- Egyelőre túlmelegszenek a Huawei új AI gyorsítói
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Autóhifi
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- RAM topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Delila_1
veterán
válasz
m.zmrzlina #17595 üzenetére
Nem biztos, de valószínűleg így kell megadnod a területet:
Range(Selection) -
m.zmrzlina
senior tag
válasz
Delila_1 #17593 üzenetére
Ez a módszer miért nem működik ha nem használsz objektumváltozót?
Én ugyanis kipróbáltam úgy hogy:
For Each cella in Selection.Cells
cella.Value=cella.Value * 1
Nextde ez még az általam Szöveggé formázott számokon sem működött.
Úgy működött csak, ha nem helyben akartam szorozni, hanem odébbtettem egy másik cellába a végeredményt.
-
Caipi
tag
válasz
mr.nagy #17587 üzenetére
Remélem ez a megoldása:
+HA(D2-G2=3;0;HA(D2-G2>0;HA(D2-G2>0;ÖSSZEFŰZ("Felesleg : ";D2-G2);0);HA(ÉS(D2-G2<=0;J2>0);"0";ÖSSZEFŰZ("Hiány: ";D2-G2))))
Ha 3 db a maradék, akkor 0-t ír ki és semmi mást nem vizsgál, ha más összeg akkor végignézi a leírt kritériumaid alapján.
Üdv,
Caipi -
bteebi
veterán
válasz
Delila_1 #17590 üzenetére
Köszi a tippet! Manuálisan meg tudtam csinálni eddig is a konverziót irányított beillesztéssel, de makróval nem megy. Megpróbálom azt is makróval, amit írtál.
#15791: Köszi a javaslatot. Már próbáltam, de önmagában a cellaformátum megadása, átállítása nem segít, ugyanúgy szövegként értelmezi a számokat.
-
m.zmrzlina
senior tag
Vagy próbáld így:
Sub formaz()
Range("D2").Select
Range(Selection, Selection.End(xlToRight)).Select
Range(Selection, Selection.End(xlDown)).Select
For Each cella In Selection.Cells
cella.NumberFormat = "0.00"
Next
End SubTermészetesen a szám formátumát állítsd az általad kívántra!
-
bteebi
veterán
Sziasztok!
Makróval szeretnék text file-ból adatot Excelbe átvinni. A probléma az, hogy a text file-ban a számok tizedesponttal vannak, míg az Excelben tizedesvessző van. Ez még nem gond, lecseréltetem az összes pontot vesszőre, ekkor viszont a számokat szövegként tárolja. Azt a megoldást találtam rá, hogy irányított beillesztéssel, a "Műveletek" résznél az "Összeadás"-t bepipálva átkonvertálja számokká a szövegként tárolt számokat. Manuálisan működik, de makróval nem. Felvettem makrórögzítővel, de sehogy se működik. Kijelöli a szöveget, vágólapra teszi, de a beillesztést már nem csinálja meg. A D2-től jobbra/lefele lévő (egybefüggő) tartományt szeretném átkonvertálni.
A kódrészlet:
Range("D2").Select
Range(Selection, Selection.End(xlToRight)).Select
Range(Selection, Selection.End(xlDown)).Select
Selection.Copy
Selection.PasteSpecial Paste:=xlPasteAll, Operation:=xlAdd, SkipBlanks:= _
False, Transpose:=FalseHol lehet a hiba? Előre is köszönöm a javaslatokat!
-
Caipi
tag
-
Delila_1
veterán
válasz
Melorin #17583 üzenetére
A napok formázásában a B oszlophoz adnék egy új feltételt az ünnepnapokra.
A füzetben valahol felsorolnám az évben előforduló ünnepek dátumait, és Ünnepek névvel látnám el a tartományt.
A feltétel képlete =HOL.VAN(B1;Ünnepek;0)
Ez lesz a 3. feltétel.A hét.napja oszlopra sincs szükség.
a felt. formázás képletei
1. =HÉT.NAPJA(B1;2)=6
2. =HÉT.NAPJA(B1;2)=7 -
Delila_1
veterán
válasz
Melorin #17583 üzenetére
A helyedben az A oszlopra adnék egy feltételes formázást.
=HÓNAP(A2)=HÓNAP(A1)
a karakter színe legyen azonos a háttér színével.Még jobb, ha eleve azonos a karakter színe a háttérével, a képlet pedig
=hónap(a2)>hónap(a1)
Itt látható színt adsz a karakternek, és egy felső szegélyt a cellának. -
Melorin
addikt
válasz
Delila_1 #17582 üzenetére
Így csináltam
CTRL+F3-al készítettem egy-egy csoportot ELTOLÁS-sal minden hónap napjairól, (ami változik attól függően, hogy mi az induló hónap), mint ahogy a képen is látszik. Nevezzük most Csoport(1,2,3...)-nak őket.
Hogy lehet ezt a kis táblázatot valahová beszúrni? Mert akkor meg is oldódna a hónapok egymástól elkülönített megjelenítése.
Valahogy így képzelem el az én kis agyamban, persze ilyen képletsor nincs:A1 --> =Csoport1(1.sor;1.oszlop) B1 -->=Csoport1(1.sor;2.oszlop)
A2 --> =Csoport1(2.sor;1.oszlop) B1 -->=Csoport1(2.sor;2.oszlop)
..
..
A52 --> =Csoport2(21.sor;1.oszlop) B52 -->=Csoport2(21.sor;2.oszlop)Vagy akár el is hagyhatjuk a több oszlopot, mert ahogy írtad is, azok ugyan azok csak a formázás miatt írnak mást.
De akkor egy oszloppal is, hogy lehet megcsinálni a példám szerint? -
Mutt
senior tag
válasz
Melorin #17567 üzenetére
Hello,
De józan ésszel és gyakorlatilag is 12 nem?
Nem, mert csak 2013.09.01-én tellik el igazán 12 hónap. Aug. 31-én csak 12 hónap -1 nap + aktuális idő, vagyis aznap délben 11,98387 hónap tellik el.
Megoldás, hogy a végdátumhoz előbb adjál egyet és úgy számold a hónapokat.
üdv.
-
Mutt
senior tag
válasz
atillaahun #17552 üzenetére
Hello,
3534 Miskolc Kossuth utca 13.
És ebből szeretnék egy oszlopot folytonosan egymás alá név, város, utca, irányítószám,A kapott minták alapján lehet azt mondani, hogy az első szóközig van az irányítószám, a másodikig a város és a többi a cím. Tehát
Ir. szám = BAL(input;első szóköz helye-1)
=BAL(B2;SZÖVEG.KERES(" ";B2)-1)
Város = KÖZÉP(input; első szóköz helye; első és második szóköz közötti karakterek-1)
=KÖZÉP(B3;SZÖVEG.KERES(" ";B3)+1;SZÖVEG.KERES(" ";B3;SZÖVEG.KERES(" ";B3)+1)-SZÖVEG.KERES(" ";B3)-1)
Cím = KÖZÉP(input;második szóköz helye; maradék karakterek)
=KÖZÉP(B2;SZÖVEG.KERES(" ";B2;SZÖVEG.KERES(" ";B2)+1)+1;HOSSZ(B2))Ezek után már csak össze kell fűznöd a kívánt sorrendben őket, sortörést a KARAKTER(10) függvény ad.
Szöval: =Város & KARAKTER(10) & Cím & KARAKTER(10) & Irszám
üdv.
-
Melorin
addikt
válasz
Melorin #17578 üzenetére
Eljutottam valahová, remélem nem zsákutcába.
Készítettem egy listát képletekkel, ami egy másik lapon megadott "Kezdő dátum" alapján a következő 11 (összesen 12) hónapot kiírja.
Ezenkívül kiírattam, hogy hány napos az adott hónap, ezt a "hónap.utolsó.nap" képlettel oldottam meg. Ez azért kellett, hogy "OFSZET" képletet tudjak használni.Az OFSZET-tel pedig csoportokra osztottam a dátumokat, így az adott hónap napjainak a száma alapján minden dátum a maga kis hónapjához tartozik.
Itt egy kép róla:Már csak az a kérdés, hogy az általam létrehozott dinamikus táblázatokat hogy tudnám felhasználni az előzőleg belinkelt formához hasonlóan?!
-
Melorin
addikt
válasz
Delila_1 #17574 üzenetére
És mi van akkor, ha az általam kijelölt táblázatba (ami a képemen pl Április) Február kerül, mert a kezdő dátum miatt ez rugalmas. Akkor 28-val véget ér a február, és folyatódik Március 1. Március 2. holott ez a táblázat csak egy hónapnak adhat helyet. A márciusnak a következő, alatta lévő táblázatban kéne folytatódnia.
-
mr.nagy
tag
Sziasztok!
#17568) lappy, (#17571) Caipi
Már nem vagyok bent a cégnél így most táblát nem tudok prezentálni. Ráadásul tabletemről nem is egyszerű lenne minta táblázatot csinálni, így ha nem muszáj ezt most kihagynám.
Hogy értésétek a lényeget: Az üzletek közötti készleteket szeretnénk optimalizálni, az eladási adatok figyelembe vételével. Ezért mondjuk, hogy az alap esetben úgy kapjuk meg az eredményt, hogy készlet (D2 cella) mínusz eladás (G2 cella). Ha az eredmény pozitív szám akkor ott felesleg van, ha negatív oda készlet kell.
Azonban ha egy üzletnek van nyitott rendelése (J2 cella és mínusz a képlet értéke) akkor 0 legyen az eredmény, mert ő tudja miért annyit rendelt amennyit.
De ahol felesleg van (pozitív eredmény) ott is legalább, még ha az eladás nem is indokolja maradjon 3 darab, ha a képlet eredményét átküldjük egy olyan üzletbe ahol szükség van rá, viszont a cél hogy a lehető legtöbbet a feleslegből tudjuk elküldeni.Így ha az előzőekben általatok javasolt képletet alkalmazom akkor a feleslegből mindíg levesz hármat nem csak akkor mikor a minimum készletnek meg kellene maradnia.
Persze a tábla több ezer sorból áll igazából, ezért kellene egy függvény ami a fenti javaslatot kiszámolja.
-
Delila_1
veterán
válasz
Melorin #17572 üzenetére
F1 szövege "Kezdő dátum", F2-é "Utolsó dátum"
A két dátumot a G1-be és G2-be írd be.B2 -> =$G$1
B3 -> =B2+1 ezt lemásolod, ameddig kell. A B oszlop formátuma nnnn
C2 -> =HÉT.NAPJA(B2;2) másold
D2 -> =HA(B2=$G$1;$F$1;HA(B2=$G$2;$F$2;""))Úgy látom, a B oszlop feltételes formátumát tudod, a D-é =VAGY(D2=$F$1;D2=$F$2)
-
Melorin
addikt
Remélem, hogy valaki tudja
Addig is más. Egy jó kis izzasztós projecttel foglalkozok, ahhoz kell kitalálnom ezeket a megoldásokat, amivel titeket fárasztalak mostanában
Szóval most egy öröknaptár szerűséget kéne készítenem. Csatolom az egyik hónapot belőle.
12 ilyen van egymás alatt.
Nos a napok neveinek minden évben változniuk kell. Ráadásul az bonyolítja a dolgot, hogy a hónap neve aszerint kéne változzon, mint amilyen intervallumot megadok.
Tehát egy példa: Béla 1 éves hűségidőt ír alá, ami (az előző kérdésemmel összhangban) 2012.09.01-én kezdődött.
2013.08.31-én fejeződik be. Ezt a két adatot beírom 2 cellába.
Ekkor a "Naptár" lapon lévő hónapnevek átalakulnak úgy, hogy szeptember az első és augusztus az utolsó.
Mivel a hónap nevei átalakulnak, a hozzájuk tartozó napok is értelemszerűen át kellenének alakulni.Remélem nem megoldhatatlan feladat
-
Caipi
tag
válasz
mr.nagy #17563 üzenetére
Úgy értelmeztem, hogy a 3 darabot mindig félre szeretnéd tenni vésztartaléknak, így a maradékból levonódik, végeredményként a maradék-3 érték jelenik meg.Így, ha már csak 3 db marad, nem lesz felhasználható mennyiséged.
Ezek szerint félreértettem. Tudsz egy kicsit segíteni, hogy pontosan megértsem mit szeretnél a 3 darabbal?
Pl: ha készlet-eladás=3 db, akkor már 0-t írjon ki, ha nagyobb, akkor készlet-eladás?Köszönöm
-
kekkec
aktív tag
Szia
Nem érted jól!Még egyszer:
Szeretném, ha A1 ugyanolyan színűre változna, mint A2! Úgy, hogy A1-ben más érték van (szöveg), A2-ben meg egy másik érték (ez egy szám), ami változik, és vele a cella színe is a színskála beállítása szerint.Ha kiterjeszteném a szabályt A1-re annyi volna, hogy nézne bután a feltételes formázás (az említett színskála) a cella értékére (ami egy szöveg), és nem történne semmi.
Én viszont szeretném, pl. ha A2 0-t adja értékül akkor piros, ha 50-et sárga, ha 100 zöld lenne az A1-gyel egyetemben. Illetve a köztes színeket is beleértve és nem szeretnék ezer árnyalatot egyesével szabályba foglalni.
-
lappy
őstag
válasz
mr.nagy #17565 üzenetére
Szia!
HA jól értelmezem ezt
"ha felesleg van (tehát az első deffiníció pozítiv számot ad) akkor is legalább 3 darab maradjon meg és csak az e fölötti mennyiség legyen az eredmény vagy nulla"
akkor legalább 3 darab kell hogy maradjon más esetben 0 eredményt kell neked?
ha nem így van akkor sok sok pl. -val (kép) mutasd be sokkal egyszerűbb megérteni mindenkinek -
atillaahun
veterán
Lehet olyan módon használni az ÖSSZEFŰZ függvényt, hogy a beillesztett értékek közé cellán belüli sortörést tegyen? Tehát ne folytonosan fűzzön össze, hanem amolyan cellaegyesítésként (egymás alatt lévő értékeket).
Ez úgy érzem rövid úton megoldaná a korábban felvázolt problémámat.
-
-
mr.nagy
tag
Szia!
Köszönöm a segítséget, jó csak egy probléma van vele és bár nem egy lépésben mint a te függvényed de idáig én is lejutottam. Amire viszont nem sikerült rá jönnöm a következő:
Ha mondjuk 17 a készlet és 5 az eladás akkor 9 az eredmény a képlettel. Holott igazából 12 a felesleg és marad akkor is 5 ha a 12 lenne az erdmény tehát a kitétel, hogy 3 legalább maradjon az eredményen kívűl így is teljesülne. Röviden a 3 darabos meghagyást csak ott kellene figyelembe venni, ahol az alacsony készlet indokolja.
-
Dr. Student
senior tag
válasz
m.zmrzlina #17558 üzenetére
Köszönöm kipróbálom.
-
Melorin
addikt
Nem akar működni ez a képlet nekem úgy ahogyan kell,
Meg van adva 2012.09.01-2013.08.31-ig időtartam, és mind lefelé mind pedig felfelé kerekítésre is 11 hónapot ír ki.
De ez 12 teljes hónap! -
m.zmrzlina
senior tag
válasz
Dr. Student #17556 üzenetére
Csak az elv.
=HA(DARABTELI(A:T;V1)>=1;"X";"")
Az A:T tartományban van az az adat amiben keresel, a V oszlopban egymás alatt a tételek amit keresel.
A képletek a W oszlopban vannak és minden V-ben szereplő tétel után tesz egy "X"-et ha az legalább egyszer szerepel az A:T tartományban. -
mr.nagy
tag
Sziasztok!
Egy függvény megírásához kérném segítségetek:
Az alap adatok: D2 cella - készlet
G2 cella - eladás
J2 cella - nyitott rendelésNa most ezekből kellene egy olyan eredmény produkálni ami megfelel az alábbi kitételeknek:
- a készlet mínusz eladás produkál egy számot amely ha plusz érték akkor felesleg van, ha mínusz akkor hiányzó árú
- ha hiányzó árú van és van nyitott rendelés akkor nulla legyen az eredmény
- ha felesleg van (tehát az első deffiníció pozítiv számot ad) akkor is legalább 3 darab maradjon meg és csak az e fölötti mennyiség legyen az eredmény vagy nullaÉn egy halom HA függvénny egymásba ágyazásával próbáltam megcsinálni, de nem sikerült mert valamelyik kitételnek nem sikerült megfelelni akár, hogy variáltam a függvény. Azonban lehet, hogy csak én vagyok kevés ehhez!
-
Dr. Student
senior tag
Hello!
Következő gondom van.
Van pár nagyobb adattáblám excelben. Amin épp dolgoznom kéne.
20-30tábláról van szó.1 tábla konstans és összekéne hasonlítani a neveket a másik 20-30táblával.
Megkeresni, hogy van-e egyezés ha van akkor tegyen egy x-et ... nah ezt hogy lehet megoldani ?Nem jövök rá...
Kösziiiii.
-
lappy
őstag
válasz
atillaahun #17552 üzenetére
Szia!
Ha úgy vannak a nevek ahogy írtad akkor én helyetted azt csinálnám hogy kijelölöm az A és B oszlopot majd másolás és egy másik munkalapra irányított beillesztés transzponálással így az 1 sorban a nevek a 2 sorban a cím (igaz elől van az irányítószám), de erre szerintem létezik megoldás! hogy átkerüljön a 3 sorba mondjuk -
lappy
őstag
válasz
Melorin #17551 üzenetére
Szia!
Ha csak a hónap végén szeretnéd összesítve megkapni a félórákat akkor percben átszámolva/30 al megkapod az "egész" fél órákat és mellette egy segédoszlopban pedig a maradék fgv.-el k lehet számolni mennyi maradt még.
Ha minden egyes időponthoz akarod ezt megtenni akkor hasonlóan kell eljárni csak minden egyes időhöz kell a képlet. -
atillaahun
veterán
válasz
Delila_1 #17534 üzenetére
(#17534) Delila_1 és (#17545) Mutt
köszönöm a válaszaitokat, az első kérdésem az valóban megoldható viszonylag egyszerűen, így utólag.Viszont most vettem észre, hogy a második kérdésem rosszul írtam le, így az még mindig aktuális lenne a következő formában.
Így néz ki most:
A1=Dr. Lakatos Kálmán B1=1097 Budapest Teréz körút 26.
A2=Dr. Krakoska Károly B1=3534 Miskolc Kossuth utca 13.
...És ebből szeretnék egy oszlopot folytonosan egymás alá név, város, utca, irányítószám, így:
A1=Dr. Lakatos Kálmán
A2=Budapest
A3=Teréz körút 26.
A4=1097
A5=Krakoska Károly
A6=Miskolc
A7=Kossuth utca 13.
A8=3534
...És mivel ezt majd egy 3 (oszlop) x 8 (sor) -os word táblázatba kellene beillesztenem, mert ilyen beosztású etikett papírra kerül majd kinyomtatásra, még nagyon hasznos lenne, hogy ha az egy személyhez tartozó adatok egy cellába kerülnének.
Tehát A1, A2, A3, A4 az végülsi csak A1 lenne belső sortöréssel, és ugyanígy A5, A6, A7, A8 is csak A2 lenne.Odáig értem, hogy a címeket szétszedem szövegből oszlopokkal, és nyomok neki egy transzponálást (bár az irányítószámokat még így is a végére kell majd tenni), csak ezt hogy csinálom meg 500 különböző sorral, amiknek mind egy oszlopba kellene kerülniük?
-
Melorin
addikt
Köszönöm, kipróbálom.
Még egy kérdés: Szeretném feljegyezni egy bizonyos tevékenységben eltöltött napi időmennyiséget és havi összesítőt csinálni, de akadályba botlok, amikor nem osztható fél órával az érték. Tehát 2 1,5 3 ezek mennek, lehet SZUM-ot használni rájuk, de ha 1óra10perc lenne az érték, megbolondul az egész.
Ezt hogyan lehet megvalósítani? -
Delila_1
veterán
2 napja nem kapok értesítést az új hozzászólásokról.
Ti sem, vagy az én készülékemben van a hiba?
-
motinka
tag
sziasztok,
a múltkor ezt kerestem, most megtaláltam, ha valakit érdekel:HÉT.NAPJA(dátumérték;eredmény_típusa)
Dátumérték: A keresett naphoz tartozó dátumot megadó érték. Dátumok bevitele a DÁTUM függvénnyel, illetve más képletek vagy függvények eredményeként lehetséges. A 2008. május 23. dátum beírására használja például a DÁTUM(2008;5;23) függvényt. A dátumok szövegként történő beírása hibát okozhat.
Eredmény_típusa: A visszatérési érték típusát meghatározó szám.
Eredmény_típusa Visszaadott érték
1 vagy hiányzik 1 (vasárnap) és 7 (szombat) közötti számok, a Microsoft Excel korábbi verzióinak megfelelően
2 1 (hétfő) és 7 (vasárnap) közötti számok
3 0 (hétfő) és 6 (vasárnap) közötti számok -
kekkec
aktív tag
válasz
Delila_1 #17517 üzenetére
Nem ilyen egyszerű.Rosszul fogalmaztam.
A2 saját értéke alapján színeződik feltételesen formázva színskálával. Szeretném, ha A1 szintén A2 értéke alapján színeződne, és mivel A2 értéke változik és szeretném szemléltetni az apróbb változásokat is, ezért csak a színskála jöhet szóba mint feltételes formázás. -
Mutt
senior tag
válasz
atillaahun #17532 üzenetére
Hello,
Üdv, szükségem lenne valami nyerő ötletre hogy rakok sorba Dr.-okat, Prof. Dr.-okat, meg sima nevű embereket, egy kb. 500-as táblába, úgy hogy a rendezési elv ugye mindenkinek a normál vezetékneve, címzések nélkül.
A szűk keresztmetszet itt, hogy hogyan tudod eltávolítani a nevekből a titulusokat.
Excelben sok szöveg függvény van, a HELYETTE például ezt csinálja, de egyszerre csak 1 cserét csinál meg.
Ezért készítettem egy UDF-et amely egyszerre több cserél csinál csak sorold fel vhova azokat amiket le kell cserélni.Itt a kód:
Function HelyetteTobb(Eredeti, rngKereses As Range)
Dim szoveg_regi As Range
Dim szoveg
HelyetteTobb = "N/A"
szoveg = Eredeti
For Each szoveg_regi In rngKereses
szoveg = Replace(szoveg, CStr(szoveg_regi.Value), "", compare:=vbTextCompare)
Next szoveg_regi
HelyetteTobb = Trim(szoveg)
End FunctionLépések:
1. A fenti függvényt használva megkapod a sima neveket.
2. DARABTELI függvénnyel meghatározod hogy a név ABC-sorrend szerint hanyadik helyre kerül.
3. Az elöző függvény eredményét felhasználva ABC-sorrendbe kiíratod a listát. Itt sok megoldás lehet, pl. ELTOLÁS, INDEX, FKERES.üdv.
-
Mutt
senior tag
válasz
Melorin #17529 üzenetére
Hello,
Delila_1 és m.zmrzlina megoldása tökéletes.
Esetleg ha nem akarsz az FKERES-nek segédtáblát, akkor az értékeket a képletben is megadhatod:
=FKERES(I20;{10\"Bukta";20\"Megfelelt";30\"Közepes";40\"Jó";50\"Kitűnő"};2;1)A {} jelek között van a "segédtáblád". Pontosvesszővel a sorokat adod meg, backslash-el pedig az oszlopokat sorolod.
Egy alternatívát is hadd adjak:
=VÁLASZT(INT(I20/10);"Bukta";"Megfelelt";"Közepes";"Jó";"Kitűnő")A VÁLASZT (CHOOSE) függvény első paramétere egy szám (1,2,3 stb.),a többi pedig egy indexelt lista, amelyből a számban megadottat adja vissza.
Az INT(I20/10) az I20 cellában lévő szám tízes-helyiértékén lévő számot adja vissza, pl. 31 -> 3 A függvény pedig a harmadik értéket ("Közepes") adja vissza.
üdv.
-
m.zmrzlina
senior tag
Köszönöm ezt a valóban kimerítő parádés választ.
Igaz a végleges megoldásba a makrós megoldás jobban illeszkedett mivel az egész megoldás makróra épült. Egy szedett-vedett munkafüzetből kellett kimazsolázni a fontos adatokat és (nyilván a nem kellő átgondoltság miatt) az adatok ide-oda rakosgatásával menet közben elfelejtett a dátum dátumként viselkedni.
Ráadásul ez a hiányzó dátum ellenőrzés már csak bónusz volt a feladatban de Delila konvertálós megoldása egyetlen makrósorban megoldotta a problémát.
Köszi még egyszer!
-
Mutt
senior tag
válasz
Sanyuc #17508 üzenetére
Hello,
Azt szeretném hogy megadja hogy melyik számok hányszor fordulnak elő a megadott cellákban. 1-30-ig szerepelnek a számok.
Erre is jöttek makrós megoldások, pedig erre van bépített függvény is. A SZORZATÖSSZEG (SUMPRODUCT) ezt is tudja. Vhogy így kell használnod:
=SZORZATÖSSZEG(--(tartomány=keresendő szám))üdv.
-
Melorin
addikt
válasz
m.zmrzlina #17537 üzenetére
Köszönöm, ez hasznos volt, főleg az cella üressé tétele
-
Mutt
senior tag
válasz
m.zmrzlina #17484 üzenetére
Hello,
Azt szeretném a makróval, hogy jelezze, hogy a fenti példánál pl febr 23.-a hiányzik...
Makrós megoldás már jött rá, de hadd mutassak be egy nem makrósat. Persze vannak hátrányai, de okulásra tökéletes lehet.
A képen látható, hogy a dátumok a B1-től kezdve vannak felsorolva, AB1-ig mennek és csak 1 dátum hiányzik most, mégpedig február 7-e (sárgával jelöltem). Két megoldás is van, az első a SZORZATÖSSZEG jól műkődik, ha csak 1 db nap hiányzik. A CSE már több nap esetén is jó, ilyenkor az első hiányzót adja vissza.
Nézzük őket:
=ELTOLÁS(AB1;0;-SZORZATÖSSZEG((NAP(B1:AB1)-(OSZLOP(B1:AB1)-1))))+1
- Itt a lényeg SZORZATÖSSZEG-ben van, amely úgy múkődik hogy megnézi a cellában (pl Q1) lévő dátum napját (pl. 2013.02.17 -> 17) és hogy ez a cella hanyadik oszlopban van (OSZLOP(Q1) -> 17) és a kettőt kivonja egymásból.
- Ha a napok egymást követik, akkor a nap száma és az oszlop száma egyezik, különbségük 0 lesz; de ha hiányzik egy nap akkor már 1-et fogunk kapni különbségnek. (Mivel az adatok nem az első oszlopból indulnak (ott most a komment van), ezért 1-et kivonok az oszlopszámából, így kapok B oszlopra 1-et, C-re 2-t stb.)
- Tehát a SZORZATÖSSZEG((NAP(B1:AB1)-(OSZLOP(B1:AB1)-1))) pl. ilyen eredményt fog adni {0;0;0;0;0;0;1;1;1;1;1....}. Ami azt jelenti hogy az első 6 nap okés, de a 7-nél csúszás van. A SZORZATÖSSZEG ezeket az 1-eket össze fogja adni, és megkapod, hogy hány napnál nem egyezett a napszám és az oszlopszám.
- Ennek ismeretében már könnyedén ki lehet választani az ELTOLÁS (OFSZET) függvénnyel, hogy melyik nap csúszott el, egyszerűen csak a napok listájának végéről (az AB1 esetemben) a SZORZATÖSSZEG szerint megadottszor kell visszamenni. Ehhez -1-el megszoroztam a SZORZATÖSSZEG eredményét,
- Így megkapjuk, hogy az utolsó jó nap február 6-a volt vagyis +1 nappal később van a bibi.A másik képlet csúnyább, de kezeli azt az esetet ha több nap is hiányzik a listából:
{=ABS(MIN(HA((NAP(B1:AB1)-(OSZLOP(B1:AB1)-1))*(OSZLOP(B1:AB1)-1)<>0;(NAP(B1:AB1)-(OSZLOP(B1:AB1)-1))*(OSZLOP(B1:AB1)-1))))}
- Itt a lényeg ugyanaz mint előbb volt, vagyis keressük azokat az eseteket ahol NAP(cella) és OSZLOP(cella) nem egyenlő.
- Valójában azonban itt a különbséget megszorzom az aktuális nap helyével, tehát nem 0 és 1-ek lesznek, hanem 0 és a megfelelő napok száma, pl. {0;0;0;0;0;0;7;8;9;10; stb}.
- A végén ebből a listából már csak a 0-nál nagyobb legkisebb számot kell kiválasztani, erre van a HA és a <>0 közötti rész.
- A képlet eredmény az a nap száma, amelyik hiányzik.
- Mivel se a NAP, se az OSZLOP, sem az ABS függvények nem kezelnek tartományokat, ezért CSE-ként kell felvinni.üdv.
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz
m.zmrzlina #17537 üzenetére
Hát persze hogy elírtam.
Egy zárójel elfelejtődött bezáródni.
=HA(HIBÁS(FKERES(I20;J20:K23;2;1));"";FKERES(I20;J20:K23;2;1))
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz
Melorin #17536 üzenetére
Mert Delila válaszában az FKERES() utolsó argumentuma 1 ami azt jelenti, hogy a függvény ha nem találja a keresett értéket akkor beéri az ahhoz legközelebbi értékkel. Ha ezt kicseréled 0-ra (ekkor a fv pontos egyezőséget keres) akkor azokra a számokra ami nincs megadva a segédtáblában #HIÁNYZIK eredményt fog adni.
Ha ezt el szeretnéd kerülni akkor Delila képletét módosítsd így:
Excel2007-2010 esetén
=HAHIBA(FKERES(I20;J20:K23;2;1);"")Korábbi verziók esetén:
=HA(HIBÁS(FKERES(I20;J20:K23;2;1);"";FKERES(I20;J20:K23;2;1))Talán nem írtam el.
Így a képlet hiba esetén üres cellát fog adni.
-
Delila_1
veterán
válasz
atillaahun #17532 üzenetére
Az első kérdésre:
Az A oszlopban vannak a nevek.
B1 ->
=HA(BAL(A1;2)="dr";JOBB(A1;HOSSZ(A1)-4);HA(BAL(A1;4)="prof";JOBB(A1;HOSSZ(A1)-6);A1))C1 ->
=HA(BAL(A1;2)="dr";B1&" dr.";HA(BAL(A1;4)="prof";B1&" prof.";B1))A másodikat próbáld meg a Szövegből oszlopok funkcióval megoldani, ahol határolójelnek a szóközt adod meg. Nem lesz tökéletes, mert pl. az utca neve több szóból is állhat.
-
-
atillaahun
veterán
Üdv, szükségem lenne valami nyerő ötletre hogy rakok sorba Dr.-okat, Prof. Dr.-okat, meg sima nevű embereket, egy kb. 500-as táblába, úgy hogy a rendezési elv ugye mindenkinek a normál vezetékneve, címzések nélkül.
Remélem érthető a kérdés.Ha ez megvan utána pedig még egy olyan okosságot is kellene csinálnom, hogy A oszlopba nevek vannak, B oszlopba címek (irányítószám, város utca házszám), és azt egészet kéne egy oszlopba hegeszteni, úgy, hogy A1=név
B1=város
C1=utca házszám
D1=irányítószám
E1=név
F1=város
G1=utca házszám
H1=irányítószám
...
és így tovább. -
Caipi
tag
válasz
Melorin #17529 üzenetére
Ezt egy többszörösen összetett HA() függvénnyel tudod megtenni, ahol a hamis ágban kezdődik a következő HA() függvény.
+HA(ÉS(I20>30;I20<40);"Közepes";HA(ÉS(I20>40;I20<50);"Jó";HA(I20>50;"Kitűnő";"")))
Bár, javaslom, hogy tedd bele, hogy mi legyen, ha az érték pont megegyezik a 30,40,50-el, mivel így most ezekre nem számol semmit.Szerk: Most, ha a függvény olyan értéket talál, ami nem illik a képletekbe, üresen hagyja a cellát.
És ez abba a cellába megy, ahol szeretnék ezeket a kategóriákat kiíratni. (Most olvastam még1x el, amit írtál) -
Melorin
addikt
Van egy újabb problémám (tanulom az excelt
):
Feltételesen formáznám az egyik cellát, de szöveget írnék be nem pedig a színeit változtatnám meg az érték alapján.
Ezért a HA függvénnyel próbálkozok, de nem megy több HA beszúrása.
=HA(I20>50;Kitűnő;HA(I20<50;Jó))
Ez így nem működik.
Tehát olyat szeretnék, hogy az E24 cella10-esével mást írjon ki az I20 cella alapján.
I20>50 E24=kitűnő
I20>40>50 E24=Jó
I20>30>40 E24=Közepesstb...
-
Delila_1
veterán
Létezik, de ezt elegánsabbnak gondoltam.
Töröld a figyelmeztetést tartalmazó címkét. A Gomb2-höz tartozó makró így módosul:Private Sub Gomb2_Click()
If Igeny1 = "Nem kérem" Then
MsgBox "Figyelmeztető szöveg", , "Box címe"
Igeny2.Visible = True
IgenyL.Visible = True
Else
Igeny2.Visible = False
IgenyL.Visible = False
End If
End SubAhhoz, hogy a lapok közötti váltásnál csak akkor jelenjen meg a B lap IgenyL címkéje, és az Igeny2 ComboBox, mikor az A lapon a "Nem kérem" szöveg van érvényben, írd be ezt a rövid makrót a többi közé:
Private Sub MultiPage1_Change()
Igeny2.Visible = False
IgenyL.Visible = False
End Sub -
Caipi
tag
-
ambushka
aktív tag
Sziasztok!
Lenne egy táblázatom egy iskola összes tanulójáról, amiből ki kell szednem őket osztályonként. 4 oszlop kell nekem: Oktatási Azonosító, Név, Születési Dátum, Mérési azonosító. Ki lehetne valahogy válogatni osztályokba őket úgy, hogy tegyük fel rákeresek egy osztály névsorára?
-
Delila_1
veterán
Könnyebb elkészíteni, mint leírni a munka menetét.
Az előzőnél nem írtam be a figyelmeztető szöveget.
A ComboBox-ok listáját a RowSource tulajdonságnál adtam meg. -
lappy
őstag
Néha a legegyszerűbb megoldás nem jut eszünkbe!
-
kekkec
aktív tag
Sziasztok!
A következő problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni:
Adott 2 cella, amik képleteket tartalmaznak. Az egyik (A2) dinamikusan egy számot ad eredményül, a másik (A1) egy statikus szöveget.A2 háttérszíne feltételesen van megformázva színskálával és szeretném, ha A1 háttere is felvenné ugyanazt az egyedi színt mint A2, de eddig ez nem sikerült.
Ilyesmivel próbálkoztam:
Cells(1, 1).Interior.color = Cells(1, 2).Interior.colorÉs fehér lett az A1.
Előre is köszi a segítséget!
-
wjani
tag
Sziasztok!
Egy elég összetett dolgot szeretnék, de nem találtam a google-ba eddig semmit erről.
A lényeg, hogy egy inputbox-ot szeretnék, de nem beíratni szeretnék szöveget, hanem egy listából kellene választani a felhasználónak.A dolog lényege, hogy az A oldalon a felhasználó beállít jó pár dolgot, köztük olyat is, ahol akkor éppen azt választja, hogy nem igényel. Majd megy a következő B oldalra. Itt a sorokban nyomógombokkal lehet válogatni. Ha odaér ahhoz a tételsorhoz, aminél az előző oldalon azt jelezte, hogy nem igényel, akkor nem szeretném visszaugratni az előző oldalra, hanem inkább egy üzenetet küldök, hogy sajna a nem igénylést választotta, de itt lehetősége lenne ezt módosítani.
Na itt lenne egy olyan felugró üzenetablak, amiben listából választhatna ki pár dolgot.Ebben szeretném a segítségeteket kérni.
Problémás lenne, ha számokat kérek be tőle, de ha nincs más, akkor ezzel kell és az INPUTBOX-val.Üdv.
SOS
Wjani
-
Delila_1
veterán
válasz
m.zmrzlina #17513 üzenetére
Nem hekk, hukk!
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz
Delila_1 #17512 üzenetére
Te hekkeled a gépemet?
Sub szamol()
Cells(1, 27).Value = "szám"
Cells(1, 28).Value = "darab"
For i = 1 To 30
If cella.Value = i Then
mennyi = mennyi + 1
End If
Next
Cells(i + 1, 27).Value = i
Cells(i + 1, 28).Value = mennyi
mennyi = 0
Next
End SubItt van készen majdnem ugyanez,
-
Delila_1
veterán
válasz
m.zmrzlina #17511 üzenetére
Második kör, felhasználva a makródat.
Sub szamol()
Set ter = Application.InputBox("Jelöld ki a terület:", "Terület bekérése", Type:=8)
For i = 1 To 30
For Each cella In ter
If cella.Value = i Then
mennyi = mennyi + 1
End If
Next
Cells(1, 22) = "Szám": Cells(1, 23) = "Darabszám"
Cells(i + 1, 22) = i
Cells(i + 1, 23) = mennyi
mennyi = 0
Next
End Sub -
m.zmrzlina
senior tag
válasz
Sanyuc #17508 üzenetére
Első körben csak a módszer miatt aztán ha kell módosítani még lehet faragni:
Sub szamol()
For i = 1 To 30
If cella.Value = i Then
mennyi = mennyi + 1
End If
Next
Debug.Print "Összesen " & mennyi & " db " & i & " szám található a kijelölt tartományban."
mennyi = 0
Next
End SubEz a kód az Immediate ablakba írja ki az eredményt, és ki kell jelölnöd azt a tartományt amiben számolni akarsz.
-
motinka
tag
válasz
Delila_1 #17504 üzenetére
Köszönöm ismét a segítségedet, a NAGY függvény sokat segített ( ennek egyszer már elmondtad a működését, de kiesett a tudatomból
).
Most ennek segítségével felállítottam az erősorrendet, miután a DARABTELI-vel megszámoltattam melyikből mennyi van.
Aztán FKERES -sel hozzákerestettem a neveket.
Tökéletesen OK. -
Sanyuc
csendes tag
Sziasztok!
Adott kb. 500 sor és vagy 20 oszlop tele számokkal.
Azt szeretném hogy megadja hogy melyik számok hányszor fordulnak elő a megadott cellákban. 1-30-ig szerepelnek a számok.
Előre is köszönöm, ha tudtok benne segíteni! -
vans?
őstag
Sziasztok!
Eleg amator problemam van.
Van egy y tengelyem, ahol 0-1,2 - ig 2 tizedenkent van jelolve a tengely. Ha atallitom a maximumot 1-re, akkor a fuggvenygorbem teteje le lesz csapva. (1 a maximum ertek) Meg lehet azt csinalni valahogy, hogy csak a 0 es 1 ertekek legyenek kiirva az y tengelyre, de megis 1,2-ig nezze, tehat ne csapja le a tetejet?
Koszi!
-
Delila_1
veterán
válasz
motinka #17503 üzenetére
Szívesen.
Írd meg az ötletet Microsoftéknak!
Egyébként van egy NAGY függvény, ami hasonló eredményt ad, nézd meg.Ahhoz egy kicsit variálni kell, mert előfordulhat, hogy több név is szerepel pl. 3-szor. Vegyük, hogy a DARABTELI függvény az F oszlopban van. A G oszlopba teszel egy ilyen képletet: =F2+SOR()*0,00001.
Ez az F2 cella feltételezett 3-as értékéből 3,00002-t képez, az F3 cella 3-asa 3,00003 lesz.
A NAGY függvény a G oszlopra hivatkozzon. A SOR() szorzója nagyon kicsi szám legyen, akkora, hogy az egész részt ne növelje a sokadik sorban sem. Mikor ez megvan, az INDEX és HOL.VAN függvény segítségével a megtalált helyezések mellé írathatod a neveket. -
motinka
tag
válasz
Delila_1 #17502 üzenetére
köszönöm Delila_1, ez így tökéletes,
közben tovább keresve megtaláltam egy hasonló kérdésemre adott válaszodat is.
persze azt gondoltam van egy "KERESLEGTÖBB(1)" függvény
ahol a zárojelben írt 2 szám a második, 3 a harmadik, stb legtöbbször elúfordulót gyűjti ki
de ez talán majd az excel2014-ben lesz -
Delila_1
veterán
válasz
motinka #17501 üzenetére
A neveket tartalmazó oszlopról készíts egy irányított (speciális) szűrést, ami csak az egyedi rekordokat tartalmazza. A mellette lévő oszlopba a DARABTELI függvénnyel kiíratod, hogy az egyes nevek hányszor szerepelnek az eredeti oszlopban, majd ezt a két oszlopot rendezed a második szerint, csökkenő sorrendbe.
-
motinka
tag
sziasztok, először is kellemes húsvéti ünnepet Mindenkinek!
A lányoknak sok locsolót!és akkor lenne egy kérdésem is,
egy oszlopban szerepelnek nevek, többször is, több sorban.
egy másik oszlopba (vagy akárhová) kellene kigyűjtenem melyik név hányszor szerepel (de nem is ez a gondom) hanem erősorrendet kellene felállítani, a felső sorba aki legtöbbször, alá a kevesebbszer szereplőt aztán az alá a még kevesebbszer és így tovább.
Erről már volt itt szó de nem találom az akkori történetet.
segítene valamelyikőtök?
köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- Google Pixel topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Egyelőre túlmelegszenek a Huawei új AI gyorsítói
- Elérhető az alvási apnoe funkció a magyar Samsung órákon
- Le Mans Ultimate
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Iqos cigaretta
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- Nincs még weboldala, vagy szeretne újabbat? 50.000-ért teljes oldalt kap
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged