Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Tim82

félisten

Sziasztok!

Médialejátszóként használandó PC összeállításán töröm a fejemet, mint oly sokan mások. :) A cél sem éppen egyedi: egy relatíve olcsó, ár/teljesítmény arányban megfelelő, viszonylagosan kicsi, halk és esztétikus "HTPC" (az idézőjelet azért használom, mert 1. visszaolvasás közben többször is láttam olyan véleményt, hogy a fogalom nem tökéletes, 2. nem tudom, mennyire felel meg a címke az általam becélzott gépre...).

A következőket kellene tudnia:
    - jelenleg egy 70 cm-es CRT TV-re lenne kötve, tehát nyilván S-video kimenet.
    - 720p-s filmek lejátszásához elég erősnek kellene lennie, mivel egyhamar nem lesz full-HD-felbontást tudó TV-m, ez bőven elég is. :) Idővel tervbe van véve egy HD-ready LCD TV, de ez a jövő zenéje, akkor majd olyat keresek, amelyiken van DVI-csatlakozó.
    - legyen viszonylag kicsi, halk és esztétikus. Mindezekkel kapcsolatban nem vagyok maximalista - akkor lehetnék, ha nagyon el lennék eresztve zsével. :U

Ami nem olyan fontos, de jó, ha van:
    - digitális tévéadások fogására és esetleg műsorfelvételre való lehetőség, de mivel mostanában alig tévézek (nincs sok időm, amit erre szánnék és kábeltévé-előfizetés hiányában a fogható magyar kereskedelmi csatornákon nem is nagyon találok olyan műsort, ami miatt felülvizsgálnám ezt :)) ), ez csak opcionális.

Amit kinéztem a célra: egy ASUS Pundit R350.
    - Eredetileg 2.4 GHz-es Northwood processzor lenne benne, 512 MB RAM és 60 GB IDE HDD. A RAM és a HDD természetesen bővítve lenne, a processzorral kapcsolatban gondban vagyok, mert nem tudom, a teljesítménye biztosan elég-e a 720p-s .mkv-s filmek lejátszására. A RAM minimum 1 GB lenne, de lehet, hogy rászánom magam, hogy a biztonság kedvéért a maximálisan a gépbe rakható 2 GB legyen.
    - HDD. Ha lehet, 2.5" SATA HDD kerülne bele, egy 160 GB-os nekem egyelőre elég is volna. Amivel gondjaim lehetnek, az a beépítése 3.5" helyre, úgy, hogy ne legyen forró.
    - Zajszint. Ellentmondó véleményeket olvastam a Pundit zajosságáról. Itt a HTPC-topikban pl. Róland írt nem túl biztatóakat, más PH!-s topikokban azonban dicsérték a halkságát. Gondolom, a biztonság kedvéért speedfan-nal vagy valamilyen hasonló szoftveres megoldással kell próbálkoznom. Buherálni nem nagyon szeretnék, de ha hangosnak bizonyul a gyári hűtés, erre is ki kell találni valamit.
    - Nem tudom, hogy az integrált ATI 9100 VGA elég-e a 720p-s filmekhez. Ha nem, itt lép a képbe az a probléma, hogy a Pundit sajnos csak PCI-kártyákkal bővíthető. Nekem még megfizethető áron az Aqua kínálatában láttam HD-filmekkel valószínűleg elboldoguló VGA-t. (Igen, a PH!-nak erre is van topikja. :) )
    - TV-tuner. Az én igényeimnek egy DVB-T-s USB-s Fujitsu-Siemens tuner is megteszi, főleg, mert valószínűnek tartom, hogy a két PCI-slotra szükség lesz: VGA + hangkártya. Felvételre ritkán, kb. szökőévente egyszer lenne használva, de a lehetőséget fenn akarom tartani.
    - Hang. Én eredetileg használt Audigy-ban gondolkodtam, de dabadab egy-két hozzászólása a topikban gondolkodóba ejtett a hangminőségükkel kapcsolatban. Nem vagyok vájtfülű, és nincs egyelőre kész és jó hangrendszerem, amit rákötnék - egyelőre noname 2.1 hangfalaim vannak tartalékban (de persze ez is változni fog idővel). Ami biztos, hogy viszonylag olcsó és PCI-os megoldás kellene.
    - itthon vezetéknélküli háló van, és könnyen megoldható, hogy a Pundit-ot szükség esetén egy PCMCIA-s Linksys g-s kártyával rácsatlakoztassam a netre. De: szükség esetén, nem ezt használnám letöltő-, játékgépnek stb. Mondhatni, a korlátozott anyagi lehetőségek miatt ez egy konzervatív, "stand-alone" "HTPC" lesz. :DDD
    - a távirányítóm már megvan, egy sima, USB-s infravevős univerzális távirányító.
    - a ház nem ezüst színű lesz, hanem fekete: jelen pillanatban ez ugyan elüt a TV és az ősrégi (négy éves) DVD-lejátszó színétől, de ez is változni fog idővel. (Nem, nem fogom feketével lefújni őket! :D )

A kivitelezéshez szükséges alkatrészek szinte mindegyike beszerezhető a PH! használtpiacáról.

A szoftveres részen még nem túlzottan gondolkodtam el: valószínűleg XP + Meedio lesz, a bevált tapasztalatok alapján. Linuxhoz sajnos nem értek.

Amivel tisztában vagyok, hogy idővel ez a konfiguráció eléri a fejleszthetőségének határait, de jelen pillanatban a lehetőségeimnek és igényeimnek is megfelel.

Véleményeket, javaslatokat, rámutatásokat az elképzelés gyenge pontjaira várok. Előre is köszönöm. Ja és csak akkor kövezzetek, amikor azt mondom, Jehov... ;)

Új hozzászólás Aktív témák