Új hozzászólás Aktív témák
-
joecontra
addikt
A
4.15.17-300.fc27.x86_64verzióval jártam így.Szerintem felteszi mert a
/lib/modulesmappában szerepel valamint a/boot/767ea5f5f85547cea723c84bba93501a/4.15.17-300.fc27.x86_64/mappában van egylinuxés egyinitrdfájl.Ezen kívül van egy
/boot/loader/entries/767ea5f5f85547cea723c84bba93501a-4.15.17-300.fc27.x86_64.confamiben ez van:title Fedora 27 (Twenty Seven)
version 4.15.17-300.fc27.x86_64
machine-id 767ea5f5f85547cea723c84bba93501a
options BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.15.14-300.fc27.x86_64 root=UUID=99efa795-3fc5-4e13-a2f3-90c379ef11a8 ro nomodeset rhgb quiet
linux /767ea5f5f85547cea723c84bba93501a/4.15.17-300.fc27.x86_64/linux
initrd /767ea5f5f85547cea723c84bba93501a/4.15.17-300.fc27.x86_64/initrdPróbáltam már kibogozni hogy mi is ez, de nem jutottam sokra. Ezért írtam ide.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
Hali!
Az mitől lehet hogy ha egy frissítés folyamán (vagy akár önállóan) feltesz egy új kernelt akkor azt nem listázza a
GRUBés a/bootmappában sincs?Üdv,
J -
cigam
titán
válasz
rokefeller
üzenetére
Túl sokáig tart ez a Waylend-es móka(áttérés). 10 évnyi fejlesztés után azért ennél nagyobb stabilitásra, támogatásra számítanék.
Próbaképpen feltettem az xfce spin-t. Elképzelhető, hogy összekeverték/rosszul számolják össze automata partícionáláskor a méreteket? 64GB üres helyet adtam meg neki, és a telepítőre biztam a többit.
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
devtmpfs 2,0G 0 2,0G 0% /dev
tmpfs 2,0G 0 2,0G 0% /dev/shm
tmpfs 2,0G 1,4M 2,0G 1% /run
tmpfs 2,0G 0 2,0G 0% /sys/fs/cgroup
/dev/mapper/fedora-root 39G 3,8G 34G 11% /
tmpfs 2,0G 60K 2,0G 1% /tmp
/dev/sda3 976M 176M 734M 20% /boot
/dev/mapper/fedora-home 19G 45M 18G 1% /home
tmpfs 394M 12K 394M 1% /run/user/1000Ebből adódik a következő kérdés: LVM-en belül mivel tudok átméretezni, tili-tolizni a partíciókat?
-
rokefeller
senior tag
Gyanús a wayland. Nekem is csinált hasonlót a 27, de főled akkor amikor nvidia optimus ment nouveau+intel driverrel, nem volt túl gyakori, de előfordult. Aztán most upgrade-eltem 28 bétára, és érezhetően lassabb volt a gép, melegedett, hangos volt a ventillátor, szaggatott az egér. Átnyomtam gnome on xorg-ra belépésnél, és azóta minden jobb. Szóval én a waylandra gyanakodnék, bugos(abb) az még.
-
csendes
addikt
Így elsőre arra tippelnék, hogy Wayland-del használod a GS-t és nem Intel videókártyával. A szabad forráskódú driverekben vannak hibák, a gyáriak meg nem mennek Wayland-del. Erről a Gnome fejlesztők nem nagyon tehetnek. Talán Xorg-on stabilabb lesz.
A másik lehetőség, hogy valamelyik rosszul megírt extension-t le kellene tiltani, esetleg frissíteni kellene, ez próba-szerencse alapon tesztelhető. -
cigam
titán
Már a 26-on elkezdte, és a 27-en folytatja a segfault-olást a Gnome desktop. Maxi gáz, hogy véletlenszerűen kilép, és bezárt minden futó programot. Csak engem tisztel meg, vagy Ti (már) nem Gnome-ot használtok?
-
cigam
titán
válasz
csendes
üzenetére
Meg is jött a válasz, és nem örülünk neki:
A dnfdragora fordítása a Mageia linux része. itt lehet fordítani: https://www.transifex.com/MageiaLinux/mageia/
A dnfdragora nincs kész. Teljes átnézésre van szükség.
Egyébként a komplett Mageia honosítást megszüntettük és feloszlott a Magyar csapat a blackPanther Nagy Magyar OS hülyeségei miatt. -
csendes
addikt
Amit ott látsz, azok patch file-ok (foltozás, hibajavító csomag) a legfrissebb, január 3-i "commit" (módosítás, véglegesítés) részei, illetve lehet, hogy elnéztem és van már frissebb is
.
Maga a fordítás itt van:[link]
Ebben szerepel:#: dnfdragora/ui.py:451
msgid "Ch&eck all"
msgstr "Összes ellenőrzése" -
cigam
titán
Rosszul fordítok, inkább fedrdítek, és havi 10 órát tudok beletenni. Hol kell jelentkezni?
Hogyan működik? Hogyan épól fel egy nyelvi csomag? Az alapokat (ablakkezelők, és programjaik) fordítását felülvizsgálat nélkül átveszik? A Fedora specifikus anyagok fordítása hogyan történik? -
csendes
addikt
Ez egy önkéntes, ingyenes magyar fordítás és csak a környezetből derül ki, hogy itt a check nem ellenőrzést jelent, hanem bepipálást, kiválasztást. A kedvencem az SAP-ban a "Költségmegszakítás" volt, mint magyar fordítás németről. Elnézte a fordító, németül eredetileg Kostenabrechnung, vagyis költségelszámolás, viszont a hasonló Abbrechung németül valóban megszakítást jelent. De hogy ez senkinek nem tűnt fel évekig...

Ezért is használok WIndows-t és Linuxot is angolul... -
kovaax
őstag
válasz
csendes
üzenetére
Ha kiírja fent balra, hogy x frissítés van, és jobb klikkre azt választom, hogy Frissítés, úgy jön föl, hogy a frissíthető csomagok vannak csak a listában. Viszont a Check all-t úgy magyarosították, hogy "Összes ellenőrzése", ott van szépen középen... Gratulálok nekik!
Mondjuk én meg egy gyáva nyúl vagyok, hogy eddig nem mertem megnyomni... 
-
kovaax
őstag
Sziasztok,
Dnfdragorában hogy lehet az összes frissíthető csomagot kijelölni???
-
Ugy velem rajottem az itt emlitett GNOME Softwares bug nyitjara:
Nyisd meg az alkalmazast, majd azonnal kezdj el lefele tekerni mint az orult, a fentit lathatod.
Ha varsz 1-2 mp-et, addigra behuz minden indexfajlt es nem jon elo a fenti.
Udv. core2
-
Di Natale
senior tag
Sziasztok!
Összeraktam egy Mini-ITX gépet egy LG full hd 80 cm-es TV-hez:
Chieftec FI-02BC-U3 250W számítógép ház
Intel Pentium G4600 BX80677G4600 processzor
Asus H110I-PLUS alaplap
Kingston 8GB DDR4 2133MHz KVR21N15S8/8 memória
Kingston 120GB SA400S37/120G SSD meghajtó
Western Digital 1TB 64MB WD10EZEX merevlemezA kérdésem, hogy ezen futna normálisan a Fedora 27? Mármint a TV-t felismerné? Nem fog elcsúszni a kép?
Illetve még annyit, hogy mivel csak egy év a támogatottsága, ezért mennyire megbízható az állandó frissítés?
-
BoB
veterán
válasz
Neil Watts
üzenetére
28-ba várhatod, vagy felteszed Flatpak-el, ott ma frissült.
-
csendes
addikt
válasz
Neil Watts
üzenetére
Ha sürgős, akkor egyszerűen lehet telepíteni LibreOffice 6.0.0-t: [link]
Normál használatra még azért érdemes kicsit várni, mondjuk a 6.2-ig. -
Sziasztok!
Most nem vagyok Fedora kozelben, am eszembe jutott egy dolog:
A LibreOffice 6 jonni fog F27-be frissiteskent, vagy majd csak az F28-ba varjam?
Koszi!
Udv. core2
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts
üzenetére
Nem mélyedtem el a témában, de nekem minden bill meg egér működött. Sok gombbal, meg multimédia gombban is. Gnome alatt látott mindent és beállította, hogy mit csináljon.
Még olyan esetben is, amikor a win driver se xp-n se 7-en nem működött. A multi gombok winen halottak, gnome meg ki is találta, hogy micsinálnak.

-
Nem tudom. Leszoltak tegnap a USS Discovery-rol, hogy a vezerlorendszer felujitasa varhato, igy viheto az elozo. Meg gondolkozoom rajta, de elegge visszautasithatatlan ajanlatnak tunik.
Na, viccet felreteve:
Van ehhez egy igen reszletes driver Windowsra. Mint lathato, a trackball golyoja korul van 4 gomb. Na ezzel a driverrel ezeket lehet konfiguralni, egermutato sebesseget allitani, meg egyebeket meg. Kerdes, hogy ez Fedota alatt megoldhato-e valamilyen eszkozzel.

Ugy nez ki megy OOB, es xinputtal remapelhetok a gombok.
Udv. core2
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts
üzenetére
Ez amúgy mi a szösz és mi a szöszre való?

Passzolok. Elvileg egy egérhez nem kell varázslat, hogy működjön.

-
Sziasztok!
Kensington Expert Mouse Wired Trackball eszkozzel Fedora alatt van esetleg tapasztalatotok?
Mennyire maceras bekonfiguralni a gombokat?Itthon nem epp ket filler, igy inkabb csak akkor vennem meg, ha tenyleg mukodik.

Koszi!
Udv. core2
-
Lacc
aktív tag
Hali.
Hogyan tudom a nautilus/gedit-et sudo-kent elinditani Fedora 27 alatt?
Tudom ott a nano es vim, de a beillesztett szoveget nem tordeli, ugy ahogy masoltam...En mar hulyet kapok tole
, nagyom macera. 
-
csendes
addikt
Olvasgatom itt a zárt nvidia meghajtó esetét meg külső tárolók felvételét...
Először is egy Fedora kiadás kb. 13 (16 a csúszásokkal) hónapig támogatott, de már 7-8 hónap után jön az új verzió. Másodszor Fedora csak teljesen szabad forráskódú szoftvert támogat, minden harmadik feles (beleértve a nem 100% GPL licenszeket) egyéb alkalmazás csak külső forrásból telepíthető (rpmfusion, google, adobe, stb).
Ez számomra azt jelenti, hogy egyrészt meg lehet nézegetni, szagolgatni az új dolgokat a legfrissebb Fedora kiadással, illetve alap dogokra elég a hivatalos tároló.
Ha valakinek hosszabb távra speciális igényei vannak, akkor ahhoz célszerű valamilyen LTS vagy rolling release disztribúciót választani, lehetőleg olyat, ami a nem szabad szoftvert is támogatja. Ha viszonylag friss szoftver kell, akkor elsősorban Ubuntu LTS, Mint, esetleg Arch Linux és leszármazottai. Ha inkább stabil, akkor Debian stable vagy CentOS. -
kovaax
őstag
dnfdragora. Én amúgy sosem voltam boldog a (dnf-)yumexszel, mert ritkán használom a Fedorát, és ha sok frissítendő csomag összegyűlt, rendszeresen összecsinálta magát. A dragora egyelőre még nem csinált ilyet, csak nagyon lassan történik vele valami, elindítom az update-t, és akkor feljön az ablak, majd vár 1 percet, aztán kezd bármit is csinálni...
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts
üzenetére
27'be mi van dnf guinak? dnfdragora, vagy még dnf-yumex? Erősen ajánlok egy normális guit.
Vagy egy évtizedig boldogok voltunk a yumexszel.
-
-
BoB
veterán
válasz
Neil Watts
üzenetére
https://flight-manual.atom.io/getting-started/sections/installing-atom/#platform-linux
"To install Atom on [...] Fedora [...], add our official package repository to your system by running the following commands:"
-
-
BoB
veterán
válasz
Neil Watts
üzenetére
"Hogy tudok a rendszerbol egy COPR repot eltavolitani?"
Kitörlöd a /etc/yum.repos.d/ könyvtárból.
"A GNOME Software bebugolt vagy nem tudom mit csinalt, mert most ez fogad"
Megpróbálhatod megjavítani a packagekit-et:
- töröld a db fájlokat innen: /var/lib/PackageKit/
- PackageKit daemon újraindít
-pkcon repairAtom szövegszerkesztőt meg vagy a hivatalos repóból tedd fel, vagy flatpak-el.
-
Sziasztok!
Ujabb ket kerdesem lenne:
- Hogy tudok a rendszerbol egy COPR repot eltavolitani?
Hozzaadtam a rendszerhez de a dnf disabledre rakta. Ez idaig oke, de hogy tudom eltavoltani?
- A GNOME Software bebugolt vagy nem tudom mit csinalt, mert most ez fogad:
Ugyanazt a ket kategoriat sorolja a vegtelnsegig.
Koszi!
Udv.
-
BoB
veterán
válasz
Neil Watts
üzenetére
Valószínű csak bizonyos esetekben, mert nálam is DP kábel van, de nincs ilyen problémám.
-
Sziasztok!
Problema megoldva:
Ha esetleg valaki ilyen problemaba fut mint en akkor egy megoldas van:
A DisplayPort kabel helyett HDMI-t hasznalni, ugyanis a zart nVidia driverben nincs megfeleloen implementalva a DPMS DisplayPort eseten, ami igy - tobbekkozt - az egerkurzor kintfelejtodeset eredmenyezi az asztal zarolasakor.
Bonusz: Windowson mukodik a DPMS DisplayPorton is, am valami gond ott is van, random idokozonkent csontrafagyasztja a rendszert.
Udv. core2
-
Az egermutatos dologra nincs otletetek esetleg? :/
Udv. core2
-
Szia!
Olvasgattam az Ask Fedorat, es ajanlottak negativo17 munkassagat:
No, mondom probaljuk ki:
Driver le, aztan:
dnf config-manager --add-repo=https://negativo17.org/repos/fedora-nvidia.repoMajd:
sudo dnf install nvidia-settings kernel-devel dkms-nvidia vulkan.i686 nvidia-driver-libs.i686Kell neki egy reboot, es megy!
A fenyerovisszaugros dolog mondjuk tovabbra is van, illetve videot is keszitettem az egermutato kintmaradasarol.
Koszi!
Udv. core2
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts
üzenetére
Fasza.

Következő kernelfrissítésnél ellenőrizd! Mert erősen gyanús, hogy újra kell forgattatni vele a kernel modult!
Idővel teszteld újra az rpm fusionos drivert, ha ettől a nyűgtől meg akarsz szabadulni."felraktam a legfrisebb beta nvidia drivert az nvidia oldalarol."
"Ezeket meg lehet oldani?"1. Nem.
Pont ezért.
2. Meg persze, de ez inkább bugvadászatnak tűnik. Ha kedved van hozzá, kezd el, ha nem valahogy élj együtt velük. Majd csak javítják.
3. Most akkor működik, vagy sem?![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
"Erdekes modon F27 alatt van is."
Khm...maszek megjegyzésem, hogy akkor hol is ülnek a mérnökök és hol a ....

-
Na:
Erdekes modon F27 alatt van
- LUKS/LVM
- nVidia driveris.

Igaz az nvidia driver nem az RPMFusion-os, mert ott hiaba raktam fel az akmodos cuccot, a komplett DE akadt. Az egertol kezdve minden ablakmozgatas.
Leszedtem, kigyomlaltam a nuoveau-t es felraktam a legfrisebb beta nvidia drivert az nvidia oldalarol. Ez alapjan.
Megy!
(kopp-kopp)Kernel: 4.14.13-300.fc27.x86_64
Driver verzio: 390.12$ lspci -k | grep -A 2 VGA
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GM206 [GeForce GTX 960] (rev a1)
Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd Device 36c2
Kernel driver in use: nvidiaglxgears
Running synchronized to the vertical refresh. The framerate should be
approximately the same as the monitor refresh rate.
303 frames in 5.0 seconds = 60.441 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.993 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.994 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.993 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.995 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.995 FPSglxinfo |grep direct
direct rendering: Yes
GL_AMD_multi_draw_indirect, GL_AMD_seamless_cubemap_per_texture,
GL_ARB_direct_state_access, GL_ARB_draw_buffers,
GL_ARB_draw_indirect, GL_ARB_draw_instanced, GL_ARB_enhanced_layouts,
GL_ARB_indirect_parameters, GL_ARB_instanced_arrays,
GL_ARB_map_buffer_range, GL_ARB_multi_bind, GL_ARB_multi_draw_indirect,
GL_EXT_depth_bounds_test, GL_EXT_direct_state_access,
GL_NV_bindless_multi_draw_indirect,
GL_NV_bindless_multi_draw_indirect_count, GL_NV_bindless_texture,
GL_AMD_multi_draw_indirect, GL_AMD_seamless_cubemap_per_texture,
GL_ARB_direct_state_access, GL_ARB_draw_buffers,
GL_ARB_draw_indirect, GL_ARB_draw_instanced, GL_ARB_enhanced_layouts,
GL_ARB_indirect_parameters, GL_ARB_instanced_arrays,
GL_ARB_map_buffer_range, GL_ARB_multi_bind, GL_ARB_multi_draw_indirect,
GL_EXT_depth_bounds_test, GL_EXT_direct_state_access,
GL_NV_bindless_multi_draw_indirect,
GL_NV_bindless_multi_draw_indirect_count, GL_NV_bindless_texture,
GL_EXT_memory_object, GL_EXT_memory_object_fd, GL_EXT_multi_draw_indirect,Ket gondom viszont van (ami inkabb harom):
- Az nvidia-xsettings csak terminalbol indithato, a GNOME3-ban akarhogy keresem, nem dobja ki ikonnal.
- Az nvidia driver neha elfelejti a brightness beallitasokat, ekkor csak az app ujboli elinditasa segit.
- Ha zarolom a kepernyot, akkor 5 perc mulva "elalszik" (fekete lesz), am a kurzor ott marad tovabbra is.Ezeket meg lehet oldani?
Koszi!Udv. core2
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts
üzenetére
Milyen kompatibilitási gondok voltak? Ezt a sorozatot fejlesztik még rendesen. elrepóban meg van egy csomó extra driver.
-
Szia!
A nouveau-val ket problemam akad:
- Egyreszt rengeteg jatek/3D alkalmazas nem igazan tamogatja vagy nem megfelelo sebesseggel. Mar pedig neha napjan egy kis CSGO vagy epp ETS2 nem esik rosszul.
- Masreszt a fenyeroszabalyozas nem megoldott/kenyelmes. az nvidia control paneljeben egyszeruen allithato, mig itt erre nem talaltam megoldast.Holnap beprobalkozok az akmod-dal szerintem.

Az ask.fedoraprojecten nem irnak rosszakat rola.Szerintem megfejtetted a problemam!
Valaki Ubuntueknal kitalalta, hogy az, ha LTS-hez kinyomjuk mindenkinek a HWE stackbe ugyanazt a friss (de bugos mint a...) kernelt az majd milyen jo lesz.
Aztan belenezek a 17.10 release notesbe es ezt latom:
"Systems may fail to boot when connected over DisplayPort to an external screen, on NVidia graphics hardware such as the GTX970 chipset. (1723619)
When an external monitor is connected to a laptop, the login screen is only displayed on the internal one and in some case is not visible (1723025)
The warning dialog when a user force a UEFI installation does not respond to input event and the installation is then blocked at this stage (1724482) Avoid yourself some troubles and do not force a UEFI installation without a UEFI partition, grub-installer will fail anyway.
Doing an "Entire disk" installation over an existing LVM installation will fail because the installer selects the wrong boot device (1724417) Use custom partitioning instead and manually select the right boot device in the combo box."
A CentOS jonak tunik, am a gepemhez ez a kernel szerintem tul regi (A 14.10-ben volt 3.16 es ott is kompatibilitasi gondok voltak, 15.04-tol kezdve kezdett rendezodni a helyzet).
Udv. core2
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts
üzenetére
Ahogy nézem ez a gondod inkább nvidia specifikus. Egyszerűen nem volt jó a kernel modul.
Ilyen esetben noveaou driver is megoldás lehet.Passz amúgy, hogy most épp fedora hogy áll a kérdéssel. rpm fusionban van kmod és akmod csomag is 387.34 driverhez. Ki kéne próbálni. Mondjuk akmod csomag elvileg pont erre van.

További maszek megjegyzéseim:
azért eltées ubuntu és csak úgy váltogatja a kernel főverziókat... nem annyira tudom komolyan venni.
Következő jó megoldás: tegyél fel centos-t.uname -a
Linux localhost.localdomain 3.10.0-693.2.2.el7.x86_64 #1 SMP Tue Sep 12 22:26:13 UTC 2017 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/LinuxTuti nem lesz bajod a túlfriss kernellel.

-
Sziasztok!
Itt reszleteztem egy LVM/LUKS + nVidia driverrel kapcsolatos elegge erdekes hibat.
Amennyiben hasznaljatok titkositassal es zart nVidia driverrel a rendszert akkor kerlek jelezzetek, mert ha megy jol, akkor orommel valtok.
Udv. core2
-
herdsman12
őstag
Köszi, jót súgtál partíció ügyben. A Grub viszont feladta a leckét, csak egy "Ne telepítsen rendszerbetöltőt" gombot találtam, egyébként átvette a hatalmat.
Így aztán megtanultam Windows 10 MBR-t helyreállítani, meg EasyBCD-t piszkálni.
Kipróbáltam, hogy betöltő telepítés nélkül, másik Linux (Debian/sda6) partícióról:ggy@svd:~$ sudo grub-install /dev/sda6
[sudo] ggy jelszava:
Telepítés a(z) i386-pc platformhoz.
grub-install: figyelmeztetés: A(z) „ext2” fájlrendszer nem támogatja a beágyazást.
grub-install: figyelmeztetés: Beágyazás nem lehetséges. A GRUB ezen telepítés során kizárólag blokklisták segítségével települhet, viszont a blokklisták NEM MEGBÍZHATÓAK és használatuk nem javallott..
grub-install: hiba: nem folytatom a blokklistákkal.Nem kéne itt ext2-nek (?) lenni, Debian is gondolkozik rendesen indulás előtt, vmi suspend baja van.
-
Vladi
nagyúr
válasz
herdsman12
üzenetére
Szerintem rossz helyen vagy, ez a particionáló. Valahol feljebb a customot kell választani. Mindjárt nézek leírást.
mod: link. Én a Blivet guit használtam anno, nagyon jó. MÉg a grub helyére figyelj majd oda! Mert simán átveszi a fő rendszerbetöltő helyét ha nem figyelsz.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
herdsman12
őstag
Win10 és Debian mellé, sda8-ra telepítenék Fedora 27-et, de az Eszköz kiválasztása után nincs partíció választási lehetőség, csak a "Szeretnék még további területet felszabadítani" irányba tudok lépni.
Itt meg hiába van az előzőleg formázott sda8 partíció, nem tudom kiválasztani, csak a lemezterület kiválasztása felől tudom megközelíteni. Itt törölnöm kell a választott partíciót, hogy a Lemezterület visszanyerése gombbal tovább lépjen.Ez még ok is lenne, de ekkor a "Telepítés megkezdése" "TELEPÍTÉSI CÉL" "Automata particionálás kiválasztva" célt mutat.
Halál biztosan csak az sda8-ra akarom telepíteni és az sda7 swap-ot használnám.
Ilyenkor mizu, elbénázok valamit? -
Sziasztok!
Ez mitol van minden kernel frissiteskor?
Running scriptlet: kernel-core-4.14.8-300.fc27.x86_64 114/114
cat: write error: Broken pipeKOssz!
-
Oks, koszi!
Inkabb fent hagyom ezeket, es eloszor az indulaskor betoltodo cuccokat pucolom ki, mert a 27-es hatarozottan lassabb, mint az elodje.
-
brugo
aktív tag
A ma érkezett 124 frisitő csomag egyike megoldotta a kattogást . Úgy látszik Ők is észrevették . ( mind Ők rontották el egy hete szintén frisitőcsomaggal ).
-
BoB
veterán
válasz
Flowtation
üzenetére
Teljesen mindegy hogy ezek a számok mik. Lehetne XX is, akkor sem lenne semmi különbség. Csak egy szám.
-
válasz
Flowtation
üzenetére
Ha GParteddel megnézed. Mindig az legutoljára létrehozott partíció kapja az újabb partíció index számot.
-
Flowtation
őstag
Köszi a választ! Közben megoldódott, pont a customizerrel. Elég lett volna az is, hogy alapértelmezetten a minten álljon (sda5), de előtte még azt csináltam, hogy felvittem a mintet első helyre. Aztán ettől még a fedora maradt az alapértelmezett, uh jött a fenti megoldás.
Kezdőben azt tanácsolták, hogy /etc/default/grub-ban a GRUB_DEFAULT sor értékét írjam át, aztán grub2-mkconfig paraméterezve, de gondolom ez ugyanazt csinálja, csak terminálból.
Egyébként csak egy lemezem van, és valamiért a mint az sda5, a deepin pedig sda2.
Valszeg azért mert volt már fent több disztró is, egymás mellett, aztán leszedtem, másikat raktam, stb.Lényeg, hogy működik. Fedorával meg szoknunk kell egymást, pl. mások parancsok, meg szokatlan az ablakkezelés, de ezért raktam fel.

-
Vladi
nagyúr
válasz
Flowtation
üzenetére
/boot/grub2/grub.cfg kézzel ne nagyon baszkuráld.
Erre vannak grafikus és terminálos programok is. Nekem a grub costumiser vált be.
Azt kellene tisztázni, hogy melyik az 1. lemezed. Bios megmondja. Melyik az először induló boot manager. Ki kéne egyet választani, és mindent azzal csinálni.
-
brugo
aktív tag
Egy ideje minden audio fajl inditasanal koppan egyet .Mi lehet a baj ? A neten ezt kaptam : Auto-Mute option in Alsamixer is Disabled. de az Alsamixerbe sehol se kapok Auto-Mute optiont ?
-
kovaax
őstag
Egyébként rájöttem, hogy le vagyok maradva, úgyhogy behoztam a lemaradást, de kivételesen upgradeltem, így:
https://fedoramagazine.org/upgrading-fedora-26-fedora-27/És működik!

-
kovaax
őstag
Kijött a legújabb Fedora!

-
Sziasztok!
Fedora 27 install esetén kell bármilyen előkészület az SSD-vel kapcsolatban?
Vagy magától fasza lesz a trim, align, wear leveling?Kössz!
-
csendes
addikt
A 27-re frissítés után volt mit kiszedegetni az autostart-ból: dnfdragora-update, VMware kliens, képernyőolvasó, zeitgeist, valami backup akármi, és még nem tudom mi. Mondjuk elsősorban a dnfdragora-gui volt a katasztrófa, egy python-ban dnf-re összedobott grafikus felület percekre le tud fagyni, plusz még lock-olja a dnf-et terminálról.
-
csendes
addikt
-
brugo
aktív tag
Sziasztok,
4-év sikeres használat után a tegnap kikészült a fedora 27 miután le akartam törölni mindent ami Bluetooth-al kapcsolatos mivel én nem használom és álandóan induláskor megjelent. Elsötétült a képernnyő és kéri a fedora-linux login-t meg a password-ot de hiába adom meg, azt irja hogy téves . Lehet ezen még javitani ?
-
válasz
3psilon
üzenetére
Olyan nincs, hogy felment valami csomag, ami opcionálisan kell más progiknak is, és annak a függősége a QT5?
Pl. a Blender és Synfig Studio tuti nem függött eddig a QT5-től, most meg ezeket is le akarja szerdni, ha uninstallálni akarom a QT5-öt.
Furcsa ez, mert eddig azt hittem, hogy ilyen nem lehetséges.
-
3psilon
aktív tag
-
Sziasztok!
Valahogy felkerült a gépemre pár qt5- kezdetű csomag.
Eddig QT mentes volt a gépem, igy biztos, hogy az utóbbi időben mászhatott fel valamivel.
A kérdésem, hogy hogy tudom megállapitani, hogy mihez kell?
Ha megpróbálom eltávolitani, akkor olyan progikat is le akar szedni, amikhez eddig tuti nem kellett. -
csendes
addikt
27
A végén harmadikra csak sikerült frissíteni. A lényeg, hogy a dnf system-upgrade download...és adnf system-upgrade rebootközé semmi ne kerüljön, mert akkor nem indul el a frissítés az újraindításkor. Egyébként valami medúzák úszkálnak a háttérképen, ha jól látom, szóval ez lehetne a neve, ha még lenne. Valamiért egyelőre nagyon lassú, majd megnézem, hogy mi fut a háttérben...
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- S.T.A.L.K.E.R. - Anomaly
- Sorozatok
- S.T.A.L.K.E.R - Lost Alpha
- Házimozi haladó szinten
- Ingatlanos topic!
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- 10 Darab ÚJ PC Játékszoftver
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- 183 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5090
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
- Xiaomi 14T /12/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Apple iPhone 13 Pro Max Sierra Blue ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 128 GB Használt, szép,100%
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

.
Mondjuk én meg egy gyáva nyúl vagyok, hogy eddig nem mertem megnyomni... 

Pont ezért.
Valszeg azért mert volt már fent több disztró is, egymás mellett, aztán leszedtem, másikat raktam, stb.