Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • GBogyó

    tag

    válasz azbest #9499 üzenetére

    Nem csak az építéssel van gond, hanem egyszerűen pont azok a frekvenciák vannak kijelölve digitális sugárzásra is, amelyik most éppen analógon megy. Most is előállt az a helyzet, hogy nem áll rendelkezésre még 3 frekvencia sem, pl.: Kabhegy, Szentes és Pécs csak 2 MUX-ot sugároz jelenleg, hogy csak a nagyobb adókat említsem. Tehát meg kell várni az analóg lekapcsolást, ami ugye teljesen érthetetlen okokból irreális mértékben tolódik.

    Egyébként 7 MUX-ot kapott Magyarország a nemzetközi koordináció során, ebből 5-t pályáztattak meg, amelyet el is nyert az AH. Most jelenleg 3-at (2,5-t) tud használni, és a maradék kettő az analóg adók lekapcsolása után élesíthető.

    Core2duo6600:
    Ne keverd össze az SFN hálózatot a szabad frekvenciakészlettel. Az, hogy néhány szomszédos adó azonos frekvencián adja ugyanazt, csak azt jelenti, mintha nagyobb körzetet látna el egy adó nagyobb teljesítménnyel. De minthogy ez csak bizonyos távolságon belül oldható meg a pontos időszinkron miatt, nem alkalmazható országosan. A frekvenciákat nem pontos adókra osztották ki, hanem körzetekre.

    Nézzük az UHF sávot: 21-69 csatornák léteznek jelenleg, ez 48 csatorna. Régebben 60-ig használtuk csak, mind a kábelen, mind a földfelszínen. A 60-69-et fel is kell szabadítani, azt ideiglenesen kaptuk csak meg, valami mobilnet technológia számára. Tehát marad a 37 csatorna. A kábelen is kevés volt, ezért vezették be az ún. kábelfrekvenciákat, ami földi sugárzásban nem volt használható, de kábelen nem zavart senkit.
    Szóval az, hogy elméletileg 37 csatorna van, az nem jelenti közel sem azt, hogy ennyi multiplex-et lehetne használni.
    Az igaz, hogy kicsit csúsztattam, a 7 MUX közül, ha jól emlékszem, csak 6 van ebben a tartományban, a 7. VHF-en.

Új hozzászólás Aktív témák