benne.. de hát első ilyen képem volt.
HDR témában már van KeyholeUpdate, azóta már két képet is fabrikáltam így, melyek nekem is jobban tetszenek, meg mindenkinek, aki látta.
[link]
[link]A fotókidolgozás témában sajnos nincs tapasztalatom, csak annyi, hogy egy kicsit túlreagálják sokan a minimális felbontás fogalmát... Csináltattam már két megapixeles gépből papírképet, melyről senki nem mondta volna meg, hogy digitális fotó, annyira nem látszott különbség a normál fényképekhez képest.
A hordozható tárakról pedig csak annyit, hogy a jelenlegi laptop vinyóm néha olyan hangokat ad ki magából, hogy komolyan megijedek. Persze a tesztek alapján hibátlan, de akkor is... Egy igazán bombabiztos merevlemez bizonyára nem olcsó... -
Szoles
senior tag
Kösz, ezek szerint jól éreztem, hogy jó az a háttér. Elszontyolodva pedig ne legyél, mert a háttér kékes-lilás árnyalata most nem természetes. Az ACDSee műve.
Egyébként eszembe sem jutott volna változtatni az eredeti zöldes háttéren, de a program adta az ötletet. Először ugyanis próbából minden képnél rányomok az "auto megvilágítás" gombra. Időnként pont jól rendberakja az expozíciót, kontrasztot, színeket, leszedi a "fátyolosságot". Ha nem akarok "művészkedni" a képpel (átlagos családi kép), akkor néha úgy is hagyom, nem vacakolok még 5-10 percig egy fotóval.
Na, a lényeg, hogy ennél a képnél ő tolta el a hátteret a kékbe, így jött az ötlet. Persze amit csinált, az nem tetszett igazán, tehát megcsináltam én precízebben.Az anyák napi címed eléggé mellbevágó
,de azért nem hiszem, hogy olyan rossz lett az a kép!
A HDD dolognak még nem volt időm utánajárni, de megteszem.
Egyébként tényleg borzasztóan villogott valami ződ izé a dobozka tetején, amikor képeket töltöttem rá. Azt hittem, kontakthiba, ezért -ahogy az már régen is bevált a Kékes televízióknál-, párszor erélyesen oldalba vágtam. Egy idő után abba is hagyta. Szerintem teljesen rendbejött a készülék, mert azóta nincs villogás, sőt még az a furcsa halk zúgás és kis kattogó hangok is megszűntek, amik előtte a belsejéből kihallatszottak. Azt hiszem, már sokkal kevesebb áramot is fogyaszt.
A kis Thecus cucc egyébként nagyon tetszik. Pici, praktikus, elég gyors, szépen leszedi a képeket a fotógépről, úgy tűnik "terepen" is jól fog működni aksival, és utolsósorban nagyon szép kis kütyü. Eddig hibátlan, pedig már egy napja nálam van.
A fotókidolgozós tesztet kösz, elolvastam. De várom a Te beszámolódat is!
-
Szoles
senior tag
Kösz, várom a beszámolót a minőségről! (Már legalább 100 papírképpel vagyok adós a családban, ideje lenne megcsináltatni őket...)
Még annyit a kidolgozásról: minden önkiszolgáló papírképnyomtató szolgáltatást nagy ívben kerüljetek el! Ausztriában kipróbáltam kettőt is, a minőség siralmas, és még drága is.
-
Zola007
veterán
Ja-ja gombos adja.
amúgy ....fényérték. Kicsit reggel volt még, nem épek a mondataim ilyenkor. Bocsi, nekem belül tök egyértelműnek tűnt, bár ezzel mindig így van az ember
Úgy értettem, hogy f5.6 fölött éjszaka már mindegy, hogy milyen f5.6 fölötti blendével és záridővel hozod össze a kívánt expót. Fényérték alap, hogy számít, legközelebb átnézem a postot küldés előtt.Nem kis bemozdulásra és persze nem futkosó emberekre gondoltam, éjszakára vonatkoztatva kevés ember és ennyi idő alatt azért azok se tudnak nagyon zavaróan meghaladni.
Eddigi éjszakai képeimen vagy nincs, ül vmi padon vagy 2-3 sec alatt max 1,5 méter tesz meg, ami egy városképnél nem gáz szvsz. Nem mondhatom neki, hogy állj meg vazze.ISO 400 fölött nem nagyon szoktam fotózni, mert 800 még elmegy, de már csak kis nyomaton.
-
Zola007
veterán
-
Szoles
senior tag
Kösz, nagyon precíz kis összeállítás. Mintha te csináltad volna!
Végig nézegettem őket, jól látszik, hogy mi történik a képekkel. Bár pld. a 2. és 3. sorozatnál nekem kicsit sok, amit az "auto eq" változtatott. Tényleg, a képeket milyen programmal matattad?
Mindenesetre monitoron nézegetéshez teljesen jó ez az ISO nyóccáz minőség szerintem. Papírképet még nem csináltattam ilyenből, ezek szerint 10x15-ig még elmegy.Csillogások szépek, amit írtál pedig érdekes. Még nem volt időm, de ha lesz egy szép nyári estém és olyan helyen leszek, akkor végigcsinálok egy sorozatot minden beállítással, hogy megtanuljam már végre.
-
Szoles
senior tag
Nem próbáltam még a Noisware-t, de a NeatImage nagyon szépen szűr nálam, az biztos. (Nem csak szerintem, de teszteken is jobbnak bizonyult.)
Én az önállót használom, és ott minden iszonyat részletesen állítható. (Kb. a 80%-áról fogalmam sincs, hogy micsoda, ezért inkább nem piszkálom.Normál minőségű képeknél a betegesen precíz állítgatásra szerintem egyébként semmi szükség, bőven jó a kameraprofil. A szűrést persze egy csúszkával tudod állítani 0 és 100% között, így ha soknak érzed,akkor visszaveszel belőle. Lehet, hogy ez nincs benne a plugin verzióban? Furcsállanám.
(Na, nem okítani akartalak -ahogy látom, úgyis sokkal jobban otthon vagy a témában-, csak "megvédtem" a NeatImage-et, mert szerintem nagyon ügyes!)
"Ja, még valamit a Fuji saját progijáról: ezzel tudtam képválogatást feltölteni úgy, hogy az S6500-as le is játsza."
Ügyvéd úr drága!Ez azt jelenti, hogy a PC-ről visszaírsz a kártyára képeket? Módosított képeket is vissza tudsz írni? Ha így van, az tényleg jó dolog.
-
Szoles
senior tag
Értelek. Ha jó neked, használd. Én is vagyok így pár programmal, amiről le akartak beszélni. De nekem jó.
A csillogás érdekes. Nekem nem szokott nagy blendénél.
Egyébként ha publikusak, mutathatnál 800-as ISO-val készült képeket. Kíváncsi lennék, milyen minőséget tudsz kihozni belőlük. -
Szoles
senior tag
És mi az ok, ha nem titkos? Ne értsd félre, nem kötözködöm, csak kíváncsi vagyok, hogy te miért ezt használod annak ellenére, hogy akik próbálták, szinte mindannyian szidták. (Csak hogy biztos legyél benne, hogy nem kötözködés: én még ki sem próbáltam, tehát nincsen véleményem a programról.
)
-
-
Szoles
senior tag
Pedig milyen jó is lehet egy 20 megás RAW fájl, amit ha TIFF-be konvertálsz, máris van egy könnyen, gyorsan kezelhető majd 100 megás képed. Öröm lehet hallgatni és kivárni, ahogy zörögve-csattogva kűzd a gép vele!
Mindezt tök feleslegesen. Viszont tényleg marha jól hangzik a sok megapixel!
-
PredatorNo1
aktív tag
Nos, kártyaolvasóval tökéletesen másolja a dolgot, a winképvarázsló befagy rá, ha pedig sajátgépből belemászok (mert ugye ott van az ikonja) és onnan akarom másolni elkezdi másolni és kiirja hogy olvashatatlan vagy ha csoda folytán átmásolja akkor is csak egy 50kb-os fájlt látok ami ugye semmi, akkor arra irja ki hogy olvashatatlan.
Beletettük a kártyát (amina a videó volt) másik gépbe egy régebbi tipusba azt hiszem 5600-asba onnan tökéletesen másolja a képvarázsló is !!!
Ennyi dióhéjban ! -
Szoles
senior tag
Közben kifutottam az időből...
Még csak annyit akartam írni, hogy szerintem te is szánd rá magadat a RAW-ra. Semmivel nem nagyobb meló, mint a Jpeg képeket buzerálni, sőt kimondottan jobb is. Többet elbír a kép, jobban bele tudsz nyúlni (mondjuk világosítani), és például teljes kivágásnál nem látszik a ronda zajmosás, amit a gépünk a Jpegeknél használ. A részletek is megmaradnak, mivel nincsen zajmosás, ez talán a makrós képeknél jön a legjobban.
Zajszűrésre szerintem a NeatImage-et próbáld ki. (PRO verzió kell, az kezeli a TIFF-et is, az ingyenes sajnos csak a Jpeget, és nem őrzi meg az exif-et) Le kell tölteni hozzá a NeatImage oldaláról a gépünk saját zajprofilját, szerintem azzal dolgozik a legszebben. Csodát fogsz látni, hidd el. Az egész zajszűrés kb. tíz klikkelés, megéri.
A hangyád nagyon aranyos a lógó csápjaival!
-
Zola007
veterán
Mégis sikerült a megnyugtatás, csak éppen ezért voltam nyugtalan mert arról nem volt magyar infó hogy rosszak, de arról sem, hogy jók (nem nagyon találtam fórumozót, akinek lenne ilyen).
Nekem se volt még bajom kártyával, amiket írtak meghibásodást, az gépben történt, cserebere nélkül. Fujiról, amekkora gyártó, pedig simán elképzelem, hogy hamisítja vki.
Sony és Kingston kártyákat is előszeretettel koppintják. -
Szoles
senior tag
Ok, várjuk a hangyás albumot!
Csak azért is mutatok én is képet.
Ez az első, amit RAW-ból fabrikáltam. Neat Image-dzsel zajszűrve szerintem tökéletes a minőség. (Ez 75%-os szűrés) Sokkal részletgazdagabb, mint a Jpeg. Ha kell a minőség, akkor ezentúl egyértelműen RAW. Azt hittem, hogy macerásabb a RAW, azért nem foglalkoztam eddig vele. A kis lassúságot leszámítva még jobb is matatni rajta, mint a Jpeg képeken. A memóriát mondjuk zabálja, de valamit valamiért.
-
Szoles
senior tag
Na mész Te a fenébe!
Ilyeneket csinálsz, és közben én meg égetem magam a gagyi képeimmel? Ezt a hangyuszt megnézhetjük nagyobban is? Neked a DCR 150-es van, ugye jól emlékszem? Miért nem a 250-es, miért döntöttél emellett?
Na, kérdezősködést befejezem, mert kezdek hasonlítani a kicsi fiamra.Zola007! Igaza van Haris1-nek. Ha beteg a kártya, az gariidőn belül úgyis kiderül. Egyébként itt volt szó korábban róla, hogy "állítólag". Valakinek valaki valahol valamikor valamit mondott, a végén meg ez lett belőle.
Vedd meg bátran, mi nem veszíthetünk semmit!
Ja, ide kapcsolódik: én is terveztem még egy kártya beszerzését, de mivel kezdek rákapni a RAW-ban fotózgatásra, ezért erősen gondolkodom azon, hogy marad csak az egy gigás kártyám, és mellé inkább egy mondjuk 40-60 gigás kártyaolvasós háttértárat veszek. Egy hosszabb utazásnál hasznosabb, és másra is tudom használni. Kártyaolvasó is, sok adatot, képet, filmet, akármit tudok szállítani, vagy a winchesterét akár be is rakhatom az asztali gépbe, vagy csak összedugom vele. Hülyeség?
-
Szoles
senior tag
Szép a kis kerekszemű rigó!
Ezek szerint az előtétet nem használod? Miért? Lustaságból, vagy többet vártál tőle?
Teknős a Feneketlen tóban? Nem is tudtam, érdekes. (A szemét kevésbé...)Egyébként nem paprika, nyugi.
A megoldás a fekete ribizli. (Évekig megnyestem tavasszal, mert azt hittem, csak "valami" bokor. Persze nem is termett. Azután a szomszéd finomam célzott rá, hogy hülye vagyok, mert az ribizli. Azóta nem bántom, és eszegetni is tudjuk.
)
A másik tényleg moha. Nem is tudom, mi ez amit ilyenkor növeszt (talán termés?), de nagyon érdekes.
-
Szoles
senior tag
Jó, jó! Éééétem!
Ha pedig halogatod az IPC beszerzését, akkor legalább egy egyszerű multiméterrel szerintem ellenőrizd az aksikat kisütés és töltés után. Én nemrég nagyon mexíttam, mert a tartalékba vitt aksigarnitúrában az egyik Mchótt. Ezt persze az "ostoba" töltőm nem jelezte, én meg azt hittem, hogy fel vannak töltve. Egy csomó jó képet készíthettem volna még...
(Már amennyire jók, amiket én csinálok.
Szerintem meg vagytok győződve róla, hogy tök béna vagyok, de lelkes. Ezért kíméletből mellőzitek a kritikát, amikor egy-egy képet megmutatok. Egyébként igazatok van, és rendesek vagytok
, bár szerintem van pár tényleg jó képem is, csak azokat nem szívesen mutogatom különböző okokból kifolyólag.
)
Ja, R2U mennyibe került, és hány mAh-s? -
Szoles
senior tag
Működik az a "discharge", nem is értettem, miért írtátok korábban, hogy órákig kell rá várni. Csak persze a már majdnem lemerült akkukat kell vele meríteni. Én mindig kikapcsolásig (vagy legalább a figyelmeztetésig) használom az aksikat a gépben. Azután mielőtt töltőre rakom az akkukat, bekapcsolom a discharge-ot. Akkor már csak pár perc a merítés.
A lassú merítés egyébként azért van, mert kíméli az aksikat. A géphasználat-vakuzgatás sokkal jobban zabálja.
Tegnaptól szerencsére ettől a gondtól is mexabadultam, mert rászántam magam egy rendes akkutöltőre. -
Szoles
senior tag
[OFF]Örülök, ha hasznos volt az összehasonlítás. Nekem is tanulságos volt.
Másik: köszönöm a dicséretet
, de az ott látott képek sajnos még nem a Fujival készültek. Vagy 1Megapixeles videokamerával csináltam, vagy másoktól kaptam őket. A minőség eredetileg sem volt fényes, és a gyorsabb betöltődés miatt le is butítottam őket.
Az ideiek már az új géppel készültek, de azokat még nem dolgoztam fel. Arra (is) való a nyár.[/OFF]Téli tapasztalataim? Igazán nagy hidegben nem nagyon fotóztam (én sem szeretem, ha lefagy a kezem
), tehát azt nem tudom. Inkább napsütésben lövöldöztem. Ilyenkor még 7-8 környékére lerekeszelve is 1/500-ot, vagy akár 1/1000-et is lehetett exponálni. Ehhez persze felesleges lett volna az állvány.
Ami egyértelműen nehézség, az a nagy kontrasztosság. Havas hátteret árnyékos előtérrel tökéletesen sohasem sikerült lefotóznom. Ilyen körülmények között a gép "P"-ben előszeretettel kiégeti a havas táj egy részét. Mivel ezt én nem szeretem, ezért inkább visszavettem az expóból.(Néha kicsit túlzottan.) Így persze az árnyékos részek alulexpósak lettek, de így utólag ezek egészen jól javíthatók. Ráadásul az ég kékjét is meg tudtam menteni, az sem lett fehér. Például:
[link]
[link]Az igazi megoldás egy exposorozat lenne állványról, azt pedig szépen összegyúrni utólag. Ilyet csak egyet csináltam egy szállodáról, éjszaka:
[link]Ja, és érdemes beállítani a fehéregyensúlyt a hóhoz. Én ezt nem csináltam (auto-n hagytam), és emiatt a legtöbb havas képemen a hó kékes árnyalatú lett. Segítségetekkel azért lassan azt is megtanulom korrigálni.
-
Szoles
senior tag
Persze, hogy nincs értelme, igazad van. Én az eredeti képeket úgy, ahogy vannak elteszem, de gépen nézegetéshez meg netre rakáshoz a jobbakat vágom, forgatom, javítom, stb, azután leméretezem. Általában 1024*akármire, az állókat meg persze még kisebbre. (A nagyon zajosakat 800*600-ra szoktam.)
A buzerálást újabban én az ACDSeePro-val egy ütemben csinálom (van egy-két dolog, ami nagyon tetszik benne), és a lekicsinyített képet 100% jpegben mentem. Itt már szerintem oly mindegy, hogy 6-800 KB-os lesz a kép, vagy kicsit butítva 3-400 KB. (De ha weboldalra kell pl., akkor persze minél kisebbre tömörítem az ésszerűség határain belül.)Azért csináltam összehasonlítást az eredeti és a változatlan, de ACDSee-vel 100%-ban mentett képek között. A két képen ugyanazok a részletek, 100%-os, illetve 1000%-os méretben. A bal oldalon mindig az eredeti, jobb oldalon a 100%-os minőségben mentett. Jó pixelguvadást!
-
Degeczi
nagyúr
"JPEG minőséget emeld meg, mert alapból csak 85%-on van"
egyébként is nagyon szerencsétlen megoldás, ha egy program %-ban írja a JPG minőséget, hiszen akaratlanul is arra utal, h a "100% tökéletes, veszteségmentes lenne" - holott erről szó sincs!
ez a tömörítés mindig okoz veszteséget, a számérték pedig egy egyszerű kódolási paraméter - amit a jobb programok ezért nem is %-ban, sőt, gyakran nem is 100-as skálán jeleznek ki
-
Panthera
őstag
Köszi a tippeket. Belegondolva, hogy a monopod mellé még keresel egy betámasztási lehetőséget, ténleg stabil lesz. Ottkar is megjegyezte, hogy telénél azt használnak inkább. Érdekes, mert azt hittem, hogy - a kisebb fényerő miatt ott ugyebár nagyobb a bemozdulás veszélye - nem lehet kihasználni az előnyeit ilyenkor. A sport fotósok nem tudom mivel dolgoznak, nem figyeltem még, de lehet azoknak az obiknak már tök mindegy.
Jók lettek a képek! -
Panthera
őstag
Nekem még semmilyen sincs, nem tudom melyik lenne jobb. Elsősorban madarak "ellen" használnám. Ki kellene próbálnom egyet, hogy mennyivel hatékonyabb az én esetemben, mert árnyékos helyen estefelé 1/80at nem sikerül mindig megtartanom így. Meg attól függ milyen viharos lesz a nyár, akkor villámlásnál jönne jól, persze akkor csak a tripod.
Azokra a képekre kíváncsi lennék nagyban; hogy néznek ki és milyen beállításokkal készültek. Azok akkor háromlábúval készültek? -
Szoles
senior tag
Nagyon jók!
Főleg, hogy kézből lőtted őket. (A monopod esetleg nem segítség ilyenkor? Vagy csak bonyolultabb? Én még nem próbáltam.)
A "nemtudommilyenbogár" egyébként egy poloska. Aki akaratlanul is "megkóstólt" már egy ilyet málnaevés közben, az egy életre megjegyzi. Az az íz felejthetetlen...
A kis képek linkjei egyébként nem jók, mert mindegyik egy macsek-fotót nyit meg.
Szerk.: Kb. egyszerre írtunk. :-)
-
Keyhole
csendes tag
Örülök, hogy tetszenek ezek a képek.. akik látták, igen vegyes véleménnyel vannak róluk
A képek egy része csak a DeviantArt-on látható, de az eredeti képek közé azoknak is betettem a forrását.. -
Kerengő
tag
Főleg a légy és a "nemtudommilyenbogár" de itt a fórumon a kicsi ízelítőkben a harmadik
tetszik. De jók a méhek is! Mennyi időd ment rá a "vadászatra"?
Amúgy a macsekos képek easter eggek? Mivel néhány képedre kattintva nem azok jöttel elő nagyobban, hanem macsek-portrék.
-
Sazoll
tag
Nem a gépről akarok dolgozni , de mivel kártyaolvasóm nincs, ezért csak a képolvasás varázslóval, vagy mi a fene a neve, tudom leszedni a képeket. Az meg ugye nem ismeri fel a raw fájlokat. Ezért próbáltam meg úgy, h az s7raw-al olvastatom ki a gépből...de az meg nem ismeri fel
-
M0RGI
őstag
Köszönöm a reagálásotokat. Nektek is tökéletesen igazatok van.
Meg kell találni a módosított képekben is a szépet és értékelni a fotós szabadságát, nevezhetjük utólagos (nem is olyan könnyű) művészi munkának is. Tény, hogy érzelmeket bennem is kiváltottak és elgondolkodtató, hangulatos munkák születtek. Lehet első körben túl szigorúan ítéltem meg a kérdést. -
Keyhole
csendes tag
Köszönöm a véleményeket, megpróbálom megfogadni tanácsaid!
Sajnos a képek készítésének körülményei nem éppen nevezhetők ideálisnak, a Kékestetőn talán már én is dülöngéltem kicsit, persze csak a fáradtságtól.Ezen kívül azért nem tudom biztosra, hogy esett-e eső, mert a túra során kb óránként eleredt, esett egy fél órát, majd elállt...
A Sörözős kép szerintem sem lett a legjobb, igazából ezt az épületet vagy 20-szor fényképeztem minden oldalról, de a gyalogút felől sok a belógó faág. A közzétett képeim csak az első végignézés termékei, a készült kb 200 képből még biztosan találok olyat, amiből többet is ki lehet majd hozni egy kis utómunkával. A Te módosításaidat nézve persze rögtön nekem is leesett, egy kis élesítés is mennyivel jobban mutatott volna rajta. Jók az ötleteid ezekkel a változatokkal!Amúgy miután már megfelelő mennyiségű jónak mondható képpel rendelkezem elérkezett az idő arra is, hogy a két és fél éves DeviantArt galériámba is töltögessek fel.. Ott is többen kedvencelték a "Detto" (ott "Mountains 2") jelzésű képem.
Ha gondoljátok, nézzetek be
My DeviantArt MembershipEzen kívül a március 10.-i kerékpározásom pár eredménye, szintén nyitottan minden véleményre:
Felszállási engedély megadva!
No megállj csak!
Port Balaton
Stan és Pan
Tavaszi Part
Szelíd-vad kacsaTudom, tudom, kicsit sötét az első kettő, de nekem így tetszik.. Költői szabadság, kész!
További Szépeket!
-
Szoles
senior tag
Igen, jogos. Illett volna rendesen megkomponalnom a kepet. Az aljat lenyisszantva talan jobbak az aranyok. (A szinek, meg hogy Ottkar rendbe tette.)
Vagott verzioA panoramara persze en is gondoltam, de sajnos nem volt idö ra. Egy fel delutan alatt kellett 250 kepet lönöm a hegyröl. (Többsegük olyan is lett...)
Szoftvertippeket is kösz!
-
Szoles
senior tag
De jo, hogy ennyire örülsz a havas temanak!
Ezt milyen progival tetted? (Hadd tanuljak!)
Ujabb hazi feladatom: Itt mit rontottam el? Nagyon elulexponaltam?
Ti hogy raknatok rendbe? Esetleg hogyan fotoztatok volna? -
tpeter
aktív tag
Nem kicsit irigyellek, hogy olyan helyen laksz (?) ahol nem csak beton van...
Terveim szerint legközelebb csak jövőre veszek digitális fényképezőgépet, és az egészen biztosan tükörreflexes lesz. A k20d-t azért mondtam, mert addigra talán baráti ára lesz ennek a nagyon szimpatikus masinának
-
ottkar
addikt
Én úgyan nem változtatok színt, csak azt említettem meg hogy minden felvételen tintakék eget csinálni pláne akkor mikor nem is illik a képhez, modorosság. Volt olyan kandúr aki meg az optikája élességrajzát rontotta le minden képen, csak azt nem értem hogy minek használt drága élesrajzú optikát mikor tizedannyiért kapott volna direkt lágyrajzú lencsét.
-
bobo-662
csendes tag
Köszönöm a választ Haris1!
Lányaimhoz a garatulációt még inkább. Az asszonytól rendesen kaptam, hogy milyenek lettek a képek, de amikor a gálán lévő szülők közül már páran elkérték a mi képeinket, mert az övékből egy sem jó, akkor azért meglepődött.
Szerintem lemegyek verseny előtt a csarnokba és próbálkozom a beállításokkal. Állítólag "profi" fotós is lesz, kíváncsi leszek az ő képeire.Még egyszer köszönöm.
-
Hydra SR
addikt
Anno az S5500-on én is próbáltam a discharge-ot. Egyetlenegyszer sem bírtam kivárni, hogy lemerüljenek az akksik. Volt, hogy videót játszattam le vele folyamatosan, hátha az gyorsabban meríti de az se akarta lezabálni.
Egyébként ha éppen csak kikapcsol a lemerülés miatt, az még nem jelenti azt, hogy totál kifogyott. Egy kis idő múlva visszatér abba még a feszkó és egy darabig lehet használni.
Namost nekem úgy nem sikerült kivárni, hogy lemerüljön, hogy már vagy 20-szor kényszerkikapcsolást hajtott végre, ebből az utolsó 3 alkalommal már az optikát visszahúzni sem maradt energiája. Majd ezek után 1 órát ment a discharge és nem kapcsolt ki. Érdekes. Lehet, hogy elnézték a Fujinál és ez az energiatakarékos üzemmód.
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Xiaomi G34WQi 34 UWQHD 180Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A71 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest