Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • tacpeter

    csendes tag

    Nógrád megyében lakom, és a Kékestetőről sugárzott MindigTV-vel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Ugyebár a leírásuk szerint a 44-es (658 MHz) és a 69-es (858 MHz) csatornákon sugároznak. Van egy szélessávú logperiodikus antennám még édesapám készítette vagy 15 éve, igazából nem tudom az adatait (elég méretes vagy 3 méter hosszú, elég sok elemből áll) de most nem is ez a lényeg.
    Kipróbáltam a házunk erkélyéről, mégcsak nem is nagyon állt irányba, de szépen lehetett vele fogni mindkét csatorna adásait. Gondoltam, hogy felviszem a padlásra, hogy ne legyen útban, de ott csak a 44-es csatornát láttam vele a 69-est képtelen vagyok, vagy éppen hogy be tudom fogni de nem túl jó jelerősséggel.
    Az egyetlen ami változott a 2 próba között, a koax kábel hossza. Az első esetben egy kb. 5 méteres kábel volt, a második esetben 15m-es volt a kábel.
    Lehetséges, hogy ilyen hosszú kábelen már nem jön át a nagyobb frekvenciájú jel? Esetleg a kábel minősége mennyiben befolyásolja a vételt? Az 5 méteres kábelemen az árnyékolás rézháló jellegű és forrasztható volt az antenna szimmetrizáló paneljára. Ellenben amit vettem 15 méteres kábel valami nagyon egyszerű alufóliás árnyékolással rendelkezik, ami körül kb 5-6 szálnyi drót megy és forrasztani is elég nehéz. Tény, hogy 20 Ft volt métere, de gondoltam ezzel is működnie kell.

    Ha tényleg a kábel lehet a probléma, valaki nem tud javasolni, hogy milyet vegyek, ami nagyobb hosszúsága ellenére is jó átvitelt biztosít?

Új hozzászólás Aktív témák