- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Egérpad topik
- Apple MacBook
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Használt VGA / videókártya ajánló
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Akciókamerák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
Snakeiboy
aktív tag
Sziasztok lenne egy kerdesem. Sajna most voltam Moszkvaban es azt kellet eszrevennem hogy szerettet kis Fujim erdekes kepeket keszit. ugy tudnam pontossan leirni hogy olyan mintha szurke fatyol kerulne a kep ele es kicsit homajos is a kep. Nem tudom mi tevo loegyek mert amugy minden tokeletessen mukodik csak nagyon zavaro. Azelott olyan szep keszitett es most olyan fako szurkek a kepek amik kijonnek belole. kepet megprobalok kesobb feltenni most meloban vagyok. A segitseget elore is koszi.
-
Panthera
őstag
Az égvilágon semmit sem installáltam! De az a röhej, hogy totál jó ahogy megjeleníti a képeket! Már a printscreen gondolata is felmerült
, csak akkor kicsi lesz a képméret.
Az acd3 az tud feldolgozni (konvertálni) RAW fájlokat?
Szoles: Mert nincs olyanom. És mégis mennyi idő alatt végez egy képpel?
-
-
Szoles
senior tag
válasz
Panthera #4486 üzenetére
Bos, két napig nem voltam gépközelben.
A sötét háttér (ennél a képnél valóban nem fekete, hanem nagyon sötét zöld) úgy születik, hogy vakuval, nagyon rövid záridővel és szűk blendével fotózol, és a téma mögötti háttér elég "messze" van. Ha a háttér ilyenkor ányékos, és sötétebb színű, akkor ilyesmi lesz a háttered. Erre persze -ha épp az a cél-, rádolgozhatsz kicsit utólag is.
Ha a háttér közel van, akkor szerintem akarva sem tudsz ilyet, mert oda még elvilágít a vaku.
Egyébként a fene sem tervezgette a hátteret, egyszerűen csak le kellett lapulnom hasra, hogy szembe tudjak nézni a léggyel. (azt hiszem, ez egy gyümölcslégy) Emiatt a háttér messze volt, és a tejfölösdobozzal tuningolt vaku fénye azt már alig világította meg.
A történethez azért az is hozzá tartozik, hogy miután hasonfekve elkészültem a kb 6-8 legyes képpel, csak utána döbbentem rá, hogy sikerült egy vöröshanygya bojban hasalnom. Legalább 5 percig pucoltam magamról a dühös hangyákat.
-
tpeter
aktív tag
válasz
Panthera #4490 üzenetére
Ezt az Acdsee-s dolgot már én is tapasztaltam, meglepően jól tippelt a WB beállításánál. Amúgy szerintem nem az ACDSee a jó (pláne mivel egy ősrégi verziót használsz
), hanem ez attól van hogy felraktad a gép programját és onnantól kezdve az ACDSee-ben is látszanak a .raw fileok rendesen.
Nem tudom hogy lehetne kitalálni a beállításokat. Tegyél fel egy szín legális fotosopot, aztán próbálkozz HDR-rel, az meghozza kivánt eredményt.
-
Panthera
őstag
Nagyjából kész vagyok a RAW képekkel, néhánynál viszont van probléma. Az ACDSee 2.41 tudja olvasni a RAW fájlokat, és meg is vagyok elégedve azzal a látvánnyal, amit ezek a fotók nyújtanak így.
A feldolgozáshoz S7raw-ot használok. De az a gond, hogy a vad színek elvesztik alapbeállításon a élénkségüket. Ha játszok kicsit a kontraszttal, akkor közel jó eredményt kapok, de a felhőzet még inkább elveszti részletgazdagságát, gyakorlatilag kiégeti több helyen.
Azt ki lehetne valahogy deríteni milyen beállításokat használ az ACDSee?
-
Panthera
őstag
-
Panthera
őstag
Sziasztok!
Sikerült megjárni Erdélyt, sürgősen át kellene dobnom a képeket RAW-ból. Nem volt szerencsénk, folyamatosan esett. Sajnos ez sok képen látszik. A szürke besíkult ég általában kiégett, holott éppen hogy kevés volt a fény.
Arra lennék kíváncsi, hogy lehetne a képeket javítani egy kicsit? Van jobb lehetőség a fényerő/kontraszt stb. állításon kívül?
-
DreiNN
tag
Lóhere......volt egy sanda gyanúm,de hasonló virágzatú "cucc" volt valamikor nálunk,s nem akartam hülyeséget írni.
Nyár végére terveztem én is egy makro-konvertert, de nem tudom h. mi lesz belőle. Egyenlőre úgy néz ki hogy a rá szánt pénzem 1 hét balcsira megy el, de holnap délelőtt feladok egy 5-öst és 6-ost , hátha megszánnak onnan fentről
Találtam vékony üveglapot,még a kis akvárium alapanyagából maradt meg holnap(ma már nicns rá időm
)megpróbálom azzal.
Valaki napfogyatkozásos kép?
-
Szoles
senior tag
Kösz, az utolsóról én nem tudtam eldönteni, hogy jó vagy nem, azért is raktam fel, hogy kiderüljön.
Egyébként a lóhere kis gombóc virágzata.
A harmadikon elég sok utómunka van, de ezek szerint nem olyan durva. A téma miatt viszont nem volt szívem kidobni, próbáltam megmenteni.
Igen, ezek mind DCR-250-essel készültek, nagyon beleszerettem.
Szerintem egyébként egy tiszta üvegtáblának nyomva a gép nem ronthat olyan rettentőt a képeken. Végülis a víz alatti tokoknál is úgyanígy van.
-
DreiNN
tag
Köszi!
Jók ezek a makrók, nem kell ide a talán szó
Külön favorit a harmadik és az utolsó kép!
Sok szerencsét a csobbanós képekhez. Én is megpróbálok még más nézetből másfélét csinálni már ha a nap engedi
Azon gondolkoztam,hogy kellene keresni valamilyen üveglapot vagy plexit az obi elé és akkor lehetne közelebbi makróképeket is csinálni a "vízben".
Lehet h. lemaradtam ezért bocsi,de neked van DCR 250?
-
Szoles
senior tag
Na, most végre engedte a képfeltöltés nagyban is megnézni a békádat. Nagyon jó lett!
Ha újra kisüt a nap, én is megpróbálkozom csobbanós képeket csinálni.
Addig is pár talán(?) nézhető újabb makró képem büntetésből
:
Van, amelyiken elég sok utómunka van, hogy nézhető legyen, remélem nem veszitek észre!
-
Szoles
senior tag
Épp most gondolkoztam rajta, hogy életet kellene verni a topikba!
Jók ezek a csobbanós képek! Kár, hogy nincs exif, megnéztem volna a béállításokat.
A kukoricás nagyon tetszik, de mi ez az ordenáré zajmosás?
Csak nem "hard"-ra volt állítva az élesítés? Ejnye-ejnye!
A békás pedig:
Bitang jó lett! Igaz, a képfeltöltés.hu szarakodik, és nem engedi most megnézni nagyban, de még ha ez is zajmosós, akkor is nagggyon jó!
-
DreiNN
tag
Helló mindenki!
Ismét nagyon leült a fórum,ezért feldobok pár képet.
Ismét itt a jó idő, előbújtak a bogarak, virágoznak a növények,témára lelhetünk ha van egy kis időnk.Próbálkoztam rövid zársebes képekkel is a "szánsájn"-ban.
[Itt egy]
[És még egy]
Még 2 béna makrókép
[Kukorica virága]
[És a tipikus DreiN kép]
-
Szoles
senior tag
válasz
E-scapegoat #4476 üzenetére
No, ez szomorú.
Azért írtam egy privátot is.
-
E-scapegoat
tag
Sziasztok!
Kihasználatlanság miatt megválnék a masinámtól minden tartozékával együtt:
Eladó egy keveset használt Fuji S6500fd fényképezőgép minden gyári tartozékával. Kb. 2100 expo van benne. Hivatalos Fuji kereskedőnél vettem tavaly novemberben, szóval még van rá garancia. Adok hozzá Hoya cirkuláris polár szűrőt, Hoya UV szűrőt, 1GB xD kártyát, monopodot, mini tripodot, táskát és egy Raynox DCR-250 előtétlencsét.
Irányár: 75000,- Ft
-
Szoles
senior tag
válasz
Panthera #4472 üzenetére
Összekutyultad a fénymérést a fókuszálással!
A "center, multi, area" a fókuszálásnál van.
Szerintem nem szégyen újra beleolvasgatni a kez. könyvbe. Annyi technikai szir-szar vesz körül bennünket mostanában, hogy ha az ember valamit egy ideig nem használ, el is felejti, miket kell nyomkodni. (Néhány hónap távollét után én még a mikróm előtt állva is elgondolkodom egy kicsit.
)
A hétvégi edzés is egy jó ötlet, nehogy csak nyaralás után derüljön ki, hogy fotózáskor le kellett volna venni az obiról a sapkát!
(remélem nem érted félre!)
A hely,ahová mentek, egy csoda! Még nem jártam ott sajnos, de ha csak fele olyan, mint az elbeszélésekben és a fotókon, akkor már gyönyörű. Sok (és szép!) fotót kérünk!
-
Panthera
őstag
Köszi a tippeket! Azért nem írtam eddig, mert utána akartam nézni miért gondoltam hogy 3 féle fókuszmód közül lehet választani, de még mindig nem jutottam el odáig.
Hétvégén hátha több időm lesz.
Na most ezzel az "average" dologgal összezavartál (tudom, ez átlagolást jelent). Minél van ez a 3 lehetőség: center, multi, area??? Muszáj nekiállnom egyet fotózni még indulás előtt mert bajok lesznek.
Erdélybe megyünk a baráti társasággal, Gyergyószentmiklósra (Gyilkos-tó, Békás-szoros, Szent Anna-tó, remélem minél több helyre eljutunk.)
-
DreiNN
tag
Elsőre sikerült,vagy sokadik próbálkozásra lett ilyen tiszta?
Exif-et tudsz írni? Kiváncsi vagyok meddig lehet tartani
Én holdat utoljára tavaj még az s5700-al "lőttem" de ott a nagy dig. zoom miatt nem lehetett kézből normális képet csinálni,csak késleltetve és (állvány hiányában)a felmosóvödör segítségével
Bocs a helyesírási hibáértezt teszi az, ha sietve írunk XD
-
M0RGI
őstag
Életem első Hold fotója. Szerintem nem lett rossz állvány nélkül.
Sziasztok! -
Szoles
senior tag
válasz
Panthera #4465 üzenetére
Igen, olyanok vannak. A fene tudja, hogy mi a jó beállítás. Szerintem ha odafigyelsz, akkor az 1/3 elég. (Esetleg 2/3?) Persze a legjobb, ha kisérletezgetsz, nehogy hülyeséget mondjak.
Ilyen sorozatból már biztosan lesz jó expós, meg szépen össze lehet rakni utólag egy képnek.
Az A jónak tűnik, mert tudsz kisebb belendével fotózni. Ahogy észrevettem, a P mindig a nyitott blendére törekszik, és ahhoz állítja az időt.Esetleg a "Tájkép módot" ki lehetne próbálnod, hogy az micsoda. Én még sohasem próbáltam, de lehet, hogy az pont kisebb blendével dolgozik. (Persze ha emeli az ISO-t, akkor felejtős.)
Most jut eszembe, esetleg fénymérésnél az"Average" -et kipróbálhatnád.
És hová utazol?
-
-
DreiNN
tag
semmi..
-
Szoles
senior tag
válasz
Panthera #4462 üzenetére
Szerintem ha jpg, akkor mindenképpen soft beállítás. Jobban szűrhető, és utólag élesítve sokkal szebb lesz. (Kicsit olvass vissza, csináltam egy tesztet, szerintem magáért beszél.) Ha van kedved utólag kicsit többet pöcsörészni, akkor persze RAW, akkor nincsen semmi zajmosás. Ha a téma megismételhetetlen, én mindenképpen RAW-ban fotóznék.
A multival a fénymérésre gondoltál szerintem.
Az elvileg pont ilyesmire való.
Szűrőből talán egy polár, azzal lehet szép dolgokat művelni. Más szerintem ilyesmihez nem kellhet.
Ja, még egy: ha rám hallgatsz, akkor lehetőleg állványról, vagy lerakott géppel expósorozatokat csinálsz. Így biztosan eltalálod a jó expozíciót, és tudsz majd HDR képet is csinálni.
-
Panthera
őstag
Már megint elhanyagoltam a gépem topicját, de megnyugodtam, hogy azért itt is nyár van. Nem akartam idegesíteni magam mostanában, milyen képeket tesztek fel, nekem meg annyira nincs időm fotózni.
Pont emiatt lenne néhány gyakorlati kérdésem. Jövő héten megyek nyaralni, és nagy mennyiségű tájképet szeretnék készíteni és biztosra menni; nem akkor gondolkodni, hogy is kellene. (Csak érzékeltetésül: tavaly nyáron belenyomtam mondjuk 5000 képet, idén 50et.
) Nyilván nem vágom most annyira a dolgokat.
Érdemes lenne RAW-ban dolgozni? Milyen képkeménység és fókusz módot használjak (olvastam hogy többen a lágyat részesítik előnyben, mivel utólag szebben lehet élesíteni; fókusz módnak én a normálok közül a multit használnám erre a célra)? Mire érdemes még figyelni? Mit lehetne kezdeni a mosás ellen (gondolom a válasz a RAW)?
Most jutott eszembe; beszerezzek valamilyen szűrőt hozzá?
-
Zola007
veterán
Hát igen, skodába volkswagen motor (mondjuk jobban örülök, mint fordítva), de sajna ez a piac és a multikonszernek világa (ajánlom megnézni a Corporation - A pénz birodalma sorozatot).
Na mindegy, [tpeter] kolléga hasonlított össze anno 1 Gb H és 2 Gb M kártyákat. Hát mit mondjak, most kipróbáltam és 1 Gb H-sal valóban 35-36 kép/min (long period), persze ebben több minden játszik.
Azt viszont tudom , hogy 13 megás rawnál az expó után 1,5 sec nézetet követően már "homokóra-mentes" élőképpel tér vissza, tehát addigra lezúzza a mentést.
Szerintem nem lehet vészesen lassabb a 2gb M sem, max rábaxtam, de pl Rawban idegesített néha, hogy 70-80 darab fér a OneGigásra. (csak, hogy a szó/számismétlést kerüljem)
(majd letesztelem, ha meglesz, remélem azért a peter-féle sebeséget viszi majd ez is)
-
Szoles
senior tag
válasz
Zola007 #4458 üzenetére
Na, azt hiszem, én ezt már nem tudom követni...
(Lehet, hogy többet kellene aludnom.)
Egy biztos, az xD halálra van ítélve. Már a Fuji is épít SD foglalatot az új gépeibe. Szerintem pár év, és az xD gyakorlatilag eltűnik. Emiatt maradtam én is az egy darab (1 gigás H-s) kártya, plusz mobil fotobank verziónál. Ha egyszer eladom a gépemet, senki sem fogja megfizetni a sok kártyát, az új pedig már biztosan nem csak xD-s lesz.
Egyébként az én "Fuji" kártyám hátulján is ott díszeleg a Samsung felirat.
Manapság már alig lehet tudni valamiről, hogy milyen gyártmány. Van néhány nagy gyártó, és az ő alkatrészeit dobják a piacra különféle márkanévvel. Ugyanez van az autóknál, gépeknél, meg egyre több mindennél. (Mellesleg ez egy nagyon szar tendencia nekünk, de ezt most hagyjuk.)
-
Zola007
veterán
Hát egyelőre úgy áll, hogy marad az M-es, ha majd nagy seb. kell, akkor ott az 1Gb-s H-s kártyám.
De még nem döntöttem el 100%-ig, mert ugyibár jó lenne a sebesség is és még csak nem is 2 gb-os H-s és M-es közt megy a verseny
Az 1-es ugye kisebb, így még gyorsabb, mintha 2Gb-s H-sról lenne szó
Azonban elméletileg variáltak az architektúrán, hogy 1 Gb fölé mehessenek, lehet, hogy nem lassabbak az ugyanolyan kategóriájú 2Gb-s karik, mint az fele akkorák (most 8 Gb-t az elméleti limit, csak kezd kihalni az xD ipar) -
Zola007
veterán
Úgy értem csak ne Olympussal hasonlítsuk össze, mert nekem is 1Gb-s H-s van és ezzel tudom összevetni, illetve ami most jönnew, az is Fuji
Az én 1Gb-s Fujimat speciel a Samsung gyártotta, csak Fujinak van cimkézve, netán belekevertek volna másik gyártót is? (pl. tárolómező Samsung, összerakás Sandisk, reklám és licensz Fuji?) kinézem a mostani piacbólSebességkülönbség pedgi bizonyos van köztük, Amazon-on nézegettem véleményeket, csak elég eltérőek.
Illetve bennetek jobban megbízom, mert általában mértékegységben szoktuk megadni it a fórumon, ha vmi difi van (kép/sec v. min) -
Tonyk
veterán
válasz
Zola007 #4454 üzenetére
Igazából szerintem 1GB felett értelmetlen a H-s de még az 1GB-os méretben is. 256MB -nál valóban van különbség, de itt már nincs. Teljesen mindegy hogy H vagy M.
Egyébként hogy szigoruan FUJI nem jó, mert A Fuji kártyáit a Sandisk gyártja ;) Valamint hivatalosan a két licenc birtokos mellett (Fuji és Olympus csak a Sandisk árulhat xD-t) legalábbis egy éve még ez volt. Azóta meg nem vettem kártyát. -
Zola007
veterán
ide is berakom, mert jobban passzol a kérdés és nem től nagy az átjárás ez és a melyiket válasszam topic közt.
xD kártya tulajdonosok: a következő kérdésemet kimondottan 2 gb-os (esetleg 1-es) kártyával kapcsolatban tenném fel sebesség tekintetében:2 Gb-os M-es és 2 gb-os H-s közt mekkora sebességkülöbnség lehet szerintetek? (szigorúan Fuji)
Most egy 1 Gb-os Fuji H-m van, ami elég jó, de M-es csak 128-as volt a gépben legnagyobb, az ugye meg mérete miatt verheti az 1 Gb-t
Namármost hoznának nekem Fuji 2 Gb-os xD-t, de sajnos csak M-es van, így méret és betű párosítás nem sejtet túl nagy sebességet. Ez lenne 5k.
Esetleg érje meg jobban számomra 1 Gb-s H type 3500 pénzért?
(összesen a 3 gigára nem feltétlenül van szükségem, de +1 G már többször jól jött volna)Előre is köszi
-
bobo-662
csendes tag
Nagyon köszönöm Hydrának és Szolesnek az építő kritikáját. A profit meg vissza vonom. Azért tettem fel eredetiben a képeket, mert szerintem így jobban lehet látni a "hibákat". A barlangos képnél sajnos nem volt több időm, vitt a tömeg.
-
tpeter
aktív tag
Hát... párezer hozzászólással korábban megírtam nektek, hogy nekem még garanciában cserélték az objektívet mert teljesen ki volt lazulva, ha lenéztem a géppel kb. kicsúszott magától.
Úgyhogy nem akarlak elkeseríteni, de lehet hogy ezek előbb-utóbb tényleg kinyúlnak (mondjuk az enyém már új korában is ilyen volt). Amúgy mióta cserélték nincs vele gond, szerintem nem kotyog meg ilyesmi.
Viszont a markolaton a borítás teljesen elengedett, házilag visszapillanatragasztóztam (októberig lett volna garanciális, gondolom egy ilyen nagyon durva beavatkozás után elhajtanának a búsba...) -
Szoles
senior tag
-
Szoles
senior tag
válasz
bobo-662 #4441 üzenetére
Bocs, hogy én is csak most reagálok. Nem a "profik" nagyképűsége miatt, hanem kevés az időm. A profi kifejezés -ahogy Hydra kartárs is hót helyesen megírta- ránk nézve (és főleg rám) tényleg erős túlzás, más szóval röhej. (Remélem senki nem sértődik meg...)
Legfeljebb lelkesek vagyunk, és örömünket leljük a fotózgatásban, utómatatásban, fórumon dicsekvésben.Na, a lényeg: szerintem is a komponálásra kellene jobban odafigyelned, és nem szégyen az utómunka. Pláne ha nem félmillás géppel csattogtatunk, akkor teljesen természetes, hogy egy-egy képbe elég rendesen bele kell nyúlni. Pl. zajszűrés, görbék, kontraszt, fények-árnyékok (ha jól írom), fehéregyensúly, vágás, élesítés, mifene. Persze néha sikerül egy pár kép, amihez nem is kell hozzányúlni, de ez -legalábbis nálam- ritkaság.
Komponálás: pl. a barlangi képnél először észre sem vettem a középső "kavicsot", mert valamiért a szemem az emberekre "mozdult rá". Őket viszont inkvizítorokat megszégyenítve vágtad kettőbe.
Viszont valamihez viszonyítani kell a méretek miatt, azt is tudom. Én ilyenkor megpróbálnék több képet, így-úgy, mindenféle helyzetekből, amennyire persze egy barlangban lehet mászkálni.
A virágosak nekem tetszenek, talán lehetne néha úgy is, hogy ne mindig középen legyen a "gaz",bár van amikor úgy tényleg szebb.
A farkasnál én addig kínlódtam volna, míg nem találok egy olyan helyet, ahonnan kerítés nélkül sikerül elkapnom.(Ha ilyen nincs, akkor persze marad a kerítéses kompromisszum.)
A höri aranyos, szerintem jó modell lehet, érdemes lenne rászánni egy kis időt, szerintem lehetne róla még jó képeket csinálni. (Régen volt nekem is, tudom, hogy néha jópofák tudnak lenni.)
A bogaraknál szerintem kerüld a fentről "durrbele" lefotózást. Ahogy én látom, a legritkábban mutatnak igazán jól ilyen szögből a rovarok.
A naplementénél én addig kínlódtam volna, amíg valahogy sikerül lehagynom a "Rályfályzent" a képről, ha ez lehetséges. És érdemes esetleg picit utólag belenyúlni. Az ilyen naplementés képeknél egy kis utómunka csodákra képes.
De a legfontosabb: gyakrabban mutasd a képeidet, szerintem a véleményekből (de itt nem az enyémre gondolok!!!
) nagyon sokat lehet tanulni.
Remélem, talán tudtam én is egy-két használható ötletet adni. Várjuk a további képeidet!
-
Szoles
senior tag
válasz
CollectoR #4446 üzenetére
Sajnos nincs benne a képedben az exif. Vakuval, vagy lámpával csináltad?
Ebbe a kis makrólencsébe én teljesen belezúgtam!
Ha van időm, kimegyek a kertbe, és elkezdek nézelődni, vagy csak lehasalok a fűbe (na jó, kicsit gazos
), és magam körül annyi érdekességet fedezek fel, hogy hihetetlen. Párszor kiugrottam "tíz percre", azután azon kaptam magam, hogy másfél órája hasalok a földön.
A lelkesedésem persze lényegesen nagyobb, mint a tudásom, de nem is érdekel, jó dolog ezzel vacakolni.A napokban ezek sikerültek valahogy:
Százszorszép, kezdők egyik kedvenc témája
:
Olyan sárga,lapos potrohú, helyben lebegő kis legyecske féle:
Ők a málnámon laknak, szerintem poloskafélék, viszont nem büdösek, mint az "igaziak", nem is haragszom rájuk:
Lódarázs, jó húsos fajta. Sokáig "bátran" figyeltem, ahogy a kövek között mászkált és vadászott, viszont kis híjján beszartam, amikor később majdnem rám szállt
:
Egy utolsó utáni mohikán a fenyőfa tövében. Viszont gyönyörű, tömött gömbje volt:
-
CollectoR
aktív tag
Azon kevés képek egyike, amit sikerült kézből makró lencsével lőni, tele állásban :
[link] -
Hydra SR
addikt
válasz
bobo-662 #4441 üzenetére
A témaválasztásaid kezdésnek jók, de szerintem el kéne kezdeni foglalkozni a kompozícióval is, meg a perspektívával, aztán szép lassan jöhetnek az egyebek is.
A Digit. fényképeim topicban is szoktak segíteni ebben, főleg, ha csak egy-két képet mutatsz egyszerre, és azokon is látszik, hogy megpróbáltál valamit, még ha nem is sikerült tökéletesen. Rengeteg olvasmány van a neten erről. Korábban valaki linkelt a Tanuljunk (digitálisan) fotózni topicba elektronikus könyveket is, nem is tudom, miért tűnt el az a topic a süllyesztőben. Itt a linkje: [link](könyörgöm ezt a "profik" megszólítást hagyjuk el
itt senki sem profi, mindenki hobbiból csinálja, főleg S6500-al
)
-
Rolanddd
tag
üdv, szerintetek egy éves 5000 expo-s ilyen gép nagyon elhasználtnak számít? mert valószínűleg vennék egy ilyet használtan, csak nemtudom hogy számít-e valamit hogy már 5000 kép készült vele.
-
bobo-662
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Elég rég nem írtam már a topicba - igaz, akkor sem sokat -, de most van kis időm. Pár képet lőttem a géppel és eddig mindenki "elájult", hogy milyen jó képek lett. Rokonokra, ismerősökre gondolok, nem rátok, profikra
Tettem fel pár képet, ha van kis időtök, nézzétek meg és véleményezzétek is légyszíves.
[link]
Csak a sárga rózsánál és a hörinél nyúltam a képekbe, a többi teljesen eredeti.
Minden képet kézből lőttem, sajna még nem tudtam állványt venni, talán majd ősszel sikerül.
további kellemest
-
CollectoR
aktív tag
-
-
Szoles
senior tag
válasz
Keyhole #4435 üzenetére
Kösz! Azért persze dolgozni kellett ezekkel a képekkel, hogy legalább ilyenek legyenek. Zajt -ha nem is sokat-, mindegyiken szűrtem. A béna vakuzás miatt elég sok helyen túlexponáltam, abba is bele kellett matatni.
Egyébként érdekes, hogy első nap kb. 50-et lőttem a lencsével, és abból 6-8 lett "jó". (Vagy "jónak mondott"
) Mindezt kicsit kapkodva, rosszul beállított géppel.
Tegnap már felkészültebben, napközben, rendesen beállított géppel, sokat RAW-ban kattintgattam kb. 80-at. Ebből 3(!) lett olyan, hogy megmarad.
Holnap már nem is merek fotózni... -
Szoles
senior tag
Filléres vacak volt az gép, ne sajnáld!
Egyébként tényleg csúnya látvány volt, még nekem is fájt kicsit.
Más: megvettem a DCR-250-es lencsét. Itt is mindenkinek köszönet, aki rábeszélt!
Marha jó, lényegesen jobb, mint gondoltam, biztosan sokat fogok játszadozni vele! Másik topikba felraktam az első próbálkozásaimat.
Bár én is kisérletezem, de a gépünkhöz való tuti házilagos vakuterelő-diffúzor megoldásokra vevő vagyok!
-
DreiNN
tag
Eléggé leeresztett ez az orosz csapat,pedig inkább őket kellett volna elverni a döntőben, nem a spanyolokat
Tegnap is megtörtént eset,hogy egy mellé sikerült lövés telibe kap egy DSLR-t. Spec. leröpült az objektív.
Nem tanultak ez előzőekből,s még egy védő plexilapot sem tettek oda.
Ha ez én gépem járt volna pórul...... de biztos van valamilyen biztosítás vagy valamiMókás pillanat,mikor a tribün tetejéről kis kompaktokkal vakuznak
Valakinek újabb villámfotó?
-
Szoles
senior tag
DreiNN : "Auto profile" gomb, azután alapértelmezett ("default") beállítással csináltam. Csúszkához nem nyúltam.
Kerengő : Kösz, remélem tanulságos másnak is. Szerintem látszik, hogy ISO 400-ig nincs nagy gond, de pl. én gyakran szoktam este ISO 800-on fotózni (kell, mert gyakran mozog az áldozat), és a zajszűrésnél nem tudtam megszabadulni a pöttyöktől. (Normál sharpnesst használtam.) A sokat szidott vízfestményes zajmosás szerintem bőven elviselhető "soft" beállítással.
Mennyi idő? Fotózással, feldolgozással, hsz megírással kb. másfél - két órás meló volt.
De nem baj, alkottam végre valami maradandót az emberiségnek!
Ja, az az ominózus mondat már nekem is okozott fejtörést.
Lehet, hogy a "vagy" egy "mint"?
-
Kerengő
tag
Bocsi, hogy önmagam után...
Volt egy kis üresjáratom és elővettem a 6500-as kézikönyvét, olvasgattam egy kicsit. hátha eddig elsiklottam valamilyen funkció felett. Eddig tényleg elsiklottam egy mondat felett, de most idézném, a sorozatfelvételek résznél, a 77 oldal alján akadtam erre a gyöngyszemre:
"A fájlrögzítési idő nagyobb lehet xD-kártya, vagy a belső memória használata esetén."
Miért? Van más lehetőségünk?
nos ha a fejembe mentem a memóriámba, akkor tényleg gyorsabb, csak nehezebb előhivatni
-
Kerengő
tag
Szoles szép munka
Érdekes volt végignézegetni a képeket. Közben az jutott az eszembe, hogy érdemes lenne csinálni egy nem makrós, hanem "sima" sorozatot egy erdősávról a távolban (én úgy vettem észre azt is szereti mosni).
Neked mennyi időbe tellett megcsinálni ezt a prezentációt?
-
Szoles
senior tag
Na, ahogy igértem, megcsináltam a zajszűrés tesztet.
A képek állványról készültek, szándékosan kora este, hosszú záridőkkel (1,5 mp-től lefelé), hogy zajosodjon rendesen. A blende fix vót, ahhoz állítottam (kapkodva, mert merült az aksi) az időket. (A fókusz nem egészen a látható paradicsomlevélen van, de ez lényegtelen most, ebbe kéretik nem belekötni!
)
A cél az volt, hogy kiderüljön, vajon a különböző sharpness beállítások milyen hatással vannak a zajmosásra (vízfestmény effekt).
Az elméletem beigazolódott, tehát az élesítéssel együtt iszonyúan nő a vízfestmény hatás. Ami még nem is tragikus, viszont főleg nagy ISO-knál a zajszűréskor szép nagy, főleg fekete pöttyöket is csinál a gép. Ezeket pedig az utólagos zajszűréskor nem lehet eltávolítani, az élesítéskor pedig még jobban előjönnek.
A tanulmányozáskor ne az életlen levelemre koncentráljatok, hanem a háttérre, ott is a világos és sötét részek találkozását érdemes sasolni.
Az első sorozat képei érintetlen 100%-os kivágások. Egy képen azonos ISO értékekkel, értelemszerűen balról jobbra "soft" "normal" és "hard" beállítások:
Ezek után a képeken csináltam egy gyors zajszűrést Neat Image-dzsel. Minden képen ugyanazzal a zajprofil beállítással, 60%-os szűréssel. Ami itt nagyon kijön, hogy nagy ISO-knál a szűrés után a "normal" és "hard" képeken ott maradnak azok a randa pöttyök (amik azután jól felerősödnek élesítéskor), és az egész kép olyan, mintha egy összepötyögtetett, vizes üveglap lenne a kép előtt. A "soft" képeken ez a hatás szerintem sokkal kevésbé látszik.
Tehát a szűrt képek:
Számomra a konklúzió egyértelmű. Ha másképp látjátok, vitázzunk!
-
Kerengő
tag
Jók a képeid! Főleg az első élessége tetszik nagyon!
Tegnap hét óra felé erős vihar készülődött (majd elkerült minket) errefelé heves villámlással. És végre életemben először sikerült villámot fotózni!!!!
Igaz, hogy egyelőre annak örültem, hogy világos időben reflex alapon sikerült elkapni őket, a beállítás, kompozíció, élesség és egyéb dolgok még hagynak maguk után kívánni valót (kissé zavart a kb 60-70 km-es szél, amikor az arcomba és a szemembe hordta a port, miközben folyamatosan nyitva kellett lennie a szememnek, hogy le ne maradjak a pillanatról), de a villám rajta van a képeken (tehát gyakorlatilag hihetetlen rossz fényképeken van néhány alig látható fényjelenség
). Mondjuk este több esélyem lett volna állványról hosszú záridővel.
Tudom a kép rossz, de a villám rajta van
-
Szoles
senior tag
Hű, de leeresztett mindenki így nyáron! Áztok valami vízben? Én sajnos nem. Viszont virágzik a kövirózsám. (Ez nem egy nagy dolog, tudom, de azért én örülök neki.)
Ja, és kicsit korábban felvetettem, hogy szerintetek a sharpness beállítás vajon hatással lehet-e a zajmosásra. Azóta én is átálltam a standard-ről soft beállításra, és mintha lényegesen kevésbé látszódna a vízfestmény hatású zajmosogatás. (vagy csak jobb fényviszonyok közt kattogtattam?) Lehet, hogy beigazolódik a feltevésem, és tényleg erősen összefügg az élesítés és a zajmosás?
Ha estefelé lesz egy kis időm, csinálok egy tesztsorozatot. Egyébként pedig a soft beállításon sokkal, de sokkal szebb, természetesebb képeket csinál a gép.
Ilyen gagyi kis sz@r gépekkel, mint S100fs, ne is idegesítsetek!(Egyébként én sem cserélnék, csak ha nagyon muszáj lenne.)
-
Kerengő
tag
válasz
CollectoR #4419 üzenetére
Üdv!
Tegnap estefelé beugrottam a székesfehérvári Med*a Ma*ktba és kipróbáltam a S100fs-t. 145.000 pénzbe kerül.. huhhhh. Súlya az van, a kedvenc 6500-osunk ehhez képest pehelysúlyú.
Ismerős srác dolgozik a raktáron és kisírtam, hogy hátul dugjuk már rá a gépet egy gépre, hogy megnézhessem a képeket, amelyeket a boltban csináltam. Végülis nem rossz.. mondjuk ennyiből nem lehet megítélni, képstabi működik... 6500-ast nem adnám érte, főleg nem ennyi pénzért.
-
DreiNN
tag
válasz
CollectoR #4419 üzenetére
[OFF]Hi!
Megnéztem az "ÚJ" Fuji tesztet,de már az elején a sok bla-bla között eluntam,s inkább megnéztem Collector s társa oldalát.
Úgy látszik nem csak prohardveren vagy fanatikus,hanem otthon a kis fészerben is! (remélem nincs harag)
Elképesztő,hogy milyen kísérleteket csináltok,a képek és a videók visszaadják rendesen a hangulatot
Lehet,hogy ez már végképp nagy OFF ,de el kell mondanom h. minden tiszteletem a tiéd!Remélem felfedez a NASA egy kis űr-elektromosságért
[/OFF]
Fuji s100fs:
Hát....A képstabi,jó ötlet,és a CCD is,de az a krom.abberáció az durva. De lehet villogni az óriási kitolt obival. XD
Nem adnám el érte a 6500-t. -
CollectoR
aktív tag
[link]
S100fs teszt -
Szoles
senior tag
Milyen jó kis meccs volt! Tegnap a ruszkik, ma meg a friccek táltosodtak meg. Jó, hogy nem szoktam focimeccsekre (sem) fogadni, most biztosan nem lenne már pénzem semmilyen előtétlencsére!
Nagyon köszönöm a fáradozásodat és a képeket!
Ez hiányzott nekem, hogy össze tudjam hasonlítani a szupermakróval! Így már el is tudom képzelni, hogy nagyításban és mélységélességben mi a különbség.
Még egy dolog tűnt fel, mégpedig, hogy 200 m-en nem is lóg bele a képbe a lencse széle. Eddig mindenki azt mondta, hogy 300mm-en kell használni, azt hittem a belógás miatt. Ezek szerint ez hülyeség. Nem mindig kell a legbrutálisabb nagyítás.
Még egyszer nagyon köszönöm a segítségedet! Egyébként talán másnak is hasznos lehet.
Igaz, hogy 150-es vagy 250-es lesz a vége, azt még most sem tudom, de már van fogalmam róla, hogy mit tud a 150-es, a 250-est pedig el tudom képzelni. (gyári adatok: 150-es 2,2x-es nagyítás, 250-es 2,9x-es)
Na, nézem a 24 órát!
-
Haris1
tag
Elfelejtettem, hogy csak a nagyítást érdemes nézni, mert sem a helyes WB, sem a jó expozíció nem volt szempont. A megvilágítást egy kis teljesítményű, fénycsöves, asztali lámpa adta. A kis virág kb. fél centis. Színügyileg ilyesmi lenne: [link]
-
Haris1
tag
Lám-Lahm, mellé...
Hopp, gól. Egész nap nem várt lótifutiban voltam, még az első félidőről is lemaradtam. Kaptam egy kórót (levendula), aminek most hasznát vettem.
A makró előtét használata előcsalt egy élősködőt extraként az erősebb nagyítás mellett:1cm super macro [link]
DCR-150 200mm [link]
300mm1 [link] 300mm2 [link] 300mm3 [link] (pár milli elmozdulások)Azok a képek állványról készültek, mint ezek is. Egyébként döglött dögöt könnyebb fotózni.
Eddig egy (hős) cincér méltóztatott nyugisan pózolni és egy rohanó csigát tudtam kényelmesen lefotózni. A makrovilágban is mindig minden mozgásban van (ha nem, akkor sötétben). Elnézést, de tegnap már csak a Holdat volt erőm "lekapni".
Én is az erősebb nagyításút javaslom, ha komolyabb leképezést szeretnél. Az hogy sokszor lusta vagyok az előtéttel bajlódni és elég a szuper makro mód, vagy hogy a DCR-250-es helyett beértem - a számomra praktikusabbnak tűnő - kisebb nagyítású előtéttel, az teljességgel személyes nézőpont...
-
Szoles
senior tag
Nézegettem őket. Ez azért sokkal komolyabbnak tűnik, mint a szuper makró! Nekem legalábbis nem sikerült ilyesmiket kihozni abból. Mondjuk a mélységélesség elég kemény diónak tűnik, gondolom rengeteg selejtet gyárt az ember emiatt. Ezek kézből készültek? Elég nagyok a záridők.
Ha nincs ennyire leblendézve, akkor sokkal rosszabb a helyzet? Próbáltad?Kiváncsian várom a tesztet!
Ja, a harmadikon Mchótt szegény?
-
Szoles
senior tag
Köszönöm! Hiszek neked, bár a makrós topikban BEE azt tanácsolta, jobban járok a 250-essel. Most aztán fogalmam sincs...
A baj az, hogy sajnos még nem volt lehetőségem kipróbálni egyiket sem, így csak mások tanácsaira tudok hagyatkozni. (Egy ismerősöm sokáig igért egy 250-est kipróbálásra, persze elmaradt a dolog.)A szuper makró egyébként tényleg nagyon jó, de azért ha jót akarok csinálni, akkor nagyon bele kell dugni az áldozat pofájába. Meg ugye akkor nincs vaku, a hosszú expó pedig az én vén, remegős kezeimnél gond.
A szuper makróhoz képest egyébként milyen a nagyítása a 150-esnek? Nem csinálnál esetleg két tesztképet, ha van egy kis időd valamikor két meccs között? Bocs, hogy programot csinálok neked!
Közben vége lett a meccsnek is. Ezek a ruszkik nagyon jól játszottak, el kell ismerni.
Szerk.: Közben te is írtál, ezért látszólag képzavaros a hsz-em.Az összahasonlító képeket előre is kösz!
-
Haris1
tag
Ja, hogy mi, mikor és milyen szempontból használható jobban, az elég szubjektív... Holnap teszek fel összehasonlító képet. A 250-est pedig el tudod képzelni ehhez képest, mivel a Raynox honlapján van fent összehasonlító kép és adatok (mely szerint pl. 7 centis különbség van a két lencse munkatávolsága között).
Néha azért felteszem:
kukucs2 [link1] [link2] [link3]
Amikor legutóbb nézegettem mindkettő 9 ezres körül volt kapható ócsó helyeken. (Bár előferdülhet, hogy - ha épp nincs raktáron - lehet várni az ilyen szállítmányra akár jó egy hónapot is, mint nekem. Télen ráértem...) -
Haris1
tag
De leült a topik. Nekem is szana meg szét áll a fejem - hol is tartunk -, ja még mindig 2:0
Tanács: vegyél!
A 150-esnek kábépersacc 8-9 centivel nagyobb a munkatávolsága. (Mondjuk 11 helyett 19.) Én ezért választottam. Igaz a rendes bevilágításhoz házi vakuterelőt azóta sem gyártottam, pedig a világháló telve van jó ötletekkel. Ha már valaki igazán makrózni szeretne, nyilván az erősebb nagyítás prioritást élvez, ezért vesz a többség 250-est. (Személy szerint csak csattogtatok, örömködök, így a kisebb is elég nekem.)
Egyébként mindkettőnél minimális, pár millis a mélységélesség 300mm-en, lerekeszelve. A gépünk pedig szuper makró módban elég jó és nem kötelező a minimális 1 cm-re az áldozatba tolni (ugye a megkötés annyi itt, hogy kizárólag nagylátószög használható, vaku nélkül - jó, hogy nagylátón a Fuji beépítette a lencsekorrekciót...) Persze jóval nagyobb lehetőséget nyújt és látványosabb - plusz macerásabb - a makró előtét használata.
-
Szoles
senior tag
Sziasztok!
Raynox makró előtétet vennék, és szívesen venném a tanácsaitokat. Melyik, és miért jobb a mi gépeinkre? Másik topikban is feltettem a kérdést, de esetleg azt nem olvassátok. KLIKK
Haris! Neked ugye a DCR-150-es van? Megosztanád velem a tapasztalataidat? Ami nagyon izgat, hogy a szupermakróval összehasonlítva melyik használható jobban, milyen eltérés van a "nagyításban"? -
Szoles
senior tag
válasz
CollectoR #4409 üzenetére
Igen, igazad van, azt hiszem én is átállok. Utólag úgyis szebben tudok élesíteni, mint a gép a nagy kapkodásban, meg kevésbé vesznek el részletek.
Eddig csak amiatt nem állítottam softra, mert a NeatImage-et használom, és ahhoz nincsen letölthető kész "soft" zajprofil, csak "standard". Bár lehet csinálni zajprofilt, csak lusta voltam tökölni vele. De azt hiszem, rászánom magam.
Ettől függetlenül azért csinálok egy zajmosás tesztet. Hátha a softnál kíméletesebben mos a gép. Ha elkészültem, beszámolok róla.
-
Szoles
senior tag
"Skacok"! Nem figyelte meg esetleg valaki, hogy vajon soft és normal sharpness módokban vajon van-e különbség a zajmosásban? Nem tesztelte valaki? Csak gondoltam, hátha soft-ban kicsit kevésbé nyúl a képhez, talán kevésbé is mos.
Tudom, miért nem csinálok teszteket? Lustaságból!
Hátha valaki már túl van ezen. (Mint nyugdíjas bácsi a kupiban.Remélem mindenki ismeri.)
-
Szoles
senior tag
-
CollectoR
aktív tag
Hát hiába este van, eszembe jutott egy hülye ötlet, kell 9 kép egy témáról, 3 hdr belőle, és a 3 hdr képből egy összesített hdr kép
Ha nagyon unatkozom, majd kipróbálom, bár nem hinném hogy szemet gyönyörködtető lenne a látvány.
Próba cseresznye.
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Egérpad topik
- Windows 11
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Apple MacBook
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Használt VGA / videókártya ajánló
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- Samsung Galaxy A05 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Beszámítás! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest