Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Milyen TV-t vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen széket vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
A topikban az apróhirdetés, csere-bere, és hirdetés linkelés tilos. Hardveraprón a megfelelő kategóriában van erre lehetőség Hardverapró/Drón
Társtopik - Quadkopterek, felső tagozat
Drón, multikopter, quadcopter, hexacopter.. számos kifejezéssel találkozhatnak a hobbi távirányítós repülés rajongói. De pontosan melyik mit jelent, és melyiket érdemes beszerezni?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Schaf
tag
válasz
SeniorTilla #74298 üzenetére
Azzal már pont nem repülhet a gyerek felügyelet nélkül.. a többiről nem is beszélve... remek választás lenne.
-
cekkk
veterán
válasz
SeniorTilla #74298 üzenetére
Köszönöm szépen
-
-
cekkk
veterán
Sziasztok,
8 éves kisfiam karácsonyra drónt szeretne. Sajnos nekem ebben nincs tapasztalatom a segítségeteket szeretném kérni.
Merre induljunk el, milyen típus lenne a jó kezdő gépnek egy gyerek részére aki még soha nem használt ilyet.
Őszintén 100.000 ft alatt lehet kapni ilyet amit biztonsággal tud használni vagy inkább több?Köszönöm szépen a segítséget előre is.
-
horvi0813
tag
válasz
SeniorTilla #74293 üzenetére
Mert most BlackFriday akcióban a DJI mini 4 Pro FMC 70.000.- Ftal olcsóbb ott az 1 év Care is csak valami pár ezer Ft.
-
-
horvi0813
tag
Amazon.de-ről ha rendelek egy DJI drónt és gariztatni kell akkor külföldre kell vissza küldeni? Van ezzel valakinek tapasztalata? Mi a helyzet DJI Care esetében?
-
zombei
aktív tag
válasz
SeniorTilla #74290 üzenetére
Tello se bírna többet, és persze, kevés, de azzal meglátja már, hogy lesz e egyáltalán használva, vagy csak 1-2 használat után porosodni fog e.
-
-
zombei
aktív tag
válasz
Grillo #74288 üzenetére
Egyedül annyi a Tello hátránya, hogy a védőkkel együtt csak bent lehet használni, kint ha fent marad elviszi a szél. (Legalábbis nekem mikor volt, akkor ez volt a tapasztalat.) Nélküle viszont elég stabil még kicsit szelesebb időben is, illetve újat szerintem már nehezebb találni.
Esetleg ha még teszel hozzá, és egy DJI Neo-t vesztek azzal biztos könnyebben beletanul, meg lehet te is elszórakoznál vele néha.
(Az olyan 80-90e között elérhető.)
-
vandor01
senior tag
ja igaza van az elottem szolonak de azert probalkozzunk!
10 eves gyereknek meg csak jatszani kell a cucc
az ajanlott gepeknel ebben az arban ma sincs jobb
de ezek valodi alap jatekszerek es meg kamera sincs rajta
de jatszani akar igy telen szobaban egy 10 eves gyereknek?
pont eleg megtanulja merre az elore a hatra fel meg le
es ha jobban erdekli akkor kell venni dragabbat....esetleg erdemes megprobalni a DJ tellot!
azon mar van kamera! Telefonnal lehet varialni
ez is csak jatek de kicsivel tobb tudas kell hozza.. elobbre mutato jatek!
kicsivel tobb lesz mint 20e! de talan vmi keveset hasznalt is akadhat?
vagy nem hasznalt polcon porosodo valahol? -
-
Balux
tag
Sziasztok,
10 éves gyereknek szeretnék karácsonyra egy tanulós, játszós drónt 20e FT alatt.
A gyerek szeretne minden félét, kint reptetni, bent reptetni, kamerát rá, de szerintem ezeknél sokkal fontosabb, hogy csalódás mentes legyen a termék: legyen (relative) tartós, könnyen irányítható, védőkkel felszerelt, és ne fossa össze magát 1 hét nyüstölés után.
Milyen gépet ajánlanátok és miért?
Én nem értek hozzá, a téma összefoglalóját olvastam most csak el. Ott van 3 ajánlott termék is - Furibee f36, Eachine e012, Hubsan H502E - de ezek elég régi termékeknek tűnnek, és közben végtelen alternatíva van a neten. Szóval nem vagyok meggyőződve róla, hogy valóban ezek a kipróbált bestbuy termékek a szegmensben.
hála és köszönet
-
vandor01
senior tag
válasz
SeniorTilla #74282 üzenetére
ja nalam bent van a kocsiban a nyil lapjaval fekszik a csomitarto aljaban mellette 2 db nyilvesszo es kis nejlonban 10db (10x50cm) ujnyi vekony uvegszalas rudak amik belul gumival vannak osszekotve egy tekercs vastag damil meg a szerszamosban....
lassan mar 10 eve de 8 biztos!amugy a gumirol!!!
a kis pocskoszoru dronoknal kb 3 colig gumikat hasznaltam amik kb 1-2 havonta eloregedtek azt elszakadtak!...
Nos ezt a "sator gumi" ami az osszecsukhato uvegszalas satorvazakban van belul...
ezek orokeletuek!!! plus 1nap! ebbol csinaltam aksi gumizast?
meg nem kellett oregedes miatt cserelnem gumit!
Ez is veheto kulon 5meteres tekercsban a Decathlonban!
ajanlot hasznos darab!masik jodarab cucc....
ma kellett lukakat matatnom carbonban kaptam elhasznalt CNC hegyeket amibol egy kis kezi furoba fogva lett egy manualis CNC -m
kurva jol viszi a carbont 10x erosebb mint barmilyen foruszar!
no es mint extra? marni is lehet vele lukakat ovalositani etc etc...
hasznos kis occosagok! ilyenek mint ezek: [link] -
SpydeR3412
aktív tag
válasz
SeniorTilla #74281 üzenetére
Ilyen esetben kötél+valami(akármi aminek súlya van, pl egy anya) és azzal át lehet többnyire dobni az ilyeneket. Ez mondjuk karbonos géphez lett kifejlesztve, úgyhogy érdemes ezzel a módszerrel nem eltalálni a műanyag gépet.
-
-
-
-
vandor01
senior tag
válasz
SeniorTilla #74274 üzenetére
én két dolgot tartok ilyen esetre kis befektetes de mar 10x visszahozta az arat
1. 5-6 meterig segit
5 meteres osszehajtahato uvegszalas rud
satorhoz lehet venni mint kiegeszito a decathlonban2. 10+ meterig segit
gyerek nyil es tapadokorongos nyilvesszok plus egy tekercs vastag damil
10+ meteren nem tudod leloni a dront de fole celozva es a tapado korong ala kotott damil veget rangatva elobb utobb a dron le vagy lejebb esik.....
szinten decathlonos termek a ketto egyutt nem tobb 10eft!3. 15+ meter utan cumi ja nem maszas?
vagy vmi kezi furesz vagy johet a NEO+care.... -
válasz
SeniorTilla #74277 üzenetére
Persze, ezek szó szerint végtelenül sztochasztikus történetek. tudom, mert elég sokat foglalkozom közúti balesetek boncolgatásával...
MaCS
-
-
Grillo
őstag
válasz
Egyébként hihetetlen, mit nem bírnak ki, nekem a Mini 3 Pro esett vagy 6-8 métert téglára (konkrétan egy sírban, de már nem lakták), mikor elbasztam a beltéri repülést. És az oldalsó gimbalvédő elemen kívül semmin nem látszik. Másik Mini 3 Pro-t találtak kollégák erdőben, a memóriakártya alapján faszán belerepült kis vietnámi a fába, aztán majd 2 hétig feküdt a drón. Megpucoltam, és gond nélkül repült, csak ugye bindelve van a tulajhoz, így sajnos használhatatlan (nem kell valakinek kis pénzért alkatrésznek?).
-
válasz
Pedig a Neo állítólag sokat bír. A youtube-on van egy videó, amelyen a fickó egyre nagyobb magasságokban kapcsolja ki a motorokat rajta, és sok tíz méterekről földre esve is épségben megússza.
MaCS
-
válasz
Grillo #74273 üzenetére
Megpróbáltam, de Neó belehalt. (amúgy még így is repül, hogy lóg az antennája, bitang kis jószág)
Manuálban kellett volna, de úgy nincs az a faxza drónos, aki be tud bújni az ágak közé oda a fa közepébe, ahol az avat volt. Az Avata RTH-zott mert elment a jel, és amikor visszajött még én is láttam a szemüvegben, ahogy telibe belerepül a fába. Nem is értem, hiszen akadálykerülése van. Normál módban volt RTH-ban és mégis csont nélkül belement.
X alkalommal repültem neki a neóval, hogy lelökjem, de nem sikerült. Be volt szorulva egy Y ág közé. Mivel fejjel lefelé volt, a motorokat nem kapcsolta be, csak turtle módot lehetett indítani, de úgy nem szabadult ki. A végén manuál módban indítottam, úgy beindultak a motorok, és rángattam a gépet amíg ki nem szabadult. Így leesett az avata is, de avarba, nem lett baja. A Neo 3x a földútra esett, ami betonkemény volt
-
Grillo
őstag
válasz
SeniorTilla #74272 üzenetére
Lelökted vele?
-
válasz
zombei #74271 üzenetére
Engem nem annyira a neo érdekel, hanem a GN3
A Neo egy játékszer, aranyos meg minden...
Szegény Neo meg is halt ma (
repülésiépségben töltött idő FMC-ben <24h), életét áldozta az Avata2 megmentéséért. Trees are dicks, mint tudjuk.Még jó, hogy tegnap este kötöttem rá care-t
-
zombei
aktív tag
válasz
SeniorTilla #74270 üzenetére
Ez a pack mit kóstál ?(közben ránéztem 529 euro osztrákoknál)
Majd írd meg repülési idő, hogy alakul. Amit láttam tesztet 8-9 perc azért elég ergya.
-
Megjött a Neo az új Goggles N3-mal
-
Sordoran
addikt
válasz
kellerman #74267 üzenetére
Drop Zone légtér (DZ)
Meghatározott kiterjedésű, ejtőernyős ugrások vagy műrepülés védelme céljából igénybe vehető, bejelentett üzemidő szerint működő, repülőterek felett kijelölt légtér, amelyben légiforgalmi szolgáltatást nem nyújtanak.
FIGYELEM!: Pilóta nélküli légijármű nem működhető, kivéve, ha a koordinációs feladatokat ellátó szervezet hozzájárul és e szervezet, valamint a távoli pilóta között közvetlen kapcsolat és kommunikáció biztosított.
Magyarán nem tiltja az app, mert nem tudja hogy kapcsolatban vagy-e a szervezettel, rendelkezel-e engedéllyel. (ugyan úgy mint ahogy lakott terület fölött se tilt, pedig az is eseti légtérhez kötött) Helyi reptérrel felveheted kapcsolatot, hátha tudnak valami okosat mondani. Néha jobb lenne nem tudni erről a korlátozásról, és csak az app alapján úgy látni, hogy nincs itt semmi "látnivaló".
-
-
kellerman
tag
Üdv. Első drón vásárlás előtt vagyok, C0 kategóriába lépnék. Első kérdésem az lenne hogy, Siófok mellett lakott területen kívül szeretnék drónozni, a légtérkeresőben azt látom, hogy elég nagy területen a repülőterek 3km-es hatótávján kívül még van egy jóval nagyobb Drop zone légtér. Oda normál módon a Mydronespace appban lehet engedélyt kapni, mert ott nem látom ezt , csak a repterek tiltott zónáját? Köszi.
-
vandor01
senior tag
válasz
SeniorTilla #74265 üzenetére
nem ertem a problemat!
nullara merititek az okos toltovel
aztan bedobjatok az ellem/aksi gyujtobe
valahol Obi Ikea mittudomen hol.... -
-
Viktor S
csendes tag
A használt lítium akkuk leadására valaki talált már biztos megoldást?
-
Budapest szinte egész területén a politikai csúcs miatt TEKes drón ban van napközben, figyeljetek oda.
-
Kis Tigris
tag
Sziasztok. Valaki vásárolta már meg és használja e ezt a Drone-hack nevű firmware-t?
Erről lenne pár kérdésem -
válasz
freelanced #74258 üzenetére
Érdemes megnézni a Fimiket is.
MaCS
-
freelanced
addikt
válasz
SeniorTilla #74259 üzenetére
Köszönöm, megnézem.
-
válasz
freelanced #74258 üzenetére
A követés a Mini 3 Pro-tól indul. 300e körül van egy fly more combo használtan nálam kijelzős távval. Megtudod venni 200-ért is a sima távirányítóval 1 akkuval, utólag bővíteni. Csak így minden többe fog kerülni, mintha egyszerre vennéd. A Mini 3 Pro nagyon népszerű kis gép. Szép felvételeket csinál, ha pont naplementekor találkozunk a vevővel, mindig csodálkozni szokott, hogy milyen jó képe van még sötétben is.
-
freelanced
addikt
válasz
SeniorTilla #74257 üzenetére
Köszönöm a gyors választ, gondolom a Mini 2SE kevés, igaz?
Használtban mennyire érdemes gondolkodni?illetve van olyan ami egyébként képes követni? Azok már tetemes összegek?
-
válasz
freelanced #74256 üzenetére
Ha videózol, kell a 60fps. 30 kevés a mozgásoknál.
Erdőn, mezőn senki nem fogja kérni a jogsidat, nyugodtan repkedhetsz kedvedre.
Sajnos a jó minőség pénzbe kerül. Mini 2-3, Mini 3 pro
-
freelanced
addikt
Üdv,
Érdeklődnék pár dologról:
Kontextus: Leginkább erdő felett, terepen szeretnék légifelvételeket készíteni utazós videókhoz kiegészítésképp.
1, Jelenleg mi a legegyszerűbb módja a jogosítvány / engedély megszerzésének, mi a menete, mit javasoltok?
2, Mennyire macerás repülni vele, mármint jogilag / mi a folyamat ha az ember mondjuk kimegy az erdőbe és felszállna pár felvétel erejéig? Lakott területen, Budapesten stb nem tervezek vele menni.
3, Milyen modellt ajánlanátok, főleg ha az ember nem szeretne több száz ezret elkölteni? Jelenleg felbontásban ilyen 2k minimum, 4k jobb lenne, 30 fps. Mi az a minimum amit ilyen módon érdemes megcélozni vagy amivel már azért elfogadható, élvezhető felvételeket lehet csinálni?
Nagyon köszönöm
-
CragON
aktív tag
Sziasztok!
12 éves fiamnak szeretnék egy kezdő drónt venni 50e Ft körül.
Van valami ajánlott ebben az árkategóriában? -
-
Czimby
addikt
Csináltam róla videót.
Akkor nyitok Case-t DJI-nál. -
-
Sordoran
addikt
válasz
SeniorTilla #74250 üzenetére
Igen, pont jöttem volna vissza ismételten írni, hogy az 1mm-es holtjáték is sok.
Igaz nekem csak Mini 2 SE van, de egyik lába se mozog semennyit magától. -
-
Czimby
addikt
Sziasztok!
Megjött a DJI mini3-am, az imént csomagoltam ki.
És feltűnt, hogy az egyik első karja.(A mini3 felíratos)
Kicsit lóg, kb 4-5mm játéka van akár ki akár be van hajtva.
A másik oldalinak meg kb 1mm a játéka.
Foglalkozzak vele, vagy ezek ilyenek és használjam így? -
-
qqzs
őstag
Sziasztok. Lenne par 5-6 evvel ezelotti beszerzesbol alig hasznalt nem kameras de nem is jatek drónom elado. Hol erdemes ezeket meghirdetni mert megneztem vagy 10 temaba vágó fb csoportot de mindenütt csak hirdetnek nulla csoport élettel.
-
-
tobias40
veterán
Köszi mindenkinek a segítséget,figyelem majd a hirdetéseket,a használt piacon is...
-
Sordoran
addikt
válasz
SeniorTilla #74242 üzenetére
Azt tudom, hogy ilyen jellegű akadály nincs, ezért írtam, hogy legálisan (vagyis jogi értelembe).
Mondjuk ha macerás (pl. eseti légtér), akkor egyértelmű hogy nem éri meg ebből a szempontból foglalkozni vele.Elég abban bízni, hogy ne romoljon el a remote ID és ne jelezzen 500 métert mikor 120 méteren megálltam?
-
-
Sordoran
addikt
Jelenleg nekem egy Mini 2 SE van, de tervezem egy komolyabb gép beszerzését. Megvárnám a Mini 5 Pro-t, hogy az mit tud majd, de addig is ugye a 4 Pro-ból kell kiindulni képességeket tekintve. Most megjelent ugye az Air 3S, ami kamerás képességekben nagyon csábító, de azért nehezebb és drágább is. Ez már C1, az tiszta hogy a jogsi és biztosítás így kötelező rá. Ezen felül mi előnyt tudnék szerezni ezzel? Nyílt kategóriában ugyanazok vonatkoznak rá tudtommal ami jelenlegi C0-s gépemre. Mi kell ahhoz konkrétan, hogy 120 méter fölé mehessek vele legálisan?
-
-
krokk
senior tag
válasz
SeniorTilla #74234 üzenetére
Igen árban a mini 2 is jó lehet. A Neo-t azért ajánlottam mert kezdőnek kell és azt nehezebb lezúzni mint a mini 2-t
200e nél nagy küldönbség a minősègben nem lesz, de ok a mini 2 nek jobb egy kicsit.
szerintem a Neo kezdőnek jobb.
-
-
krokk
senior tag
válasz
tobias40 #74229 üzenetére
Szerintem erre tökéltes a Dji Neo, fly more pakkban megkapod 150e alatt. Vagy Dji mini széria használtan kb. A Neoban az a jó, hogy kezdésnek jó, árához képest jó dolgokat tud és viszonylag kezdő barát, ha beleviszed egy fába vagy valami akkor nincs belőle nagy gond, eléggé starpabíró. (állítólag)
Vizsga az inkább a mérettől függ. ha 250g alatt van akkor nem kötelező rá a vizsga, de azért jó ha van. -
tobias40
veterán
Sziasztok!
Egy kezdő számára milyen gépet ajánlanátok kb. 200.000 ft-ig?
Könnyű kezelhetőség,kijelzős távirányító ha jól olvastam a ÖF-ben,kellene..
Kellene hogy lássam amikor repül a dron,tudjon hazatérni ha nincs jel vagy merül az akksi.
Ne legyen nagyon hangos,ne zavarja a szomszédokat..(tudom nem szabályos lakóterületen belül)
Max magasság amihez nem kell vizsgázni...
Leginkább külterületen ,saját szórakozásból használnám,képeket-videókat készítenék néha,jó legyen a minősége.
Jó lehet használt is de csak megbízható eladótól,nyilván nem egy lelakott agyontört,szar akksis gépet szeretnék...(láttam a használtak között az aprón itteni eladókat is.. )
Előre is köszi!
-
vandor01
senior tag
válasz
deathcrow42 #74227 üzenetére
40m? hat az boven eleg FPV-ezni whoopolni
godolom ez a szabalyozas a repter miatt van
amugy meg mi a mano... -
Sziasztok,
Ha jól értelmezem, a légtér.hu alapján, hogy a CTR No Drone Zónában (a halványvörös terület), lakott területen kívül 40 méterig mehet fel a drón?
Jah, és a drónjog szerint mi számít lakott területnek? Házak-közmű van(nak) ott, vagy településhatár, vagy mi a manó? -
Erwinke
aktív tag
Szep napot!
Vlkinek otlete mibaja lehet? Esetleg lehet vlh resetelni a dront? Mavic mini
[link]
Koszonom!
Tisztelettel Ervin -
Weaver
senior tag
szükségem lenne egy usb-c - usb-c mini kábelre drónhoz. ha valamelyikötőknél ott lapul a fiókban és felesleges, vevő lennék rá.
-
Sziasztok!
Egy kis információra lenne szükségem, nehogy ne legyen megfelelő a regisztrációm.
Szóval vásároltam egy C1 kategóriás drónt viszont cégként vettem. A regisztráció (UAS) attól lehet simán magánszemély vagy így muszáj azt is cégként regisztrálnom? Előre is köszi. -
-
Sziasztok!
Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy egy DJI Air 3 drónra mivel kell "több" a reptetéshez, mint egy DJI Mini 4 Prora? Jogsi és biztosítás az tiszta, de azokon kívül? -
Zaji
őstag
Sziasztok,
A kisfiamnak (12 éves) keresek drónt. A keret 45-50 e Ft.
Kezdésnek melyik típust érdemes választani?
Köszönöm a válaszokat. -
-
etnies
senior tag
válasz
SeniorTilla #74212 üzenetére
Itt kb a józan paraszti észnek megfelelően kell repülni és ennyi.
Ne repülj emberek felé, max 120 méter, látni kell a drónt, ne repülj repterek, katonai létesítmények, atomerőművek, különösen védett objektumok környékén és ennyi. Városon belül is lehet repülni. -
-
etnies
senior tag
válasz
Sordoran #74210 üzenetére
Rajta van a matrica. Érdekes, pedig mindent updateltem.
Ha lesz végre egy eső mentes nap, kipróbálom. Köszi az infót, én úgy tudom, hogy bár UK már nem EU-tag, de az összes EU-ban érvényes szabály itt is él, csak egy pici módosítás van azokhoz képest. A magyarnál mindenesetre egyszerűbb, nincs eseti légtér meg ilyen baromságok.
-
Sordoran
addikt
válasz
etnies #74209 üzenetére
Rajta van a C0 matrica? Nem tudom UK-EU viszony ebben a témában hogy működik, az EU-ba nem lehet idén behozni drónt ami nincs osztályozva. Hogy ez az UK-ra is érvényes-e azt passzolom, de ha igen, még úgy is lehet tavalyi gyártású, amit 2023-ban hoztak be és majd 1 évig raktárban várt sorára.
Ha van C0 matrica, van 120m korlát szoftverben. Az A1 más téma, ott neked kell betartani a 120 métert. (mint ahogy autóval is lehet gyorsabban menni mint a maximális sebességkorlát, rád van bízva, hogy ne nyomd tovább a gázt) -
etnies
senior tag
Vettem egy Mini 3-at pár hete, most volt időm összerakni.
Nincs benne a 120 méteres korlát, ez hogyan lehetséges? UK-ban élek és hivatalos honlapról rendeltem. Uk már nem EU tag, de itt is megmaradt a 120 a A1 kategóriában.
Ez valami hiba vagy én tudom rosszul a szabályokat? -
El Joe
tag
Na látod, pont ez a baj a hozzáállásoddal…
1. Senki nem mondta, hogy eseti légtérben van a terület, de ha mégis, egyeztettem egy ezzel foglalkozó céggel és 3 évig automatikusan és folyamatosan megkérik az engedélyt ( nyilván nem ingyen, de ez is benne van a beárazásban)
2. Szerintem mindenkinek világos, ha tiltott légtért rendel el a hatóság , abban nem repülünk (szerződésbe bele kell írni ennyi)
+1 (mielőtt megint összerettegnéd magad) szokásos záró pont a szerződésben: “…amennyiben a jogszabály változása miatt…” -
Légijármű... Na, itt kezdődnek a gondok.
Magával a szabályozás létével egyébként egyetértek. Tényleg szükség van rá. Biztosítással, akár regisztrációval, tudásigazolással. Egy olyan szabályozásról beszélek, amelyik nem a szabályok megkerülésére, figyelmen kívül hagyására buzdít.
Amivel nem értek egyet, az az, hogy a saját kertemben nem szállhatok fel egy akármilyen pici, de kamerás drónnal.
A skála másik feléről pedig, ahol egyáltalán nem vagyok ismerős, de talán nem véletlen, hogy a gazdák és a mezőgazdasági drónozással foglalkozók egybehangzóan panaszkodnak ugyanarra -- már tudniillik, hogy a jelenlegi szabályozás betartásával durva károkat szenvednek (-nének) el.
Az, hogy régen rosszabb volt, nagyon nem érv. A német szabályozás felemlegetése sem minden estben szerencsés, sőt... A legközelebbi példa az a német bravúr, amellyel Németország sikeresen radírozta le magát egyetlen európai demokráciaként a Google-térképről évekre -- amin maguk a németek is elég nagy számban ki voltak akadva.
Az intimitásvédelmi szempontokat egyébként megértem -- nem egyszer repültek már be hozzám drónok, amelyek a helyi sajátosságok miatt biztosra vehetően kimondottan meztelen napozókra vadásztak. De ezt a jelenlegi szigorú szabályozás önmagában nem tudja megfékezni, legfeljebb érdemi műszaki háttérrel, ami viszont már elég durván hangzik szintén jogi szempontból.
Szóval én úgy látom, hogy a jelenlegi szabályrendszer sok más esethez hasonlóan csak a jogkövető magatartást korlátozza, tereli át a szürke zónába, de a rosszindulatú felhasználással semmit nem tud kezdeni.
Amint írtam, vannak itt kérdések, és a drónozás szabályozása mindennek csak egy nagyon vékonyka mellékszála. Alapjogok ütköznek, és tudomásul kell venni, hogy sok terület határán egyszerűen nincs jó megoldás. A technika viszont fejlődik.
MaCS
-
cd334
tag
Szépen ferdítesz és egybemosod az FPV drónokat. Mert ugye ég és föld egy 30-40g propellervédős whoop és egy 5" versenygép között. Igen az 5" versenygépnek nem a játszótér a helye, de azért megnézném hogy milyen kárt okoz egy 40g whoop a légiközledésben(játszótéren). (Megjegyzem egy galamb szerintem veszélyesebb a légiközlekedésre és az emberekre, mint egy whoop. Szerintem jeladót az összes városi galambra és légtér zár esetén sokkoljuk őket, nehogy repüljenek(meg az összes többi madárra)). Láttam rólad is felvételt, ahogy körberepülnek whooppal.
Továbbra is azt mondom kell törvény, normális élhető törvény. Lehet most jobb mint, x éve, de attól még nem jó a jelenlegi. Teljesen megértem, hogy bizonyis kategóriájú gépeket korlátozni kell és biztosítás regisztráció, stb... Sajnos a nem élhető szabályozás kontraproduktív. Jössz mindig a külfölddel, de mi itt élünk.(Nincs is jobb annál, mikor táborban a gyerekekkel whoop fogocskát játszunk(egy kis bemutató után). Eddig a legnagyobb baleset egy prop által betekert haj volt.)
-
Schaf
tag
válasz
El Joe #74193 üzenetére
Egyébként hogy "árazod be" azt, ha a katasztrófa elháritó egységek vagy a rendőrség légtérzárat rendel el, vagy simán valakiegy esetit kér oda és megtiltja neked a repülést, amit pedig elvben szerződésben vállaltál.
Erre a megrendelő (tök joggal, hisz te vállaltad előre) visszakéri a lóvét?
..és mielőtt azt mondod, ez hülyeség, éppen ez történik Budapesten néhány építkezésen, ahol egyes menő drónosok, akik a fórumokon és az FB csoportokban uszítják a hozzá nem értő usereket, egymást szivatják a légterekkel...
A Duna felett pl választhatsz, hogy 100e-et vagy 50-et fizetsz-e egy reppenésért.... -
Schaf
tag
válasz
MaCS_70 #74198 üzenetére
Mi a jogilag aggályos abban, hogy egy légijármű nem repülhet olyan helyen ellenőrzés nélkül, ahol nem látja a másikat?
Ebben mi az életszerűtlen?
Én inkább azt tapasztalom, hogy a törvény néhány embernek csak akkor érdekes, ha őt védi. Leszarja a jogot, de amint sérelem éri máris rendőrért kiabál.
Az meg a legalja amit itt isművelnek néhányan, hogy anélkül hogy ismernék a szabályokat egymásnak is marhaságokat magyarázva hergelik a többit, meg villognak, hogy ők aztán leszarják, mert szar... nem is tudják a szabályt.. csak egyszerűbb azt mondani, hogy leszarom, mint megtanulni. Utóbbihoz kell IQ is.2021 előtt eseti légtér kellett MINDENHOVÁ a repüléshez.
Most a lakott területeken kívül ahol nem ellenőrzött a légtér, ott nem kell. Ott amíg látja, illetve amíg a polgári forgalmat nem zavarja, kb azt csinál a drónos amit akar.
Mi ebben az életszerűtlen?
Hogy az FPV-s nem repülhet a játszótéren vagy hogy Tilla a menő nem veszélyeztethet VFR forgalmat?
Szerintem ezek teljesen rendben vannak..
Az eseti légtér tényleg marhaság. Simán az kéne ami a németeknél. AGL100m alatt csak az alattad lévő ingyatlan ÖSSZES tulajdonosának engedélyével. Nyilván az jobban tetszene mindenkinek... mert GDPR szempontból életszerűbb is.
Új hozzászólás Aktív témák
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● DJI topic
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Milyen TV-t vegyek?
- Íme az új Android Auto!
- Házimozi belépő szinten
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Futás, futópályák
- BestBuy topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070S 12GB Be Quiet! Pure Base 501 750W
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!