Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
válasz wassermann #3895 üzenetére
Hali, jópofa cucc. Most még nem aktuális.
Viszont hová megy itt a ram? Valami noti cucc kell bele, ott a proci alatt?
Hátlap elrendezése az szabvány valami? Belemenne vajon a mATX-es házikóba?il sole non sorge più ad Est!
-
quby
őstag
válasz radi8tor #3891 üzenetére
Anyira kicsi a választék btx-böl a magyar paraszt számára hogy szerintem nem érdemes. mind házbol mind alplapbol.saját igényeidhez meg végképp nem lehet igazitani...
A legügyesebb állat az ürge, hiszen búzával teli pofazacskóval is képes repülni, miközben egy bagolyt egyensúlyoz a hátán.
-
mr_ricsi
veterán
válasz radi8tor #3891 üzenetére
"Nem értem miért nem BTX-ben gondolkodtok ... Jobb a hűtése is"
Csak a jelenlegi Intel platformok esetén.
Integrált memóriavezérlős prociknál (AMD és Intel Nehalem) nem egyszerű úgy elrendezni az alaplap alkatrészeit, ahogy a BTX szabvány előírja.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
wassermann
addikt
Akit esetleg érdekel: a Jetway NC-81LF kicsi (17*17cm-es) mütyűr de minden fontos kimenete megvan. ATI integrált grafika is HDMI-vel. Ezen kívül az AMD 4magos procijait is bírja. Alacsony fogyasztásban jelenleg ez a rendszer ver mindenkit (persze a VIA-kat kivéve, de azok amúgy sem bírnák a FullHD-t). Ha 45W-os proci megy bele, akkor állítólag passzív hűtővel is elmegy. Nagyon új, még csak most dobják piacra.
A bolhapiacon épp most szedjük össze azokat akiknek kell. Kb 25e Ft: KATT-IDE
[ Szerkesztve ]
-
micro
addikt
Hol lehet viszonylag olcson 7-10 coll kozotti erintokepernyot kapni?
Klaviatúra, képernyő, EGÉR!, meg az a doboz, tudod a gép LELKE..
-
radi8tor
MODERÁTOR
Nem értem miért nem BTX-ben gondolkodtok (pontosabban micro BTX-ben).
Jobb a hűtése is, modernebb, stb.⭐ Stella
-
beencee
őstag
válasz adriankoooo #3888 üzenetére
Mivel ezek elsősorban szórakoztató-elektronikai eszközök, a gyártók általában igyekeznek tartani az itt kvázi-szabvánnyá vált kb 420-440mm közötti szélességet (leggyakoribb a 430 és a 435mm).
Általában inkább a házak mélységével van a gond, az szokott nagy lenni. -
adriankoooo
senior tag
Az osszes fekvo mATX htpc haz 40cm koruli meretekkel rendelkezik? Neztem az Antec NSK2400 14(H) x 44.5(W) x 41.4(L) cm, hat ez valami marha nagy doboz.
-
Vladi
nagyúr
válasz Steve-0 #3885 üzenetére
Fel lehet, de minek?
Én nem javaslom, több okból is:
- Elég régi darab. Ki tudja mennyit ment már, hány éves, mennyire lestrapált.
- Elég régi technológia. A maiakban biztos, hogy jobb védelmet építettek, jobb a hatásfokuk, csendesebbek.Lehet, hogy menne neked pár hónapot, vagy évet, de benne van a pakliban, hogy megfőzi a géped 1 hét alatt.
Nagyon jó tápokat lehet venni már 5k körül is. Érdemesebb azokkal próbálkozni.
il sole non sorge più ad Est!
-
beencee
őstag
válasz Steve-0 #3885 üzenetére
(1)Mindegy, tényleg hagyjuk.
(2) Nem tudom, mert nem tudom, hogy milyen csatlakozó van a "régi PII-esed" alaplapján-tápján. Bár az ATX már terjedőben volt, sok lapon-tápon még az AT csatlakozót használták. Ha ATX van rajta, akkor az 20 pines, a lapon meg - ha jól tudom - 24 pines van, plusz egy 4 pines 12V-os csatlakozó. Meg lehet csinálni, de forrasztani kell - nem tudom, hogy ez megy-e neked -, illetve akkor is csak egy régi, valószínűleg rossz hatásfokú, gyenge védelmű és nagy méretű tápod lesz...
Ha ez jelent valamit, én az ilyet biztosan egy DC-DC konverterrel és külső táppal oldanám meg, de erről már írtak sokat az Atomos topik(ok)ban.
(3) Nem, sohasem használtam ilyet. -
Steve-0
őstag
válasz beencee #3884 üzenetére
nem akarok vitatkozni biztos igazad van mert idősebb vagy... istenem
úgy is neked lesz az utolsó szavad szóval tökmindegy ezt folytatni. Inkább élvezd ki a hétvégét, mint hogy velem vitázgatsz bár lehet neked ez a szórakozásod nem tudhatom nem ismerlek te se engem szóval nem kéne feszegetni a semmit... eddig azon lovagoltál, hogy alszom most mi következik?!látom építettél már pár gépet, akkor raknék fel pár kérdést:
szerinted a régi PII-esem tápját fel lehetne használni? (200W) átalakító kábellel rá lehetne dugni egy Intel D945GCLF-re, ha létezik ilyen átalakító vagy már túl régi darab?olcsó miniITX-es házat tudsz ajánlani (kocka alakút, tehát nem a lapos példányokat)?
[ Szerkesztve ]
-
beencee
őstag
válasz Steve-0 #3883 üzenetére
Csak olyanokat idéztem, amiket te írtál, de nyilván ennek az oka is csak az én gyerekességem lehet...
Az elmúlt negyven évben is csak ilyen gyerekes dolgokat csináltam, de legnehezebben azt tudtam feldolgozni, hogy senkinek nem tudtam segíteni itt a PH-n egyik HTPC-vel, HTPC szoftverekkel, vagy otthon-automatizálással foglalkozó topikban. Az pedig egy külön kálvária volt, mire leszoktam arról, hogy telerakjam a hozzászólásaimat mindenféle emot-ikonnal, sőt még csak most szembesültem az OFF gomb használatának tiltásával is.
De örülök, hogy tanulhatok ilyen tapasztalt emberektől, ma már nem keltem fel hiába. Hogy is kell, ja így valahogy: -
Steve-0
őstag
válasz beencee #3882 üzenetére
neked nincs jobb dolgod? foglalkozz mással szánalmas vagy miért kell tele-offolni a topicot azt nem értem, ha nem tudsz segíteni akkor miért írsz ilyeneket hogy nem alszol stb. abba kéne hagyni gyerekes vagy...
nos az adott linken 200W-os tápokat árulnak, szerintem 100W-os is bőven elég lenne...
akkor körbe kérdezek az atom klubban köszi[ Szerkesztve ]
-
-
Steve-0
őstag
válasz beencee #3879 üzenetére
köszi az építő jellegű választ, a vége nagyon tetszik... kész hallod...
nos erre jutottam: elpróbálom adni a rendelkezésre álló alkatrészeket, és venni egy atomos mini itx-es alaplapot, melyet beépítenék a PII-esem házába (esetleg kicsinyítenék a házon mondjuk neki ugrok flexel ) a gép raknék még egy nagy winyót, esetleg egy DVD-írót.
Egy kis táp kellene Hol és mekkorát vegyek? -
beencee
őstag
válasz Steve-0 #3878 üzenetére
Nézzük csak:
- rossz topikba írsz,
- annyira érdekel a téma, hogy nincs is kedved olvasni róla,
- de azt már tudod, hogy másnak ötlete sincs,
- majd elvonulsz, hogy átalszod a szombatot, mert csak vasárnapra vártad a választ,
- az aláírásodból pedig kiderül, hogy nálad remény sincs a megértésre, hiszen csak látsz, hallasz és elhiszel...Nyugodtan pihenj csak vasárnap is.
-
Steve-0
őstag
késő van már igazából holnapra vártam választ, most nem volt kedvem átrágni a topikokat...
igazából ötleteket/tippelet várok , de ötlettel te se tudsz szolgálni csak linkekkel
ha csak olvasni akarom a fórumon írtakat akkor be se regelek... szerintem nem erről szól egy fórum... no de én most elteszem magam holnapra[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
válasz Steve-0 #3875 üzenetére
De hogy valami hasznos is legyen: Bordoi árul a PH!-n Delta tápokat, érdemes tőle venni pl., ha kisfogyasztású PC-re gondolsz. Azt a Codegent természetesen felejtsd el.
Nem utolsó sorban megfelelő topikok, ahonnan meríthetsz ötleteket: [link] [link] [link] [link]
Mindezt csak úgy, hogy beütöttem a keresőbe az "energiatakarékos", ill. a "csendes" kifejezéseket.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Tim82
félisten
válasz Steve-0 #3875 üzenetére
A "ne is írj"-t talán neked kéne betartanod. Nem csak write-only módban lehet létezni a PH!-n...
Ez mitől HTPC? Miért nem indítasz akkor egy ennek megfelelő topikot? Vagy van ez a topik, ha régi gép alkatrészeiből akarsz építeni (és ahogy nézem, igen).
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Steve-0
őstag
hi, allz alacsony fogyasztású halk netezős/letöltős gépet szeretnék összerakni lehetőleg minél olcsóbban, szóval lehet használt cucc is. Tippek?
Ezeket tudnám felhasználni/eladni:
AMD Athlon XP 2500+@2002.0 MHz | MSI MS-6712 VIA KT400 | Samsung 512MBytes DDR400 | Inno3D GF 6200 LE 256MB DDR2 | Codegen | Noname 400W|
Komplett PII-es konfigThx
-
Vladi
nagyúr
válasz mr_ricsi #3865 üzenetére
A gond az, hogy nagyon lassan követi le az ati az xorg fejlesztést. 1-2 verzióval le vannak maradva. Aztán ha kijön egy új disztró új xorggal, akkor nincs driver egy ideig. Plusz a kártyák támogatása is lassabban érkezik. Pl: hd sorozat már vagy fél éve volt, amikor lett linuxos driver is hozzá.
Ezen a problémán enyhít a nyílt forrású driver. Ami olyan x1000-ig 3d-t is tud, de persze nem tudja kihasználni az ati kártyák minden képességét. Meg kb egy éve az ati sok dokumentációt ad ki, hogy nyílt forrású hd drivert fejleszthessenek az xorghoz. Ez dicséretes és lehet, hogy hosszú távon előnyre tesz szert, de sajnos a fejlesztés csiga lassúsággal halad. 3d támogatás pl még nincs.il sole non sorge più ad Est!
-
mr_ricsi
veterán
Erről beszélek: lehet, hogy pár éve még gond volt, azóta meg nem is kell linux-driver, mert úgysem használja senki.
Én például azért nem veszek Mercedes-Benz autót, mert mindegyiknek bicikliküllőből van a felnije, és csak 3 kerekük van: [link]
Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
Tim82
félisten
válasz mr_ricsi #3865 üzenetére
Egy Linuxos ismerősöm mondta, hogy ő úgy hallotta hogy az ATI kártyák a támogatás, driverek kérdésében van lemaradva az Nvidiától Linux terén.
-
kavicssli
addikt
Sziasztok! Régebben láttam egy HTPC házat amit a srác saját maga tervezett és készített el aluminiumból!azt hiszem ebbe a topicba is bevolt linkelve! Megtudnátok adni a linket!?
"Tanulni mindig érdemes, mert egy idő után a tanulásba fektetett munka meghozza a gyümölcsét, s mint tudjuk, a gyümölcsből PÁLINKÁT lehet főzni!"
-
mr_ricsi
veterán
"Egyébként az Nvidia sorozat elég jól működik tudtommal Linux alatt,"
Kérdeztem Linuxos ismerőseimet, hogy az ATI-kkal mi baj Linux alatt, de aztán kiderült, hogy évek óta nem próbálta egyikük sem, csak a neten olvassák, hogy gond van velük. Gondolom, egymásnak írogatják.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
"Vagyis azt mondod, hogy az alaplapon lévő intel chip nem tud hw gyorsítást?"
Amire te gondolsz az nem olyan egyszerű:DXVA
A lejátszóproginak tudnia kell, hogy a munka egy részét a VGA-ra irányítsa.
És az ilyen "DirectX"-es dolgok a Linux alatt nem nagyon szoktak működni. A videógyorsításról kérdeztem Linuxos ismerőseimet, de csak egy nagyon nem meggyőző "biztosan" volt a válasz.Egy link a köz javára:
Foxconn DH-839Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
Tbor
tag
Sziasztok !
Tud valaki max 36 cm mély, 20 cm magas HTPC házat, IMON VFD-vel mATX-es lapnak ?
A Silverstone GD-02(MC)-t néztem, de nemigen kapható Magyarországon. -
defi73
csendes tag
Hmmm. Vagyis azt mondod, hogy az alaplapon lévő intel chip nem tud hw gyorsítást?
Mivel erősen célgép lenne, ezért egy Mythbuntuval szemezek, de tetszik az a megoldás is, amikor Compizzal villant az ember. :-)
-
defi73
csendes tag
Asus P5E-VM HDMI s775 alaplap
Ilyesmi köré épített már valamelyikőtök HTPC-t?
A kérdés igazából az, hogy az alaplapi X3500 viszi rendesen a FulHD mozikat?
Mondjuk egy 8400-as c2d menne mellé és legalább 2G RAM.Linux-szal hajtanám, úgy láttam, hogy vannak driverek.
-
defi73
csendes tag
válasz Komplikato #3850 üzenetére
Márhogy a MinDigTV nevezetű platformon, MPEG-4-ben kódolva, az új multiplexek új frekvenciáin...
Olyat is olvastam az AH zrt. honlapján, hogy az általad is ismert MPEG-2-es kísérleti sugárzás nem áll le rögtön.
-
beencee
őstag
válasz Mercutio_ #3844 üzenetére
Én annyira nem vagyok "TV-s", a nappaliban lévő HTPC-ben még TV kártya sincs, archiválási célból felvenni nem szoktam, arra ott a torrent. Ha valamit elmulasztok megnézni, annak a felvételét megteszi a UPC Digital STB-je, ez van a nappaliban. A többi TV-n meg jön az analóg UPC adás, TV kártyát a Konyhai gépben használok, meg a hálóban lévő cuccban is van egy PVR-350, de nem tudom, hogy miért , volt egy itthon, beletettem...
Vannak itt nálam sokkal profibbak TV kártya területén, ők biztosan tudnak neked segíteni. -
Mercutio_
félisten
válasz beencee #3852 üzenetére
Szvsz csak a választások lezajlásáig lényeges, utána már kevésbé fogja a politikát érdekelni, sőt lehet, hogy ahhoz fűződik majd érdeke, hogy csak bizonyos területekhez jusson el a TV-adás...
#3844-es kérdésre van valami tipped?[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
beencee
őstag
válasz Enszuke #3841 üzenetére
Nem teljesen, mindössze azt szerettem volna jelezni, hogy ez a kérdés szerintem jóval több, mint egy műszaki vagy üzleti kérdés...
A fenti pontokból még kimaradt, hogy azért még a műsorkészítőknek, televízióknak, szolgáltatóknak is bőven van mit tanulniuk ebben a témában, hiszen ez bőven nem arról szól, hogy nagyobb, meg még nagyobb felbontás, több nyelv, meg ilyenek. Ez csak egy töredék része az új médiatípusban lévő lehetőségeknek.
Részemről ennyi.
-
beencee
őstag
Részemről lezárnám a témát annyival, hogy mindösze annyit szerettem volna kifejteni, hogy szerintem:
(1) az, hogy mi van leírva bármilyen rendeletben, netán törvényben,, fejlesztési, átállási stratégiában, az Magyarországon nem jelent semmit
(2) mostanában többször mentem át vidéki falakon, beszélgettem is néhány emberrel, nem úgy tűnt számomra, hogy 3 év múlva az lesz a gondjuk, hogy hogyan jutnank hozzá a digitális átálláshoz szükséges eszközökhöz
(3) nem látom azt az ügyfélszogálati és szervíz hátteret, aki egy ilyen országosan képes lenne levonyolítani
(4) az emberek pedig ragaszkodnak ahhoz, hogy szórakozásképpen - kocsma mellett - legalább TV-t tudjanak nézni, érdekes módon rádiót egyre kevesebbet hallgatnak
(5) a politika pedig foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz, hogy meglegyen az elérési módja (értsd: mindenkit elérő és mindenki által használt kommunikációs csatorna, tehát a jelenleg használt analóg műsorszórás) a szavazatát bármilyen szociális előnyért odaadó emberekhez, ebből következően nem fogja önként és dalolva ezt lezárni.
(6) és ehhez képest teljesen más kérdés a fizetőképes keresletet (mind a vevő, mind szolgáltatói, mind reklámozói oldalon) megtaláló magasabb szintű szolgáltatás, ami itt digitális átállásnak hívunk, ami folyik és nyilván lesz majd (illetve már van is) valamilyen penetrációja. -
Komplikato
veterán
válasz [HUN]Zolee #3814 üzenetére
"Tudna valaki nekem olyan weboldalt mondani, ahol sok barbone/HTPC-nek való házat lehet megnézni?"
Ezt most találtam: [link]
Kinek mit jelent a HTPC, érdemes a Slim mATX, ITX, és miniITX házak közt szétnézni.
Már ha nem kell mindenáron 40-60K-s Silverston vagy Antec valakinek."Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
Komplikato
veterán
Erre mondta nekem valaki, aki közel van a témához, hogy kereskedelmi tévék nem szeretnének olyan marhagyorsan áttérni a DVB-T-re, mert kevésbé lehet meghami ... izé, befolyásolni a nézetségi méréseket.
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
defi73
csendes tag
válasz mr_ricsi #3847 üzenetére
"Az RTL Klub és a TV2 60 napon belül dönthet arról, hogy megjelenik-e az új szolgáltatás kínálatában."
[link]Erre gondoltam. A tender eredményének kihirdetésétől számított 60 napon belül kell nyilatkozniuk. Nem olvastam még sehol, hogy a nyilatkozattétel megtörtént.
Egyébként Róbert Ákosnak igaza van abban, hogy tényleg jó kis vágta lesz 2012-ig.
[ Szerkesztve ]
-
defi73
csendes tag
válasz mr_ricsi #3845 üzenetére
Lehetséges, hogy így lesz (az RTL és TV2 esetében), bár nem ismerjük a válaszukat.
Csak a budapesti eddig ismert MinDigTV-s 5 multiplex csatornáit néztem meg, azok között mondjuk valóban nem szerepel a mostani két kereskedelmi adás frekvenciája.Az MTV általad idézett dokumentumával pedig az a baj, hogy ők ugye eleve saját multiplexet szerettek volna, de első lécsőben úgy tűnik, hogy ebből nem lesz semmi. Az NHH-s szerződés pedig nem írja, hogy majd megvárnák a kereskedelmi tévéket, sőt az ORTT-nél is azt olvastam, hogy inkább siettetnék a transzfert.
De akárhogyis lesz - visszakanyarodva a topichoz -, földi vételhez akkor sem érdemes MPEG-2-es tunert vásárolni már.
-
mr_ricsi
veterán
"Az RTL-Klub és a TV2 kérdése érdekes."
[I] 56. Az analóg frekvenciák lekapcsolásáig a digitális földfelszíni hálózatok száma korlátozott. Mivel a kereskedelmi televíziók analóg frekvenciái hosszú távon, 2012 júliusáig lefoglalják a rendelkezésre álló frekvenciakészlet nagy részét, még a közszolgálati analóg műsorszórás leállításával is csak 3 országos (1. MUX, 2. MUX, 4. MUX) és egy regionális multiplex (3. MUX) alakítható ki. Az RRC-06 értekezleten kiharcolt 7 UHF és 1 VHF digitális hálózat kialakítására csak akkor nyílik lehetőség, ha a közszolgálati televízió mellett a kereskedelmi televíziók analóg műsorszórása is leáll. Így a pályáztatás frekvenciagazdálkodási szempontból két időszakra osztható:
- Az analóg sugárzás leállításáig megnyíló lehetséges (három később esetleg négy) multiplex, illetve
- A digitális átállást követően elérhetővé váló további (legfeljebb négy) multiplex.97. Az országos kereskedelmi adók (RTL Klub és tv2) analóg sugárzásának lekapcsolására az ORTT 2005. nyári döntése miatt elvileg csak 2012 júliusában nyílik lehetőség, mivel a testület pályáztatás és a digitalizációban való részvétel feltételül szabása nélkül meghosszabbította a műsorszolgáltatási jogosultságukat, amely közvetve a vételkörzetet biztosító frekvenciák használatát is lehetővé teszi. Az analóg műsorszolgáltatási jogosultságok digitálisra cserélésére az Rttv. nem ad lehetőséget, erre jelenleg csak a kereskedelmi televíziók önkéntes lemondása esetén nyílna lehetőség.
Forrás: Melléklet az 1014/2007. (III. 13.) Korm. határozathoz [/I]
A TV2 és a RTL-Klub önálló saját multiplexet akar, amelyen a saját csatornájuk mellett az anyacégükhöz kötődő egyéb csatornákat akarnak üzemeltetni, méghozzá lehetőleg a jelenlegi adóhálózatukon (80-84%-os lefedettség). Emiatt átmentek zsaroló pozícióba.
Az MTV álláspontja pedig:
[I] A DVB-T digitális platform esetében az MTV, mint közszolgálati műsorszolgáltató célja, hogy
• az m1 analóg sugárzása csak a kereskedelmi televíziók sugárzásával egyidőben szűnjön megForrás: A Magyar Televízió digitális átállásának stratégiai irányai [/I]
[ Szerkesztve ]
Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
Mercutio_
félisten
válasz Black&White #3829 üzenetére
A 74GM helyett én 78GM-es csipszetű lapot vennék, csak ~3ezerrel drágább de jobb az IGP-je, és talán a déli hídja is.
Vinyóból a Samsung F1 sorozatból egy 320GB-s 1tányéros elég csendes és hűvös is.bencee: KábelTV-s környezetben milyen TV-kártyát érdemes venni?
Azért kérdezem, mert digi csomagra váltásnál ugyebár a settopbox-on váltja a user a csatornákat, ami az LCD-n megjelenik és emellett még néhány évig a settopbox analóg kimenetén van a hagyományos SD-jelfolyam, amit el tud vinni a TV-kártyába.
De ha teljesen megszüntetik ezt a kábelszolgáltatók, hogy a megnövekedett HD-adásmennyiséget a véges sávszélességen ki tudják a settopbox-okhoz juttatni, akkor hiába van tv-kártya, mert a settopbox hdmi vagy egyéb kimenetén csak 1 csatorna jele érkezik, amit az adott LCD-n néz az előfizető. Tehát nem tudom más adó műsorát felvenni párhuzamosan
Vagy rosszul gondolom?Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
defi73
csendes tag
válasz beencee #3840 üzenetére
Én viszont azt gondolom, hogy jelen esetben az állam kiárúsította a hazai frekvenciakészletet (bérbe adta), amiért az AH zrt. koncessziós díjat fizet. No persze az is igaz, hogy a közszolgálati tévékért viszont az állam fizet, a HD verziókért vagy háromszor annyit . Ezért jó üzlet a digitális átállás az államnak meg leginkább az AH zrt-nek. :-)
-
defi73
csendes tag
válasz mr_ricsi #3838 üzenetére
Nos, értem én a kételyeket, de a szerződés szerint a közszolgálati analóg adókat "a földfelszíni digitális adók bekapcsolását követő legalább 183, legfeljebb 548 napon belül, de legkésőbb 2011. december 31-ig ki kell kapcsolni".
Meg kell persze vizsgálniuk, hogy az ellátottság mennyire biztosított (ebbe beletartoznak a DVB-T vevőkészülékek, a kábeltévé és a műholdas szolgáltatók), bár nem tudom, hogy ez mondjuk százalékosan mit jelent.
Az RTL-Klub és a TV2 kérdése érdekes. Bár nem vagyok jogász, de úgyis értelmezhetem, hogy ők országos műsorszolgáltatási jogosultságot nyertek újabb 5 évre, vagyis az AH-nak addig kötelezően továbbítania kell őket, de nincs kikötve, hogy ez kizárólag az analóg csatornákon történhet. De ezt a kérdést bedobom valami szakértői fórumba. :-)
-
beencee
őstag
válasz Enszuke #3839 üzenetére
Nem üzleti, hanem politikai és üzleti, ebben a sorrendben.
A magyarországi közszolgálati csatornáknál és a nem specifikus (értsd: nem film, hír, vagy tematikus csatorna) kereskedelmi adóknál egy kérdés van: Hogyan lehet minél hatékonyabban, tehát minél kisebb befektetéssel, minél nagyobb haszonnal, minél több emberhez eljuttatni a politikai és/vagy reklámüzenetet (kondicionálást). Az erre a kérdésre adandó helyes válasz egyszerűen nem igényli a digitális átállást.
Jól látszik most is, a HD átállás a film, sport, ismeretterjesztő, stb. csatornáknál indult meg, ahol nincs politikai aspektusa a sugárzott tartalomnak, viszont könnyen lehet üzleti haszna az átállásnak (hajlandó bizonyos réteg ezért többet fizetni fogyasztói oldalon).
-
mr_ricsi
veterán
"2011. december 31-ig kötelező leállítani az összes magyarországi analóg tévéadót"
Az RTL-klubnak és a TV2-nek 2007. július 9-én hosszabbították a sugárzási engedélyét 5 évre, ami nálam 2012 július 9. Elég izgi dolog lesz az a 2011-es lekapcsolás. (Vagy egy kalap pénzbe fog fájni nekünk, adófizetőknek.)"Ráadásul az m1 esetében ez korábban is bekövetkezhet"
Olvastam az MTV digitális átállásról készített tanulmányát, és addig mennek analógon is, amíg a 2 kereskedelmi.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
beencee
őstag
Egy 1992-es rendelet szerint 1995. december 31-ig az összes Magyarországon forgalomba helyezett kétütemű gépjármúvet katalizátorral kell ellátni. Ennek ugye lassan 13 éve és most kaptak újra nem-tudom-hány-év hosszabbítást...
Más szóval egyszerűen nem tudom elképzelni - persze ebben benne lehet az én szűklátókörűségem -, hogy 3 év múlva Bori néni Bivalybasznádon digitális adást néz a Color Staron, vagy másik oldalról, hogy valaki felvállal egy olyan kőkemény politikai érdekeket súlyosan sértő döntést, hogy lekapcsolja az analóg adókat. -
defi73
csendes tag
2011. december 31-ig kötelező leállítani az összes magyarországi analóg tévéadót az NHH és az AH zrt. szerződése alapján. Ráadásul az m1 esetében ez korábban is bekövetkezhet, mert a digitális televízióval elért háztartások száma (csúnya szakmai nyelven: penetráció) határozza meg, hogy egyes területeken mikor lehet lekapcsolni az analóg sugárzást.
Az első digitális sugárzási tesztek várhatóan 2008. november 1-jén kezdődnek Budapest, Kab-hegy és Szentes körzetében. Két DVB-T multiplex indul (= csatornák összecsomagolva egy jelfolyamba), az egyiken feltehetően az m1, m2, Duna TV indul 1920x1080i felbontásban (eleinte persze javarészt felkonvertált, vagyis a 720x576i-ből felméretezett anyagokkal) és nem lesz párhuzamosan SD felbontású változatuk, a másik multiplex pedig normál felbontású csatornákat tartalmaz (ennek tartalma még a következő hetekben eldől).
Fontos tudni, hogy minden DVB-T multiplex hazánkban az MPEG-4-es tömörítéssel indul (H.264), s ennél már csak hatékonyabb tömörítésre állhatnak át a jövőben, vagyis az MPEG-2-t el kell felejteni.
A fentiek figyelembevételével kell tunereket vásárolgatni.
-
mr_ricsi
veterán
válasz Black&White #3832 üzenetére
Van itt valaki, aki Vista MCE-t használ?
Csak mert olyan gépen, amelyen az XP nagyon kellemesen futott, a Vista idegesítően komótosan működött. Próbáltam az XP MCE-t is, ugyanazon a gépen idegesítően lassabban működött pl. a PowerCinema 5-höz képest.
Ha a kettőt gondolatban összekombinálom...Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
Tim82
félisten
válasz radi8tor #3828 üzenetére
SATA-nál biztos, hogy nem kell átalakító.
Köszönöm az ötleteket! Fogok még ide jönni...
-
beencee
őstag
válasz Black&White #3832 üzenetére
(1) Nem, csak ezt nem említetted az előbb.
(2) Ezt nem tudom, de van itt iMON topik is, ott biztosan tudnak segíteni.
(3) Nyilván jobb a szellőzés low-profile kártyánál. Hogy melyik a jónak mondott tuner kártya, ez már ízlés kérdése, az én általam használt környezetben és igényekre a Hauppauge PVR sorozata (150 és 350) jött be.
(4) Minél olcsóbban minél jobbat... -
Black&White
addikt
válasz beencee #3831 üzenetére
Gondolom Vistaból a MCE-t kellene választanom, de én asszem maradok a Home Premium mellett és így használnám az iMON szoftverét.
Vagy full hülyeséget beszélek?
Egy két magyar tesztben olvastam, hogy bizonyos tuner típusokkal nem működik együtt az iMON nyomesza.Nem lehet az összes funkciót vezérelni, ilyenek...
Erre gondoltam."Ha csak low-profile kártya fér be a kiválasztott házba, akkor feltételenül..."
A házban keringő levegőt se zavarja annyira egy laposabb kártya, nem?
Mindegy, először jó lenne tudni milyen típusokkal vannak kedvező tapasztalatok.Aztán onnan már könnyebb?Winyóra, hűtésre nincs tuti tipped?
-
beencee
őstag
válasz Black&White #3829 üzenetére
"s egy Vista-t szeretnék operációs rendszernek."
Az a lényeg, hogy milyen front-end-et szeretnél rá... Ettől függ, hogy milyen op. rendszer."egy Vista és iMON alatt tökéletesen működő tunerkártya.
Milyet javasoltok?"
Az mit jelent, hogy a tunerkártya iMON alatt működik? A legfontosabb itt megint az, hogy a választott front-end alatt jól működjön."Illetve szempont legyen e az, hogy a cucc low profile kialakítású?"
Ha csak low-profile kártya fér be a kiválasztott házba, akkor feltételenül... -
beencee
őstag
Patikai gumival. Olcsó és halk...
-
Black&White
addikt
Sziasztok!
Hétvégére szeretnék összeállítani egy végleges alkatrészlistát, miből álljon a HTPC-m.
Háznak ezt néztem ki:[link]
Alaplapnak a Giga, 740G chipset-el szerelt lapját, a Gigabyte MA74GM-S2-t.
Ebbe egy kis fogyasztású, Athlon 64 X2 4850e procit tennék.
Memóriából 2×1GB kerülne bele.
DVD olvasó, az gondolom nem para.Azt hiszem, egy rövidebb kivitelű ASUS jó lesz.
HDD-ből egy 250 GB-os Hitachit néztem, amit átalakítóval tennék 5,25"-s helyre.Mint láthatjátok szeretném, ha a teljesítménnyel nem lenne gond(elég sok HD filmet/sorozatot [1080p is] nézek).Ez így kiindulásnak jó lesz?
Szeretném a kész gépet még egy iMON VFD -vel megbolondítani és egy Vista-t szeretnék operációs rendszernek.
Ami még kellene: egy Vista és iMON alatt tökéletesen működő tunerkártya.
Milyet javasoltok?
Illetve szempont legyen e az, hogy a cucc low profile kialakítású?
HDD ből ragaszkodjak e a kis Hitachihoz, vagy találok nagyobb méretben hasonlóan halk vinyót?
Ill. processzor-hűtőnek mit ajánlotok(passzív??)?
Szeretném, ha véleményeznétek jó fele nézelődök e, ill. ha adnátok ötleteket a kérdéses alkatrészekhez!
Köszi! -
Tim82
félisten
Jut eszembe, ti hogyan oldottátok meg 2.5" HDD beépítését 3.5" helyre?
-
Tim82
félisten
Köszönöm a segítséget, amit nyújtottatok, meggondolom.
Radi8tor1: a T3 az más kategória, mint a Pundit széria, a desktop-om nekem is egy T2-AH1 (s939-es barebone), semmi felpörgő venti, halk és jó kis gépezet.
[ Szerkesztve ]
-
radi8tor
MODERÁTOR
Szia!
Igaz nekem ASUS T3 barebone az asztali gépem, aminek hasonló a ventillátor vezérlése (szerintem) de még sosem produkálta az 5-10 mp-enkénti bekapcsolást. Egyedül fél órányi COD4 közben kapcsol fel 1(!) mp-re a ventillátor.
Lehet hogy BIOS frissítés megoldaná a problémát.Üdv
⭐ Stella
-
as_Rock
őstag
Ilyen lapom van, de nekem gyanús, hogy a pundit-okba módosított alaplapok kerülnek, aminél a lap egyik sarkából egy négyszögnyi rész ki van vágva a tápegység miatt (és gondolom a lap nyákja is át van tervezve) emiatt a szabvény mATX lapok nem biztos, hogy berakhatóak (legalább is régebben ilyenen törtem a a fejem és ezért vetettem el, nomeg a nemszabvány méretű táp miatt)
Tim82: Vegyél inkább Asus P2-M2A690G méretben a Pundittal kb. azonos AMD 690G-s csipszetben van integráltVGA ami nem sokkal gyengébb az itt ajánlott 780G-nél és sokkal kevésbé melegszik a csipszet, mint az elavult P4-es cuccban, tudja hardweresen az mpeg-4 lejátszás támogatását, és olcsó bele a kisfogyasztású proci, és a ddr2 memória. És megspórolod a plussz videókártyát.
A "nem értek az összerakáshoz" dolog nem érv, szvsz ha felveted valahol sokan szívesen segítenek összedobni a hw-t.[ Szerkesztve ]
"Tényleg, ki kellene találni valami beavatási szertartást. Mittomén, be kell szólni egy modinak, ...ilyesmi.'' - by csigi
-
beencee
őstag
Szerintem biztosan sokkal tovább meg fogják tartani. Bár furcsa példa, de gondolj bele, hogy már hányszor meghosszabbították már a kétütemű motorokkal szerelt autókkal kapcsolatos korlátozásokat és az mennyivel kevesebb embert érint, mint a TV adás és mennyivel kisebb szerepe van a politikacsinálásban...
-
Tim82
félisten
Újabb átgondolandó érv.
Enszuke: meddig tervezik megtartani az analóg adást, mikorra lenne kitűzve a teljes áttérés digitális műsorszórásra? Én 2012-t tudok, mint "határidőt", de ezt majd' egy éve hallottam...
-
róland
veterán
4. Bármely számítástechnikai boltos összerakja neked. (Bár érdemes vásárolni náluk, hogy ne orroljanak meg rád.) - Amúgy csak az alaplap és a processzor beszerelése problémás - pontosabban a processzor hűtésének felszerelése. A többit szinte lehetetlen elrontani.
A legnagyobb gond a sztatikus töltésből származhat, azt pedig egy földelt elosztó földelésének megérintésével le tudod vezetni, mielőtt a géphez nyúlnál.
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
Tim82
félisten
Ezért is tettem le én is s939-alapú rendszerről. Aztán rájöttem, hogy nem biztos, hogy megvan a tudásom az összerakáshoz...
"Itt az ideje megtanulni" - hátööö... igen, de húzom az időt, mama, én még nem vagyok kész, szűz akarok maradni...
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
Jah bocs, dvi-t akartam írni.
1. ezt más ház is tudja.
2. Itt az ideje megtanulni. Ez a htpc egyik szépsége. A szerelgetés.
3. Ez szubjektív. Persze azt veszel ami a legjobban tetszik.Sajna a 939 egy büdös nagy szp@s. Nekem is ilyen desktop procim van, ami príma lenne leszerelés után htpc-be, csak lapot nem nagyon lehet majd találni hozzá.
il sole non sorge più ad Est!
-
Tim82
félisten
Szerintem is lehetséges, hogy kevés a 9100 - ezért néztem utána a PCI-slot-os VGA-knak, a típust, amit találtam, linkeltem is (még belül van az alkatrészekre áldozható kerethatáromon). De HDMI-kimenetre nekem jelenleg nincsen szükségem, valószínűleg - ha lesz LCD TV-m - DVI-vel fogom megoldani a csatlakoztatást.
Ami miatt a Punditból szeretnék kiindulni:
1. kis helyen is elfér,
2. barebone - nem nekem kell összeraknom az egészet, csak bizonyos alkatrészeket kell benne cserélnem - ez nekem megér némi pluszköltséget, mert nálam kimaradt a "tanuljuk meg a PC-t összerakni" korszak (hiányos neveltetés, nem volt gyerekszoba, ilyenek ),
3. esztétikailag is megfelel,
4. ha magam raknám össze, akkor sem nem biztos, hogy annyival olcsóbban jönnék ki - és hiába olcsóbb, ha nagyobb a kockázat, hogy tudás hiányában elrontok valamit.
(5. a fogyasztása is viszonylag kevés, anélkül, hogy nekem kellene arra ügyelnem, hogy olyan gépet rakjak össze, amelyik nem pörgeti meg a villanyórát. )A hátrány persze pont az, hogy tulajdonképpen kész, ráadásul korlátozottan bővíthető Intel-es rendszer, tehát AMD processzor szóba se jöhet. Kár, mert van egy elfekvő s939-es A64 3200+ processzorom...
Igazi hardveres tudás és tapasztalat hiányában ilyen kompromisszumokat kell kötnöm, ez van.
HDD: ha IDE-ben gondolkodom, akkor tudok belerakni egy elfekvőben lévő 80 GB-os, 5400 rpm-es Samsung notivinyót. Elvileg külső házas HDD-kkel meg tudnám oldani a filmek tárolását, bár jobban örülnék a lokális tárolásnak.
Front-end: Linux-ismeretek hiányában XP-vel és valószínűleg Meedio-val fogom megoldani, legalábbis ez a terv.
ODD: azért nem volt róla szó, mert elvileg a Pundithoz jár egy LG gyártmányú író, amelyiknek a zajszintjével/leszabályozhatóságával (Nero DriveSpeed-del lehet, ha jól emlékszem a visszaolvasásból) nem vagyok még tisztában, tehát amíg azt nem teszteltem le, addig nem tudok azzal kapcsolatban véleményt alkotni (megfelel-e, szükséges-e cserélni stb.).
Köszönöm a választ!
[ Szerkesztve ]
-
[HUN]Zolee
őstag
Tudna valaki nekem olyan weboldalt mondani, ahol sok barbone/HTPC-nek való házat lehet megnézni?
''<[HUN]DrH>valaki mondjon egy tuningolos programot a mivel kocsis képeket tudok tuningoloni.'' https://ferromag.aranyoldalak.hu/
-
Vladi
nagyúr
Szia!
Pár dolog nekem is eszembe jutott:
Ha már integrált videós lapot veszel, akkor logikus, hogy azt a videót akarod használni. Az a 9100 kicsit kevéskének tűnik. Lehet, hogy elmegy vele pár 720-as film - megjegyzem az én fx5200-asomon is elment már - de lehet, hogy nem mind. Plusz ugye nem mindegy, hogy mennyire erőlködik a vga lejátszás közben. Mert többet fogyaszt.
Persze neked kell a tv kimenet. Plusz vga kártyában is gondolkozhatsz, csak akkor felesleges a plusz kiadás az integráltas alaplapra.
Ez utóbbi esetben könnyebb dolgod van, mert ugye kaphatsz kártyát vga+hdmi+tv-out kimenettel. Passzív hűtéssel, sőt ez még megfejelve low profillal, csak nagyon nézd meg a cucc fogyasztását és hogy mennyit bír hd videóban.Érdemes tehát megfontolni másik alaplapot is. Amit szoktak ajánlani szerintem jók. (Bár nem tudom mennyi a fogyasztásuk. )
Olyan 16 körül már kapható. Plusz egészen izmos amd procikat vehetsz már 10 vagy az alatt 45 wattos fogyasztással. Ami ugye elég jó. (amd-nél ez a max 100%-os járatot jelenti, sima dvd videó nézés közben c'n'q-val ez még kevesebb). Nameg lehet lassabbra is állítani a ventilátort.Házakat is kapsz 10-15k körül már. Ez leginkább ízlés kérdése.
Ram az nem olyan lényeges. Én amikor 720p-s filmet néztem, akkor evett meg a felállt linux 400 megát + 0 swap. Úgyhogy elvileg elég a fél giga, max 1. Persze lehetnek speciális igényeid, de ez a része könnyen bővíthető.
hdd-nek minél halkabbat javaslok. Ha nem akarsz lokálisan tárolni filmet, vagy felvenni sokat - odd-ről volt már szó? - akkor egy kicsi laptop hdd is elég lehet a rendszernek.
Jah igen: nem árt még 2 nagyon fontos tényezőt tisztázni, melőtt költekezel:
- milyen frontend fog futni rajta
- mennyi a rá áldozható kes.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
Szia!
Olvasd el róland cikkét a témában. Szépen összegyűjti a htpc előnyeit és hátrányait, valamint a mellette szóló érveket. Én is csak azokat tudnám ismételni.
Utána remélem könnyebb lesza döntés.il sole non sorge più ad Est!
-
róland
veterán
Ha szerencséd van, akkor a későbbiekben az alábbi J&W alaplapra tudod cserélni a PUNDIT alaplapját: JW-RS780UVD-AM2+ (128M) - (Micro-ATX: 225 x 245mm). A ház méretei [91mm (w) x 357mm (d) x 275mm (h)] alapján el kell, hogy férjen benne.
[ Szerkesztve ]
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
Tim82
félisten
Köszönöm, meg fogok próbálkozni a Speedfan-nal.
Jövő hét folyamán indul a prodzsekt, írok majd a "szegínyemberhátépécéje" tapasztalatokról.
# 3810: köszönöm, ezt előrelátóan elmentem könyvjelzőnek.
[ Szerkesztve ]
-
róland
veterán
Ha jól tudom BIOS-ban kikapcsolható, de akkor meg nagyon melegszik. Talán a Speedfan segíthet a gondon, normálisabb vezérléssel.
Otthon Abit alaplapom van, aminek jó a ventilátor vezérlése, s ahhoz képest gáz a Pundit vacakolása.
-
Tim82
félisten
Ismerős tapasztalatai szerint - igaz, az kicsit más, dedikált laptop-VGA egy IBM Thinkpad T41-ben - egy 32 MB-os Radeon 9000 (1.7 GHz-es Banias magos Pentium M processzorral, 1 GB RAM-mal) gond nélkül megbirkózik a 720p-s filmekkel.
Sajnos, több okból a Pundit-ból kell kiindulnom (egyébként használtan és viszonylag olcsón veszem). Nem is annyira azzal van a baj, hogy hasonló végösszegből nem lehetne esetleg jobb konfigot kihoznom, hanem az szól számomra a Pundit mellett, hogy nagyon kis helyen is elfér (és ez most fontos szempont - lakásfelújítás kezdetén vagyok, amikor minden előbb-utóbb át lesz helyezve/el lesz pakolva/félre lesz téve majd vissza ), valamint anélkül is használható már, hogy egyszerre meg tudjam szerezni az alkatrészeket, amik még kellenek. Az sem utolsó szempont, hogy nincs elegendő szaktudásom egy teljesen általam összeszerelendő gép összeállításához. (Tudom, szégyen ilyet egy informatikai/hardveres fórumon bevallani. )
Minden bizonnyal igazad van egyébként a Pundit korlátozott alkalmasságával kapcsolatban, tudom, hogy nem a legalkalmasabb konfiguráció, de vegyük úgy, hogy (a fentebb említett okok miatt) ez az alapom van, amiből kiindulhatok ("ez van, ezt kell szeretni"). (Ezt azért fontos leszögeznem, mert nem arról van szó, hogy elvetném a nálam tapasztaltabbak tanácsait, hanem ebből kell(ene) kihoznom, amit lehet.)
Köszönöm szépen a gyors választ. A hűtésvezérlés megmachinálására/"okosítására" van esetleg ötleted?
[ Szerkesztve ]
-
róland
veterán
Kevés lesz az az ASUS Pundit R350. Az integrált VGA-ja nagyon szerény. S szerintem ennek az árából egy rendes konfig is összerakható.
Korábban többször ajánlottam az AMD 780G-s alaplapjait, amelyek egész jó áron elérhetőek. Ezeknek az integrált VGA-ja elboldogul a 720p-s tartalmakkal. Egy AMD Athlon 4850e CPU-val kiegészítve csendes, kis fogyasztású, ideális HTPC alapot kapsz. Gyártója válogatja, hogy milyen videó kimentetek vannak az alaplapon, szerintem találsz olyat is amelyik neked megfelel.
Az ASUS Pundit zajosságát még mindig tartom. Cégünknél üzemel pár P1-es változata. Nem is a hangossága baj, hanem az "intelligens"hűtésvezérlés, mely 5-10 másodpercenként kapcsolgatja a ventilátort.
-
Tim82
félisten
Sziasztok!
Médialejátszóként használandó PC összeállításán töröm a fejemet, mint oly sokan mások. A cél sem éppen egyedi: egy relatíve olcsó, ár/teljesítmény arányban megfelelő, viszonylagosan kicsi, halk és esztétikus "HTPC" (az idézőjelet azért használom, mert 1. visszaolvasás közben többször is láttam olyan véleményt, hogy a fogalom nem tökéletes, 2. nem tudom, mennyire felel meg a címke az általam becélzott gépre...).
A következőket kellene tudnia:
- jelenleg egy 70 cm-es CRT TV-re lenne kötve, tehát nyilván S-video kimenet.
- 720p-s filmek lejátszásához elég erősnek kellene lennie, mivel egyhamar nem lesz full-HD-felbontást tudó TV-m, ez bőven elég is. Idővel tervbe van véve egy HD-ready LCD TV, de ez a jövő zenéje, akkor majd olyat keresek, amelyiken van DVI-csatlakozó.
- legyen viszonylag kicsi, halk és esztétikus. Mindezekkel kapcsolatban nem vagyok maximalista - akkor lehetnék, ha nagyon el lennék eresztve zsével.Ami nem olyan fontos, de jó, ha van:
- digitális tévéadások fogására és esetleg műsorfelvételre való lehetőség, de mivel mostanában alig tévézek (nincs sok időm, amit erre szánnék és kábeltévé-előfizetés hiányában a fogható magyar kereskedelmi csatornákon nem is nagyon találok olyan műsort, ami miatt felülvizsgálnám ezt ), ez csak opcionális.Amit kinéztem a célra: egy ASUS Pundit R350.
- Eredetileg 2.4 GHz-es Northwood processzor lenne benne, 512 MB RAM és 60 GB IDE HDD. A RAM és a HDD természetesen bővítve lenne, a processzorral kapcsolatban gondban vagyok, mert nem tudom, a teljesítménye biztosan elég-e a 720p-s .mkv-s filmek lejátszására. A RAM minimum 1 GB lenne, de lehet, hogy rászánom magam, hogy a biztonság kedvéért a maximálisan a gépbe rakható 2 GB legyen.
- HDD. Ha lehet, 2.5" SATA HDD kerülne bele, egy 160 GB-os nekem egyelőre elég is volna. Amivel gondjaim lehetnek, az a beépítése 3.5" helyre, úgy, hogy ne legyen forró.
- Zajszint. Ellentmondó véleményeket olvastam a Pundit zajosságáról. Itt a HTPC-topikban pl. Róland írt nem túl biztatóakat, más PH!-s topikokban azonban dicsérték a halkságát. Gondolom, a biztonság kedvéért speedfan-nal vagy valamilyen hasonló szoftveres megoldással kell próbálkoznom. Buherálni nem nagyon szeretnék, de ha hangosnak bizonyul a gyári hűtés, erre is ki kell találni valamit.
- Nem tudom, hogy az integrált ATI 9100 VGA elég-e a 720p-s filmekhez. Ha nem, itt lép a képbe az a probléma, hogy a Pundit sajnos csak PCI-kártyákkal bővíthető. Nekem még megfizethető áron az Aqua kínálatában láttam HD-filmekkel valószínűleg elboldoguló VGA-t. (Igen, a PH!-nak erre is van topikja. )
- TV-tuner. Az én igényeimnek egy DVB-T-s USB-s Fujitsu-Siemens tuner is megteszi, főleg, mert valószínűnek tartom, hogy a két PCI-slotra szükség lesz: VGA + hangkártya. Felvételre ritkán, kb. szökőévente egyszer lenne használva, de a lehetőséget fenn akarom tartani.
- Hang. Én eredetileg használt Audigy-ban gondolkodtam, de dabadab egy-két hozzászólása a topikban gondolkodóba ejtett a hangminőségükkel kapcsolatban. Nem vagyok vájtfülű, és nincs egyelőre kész és jó hangrendszerem, amit rákötnék - egyelőre noname 2.1 hangfalaim vannak tartalékban (de persze ez is változni fog idővel). Ami biztos, hogy viszonylag olcsó és PCI-os megoldás kellene.
- itthon vezetéknélküli háló van, és könnyen megoldható, hogy a Pundit-ot szükség esetén egy PCMCIA-s Linksys g-s kártyával rácsatlakoztassam a netre. De: szükség esetén, nem ezt használnám letöltő-, játékgépnek stb. Mondhatni, a korlátozott anyagi lehetőségek miatt ez egy konzervatív, "stand-alone" "HTPC" lesz.
- a távirányítóm már megvan, egy sima, USB-s infravevős univerzális távirányító.
- a ház nem ezüst színű lesz, hanem fekete: jelen pillanatban ez ugyan elüt a TV és az ősrégi (négy éves) DVD-lejátszó színétől, de ez is változni fog idővel. (Nem, nem fogom feketével lefújni őket! )A kivitelezéshez szükséges alkatrészek szinte mindegyike beszerezhető a PH! használtpiacáról.
A szoftveres részen még nem túlzottan gondolkodtam el: valószínűleg XP + Meedio lesz, a bevált tapasztalatok alapján. Linuxhoz sajnos nem értek.
Amivel tisztában vagyok, hogy idővel ez a konfiguráció eléri a fejleszthetőségének határait, de jelen pillanatban a lehetőségeimnek és igényeimnek is megfelel.
Véleményeket, javaslatokat, rámutatásokat az elképzelés gyenge pontjaira várok. Előre is köszönöm. Ja és csak akkor kövezzetek, amikor azt mondom, Jehov...
[ Szerkesztve ]
-
defi73
csendes tag
Kedves egybegyűltek!
Az alábbi dilemma eldöntésében kérem a segítségeteket:
- Miért épít az ember (HS) egyáltalán HTPC-t?Vagyis:
Megannyi jó kis médialejátszó szerkezet létezik már, ami kicsi is, meg nem is zajos, meg nem is fogyaszt annyit és szépen játssza akár az 1080p-s mozikat is.Ha építek egy jó kis PC-t, amibe teszek passzív processzorhűtést (valami víztartályos ketyere), meg lehetőleg halk vinyót, meg halk videokártyát, akkor többe kerül az egész, mintha megveszek egy szépen dobozol Sigma chipes kész (cél)eszközt.
Azért értem én a másik oldalt is, miszerint a HTPC sokkal több mindenre jó és ezerféle egyéb szoftvert pakolhatok rá, meg böngészhetem is vele a netet, stb., valamint ha új hardver kell bele valamiért, akkor nem kell menten kihajigálni az egészet, csak bizonyos alkatrészeket újítani. És az alapgépet kényemre-kedvemre alakítgathatom, fejlesztgethetem amíg csak élek.
Ha viszont megveszek egy kész médialejátszót, akkor azon nem kell a szoftvertelepítéssel bajlódnom, az már jól le van tesztelve és egy ideig ahhoz is jönnek az új firmware-ek.
Akkor most mit tegyek?
-
LordAndrew
tag
válasz mgergoo #3794 üzenetére
Már írta valaki a hűtést, én csak megerősíteni akarnám. 3 éve volt egy elfuserált HTPC építésem, amit egy sima asztali gépből alakítottam ki. Szintén szekrényes volt, a TV mellett csak at infra vevő volt kivezetve, meg a rádiós billentyűzet vevője. A gép állandóan pusztult a melegtől. Hiába volt jó a PC hűtése (szabadon), a szekrényben felgyülemlő hő egy idő után pusztító erejű volt. A mostani gépet a TV alá tettem ki, mint egy DVD-t, így legalább tud hülni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Napelem
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Path of Exile 2
- Szólánc.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Futás, futópályák
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Apple asztali gépek
- De mennyi az annyi?
- Kémia topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest