- MILC felhasználók szakmai topikja
- Locsolkodás helyett hardverekre feni a fogát az ünnepi nyúl
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- Milyen házat vegyek?
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Billentyűzet gondom van
- Samsung LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
yolan
őstag
válasz
rola636 #7097 üzenetére
ki küldött hozzám?
Próbáld meg, hogy a proci szorzót visszaveszed, az fsb-t pedig 1-el növeled, és a ram-nak adsz több feszültséget, mondjuk 2.0v-ot.
Ezzel kiveszed a képletből a procit, marad a lap és a ram.
Elvileg a p35-ös chipsetnek bírnia kéne a 400+-os fsb-t, de ha a fent leírtaknál is instabil, akkor adj több feszt a lapnak. Ha nem a lap a ludas, akkor a ramnak kell plusz feszültség, vagy más beállítás.
Milyen órajelen áll most a ram és mennyit szeretnél elérni? vagy csak a proci húzásánál akaszt meg a ram? mert akkor egyszerűen oszt visszaSzerk.: EZT a hozzászólást neked is ajánlom, alap ram, fsb, órajelek, időzítések tudnivaló van benne jó sok.
-
rola636
csendes tag
-
rola636
csendes tag
Sziasztok
Egy kis segítségre lenne szükségem. Megakadtam a proci tuningal, pedig biztos hogy bírna sokkal többet is E6750-ről van szó és egyszerűen nem tudok túl lépni egy bizonyos FSB szintet, mert elméletileg a RAM nem bírja a kiképzést. Tápom 550W a proci már bizonyította "másoknak", hogy bőven bírja, hűtése is megvan, szal abban szeretnék segítséget kérni főképp Yolantól (hozzá küldtek) hogy hogyan tovább? Sajnos ehhez a RAM részéhez nagyon nem értek, és nem is látom át a dolgot hiába olvastam el kismillió cikket a neten. Linkelek pár képet a rendszerről terhelés alatt (ez az utolsó FSB amin a rendszer stabilan fut) és a BIOSról is hátha valami el lenne baszva, a profilomban megtalálható a jelenlegi configom.
[1kép PRIME Blendel terhelve]
[kép2 BIOS]
[kép3 BIOS]Előre is köszi
Üdv.
-
kivulallo
tag
Hűha!
Köszönöm szépen
Én most nem akarok hülyeségeket összehadarni ezért a lapom egy ASRock ALiveXFire-eSATA2 R3.0
A procim meg egy AMD Athlon II X3 455-ös (3.3Ghz)
A gépet meg... igazából mindenre használom. Van, hogy videót szerkesztek vele, vagyis renderelni is szokott. Sokszor játszom rajta, de megy rajta a minecraft is, vagyis Java is kihasználja, nem tudom van-e jelentősége. tömörítés is ritkán előfordul mivel szoktam torrentelni, de inkább kitömörítés mint be, van amikor csak lazán internetezek.
Szeretek tuningolni de nem olyan halálosan fontos, nem akarok semmit tönkretenni, hűtő meg nincs a ramokon...
Ha majd nagyon elegem lesz beteszek mindent automatára és nem érdekel
Viszont most megint tanultam valamit -
yolan
őstag
-
yolan
őstag
válasz
kivulallo #7093 üzenetére
Hát, én első körben a 2x512-es felállást lecserélném egy 2gb-os modulra, lehetőleg ugyan olyanra mint a most meglévő 2gb-os modul.
Az időzítés arra jó, hogy időzíti az egyes folyamatokat, késleltetéseket, pld hogy egy kiolvasás és beírás között mennyi idő teljen el, ezeknek az értékeknek összhangban kell lennie az adott órajellel. Van rá egy általános recept, pld hogy 800-as órajelhez cl4-es időzítés vagy hogy 1066-hoz cl5-ös, de tuti recept nincs, minden konfignál egyedi, ki kell tapasztalni. Általánosan elfogadott, hogy minél szűkebb az időzítés, annál jobb a memóriakezelés teljesítménye, de ezt sem szabad kész tényként kezelni, lényeg az összhang. De hogy még egy kicsit bonyolítsam, nem csak az órajelnek kell összhangban lennie az időzítésekkel, de az egyes időzítéseknek is. Tehát egy míg egy kitesztelt 4-3-4-8-as időzítés jó teljesítmény ad, egy 4-3-3-8-as már nem biztos, hogy jobbat fog, csak azért mert ez papíron szűkebb. Lényeg az összhang.
Még egy kis közhely: általánosságban a minél magasabb órajel és a minél alacsonyabb időzítés adja a legjobb teljesítményt, de ez sem ennyire egyszerű. Van olyan eset, ahol a magasabb órajelből többet lehet profitálni, mint az alacsony időzítésből. Ahol fontos a magas sávszél, ott egy 1066mhz-s cl5-ös beállítás, jobb lesz mint egy 800mhz cl4-es. Ahol viszont a gyors ram elérés a jó, ott fordítva.
Nagy átlagot nézve teljesítményben, a 800Mhz és ehhez a cl4-es időzítés egyenlő az 1066Mhz és ehhez cl5-ös időzítéssel, persze ez egyből borul, ha tudjuk a fő felhasználási területet, a pár sorral fentebb írtak miatt.Hogy hogyan fogja neki a tuningnak? Én előbb gondolkoznék, mire használod a gépet? milyen alkalmazások? játékok? tömörítés? renderelés?
Ha ez megvan, eltudunk indulni, hogy nagyobb sávszélességet, vagy gyorsabb memóriakezelést szeretnénk elérni.Persze kapásból a legelső gondolatommal máris mehetnének a modulok dual channelben ami dobna pár %-ot. Aztán ha tudnám a procid és a lapod leánykori nevét, akkor lehetne gondolkozni, hogy megoldható-e az 1:1-es fsb:ram arány, amivel az alaplap és a memória sávszélességét ugyan arra az értékre tudnánk állítani, így nem lenne se a ram se a lap a szűk keresztmetszet. Mondok egy példát, ha 800mhz-s ramjaid vannak, akkor az 6400 MB/s-es sávszélességű, ehhez a legjobb egy ugyan ekkora sávszélességgel rendelkező alaplap beállítás. Ugyebár ha ez alatti, akkor a lap fogja vissza a ramot, ha e feletti, akkor a ram fogja vissza a lapot, tehát cél az egyenlőség. Ehhez, egy 200Mhz-s valós (800mhz effektív) FSB-vel rendelkező alaplap kell, mert annak a sávszélessége ugyan úgy 6400MB/s.
Így rendre:
1066Mhz-s ramhoz, 266Mhz-s valós (1066mhz effektív) FSB illő (8533mb/s)
1200Mhz-s ramhoz, 300Mhz-s valós (1200mhz effektív) FSB illő (9600mb/s)
1333Mhz-s ramhoz, 333Mhz-s valós (1333mhz effektív) FSB illő (10665mb/s)Egyszerű a számítása a sávszélességnek:
ram esetén: órajel szorozva 8-al, pld 1066*8=8528
alaplap esetén: valós fsb szorozva 32-vel, pld 266*32=8512, vagy effektív fsb szorozva 8-al, pld 1066*8=8528
persze mivel az 1066 csak papiron kerek 1066, így +- kis eltérés vaneffektív és valós fsb számítás pedig, effektív fsb osztva 4-el = valós, ezáltal valós fsb szorozva 4-el = effektív, pld 266*4=1066, 1066/4=266.
kicsit elkalandoztam, bocsi a sok offért
-
kivulallo
tag
na jó..ez egy kicsit kínai volt nekem...
tehát ha nekem van 2x 512MB Kingmax valamim meg egy 2GB-os Kingston valamim, a foglalat is ddr2-800 a modulok is. akkor hogy kel csinálni, hogy kicsit túlhúzzam? nekem nem lehet manuálisan állítani csak 1066Mhz van. és az időzítés az meg.. mire jó?
azt hiszem nekem valami 5-5-5....valami ilyesmi... -
yolan
őstag
válasz
Ger_man #7091 üzenetére
Ez részben nem így szokott lenni.
Ha 800mhz-t tudnak cl4-ben 1.8v-al, akkor nagy valószínűséggel 1066mhz-t tudnak cl5-ben 2.1v-al. Ez eddig az összes nálam járt modulra igaz volt, +-pár % eltéréssel (mondjuk nem kerek 2.1v-on volt stabil hanem, 2.2-őn, vagy nem 1066 hanem kerek 1000mhz).
A jobb chipek jobb eredményeket tudnak, 10XXmhz CL4-ben 2.Xv-al, alacsony tRD, vagy épp 800mhz-t cl4-ben 1.6v-al. A képletben 3 változó van, ezek közül a jó modulokkal lehet játszani, kinek épp mire van szüksége. Feszes időzítésre, bődületes órajelre vagy épp kevés áramfelvételre. -
kivulallo
tag
szevasztok!
először is boldog karácsonyt mindenkinek!azért "tévedtem" ide mert szeretném a ddr2-800as ramjaim feljebb húzni 1066-ra amit a bios enged is, csak nem tudom, hogy lehetséges-e vagy hogy bírni fogják-e a cuccok.
A nagyobb baj viszont ott van, hogy egy AM2-es lapom van benne egy Athlon II X3 455-el ami köztudott hogy AM3-as. Azt tudom, hogy így a processzor csak ddr2 memória valamelyikeit támogatja de nem tudom pontosan az egész sztorit.
a régi am2-es procimnál nem tette a listába a bios, hogy Memory Clock: drr2-1066 (533Mhz), csak 800-asig ment. most hogy benne van az új processzor, már ez a lehetőség is benne van a listában.
A nagy kérdés az, hogy lehet, vagy nem lehet?Előre is köszi!
-
-
petiww
tag
válasz
ricshard444 #7085 üzenetére
Ram-ram közt is van különbség...
Nekem 2x1GB Kingmax van, csak alapfesszel tuningoltam és ezeket értem el:
4-4-4-12 800Mhz
5-5-5-18 1Ghz
Emelni nem kívántam a feszültséget, 1066-ot már nem bírták alapfeszen. (itt jelentkezett néha kékhalál...) -
Kékhalál lett a vége...
Dejó magammal beszélgetni
-
Összehoztam 800n 4-4-4-12re. Kivancsi leszek
-
válasz
ricshard444 #7082 üzenetére
Dupla
-
Tesztelgettem Aida memóriasebességmérővel és 5-5-5-5ben nem volt sehol sem jobb mint 5-5-5-15ben
-
5-5-5-12 időzítés jobb,mint az 5-5-5-15? Kingmax...900mhz-t megy alap feszen(800asok) ,de akármennyi feszt adok neki annál többet nem.4-4-4-12 lett volna a cél,de nemkapcsol be a gép..
-
pepusos
senior tag
válasz
juventus85 #7075 üzenetére
Passzolok, de biztosan olvassa majd hozzáértő, és megmondja a tutit.
-
juventus85
tag
válasz
pepusos #7073 üzenetére
de nem egy kategória a 6000+ és az 5000. Mert a CPU az szerette az 1066Mhz-s RAM-okat, tehát támogatta. Csak amikor húztam a CPU-t és fentebb már osztani kelett a RAM-okat akkor nemtudtam se h sem úgy belőni hogy meglegyen az 1066Mhz. Ha jol emlékszem 850 körül volt a vége. Utána márcsak fekete kép.
-
pepusos
senior tag
válasz
juventus85 #7072 üzenetére
Szvsz aza proci nem támogatja az 1066-os ramokat, bár ilyenem épp nem volt. 6000+om volt, de az sem tudta az 1066-ot.
-
pepusos
senior tag
válasz
juventus85 #7070 üzenetére
Nekem auton van minden a memóknál
Próbálkoztam vele, de az istennek sem akart menni stabilan 1066on, talán a 4*1 giga miatt, nem tudom. Feszelgettem, időzítgettem, meguntam.
-
pepusos
senior tag
válasz
juventus85 #7068 üzenetére
Ó nekem is! Meg még sokkal később is! Sőt... mikor már azt gondoltam minden rendben, és nyugodtan lefeküdtem aludni több óra prime után, reggelre újraindult a gép. Vagy lefagyott. Aztán megkérdeztem, és a többség szerint játékok alatt max 1-2 fps különbség van a 800-on és az 1066-on futtatott ramok között. Így visszatettem 800-ra, nem fagy a gép, nem indulgat újra, és nyugodtan fexem le aludni
-
Csabixxx
tag
válasz
juventus85 #7063 üzenetére
Leteszteltem Mem test-el és nem volt hiba.
Ugyhogy birja -
jNk
senior tag
válasz
Csabixxx #7060 üzenetére
Az Everest az SPD-ből csak a memória gyári információit olvassa ki, a valós működési értéket a Motherboard / Effective Clock -on látod, vagy a Computer / Overclock (ha van olyan), vagy Memory/Cache sebesség teszt mutatja.
A lényeg hogy most 1066-on megy a memória, ahogy szeretted volna -
Csabixxx
tag
Igen ezt a lapot használom.
-
Csabixxx
tag
válasz
juventus85 #7054 üzenetére
Igen dualban mennek.
mi lehet a gond amiért csak 800 -on megy ? -
Csabixxx
tag
Sziasztok!
Mitől lehet ez,hogy a Ram 1066 mhz-es ,és az alaplapban mégis igy látja mintha 800-as lenne. -
hatter
tag
válasz
juventus85 #7050 üzenetére
21,V-on megy ahogy gyárilag is írva van.
-
hatter
tag
válasz
juventus85 #7048 üzenetére
800-asak... és láthatod hogy 941Mhz-en mennek.
-
petiww
tag
Hát ezerszer inkább az enyimek mint pl. a tűzforró geil, ami havernak halt meg 2.2Volt gyári feszültségen gyári órajelen... Gondolom a tied sem hideg a plusz gyári fesz miatt...
Nekem még nem volt a kingmaxszal rossz tapasztalatom, hűségesen teszik a dolgukat mindenféle hiba nélkül, ha kell mennek is mint a szél, de mivel nem használom ki a gépet ezért feleslegesen járnának olyan gyorsan...Inkább mutasd meg nekem hogy 1.8V-on mire mész a tieddel
-
CJ3
senior tag
Szerintem bújj el velük a kingmax amúgy is az egyik legsza.....abb
gyártó, soha nem vennék semmiből olyat... Jahh hallottam én már ilyet.....más is mondta már hogy neki milyen jól mennekAztán meg leégtek....
Az enyémek az előző tulaj szerint az 1100 at is vitték v az 1066 ot cl5 ben de nekem inkább kisebb időzítés a jobb......
De ezt akkor se tudja überelni egyik ram sem
Itt ez a lényeg 950MHz 4-4-3-8-----maradjunk ennyiben.
Majdnem annyit visz így mint a te ramjaid CL5ben
-
válasz
GrooveHero #7040 üzenetére
Első körön egyesével nézd meg a modulokat, hogy milyen beállítások (FSB, MCH Dimm, VDimm, stb.) mellett tudják az 1066-ot cl5-ön, mert nem biztos, hogy mennek annyit. Ha mindegyik tudja a kívánt értéket, akkor már csak a feszeken kell hangolni kicsit a VDimm drop miatt, és persze az MCH-nak is több fesz fog kelleni a 8GB-hoz.
Egyébként sokat nem vesztesz a cl6-tal sem, ellenben valszeg kisebb feszen tudod majd őket stabilizálni. -
CJ3
senior tag
-
GrooveHero
addikt
Sziasztok.
Lenne nekem 4x2gb Kingmaxon egy P35 DS-4-es lapban, mellette most egy E8400 futkározik.
Azt szeretném, ha ha mind a 4 ram 1066-on 5-5-5-18-ban menne, de valahogy nem akarózik összejönni a dolog.
Olyan, mintha az egyik ram nem 1066-os lenne, hanem csak 800-as.
Marha rég csináltam ilyet, és már azt sem tudom hogy hol merre mit kell.
Tudna vki segíteni?
Egy két kép: -
CJ3
senior tag
Ha már DDR 2 tuningoztok nem hiszem hogy az én Super Talent T800 as ramjaimat űbereli e vlaami másik......800 as persze nem 1066 de még talán az sem
950MHz@4-4-3-8-ban-----és 4x1Gb os KIT ek
-
Ger_man
senior tag
Sziasztok,
Nem tudom jó helyen érdeklődök-e... egy olyan kérdésem lenne, hogy ha a gépemben lévő 2GB Kit (2*1GB mellé, raknék egy ugyanolyan típusú Kit-et csak 4GBosat (2*2GB), így a memók mennének Dual-ban?
Tehát 6GB megy Dualban? 2channeles lapban?
-
pepusos
senior tag
Sziasztok! 1066os ramom van, de a win csak 800nak látja. Bootoláskor viszont 1066ot ír ki. Mi lehet a baj?
-
petiww
tag
válasz
janihunk #7026 üzenetére
Az érdekes... három modul soha nem fog teljes értékű dual channelben menni, maximum kevertben. Mindegy, lényeg a lényeg, emelni emelheted nyugodtan, egy bizonyos tuningot el kell bírniuk alapfeszen hiba nélkül. Emeld ameddig bebootol a vindóz, aztán ha nem sikerül, vegyél vissza egy lépést és teszteld le hogy stabil-e orthossal vagy everesttel.
-
petiww
tag
válasz
janihunk #7024 üzenetére
Hát ami biztos gyorsabb dualban az a vindóz betöltés és a programok gyorsasága. Az hogy fps-ben jelentkezne-e az játékfüggő. De tuti hogy gyorsabbak lennének a memóriaműveletek.
Everestben megtudod nézni hogy dual-e, de valszeg kevert módot fog kiírni vagy single-t. Alaplap/alaplap oldalon van, busz típusa néven.
-
petiww
tag
válasz
janihunk #7022 üzenetére
Értem, és dualban mennek?
Én tényleg ennyit tudok csak mondani. Ha kevert vagy single módban mennek, sokkal lassabbak mintha dualban mennének. Baja nemlesz alapfeszen, nekem mennek 1Ghz-t, de mondom, először menjenek dualban, az se baj ha csak két giga, gyorsabb lesz.
-
petiww
tag
-
janihunk
senior tag
Sziasztok 3x1gb 800mhz-s memóriáim vannak: KÉP csak a Samu időzítése 6-6-6-18, a másik 2 pedig 5-5-5-18.
Hűtés nincs rajtuk. Az volna a kérdésem hogy ezeket mennyire lehet tuningolni? Ugyanis a procimat akarom egy kicsit megrángatni de ahhoz vagy húznom kell a memókat vagy visszavenni őket. Nem érnék el a 900mhz-t a memók. Meg lehet kockáztatni? Gép 24h-t megy. Várom a válaszokat. -
petiww
tag
Magasabb a sávszél, és ezt nem kompenzálja a cl4-es időzítés. Megéri 1066-ost venni.
Csak azt nem értem miért tartják olyan nagyra a geil ramokat, hiszen az én kingmaxom alap 1.8Volton tudja ugyanazt mint a "tuningram" 2.1Volton majdnem tűzforrón. És ez még jobban is húzható... 1Ghz lazán megy neki cl5-ben alapfeszen! -
hatter
tag
Szerintem ha az északi híd a rossz akkor nem csak a ramokat vágta volna haza...
2x2Gb-ot 1066Mhz-en amúgy is jobban ki tud használni a lapom mint a 800Mhz-kat? 1066Mhz-ig támogat ramokat a lapom.
Érdembeli sebesség változás van 1066 és 800Mhz közt? vagy mivel a 1066Mhz CL5 és a 800Mhz CL4 így valamelyest egy szinten van a kettő?
Mostaniak 2,1V-on mennek 4-4-4-12őn és Geil ultra, szerintem ha jól szellőzik a házad nem vészes ahogy melegednek. -
petiww
tag
válasz
bunddog #7011 üzenetére
Igen, lehetséges
-
bunddog
tag
válasz
Crossfit007 #7010 üzenetére
NB-nek saját órajele van vagy mi a tosz?
-
bunddog
tag
válasz
Crossfit007 #7008 üzenetére
Na 10 tesztből a legtöbb eltérés 52 mega/s volt olvasásnál. Írásnál max. 5 m/s-et tér el 10 tesztnél, másolásnál dettó.
-
bunddog
tag
válasz
Crossfit007 #7006 üzenetére
Annyira nem vagyok benne
Én is a mesterek véleménye miatt vagyok itt
Nekem aida ugyanazon beállítások mellett max 10-20 mega/sec-et ingadozik de talán még annyit se.
-
bunddog
tag
válasz
Crossfit007 #7004 üzenetére
Nem biztos hogy a winrar adja a legjobb teszteredményt
-
Crossfit007
senior tag
Ezt nem értem, összevissza ugrál az érték, hol 2600, hol 2800kb/s...LOL
Visszavettem RAM-okat 5-5-5-11-re, azt cső... -
Crossfit007
senior tag
Az hogyan lehetséges, hogy 5-5-5-12 jobb eredményt hoz WinRAR-ban, mint az 5-5-5-7 vagy az 5-5-5-11?
5-5-5-11-ben hozott 2786kb/s-et, 5-5-5-12-ben 2830kb/s-et.
DDR2-800-as ramokat hajtok 975MHz-en.
Ez hogyan lehetséges?
Úgy tudtam eddig a TRas csökkentése teljesítménynövekedéshez vezet, szekszerint pont fordítva lenne? -
bunddog
tag
Yolan:
Amin használom az 7x400 1.2000, így a ramok 1066on mennek, tehát alapon. Amit ki tudtam hozni az fsb-ből az max 414 volt asszem vagy 413, úgy 1101 és 1106on ment a ram. FSB termination nállam 1.2 a nb is 1.2 és a ramok 2.2-re vannak állítva.
-
jNk
senior tag
Csináltam egy gyorstesztet azonos órajel és fsb mellett a két memória sebességet tesztelve. Az aida memory benchmark-ban a 1066-nak van kb 13-14% előnye olvasásban, az írásban minimális a különbség (8499/8505). A 7zip benchmark is csekély eltérést mutatott: (6642/6657).
Ezek alapján plusz petiww véleményét osztva (jobb/stabilabb a 2 modul mint a 4, főleg ha még tuningolni is akarod) én is a 2x2GB 1066-os ramra szavazok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MILC felhasználók szakmai topikja
- Locsolkodás helyett hardverekre feni a fogát az ünnepi nyúl
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- Politika
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen házat vegyek?
- Itt a Redmi Turbo 4 Pro, az első készülék Snapdragon 8s Gen 4 alapokon
- További aktív témák...
- Corsair Vengeance LPX 16 GB (1 x 16 GB) DDR4 3600 (PC4-28800) AMD C18 INGYEN FOXPOST
- ASRock H81M-VG4 R2.0 LGA 1150 alaplap
- DDR5 Hibás ramok eladók ha egyben viszed INGYEN FOXPOST+Olcsóbb
- Corsair VENGEANCE LPX DDR4 RAM 16GB (1x16GB) 3200MHz CL16 Intel XMP 2.0 INGYEN FOXPOST
- Corsair Vengeance RGB Pro 32GB (1x32GB) DDR4 3600 (PC4-28800) C18 INGYEN FOXPOST
- ÚJ LENOVO ThinkPad P16s Gen 2 - 16" WUXGA IPS Érintő - Ryzen 7 PRO 7840U - 32GB - 1TB -3 év garancia
- Hp Prodesk 600 G5/G6 SFF/ i5 8-9-10 gen, i7-9700 vagy "félkonfig"/ Win11- Számla, garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG B450-F R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB CM MasterBox NR600 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest