Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• proci985

MODERÁTOR

Rendhagyóan rövidfilmek és félúton vagyok az antológiában, de ki kellett írni.

Kontextus: A "Three... Extremes" nagyon régóta a listámon van és végre az Arrow kiadta blu-rayen nagyon jó minőségben a dupla antológiát, 3-3 szegmenssel. Régóta a listámon van, mivel a rendezők között ott van Park Chan-Wook (Oldboy, No other choice), Takashi Miike (Audition, Blade of the Immortal) és Kim Jee-woon (A tale of two sisters, I saw the Devil).

Memories (Sam Gang) ("Three / Sam gang" pt1) 2002

Jó rendező, jó színészek, jó díszlet, jó sztori.

Klasszikus ázsiai horrorsztori: Jumpscare nincs, fél órában pedig kb amit el tud mesélni, azt jól csinálja.

7/10. Ebben a sztoriban kb ennyi van, hiába az egyébként jó megvalósítás. Rövidfilmtől teljesen oké.

Dumplings (Gau ji) ("Three... extremes / San gang 2" pt1) 2004

Remek rendezés, berendezés, kellékes, operatőri munka, színészek és sztori. A történetmesélés feszes és kb minden eszközt megragad, hogy kb 35 perc alatt elmeséljen egy komplett másfél órás horrort.

Uramatyám. Fruit Chantól (Made in Hong Kong) nem láttam filmet, viszont ahogy néztem főleg Hong Kong kínai csatlakozása környékén, társadalmi témájú drámákat rendezett. Szóval úgy áltam neki, hogy Chan-Wook és Miike esetén kiszámíthatatlan mit kapok, az első szegmens pedig egy dráma rendezőtől biztos nem fog elmenni a falig. Tetejében a film is altat, az első tíz perc Cabinet of Curiosities vagy egy lazább Substancenek tűnik. Aztán egy ponton beugrott a South Park 702 "Crazy Kripples" epizódja, de úgy voltam vele, hogy áh, kizárt, hogy egy tradicionális fiatalításos boszorkánysztorit továbbtolna addig. Aztán amikor mégis, úgy voltam vele, hogy akkor itt most átléptünk egy határt, de a következő falig már egész biztosan nem megy el (spoiler: dehogynem). Aztán amikor azt hinnéd, hogy eljutottunk a lezárásig, utolsó jelenet, mi baj történhet, akkor a biztonság kedvéért még rátesz egy lapáttal.

Alapvetően tehetséges auteur rendezőknél kiszámíthatatlan mi lesz, amikor horrort rendeznek. A végeredmény általában vagy sótlan, vagy a magas produkciós érték miatt elemi erejű. Ez az utóbbi. A film gyakorlatilag működik többszintű allegóriaként, reflektálva a városi életre és a régi hagyományokra, Hong Kong és mainland Kína kapcsolatára. A képi világ is szuper, avagy a kettősség a díszleteken a tapétán és a berendezésen is megjelenik. Mellette pedig európai szemmel francia vagy olasz extrém szinten robog el a falig, bár technikailag ez itt egy Grimm mese szintjén van a kínai egykepolitika gyakorlati eredményeivel (abortusz a közbeszédben) fűszerezve.

9/10. Horrorrajongóként ajánlott, de kizárólag ha jó a gyomrod. Nekem pedig lassan tényleg át kell váltanom karácsonyi filmekre.

---

#értékelés

Új hozzászólás Aktív témák