Hirdetés
- Őszre feketét ölt a THEC64 Mini
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen videókártyát?
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- Azonnali fotós kérdések órája
- Androidos tablet topic
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Bluetooth hangszórók
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
A topikban az apróhirdetés, csere-bere, és hirdetés linkelés tilos. Hardveraprón a megfelelő kategóriában van erre lehetőség Hardverapró/Drón
Társtopik - Quadkopterek, felső tagozat
Drón, multikopter, quadcopter, hexacopter.. számos kifejezéssel találkozhatnak a hobbi távirányítós repülés rajongói. De pontosan melyik mit jelent, és melyiket érdemes beszerezni?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alg
veterán
válasz
SpydeR3412 #72398 üzenetére
a HW úgy láttam ugyanaz mint az SW csak +hover mode-al
-
SpydeR3412
aktív tag
Az sw pl pont olyan, mint amit nem szeretnél. Simán elrepül a csába, a videó jel továbbítás... hát hogy is mondjam... annyira szaggat, hogy max fotózásra jó, már ha érdemesnek ítéled azt a minőséget, amit régen a kamerás telefonok tudtak prezentálni a 0.3mpx-es kamerâjukkal.....
A hv meg asszem, hogy az alap verzió újabb kiadásban. Elő képet nem közvetít, csak sd kártyára rögzít. De elég jó gép. Antenna upgrade-el elmegy 300m-t minimum, meg simán mennek vele a bukfencek gombnyomás nélkül is, ha elég ügyes az ember. Szerintem ez egy jó választás, én nagyon imádtam kezdő koromban. -
Alg
veterán
válasz
DJGABI #72396 üzenetére
Fogalmam sincs, nem én veszem neki, engem csak kérdeztek hogy derítsem ki mit vegyen, mintha értenék hozzá...
Tippre nem ilyen tenyérnyi beltéri zsebdarázsra gondoltak, a Syma X5 ránézésre talán jobbnak tűnik... SW hagy HW? Jól látom ez egy sima alap 2.4G wifin űködő cucc, ebbe nem zavar bele ha sok wifi hálózat van a környéken?
Illetve ha kirepül vele a hatótávból akkor megy világgá vagy megáll és leszáll ott ahol éppen van? -
DJGABI
addikt
válasz
mastodon #72395 üzenetére
Keret? Azért 12 évesnek gondolom több százezres vasat nem akarsz adni. Jó kamerás, nem törékeny drón nem lesz. Főleg kis pénzért. Még egy Mavic-kel sem fog tudni videót csinálni, mert elrepülnek a madarak, annyira azért nem halk egyik drón se.
Egy jó használt ultrazoom azért bőven van 50k körül már.
Nem értem mi ez a drón mánia, tizenévesen a lányokat hajtsák inkább
Adtam ismerős tizenéves srácnak szobába való Eachine E010 kaliberű gépet (lehet épp Furibee F36 volt), elején nyomták kb 5 percet, azóta egyszer nem láttam náluk, hogy előkerült volna a gép. + lett gémerpécé amellett főleg nem érdekli a drónozás
(#72394) Alg Define trükközés. Amivel ténylegesen trükköket tudna csinálni (van benn acro mód) olyan 25-ért biztos nem lesz. Kínából esetleg egy alap whoop/toothpick kijön az árból [link] Ha sima krúzolásra gondolsz, meg ilyen egy gombos trükkökre (flip) azt kb az összes tudja. Syma X5 nagy klasszikus, ha még kapni, az már szélcsendben kintre is jó. Tartalék motort, propellert, akksit vegyél mellé akármi is lesz.
-
Alg
veterán
Sziasztok,
Ismerős fiúnak (12 éves) keresne drónt ajándékba. Nyáron volt a srác drón-reptetős/építős táboran, ott kapott rá a dologra.
25ezer körül lenne a keret, szerintem a repülés/trükközés most még fontosabb neki mint a kamerázás.Tudnátok ajánlani pár alternatívát? Jó lenne ha nem kínából kellene rendelni, bár ha nagyon nincs más akkor megoldjuk azt is...
-
12 éves kisfiúnk szeretne drónt, kamerásat, amellyel felvételeket is készíthet. Főleg madarakat lesne vele, szeretné fel is venni a képet. Mit ajánlotok, ha vmi nem megbízható, nem törékenyt (vagy könnyen javíthatót) keresek?
-
vandor01
senior tag
Ha valakinek van CobraX szemcsije privatba irjon mar ram!
-
draco31
veterán
Hello!
Az összefoglalóban szereplő árakhoz tartozó gépek listája mennyire aktuális?
Ismerős szeretne egy gépet 50e-ig, kültéri repülés, használható kamera, könnyű irányítás, telefonra csatlakozás, stb.
Nézegetek néha drónos videókat, én inkább 100e-et tippeltem ilyen gépre, de inkább megkérdezem itt. -
ecaddsell
aktív tag
Bár már több dolgot leírtam az ExpressLRS-ről, eszembe jutott, hogy a spektrumát még nem. Nosza beindítottam a Pluto+-ot, első körben 500MHz span-el majd miután láttam, hogy ez bőven kisebb mint a WiFi sávszél (bár lefelé kissé el van csúszva) 100MHz-el (a tényleges sávszél nekem inkább 80MHz-nek tűnik).
-
SpydeR3412
aktív tag
Én nem játszom ilyenekkel így ha kinyiffan a gyro az nem igazán mozgat
, de ha nem kapsz választ, akkor javaslom a gyártóval felvenni a kapcsolatot. Illetve előtte érdemes még a yt segítségét kérni. Valamint ott minél kevesebb kulcsszót használni, különben egy halom káosz lehet a keresési találat végeredménye.
-
ace05
senior tag
Van egy hubsan zino pro + drónom. Gyro sensor failt ír ki error 0x0402. Ezt mit jelenthet, mert nem találok semmit se erről az interneten.
-
twine
veterán
Én is szoktam azt nézegetni, csak nem a te postádat, hanem a saját fiókomat.(Vicc nem ér megsértődni)
Eachine E10-et tudom ajánlani ugyanabban a témakörben...(Ráadásul CZ raktáras, pár nap alatt itt van...) Én egy másik terméket 3 nappal ezelőtt rendeltem CZ raktárból, ma vette át a feleségem
Furibee azért volt jó, mert könnyen lehetett rá másik szoftvert varázsolni, amivel sokkal jobban ment, de szerintem ha nem a mókolás a cél, akkor az E10 is jó lesz a srácnak...
Műanyagot ledobjátok a tetejéről és nem fog zörögni,és kevesebb is lesz a súly...
Viszont még legalább 3db akksit, meg kb 3 szett propellert ugyanezzel a lendülettel rendelnék mellé a helyedben, mert borzasztó amikor 3 percet repül a gyerek, aztán 40perc-1órát töltheti újra...vagy eltörik a prop, és vársz egy hónapot a propellerre
-
Mik76
senior tag
Hello!
Az osszefoglalot elolvastam de ugy latom a furrybeet mar nem lehet kapni. Ezt nezegetem, de nem tudom ez a propel ceg mennyire oke vagy sem.
9 eves fiamnak lenne. Elore is koszi az infot. -
twine
veterán
válasz
Peaceliker #72376 üzenetére
Jó pár dolgot lehet ahhoz állítani, hogy ne legyen teljesen arcade...
Én nem akarnám az egekbe magasztalni, mert aztán kapok a pofamba ,hogy "de hát ez nem is olyan mer'..."
Szerintem semmivel sem rosszabb a fizika mint a liftoffban...
Próbáltam beállítani ugyanazt az 5colost mint amivel a valóságban repülök...(4s ,2400kv,700g, és a gyárilag beállított gravitacion emeltem)
Így szerintem elég jó...
Fpv freeridertol fényévekkel jobb, én megkockáztatom,hogy hozza a liftoff szintet a gép irányítása....Tegnap este még rákotottem a szemüveget a gépre úgy is kipróbáltam, és eszvesztő...ízlések és pofonok, de a parkos pálya, meg az urban bando valami beszarás gyönyörű....
A gépnek van súlya , "sodródik"...nem rossz...
Most én direkt megnéztem, hogy ne kergessek senkit kiadásba, van a "magos boltban" kölcsönözhető verzió...
Próbáljátok ki , aztán vegyétek meg ha bejön...Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye...
-
Sirandrish
legenda
válasz
Peaceliker #72376 üzenetére
Gondolom...
".. a vaskosabb ágaktól eltekintve simán át lehet csapatni a florán" -
twine
veterán
Sziasztok!
Gondoltam bedobom, hátha másnak is megtetszik főleg, hogy jönnek a hidegek:
Véletlen szembe jött velem ma youtube-on az UNCRASHED, és gondolva egy merészet, meg is vettem. (4761FT-ot vont le a STEAM a kártyámról.)
Elképesztő jól néz ki a játék/szimulátor(?)
Szerintem megéri ezt a pénzt...
A grafikát "epic"-re állítva tényleg lehullik az ember álla..(Legalábbis az eddig részemről használt Liftoff-Velocidrone páros után)
Az Frsky XSR-SIM USB vevőmön keresztül gépre csatlakoztatott Taranist azonnal konfigurálás nélkül kezelte.
A drónokat és a fizikát egész vállalhatóan lehet konfigurálni, és a végeredmény repülés közben szerintem egész jó (Gravitációt, lapátméretet, akku cella számot állítottam)Az mondjuk kevésbé tetszik, hogy a vaskosabb ágaktól eltekintve simán át lehet csapatni a florán, de hát "uncrashed" vagy mi
Szóval van még hová fejlődni, de szerintem ettől függetlenül érdemes neki adni egy esélyt...
Nem annyira rossz, mint amennyire gyönyörű...
Nekem élmény volt az első pár kör a fent említett progik után.... -
Celtis
veterán
válasz
Sirandrish #72372 üzenetére
Regisztrálni kell, igen.
Kimész egy mezőre és gyakorolsz. Az a jó ezekben, hogy ha nem csinálsz semmit, akkor áll a levegőben, nem neked kell gépészkedni hozzá.
Esetleg nézz még körül, hátha ezen az áron - akár használtan is - találsz olyan drónt, amelyikben működik a gimbal és nem ilyen remegős videót készít. -
Sirandrish
legenda
válasz
Celtis #72371 üzenetére
A Mavic mini a másik amit néztem, de az mégiscsak 2szer annyiba kerül. Nem elképzelhetetlen hogy idővel valtanék (sőt, ha bejön, akkor tuti) viszont mivel még sosem repültem semmivel, így kicsit félnék egy akkora összegű masinaval gyakorolni.
Viszont ha már említetted. Ha 249grammos dront veszek, annak mi kell a reptetesehez? Regisztrálni azt is kell, nem?
-
Celtis
veterán
válasz
Sirandrish #72370 üzenetére
Szia,
Én is túrázás miatt vágtam bele a drónozásba. Az első egy Hubsan Zino volt. Az kb. akkora, mint amit te is kinéztél. Szerintem ez túrázáshoz nagy, a hátizsák felét elviszi. Mavic Minire váltottam, ami majdhogynem zsebben is elfér. Használhatóságban, megbízhatóságban és képminőségben is sokkal jobb.
Javaslom nézegess a YT-on teszteket a kinézett drónról. Egybe belenéztem. Elég szép a kép, de a mozgás akadozik. Nálam ez kizáró ok lenne. (Egy minit 3 akkuval és garanciával is megkapsz bőven 100e alatt használtan.)
További problémák, hogy ez a SG906 250gramm feletti. Elvileg vizsgázni kell hozzá, a Minihez nem. Ezen kívül jobb ha tudod, hogy a Bükkben amúgy sem igazán repülhetsz, mert természetvédelmi terület és emiatt korlátozott légtér.Ha nem vettem el teljesen a kedvedet, akkor vágjál bele. Érdemes lehet egy olcsóbbal kezdeni, és ha amúgy beválik, akkor váltani egy jobbra. Mert lehet, hogy ráunsz. Én is már csak hébe-hóba repkedek, de a videó vágást már végképp csak halogatom.
-
Sirandrish
legenda
Heyho!
Mostanság elég gyakran túrázgatok az asszonnyal, és eszembe jutott hogy jó lenne más szemszögből is megnézni a láttotakat, mert hát a Bükk felülről is biztosan gyönyörű
Viszont totál nem értek ezekhez a repülő masinákhoz, még soha nem is repültem egyel sem.
Amire nekem kellene, hogy vállalható minőségü képeket/videókat lehessen vele rögzíteni, lehetőleg kedvező áron.
Nem akarok se gyorsan, se messze repülni...csak egy nagyon hosszú "selfibotra" lenne szükségemMi az elérhető minimum ami ennek eleget tud tenni? Semmiképpen sem kezdeném több százesres géppel, hiszen mint mondottam, még sose repültem..
Nézegettem ezeket a ZLL SG906 pro 2 / max gépeket. Ár/érték arányban ELVILEG eléggé rendben vannak. Érdekes lehet ez a masina az én elvárásaimnak?
-
Sziasztok!
Sikerült megnyernem a legjobb 3 körös időmmel az IGOW3 15. hetét. [link]
Igaz küldtek be eredményt nem IGOW pilóták is, akik közt van nem egy 5" profi versenyző is. Ha őket is számba veszem akkor 5. helyezés 121 beküldött érvényes eredményből.Az én időm 15,58 mp, míg a mögöttem lévő BrighFive 16,73. A legdurvább nem IGOW pilóta 14s alatt tudott maradni ACRO MÓDBAN!. [link]
-
vandor01
senior tag
A fullos verzioju cobra szemcsi most 150euro kinabol!
Cobra X V2 -
vandor01
senior tag
válasz
Zsoca1991102 #72359 üzenetére
nos latod mar csak a TAV iranyitobol akad itt jo par kulonbozo verzio!
Frsky Flysky Jumper Radio Master
es akad meg jopar magaban a branden belul is ujonan 60eu-500eu kozott
van draga occo megoccobb verzio.......ebbol neked kell valasztanod a kulonbozo sajat szempontokat figyelembeveve!
olcso 1ru kell?
milyen a support?
a jovobe mutato?
kicsi nagy? mi all jo a kezedben?
normal vagy HALos?
tudod-e hasznalni az elejen mint kezdo es van-e benne lehetoseg a jovore nezve?
etc etc etces minden mas a szemuveg a dron a tolto az aksik???..... hasonlo story!!!!
de mivel 100-as a keret? akkor az occco kell!
ha csak ebbol a felsorolt 2-4 markabol verziobol valasztasz es hasznaltat?
akkor a flysky meglesz 10e bol de kicsivel komolyabb is megall 20e ft-nal!
de lehet az occob megoldas nem a jovobe mutato csak a kezdesre lesz eleg
de lehet soha nem is akarod magad feljebb "kuzdeni" ??? -
kriszbon
őstag
válasz
syler123 #72364 üzenetére
Ráadásul nekem még egy 2W-os erősítő is rá van "gányolva".
Fapados igaz, de tudja azt ami egy kezdőnek, sőt haladónak elég is.
Nekem még 2 csatorna szabad is a 10-ből, mert armolás/disarmolás maradt a gyári stick megoldás.
Pedig GPS funkciók is ki vannak téve(magasság tartás, pozíció tartás, és az elmaradhatatlan RTH). -
-
vandor01
senior tag
válasz
igen sokba lesz! es lehet a fele kukaban vegzi de lehet mind a 100e ft!!!
ha markakat akarsz meg 3 cucc nevet? az nem fog menni
akkora mar a piac hogy szinte mndenki mast mast hasznal szeret es eskuszik ra!1. TAV Frsky Taranis QX7 110euro
de most ez van akcioban FrSky Taranis X9 Lite 86euro
receiver a TAVhoz 1xru kicsi olcso jo lesz a 2' 88mm drontol a 6collosig is! XM+ 20euro2. Szemuveg Eachine EV800D 80euro
az elso kettot kis bukoval de 60-70%-os aron el adhato ha megunod?
3. nem akarsz sokat dolgozni akkor kezdesnek eleg lesz URUAV UZ80
tartalek vaz motor propellerek sum 120eurode vannak kesz csomagok is novice
ez a 120euro valszeg a kukaba kot ki kerdes mikor lesz e eleg ideje hogy megtanulj repulni?
1het? 1ho? 6ho? lehet valoban szimulatorral kellene kezdeni???
120ejro - 50e ft?? talan jobban is el lehet kolteni???de vannak itt komolyabb csomagok es technikak azt nem kell osszerakni es gyorsan megtanulhato! DJI FPV Combo 10KM 1080P FPV 4K 60fps 150° FOV Camera 20mins Flight Time 140 km/h Speed FPV Drone RC Quadcopter FPV Goggles V2 5.8GHz Transmitter Mode2
CZ raktarbol 1200ejro!aztan kell tolto es legalabb 5-10aksi!
de akar johet a hasznalt is! a TAV szemcsi tolto meg olcsobb is!
a dron meg aksi??? hasznaltan? meg lehet probalni!nalam ezek vannak Taranis QX7 (xm+) / EV800D / tobbfele dron!
a kefestol a 2" tol 6collig hasonlo technkai hatterrel egykaptafara keszitve!
[link]nem neveznem a cuccaimat FPV versenydronosnak,,,,
ez csak "hobby" dronos szereles
hobbybol repkedek mint az itteniek nagyonnagy resze! -
cd334
tag
válasz
Veseny/FPV drónozni nem egyszerű, ezért is javasoltuk többen kezdésnek egy táv + szimulátor kombót. Ezzel el tudod dönteni, hogy belevágsz-e. Ha mégse jönne be, egy népszerű távot könnyű eladni. Az én javaslatom egy jumper t-lite(4in1 multiprotokoll modullal) és a velocidrone szimulátor. Télen úgyis nehéz repülni, a többség szimulátorozik.
A versenydrónok/versenydrónozni nem olcsó, sajnos egy drága hobbi és időigényes(sokat kell gyakorolni, mert nagyon fontos az izommemória). Különböző géposztályok vannak, taláb ebből a "legolcsóbb" a whoop kategória, itt jobban találni olyan gépeket, amik egyszerűen összerakhatóak(uruav ur85, ez forrásztás nélkül összelegózható). Ezekkel is meg lehet tanulni repülni és utána lehet feljebb lépni.
Vagy lehet kitet venni, ami segít pl a BetaFPV Cetus pro. Itt egyben megvan minden, ami a tanuláshoz kell, de ez egy whoop szett, de ha versenydrónozni szeretnél azért itt upgradelni kell rendesen.
De minden a te döntésed, hidd el itt eléggé segítő a társaság és nem véletlenül írták le a véleményüket.
-
Peaceliker
addikt
válasz
Azért jött olyan javaslat is, hogy 3 col körüli gép. Akkor egyértelműen toothpick. Lehet 2,5 colos is. Ezek össze dugós cuccok, akku 2-3s ami olcsóbb és azért tudnak menni. Kezdésnek bőven sok is
-
Zsoca1991102
újonc
válasz
kriszbon #72358 üzenetére
A helyzet az az, hogy egyenlőre lemondtam a drónozásról. Itt a sok válasszal sikerült el venni a kedvem.....
Szeretnék el kezdeni még mindig, csak túlságosan bonyolult a bele kezdése és úgy érzem rengeteg pénzbe kerülne már az, hogy meg próbájam.
Ami még nem garantálja a sikert.
Az lett volna a király, ha kapok 3 cucc nevet (Távirányító, drón és a szemüveg).
És esetleg egy kis útmutató, hogy kell össze hangolni a 3 cuccot.
Ha esetleg tönkre megy a dolog, akkor meg elkezdeni megismerkedni az alkatrészekkel.
Az, hogy én (azt ami a képen mutattál) 0-ról össze rakjam, kizárt.
Építőiparban dolgozom heti 50-60 órát, nincs se energiám, se időm arra, hogy ezzel foglalkozzak ennyit.
Én nem építeni szeretném, csak használni és javítani, ha kell. -
kriszbon
őstag
válasz
Zsoca1991102 #72351 üzenetére
Szia!
Csak hogy egy kis kedvet csináljak hozzá mi várhat rád, a képen hibakeresés folyik egy esés vagy valami hiba miatt.
#72350 Pulsar:
Telefonáltam nekik(érdekes most hamar elérhetőek voltak) azt mondta a hölgy hogy amit küldtek határozatot és szerepel benne a betű számsor kombó meg a végén _HUN, azt kell ráragasztanom.
Nincs külön lajstromszám meg kutyafüle, ezen a számon vettek nyilvántartásba mint üzemeltetőt. -
Szancsó
aktív tag
válasz
Szia!
Más már írta, így csak megerősítésnek szánom. (Nem is versenyzek.)A szerelés része eléggé része a hobbinak, de annyira nem kell félni a dologtól szerintem. Vagy 2 komplett gépépítős videót és hibakeresést megnéz az ember és az sokat segít. Én kész géppel kezdtem, de videókat néztem és így nem volt gond mikor vezeték szakadt vagy kar tört: előbb-utóbb fog. (Pláne versenyen, ahol a pálya mellett kell mindezt időre megoldanod, kivéve persze ha 3 komplett géppel érkezel...)
Amik ajánlott komplett gépek inkább freestyle stílusúak, ennek megfelelő elrendezéssel és súllyal, plusz nem kimondottan modulárisak (legalábbis a "csatlakozót széthúzom-összedugom" értelemben). Ráadásul versenyzéshez normális VTX-et tuti be kell rakni (célszerűen úgy, hogy távról tudd váltani a csatornát, szóval szerelés mellett pl. Betaflight turkálás is kell), fel kell díszíteni a gépet jópár LED -el (aminél a színt szintén tudni kell váltani), stb.Konkrét versenyzésre használt szettnek szerintem a bekerülése több lesz, a 100e eléggé határeset (a mostani árak mellett). Figyelembe kell venni, hogy nem csak prop fogy olyankor, hanem gyakorlatilag komplett másik gépnek kell a táskában lenni, mert kamera/kar/motor fogyóeszköz lehet, de előfordulhat 1-1 leégett ESC vagy elfüstölt VTX is.
(Használt cuccot am. magához a géphez nem feltétlen vennék, pontosabban akksit, motort, vázat biztos nem, de pl. ESC is határeset. Távirányító, szemüveg, töltő, vevő, antennák, stb. szerintem rendben lehet ha kipróbálható és jelentősen olcsóbb mint az új - sokan felszámítanak némi eszmei értéket is.)Kezdetnek a 3" is elég lehet (ha nem egyből versenyzés a cél, hanem előtte mondjuk fél év "felkészülés"), az sem lassúcska, viszont pl. akksi, váz és tartalék motor téren árban jobban ki lehet jönni vele. Meg kell nézni az elején milyen távot, szemüveget, töltőt, vesz az ember és legalább ezekkel nem lesz gond később.
Én pl. távval és szimulátorral kezdtem, amíg úton volt a 3" -os HGLRC XJB-145 és a cuccok hozzá. Közben ment a videó nézés, hogy legalább valamennyire képben legyek vele és kis idő múlva komplett szétszerelést-összerakást is csináltam a géppel egy vázcsere során, csak hogy szokjam
-
SpydeR3412
aktív tag
válasz
Én azért szembe megyek a többséggel, mint álltalában mindig....
Szóval simán megoldható a dolog mindenféle tudás nélkül is. Többnyire van alternatíva forrasztás helyett, csatlakozóba dugásra is. Illetve ha kész gépet veszel, az be van állítva és össze van rakva. Mindent ugyanoda kell dugni/forrasztani ahol volt. Ennyi. A többit meg majd megtanulnod közben, ha érdekel annyira.
Még annyi, hogy én 100k-ból nem mennék 3col fölé. Egyrészt teljesítményben kb ugyanaz (az elején meg főleg), másrészt ott sokkal drágábbak az aksik. De lehet a töltő és az alkatrészek is. -
twine
veterán
válasz
És hidd el, igazat beszélnek a srácok...
Nincs olyan, hogy "nem akarok szerelni"...
Tudom, mert kb. Mintha magamat olvastam volna az irásodban.
Ugyanezt nyomtam, sőt egy komplett (minőségi)fpv szettet vettem meg, és aztán adtam el, mert hisztiztem , és toporzékoltam a tudatlanságom miatt, és azért mert kötöttem magam ahhoz, hogy én csak repülni akarok...Aztán, mivel hajtott a hobby utáni vágy, átértékeltem és újultv erővel más megközelítésből kezdtem el újra...
Azóta már én is tudom... Ezt a hobbyt forrasztó páka, és némi szoftveres (pld. Betaflight, és BLheli ) buhera nélkül lehetetlen csinálni... Függetlenül a géposztálytól.. -
twine
veterán
Szinte betűre ugyanezt írtam volna...
Nem írom le mégegyszer ugyaneztRáadásul mostanában az aksi árak durván megemelkedtek. Amit tavaly 6-7000ft környékén vettem az most 10-13000
Egy "kezdő" 5db-os 4S 1550mAh akksi "szett" 50-60000ft környékén áll meg.
Én a szimulátor után inkább a whoop-ot javasolnám...
Arra is el lehet költeni a világ minden pénzét, de talán okosan vásárolva kicsit olcsóbb mint az 5" 4-6S kategória -
cd334
tag
válasz
Szia!
Első körben érdemes lenne egy jobb távot venni, amit később használhatsz (jumper t-lite, radiomaster tx16s, tbs mambo vagy tango, vagy valami hasonló) és beszerezni egy szimulátort(én a velocidrone-t ajánlom), amivel el tudod kezdeni. És ha versenyzésben gondolkodsz a 100e szerintem kevés lesz. Kezdő drónok 5"-os méretben diatone roma f5 vagy iFlight nazgul5. De kezdésmek jó lehet egy whoop vagy tootpick is.
Ezen kívül kell egy fpv szemüveg, itt a ev800d, az alap szerintem. Ezen kívül még rengeteg apróság. És ha versenyezni/drónozni szeretnél akkor a szerelést nem fogod megkerülni, szerves része a hobbinak. És időd is legyen, mert időigényes a hobbi. -
vandor01
senior tag
válasz
100rugo.... es a versenydronozas?
akkor ez 5collost fog jelenteni..... kezdesnek eleg lesz!
a facebookon keress vmi jo kepu elado kezdo csomagot
a dron szabalyozas utan ebben a kategoriaban akadhat faja kezdo csomag!
gep+TAV+szemcsi (analog)... es futni fogja aksikra es toltore valamint tarcsi cuccokra
amit adnak hozza! mindenkepen valamifel felszamolosdi csomagot keress!
lehetoleg kozel hozzad hogy ha vmi vel megakadsz akkor esetleg az elado meg segithet!
ez lehet (talan) a leggyorsabb, occobb, hatekonyabbpersze lehet ujat is!!!
De az sok idobe es loveeeba fog kerulni viszont akkor te valogathatsz?
milyen ilyen meg olyan meg amolyan cuccra van szukseged?100rugo lesz a belepo es az eltapsolando tanulopiiiz!
ha valoban versenydronoznal a jovoben??
és futsz az uj cuccok utan? akkor 2-3 havonta varialod a legujabb gepeket?
akkor tobb zseee fog kelleni!!de a 100rugobol is el tudsz repkedni 1-2 evet
fugg mit hogyan torsz hagysz el mik az egenyeid? etc etccsak egy digitalis FPV csomag gep nelkul csak a szemcsi ado kamcsi par faja antenna?
az 1000eurot nyaldossa alulrol......ennel okosabbat csak oldalakon es oldalakon keresztul lehet adni
mert a dron ma mar akkora terulet es hogy nem egyformak vagyunk,,,,
okosat es mindenre mindenkinek altalanossagban megmondani a tutit??
en nem vallalkozom ra!hajra irany az FB
Drón adok-veszek-cserélek
Multicopter / Drone - Adok-Veszek Hungary
RC Helikopter,Drone ,Autó ,Hajó Adok veszek
Drón Adás Vétel -
Zsoca1991102
újonc
Sziasztok.
Nekem nagy segítség kellene.
Totál gyökér vagyok ehhez az egész tech részéhez.
Viszont szeretnék elkezdeni verseny drónozni.
Erre van egy bizonyos keret, ami szerintem elegendő a kezdéshez. (olyan 100 000 körülre gondoltam)
Szeretnék egy szettet venni, ami teljesen moduláris. Az-az ha bármi tönkre megy benne, akkor szét tudom szedni és ki tudom cserélni az adott alkatrészt. Ne nekem kelljen össze rakni a drónt, mert ahhoz még túl ismeretlen a világ. Persze kellene hozzá a goggles, plusz akksi és egy korrekt kontroller.
Viszont semmit se tudok arról, hogy mit mivel lehet össze rakni, mi mivel kompatibilis, stb.
És ebben kérnék segítséget. Mit érdemes venni, hol, hogyan kell össze "párosítani" a drónt a gogglesel és a távirányítóval.
Volt már a kezemben drón, nem sokat ugyan, de volt.
Ha valaki ebben segítene, azért hálás lennék. És persze úgyis lesz még 1000 meg 1 kérdésem.
Előre is köszi, ha valaki érdemlegesen tud válaszolni erre. -
-
ecaddsell
aktív tag
Jó eséllyel igen, hiszen az inverter tranzisztort az RX-re is rá lehet tenni, nemcsak az F4-es FC-re. Ha mégsem így van és megveszed akkor sem buksz nagyot vele (max lesz egy tartalék RX-ed ha már van Flysky RX-ed) mert az eddigiek alapján már teljesen át kell lásd, hogy az IBUS, SBUS átjárható.
Viszont nem látom mivel leszel előrébb. Ezt is forrasztani kell, sőt még vezetéket sem adnak hozzá. Lehet, hogy írtad már, csak átsiklottam felette, de azt hittem van valami Flysky IBUS-os vevőd és azt akarod használni. Vagy ragaszkodsz a csatlakozóhoz (amiről szintén nem tudjuk, hogy van-e az RX-hez való csatlakozód) és ezért ragaszkodsz az SBUS-hoz? Ha már van valami Flysky RX-ed, akkor számomra nem világos miért éri ez meg neked a még extra pénzt és várakozást.
Számomra a Flysky/Frsky a múlt, én ma már egy fillért nem tennék bele ezekbe az RX-ekbe (persze ebben az is ott van, hogy van tartalékom is), mióta megjött az ExpressLRS.Mindenesetre ezt nem ragoznám tovább. Ez eddigiek alapján minden információd meg kell legyen, hogy NEKED miért és melyik verzió a jobb/kell, ne várd el, hogy itten készen kapsz minden részletet. Ennek a hobbinak a része az is, hogy a dolgok szerelgetős részével is valamennyire képben vagy, ha kell utánamégy az információnak és döntesz, vagy ha nem tudsz dönteni kipróbálod valamelyik verziót akár érzésre. Az változó, hogy ez kinél mennyire hangsúlyos, de erre képesnek kell lenned, hiszen egy crash után bármikor szükség lehet az átépítésre.
-
Sziasztok!
Kutatók éjszakáján a mini whoop versenyt nagyon élveztük, csináltunk is egy összefoglalót a 3 legjobb körből. Nekünk is új dolog ez, így végül abban maradtunk mindenki nyomja, majd a legjobb idejét a DVR-en beküldi és úgy nézzük meg az eredményeket, melyet itt egy videó alá passzíroztunk.
https://www.youtube.com/watch?v=bYYylGenpGk
Legjobb köreimet külön feltöltöttem ide: https://www.youtube.com/watch?v=geVqdoAmPWgRemélem legközelebb lesz lehetőségünk olyat is szervezni ahol bárki nevezhet előzetesen és kicsit hivatalosabbá tenni egy díjazással, pl mini kupával vagy valamivel.
Remélem többen kaptok majd kedvet, mert kimondottan a whoopról csacsogni senki nem jött, csak random akik a kutatók éjszakája miatt érkeztek.
-
ecaddsell
aktív tag
Nem, ezzel a mondattal azt akarták mondani (csak nem sikerült nekik elég érthetően), hogy a második soros port bemenete van invertálva (mert több soros port is van, de csak itt van invertált bemenet). A zölddel jelzett a nem invertált (Rx2), a sötét sárga/barna meg ugyanaz a bemenet (Rx2) invertálva, azaz SBUS.
-
ecaddsell
aktív tag
Ezen a kevésbé homályos képen jó eséllyel az Rx2-t lehet használni az IBUS-hoz (ez ugyanaz az FC hátoldala?) a másik homályos képen meg azt ahova a nem Frsky-t kötik mert ugye az Frsky az SBUS (invertálós) bemenetet használ.
Természetesen Betaflight-ban is be kell állítani az IBUS-t jó eséllyel (mert SBUS lesz ott is alapból). -
kriszbon
őstag
válasz
Pulsar #72327 üzenetére
Akkó most a számot ráragasszam vagy ne a gépre he?
Amúgy meg marha jól le/beleírták a szöveget:
"Tájékoztatom az ügyfelet, hogy a pilóta nélküli légijármű-rendszer akkor veheti igénybe a magyar légteret, ha a légközlekedési hatóság nyilvántartásba vette"
Hiszen ők küldték a papírost hogy nyilvántartásba vettek, ilyen számmal+az adataimmal.
-
ecaddsell
aktív tag
Az SBUS az invertált az IBUS meg nem. Ezt leszámítva mindkettő egy soros port. A Flysky az IBUS.
Mivel a F4-es mikro nem tud magától invertálni, ehhez egy külön tranzisztor szoktak használni az SBUS (invertálós) bemenethez. Ha nem a csatlakozót használod az FC-n (mint a képen), hanem forrpontokat akkor jó eséllyel van nem invertált bemenet is, azaz mehetne a Flysky RX is. Nézd meg jobban az FC-t, hogy nincs-e rajta nem invertálós RX forrpont.
Hátrány forrasztani kell azaz ugrik a csatlakozó és kell valami normális FC leírás... -
Niczo
senior tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Megjött a receiver nélküli drónom, amire egy flysky receivert szeretnék installálni. A leírás szerint sbus-t támogat az alábbiak szerint:
Eredetileg egy Fli14+ receiver volt a jelölt, de e szerint ez ibus-t támogat:
Gondolom a kettő nem kompatibilis. Ha ez így nem megy, milyen flysky receivert szerezzek be, ami jó lenne ehhez a drónhoz?
Köszönöm a segítséget! -
Schaf
tag
válasz
Celtis #72330 üzenetére
Parancsolj: [link]
A 250g alattinál még a kezelési kézikönyvet se kell ismerned, a C0 esetében viszont igen. Ez az egyetlen különbség.
Viszont a regisztráció az üzembentartó és az UAS esetén is kötelező, ahogyan a Mydronespace app használata és adott esetben az eseti légtér is.
Bár az is igaz, hogy véleményem szerint az ilyen eszközök pilótájira is ráfér a vizsga. -
Schaf
tag
Érdekes, hogy nem a tévhit verte ki nálatok a biztosítékot hogy vizsgézni kell, pedig NEM KELL UAS vizsga sem 250g alatti UA-hoz.
A biztosítás pedig itthon nem kötelező.. más EU tagállamban bizony a hobby célra is kellhet és kellemetlen meglepi lehet, ha külföldön reptet valaki. -
-
kriszbon
őstag
-
Schaf
tag
válasz
Celtis #72246 üzenetére
250g alatt a magyar és az EU jogszabályoknak megfelelően:
1. Nem szükséges kompetencia tanusítvány megszerzése.
2. Hobby cél esetén nem kötelező (Magyarországon, de pl Belgiumban már igen) felelősségbiztosítás kötése.
3. Az Üzembentartó regisztráció és az UAs regisztráció kötelező.
4. A Mydronespace alkalmazás használata és szükség esetén az eseti légtér megléte mindezektől függetlenül kötelező. -
sziasztok,
a márciusban elindított folyamataim pénteken végre véget értek, megjött az üzembentartói is
Viszont a határozatban van egy mondat amit nem értek, vagy nem tudom mit kéne csinálnom még:Tájékoztatom az ügyfelet, hogy a pilóta nélküli légijármű-rendszer akkor veheti igénybe a magyar légteret, ha a légközlekedési hatóság nyilvántartásba vette
Ez mit akar jelenteni? -
Fuhur
kezdő
Srácok!
Nagyon köszönöm az éjszakába nyúló bemutatót!
Kollégáim szerint a leg látványosabb bemutató volt
Ha esetleg a sok rögzített anyagból lesz valami videó, örömmel venném, ha megosztanátok.Közben elkezdtem tervezni egy látványos pályát amin minden kapu világít és a teret, ahogy beszéltük szintén kihasználná. Persze amit meg is lehet venni azt nem kezdem újra kitalálni, így a BG már biztosan jól járt
Rendeltem pár kaput, zászlót amiket aztán ledekkel majd szépek feltuningolok. Amint elkészül valami részegység megpróbálom itt megmutatni.
Üdv,
Fuhur -
twine
veterán
Állj állj állj,,, itt valami félreértés van
Én azt gondoltam titokban, a ti szuper gépeitekhez férek hozzá kicsit, hogy megtapasztaljam milyen is egy jól megépített és beállított gép
Nálam "retro" 2s mobula7 meg hasonló "kivénhedt" holmik vannak, nem ilyen ugribugri 1S csúcsmasinák -
twine
veterán
Én most ezt nagyon sajnálom,hogy nem tudok részt venni
Péntek-szombat vidéki meló
Talán legközelebb...
Pedig amiről szó esett, hogy egymás cuccainak megfogdosasa, tapasztalatok cseréje..stb...egy ilyen rendezvény szuper ilyen dolgokra...
Most kimondottan sajnálom a hétvégi melót -
Fuhur
kezdő
Ez egy nyilvános rendezvény. Tehát nem egyetemi látogatók is lesznek szép számmal akik biztonságáért a rendezvény szervezője, azaz az Egyetem a felelős. Ezért aztán alapvetően csak a bemutatókra meghívottak repíthetnek, de ha jössz/jöttök és hoztok magatokkal whoop-t (és szigorúan csak azt, nem nagyobb gépeket) akkor lehet, hogy találunk olyan időt amikor kevés a látogató vagy olyan kis "zugot" ahol nincsenek és ott meg lehet reptetni a cuccot.
De éppen a whoop népszerűsítéséért, no meg mert nekem személy szerint is nagyon tetszik
tervezek versenyeket rendezni ahol természetesen minden jelentkező -akik majd a kiírási feltételeknek megfelelnek- repíthet és jól érezheti magát. A terv nem vérre menő verseny hanem inkább jó hangulatú összejövetel. A verseny inkább csak egy kis játék a dologhoz. Például veletek közösen szeretnék új és a nézők számára is látványos feladatokat, kapukat kitalálni és megépíteni majd.
Szóval gyertek mert a látványos repítést SP!T és csapata garantálja (én már láttam élőben, érdemes megnézni!
) és tudunk beszélgetni, tervezgetni egy jövőbeli versenyről.
-
Sziasztok!
Az Óbudai Egyetemen pénteken whoop bemutatót tartunk a kutatók éjszakája alkalmából. Alapvetően szabad lesz a bejárás nézőként, tehát ha valakinek van kedve találkozni akkor szívesen látjuk! Akár dumázni egy jót, vagy kérdezősködni, kipróbálni egymás cuccait (pl szemcsi, táv). Építünk valami rögtönzött pályát amit majd nagy kijelzőn nézhettek. Ám lesz más egyéb tök jó dolog, ami miatt érdemes lesz elnézni.
Kedvcsináló videó az előző hasonló eseményről: [link]
Szeretném megemlíteni Fuhur-t, mert az ő segítsége nélkül ez nem jöhetne létre! Óriási segítség a whoopozás népszerűsítéséhez!
Köszi!
SP!T -
vandor01
senior tag
válasz
Peaceliker #72311 üzenetére
meg kis motoros 3 collra nem raktam.... lehet sok neki?
asszem a csavarosbol 2 fajta van.... nekem a lighosabb van 3024 1,2gramm
inkabb combosabb mocihoz raktam Emax 1306 4000KV (10,5g) [link]
jol mukodik igy a "gyari" parositas.....de lehet 1x felprobalom vmi fogpiszka jellegure is???
de a 2 leveles GF 3018 nal nincs jobb meg ez is "hatareset"
amint kicsivel "tobb" a prop azonnal yelozik.... -
twine
veterán
Szexik azok a GepRc motorok...remélem neked is annyit örmömöt adnak majd mint nekem...
Igaz mióta ránkrobbant a nyár szinte csak az 5"-al repültem, a whoopok pihentek. De amíg repült, 0 gondom volt vele...(nem úgy mint a happyModell-el)
Lassan jön a whoopok időszaka nálam is....Benti repülés, kis "heggesztés"-"molyolás"... -
cd334
tag
válasz
vandor01 #72305 üzenetére
Megvolt a maiden. Nagyon állat lett. Más érzés mint a whoop. Sokkal több erő van benne és más a dinamika, tényleg nagygépesebb és szélállóbb is. Az elhagyatottabb helyeken jó lesz vele repülni.
Alapból a nekem a TQ 65mm 2 ágú van most rajta, de a táskában ott lapul már a TQ 65mm 3 ágú is. AVAN 3 lapátosat megrendeltem. Sajnos az AVAN nem kapható most itthon.2"-n a kedvencem a 3 ágú AVAN nekem is, bár én a 4 ágút is nagyon szeretem.
Én mindent 2S akksival repülök.
-
vandor01
senior tag
válasz
Peaceliker #72306 üzenetére
AVAN eleg adja szinte minden meretben 2" / 2,3" / 2,5" / 3" / 4"....
nalam 2 collra probaltam vagy 5 kulonbozot... de a 2 legjobb
1. 2019 AVAN 3-blade 1.1g 3S-re
2. HQ T2X2X3 2020 3-Blade 0,75g 4S-reezek sem rosszak csak yellozik tole a kep.....
GEMFAN D51 2020 4blade 0,9g
HQ Prop T2X2X4 2020 4blade 0,8g
Gemfan Hurricane 2023 3blade 0,9g
DAL PROP CYCLONE Q2035C 4blade 0,85g -
cd334
tag
Végre elkészült a toothpickem. Egyedi zulu100-as váz. Geprc 1102 9kkv motorok, EP1 ELRS RX.
A teljes build: https://rotorbuilds.com/build/27563
Akksi nélkül 48g lett, de nem mentem rá a grammokra.
Szobában lebeg, minden beállítva, de kinn még nem sikerült megreptetni, de nagyon kíváncsi vagyok, hogyan repül. -
Fuhur
kezdő
válasz
Flashback #72302 üzenetére
Szia!
Sajnos a kérdésedre kielégítő választ nemigen fogsz kapni. Ennek oka, hogy a dróntörvény és néhány egyéb törvény és szabályozás egymásnak ellentmondó eredményeket ad. Ezért aztán nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy milyen papírokkal pontosan hol és hogyan lehet minden szabálynak megfelelve repíteni.
Pl. kérded, hogy saját terület felett lehet-e papírok nélkül? Nos, alapból nem, mert a légtér -egyes hatósági "szakértők" szerint- már 0 métertől állami, azaz nem magán. Így aztán csak papírokkal lehet. Ugyanakkor a személyes adatvédelemre hivatkozva, ha berepülsz egy magánterületre, akkor sérted az ott lakó jogait. Bár ez nem a magántulajdon megsértése (persze nem lepődnék meg olyan eseten ahol ezt is simán megállapítanák), de azért erős ellentmondást generál. Ha onnan nézem nem az enyém, ha innen nézem ugyanaz meg hirtelen az enyém????
Ezért aztán azt tudnám tanácsolni, hogy egy minivel ha úgy repítesz, hogy másokat nem zavarsz, akkor nem lesz gondod. Az Osztrák drónjogsi jó. Legyen meg. És persze ne repítsd mások háza felett alacsonyan, ne fotózz katonai vagy hasonló dolgokat, ne akarj leszálló repülőket szemből, közelről fotózni, ne fotózz autópályán vagy utakon haladó autókat az út felett pár méter magasan, ........ Érted ügye?
A drón jogsi leginkább meg azért kell, hogy ha valaki önjelölt szakértőként feljelent, mert... akkor legyen valamid, ami alapján tudod mondani, hogy mindent megtettél a biztonságos és szabályos üzemeltetéshez. Mert a feljelentőd szinte biztosan nem fogja tudni a géped tömegét és ebből adódóan a besorolási kategóriáját. Sok esetben még kamera nélküli gépet is simán kémrepülőként fogja aposztrofálni, mert....
Ha munkát is akarsz vállalni, akkor sokkal több feltételnek meg kell felelned és az A1/A3 jogsi sem elegendő.
Persze a jelen jogszabályi környezetben bármikor büntethető leszel (büntethetőek vagyunk) mert a szabályok értelmezése alapján kis túlzással minden és annak ez ellenkezője is levezethető.
-
Sziasztok,
Kinéztem a Mini 2-es drónt. Viszont a szabályozás kicsit kusza számomra.
Ha törvényesen szeretném reptetni Magyarországon és Németországban akkor regisztrálni kell a drónt mind a két országban külön-külön és légtér engedély is kell az adott ország adott appjában.
Az osztrák drón jogosítványt ugye az egész EUban elfogadják. Gondolom ennek majd lesz valami száma amit az adott ország légtér appjában meg kell adni.
Mindenféle engedély nélkül csak saját terület felett tudok repkedni? Vagy az sem törvényes? -
Fuhur
kezdő
válasz
Marci112233 #72295 üzenetére
Én minit biztosan nem vennék .... (még egyet) mert elég rosszak a tapasztalataim. Éppen a hatótáv és ami kb ezzel analóg a kapcsolat megbízhatóság pontosabban bizonytalansága miatt.
Szerintem kicsivel több pénzért jó választás a DJI Mavic 2. Satbil, könnyű kezelni, jó a kép (nem természetfotós/videós, de amire írod több mint elegendő. 4km hatótáv, de rossz körülmények között is a 2 km simán megvan. FMC változatban 3 aksival újonnan aksinként 18-20 perc repidő biztonsággal megvan. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy ha élőben is akarod látni a látnivalót, akkor valami nagy méretű és főként nagy fényerejű tabot is érdemes beszerezni. Persze akkor a távirányítóhoz külön kell venni egy tartót is ahhoz. De akkor tényleg jól használható cuccod lesz ami kicsivel talán már több is, mint egy "kezdő szett".
Amit lentebb a permetező cuccról írtál:
Érdemes ezt a dolgot nagyon körüljárni. Repidő, egy felszállással szórható terület, aksik töltése, kezelése (ez már nem kicsi!!!). Alkatrész utánpótlás, repbiztonság kérdése. Ezeknél azért egy szimpla rotortörés -ami sajnos lényegesen gyakoribb mint a kis cuccoknál ahol normál repülés során szinte sose történik- igen súlyos következményekkel járhat.
Új hozzászólás Aktív témák
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● DJI topic
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Merryfair Wau 2 hálós irodaszék / jó állapot / harmadáron
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- ÚJ AXIS M1114 hálózati kamera Kompakt és adaptív HDTV Onvif
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Thomson Streaming Box 240 TV okosító / Számla / Garancia /
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintőkijelző
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3044
- DELL Precision 5560 i7-11850H 16GB 512GB T1200 FHD+ 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest