Új hozzászólás Aktív témák
-
Lacc
aktív tag
Nem, akkor még nincs loggolás. Sőt hiába indítottam el az 5-ös kernelt a
journalctlsemmit nem loggolt róla (ma elsőnek azt indítottam és nincs benne a logban). Cigam által küldött linkben is az van, hogy a dracut esetében engedélyeztetni kell, csak az a problémám, hogy nekem nincs/etc/grub.conffájlom.Csináltam videót képernyőről, ez a hiba:
mount: /oldsys/sys: special devide /oldroot/sys does not exist.
mount: /oldsys/proc: special devide /oldroot/proc does not exist.
mount: /oldsys/run: special devide /oldroot/run does not exist.
mount: /oldsys/dev: special devide /oldroot/dev does not exist.
Egy b..ös logban nem látom a gépemen ezt a hiba üzentet.
Neten rákeresve, létezik ez a probléma, de csak leállításnál. Virtuális gépen nem jelentkezik a probléma, éles desktop gépemen pedig nem kísérleteznék a boot paraméterek olyan mélységű átírásával mint amiket olvasok. olyan tapasztalatom még nincs benne.Frissítés: tévedtem, megvan az 5-ös kernel logja is, de a fenti hibát akkor sem loggolja. Csak elég hülyén van a logban, időelcsúszás (mai 12:25-öt ír, holott 10:25-kor indítottam a gépet) van és bele rakta random a 4.20-as kernel log sorai közé...
Apr 03 10:33:35 Linux 4.20-as logok
Apr 03 12:25:48 Linux 5-ös logok
...
Apr 03 10:33:36 Linux 4.20-as logok -
Lacc
aktív tag
Üdv.
Dracut-os Boot log-ot hol lehet látni? Grub2-ben kiválasztom az új 5-ös kernel mint boot lehetőséget de lefagy az egész, csak a 4.20-assal megy a fedora.
Csak mikor ctrl + alt + del-t nyomok akkor látom, hogy a dracut csinálja össze magát,mount: /oldsys/sysés valami/run, meg/devés még 2db, szal összvissz 4-re írja ki az 5-ös kernel, hogy"does not exist", rohadt nehéz elkapni, mert egy pillanatra tűnik fel. Ehhez hasonló a kírás, de mind4 sor "mount"-tal kezdődött.Hiába néztem meg a "Logs" Gnome programmal, meg a "
journalctl -b -1", egész egyszerűen nem talál a kereső az "oldsys"-re, "mount"-ra meg köze sincsa a kiírt hibához, mintha nem logolná ezt a hibát.Szeretném reportolni a hibát, de jó lenne ahhoz a pontos output. (Hardware hibát kizárnám, mert 4.20-as kernellel megy, csak az 5.03 és 5.04-es-nél krapál be a boot, sőt még a Windows 10 is elindul)
-
Lacc
aktív tag
válasz
csendes
üzenetére
En egyszer veletlenul a Raw-ot irtam ki live USB-re (a 30-as verziot) a 29 beta helyett, es meglepodtem, hogy a 30-as raw stabilabb volt mint a 29 Beta
- egyedul az tvolt a problemam vele, hogy lassu volt az etherneten a net.
Lehet nagyot fog durrani a 30-as ha csak el nem rontjak. -
Lacc
aktív tag
válasz
Neil Watts
üzenetére
Lehet semmi, mint az MS is megvette a Githubot es nem rugta ki az eredeti csapatot sajnos, mert az eredeti csapat uzletileg tonkre vattak a Githubot.
Lehet beken hagyjak a Fedora-s csapatot. -
Lacc
aktív tag
Pasz, gondolom az LVM decrypt megoldja ezt nem? Ha ott is van a gépen LUKS akkor simán felismeri, ha nem akkor ez segíthet.
De ehhez teljesen le kell állítani a gépet, mert ha van pre-boot authentikáció, akkor célszerű ezt megcsinálni.Másik, hogy a Luks esetében le kell szokni az alvó módrol meg a hibernációról
. Bár lehet azóta javították azt a hibáját.Bár másik kérdés, hogy használja-e az NSA titkosító eljárását
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Többet nem tudok nyilatkozni. Én elsősorban már Windows 10 Bitlocker és Veracrypt-et használok.
-
Lacc
aktív tag
Igen, jol gondolod.
Annyit hozzatennek, hogy szerintem erdemesebb telepites utan kulon az sda5-t titkositani, vagy ha tudod telepites kozben a titkositas parameteret valtoztatni akkor ugy is jo.
(a default titkositas csak sha256-ot hasznal 256 kulccsal, persze ez az alap, de ez eleg alap, egy 512-es ma mar erosen ajanlott - szerintem) a masik meg hogy a kerdeses, melyik verzio van a telepitoben a CryptoSetup-bol, az 1.6 es 1.7-es default ertekei kulonboznek, utobbi erosebb titkositast hasznal egy-ket helyen.
Ezzel a paranccsal tudod csekkolni:
dmsetup ls | grep crypt | cut -f1 -d_ -
Lacc
aktív tag
Azt nem tudom, hogy a Fedora mit tud. A Fedora 28 az utolsó nálam - Ubuntu jobban megfelel nekem - Fedorán meg nem próbáltam PV a titkosítást.
Ha Encrypted PV-t választasz, akkor minden az LVM-ben már titkosítva lesz - bár egy-egy disztró máshogy kezelheti ezt, a lényeg, hogy a disztró installerjének legyen LUSK vagy valami más- ha extrém paraniós valaki, akkor külön utólag a VolumeGroup és LogicalVolume-t is lehet még extrában encryptelni.
Ha VG vagy LV encryptet akarsz, akkor az utólag, ennek előnye, hogy nem az egész mindenség lesz kódolva, szóval tudsz nem encryptet adatokat is tárolni.
Tipp: PV titkosítás esetén az egész merevlemezt használd fel, ne legyen rajta 10Mb szabad formázatlan hely, mert akkor könnyebb visszafejteni.
Az is kérdés, hogy miért akarod ezt a titkosítást? Ha azért mert laptopot elhagyod és nem akarod, hogy a merevlemezről könnyen visszafejtsék akkor jó. Csak az LVM mindig fel lesz csatlakoztatva boot-olosnál, szóval elérhető, és akkor más formában lehet megszerezni az adatokat.
Én csak kétszer próbálkoztam vele, mert nekem nem volt szükségem teljes titkosításra - semmi fajtalankodásra nem vágyok, meg nincs bennem, hogy emberiség elleni büntetet kövessek el - szóval én hatékonyabb módszereket használok. De biztos lesz itt, aki segít

-
Lacc
aktív tag
válasz
joecontra
üzenetére
/boot/efialatti konyvtarak valamelyikeben nincsen?
Jelenleg Fedora 28 Beta-n vagyok az most kicsit mashogy nez ki. Bar Ubuntu 18.04-et is probaltam es ugy nezz ki mint ket rendszeren gebasz van a bootokkal, ebbol kovetkeztetek arra, hogy talan linux kernel issue ez, komolyabban nem mentem bele, mert nem fajo pont, de furan viselkedik bizonyos esetekben. (Vagy csak a veletlen muve mindket Beta rendszer eseteben). -
Lacc
aktív tag
Hali.
Hogyan tudom a nautilus/gedit-et sudo-kent elinditani Fedora 27 alatt?
Tudom ott a nano es vim, de a beillesztett szoveget nem tordeli, ugy ahogy masoltam...En mar hulyet kapok tole
, nagyom macera. 
-
Lacc
aktív tag
Hali.
Van valami frissítés a hotspot-ok elérésére? Illetve touchpad driver?
Hotspotok: Hiába mászok fel ingyenes wifi-re Fedora alatt a hostpot gnome ablak csak fehér hátteret mutat, ugyanarra a wifire felcsatlakozva a Windows automatikusan feldobja böngészőt, és az ubuntu esetében a hotspot ablak jól műkődik ugyanugyúgy gnome alatt, szóval ez inkább tűnik Fedora 26 bugnak.
Touchpad driver sem lenne rossz, mert nagyon használhatatlan a kezelése, összevissza ugrál, néha extra érzékeny, néha nem. Munka miatt Win is van a laposon, de ott nincs ilyen problémám, nyugodtan tudom használni utazás közben is a touchpadot.
-
Lacc
aktív tag
Köszi. Megoldva
Azzal hogy ezt írtad, meg közben már Ubuntus fórumokat turtam, valaki mondogatta a Biosban kell a Diszkrét kártyára állítani ezt azt, meg más lárifári.
Véletlenül másik BIOS menübe mentem ahol ott volt a Thunderbolt beállíŧás is, és alapból az volt, hogy csak akkor aktíválodjon, ha már azonosítva van a User, meg még másik 3 lehetőség volt.Igen, a Windows felismerte mindig automatikusan, de csak akkor ha már bevoltam jelentkezve, és töltötte be az asztalt, előtte sosem.
Beállítottam a Biosban hogy ne kérjen User Authentikációt és láss csodát műkődik
.Két kérdésem lenne azért, mindenki felé

- Nvidia driver feltelepítése mennyire ajánlott (ebben egy speckó M1000M quadro kárty van)
- Van-e közös user/group az apache és nginx alkalmazásokhoz?
(Eddig Ubuntu-n voltam, és ott használtam, meg imageekben is, de ott ugye mindkettőre a www-data van, itt meg azt vettem észre, hogy van külön az apache-nak meg az nginx-nek. Igazából praiktikus lenne, ha egy lenne csak, mivel van bőven projekt a két külön webalkalmazásra) -
Lacc
aktív tag
Windows alapból felismeri, és feldob egy ablakot, hogy akarom-e csatlakoztatni az eszközt (De ha akarja az ember, akkor külön is ráhúzhatja)
HP oldalán a linux os esetén csak az nvida driverhez adnak supportot.Azóta neten további találatokat átnézve láttam, hogy más is szenved ettől, és igazából már többmint egy éve mint új bug van létrehozva, nem supportolják a dolgot

-
Lacc
aktív tag
Hali.
Egy HP Zbookom van, és ahhoz van egy Thunderbolt3-as Dock. Az áramot arról kapja a masina, azzal nincs gond, de a Dockot tudom valahogy installálni? Hiába van rákötve a dock nem érzékeli dockra kötött usbs
egeret vagy billt.uRákerestem neten, de nem nagyon látom, hogy mit tehetnék ez ügyben? (Mit merre kellene telepteni vagy valami)

Fedora 26 64bit, a legújabb 4.13.x kernellel. (Mostani nagyon friss telepítés)
Elméletben valamit csak lát a rendszer:
$ lspci|grep Thund
04:00.0 PCI bridge: Intel Corporation DSL6540 Thunderbolt 3 Bridge [Alpine Ridge 4C 2015]
05:00.0 PCI bridge: Intel Corporation DSL6540 Thunderbolt 3 Bridge [Alpine Ridge 4C 2015]
05:01.0 PCI bridge: Intel Corporation DSL6540 Thunderbolt 3 Bridge [Alpine Ridge 4C 2015]
05:02.0 PCI bridge: Intel Corporation DSL6540 Thunderbolt 3 Bridge [Alpine Ridge 4C 2015]
05:04.0 PCI bridge: Intel Corporation DSL6540 Thunderbolt 3 Bridge [Alpine Ridge 4C 2015] -
Lacc
aktív tag
válasz
csendes
üzenetére
Hát megnéztem a másik verziót, az mégjobban bugos. A software rendering-nél a programok ablakjai nem jönnek fel. És jobban szakadozik, akadozik.
Igazad lehet, hogy Gnome3-ból van forkolva, ugyanis a Gnome3 után ez eszi a legtöbb memóriát. Lehet nézek egy tiszta telepítést csak Cinnamon-nal.
-
Lacc
aktív tag
Sziasztok!
Van valakinek ötlete arra, hogy a Fedora 25 Workstation esetében, ha Cinnamon asztali felületet használok, akkor miért olyan lassú, laggolos a desktop?

A többi esetében nincs ilyen gondom, sem Gnome, sem KDE sem MATE esetében. Ugyanaz a PC, ugyanaz a Fedora 25. Csak gondoltam kipróbálom a többi DE-t a Gnome helyett. Sokáig KDE volt (3 hét), csak túl csicsásnak találtam a végre, így a Cinnamon-t próbáltam ki, ami jobban tetszik - anno amikor a Linux Mint 15.x-et próbáltam akkor nem jött be - főleg 2 monitoros környezetben.
Az online dokumentációban található
sudo dnf install @cinnamon-desktopparanccsal telepítettem a desktop-okat.(értelem szerűen a cinnamom helyett, kde vagy mate volt)
És mindig volt külön update parancs is futattva utána, és restart, stb.Ismétlem, csak a Cinnamon-nál látszik, a többinél nem.
-
Lacc
aktív tag
Köszi, megnézem, ennek van alapja.
Pont az a jó a Fedorában, hogy egy developer OS-t ad a kezedbe, és nem kell ilyeneke feltelepíteni stb. Bár ahogy írtad, hogy mi hiányzik, így meg pont az a rossz, mert megszokásból Ubuntu-n mindig '*'-al adtam meg bizonyos lib-ek telepítését és így biztosan mindent felpakolt. Ez most így eszembe se jutott.
-
Lacc
aktív tag
Na helló ismét.
Ha belerázodom, már nem fogok nagyon kérdezni

A probléma, hogy nem tudok Netbeans 8.2-t telepíteni. Amiért nem tudom, azt mondja, hogy nincsen JDK. Ubuntun az OpenJDK elég volt neki, megtalálta és ment is. Hiába jutok el itt most addig ahol kitudom választani a JDK mappáját a netbeans mégsem ismeri fel. Utána is néztem neten, kicsit nehézkes is feltenni, érdekes, hogy egy
xhostparancsot is futattni kell (ha nem teszem, akkor java exception-nel elszáll az sh parancs).Esetleg kell még valamit beállítani? (Frissítettem is a rendszert, és így sem) Néztem még pár megoldást, de főleg yum-os parancssori utasításokat kapok eredményül, és ott hiába cserélem ki dnf-re csak hibát kapok, hogy ez az nem létezik stb...
Pedig ebből is látszik, hogy JDK fent:
[lacc@localhost Downloads]$ java -version
openjdk version "1.8.0_121"
OpenJDK Runtime Environment (build 1.8.0_121-b14)
OpenJDK 64-Bit Server VM (build 25.121-b14, mixed mode) -
Lacc
aktív tag
Hát a napi használattól azért kezdenek kijönni a problémák
- ettől függetlenül szeretem használni a Fedorát- De ez inkább gnome lehet. Bár nem tudom.
Háttérképekénél belehet állítani, hogy automatikusan cserélgesse a háttárképet, ez nem valósul meg, hiába az órás háttérképre kattintok - itt azt értem, hogy jobb alsó sarokban van az óra - nem valósul meg. Láttam, hogy ebből kettő is van a listában, de nem, nem történik semmi.
Valakinek ötlet?Fenyő Köszi, majd megnézem.
-
Lacc
aktív tag
A CentOS-ről sokat olvastam, de a legnagyobb probléma, hogy lassan frissül a hivatalos repó. Itt arra gondolok, hogy amikor már Debian-on elérhető volt rég (hivatalosan, és nem máshonnan) a PHP7, addig a CentOS-nél nem, várni kellett a következő verzióra. Én emiatt nem választottam. PHP7 és PHP5 között jelentős ugrás volt, amire szükségem is volt.
Viszont két problémába futottam.
1. Spotify klienset nem lehet feltenni, persze van egy 3rd party valami n-el kezdődik (most nem fedorán vagyok), de az nem műkődik, gondolom, mert az a webes player-re épített, ami 1 hete megváltozott. Webes player pedig nem műkődik, mert annak flash kell, azt pedig a repoból nem lehet feltenni. Érzékenyen érint, főleg, hogy előfizetésem van.
2. Chromium-nál néha egy weblap tartalma totál fekete, az egész lap, például a translate.google.com esetében történt ez... a többi weblapot egyelőre megjelenítette jól. Firefox alatt jó persze.
-
Lacc
aktív tag
Nem probléma, csak 10 verziós különbség után ez egy kicsit fura. Tudom, hogy a Linux a szabadságról szól, de néha jó lenne egységesíteni a dolgokat..., mint amit írtam, hogy ez a partícionálás telepítéskor, azért legalább disztró, és disztró tudja már kezelni ugyanzt a fájlrendszert.
Egyelőre tetszik, megvett magának a Fedora, 10+ év hardcore Ubuntu-s desktop használoként (igaz Windowsot is használok ASP.NET fejlesztések miatt
)A másik topicban kifejtettem, hogy nekem a Gnome-al van bajom, vagy Gnome shell?! A Unity sokkal jobban kézre állt munkában 2 monitor esetén, ez sajnos nem, de hátha idővel változik pozitív irányba.
Egyelőre marad a Fedora, mint fejlesztő környezet a PC-n. (Laptopon az Ubuntu, lehet ott is lecserélem). Viszont amikor webet fejlesztek a virtualizációban egyelőre marad az Ubuntu/Debian a Vagrant/Docker alkalmazásokban.
Ezt csak kíváncsiságból kérdezem mindenkitől és nem flame miatt, hogy a Fedora szerver miért nem lett elterjedt weboldalak üzemeltetésénél, mint oprendszer?
(Ilyen téren szó se róla, hogy a Debian és az Ubuntu elég nagy uralomra tett szert, de nem igazán látom a Fedorat jelen ebben a témában, és itt nem mint Enterprise-t értem, hanem ha saját webszerver akarok csinálni, ami kiszolgáljon n számú weboldalt) -
Lacc
aktív tag
Főleg az enyémhez.
Ment és nem ment, nem szokta partícionálni naponta, de volt már jópárhoz közöm, és furcsáltam, amit kiírt log-ot, hogy milyen módosításokat akar, soknak és feleslegesnek találtam, eddig eljutottam ( itt jegyezném meg, hogy a fedora telepítője egyszerű, ami zseniális, viszont ez a particios rész nagyon bugyúta, hogy a "next" gomb a "done" gomb... mire erre rájöttem.)
Igazából a migration changing-et sosem hajotta végre a fedora, mintha csak szimulálta volna, 2-ik nekifutásnál vettem észre, hogy hiában írja ki, hogy mit csináljs, és apply-lom a változtatást, végül is nem csinálta meg.
Aztán valamiért előkaptam az Ubuntu pendrive-ot, az letudta formázni, amit kellett, megcsináltam vele, és onnan működött a telepítés.
Kíváncsiságból megnéztem, az Ubuntu meg a Fedorás partíciót nem tudja kezelni, letörölni, ezek egymást nem tudják letörölni, hiba, hiba, hiba... nekem erre nem volt időm, és ami volt rajta original annak az installerével szedtem le.Az Ubuntu a formázást nem kezdi meg, mert hibával elszáll, hogy nem tudja kezelni a (Fedóra) partíciót.
A Fedóra, elméletben megcsinálja, gyakorlatilag nem, mert a formázás előtt és után is 1MB szabadhelyet jelzet a volt Ubis partícióra.Úgy tűnik, ezek ketten vagy nem tudják, vagy nem akarják a másik partícióját piszkálni.
Valszeg ezért lehetett az, hogy a Grub-ot feltolta, de a rendszert már nem...
Fedóra.
Most már értem, hogy miért van olyan kemény magja, rajongó tábora. Meg kell hagyni, egész pöpec, de amikor a legutóbbi Fedóra használat után (Fedóra 15) kiderült, hogy már nem yum van, hanem valami más dnf, hát elküldtem másokat máshova. Stabilabb, mint az Ubuntu, a Gnome is jóval stabilabb és simábban megy, akadásmentesen. Viszont lassabb, mint az Ubuntu, a frissítés nagyon lassú, folyon megáll a töltés, beletesz egy félperces szünetet, meg látszik, hogy a programok is lassabban indulnak el.
Na de az, hogy a Kernel, milyen egyszerűen frissül, az valami csoda. -
Lacc
aktív tag
"Installation Destination"
Kijelölöm a 120GB SSD-t amin az Ubuntu van, na arra nem tudok csak úgy automatán telepíteni, mert 1.4MB szabadhelyet ír, gondolom nem ismeri fel a Fedora az Ubuntu által készített EXT4 fájlrendszert.Google által talált cikkeknél az van leírva, hogy ki lehet választani "Install instead of Ubunbu" opciót vagy valami ilyesmit láttam két helyen is, de itt ilyen nincs nálam.
Így az "Other Storage Options"-ban az "I will configure partitioning"-ot választottam. "Done" gomb.
Ekkor a "Manul partitioning"ban leszedem az Ubuntu-s partíciót, így már van 111.79Gib szabad helyem.Így van egy link , hogy "Click here to create them automatically."
Ekkor:
- home-ból létrehoz egy 50Gib,
- /boot/efi -> 200mb
- / (fedora-root) 50Gib
- /boot -> 1Gib
- swap -> 7.38GibEkkor "Done" -> "Accept Changes" és Rock and Roll, hagyom, hogy felrakja magát.
-
Lacc
aktív tag
Persze, kitudom választani, a boot, a root, meg még van valami harmadik amit hozzáad.
Elég macerás volt egy meglévő Ubuntu tárhelyre rátenni.Egyelőre kiakarom próbálni, hogy milyen a Fedora, Ubuntut néztem Gnome3-al, de a Fedorában a Gnome gyorsabb live usb-n, és stabilabbnak is tűnik.
-
Lacc
aktív tag
Hali.
A Fedorát hogyan lehet feltelepíteni (Workstation - Desktop PC), hogy a Grub2-t is feltelpítse, úgy mint ahogy az Ubuntunál van, hogy csak egy listából kell kiválasztani mit indítson?
Jelenleg egy terminálos (DOS feeling) parancssort dob fel, amely nem túl szívderítő látvány.
Új hozzászólás Aktív témák
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Minden, ami Unreal Engine
- Windows 10
- Hobby rádiós topik
- Kábel nélkül a Sapphire VGA-val
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gaming notebook topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- E-book olvasók
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4013
- 164 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- iPhone 17 Pro Max Kozmosznarancs - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
- egyedul az tvolt a problemam vele, hogy lassu volt az etherneten a net.
. Bár lehet azóta javították azt a hibáját.![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

, nagyom macera.