- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Microsoft Flight Simulator (MSFS vagy FS) és Prepar3D (vagyP3D) összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
sqpp
őstag
Annyira nem vészes landing, nem?
-
weinmaker
őstag
Persze, igazad van, de neked ez a hobbid. Nekem nem. Én csak ki szeretném próbálni, hogy mennyire tetszik, vagy érdekel, és ha beszippant, akkor megveszem ami kell. Addig nem erőltetem. Tudom, hogy így meg szívás van a köbön, de majd csak sikerül valami használhatót összehozni, ha meg nem, akkor megy a levesbe.
-
sqpp
őstag
válasz
weinmaker #15696 üzenetére
Én pont ezért tértem át az eredeti oldalra, elegem lett az egészből, meg amúgyis szeretem ha eredetiben van meg minden. Eleinte én is ORBX-et leszedegettem innen onnan, de aztán most úgy vagyok vele, hogy elegem van, minden ami kell azt megveszem ha várok, akkor várok, de utána legalább, ha valami nem megy, kérhetek hivatalos támogatást.
-
weinmaker
őstag
válasz
Kbhont #15694 üzenetére
Lehet, de amíg nem tudom, hogy mennyire fog érdekelni, és kipróbálni szeretném, addig nem fogom.
De tudom, hogy ez nézőpont kérdése. Rengeteg progit megvettem amit használok, és jó, sőt még olyat is, ami megy, csak néha reklámot teszki, mert nagyon jó, használom, és megérdemli a fejlesztő. Jelenleg a repszimnél a béka feneke alatt vagyok kettővel, és lehet ott is maradok, bár sok segítséget kaptam innen, amit ezúton is köszönök!!!
-
cintula187
addikt
válasz
cintula187 #15598 üzenetére
Evvel kapcsolatban.
Akárhogy állítom a volume leveleket, recirc fanokat hangos visító vinnyogó magas hangot ad valami és a cockpitban akkor hallok csak valamit (felszálláskor is) a hajtómű hangokból, ha hátra fordulok.
Ahogy nézem pl. zibo 737-ben ez totál rendben működik. -
weinmaker
őstag
Most a változatosság kedvéért az fsx-el próbálnék szórakozni, vagyis feltenni két pmdg repülőt (737ngx, mega 747), de mindkettőnél hibaüzenet: could not locate a valid fsx.cfg location. Ez a steam miatt van gondolom. Az is lehet probléma, hogy én nem a c meghajtóra, hanem az e-re tettem az fsx-et?
-
sqpp
őstag
válasz
Hedgehog9780 #15691 üzenetére
Persze. ActiveSky 4 vagy ha XPlane-t tolsz, akkor ActiveSky XP
-
Korcsii
őstag
válasz
Hedgehog9780 #15689 üzenetére
VACCHUN irányítók jobb fejekRégen egy hálózat volt, aztán kettéváltak. Más szoftver, más rendszer, de a lényeg ugyan az. IVAO-t mondják erősebbnek Európában (lefedettség, pilótaszám), de ettől még jobbnak nem mondanám. De pl az európai BAVirtual-nál eventeken a VATSIM slot-ok pillanatok alatt elfogynak (30-60 nagyságrend), IVAO-ra meg foglalnak 3-an. VATSIM-en az irányítókat jobban felkészültnek érzem (avagy éreztem, nagyon rég repültem már online), csak ott meg a hangkodek eléggé torzítja a hangot (dolgoznak már rajta) - mondjuk IVAO meg a TeamSpeak 2 miatt macerásabb elsőre. Ki kell próbálni mindkettőt, aztán meglátod melyik jön be. Vagy lehet tolni egyszer az egyiken, másszor a másikon, ahol épp van irányítás az adott útvonalon. -
Hedgehog9780
tag
-
Korcsii
őstag
Ha nem joystick/pedál hiba, illetve a trim is rendben és oldalszél sincs, akkor marad az, hogy a hajtóművek kis eltéréssel pörögnek fel, így aszimmetrikus lesz a tolóerő - ezért kell előbb olyan 60% környékére felpörgetni, ott még nem olyan vészes, aztán mehet a full gáz.
De ez megint olyan, hogy látni kéne.
-
weinmaker
őstag
válasz
Hedgehog9780 #15680 üzenetére
Köszi! Rajta vagyok a tanuláson és olvasáson, csak mindig időhiányban szenvedek
-
Korcsii
őstag
válasz
Hedgehog9780 #15679 üzenetére
Tegyem le neked -100fpm alatt a 747-est szélben egérrel?
Nyilván sokat számít a joystick/yoke, de ha nem hibás a joystick érzékelője (ugrál), akkor ott a más a gond. Egy videó vagy valami adat azért sokat segítene.
Gyakori hibák:
- nem megfelelő a sebesség (kevés -> átesik, leesik, sok -> erőltetni kell, akár már a megközelítést is) [Vref+5 az általánosan elfogadott]
- kilebegtetés szöge (sok -> emelkedni kezd vagy bukdácsol, kevés -> nem csökken eléggé a varió) [2-5 fokkal elég felhúzni az orrát a megközelítéshez képest]
- kilebegtetés kezdete (korai -> elfogy a sebi, leesik, késői -> nem csökken eléggé a varió)
- gázkar levétele (korai -> elfogy a sebi, leesik, késői -> nem akar leérni, erőltetni kell) [50ft körül / pályaküszöbtől kezdve / érzésre ? erről olvastam már mindent, marad az érzésre]
- flaps állás (maxon irányíthatatlanabb az alacsony sebi miatt, de a kevésnél meg a sebi sok) [ez mondjuk sokszor airline policy, hogy pl 40 vagy 30 az alap eset, aztán nyilván rwy hossz, szél, eső, miegymás]
- force feedback hibás működése (amúgy pl Airbuson abszolút nincs is a valóságban, ha jól tudom, szóval nagygépen simán kikapcsolható szimban)
- robottal leszállva nem biztos, hogy le van szimulálva /ez a flare, Cypresss?/
-
Hedgehog9780
tag
válasz
Korcsii #15669 üzenetére
Szuper. Valami ilyesmit kerestem. Már kezdem is az olvasást. A SID/STAR eljárások megvannak. Az offline repülés úgymond megyeget.
Az útvonal tervezésnél RouteFinder-t és/vagy Online Flight Planner-t szoktam használni. Most próbálgatom az Aivlasoft EFB 2-t. Erre ugye van 30 napos próba verzió. Nálam valamiért nem csatlakozik a szimulátorhoz és nem viszi át a flight plan-t. (Lehet, hogy csak online módban működik?) Amit jó lenne megtanulni és begyakorolni, hogy ha az ATC utasít irányváltoztatásra, ereszkedésre, emelkedésre, akkor azt szépen rutinosan teljesíteni. De ez gondlom gyakorlás kérdése.
Ami miatt most vakarom a fejem: Az elmúlt hétvégén volt 3 repülésem LHBP-re. ebből 2x belekentem a 737-es a 31R-be.Még nem tudom mit rontottam el. Minimumnak 600-at adtam meg. Lehet, hogy a joystick? Gembird no name
Ti használtok Yoke-ot? Ha igen akkor melyik változat? Érdemes invesztálni rá? -
weinmaker
őstag
válasz
cintula187 #15677 üzenetére
Köszi szépen, meg fogom nézni!
-
weinmaker
őstag
válasz
cintula187 #15674 üzenetére
Néztem már párat, meg olvastam egy leírást is, de nekem még magas. Lehet az, lenne a legegyszerűbb, hogy egy konkrét példát végigcsinálni, de olyan kevés időm van, hogy egyelőre már annak is örülnék, hogy felszállok és ugyanoda vissza. Aztán majd fejlesztem tovább a dolgokat.
-
-
dareal
tag
ajánlom mindenkinek az ingyenes LittleNavMap alkalmazást, a legtöbb formátumot beolvassa, írja, online útvonaltervezők adatait is megeszi, exportálni tud a szimek, addon fmc-k stb formátumában, X-Plane felhasználóknak AviTab support is van!
természetesen van NaviGraph támogatás, az eljárásokat átnézhetitek, kiválaszthatjátok a megfelelőt.
online hálózatok forgalmát is mutatja, ill X-Plane alatt LiveTraffic pluginnal egyszerre a valós forgalmat és / vagy az online hálózatok forgalmát is megjeleníti. online repülésnél külön jó, hogy előre meg tudod nézni, hogy foglalt-e az állóhely ahova betöltenétek. -
Korcsii
őstag
válasz
weinmaker #15670 üzenetére
Az elég szenvedős, mert totál másfele visz ki a SID, mint amerre hozna a STAR. Nem erre tervezték, inkább repülj kézzel/hdg alapján, a végén választva STAR nélkül egy sima megközelítést.
Várost nézni pl GILEP, végigrepülőd vagy a Dunánál megszakítod, és érkezőben pl egy ANEXA vagy RUTOL, illetve ezeknek az elejét kitörölgetve.
-
Korcsii
őstag
válasz
Hedgehog9780 #15666 üzenetére
Erről oldalakat lehetne írni, inkább: [link]
Induló/érkező: SID/STAR néven találhatsz rá esetleg leírást (ha most nagygépes repülésről beszélünk). Mindenképp kell egy olyan autopilot-tal (FMC/MCDU) rendelkező gép, ami tudja ezt (és pl Navigraph által frissíthető az adatbázisa), ez általában addon gépet jelent (X-Plane kivétel, de ott se érdemes az alapgépekkel menni, van free mod hozzájuk).
Ezen kívül szoftveresen csak a hálózatnak megfelelő kliens kell, pl: [link]
Útvonaltervezés: mindenki másképp csinálja, pár hasznos link:
[simBrief]
[RouteFinder]
[SkyVector]
[vroute]
[Real World Flightplan Database]
[FlightAware]
(funfact: egyszer nekiálltam útvonaltervezős doksit írni, 5 oldal után félbemaradt)Ha konkrétabb kérdésed van, akkor szívesen segítünk, csak ez így tényleg egy regény lenne.
-
dareal
tag
fsx-hez / p3d-hez nyugodtan használhatja bárki a kész scenery csomagjainkat, csak a forrásmegjelölés maradjon meg!
autogent lehet, hogy tudok gyártani fsx-hez, egy próbát teszek vele. a custom 3d épületeket meg nyugodtan fel lehet használni fsx/p3d konverzióhoz (van aki már konvertálta LHBB HEMS mentőállomást fsx-re, nagyon pöpec lett!) -
sqpp
őstag
válasz
Hedgehog9780 #15662 üzenetére
Egyikkel sem jársz rosszul, ha 787-es kell akkor Quality Wings, ha 737, 747, 777 akkor PMDG nyilván.
Egyébként ezek a legminőségibb addonok. Ha Airbus, akkor FSLabs A320, A319, (vagy Aerosoft). Utóbbiból asszem még nincs minőségibb sajnos. Kidolgozottabb A380-as az készül (Nem FSLabs) a többiről nem tudni semmit. Concorde P3Dv4 tuti készül, az utóbbi FSLabs. Talán most ha szerencsések vagyunk, akkor az FSLabs pont az A350-esen dolgozik, de ez csak egy feltevés.
-
sqpp
őstag
FSX-nél FSRecorder, de P3Dre csak Chaseplane, az sem teljes megoldás. Az utóbbi fizetõs.
-
Hedgehog9780
tag
Quality wings Boing 787-ről vélemény? Azt jól látom, hogy a PMDG termékek állnak legközelebb a valósághoz Boing gépek területén?
-
Đusty
addikt
P3D instant replayben nem szimulálja, a flaps, spoiler, reverse mozgásokat utolsó állapotot mutatja végig. Lehet ezzel kezdeni valamit?
-
Đusty
addikt
Az a kicsit mennyire? Ha úgy mint az xplane akkor felejtős mert nem akarok ötven helyről nyolcvan cuccot feltenni, hogy hátha működik.
Installnál azt írja, hogy nem talál fsx-et. Jól sejtem, hogy fel kellene tenni fsx-et rá a budot majd átmásolni p3d alá és ott a menüben betallózni, hogy azt lássa? -
Đusty
addikt
Én is épp kérdezni akartam, hogy P3D alá van-e Budapest mert a város az nagyon gyatra az lhsimes meg csak a reptérre vonatkozik, aerosoft meg nem megy rá. Ötlet vagy ez ennyi?
-
cintula187
addikt
válasz
Hedgehog9780 #15650 üzenetére
V1 em van. Az meg érte. Laptopon fut a kliens így tök jó.
-
Hedgehog9780
tag
Használtok AivlaSoft EFB v2-t? Erről mi a véleményetek? Érdemes beszerezni?
-
Cypresss
senior tag
-
dareal
tag
HungaryVFR beta 2 összehasonlítás Google Earth-el
-
Korcsii
őstag
válasz
cintula187 #15643 üzenetére
Próbáld ki valódi repülőn, szerintem hasonló lesz az effekt.
Anno FSX-ben ezt valami mod csinálta, de pár másodperc alatt alkalmazkodott. Tudom, hogy P3D-ben már alap, de nem tudom, hogy mennyi idő kell hozzá. Zavaróan hosszú?
-
cintula187
addikt
Annak a P3D jelenségnek mi az ellenszere, hogy ha mondjuk az FMC-t sokáig bámulom és "felnézek" a szélvédő felé az egész táj kisüti a szememet. Mint amikor a valóságban hozzá kell szoknia a szememnek a fényhez effekt.
A HDRt (ha nnek ez az oka) hol kapcsolom ki?Ez megvan. De így nem lehet többek között a fényerőt állítani. -
cintula187
addikt
válasz
Hedgehog9780 #15638 üzenetére
-
-
weinmaker
őstag
Az létezik, hogy +8gb ram szinte nem számít semmit az x-plane-nek?
-
Hedgehog9780
tag
Sziasztok! P3D4.3-ban PMDG 747-400 olyat produkál, hogy behúzott futóművel egy helyben lebeg betöltés után. Kijelzők csont sötétek. Azután jelentkezett a probléma, amikor feltelepítettem a Carenado gépeket.
Van erre megoldás vagy újra kell telepítenem az egész szimulátort? -
Korcsii
őstag
válasz
cintula187 #15634 üzenetére
Törlöd és újragenerálja következő indításkor.
-
sqpp
őstag
válasz
cintula187 #15632 üzenetére
Futtatni kell újra az aktivátort az LHSimulationhoz, legalább is ott ez szokta megoldani.
-
cintula187
addikt
válasz
RCH663 #15630 üzenetére
Dynamic lighting -ot kikapcsolva hasonló területen tegnap ugyanavval a járművel jobb volt a helyzet sokkal.
Csak most a scenerível van gondom.
LHBP és VTBD -n nincsenek épületeim. Pedig ferihegyre semmit sem raktam be.
Rakjam a scenery listán legfelülre ilyenkor a global europe -ot? -
RCH663
aktív tag
válasz
cintula187 #15629 üzenetére
SZia, ha ködben történt ez, és látom ATI-kártyád van, akkor valami fog effekt bekavar az egyik textúrával, ami valószínűleg valami shader 3.0-ás szökevény. Ha eedig nem jelentkezett, csak az új scanery-nél, vagy telepítettél valamit amiben effect pakk van az lesz a ludas.
-
sqpp
őstag
válasz
cintula187 #15627 üzenetére
Még ha FSL A320 lett volna megértem de PMDG 737
van még mit javítani azon az optimalizáláson
-
cintula187
addikt
Tegnap CYYZ - KORD -ot repültem PMDG 737 -el. MIndkét reptér ilyen kis picinyke free scenery.
Approachnál marha nagy köd mégis az adatlapomnál szereplő gépen lement az FPS 5-re.
RAM nem volt 100% on. VGA 0 és 99% között mozog. CPU 50-70% között.
Milyen trükkök léteznek? -
wolruf
őstag
válasz
wolruf #15618 üzenetére
No, kipróbáltam tegnap, full fáradtan VR-ben a Flyinside pluginját és ,,saját'' szimulátorát. A Plugin FSX:SE-hez jó volt, kb. 3/4 óra szenvedés után shift+delete-tel búcsúztam tőle (beindult, beállítottam mindent, majd hanyattvágódva elszállt mindig). Feltettem a szimulátorukat, ami 7 perc/session trialt biztosít. Ez egy fél iskolakörig elég is volt, ami ebből az egészből elég is volt
Yoke-kal még so-so lenne, de akkor nem tudok kapcsolgatni. A VR kontrollerekkel hadonászni pedig ebben nem olyan nagy élvezet. A yoke mozgatása kb. csavarással menne (csuklómodulatokkal), valamint hogy nem valódi valamit fogok meg, itt számomra nem volt nagy élmény. Utasként még csak-csak jó lehetne, de így, hogy ezt nekem kellene irányítani és mindent kapcsolgatni, a jelen korban szerintem nem reális (annyira nem pontos). Az egyetlen nagy dolog az volt, hogy tényleg tudtamnézelődni a fülkében, ez vicces. Marad az Elite Dangerous, hiába sci-fi, VR-ben az adja igazán vissza az élményt szimulátor fronton
-
Korcsii
őstag
válasz
RCH663 #15624 üzenetére
Egyébként is, hogy van a fél-cockpit?
szerk: jut eszembe, ez volt már? [Cessna Home Cockpit]
Szintén csak 3 mintor... meg egy kis technika -
RCH663
aktív tag
válasz
weinmaker #15619 üzenetére
Nyugi ez nem az a vérpistike topik, hogy bármi kérdésért bárki bárkit kinevetne. Ha esetleg lenne ilyen tagunk, az sem hiszem hogy sokáig nevetne...
Nyugodtan tedd kérdezz ha valami nem megy vagy gubanc van. Nem kell kínosan feszengeni. Repülésben garantáltan igaz, aki kérdez az max 5 percig hülye, aki nem, az örökre az marad!
Jó szárnypróbálgatást, mind így kezdjük!
-
Cypresss
senior tag
válasz
weinmaker #15619 üzenetére
Igen, ugyanazt az ICAO kódot kell beállítani. Aztán ha már megadtad az összes szükséges adatot (tömeg, hőmérséklet, CG érték) válassz ki egy indulási eljárást (SID) és egy megközelítésit (STAR). Nem tudom mivel repülsz (Boeing vagy Busz), de mindkettő FMC-jén ki lehet szedni a töréseket (route discontinuity).
-
weinmaker
őstag
Sziasztok! Ha szeretnék egy olyat, hogy felszállok ferihegyen és oda vissza szeretnék (kvázi egy gyakorló kör), akkor az fmc-nél az indulás és végcél is ugyanaz legyen? Légyszi ne nevessetek, totál vak vagyok, csak ki szeretném próbálni, hogy megy-e.
-
wolruf
őstag
Próbálta már valaki a VR modot FSX-hez? Este (vagy valamelyik este
) megnézem majd, de kíváncsi vagyok, más is volt-e kíváncsi
-
RCH663
aktív tag
válasz
cintula187 #15615 üzenetére
NEM!
-
dareal
tag
egy tipp, aki dedikált gépet rakna össze xplane-hez, linux-ra telepítsétek.
előnye, 20-25%-al jobb teljesítmény (valóban!!!!), hátránya, hogy azért jó pár plugin windows only.
érdemes mérlegelni, hogy kell-e olyan plugin ami windows only.
a 20-25% tovább javítható, ha teljesen xplane-re optimalizáljátok a rendszert (pl felesleges desktop environment jelen esetben, stb) -
weinmaker
őstag
Az ortho (vagy mi a szösz) kivételével (illetve repülőt sem szedtem le), lekaptam mindent, de betöltéskor hibaüzenetet ad, hogy hiányoznak fájlok vagy hiba van a budapest liszt ferenc repülőtér scenerynél. Ettől függetlenül betöltődik, de biztos nem oké valami. Módosítottam a sorrendet is az ini-ben, lehet, hogy nem jól.
Így néz a custom scenery könyvtáram és az ini fájl. Hol a hiba?
-
weinmaker
őstag
válasz
Cypresss #15600 üzenetére
Szia! Hidd el, hogy tisztában vagyok vele. Régebben nagyon sokat játszottunk a faterral repülő szimulátorral, azért is leptem meg egy repüléssel, ami nagyon jól sikerült, és hatalmas élmény volt neki (és nekünk is). Így egy picit újra belecsöppentem a dologba. Szeretnék feldobni neki egy rendszert, és ha egy kis fölös időm van (ami igen ritka, mert triatlonozom, meg van 2 gyerkőc), akkor szórakoznék egy picit én is vele.
Az x-plane lesz a befutó szerintem, csak meg kell találni a kompromisszumos megoldást rá, hogy okés legyen. Lehet, veszek egy külső vinyót a notihoz, meg még 8gb ramot, bagyjából ez a maximum amit tehetek. Igazából jó lenne a szép látvány, de fontosabb, hogy viszonylag simábban fusson. Gépből a boeing 737 tökéletes, és ha jól láttam abból van valami zibo mod, ami ráadásul ingyenes.
Most fent van x-plane 11, a hungary vfr budapest, meg repülőtér. Ortofoto nincs, azt nem láttam, hogy honnan lehetne, illetve nem tudom, hogy mi kellene még, de olvasok bőszen. Nem akarom a problémámmal szétoffolni a topikot. Sajnos itt a közelemben nem tudok olyat, aki nagyon benne lenne a témában, mert az lenne ugye a legegyszerűbb ha vele beszélnék. Azért ha nagyon megakadok legfeljebb kérdezek itt.
Van egy saitek cyborg 3d joystick is a cucchoz.
Minden tanácsot, ötletet szívesen fogadok. Kár, hogy a bevezetőben az x-plane ről nincs összefoglaló, bár gondolom ez nem az a topik.
Köszönöm a türelmet!Ui: A 3 monitoros setup betyáros! Fantasztikusan néz ki!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged