Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Milyen TV-t vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen széket vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
A topikban az apróhirdetés, csere-bere, és hirdetés linkelés tilos. Hardveraprón a megfelelő kategóriában van erre lehetőség Hardverapró/Drón
Társtopik - Quadkopterek, felső tagozat
Drón, multikopter, quadcopter, hexacopter.. számos kifejezéssel találkozhatnak a hobbi távirányítós repülés rajongói. De pontosan melyik mit jelent, és melyiket érdemes beszerezni?
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
vandor01 #74099 üzenetére
Igen, ez is egy nagyon reális forgatókönyv, és nyilván számoltak is vele a DJI marketingesei.
De szerintem nagyon nem elhanyagolható az a széles réteg sem, aki egy érdemi 249 grammos drónt már anyagi és/vagy komplikáltsági okok miatt nem vesz meg, ez viszont eladja magát azzal, hogy tulajdonképpen magától működik, olcsó, és jópofa felvételeket lehet vele készíteni.
Ha pedig az 1. pontnak megfelelően kapudrogként működik, még jobb!
MaCS
-
vandor01
senior tag
válasz
MaCS_70 #74098 üzenetére
beleugrik az ember egy ilyenbe mert lassuk be 200ejroert?
nem sokkal tobb mint épiteni egy analogot
talan kicsivel kevesebb mint épiteni egy digitalistha ez meg van?
mar nem fog analogot venni fejleszteni
es nem fog mas digitalist fejleszteni épiteni mint DJI...
vagyis eleg nagy esely van ra!kicsit jobban erdekli a hobby? akkor
vesz DJI TAV-ot
majd szemcsit is!
a kovetkezo lépés mikor épit valamit?
mit is? hát DJI digital alapokon egy masikat
esetleg vesz megint csak de DJI nagyobbat.....ki van ez talalva keremszepen
-
válasz
SeniorTilla #74095 üzenetére
Egyetértek Veled, de emellett is határozottan úgy gondolom, hogy nagyon-nagyon sokak számára ez a kategória az igényeik / esetek többségét lefedi.
MaCS
-
vandor01
senior tag
válasz
Creative997 #74096 üzenetére
ugyis jon az esos ossz meg a tel foleg hollandiaban es meg el sem dontotted valoban jo lesz-e neked ez a "karrier"?
elso lepesnek egy belopo analog setup kis whoop belterben...
de ha van piiiz lovéééra? akkor hajra dji!
akar mehet a digitalis vonal is!
de osszetorni elso telen? eleg az analog is harmad aron!ami most jo aron elerheto?
TAV: ELRS Radiomaster pocket
Szemcsi: EV800D
vmi akcios whoop gépecske [link] [link] [link]itt ma mar a kepatvitel VTX a taviranyito kapcsolat a receiver
bele van integralva az FC be!ezeket ha ma megrendeled? max 2 het es mar hasznalhatod is oket!
kell meg aksi meg tolto.....
ez mar gép fuggo mit fogsz venni?
1S 2S???
de arra keszulj az aksi szallitas meg hollandiaba is minimum 1ho
de akar 2ho is lehet.... szerencse fuggo akar meg bele is nyulhatsz?
3het vs 3honapAlin minden honap elso heteben van akcioznak
aztan jon a November 11aztan nyugodtan lapozgathatod a hasznalt oldalakat pl
https://www.2dehands.be/q/drone/
de biztos van holland megfeleloje isaztan itt van egy holland oldal is?
itt is vehetsz cuccot... https://droneshop.nl/dronesami csak tetszik.....
HAJRA! -
Creative997
őstag
Sziasztok
Mostanában kaptam agyhalalt, hogy én most karriervaltaskent dronozassal szeretnék foglalkozni. Egyelőre még csak tapogatozom, tanulok a nulláról, szabalyozasokrol (Hollandiában élek, látom hogy magyarban ellehetetlenitik, miért? Csak érdeklődöm)
FPV-n gondolkozom elsősorban, látom most az megy itt temakent. Nem dronoztam korábban, viszont szeretném kitanulni. Ötletek, tanácsokat szívesen fogadok. Főleg javaslatokat gépre. Szeretnék majd egy tanuló drónt, aztán feljebb váltani.
Vicces, hogy nálam is most ez a DJI Neo ugrik fel mindenhonnan is mióta nézegetek vidiket. De nem szeretném az időmet pazarolni felesleges videókra tudás nélkül, remélem tudtok ajánlani. -
válasz
MaCS_70 #74094 üzenetére
Srácok, csak egytengelyes a gimbalja. Nem alkalmas légi fotózásra, csak FPV repkedésre, arra is korlátozottan, mert gyenge, könnyű kis semmi az egész. Szerintetek milyen fényképet csinálna ez abban a szélben, ami össze-vissza dobálja? Hol a vízszintes? STB?
Ezzel a DJI a kispénzűeket célozta meg, akik majd ha rákaptak az ízére, vesznek maguknak rendes drónt. Játék kategória. Betörtek az olcsó gépek piacára is, szeretnék leuralni és igazuk van. De semmi estere sem szabad egy rendes FPV-vel vagy légifotós drónnal összehasonlítani. Főleg nem azt mondani, hogy hű milyen jó.
Akadályelkerülés hiánya. Hmmm. Akadt már fent drónotok fán, vagy villanyoszlopon, stb? Esetleg egy 100m magas sziklán? Nem csak nekimenni lehet valaminek, hanem ott is maradni. A mentés többe kerül, mint a gép...
Lesznek hamarosan használt, megunt - jajezmégsemolyanmintareklámban - gépek féláron.
-
válasz
zombei #74093 üzenetére
Arra, amire nagyon sok embernek szüksége lenne, nagyon jó lehet. Jelesül egyfajta mozgó fényképezőgépnek, kamerának használni, rövid, személyes felvételekhez. A kialakítása miatt még az akadályelkerülés hiánya is vállalható áldozatnak tűnik. És talán még megfizethető is.
A gond az, hogy a magyar szabályozás ezt a felhasználási módot is elvben ellehetetleníti.
Nem készíthetek felvételeket egy baráti összejövetelről a saját kertemben, nem készíthetek spontán felvételeket egy pillanatnyi eseményről.MaCS
-
-
krokk
senior tag
Sajna bármennyire is szeretem a DJI drónokat de ebben a hoverair x1 jobb. ok szarabb videó, de itt az annyira nem is lényeg. ha jobb videót akarok akkor nagyobb drónt használok. ez meg nem lett annyira kompakt. a súlyt leszámítva. egy ilyen x1et az ember könnyen bedob a túrazsákjába bicós tatyóba és mehet. ez kicsit problémásabbra sikerült szerintem...
-
-
wapee
tag
Megnéztem ezt a tesztet. Belépő drónnak tökéletes, meg az, hogy mit kihoztak belőle az nem semmi(azért elég kicsi 135g súlya is és 4k/30 elektromosan stabilizált, használhatod önmagában vagy akár fpv-ként, AI követés). Nekem pl elég lenne mert néha előveszem csinálok egy két felvételt vele, amúgy pl dji mini 2-t se tudtam kihasználni.
Persze ott a hátrány: akkuidő, szél, nincs sd kártya, de azért várom majd a folytatását. -
-
Grillo
őstag
válasz
SeniorTilla #74084 üzenetére
Megnéztem PotatoJet bemutatóját, egyre jobban tetszik, csak nem biztos, hogy elég az optika arra, amire nekem kéne (fotogrammetria szűk belterekben). A mérete és az, hogy nem gáz, ha nekimegyek valaminek nagyon tetszik, ahogy az is, hogy mindennel IS irányítható, meg minden nélkül is.
Meg az ára is jó. -
-
wapee
tag
DJI Neo
Nekem tetszik -
vape1
csendes tag
DJI Mini 2-höz mi az a legolcsóbb lehetőség, hogy szemüveggel lehessen repülni? Ha nem freestyle akrobatizmus, hanem csak lassú/egyenletes repülés és videó készítés a cél, esetleg egy Oculus2 is használható valamennyire ilyen célra (valahogy leszorítva a késleltetést)? Youtube-on láttam már próbálkozást, hátha itt is van valakinek tapasztalata, vagy ha van valami olcsóbb használt FPV szemüveges megoldás...
-
krokk
senior tag
válasz
SeniorTilla #74078 üzenetére
Igen, én is így voltam vele. mivel ott voltak, 3at is láttam egyszerre, így kihagytam a repülést
bár egy picivel arrébb, de volt 1 amelyik átrepült felettem. azért viszonylag magasan volt de jah, sosem lehet tudni.
Tegnap egy kisgép repült el elég "közel", pedig nem volt aktív légtér meg semmi. Lejjebb is hoztam biztos ami biztospedig csak 40m-en voltam... Közel van a reptér, de ilyen alacsonyan és közel egyet sem láttam még eddig.
-
-
krokk
senior tag
Na hátha itt valaki meg tud erősíteni, ha van egy aktív légtér ahol azt írja a légterre, hogy siklórepülős terület és 3500-5500FT AMSL. Akkor ez azt jelenti, hogy ezen magasság alatt nincs korlátozás a repülésre ugye?
Utánaolvastam de nem erősített meg ebben semmi anyag... lassan fél éve repkedek de eddig ez volt az első aktív légtér amivel összefutottam. Szóval ott kihagytam a repülést de azért érdekelne, hogy itt a magasságot is kell figyelni, vagy van rá valami más szabály is...
-
-
BullZeye
veterán
Melyik az a legolcsóbb drón, ami már meg tud állni a levegőben és nem szédeleg jobbra-balra?
kamera nélkül full hobbira kertbe maximum 3-4 méter magasságba gyerekek szórakoztatására keresek valami *lassú* drónt, 20x20 méteres a kert, így semmi értelme nem lenne, ha pár másodperc alatt eléri az egyik végből a másikba. Olcsóbb (5-30 dolláros) akciós kínai drónokat már vettem, vagy tönkrementek ütődés nélkül, vagy irányíthatatlanok voltak.Köszi a segítséget!
-
etnies
senior tag
Sziasztok!
UK-ban élek, itt van vizsgám A1 és A3 kategóriára, ez megvan az EU-ban is, mert levizsgáztam az osztrák honlapon.
Itt az UK-ban nincs semmi kec-mec, megvan határozva, hogy hol nem lehet repülni, nem kell semmilyen engedélyt meg hasonlókat intézni felszállás előtt a 249g-os, kamerás drónommal.
Úgy tudom, hogy otthon kell légtérhasználati engedélyt igényelnem valami appban.
A DJI drónok felszállnak ilyen engedély nélkül is? Vagy össze vannak kötve a DJI appal Magyarországon? -
válasz
BoneDragon #74066 üzenetére
Előtte nem árt pár hónap gyakorlást is betervezni
-
Sordoran
addikt
válasz
BoneDragon #74066 üzenetére
Mivel Olaszországhoz tartozik, így olasz törvényekre érdemes rákeresni, google a barátod.
Azért első lépésként érdemes a drónt kiszemelni, hiszen különböző kategóriába eshetnek szabályok szempontjából. Kezdőknek a C0 kategóriásak (250g alattiak, de nem minden 250g alatti C0) az ideális választás, erre van legkevesebb megkötés. Kompaktak is, könnyen hordozhatóak. Ár pedig nagyon változó, kinek mire van igénye. -
Sordoran
addikt
válasz
SeniorTilla #74064 üzenetére
Most ezzel pont beletaláltál, Romániában pont egy falunapon terveztem volna videózni.
De el is vetettem hamar a dolgot, így maradna út közben megállóknál, pl. Királyhágó. Ott ahogy nézem légtér korlátozás sincs, szóval szabad a pálya.
-
-
Sordoran
addikt
válasz
SeniorTilla #74062 üzenetére
Nem túl sok információt látok benne, pl. itthon is elég felületes, eseti légtérről semmi, természetvédelmi területet nem jelzi stb. Vagy csak én nézem rossz helyen.
Arra azért jó lehet, hogy ha meg is állít a rendőr, akkor erre hivatkozva talán egy figyelmeztetéssel megússza ember, ha tilosban járna. -
-
Sordoran
addikt
Külföldön való drónozással, szabályokkal kapcsolatban ki hol szokott infromációt szerezni? Sima google kereséssel persze kihoz különböző oldalakat, de sok helyen csak nagyon felületesen vagy szimplán hiányosan írják le dolgokat.
Pl. rákerestem Romániára, és legtöbb oldalon egyezik, hogy elég az itthoni regisztráció, repülni pedig nappal, lakott területen kívül és 120 méterig lehet, de csak egyik oldalon írták, hogy fénykép és videó készítés már külön engedéllyel megy. Na most vagy ez az egy oldal írta rosszul, vagy az összes többi hagyta ki ezt a nem kicsit fontos információt.
Van esetleg olyan oldal ami egységesen összegyűjti, utánamegy ezeknek a szabályoknak, vagy minden országnál külön kutatást kell végezni? -
vandor01
senior tag
az ongyilkos FPV dronok csataja az ukran legterben.....
3.15V nel mar nem opcio a visszafordulas meg a land now....
csakis a masik dron megsemisitese ongyilkos modon -
Sordoran
addikt
válasz
Kis Tigris #74058 üzenetére
Azt hiszem mások is így tettek: lajstromszám és telefonszám papírra felírva (én kinyomtattam), ezt celux-al leragasztottam, másik oldalára kétoldalú ragasztó, és így feltettem oldalára.
MDS appban ahhoz, hogy tudj repülést indítani kell egy drónt regisztrálni, itt nevet adsz neki, és a lajtsromszámot felviszed. Üzembentartói számot nem kell sehova rögzíteni, csak ha a drónnal kötelező a Remote ID akkor azzal sugárzod, ez app-ban állítható be (C0-nál nincs ilyen). Azért legyen nálad telefonon legalább meg, ha kérnék tőled. -
Kis Tigris
tag
válasz
Sordoran #74057 üzenetére
Nekem ma jött meg az üzembetartói és a lajstromszám is
Következő teendő, akkor a lajstromszámot a gépre felragasztani? Majd kimenni a legközelebbi mezőre, s ott belépni a MyDroneSpace progiba? S ott fel kell valahol vinni a lajstromszámot és a regi számot? Vagy hogyan tovább?
-
Sordoran
addikt
válasz
Kis Tigris #74045 üzenetére
Pont 3 héttel a kérvény beadása után ma megjött az üzembentartói és a drón regisztrálásának végzése is. Persze borult, szeles, esős idő van, meg én nekem is szar a kedvem, de legalább nyugodtan ki tudom találni hogy helyezzem el az azonosító számot a ketyerén.
-
válasz
SeniorTilla #74055 üzenetére
majd megkeresem a videót róla, elég vicces ilyenkor repülni
-
-
Egy ilyen ügy érdemi kezelésére én is kíváncsi lennék, mert eddig főleg azzal szembesültem, hogy próbálják lerázni őket magukról. Teszem hozzá: én eddig a személyiségi jogi oldallal, nem pedig a hatósági tettérési ügymenettel akadtam össze.
MaCS
UI: Tolatókamera-ügyben meg tényleg azt hittem, hogy valami általam nem ismert belsős kifejezésről van szó, mivel a drónok hátrafelé ugye pont nem látnak.
-
válasz
MaCS_70 #74048 üzenetére
A precedens értéket úgy értem hogy várom mikor valaki megírja hogy hivatalos ügy lett abból hogy a 16gr-os gépével lakott területen, bármi engedély nélkül repkedett. Kíváncsi lennék az ügymenetre.
És igen, sok esetben az autókban analóg tolatókamerák megegyeznek a kis nano kamerákkal amik a whoopokon találhatóak. Nem egyszer fordult elő hogy a Tiny Drones versenyeinken a pilóták képe tolatókamerává változott egy crash után. Tudod mint amikor beváltod "R"-be és a kijelzőn előjönnek a színes segédvonalak.
-
válasz
SeniorTilla #74050 üzenetére
Nevetni fogsz (vagy inkább nem), de ez a jelen állapotok szerint nem is annyira valóságidegen felvetés. Én viszonylag aktívan foglalkozom adatvédelmi kérdésekkel, és egészen egyrémszerű elgondolásokat is komolyan akarnak venni bizonyos körökben.
Ja, és előfordulnak drónos ügyek is. Úgyhogy tapasztalatból mondhatom, hogy a túltolt szigor a jelen formájában gyakorlatilag értelmetlen, ellenben kontraproduktív.
MaCS
-
Ennyi erővel be lehetne tiltani az összes mobiltelefont és kapucsengőt is...
-
Ezügyben "precedens" per biztosan nem lesz. Több okból sem. Egyrészt azért, mert Magyarországon ahhoz, hogy egy bírósági döntés "precedens" szintű legyen, nagyon nagy, elvi jelentőségű kell, hogy legyen, és mint ilyen, el kell, hogy érje a Kúria szintjét, és akkor sem lesz abszolút értelemben precedensértékű, ha azt a BHGy-ben lehozzák. De az egyszerűség kedvéért: a Kúria döntései lesznek precedensértékűek, aminek előfeltétele, hogy elérjék a Kúria szintjét. Drónügyben ennek jelenleg nem látom realitását.
Másrészt: a bíróságog a hatályos jogszabályok alapján döntenek. Amiről nincs jogszabály, ott a polgári jogviszonyok (vö. szerződések) döntenek, együtt a mindezzel kapcsolatosan kialakult fogalomértelmezési gyakorlattal. (Ami csak távoli hasonlóságot mutat a precedensekkel.)
Nem tudom, hogy milyen tolatókamera van a tinywhoopokon, és őszintén szólva nem is tudtam, hogy létezik külön tolatókamera drónokra. Az viszont adott, hogy ha egy szköz értlkelhető képet tud rögzíteni, akkor azt sajnos így kell figyelembe venni. Nincs meghatározott határ, de a léc nagyon alacsonyan van.
MaCS
-
Sordoran
addikt
válasz
Kis Tigris #74045 üzenetére
Visszaolvastam itt témában, és korábban is felmerült ez a kérdés. Ott telefonos megbeszélés alapján ügyintéző azt mondta, ha be van X-elve hogy 250g alatti, akkor nem kell biztosítás, nyomtatványon kihúzható a rublika. Ez is úgy láttam komoly vitákat szült akkor, de a kamera nem befolyásolja a biztosítást, ellenben ha 250g-ot meghaladja akkor már kell a biztosítás, és a "jogosítvány" is kötelező. Kamera megléte csak a regisztrációt teszi kötelezővé. (nem hinném, hogy ha "elkapnak" akkor megszólnának érte mert ráraktad biztonsági okokból a propeller védőt, és ezzel átlépted a határt
)
Ez a kép korábban volt itt a topikba betéve, jól összefoglalja mikor mi kell:
-
Kis Tigris
tag
válasz
Sordoran #74042 üzenetére
Köszönöm, sikerült
A lajstromszám kérelemre hiánypótlásra küldött levél iktatószámával elküldtem a befizetett összegről a bizonylatot.
Csakhogy közben pár napja elküldtem a kérelmet az üzembentartóival kapcsolatban is. S ahhoz sem volt csatolva bizonylat. De ezt a bizonylatot is elküldtem, hivatkozva a kérelmemre, ön-hiánypótláskéntVagy elfogadják így utólag, vagy majd küldik a hiánypótlásra felszólítást, s úgy már hivatalosan iktatószámmal tudom pótolni a bizonylat bemutatást...
Pff, meg van ez úgy bonyolítva, mintha Magyarország lenneDe itt még kérdéses lesz, a biztosítás nem megléte is
Hogy elég e nekik az a nagy X.
Mert ugyebár, hiába 250g alatti (mondjuk nekem majd ne nagyon kezdjék el méricskélni, mert vetem rá propellervédő burkolatokat, s azal már 251 vagy 252g), a kamera megléte miatt álítólag már biztosításköteles...
-
Kis Tigris
tag
válasz
SeniorTilla #74043 üzenetére
Persze, szívesen
[Inne Datáról] le tudjátok szedni a .rar-ba csomagolt nyers dng filéket
-
válasz
Kis Tigris #74041 üzenetére
Dobsz fel 1-2-t googledrive-ba vagy valahova? Ahonnan le lehet tölteni teljes méretben
-
Sordoran
addikt
válasz
Kis Tigris #74040 üzenetére
Nem tudom milyen opciók vannak az OTP-nél, de biztos van ott is olyan lehetőség netbankon, hogy magára az utalásra menve lementheted vagy screenelheted a részleteit. Ez csak összeköti gondolom hogy melyik utalást ki fizette.
Amúgy bíztam benne, hogy ha neked egy hét alatt reagáltak rá, hátha nekem is fognak, de már túl vagyok egy heten és még mindig semmi. Simán lehetne ez a regisztráció egy automata rendszer is, akár a MSD felületén is megoldható, helyben kifizethető, és 1 munkanapon belül ránéz egy élő ember, hogy rendben van-e és jóváhagyja. -
Kis Tigris
tag
válasz
SeniorTilla #74036 üzenetére
Nem tudom mik voltak, mert ahol áltunk onnan nem látszottak, a teló képernyőjén reptetéskor meg olyan picik lehettek, hogy azért nem látszottak
De izgultam eleget, hogy valamelyik ragadozó nehogy zsákmánynak nézze
Van sok a környéken
Pacsmagolás alatt nem tudom mit értesz. Fő hobbim, a fotózás, de az már sok éve profi cuccal, profi szinten
Csak és kizárólag RAW, itt a drónnál is követem ezt a vonalat. S a Mini 2 RAW-ja meglepően jó minőségű, sok adatot tartalmaz, s jól húzható
Több lépcsős szerkesztésen esnek át nálam, s azok közben már látom mennyire zoomolhatok, mennyire húzhatom az adott RAW-ot. Igazából a Mini2 RAW-jába nem zoomoltam bele külön, tájképnél nem fontos ha eleve törekszik az ember a jó kompozícióra
De most hogy mondod, az egyik RAW-ot szét is kapom ma kiviből
Amúgy png-be konvertálás után elég szépnek látom a Mini2 képeit, annyira legalább is, hogy foglalkozzon vele az ember
-
válasz
#42431471 #74038 üzenetére
Nem öröm. Ez egy ilyen nap. Nekem megjöttek Amerikából a Master Airscrew propellereim az Avatához, feltettem a 3 lapátosat, pár perc repülés után leesett és eltört belőle kettő. Nem az igazi a stabilitása a gépnek ezekkel. Mintha a youtube videón is ez történt volna a sráccal, aki mutatta
Előtte:
Utána:
-
törölt tag
mar tobb oranyi repules volt az epitett drononban. Ma kotottem volna be ra a GPS-t. Elso akksi radugasnal kijott belole a fust
A kondenzator egyik laba eltunt... remelem ennyivel meguszom. Igy is tobb oranyi melo lesz, mire vissza tudom bontani odaig, hogy cserelni lehessen.
FC-vel USB-n lehet beszelgetni, mast ellenorizni nem jutott eszembe / se nem volt erom hozza. -
Sordoran
addikt
válasz
Kis Tigris #74035 üzenetére
Kicsit sajnálom, hogy nem a Mini 2-est vettem, hanem Mini 2 SE-t. Persze még ez sincs kihasználva, de azért 4K-hoz szokott szememnek fáj a felbontás.
Bár úgy állok hozzá, hogy első drónom, idén még gyakorolgatok vele, ismerkedek, és ha sokat használom, és igényelni fogom jobb videóképességet, akkor jövőre beruházok egy Mini 4 Pro-ra (vagy 5-re ha közbe kijön és megéri). Árát nézve persze a Mini 2 SE is fájna, de azért "friss jogsival" inkább ezt zúzzam le. -
válasz
Kis Tigris #74035 üzenetére
Jó a kompozíciód
A három madár ölyv ott háttérben?
Amúgy ha belezoomolsz a képbe, nincs erős pamacsolás? Faleveleknél, fűcsomóknál, ott ahol részletgazdag a kép. Pár gépnél tapasztaltam ezt jpg-ben.
-
Kis Tigris
tag
válasz
Sordoran #74034 üzenetére
Ezer köszönet, ez hiánypótló
07.12-én hitelesítettem és nyújtottam be a lajstromszám iránti kérelmet. S 07.19-én vagyis pénteken érkezett a felszólítás a befizetéssel való kiegészítésre. Ha azt elküldöm, lehet már nem sietnek annyira a lajstromszámmal és a nyilvántartásba vétellel
Bánnám, mert jó lenne minél hamarább "legálisan" drónozni, mert a kis caros Mini 2 meglepően jó képeket és videókat készít
Mondom ezt fotósként
-
Sordoran
addikt
válasz
Kis Tigris #74033 üzenetére
Nem olyan könnyen, de megtaláltam ezt a pdf-et ami egész jól leírja a teendőket:
https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentum/398884
Itt a 4. oldalt írják mit kell írni a közleménybe. Én egy hete utaltam el, és küldtem be mindkét dokumentumot a fizetés bizonylattal együtt. Azóta semmi visszajelzést nem kaptam, neked mennyi idő után válaszoltak? Gondolom itt is 30 napjuk van rá, de azért díjaznám ha nem kéne hetekig várakoznom... -
Kis Tigris
tag
Hasonló cipőben járok, mint a fenti kérdező:
Sziasztok. A 2x 2.000ft-ot hogy, milyen formában és hová kell befizetni? Nem találtam idáig infót róla, hiánypótlásra szólítottak fel a lajstromszám kérelmekor.
"Tájékoztatom az Ügyfelet, hogy az eljárási díjat az Építési és Közlekedési Minisztérium Magyar
Államkincstárnál vezetett MÁK 10032000-00003582-06020015 számú számlájára kell befizetni."De hogy pontosan mit kell még írni s hová, gőzöm sincs :/ Mert ha simán ide küldöm a pénzt, abból nekik gőzük sem lesz hogy miért küldtem /
Üzembetartói 2.000ft-ot is ide kell küldeni vajon? -
Sordoran
addikt
Hétvégén elküldtem a drónom regisztrációjához a kérelmemet, de zavaromban kihagytam két lépést:
- nem fizettem be a díjat
- nem regisztráltattam magam mint üzembentartó
Kérdéseim:
1. 250g alatti drónnál is kell üzembentartói regisztráció?
2. Most hiánypótlásként (hivatkozva előző e-papírra) elküldhetem az üzembentartóit és a befizetés (2x2000 Ft) bizonylatát?
3. A biztosítás mezőt csak húzzam ki (lévén erre nem kötelező kötni), vagy mit írjak oda? -
-
gjoe
addikt
Sziasztok.
Szeretnék tanácsot kérni. Néztem pár dront aliexpressen de nem tudok dönteni.
Lényeg mezogazdasaggal foglalkozom és jó lenne néha a növényeket fentről megnezi. Fontos a nagyobb távolság. Most jól jött volna mert pénteki vihar kicsit elrendezte a kukoricakat. Lényeg olyan max 70-80k amit rákoltenek. Évente párszor lenne használva saját területen. De nem látok nagy különbséget a 20 ezres és egy 100 ezres gép között. Plusz nem tudom melyik a jobb márka. Tudnátok valamit ajánlani? -
-
gatesz
tag
Sziasztok, meglett a dron, köszönöm mindenkinek ako segített. Elakadtam a regisztrációban. El tudnátok küldeni a jelenleg érvényes regisztrációs űrlapokat, üzembentartó és dron regisztráció. Plusz amit végképp nem találok, hogy hova kell átutalni a 2-2 ezer forintot, és hogyan. Aki az éven regisztrált drónt, tudna segíteni? Írtam nekik emilt, hívtam őket telefonon, de nincs válasz. A web oldalon nincs semmilyen infó.
-
válasz
SeniorTilla #74023 üzenetére
És mint ahogy bizony a harmadik szomszéd simán feljelenthet.
Volt már előttem ilyen ügy kertépítési segítség és a "húgom pasija levideózta a házunkat a kérésünkre" jelleggel is -- mindkettőben benne volt, hogy a be-/feljelentő saját bevallása szerint nem tehetett mást, mert a lelkiismerete miatt nem tudott volna többé nyugodtan aludni /tükörbe nézni.
Nem vicc...
MaCS
-
válasz
fpeter07 #74020 üzenetére
Igen kell regisztráció és egyebek. Ahogy azt is fel kell tüntetni az adobevallasodban, ha a szomszédnak atmentel segíteni a fűnyirasban és megittatok közben 1 sört. Ne adj isten visszament és segített ő is.
Szóval értelmezni kell a helyzet és a szituáció komolysagat...
-
Sordoran
addikt
válasz
fpeter07 #74020 üzenetére
A regisztráció kötelező minden nem játék drónra (ha van rajta kamera, már nem játék) az országod hatóságánál. Szóval igen, kell regisztrálni. Bár EU irányelv van a drónozásra, de minden ország maga alakítja a törvényeit így érdemes megnézni adott országban milyen egyéb szabály, korlátozás van életben. Ezt érdemes alaposan körbejárni, például külföldi oldalakon nézve a magyar szabályozás se pontosan van ismertetve.
Azért jellemzően lakott területen kívül, ha nem természetvédelmi övezet vagy magánterület, akkor egy 250g alatti drónnal nyugodtan lehet repkedni és felvételt csinálni. Legfeljebb regisztrálni kell adott országban is, vagy appot használni. (itthon ugye erre van külön app, nem lepne meg ha máshol is lenne) -
fpeter07
veterán
Ha vesz az ember egy drónt elsősorban külföldi bikepacking túrákhoz és a semmi közepén készít pár felvételt, ahhoz szükséges regisztrálnia?
Laikusként nem igazán értem miért kell regisztráció, légtérhasználat, biztosítás, vizsga stb. Nem pilóta akarok lenni, hanem tájfotós.
-
válasz
MaCS_70 #74017 üzenetére
Úgy van, hogy nem értenek hozzá a jutúberek, csak azt szeretnék
. Tipikus, tipikus sajnos.
Ha láttál már DJI használati utasítást, abban is azt javasolják, hogy az antenna tengelye legyen derékszögben a drón irányával. Ahogy kell is, a rádióhullámok terjedésének szabályai szerint.
-
Technikai kérdés:
A sokadik tanácsadó videót látom, amelyben azt ajánlják, hogy a kontroller botantennáival, pontosabban azok hossztengelyével célozzunk a drónra a minél jobb rádiós kapcsolat érdekében.
Régi rádiós ismereteim szerint azonban pont az antenna tengelyében a leggyengébb a vétel és a sugárzás, mivel az éppen merőlegesen szeretné elhagyni az antennát. (A nyereséggel kapcsolatos sugárzási szög egyszerűsítő értelmezésével.)Tehát hogy is van ez?
Köszönettel: MaCS
-
-
Sordoran
addikt
válasz
gatesz #74013 üzenetére
Én is így értelmezem. Ami a mydronspace app-ban jelölnek az tiltott, a legter.hu oldalon pedig azok is szerepelnek amik számunkra irrelevánsak, hiszen az alsó határ 120méter fölötti, tehát drónnal semmiképpen se kerülhetsz oda.
Más kérdés, van olyan aki kért már eseti légteret magának, hogy lakott területen repkedhessen?
Nézegettem a nyomtatványt, nem bonyolult, de még mindig nem tiszta kell-e fizetni érte (csatolható hozzá a befizetést igazoló dokumentum), és valóban be kell telefonálni mielőtt felszállunk, hogy "aktiválják" a légteret? Ez még nagy méretű drónokkal érthető is, de egy 250grammos "vacakkal" annyira nevetséges.
(Kedvencem amúgy, hogy 30 napos elbírálási határidő van, de ajánlott 45-60 nappal előtte beadni nyomtatványt, viszont ha indokolatlanul korán kérvényezzük, akkor elutasítják. Imádom.)
-
kbhuinfo
tag
válasz
SeniorTilla #74000 üzenetére
Kérlek ne trollkodásnak vegyétek, csak infó:
1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról
28. § (2) A vad védelme érdekében tilos a vad búvó-, lakó-, és táplálkozási, valamint szaporodási vagy költési helyét zavarni. Nem minősül zavarásnak az okszerű mező- és erdőgazdálkodással összefüggő tevékenység, ideértve a halastavak lehalászását is.Nem vagyok sötétzöld természetvédő, nem azért citáltam ide.
-
gatesz
tag
Sziasztok, szóba jött a katonai légtér. Felettünk is van egy pár de ha ez van írva
9500 ft AMSL – FL315 akkor itt még 120 méterig repülhetek ugye?
+ van egy Kosice TMA2- es körzet
1000 ft AGL – 9500 ft AMSL itt is gondolom a 120 méter még belefér ezek csak tájékoztató jelleggel kerültek feltűntetésre. Turisztikai szempontból kiemelt területeket hol jelölik? Például Sárospatak tengerszem vagy Tarcalon a szobor környékén tilos repülni? -
Pali79
aktív tag
Sziasztok!
Most kezdem beleásni magam a témába, de minél mélyebre megyek, annál több a megválaszolatlan kérdés. Most találkoztam először a Remote ID fogalmával. Jól értem, hogy enélkül egy 250g-ot meghaladó gép, mondjuk egy régi DJI Mavic Pro már nem is repülhet legálisan? -
elfelejtette
veterán
Engem is érdekelne a kérdés.
Ilyeneket látok 100-ig:
DJI Tello
DJI Spark Combo
DJI Mini 2 SE
DJI Mavic Air
Ezekből lehet "mellényúlni", vagy bármelyik ajánlott, ami DJI? -
Kis Tigris
tag
válasz
SeniorTilla #74005 üzenetére
Igen, én csesztem el. Drónozás után szokás szerint (fotós vagyok) itthon a memkarit vettem ki a drónból s másoltam fel sz.gépre. S úgy nincs 3D-s panoráma kép, csak a külön-külön fotózott képek. Utána rájöttem hogy magában a drónban kell megcsinálni.
Én egy "kiterített" képre számítottam, akit gépen szerkesztgethetek, majd visszakonvertálhatok pano fájlba, s utána tölthetem fel bárhová.
De ige, vissza tettem a karit a gépbe, s ott már beadta a 3D nézeteket. De telóra letölteni így se tudtam, valami miatt megjelölte már letöltöttnek :/ -
Zola007
veterán
Sziasztok!
kirándulásokhoz (nyaralás, túra, horgászat) szeretnék venni egy viszonylag kompakt méretre összehajtható gépet, ami könnyen irányható kezdő számára, képes egy helyben lebegni és nem egy DJI ára ha a baja lenne.
Milyen árkategóriában érdemes keresni vagy van-e ajánlott típus
(külföldi beszerzés nem probléma) -
válasz
SeniorTilla #74004 üzenetére
Az nem opció, én tényleg betartom a 120-at, amióta ez a szabály, de korábban se mentem 200-nál feljebb egyébként, és már akkor se nagyon láttam.
Itt városi képek lennének érdekesek, meg amikor az ember nyaralni megy akkor ott megreptetni kicsit a környéken. Erre használtam régen, de mostm ár cseszhetem. Másikat meg csak azért nem akarok venni, megint, hogy néhányszor használjam egy évben. Előbb-utóbb lehet, hogy lesz belőle azért valami Mini, csak apróért nem akarom eladni a Sparkot, hobbim meg van elég ahhoz, hogy ne jusson pénz drónra.
-
válasz
Kis Tigris #74002 üzenetére
Magától megcsinálja a gép, nem? A végén lesz egy fotó amiben tudsz ide-oda mozogni és nagyítani, mint a 360 fokos felvételekben
-
-
Érdekes fejlemény a Fimi Mini kálváriájában:
A probléma ugye úgy nézett ki, hogy az androidos Fimi-app 20 másodperc után, kamerakép megjelenítése nélkül eldobta a kapcsolatot.
A cudálatosz helpdeskjük szerint USB-kábelhiba, és különben is, használja iPhone-t.
Na, ma sikerült összefutnom valakivel, akinek volt kéznél egy iPhone-ja.
És csodák csodája, az iPhone nem is bontotta a kapcsolatot húsz másodperc után, úgyhogy volt idő végignézni a beállításokat.
Az mondjuk eleve feltűnt, hogy kamerakép itt sincs. Aztán az infooldal azt mutatta, hogy egyáltalán kamera sincs. N/A
Tehát vagy meghibásodott a kamera, vagy sérült a kapcsolata a géppel, de talán csak maga a szoftver mondta be az unalmast.
MaCS
-
Kis Tigris
tag
sziasztok
Kivittem ma egy kicsit próbálgatni, gyakorolgatni a pár napja érkezett Mini2-t
Csináltam gömbpanorámát. De meglepetésemre nem úgy készítette el, mint általában a gömb-progik, hanem egy csomó jpg képet készített. Ti azt miben szoktátok gömbpanoráma képpé összeállítani? -
válasz
SeniorTilla #74000 üzenetére
Hobbi fotósként az embernek egy idő után tele lesz a töke a mezővel, az erdővel, alföldön meg más nincs!
Új hozzászólás Aktív témák
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● DJI topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Íme az új Android Auto!
- Házimozi belépő szinten
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Futás, futópályák
- BestBuy topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Háztartási gépek
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- További aktív témák...
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- Lenovo, Dell, HP, Panasonic Getac üzleti és ütésálló katonai laptopok + Ipad 6-13. gneráció
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !