- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen egeret válasszak?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Monitor hiba topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Micro Four Thirds
Új hozzászólás Aktív témák
-
petiww
tag
Háát érdekes... Nem tudom mi lehet a gebasz, csak annyit hogy láttam már msi alaplapot eléggé meghülyülődni...
Jobbat én nem tudok javasolni, próbaképp cseréld el valakivel hasonló, csak más márkájú ramokra, és próbáld újra. Nem érdemes figyelmen kívül hagyni a hibát amúgy, mert ha épp valami fontos dolgot csinálsz, lehet hogy pont akkor küld valami téves infót, és fagy be az egész gép.
Ha cseremodulokkal is ugyanezt a hibát ugyanott dobja ki, akkor nagy a valószínűsége hogy a lap kuka, legalábbis két giga ramnál nem tud többet "kezelni". Esetleg csere előtt egy biosfrissítést csinálhatsz, lehet megoldja a dolgot. -
petiww
tag
válasz
ricshard444 #7085 üzenetére
Ram-ram közt is van különbség...
Nekem 2x1GB Kingmax van, csak alapfesszel tuningoltam és ezeket értem el:
4-4-4-12 800Mhz
5-5-5-18 1Ghz
Emelni nem kívántam a feszültséget, 1066-ot már nem bírták alapfeszen. (itt jelentkezett néha kékhalál...) -
petiww
tag
Hát ezerszer inkább az enyimek mint pl. a tűzforró geil, ami havernak halt meg 2.2Volt gyári feszültségen gyári órajelen... Gondolom a tied sem hideg a plusz gyári fesz miatt...
Nekem még nem volt a kingmaxszal rossz tapasztalatom, hűségesen teszik a dolgukat mindenféle hiba nélkül, ha kell mennek is mint a szél, de mivel nem használom ki a gépet ezért feleslegesen járnának olyan gyorsan...Inkább mutasd meg nekem hogy 1.8V-on mire mész a tieddel
-
petiww
tag
válasz
janihunk #7026 üzenetére
Az érdekes... három modul soha nem fog teljes értékű dual channelben menni, maximum kevertben. Mindegy, lényeg a lényeg, emelni emelheted nyugodtan, egy bizonyos tuningot el kell bírniuk alapfeszen hiba nélkül. Emeld ameddig bebootol a vindóz, aztán ha nem sikerül, vegyél vissza egy lépést és teszteld le hogy stabil-e orthossal vagy everesttel.
-
petiww
tag
válasz
janihunk #7024 üzenetére
Hát ami biztos gyorsabb dualban az a vindóz betöltés és a programok gyorsasága. Az hogy fps-ben jelentkezne-e az játékfüggő. De tuti hogy gyorsabbak lennének a memóriaműveletek.
Everestben megtudod nézni hogy dual-e, de valszeg kevert módot fog kiírni vagy single-t. Alaplap/alaplap oldalon van, busz típusa néven.
-
petiww
tag
válasz
janihunk #7022 üzenetére
Értem, és dualban mennek?
Én tényleg ennyit tudok csak mondani. Ha kevert vagy single módban mennek, sokkal lassabbak mintha dualban mennének. Baja nemlesz alapfeszen, nekem mennek 1Ghz-t, de mondom, először menjenek dualban, az se baj ha csak két giga, gyorsabb lesz.
-
petiww
tag
-
petiww
tag
Magasabb a sávszél, és ezt nem kompenzálja a cl4-es időzítés. Megéri 1066-ost venni.
Csak azt nem értem miért tartják olyan nagyra a geil ramokat, hiszen az én kingmaxom alap 1.8Volton tudja ugyanazt mint a "tuningram" 2.1Volton majdnem tűzforrón. És ez még jobban is húzható... 1Ghz lazán megy neki cl5-ben alapfeszen! -
petiww
tag
válasz
bunddog #7011 üzenetére
Igen, lehetséges
-
petiww
tag
Négy modul sokkal jobban leterheli az északi hidat, inkább 2x2Giga legyen. Ne Geil, max ha 1.8Voltot kérnek gyárilag, mert amúgy nagyon melegszenek 2.1V-on.
Nekem meg annyi kérdésem lenne, hogy haveromnak a gépében elromlott egy ram a kettő geil közül, lehetséges hogy északi híd hibás a lap és az rontotta el? Csak mert most folyik a gariztatásuk éppen és nem szeretném hogy elrontsa az újakat ha esetleg ilyen van. Kivel fordult elő ilyen? (e6300 400-as fsb-n hajtva alapfeszen p35 gigabyte lapban, nb nemtudom mennyi feszkót kapott, lehet hogy többet)
-
petiww
tag
válasz
Crossfit007 #6988 üzenetére
Egy biztos, az élettartamát csökkenti a túlfesz. (extrémebb esetekben persze...)
Ujjal a memóriacsippre rátapintva nézd meg milyen meleg, ha nem éget, és nem is nagyon meleg, hanem langyos, akkor még semmi gond.
Szerintem lődd be 5-5-5-18-ra 1Ghz-en 2V feszültséggel, ha nem megy, akkor 2.1V. Elvileg bírnia kell ezt még. -
petiww
tag
Hát én úgy vettem észre hogy mhz növelésével nagyobb mértékben növekedik a sávszél, az időzítés nem annyira fontos (pl cl4 vs cl5) mert teljesítményben majdnem hogy elhanyagolható. Egy példa: 800mhz-en cl4-ben memória olvasás 6279MB/s körül van, cl5-ben pedig 6250 körül... Ellenben 1000mhz-en cl5-ben 7740MB/s, ami jelentősen több mint 800-ban cl4-en...
Az szerintem nem gond ha gyorsabban jönnek az infók vissza a ramoktól, nem lesz baja semminek, nem kötelező 1:1-ben járatni, mert nem annyira érzékenyek már a nem szinkronban hajtásra. Ha ennyi fsb-t tudott csak elérni, akkor a ramokat nem kell visszafogni csak azért hogy szinkronban fussanak... -
petiww
tag
Köszi a választ
Tehát akkor elvileg kivitelezhető.
Amúgy a mezei Kingmaxaim 1000Mhz-en alapfeszen elketyegnek 5-5-5-18-as időzítéssel, de 1040-en már hibákat dob, és ezzel a kis malőrrel feljebb lehetne tornászni a frekvenciájukat.
Majd ha megjön a cold towerem, elkezdek tesztelgetni komolyabban. -
petiww
tag
válasz
sz_abika #6947 üzenetére
Előírt fesz érték sem elhanyagolható szempont, mert lehet hogy a Geil 2.1V-on érzi jól magát miközben a Kingmax pedig megfő...
Amúgy kérdezném jobban hozzáértőktől: tuning folyamán mikor 800-as modulokat húzok, akkor ügye a bios nem fog nekik nagyobb időzítéseket adni, és lehet hogy emiatt nem bírják a nagyobb frekit. De mi lenne ha manuálisan adnék neki nagyobb időzítéseket, akkorákat mint pl a gyári 1066-os modulokén? Vagy elkerülhetetlen a feszültség emelés?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tasker
- Nyaralás topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- Apple TV eladó
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R5 7600 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 16GB NZXT H7 Elite GIGABYTE AORUS 850W
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- Újszeru HP 250 G10 - 15.6"FHD - i3-1315U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - 1év garancia - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest