- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Egy nap a TCL-nél: érkeznek az új tévék!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topik
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Akciókamerák
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Na most jön a nagy kérdés: A Worstation sem teszi oda a discard opciót, csak a default van ott alapból, és az fstrim.timer is disabled. Vagyis látszólag ki van kapcsolva a trimmelés.
A deafults biztos csak a rw suid dev exec auto nouser async paramétereket jelenti, vagy valahol megadható, hogy a discard is benne legyen?
A findmnt -O discard sem ad eredményt.
-
Rápillantanál? Nem szívesen telepíteném csak ezért a Workstation-t, és vissza az xfce-t.
Mert egy fórumon azt írják, hogyA legtöbb ember egyszerűen hozzáadja a "discard" opciót az /etc/fstab fájlba. Ez azonban azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor törölsz egy fájlt, az operációs rendszer valós időben jelzi az SSD-nek, hogy mely blokkokat foglalta el az adott fájl, és már nem használja őket. Az SSD-nek egy töredezettségmentesítést és törlést kell végrehajtania azokon a belső tömbökön, ami sok időt igényel. Annak érdekében, hogy az SSD teljesítményét optimalizálni lehessen, nem javasolt hogy a TRIM műveletet valós időben (amikor a fájlt törölted) végezze el, mert az SSD felesleges többletmunkát végezne. Más szóval: Az fstab-ban nem szabad engedélyezni a "discard" opciót.
Ehelyett azt javasolják, hogy rendszeresen futtass egy szkriptet, ami megmondja az SSD-nek, hogy mely blokkokat szabadíthatja fel az fstrim parancs. Ezt a művelet elég naponta vagy hetente elvégezni. Így a TRIM miatt sem veszítünk teljesítményt a fájlok törlésekor, és rendszeresen tájékoztatjuk az SSD-t a szabad blokkokról.Most akkor hol az igazság?
(Tudom, tudom, az odát van)
-
-
-
Természetesen, Részlet a linux-os HDSentinel riport fájból:
SSD Features
Data Set Management : Supported
TRIM Command : Supported
Deterministic Read After TRIM : Not supported -
brugo
aktív tag
Van egy modernebb gépem amin Windoz 1o van egy SSD -én oda gondolom hogy tegyek még egy SSD-ét a fedorának is, mivel azon a gépen 8GB RAM van és a processzor is ujabb. Csak olyan alkalmazásoknak tartogatom azt a gépet ami nincs linuxba igy hát nagyon ritkánkapcsolom be , és gondolom kár hogy csak úgy álljon . Ez amin a fedora van egy 9 éves Athlon proci 4 Giga RAM- al ez is nagyon szépen muzsikál csak gondolom miért öregedjék a másik kihasználatlanul . Tehát akkor nem kell semmi különös beállitás csak bedugom és amikor a telepitő kérdi hogy hova jön, akkor kiválasztom az új SSD-ét és kész. Eddig nem használtam GRUB ot de most fog kelleni hogy inditáskor vállaszhasak a 2 op.rendszer között . Régebben ólvastam Trimerelésről de gondolom az már magátol is müxik ?
-
-
brugo
aktív tag
Hogyan mukodik a Fedora SSD-en ?
-
csendes
addikt
válasz
_ _ _ _ _2 3 #6382 üzenetére
A cairo-dock szerintem Fedora alatt a gnome-shell-lel nem igazán jó, ubuntuval compiz ablakkezelővel nálam jobban működött, ott a tálca is ment. Igazából a cairo-dock-ot már nem ajánlanám, inkább docky vagy plank [link]. Vagy telepíts egy sima elementary OS-t [link], az alapból tud ilyet. Vagy Ubuntu Mate-val válaszd a Cupertino panelt.
A gnome-tweak-tool értelemszerűen a gnome beállításokat módosítja, nem a cairo-dock-ot. -
_ _ _ _ _2 3
tag
Sziasztok!
Szóval feladtam a Windows-t x év után és Linux user lettem -ez a disztro tetszett meg, a szervíz némi fennakadás után ,de végül sikeresen telepítette... Na ,de kit érdekel -
nem ezért vagyok itt!
Többnyire mindent telepítettem (teljesen kezdő LINUX felhasználóként! ) Adobe Flash ok, Vlc ok fut egy Deluge torrent manager ok Libreoffice magyar helyesírásellenőrzől Office betűkészlettel ok, Winace -igaz ezt ,ha jól értem, majd a Terminalból kell használni ok felraktam három játékot -nagyon tetszenek, Firefox-ot még szervíz felrakta... ennyi ,ha jól emlékszem... ,most ügyködöm egy Smoothwall tűzfalon ,de amire igazán próbálok rátérni az a kinézet:
Nevezetesen:
cairo install
https://glx-dock.org/ww_page.php?p=Fedora%20repository&lang=en
sudo yum install cairo-dock (ennyi volt)
Cairo-Dock-ot nyűvöm ,de valamit elállíthattam ,mert annyit csinál ,hogy bejön ez a mini predator jel három funkcióval (kijelző - háttérkép megváltoztatás -mittomén-) azt semmi... bezárni se lehetebből a kis izéből nyithatsz akármennyit... futott már rendesen is, arra próbáltam rájönni ,hogyan kell parancsikont beilleszteni a nekem egyébként teljesen megfelelő saját kis felső sávjába ,de nem jöttem rá...
közben annyi történt ,hogy leszedtem egy Dash to Dock-ot, mert nem futott: - ezt se adtam fel ,csak "HOGY?" kiindulás: https://micheleg.github.io/dash-to-dock/download.html
meg készült valami firefox extensionhozzátenném ,hogy újraraktam egy remove yum-al a Cairo Dock-ot ,de ugyanaz, nem tudom
+felraktam ezt gnome-tweak-tool dolgot is elvben ,de hangolásnál közel nem jelenik meg annyi lehetőség ,mint ezeken az ábrákon
,ami szerinte alább állítható
Link: https://linuxhint.com/install-gnome-tweak-tool-fedora-27/szóval itt ,most elakadtam:
várom az ötleteket, ha vannak -főleg a Cairo-val kapcsolatban és köszönöm! -
-
csendes
addikt
Erre a hibára ezt [link] a radikákis megoldást javasolják : xfce4-panel.xml eltávolítása (
/home/user/.config/xfce4/xfconf/xfce-perchannel-xml/
) és mindent törölni a/home/user/.cache/sessions/
könyvtárból, aztán újraindítani a gépet. Ezzel értelemszerűen a panel beállítások elvesznek. -
válasz
csendes #6378 üzenetére
De én nem piszkáltam ,nem is akartam kioszk módba tenni!
Nem tudom hol lehet ez. Az /etc/xdg/xfce-ben nincs kiosk könyvtár, és a find / kiosk sem talál ilyen nevű fájlt/könyvtárat.
Most meg minden bejelentkezés után feljön egy ablak, hogy "Nem található a(z) xfce4-panel futó példánya"
-
-
-
-
XFCE alatt egy fura hiba jött elö: Felfüggesztés után eltűnnek a panelek. Újraindítás után, minden rendben, megjelennek. Tipp, ötlet?
-
Herati
csendes tag
Sikerült felrakni a Fedora 28 Szerver változatát az öreg Dell masinára. Ideiglenesen egy UPC Free-re kapcsolódik egy MicroTek AP-m ami jelenleg végpontként üzemel és így direktbe megy a szerverre.
Azért, hogy a MikroTek-et is tudjam monitorozni esetleg kellet a szerverre egy grafikus felület és egy Firefox. És a Problémák a grafikus felületnél indultak. Xfce lett felrakva ami startx-re szépen indul, ha root vagyok, de sima felhasználóként nem hajlandó elindulni. X szerver kapcsolódási hibát ír. Valamilyen MTRR-r emleget.
Mi lehet a gond?
-
-
-
csendes
addikt
Az lxqt-nél még van néhány tennivaló a Wayland tökéletes működéséhez: [link]. Például tálca, képernyőmentés, stb.
XFCE egyelőre még a GTK3-t is csak a jövőbeli 4.14-es verzióval fogja támogatni, Wayland-del kapcsolatban még fix terveik sincsenek, egyelőre marad az xfwm ablakkezelő wayland támogatás nélkül. -
Ez nagyon fura: Eddig úgy tudtam, hogy a Fedora a Wayland-et erőlteti, most meg már a második spin-ről derül ki, hogy az X11 hajtja (LXQDE, XFCE). Ennek van valami különösebb oka, vagy még "nem nőttek fel" a Waylandal való együttműködéshez?
-
Hát ezaz, hogy ha virtualbox repo-ból telepítem, akkor nekem kell forgatni:
/usr/lib/virtualbox/vboxdrv.sh setup
Tippem szerint minden kernelfrissítés után le kell futtatni, ésaz RPMfusion sem egyértelmű számomra. Mijaza akmod?
Megtaláltam egy 2015-ös válaszodban: "Az akmod az elvileg boot közben fordít neked kernel modult. "csendes
Köszi!
-
Kb az a lényege (ha jól értettem), hogy ha háttértárként csatlakoztatod, akkor a PC kap dedikált hozzáférést a háttértárhoz, és az Android rendszer nem fér hozzá, egészen addig, amíg le nem választod. Ráadásul a FAT licence problémái(és korlátai) miatt Android már ext4 fájlrendszert használ, ami alapból nem olvasható Windows alól. Ezért kitalálták az MTP-t (Media Transfer Protocol) ami nem fájlrendszer szinten dolgozik, hanem (mint egy fájlkezelő) írja/olvassa a fájlokat/könyvtárakat, és a háttértár kezelése végig az Android kezében marad.
csendes
Köszi! Csak még nem tiszta ,hogy a hozzá való kernel modul hogyan frissül. Mert ha jól tudom az csak az adott kernelhez van lefordítva, másik kernelhez újat kell forgatni. -
-
safranyek
tag
Sziasztok!
Egy hete használom a Fedora 28 kde-t. De van egy problémám. Haveromnak szoktam filmeket átmásolni mobilra.Ez Kubuntu alatt könnyen ment. Csak csatlakozni kellett és már ment is a másolás. Fedorán viszont ezt a hibaüzenetet kapom.
A telefon egy Huawei P10 Late. A kdeconnect-et a tűzfalban bepipáltam minden zónában. Port kell hozzá?
-
-
Miért nincs benne alapból a virtualbox OSE verziója? Vagy olyan már nem létezik?
-
Herati
csendes tag
Sata be van kapcsolva, az emulálás meg annyi, hogy IDE vagy OFF. A win95 telepítő látja a HDD-ket.
Pendrive-ra kiraktam a Live-ot mert CD-n nem fér el, így a következőt látja a cat /proc/partitions parrancsra:
- sr0
- sda
- sda1
- sda5
- sdb
- sdbtt1
- sdb5t egy rdsos
- sdc
- sdc1Az sda és az sdb ránézésre a két HDD, az sdc pedig a pendrive lesz.
Hozzá kell tennem, hogy emergency módban állt meg, itt adott promptot és valahova írt egy rdsosreport.txt file-t ezt majd megkeresem a pendrive-on.
-
Herati
csendes tag
Szevasztok!
Egy Dell Power Edge 850-re kellene felraknom a régi 14-es helyett egy újat. Kicseréltem a vinyókat, mert a régiekben volt már vagy 7-8 év üzemidő. A gépnek viszonylag egyszerű a BIOS-a, a SATA portokat vagy bekapcsolom vagy ki és talán IDE-re emulálja.
Szóval CD-ről próbáltam felrakni a netes Server telepítő verziót. Először a 28-sal próbálkoztam, elindul a telepítő, de nem látja a vinyókat így gyakorlatilag nincs hova telepíteni. Ha van egy pendrive az USB portban akkor azt bezzeg látja. A 26-os is ugyan ezt csinálja, gondolom a telepítő nem sokat változott.
Még egy fontos infó: a Win95 (ez volt kéznél cd formátumban) telepítő látta mindkét hdd-t és simán telepíteni lehetett volna.
A boot sorrend CD, SATA0, SATA1 a Setup-ban.
Minden tippet ötletet köszön
-
-
Sorry a sok hsz-ért, de a dupla/tripla login gondnál felfedeztem valamit:
Először az van a felső sarokban, hogy "localhost.localdomain", utána meg amikor beírom jól a jelszót, akkor kivág a karakteres részre, újratölti a login képernyőt, és akkor már az van ott, hogy "ubuntu.lan".
Párszor bebootoltam Ubuntu Live image-ről, de hogy került az oda?
És miért kell mindkettőbe belépnem? Mik ezek?
-
Sziasztok!
A 28-as mate-compiz verziót tolom reggel óta, de a compiz nagyon nem akar menni.
Ugyanezen a gépen az ubuntu mate lazán vitte a compizt gyárilag.
Annyit kiderítettem, hogy a mate-tweak segítségével be lehet kapcsolni a compizt, de az meg nem megy fel, mert a következőt dobja:[root@localhost Downloads]# dnf install ./mate-tweak-18.04.14-alt1.noarch.rpm
Last metadata expiration check: 0:41:49 ago on Sat 02 Jun 2018 04:47:31 PM CEST.
Error:
Problem: conflicting requests
- nothing provides /usr/lib/python3/site-packages needed by mate-tweak-1:18.04.14-alt1.noarch
[root@localhost Downloads]#Innen merre tovább?
-
-
-
-
Amilyen hibamentes volt a 27, olyan bugos a 28. Szűz rendszer lefrissítette magát, reboot, majd a Discover-ben ha rányomok az "Alkalmazások" gombra, dob egy hátast. A hibanaplót nem küldi el, mert "A generált összeomlási információ valószínűleg nem lesz hasznos."
Ez most komoly? Össze se tudom számolni mi minden nem működik rajta.
-
joecontra
addikt
Felraktam a Fedora 28 XFCE spint. Kipofoztam, belaktam, f@sza. Leszámítva hogy ki kellett az ABRT-hez kapcsolódó szolgáltatásokat lőni mert elég intenzíven "foglalkoztatta" a lemezt.
Üdv,
J -
Le kellett volna fotózni a képemet, mikor a boot menüből eltünt a W10, és a KDE 4 jött elő
-
-
csendes
addikt
EPEL: Extra Packages for Enterprise Linux, vagyis kiegészítő programcsomagok a vállalati linux disztribúciókhoz (Red Hat, Cent, Scientific, Oracle). [link] Ezek a Fedora azonos nevű programcsomagjainak felelnek meg, és soha nem írnak felül vállalati linux csomagokat és nem is ütköznek velük. Egy "Fedora special interest group" tartja karban, maradjunk abban, hogy egy félhivatalos repo, amire viszont nyilván nem vonatkozik a RHEL (Oracle, stb.) támogatás. Az rpmfusion előtt azért célszerű engdélyezni az EPEL-t mert különben nagy valószínűséggel hiányzó függőségek lesznek az rpmfusion-ból történő telepítéskor.
-
-
Sziasztok!
Van kozottunk olyan hos vitez aki esetleg MST hub-on keresztul jelenit meg kepet a monitorain Linux alatt?
Mukodik? 3 monitor meghajtasara Intel NUC7i7BNH-n mas opciom nem igen lesz, es mielott rendelnek a SimplyNUC-tol egy ilyet (csak USB Type-C veggel, mert az van a hatuljan), inkabb kerdeznek.Menni fog ez Linux alatt?
Koszi!
Udv. core2
-
-
-
Ez csak a felhasználó létrehozásának elhagyására magyarázat. Viszont nem rémlik hogy a GNOME-os "első képernyő" lehetőséget adott volna a gép elnevezésére. Ami még csak hagyján, de ez nem magyarázat arra, hogy KDE alatt miért van engedélyezve a root, és a felhasználó miért nem lesz tagja a wheel csoportnak. Azért ez elég nagy difi. Attól függően milyen ablakkezelőt választasz más gyökerei lesznek? Nonszensz.
Szerintem ez a 28 túl hamar jelent meg, vagy túl keveset tesztelték, vagy nem értem a koncepciót. A fentin kívül, mindjárt az elején, a nyelv választó ablaknál rányomok a "következő" gombra, és több mint 40 másodpercen át látszólag nem történik semmi!
KDE alatt fedora_gépneve lesz az LVM neve, GNOME alatt meg fedora_localhost-live, mivel kivették a hostname állítási lehetőséget. Oké, csak optikai tuning, de akkor is.
Se KDE, se GNOME alatt nem tudok videókat lejátszani a böngészőben (pl. Apple.com), pedig feltettem az rpmfusion-ból a libav-t. 27-nél ez elég volt, hogy a videók beröffenjenek.
-
-
-
Vladi
nagyúr
Imádom amúgy, hogy egyforma az avatarotok, sose tudom melyik melyik.
dns: ha saját a konfig fájl, akkor restore vagy mi kell. Elvileg minden policy frissítés után kéne.
telepítő: a régi anakonda is így csinálta, akkor firstboot volt az app, amit indított. Lassan visszalakítják akkor?
-
kovaax
őstag
A zavarodat valószínűleg az okozza, hogy szimplán rámutattam egy problémára, de nem kértem segítséget.
A problémát leírtam: a selinux nem engedi a dnsmasq-nak, hogy beolvassa a konfigját a /etc/NetworkManager/dnsmasq.d/ könyvtárból.
Közben azt agyaltam ki, hogy valószínűleg azért, mert minden egyes konfig fájlt külön kell engedélyezni neki, nehogy valaki odacsempésszen valami csúnya dolgot, ha mondjuk a teljes könyvtárra engedélyeznénk az olvasást. Csak most nincs időm kitalálni, hogy hogy lehet szabályt felvenni, mondjuk a selinux ad rá megoldást, de mivel nem használtam még sosem, nem tudok egyelőre mit kezdeni vele. Majd ha lesz rá időm, utánanézek. Ha elakadok, akkor meg majd kérdezek.
-
Vettem egy nagy levegőt, és kíváncsiságból tiszta lappal indultam. A telepítő kicsit megváltozott.
- A telepítés elött már nem lehet megadni a gépnevet (hostname).
- A fájlok másolása közben nem kéri se a root jelszavát, sem az új felhasználót.
- A felhasználót "utólag", az első újraindítás után megjelenő varázsló végén kell megadni. (A valódi névből új logika mentén kalkulálja ki a felhasználónevet. Sőt, a legördülő listából lehet választani pár permutációt is!, és mindjárt felajánlja a vállalati (domain) belépés lehetőségét is. Bár nem írja, de a wheel csoportba is beteszi, így lehetősége lesz sudo-val emelt jogosultságú parancsokat is kiadni.) -
Megvan bocsájtva, de ha megoldást, segítséget vársz tőlünk, a problémát is konkretizálni kell. Mert ez a leírás a kocsmában a haveroknak még elmegy, de szakértő segítséget csak a problémád pontos leírása alapján lehet adni. Ennyi infó alapján előbb mondom meg a holnapi lottószámokat, mint a megoldást.
-
Pontosan mit akarsz eltekerni, és miért nem engedi? Értem hogy te tudod, mit és hogyan szeretnél, de mi nem vagyunk távolba látók, gondolatolvasók, stb ...
Tehet a kérdés helyesen úgy hangzik, hogy
- ezt és ezt szeretném csinálni
- ezt és ezt a parancsot adtam (ide meg oda kattintottam), és addig el is jutottam hogy ...
- de a rendszer megmakacsolta magát, és a válasza az volt hogy ... -
kovaax
őstag
Hell! \m/
Felraktam a 28-at (részletek a kezdő linux topikban). Tekerném be a kedvenc dolgaimat, dnsmasq elnyeklik, mert a selinux nem engedi, hogy hozzáférjen a konfigjához a /etc/NetworkManager/dnsmasq.d/ könyvtárban. Hát nóóórmáááális???
-
csendes
addikt
válasz
Neil Watts #6304 üzenetére
Igen, sikerült is. Ami feltűnő volt, hogy a csomagok letöltése után az offline telepítés kb. két órát vett még igénybe, elég fura egy teljesen alap workstation-nél GS és mate asztai környezettel. Szóval gyorsabb nulláról feltolni egy tömörített lemezképet a megfelelő asztali környezettel.
Így elsőre az új tapéta túl harsányra sikerült, az előző halványkék medúzás sokkal kellemesebb.
Változás, hogy a nem szabad forráskódú "harmadik feles" szoftverek (Chrome böngésző, NVIDIA. Steam), mostantól könnyebben telepíthetők, illetve javult az energiagazdálkodás [link].
Ha a most megjelent Ubuntu-val hasonlítom össze, akkor azt lehet mondani, hogy az "Ubuntu Mate" spin mate-tweak-kel gyakorlatilag már minden asztali környezetet tud utánozni, beleértve a Windows-t, macOS-t, Unity-t, GS-t és minden mást és mindezt viszonylag erőforrás-takarékosan és a gnome2 stabilitásával (persze a kiválasztott kompozitor azért ezt ronthatja, hardvertől is függően). Az egészet a Mint-től vették át - fordult a kocka- és továbbfejlesztették. Úgy egyébként se az Ubuntu, se a Fedora nem hozott nagy változásokat a fentieken kívül.
-
válasz
Neil Watts #6304 üzenetére
Annyira lekötött a 1803, hogy el is feledtem. Viszont itt a remek alkalom egy tiszta KDE-s telepítésre...
-
Megjelent a 28!
Nekilatott mar valaki kozulunk a frissitesnek?Udv. core2
-
Lacc
aktív tag
válasz
joecontra #6297 üzenetére
/boot/efi
alatti konyvtarak valamelyikeben nincsen?
Jelenleg Fedora 28 Beta-n vagyok az most kicsit mashogy nez ki. Bar Ubuntu 18.04-et is probaltam es ugy nezz ki mint ket rendszeren gebasz van a bootokkal, ebbol kovetkeztetek arra, hogy talan linux kernel issue ez, komolyabban nem mentem bele, mert nem fajo pont, de furan viselkedik bizonyos esetekben. (Vagy csak a veletlen muve mindket Beta rendszer eseteben).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Egy nap a TCL-nél: érkeznek az új tévék!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Sorozatok
- PlayStation 5
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- iPhone-t használók OFF topikja
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged