- Monitortrió a Samsungtól, köztük egy 500 Hz-es QD-OLED-del
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- Új Vulkan implementációt hoz az Apple rendszerchipekre a LunarG
- Az OpenAI szerint Musk zaklatási kampányt indított, a bíró nem állt Musk mellé
- Kiválthatja az AI az egeret és a billentyűzetet?
Új hozzászólás Aktív témák
-
csendes
addikt
-
drsanya
aktív tag
Java alapú, elvileg az openjdk-nak kellene indítania, terminálból nem próbáltam. Meg nem is vagyok terminál guru, őszintén szólva nem tudom hogy mit kellene ott csinálnom
Egyébként nem bosszant annyira, amíg nincs megoldásom, visszament az update előtti állapot snapshotból és majd foglalkozom vele.
-
drsanya
aktív tag
Sziasztok,
Akit érint, 33-ra frissítés után nem működik valamiért az ÁNYK. Indítom, de semmi, újratelepítem, semmi. Ha meglesz a megoldás, megírom. Ha esetleg valakinek meglesz a megoldás...
-
kovaax
őstag
Sziasztok,
Örömhírt hoztam! F33-ban működik a dnfdragora! -
cigam
titán
A BIOS támogatás kérdése nálam megoldódott. Meghalt a D630-as notim
-
csendes
addikt
A legacy BIOS támogatás két hivatalos (és egy nem hivatalos) okból fog megszünni: egyrészt Intel sem fogja támogatni [link] , másrészt nem biztonságos. A Secure Boot viszont valószínűleg ezután sem lesz kötelező (UEFI Class 3+).
Mivel Ubuntu 20.04 LTS támogatja a Legacy BIOS-t [link] , ezért még majdnem öt év még biztosan van a hivatalos támogatásból és így gyakorlatilag a Fedora indítása is elvileg megoldható, attól függöen, hogy mennyire keményítenek be az UEFI mód ellenőrzésénél az indításkor. Várhatóan Ubuntu nem fogja két év múlva sem megszüntetni a támogatást, hiszen nekik kiemelten fontosak areménytelen helyzetű, szegény és elmaradottfejlődő országok. És egyébként a FOSS közösségben biztosan lesznek még akik felkarolják a régi hardvereket.
Fedora most már közvetetten IBM tulajdona [link] . Addig rendben van, hogy Fedora a RHEL teszteléshez hasznos, de egyébként nyilvánvalóan a költségcsökkentés ott is a zászlóra van tűzve. -
Vladi
nagyúr
Sajnos régóta érződik, hogy fejlesztenek, hogy fejlesztve legyen. Kicsit májkroszoftosodik a dolog.
Lassan érik nekünk egy bsd-re váltás.
Nekem is 10+ éves gépem van. 8 procmag 16 szál, meg amikor épp működik 16 giga ram. Ne nézzenek már hülyének! Ebbe férjen bele az összes szarom + 4 féle cad program amit szoktam használni.
-
cigam
titán
Kellett mint egy falat emoji
Azért az maxi gáz, hogy a fejlesztők azt tartják munkájuk kiemelkedő eredményének, hogy már van szakállas nő emoji, vagy napszakfüggő dinamikus háttér.Még elégedetten csettintenék is ha mindeközben nőne a stabilitás, csökkenne az erőforrásigény, és 1-1 új kiadás érezhetően fürgébb lenne ugyanazon a HW-en. Helyette már ott tartunk hogy látom hogyan rajzolja ki apránként egy ablak tartalmát.
Amúgy mi indokolja a Legacy megszüntetését? Most tényleg vegyek egy másik gépet, mert olyan régi hogy BIOS-os, nincs benne elég RAM,... És nem, nem lesz választás, ahogy a Systemd-t, úgy a legacy megszüntetését is átveszi a többi bisztró.
Brim bram brum. A gépemnek már véres a torka, de nem gondoltam volna, hogy a Fedora teszi lapátra.
-
cigam
titán
A 33 újdonságai dióhéjban: [link] Alapértelmezett lett a
- nano
- btrfs
- zRAM-os swap
- systemd-resolved (Hiszi a pisz, majd pont ez fogja megoldani a néveloldás problémáját)
- 64bites ARM támogatás (Az új Apple gépeken is?!)
- GNOME 3.38
- animált napszakfüggő háttér (hol is láttam már ezt?)
- talán ez lesz az utolsó/első legacy BIOS támogató/nem támogató kiadás -
csendes
addikt
Ja, akciósan ÁFA-val kb. annyi. Mondjuk a cikkben a 8MB RAM elég vices elírás. De egyébként is, aki ennyi pénzt hajlandó elkölteni egy notebookra, az miért pont Fedora OS-sel venné meg? Akinek meg ez a notebook kell és mellé Fedora, az megveszi OS nélkül és felrakja.
Az tényleg érdekelne, hogy egy ilyen notebook-on hogy működik az automata frissítés. Egy Fedora verzió csak viszonylag rövid ideig támogatott, az upgrade-nél meg mindig törtlnhet valami váratlan. Vagy lemaradtam a Fedora LTS-ről? -
brugo
aktív tag
Tudnátok ajállani egy web kamerát ami jól megy Fedorán ?
ilyenekre gondolok : Logitech C615, C525, C920 -
cigam
titán
Mi a helyzet a 33-al? Elég nagy változás lesz az alapértelmezett fájlrendszer. Vajon a magyar nyelv visszakerül az anaconda-ba?
-
Amartus
senior tag
Működik a dolog, bár ennek ellenőrzéséhez le kellett töltenem a radeontop nevű kis progit. Ez csak annyit csinál, hogy megmutatja a kártya részegységeinek terhelését. És ott csodásan látni még azt is, amikor visszavált a kártya energiatakarékos üzembe. A trükk az, hogy az indító ikonon jobb gombot kell nyomni és akkor megjelenik a menüben az a pont, hogy indítás a dedikált videokártyával. A chrome-t elindítottam simán(HD4000) és így is, és a progi a HD-nél nem jelezett terhelést, a dedikáltnál meg ugráltak az értékek bármelyik youtube videónál, mint a parancsolat. Kipróbáltam a teszt progit is, és bár nem lehetett kiválasztani az amd kártyát a tesztnél, de amikor dedikálttal futtattam elkezdtek ugrálni az értékek. Persze diavetítés volt, de nem is az volt a cél. Úgyhogy jól működik a gyorsítás, csak úgy kell indítani.
Elégedett vagyok a Workstation-nel. -
-
Amartus
senior tag
Utána olvastam, és az jött le nekem, hogy a radeon helyett amdgpu-nak kéne lennie a kiírásnál. El lehet érni valahogy, hogy megváltozzon?
Illetve lehet értelme felrakni az amd-nél letölthető driver-t? 2015--ös.
-
Vladi
nagyúr
Egy ideje már nem követem az amd fejlődését, de nagyon régóta nyílt driver van. Ha nem működik, akkor valami bétabugolással küzdötök.
-
Amartus
senior tag
Letöltöttem a BaseMarkGpu, gondoltam kipróbálom, hogy mit bírnak a videokártyák a fedora32-s laptopban. Viszont nem tudom az AMD gpu-t kiálasztani a tesztprogiban. Nem értem, hogy miért nem látja az amd-t, hanem csak az intel prociban lévő gpu-t? Nem egy mai csirke a gép, nem is csúcsokat akarok döntögeni, hanem csak kiváncsiság hajt. A gép i5-3xxx+HD Graphics 4000 és mellette egy AMD HD 7670M.
Pontosan ezt írja:
lspci -k | grep -A 2 -i "VGA"
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
Subsystem: Dell Device 056a
Kernel driver in use: i915
--
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Thames [Radeon HD 7500M/7600M Series]
Subsystem: Dell Radeon HD 7670M
Kernel driver in use: radeonValamit kéne még telepítenem, hogy működjön az AMD is?
-
brugo
aktív tag
Rövid volt az öröm, minden szép és jó de a Youtub -on a videók szétesnek az egész képernyő széttörik (még a gép is lefagyott egyszer) . Driwer hiányra gondoltam de sajnos az AMD oldalán nincs linux driver . Gigabyt B450M DS3H az alaplapom.
-
brugo
aktív tag
Sikerült !!!
Nem irtam a sudo utan" -i " betüt.
Nagy örömöt szereztél Nekem. Köszönöm ! -
brugo
aktív tag
Jó estét kivánok,
Összeraktam a fedorának egy vadiúj gépet DVD nélkül . Fedora Media Writer-el csináltam egy Bootolható PenDriwot felment gyorsan az SSD-re minden szép csak konzolból nem tudok rootként bejelentkezni. Letörőlném az egésze és esetleg ideiglenesen csatlakoztatnék egy dvd -ét telepitésre de sajnálom a vadiúj SSD-ét leborotválni esetleg árt neki ?
Nem tudnátok valami elegánsabb mególdást? -
Véreshurka
senior tag
-
BoB
veterán
válasz
Véreshurka #6955 üzenetére
curl https://getfedora.org/static/fedora.gpg | gpg --import
-
Véreshurka
senior tag
Köszi!
Ez szépen ellenőrizte is az integritást, minden okés. Viszont most, hogy elolvastam még egyszer a leírást, csak a sememet szúrta ki, hogy nem ISO-t kellene GPG-vel ellenőriznem, hanem magát a CHECKSUM file-t. 32-es Fedora-nál ha megnyitom a CHECKSUM file-t, akkor szépen benne van a nyílvános GPG kulcs amivel tudnám ellenőrizni, hogy minden okés (meg is történt, minden rendben volt vele), azonban a 31-esnél nincsen benne, és nem is tudom honnan tudnám megszerezni azt.
Más:
Az xscreensaver lezárja a képernyőt akkor is, ha teljes képernyős módban video-t nézek (firefox alatt youtube-ot). Itt olvastam, hogy videonézés előtt manuálisan kapcsoljam ki, de nincs ennél azért kicsit szofisztikáltabb megoldás? -
BoB
veterán
válasz
Véreshurka #6953 üzenetére
SHA256:
# Fedora-Xfce-Live-x86_64-31-1.9.iso: 1472069632 bytes
SHA256 (Fedora-Xfce-Live-x86_64-31-1.9.iso) = e2b05ee78dc5e4c39258d2d068a5c891366de02440ebcd7bcedf1fa31d15354esha256sum iso-fajl
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Ha úgy töltöttem le ISO-t a Fedora oldaláról, hogy nincsen benne GPG kulcs, akkor hogyan tudnám ellenőrizni, hogy valós-e az ISO?
A Ferdora-31-XFCE-ről lenne szó, de az ISO-val együtt letöltött "Fedora-Spins-31-1.9-x86_64-CHECKSUM" fájl nem tartalmaz GPG kulcsot. A 32-es verziót simán tudom ellenőrizni.
Van esetleg tippetek erre?
Előre is köszönöm!
-
drsanya
aktív tag
válasz
csendes #6951 üzenetére
Ahogy fentebb is írtam, ez egy virtuális gép a hordozhatóság miatt, illetve alapvetően egy ÁNYK-s, netbankolós rendszernek készül, szóval igen, elég nagy kár érheti a családi kasszát, ezért is érdeklődtem. Nyilván maga a netbankolás is elég biztonságosnak tűnik az x alkalommal elkért jelszó, meg ujjlenyomat, meg SMS miatt, de az ördög az sosem alszik. Nyilván túlaggódom kicsit, de ez van
A linkeket köszönöm, csak egy pillantást vetettem rájuk, lesz mit olvasgatni.Azért fogok még érdeklődni biztosan pár alkalommal
-
csendes
addikt
válasz
drsanya #6948 üzenetére
Alapvetően pénz kérdése. Mekkora kár érhet azzal. ha az adataimat, ellopják, hozzáférhetetlenné teszik, módosítják? Mennyibe kerül egy adott megoldás és milyen a megbízhatósága, mi a annak a valószínűsége, hogy egy éven belül feltörik? Nyilván ezt évente célszerű felülvizsgálni.
Az ingyenes vírusirtókkal a legviccesebb dolog, hogy ezekkel lehet kiválóan mindenféle kártevőt telepíteni, ha valaki ész nélkül az első kereső találatot választja.
Általában egy informatikai rendszerben a legnagyobb biztonsági kockázat az emberi hülyeség.
Ha érdekel ez a terület, akkor néhány kiindulási pont: [link] [link] [link]
Fedora informatikai biztonsági alapok: [link]
És a konkrét kérdésedre a Fedora fórumon adott válaszok: [link] -
drsanya
aktív tag
Hello mindenki. Elég sokáig nem foglalkoztam a VM-el, de annak akit érdekel, az ÁNYK a legegyszerűbb módon úgy telepíthető fel, hogy a szoftverboltból az OpenJDK-t telepíteni kell. Ez hajlandó megnyitni a NAV oldalán alapértelmezetten felkínált .jnlp fájlt, és innentől már sima ügy, mintha windows lenne a történet. Apró siker, de nekem nagy előrelépés a bankolós, ÁNYK-s hordozható VM felé.
Továbbra is meggyőző számomra a rendszer, tetszik a tisztasága, egyszerűsége a felületnek. Tudom, a többi Gnome is ilyen, de ez valahogy más.
Ahogy fentebb írtam, a családi bankolást is Fedorán keresztül szeretném művelni. Emiatt, meg a munkám miatt is kicsit IT paranoiás vagyok, szeretem magam biztonságban érezni. Véleményetek szerint szükséges valamilyen antivirus? Szerintem valami kellene, de nyilván Ti sokkal tapasztaltabbak vagytok e téren. Ha igen, mi lenne a megfelelő? Válaszotokat köszönömÜdv,
Sanya
-
csendes
addikt
válasz
csendes #6946 üzenetére
Működött az AWS EC2 gép Fedora 32-vel (némi szerencsétlenkedés után), csak már kivégeztem szegényt, miután elvégezte a feladatát:
[user@archlinux ssh]$ ssh -i ./MyKey.pem fedora@ec2-**-***-***-***.eu-central-1.compute.amazonaws.com
Welcome to Fedora-32-x86_64-Minimal-8GiB-HVM-20200430_052249.
* Use "sudo su -" command in order to become root.
For your convenience, this AMI is provided by ProComputers.com.
Visit http://www.procomputers.com for more information.
If you don't want to see this message anymore, please remove
the content of the /etc/motd text file.
[fedora@**-***-**-**-*** ~]$ whoami
fedora
[fedora@**-***-**-**-*** ~]$ uname -a
Linux **-***-**-**-***.eu-central-1.compute.internal 5.6.7-300.fc32.x86_64 #1 SMP Thu Apr 23 14:13:50 UTC 2020 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
-
csendes
addikt
Valaki használt már Fedorát vagy CentOS-t Amazon Elastic Compute Cloud (EC2) virtuális gépen (VM)? Van itt egy rövid leírás [link], de azért jól jönne a gyakorlati tapasztalat a nagyobb pofára esések elkerüléséhez. Ha valakiben felmerülne, hogy mihez kell: projektfeladat (mármint az EC2-n bármelyik instance használata), szóval csak egy-két demo kell.
Az már csak a hab lenne a tortán, ha valaki mondjuk androidos okostelefonnal is próbálta: [link] -
drsanya
aktív tag
Köszi, átnézem őket.
#6942 cigam:
Sajnos muszály, feleségem NAV-os, úgyhogy ezek itthon mindig kellenek, így ezt rögtön megtalálom én is. Aztán ha már fent van, a nyomtatványokat az ÁNYK-ból szoktam telepíteni.Itt megtalálod az RPM-et.Közben látom már nem kellAz asztali parancsikonok egy másik lecke lesz
-
cigam
titán
válasz
drsanya #6940 üzenetére
Gratula! Már ahhoz is kitartás és szerencse kell, hogy a nav.gov.hu oldalon bármit megtalálj.
2 perc alatt nem találtam meg azt az rpm-et amire hivatkozol
Csak meg kellett írni, és megtaláltam...
Amúgy ezek a java programok szinte soha nem készítenek parancsikont a különböző asztalkezelők más más helyen eltérő módon tárolják a program listát. Azt neked kell elkészítened. -
Vladi
nagyúr
válasz
drsanya #6940 üzenetére
Minden elem a helyére. oktató videó.
rpm-et a csomagkezelő... kezeli. másik link.
A az első bejegyzések szólnak msot neked. -
drsanya
aktív tag
-
drsanya
aktív tag
válasz
body007 #6938 üzenetére
Köszönöm, meg fogom nézni, aztán jelentkezem
Egyébként rettentően tetszik maga a rendszer, ebben érzem azt, hogy kellene valamit tanulni komolyabban, hogy ne okozzanak ilyen bagatell dolgok problémát. Viszont ahogy nézem a hsz-ek számát, nem túl sokan szólnak hozzá a dolgokhoz. Ennyire expert mindenki, vagy ennyire rendben mennek a dolgok Fedora alatt? Semmi cinizmus, vagy ilyesmi, csupán csak érdekel a dolog.
-
drsanya
aktív tag
Ha az RPM-et indítom sima dupla kattintással, akkor a Szoftver alkalmazás elindul, és az abevjava_install települ, de sehol sem látom, hogy honnan lehetne indítani. Én azt hittem (
), hogy megjelenik az alkalmazáslistában az ÁNYK és örülök. De nem, mert csak az OpenJDK jelenik meg (az mindenképpen kell hozzá), de ott meg nem tudok csinálni semmit. Ha a .jar csomagot indítom terminálból, akkor feltelepül szépen, de indító itt sincs, viszont az abevjava_start.jar sem indul. Esetleg terminálból kellene ügyködnöm valamit hozzá? A kérdésedre válaszolva, nincs semmi hibaüzenet.
-
drsanya
aktív tag
Én is meg tudom erősíteni, hogy se root kérés, se magyar nyelv. Mondjuk a magyar nyelv a legkevesebb, azt be lehet állítani install után. De a root-ra azért én is felkaptam a fejem. Amikor a Cockpit miatt kísérleteztem a server kiadással, na ott kért az anaconda root jelszót.
-
drsanya
aktív tag
Sziasztok. Kérnék segítséget attól a tisztelt fórumtárstól, aki Fedora alá telepített ÁNYK-t. Készítettem a feleségemnek egy Fedora VM-et a későbbi hordozhatóság végett, ide kellene tennem. Elvileg sikerült is, hiszen a NAV oldalán van RPM csomag, de azt felrakva csak az OpenJDK megy fel, ÁNYK sehol. Ha az AbevJava.jar csomagot telepítem terminálból, gyönyörűen felmegy, a telepítő végigvezet úgy, ahogy windowsban, de indító megint sehol. A telepítési mappában ott az abevjava_start.jar, de az meg nem indul, az OpenJDK-t pedig nem tudom hozzá társítani, mert nincs a listában. Mi az, amit eltolok?
Gyorsan hozzátenném, hogy nem vagyok linux guru, és tudom, hogy a Fedora nem kezdőknek való, valahogy mégis ehhez húz a szívem, mert "tiszta" rendszer, nem pedig a valami valamijének a leszármazottjának a valamije. Így inkább ezt a vonalat erőltetném.Köszönöm, ha valaki megtisztel a válaszával
Üdv.
-
Vladi
nagyúr
Nokéremszépen!
Most telepítettem 32-es fedorát frissen. Mate spin.
Ebben ugyan úgy ment a telepítés, mint régen, root, user, net stb.
Viszont tényleg kivették a magyar nyelvet! Ez azért elég szégyen. Szerintem azért került ki, mert a fordítást már nem gondozzák. -
kovaax
őstag
válasz
Véreshurka #6930 üzenetére
Az a baj, hogy a szervert nem én üzemeltetem, csak a klienseket telepítem, így elég limitált a tudásom szerver oldalon...
-
Véreshurka
senior tag
Még csak most ismerkedem a zabbix-al, egyelőre a hálózatomon lévő, számomra könnyebben konfigurálható eszközökkel kötöttem össze (win10 --> snmp-n keresztül, illetve pfsense --> agent-el), most jönnének azok amiket még nem ismerek annyira (pl. fedora, ubiquiti), illetve még sokat kell tájékozódnom a zabbix-al kapcsolatban is, hogy egyáltalán kell-e nekem ilyen
. Amennyiben lesz egy kis időm alaposabban megismerkednem a fedora-s lehetőségekkel és elakadnék kérdezhetlek majd? Úgy tűnik te élesben is használod a kettőt.
(#6928) Vladi: azért kezdtem így, mert arra gondoltam, hogy akik már itt tanyáznak azok már jártasabbak Linux terén és esetleg nem viselik jó szívvel egy teljesen kezdő láma kérdéseit, de nagyobbat nem is tévedhettem volna elnézve a kérdésemre a reakciókat. Hálás köszönetem ezért mindenkinek!
-
kovaax
őstag
válasz
Véreshurka #6927 üzenetére
Szerencsés esetben az agent-tel nem kell mást csinálni, ezzel a konfiggal megtalálja a szervert, és ott kell beállítgatni mindenfélét. Bonyolultabb mérésekhez az Include könyvtárba kell rakni újabb konfigokat, redhaton példaként userparameter_mysql.conf van ott, bele kell nézni, hogy hogyan is néz ki egy ilyen.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Véreshurka #6921 üzenetére
"Kérlek jelezzétek ha inkább a Linux kezdőknek fórumban próbálkozzak! "
Isten őrizz! Itt sokkal jobb arcok vannak.
-
kovaax
őstag
válasz
Szia,
A zabbix agent-nek nagyjából ez kell a konfig fájljába (/etc/zabbix/zabbix_agentd.conf):
PidFile=/var/run/zabbix/zabbix_agentd.pid
LogFile=/var/log/zabbix/zabbix_agentd.log
LogFileSize=0
Server=zabbix_szerver.valami.hu
ServerActive=zabbix_szerver.valami.hu
Hostname=zabbix_kliens_gep.valami.hu
Timeout=30
Include=/etc/zabbix/zabbix_agentd.d/
-
Véreshurka
senior tag
válasz
body007 #6922 üzenetére
& BoB
Köszönöm a gyors válaszokat! Valóban a
tkmib
paranccsal jön elő a gui. Most úgy látom ennek kell jobban utána járnom, mert sok számomra ismeretlen fogalommal találkoztam (pl. Message Information Bases) [link] . Remélem nem lesz gond, ha lesz esetleg pár kérdésem.(#6924) body007: ez jó oldalnak tűnik, köszi a linket, még ha nem is nekem linkelted! Lehet nézelődnöm...
-
válasz
Én terminálból próbálnám. Simán net-snmp-gui és enter
Vagy ha nem ez a neve akkor net-snmp és nyomkodnám a tab-ot, h kiegészítse
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Ismét valószínűleg igen csak láma kérdéssel fordulnék a fórumozókhoz. Kérlek jelezzétek ha inkább a Linux kezdőknek fórumban próbálkozzak!
Végül is a Fedora 31 XFCE verzió mellett döntöttem, ez eléggé szimpatikus volt, későbbiekben szeretnék majd a 32-es verzióra váltani. Volt egy pangó Raspberry Pi-om amit befogtam zabbix / grafana szervernek és gondoltam összekötöm a zabbix-ot a fedora-val. 2 lehetőséget találtam: 1. feltelepítem a net-snmp csomagot; 2. letöltöm a zabbix agent-et. És ami a kérdésem lenne:
A net-snmp csomaggal együtt feltelepítettem egy net-snmp-gui csomagot is. Biztos a hiányos linux-os tudás miatt de az, hogy feltelepítek egy "gui" nevű csomagot az nem azt kellene jelenteni, hogy lesz egy alkalmazásom amiben kattintgatva tudnám beállítani a dolgokat? Csak mert hiába telepítettem fel, nem jelenik meg sehol az alkalmazások között
A
whereis net-snmp
-re anet-snmp: /usr/include/net-snmp
útvonalat kapom. Természetesen asystemctl
paranccsal engedélyeztem és el is indítottam a net-snmp-t. Azt olvastam, hogy a gui nélkül a snmpd.conf-ot kell beparaméterezni, de jobb lenne elsőnek mindezt gui-n megtenni, mert még nem igazán látom át, hogy a conf-on belül mit is kellene beállítani.A zabbix agent konfigurálását még tanulmányozom a zabbix oldalán
A válaszokat előre is köszönöm!
-
cigam
titán
32-n is? És belinkeled a 23-s telepítését? Nem hogy magyar nyelv nincs az Anacondában (more than 70 Language, persze ...), de root jelszó opciót is kigyomlálták a Workstation verzióból. Sőt! Az user-t is újraindítás után lehet csak létrehozni.
Vladi
Lehet. Ne a server installját mutasd, hanem nézd meg a Worstation verzió telepítőjét. -
Véreshurka
senior tag
Hát én nem tudom most mi van. Mielőtt itt kérdeztem volna, azelőtt csekkoltam ezt az oldalt, illetve ezt a youtube videót. Egyik helyen sincs se felhasználó létrehozás, se root jelszó megadás, ugyanúgy ahogy nálam sem volt. Miután beállítottam a billentyűt a helyet, illetve az időzónát majd rányomtam, hogy telepítsen, nálam rögtön elkezdett futni a telepítést jelző csík, majd úgy 10 perc múlva már újra kellett indítanom. Nem volt lehetőségem sehol sem user-t létrehozni, csak ha újraindítottam a gépet és az első bejelentkezéskor. Átnyálaztam a dokumentációt: gondolom amikor azt mondja, hogy: "In the top part of the screen, two additional options are available, allowing you to configure authentication settings" akkor náalm és azoknál akiket linkeltem teljesen más felület volt, méghozzá ez. Itt nem látok lehetőséget user létrehozásra. Innen töltöttem le az ISO-t, ezt választva: Fedora 32: x86_64 DVD ISO.
A windows-os kinézet még elég rendesen beidegződés nálam, de igyekszem elhagyni. A Mate ajánlást köszönöm, lehet azt is ki fogom próbálni!
-
Vladi
nagyúr
1. nem láttam a telepítőt, de a doksi szerint lehet beállítani rootot.
Amikor telepíti a csomagokat, akkor közben lehet megcsinálni. Lehet ezt kihagyni?2. Azért ne álljunk már be winre.
Akkor megyek bsd-zni. Egyébként nálam gnome 3 olyan 1 hetet bírt anno, mikor bekerült valami fedora tizenakárhányban. Azóba maté van.
-
Véreshurka
senior tag
Hálás köszönet a vlaszokért!
1. Bár még csak kezdő felhasználó vagyok, de szerintem elérhető a root user is, csak gondolom terminalból kell engedélyezni. Hogy őszinte legyek nem próbáltam ki a parancsot és vissza is tértem 31-re, de biztos valaki jobban hozzáértő meg tudja majd válaszolni. Egyébként azért is hiányoltam telepítés közben a root jelszó megadását, mert ami alapján telepítettem múltkor a fedorát a Raspi-ra, akkor ott volt a lépések között, hogy adjunk meg egy root jelszót és ki is emelte a cikk író, hogy ezért is szereti a fedorát, mert itt még meg maradt a root jelszó.
2. Sajnos így egy kicsit nehezebb a kezdők élete ha leírások alapján próbál evickélni GUI-s beállítások között, lehet ezért nem is volt szimpatikus a gnome. Meg azért sem mert az istennek nem találtam arra lehetőséget, hogy ne 2 tálcám legyen (alul, fölül, szeretem ha csak 1 van, de nem tudtam megoldani, hogy ha több programot indítok akkor azok megjelenjenek a felső tálcán), a utilities mappát nem tudtam megszüntetni, hogy tényleg minden program egy helyen legyen (az activities több pöttyös menüjében), illetve furcsállom, hogy a gnome tweak tools-t +ban telepíteni kell, de igazából az sem hozott olyan bődületesen sok beállítási lehetőséget
(olyan sok helyet és erőforrást fogyasztana?).
3. Ez alapján próbáltam a VNC-t beállítani. Ebből én arra következtettem, hogy amikor írja, hogy: "It is possible that remote desktop support was not installed by default. If it has been installed, a Remote Desktop option will be available in the desktop System->Preferences menu. Another useful way to check whether this package is installed is to run the following command from a terminal window (Applications->System Tools->Terminal):
rpm -q vino
. És mivel itt a parancsra nekem kiadta, hogy melyik vino verzió van fennt (remélem jól gondolom, hogy ezt jelenti a parancs kimenete) arra következtettem, hogy a "Screen Sharing" engedélyezése a vino-hoz kapcsolódik. Nem jól gondoltam? A titkosítás kikapcsolását én is olvastam, de hogy őszinte legyek jobban örülnék olyan módszernek aminél nem kell kikapcsolni, illetve most nincs előttem a menü, de 2 lehetőségem volt: 1: ami be volt jelölve, B: password beírása. Na most a password nem volt kitöltve, más titkosításra utaló dolgot nem találtam, illetve azt is furcsállottam, hogy csak max. 8 karaktert tudtam beírni jelszónak. Ha esetleg konfigurációs beállítás alatt a beépítettre gondolsz (amit most nem tudok, hogy a vino vagy a gnome-é), akkor azt én a settings --> sharing alatt találtam meg, de elég karcsúak voltak a lehetőségek.3.a. Ha nem a beépített VNC, akkor milyen progival tudnám távolról elérni a gépet, mint az RDP win alatt?
4. Igazából csak az érdekelne, hogy nem gond-e a Cinnamon használata Fedora alatt, vagy tök mindegy milyen desktop-al nyomulok, hiszen a motorháztető alatt ugyanaz van. Linux Mint-el kezdtem az ismerkedésemet, és megszoktam a Cinnamont, meg ott már elég jól kiismerem magam, nincs activities, csak a programcsoportok, ha megnyitok több programot nem lesznek egymás fölött a tálcán úgy, hogy a nem használtat nem érem el újra, illetve még nehezen tudok elszakadni a win-es dolgoktól
Bár kipróbáltam az LXDE-t, de ott azért már voltak gondok nálam, pl. feltelepítettem a vino-t, de nem találtam meg sehol. Sem a programok között, sem a beállítások között.
Elnézést a hosszú hsz. miatt!
-
-
cigam
titán
válasz
Véreshurka #6908 üzenetére
1. Beállt a többi mögé, le van tiltva a root? Nem adminisztrátor, csak automatikusan bekerült a sudoers-be, vagyis kiadhat emelt szintű parancsokat a sudo segítségével.
2. A W10-hez hasonlóan a Gnome-osok is keresik mit hova kellene csoportosítani a beállításokon belül. Nekem az új elrendezés logikusabbnak(kézreálónak) tűnik.
3. A VNC egy megfejthetetlen állatfaj. Kereső első találata a hibára: Kapcsold ki a titkosítás megkövetelését.
gsettings set org.gnome.Vino require-encryption false
4. Nem értem a kérdést, átfogalmaznád? -
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Lenne pár kérdésem:
1. Feltettem a 32-es fedora-t a gépre, fel is ment, viszont a telepítés közben hiányoltam a root jelszó megadást, illetve a user létrehozása opciót. A user-t ugye első bejelentkezéskor tudom létrehozni, viszont root jelszót jól gondolom, hogy így tudom létrehozni: sudo passwd root paranccsal tudom? Miért változtattak vajon a telepítésen? Igazából nem zavarna a dolog, ha az előző verziókban nem lett volna ez a lehetőség. Illetve jól gondolom, hogy az első bejelentkezéskor létrehozott felhasználó az adminisztrátor lesz?
2. Igyekszem olvasni a témában, de jól érzékelem azt, hogy sok leírás (akár fedora oldalon lévő doksi) elavult a 32-höz képest? Pl. szerettem volna engedélyezni a VNC-t, de a leírások mind azt írták, hogy a System --> Preferences alatt találom meg a lehetőséget, miközben a 32-őn a Settings --> Sharing alatt van az engedélyezés.
3. VNC-vel kapcsolatban: azt olvastam, hogy a vino app felel fedora alatt azért, hogy be tudjuk kapcsolni a VNC-t, és ennek a bekapcsolásához kell a screen sharing-et engedélyezni. Sajnos nálam nem megy a dolog. TightVNC-vel próbálok felkapcsolódni a rendszerre (illetve MultiVNC-vel próbáltam még android alatt), de "No Matching Security Types" hibaüzenettel kidobnak. Most én csinálok valamit rosszul, vagy valami tényleg nem kerek? Sokaknál olvastam a problémát más verzió esetében is... Vagy kellene keresnem más VNC programot fedora alá?
4. Most egyelőre visszaálltam 31-re. A gnome desktop nem annyira jött be, van bármilyen hátrányom ha Cinnamon-al használom a rendszert?
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
Na az tuti, h más a "célközönsége", ezzel egyetértünk
Egyébként hol / mikor szól a rendszer, h ugyan csináljak már egy másik felhasználót mert a pi nem az / nem biztonságos? Mert ha szól énkérekelnézést(#6904) ∂яσнυη: Beveztetés a shell-scriptek csodálatos világába
Adj neki futtatási jogot:
chmod +x ./scripted.sh - abban a könyvtárban állva ahol a file
./scripted.sh - és már fut is és dobálja kifele a hibákat -
cigam
titán
válasz
body007 #6905 üzenetére
Nem értünk egyet. Más koncepció, prioritások. Tudom felháborító, de SE Linux sincs rajt. Mondjuk ha már a biztonság annyira prioritás, akkor az nem zavar, hogy Fedora tűzfala alapból beengedi az ssh-t, és nyitva minden 1025 feletti port?
Sehol nem ajánlják, hogy emeltszintű felhasználóval használd a rendszert, és ha létrehozol egy valódi mezei user-t raspbian alatt (merthogy az alapértelmezetten létező pi az nem az), akkor annak még sudo-zni sem lesz joga -
Vladi
nagyúr
Szia!
Nade mi a kérdés? Gondolom akkor valami bináris csomagot kaptál, amit ki kellett tömöríteni.
Aztán ír pár parancsot. Amit ha root terminálban kiadsz, akkor ... vagy működik, vagy nem.
MPICH3.1 csomagra keress rá azért.
Egyébként centos se rossz kezdőknek. Az biztos, hogy megizzaszt, de gyorsabban tanulod meg a rendszert.
Ha ipari környezetbe megy, akkor hosszú távon mindenképpen centos 8 kell majd neked.Demo változat nincs? Mert akkor este rá tudnék nézni.
-
∂яσнυη
senior tag
Sziasztok!
Egy ipari szoftvert (Proprietary software), szeretnék telepíteni Fedora 32-re. Új vagyok a rendszerhez, mivel sajnos a kezdetek kezdete óta Win-t használok. De több okom is van áttérni. A szoftveres okaim, hogy ez egy numerikus solver és az MPI jobban fut itt, gyorsabb, stabilabb.
Maga a kicsomagolás részét megoldottam nagy nehezen a terminálban. De az environment variables beállításához itt ugye nem társul UI és terminalban nem boldogulok vele.
If MPICH3.1 is not installed, install MPICH3.1 and make sure libmpich.so.12 and libmpi.so.12 is present.
sudo ln -s /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libmpich.so.12 /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libmpi.so.12
sudo ln -s /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libmpich.so.12 /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libmpich.so.10
As root, install the VERGE SOLVERS to /opt/verge_2.4.0
cd /opt
tar xf <release_folder>/verge_solvers_install_2.4.*.tgz
find . -maxdepth 1 -type d -name "verge_solvers_install_2.4.*" | while read INST_DIR; do mv $INST_DIR `echo $INST_DIR | sed 's/_install_/-/'`; done
and install VERGE STUDIO to /opt/VERGE_Studio
As root, add the environment variables to /etc/environment
sed -i '/VERGE_/d;/verge_/d' /etc/environment
VERGE_PATH=`find /opt/ -type f -name "verge-2.4*mpich2*"`
VERGE_PATH=`dirname $VERGE_PATH`
VERGE_ROOT=`readlink -f $VERGE_PATH/../../`
echo "VERGE_ROOT=$VERGE_ROOT" >> /etc/environment
and reboot computer!
Tudom, hogy ez nem illik bele a Fedora elveibe, a jövőben szeretnék FOSS-ra átállni, de nem könnyű. Ezt a projektet fontos, hogy még ezzel a szoftverrel végezzem el. CentOS-t kezdőknek nem ajánlották ezért Fedora-val ismerkedem, illetve hordozható eszközökön is erre tervezek átállni.
Tudna ebben valaki segíteni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED TV topic
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Filmvilág
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Yettel topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Battlefield 6
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Samsung Galaxy A32 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Samsung Galaxy A04s 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3052, 96% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest