- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Egy tápkábel négy vezetékét elvágva is működik a GeForce RTX 5090
- Az AMD-vel tervezi a következő generációs Xboxokat a Microsoft
- OLED, Mini-LED, IPS, VA, TN - melyik panelt válaszd 2025-ben?
- Milyen videókártyát?
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
yolan
őstag
válasz
cracky86 #7172 üzenetére
cia2-őt felejtsd el, örökre.
A szájbarágós tuning topikban egy 24/7-es beállitáshoz javaslom hogy kérj útmutatást. Ha az megvan, egyszerűbb hozzá beállitani a ramokat. Szorzó a-b-c-d pld használt fsb-hez igazitja a dolgokat papiron, bár ez a gyakorlatban konfig függő.
Ha megvan a 24/7-es tuning, akkor a használt fsb-hez ugyebár a nagyságától függően 2a, 2b, 2c, 2d szorzó kell majd. Ez legrosszabb esetben is 4 lehetőség amit végig kell tesztelni, de 80%-ra az fsb-ből megmondható mit fog szeretni. A ramjaidat meg ha 1066-on (körül) szeretnéd 1:1-ben használni, akkor ugyebár a procinak és a lapnak is 533-as fsb-t kéne használnia, ami gyanús. Én egy 400-as fsb-t mondok, ami jó lehet számodra. Persze ezeket ki kéne tesztelni. A lapod birja-e, és ha igen milyen feszen. A procid birja-e, és ha igen milyen feszen. Ha ez megvan, a 400-as fsb-hez a 2.00D szorzó ami jó szokott lenni, de ez mint mondtam nem aranyszabály, konfig függő. Ha nem szereti akkor tippre B, de max végignézed mind a 4-et ugyebár. Ha egyiket sem szereti akkor ram/fsb piszkálás. Lehet hogy időzités ami bebasz, esetleg trd-t állitsd magasabbra ha van rá módod, vagy egy pici plusz fesz. Igy fogsz kapni egy 800-as ram órajelet, amihez ram függő de egy cl4-et lenne jó állitani, illetve ehhez egy stabil feszt kitesztelni.
És bumm, igy lett a csokapik. -
yolan
őstag
válasz
tomy88trance #7136 üzenetére
nincs
-
yolan
őstag
válasz
tomy88trance #7134 üzenetére
vegyél egy 2x2-es kit-et én azt javaslom
-
yolan
őstag
válasz
tomy88trance #7132 üzenetére
ha 3gb a minimum követelmény, akkor szerintem nem fog sokat javítani a helyzeten egy memória tuning. attól hogy a 2gb esetleg mondjuk 800 helyett 1000mhz-n fut, attól még 2gb lesz. egy próbát megér, mert sok mindent nem veszíthetsz vele, de ne bízd el magad, inkább kezd el nézegetni a használt piacot és a 2gb-ot lecserélni egy 2x2gb-ra, aztán azt pedig rántsd meg amennyire nem szégyelled
nem tudom ddr2 vagy ddr3 fronton vagy érdekelt, de ddr2-nél egy jobb 2x2-es kit kb 10k-ból megáll, ddr3-nál pedig 7k körül, a meglévőt ha betudod számíttatni vagy eladni, 2-3k-s befektetéssel tudsz bővíteni. vagy veszel a meglévő 2gb-os modul mellé egy ugyanolyat ha azt jónak találod
-
yolan
őstag
gondolom 2.4v akart lenni. persze, egy szoval se mondtam, hogy annyit adj, vagy tobbet, vagy kevesebbet, csak, hogy ne legyen auto-n, a ram meg mondjuk mindig jobb mint hogy a cpu auto-n van. ha kitalalod hogy mennyit mersz adni max a ramnak, mondjuk 2.2v biosban, amibol lesz kb 2.16v, akkor ezt allitsd be fixen a biosban. a procit pedig azert ne hagyd auto-n, mert orajeltol fuggoen a lap maga talalja ki hogy mekkora feszt adjon a procinak. itt is jobb ha kiteszteled. pld ha azt mondod hogy szeretned 4ghz-n jaratni, viszont a vid-nel (gyari fesz) max +0.2v-ot adsz neki, akkor ha a vid pld 1.25v, akkor megnezed hogy ha 1.25v-ot adsz neki bioszban, amibol terhelve lesz kb 1.2, hogy ezen mennyit megy. lenyeg hogy legyen kitesztelve a fesz es az orajel. ha benezel a szajbaragos tuning topikba, es rakeresel a hozzaszolasaimra, lesz sok-sok soros hsz amiben szepen leirom lepesrol lepesre.
-
yolan
őstag
válasz
rola636 #7101 üzenetére
Hát, a 3.6ghz-hez 450-es fsb kéne, ami lehet sok lesz a lapodnak. Azt kéne megnézni, hol van a lap vége, tehát hogy mekkora max fsb-t bír adott feszültségen.
Elvileg 500-as fsb felett tud a p35, de ez persze minden egyes lapnál más és más, lehet a tied pont 425-nél áll meg akármennyi feszt is adsz neki, és akkor kenheted a hajadra a procid ami tudna 500-as fsb-t.
Kéne pár extra infó (bár lehet egy asrock szakinál gyorsabban meglenne, de próba szerencse)szóval, az fsb strap to nb-nél mik a lehetőségek? 266, 333, 400?
a dram command rate legyen inkább 2T-n, vagy 2-n nem tudom hogy van a lapodnál nevezve.
a dram timing controlal majd később foglalkozunka chipsetnek (nb) a north bridge voltage alatt tudsz feszt adni, de vigyázz, a max 1.3v legyen, annál többet csak jó hűtés esetén.
érdemes lenne benézned darálóhoz a szájbarágós tuning topikban, akár mondhatod is hogy én küldtelek
, mert az asrock biosokhoz nem igen konyítok, ha már tudni fogod mit hol tudsz állítani a lapodon, akkor gyorsabban és biztonságosabban tudunk haladni a ram beállításával. Érted, ha annyit mondok, hogy adj a lapnak plusz feszt, tudod majd hogy mihez kell nyúlni, és nem nekem kell megtippelnem hogy az asrockéknál hogy van elvenezve, hol található
-
yolan
őstag
válasz
rola636 #7097 üzenetére
ki küldött hozzám?
Próbáld meg, hogy a proci szorzót visszaveszed, az fsb-t pedig 1-el növeled, és a ram-nak adsz több feszültséget, mondjuk 2.0v-ot.
Ezzel kiveszed a képletből a procit, marad a lap és a ram.
Elvileg a p35-ös chipsetnek bírnia kéne a 400+-os fsb-t, de ha a fent leírtaknál is instabil, akkor adj több feszt a lapnak. Ha nem a lap a ludas, akkor a ramnak kell plusz feszültség, vagy más beállítás.
Milyen órajelen áll most a ram és mennyit szeretnél elérni? vagy csak a proci húzásánál akaszt meg a ram? mert akkor egyszerűen oszt visszaSzerk.: EZT a hozzászólást neked is ajánlom, alap ram, fsb, órajelek, időzítések tudnivaló van benne jó sok.
-
yolan
őstag
-
yolan
őstag
válasz
kivulallo #7093 üzenetére
Hát, én első körben a 2x512-es felállást lecserélném egy 2gb-os modulra, lehetőleg ugyan olyanra mint a most meglévő 2gb-os modul.
Az időzítés arra jó, hogy időzíti az egyes folyamatokat, késleltetéseket, pld hogy egy kiolvasás és beírás között mennyi idő teljen el, ezeknek az értékeknek összhangban kell lennie az adott órajellel. Van rá egy általános recept, pld hogy 800-as órajelhez cl4-es időzítés vagy hogy 1066-hoz cl5-ös, de tuti recept nincs, minden konfignál egyedi, ki kell tapasztalni. Általánosan elfogadott, hogy minél szűkebb az időzítés, annál jobb a memóriakezelés teljesítménye, de ezt sem szabad kész tényként kezelni, lényeg az összhang. De hogy még egy kicsit bonyolítsam, nem csak az órajelnek kell összhangban lennie az időzítésekkel, de az egyes időzítéseknek is. Tehát egy míg egy kitesztelt 4-3-4-8-as időzítés jó teljesítmény ad, egy 4-3-3-8-as már nem biztos, hogy jobbat fog, csak azért mert ez papíron szűkebb. Lényeg az összhang.
Még egy kis közhely: általánosságban a minél magasabb órajel és a minél alacsonyabb időzítés adja a legjobb teljesítményt, de ez sem ennyire egyszerű. Van olyan eset, ahol a magasabb órajelből többet lehet profitálni, mint az alacsony időzítésből. Ahol fontos a magas sávszél, ott egy 1066mhz-s cl5-ös beállítás, jobb lesz mint egy 800mhz cl4-es. Ahol viszont a gyors ram elérés a jó, ott fordítva.
Nagy átlagot nézve teljesítményben, a 800Mhz és ehhez a cl4-es időzítés egyenlő az 1066Mhz és ehhez cl5-ös időzítéssel, persze ez egyből borul, ha tudjuk a fő felhasználási területet, a pár sorral fentebb írtak miatt.Hogy hogyan fogja neki a tuningnak? Én előbb gondolkoznék, mire használod a gépet? milyen alkalmazások? játékok? tömörítés? renderelés?
Ha ez megvan, eltudunk indulni, hogy nagyobb sávszélességet, vagy gyorsabb memóriakezelést szeretnénk elérni.Persze kapásból a legelső gondolatommal máris mehetnének a modulok dual channelben ami dobna pár %-ot. Aztán ha tudnám a procid és a lapod leánykori nevét, akkor lehetne gondolkozni, hogy megoldható-e az 1:1-es fsb:ram arány, amivel az alaplap és a memória sávszélességét ugyan arra az értékre tudnánk állítani, így nem lenne se a ram se a lap a szűk keresztmetszet. Mondok egy példát, ha 800mhz-s ramjaid vannak, akkor az 6400 MB/s-es sávszélességű, ehhez a legjobb egy ugyan ekkora sávszélességgel rendelkező alaplap beállítás. Ugyebár ha ez alatti, akkor a lap fogja vissza a ramot, ha e feletti, akkor a ram fogja vissza a lapot, tehát cél az egyenlőség. Ehhez, egy 200Mhz-s valós (800mhz effektív) FSB-vel rendelkező alaplap kell, mert annak a sávszélessége ugyan úgy 6400MB/s.
Így rendre:
1066Mhz-s ramhoz, 266Mhz-s valós (1066mhz effektív) FSB illő (8533mb/s)
1200Mhz-s ramhoz, 300Mhz-s valós (1200mhz effektív) FSB illő (9600mb/s)
1333Mhz-s ramhoz, 333Mhz-s valós (1333mhz effektív) FSB illő (10665mb/s)Egyszerű a számítása a sávszélességnek:
ram esetén: órajel szorozva 8-al, pld 1066*8=8528
alaplap esetén: valós fsb szorozva 32-vel, pld 266*32=8512, vagy effektív fsb szorozva 8-al, pld 1066*8=8528
persze mivel az 1066 csak papiron kerek 1066, így +- kis eltérés vaneffektív és valós fsb számítás pedig, effektív fsb osztva 4-el = valós, ezáltal valós fsb szorozva 4-el = effektív, pld 266*4=1066, 1066/4=266.
kicsit elkalandoztam, bocsi a sok offért
-
yolan
őstag
válasz
Ger_man #7091 üzenetére
Ez részben nem így szokott lenni.
Ha 800mhz-t tudnak cl4-ben 1.8v-al, akkor nagy valószínűséggel 1066mhz-t tudnak cl5-ben 2.1v-al. Ez eddig az összes nálam járt modulra igaz volt, +-pár % eltéréssel (mondjuk nem kerek 2.1v-on volt stabil hanem, 2.2-őn, vagy nem 1066 hanem kerek 1000mhz).
A jobb chipek jobb eredményeket tudnak, 10XXmhz CL4-ben 2.Xv-al, alacsony tRD, vagy épp 800mhz-t cl4-ben 1.6v-al. A képletben 3 változó van, ezek közül a jó modulokkal lehet játszani, kinek épp mire van szüksége. Feszes időzítésre, bődületes órajelre vagy épp kevés áramfelvételre. -
yolan
őstag
a lapot kicsit jobban megterheli (ahogy téged ismerlek, lehet picit meg is hajtanád őket
)
én próbáltam 2x1-ről 4x1-re, igazából pár % eltérés, de hogy ez a 4 modulos felállás vagy az 50% plusz memóriamennyiség okozza/okozta, passz.
mi okból 4x1-eznél? miért nem 2x2?
netán a crucial meglévő mellé szereznél egy ugyanolyat hogy meglegyen a 4gb? -
yolan
őstag
mond, mit találsz nevetségesnek? érted amit írtam?
az általad linkelt tesztben, ddr2-800-as ramokat cl3-ban hajtják. amit írtam, olvass vissza, hogy 1:1-es arány a legideálisabb. szó nem volt arról, hogy melyik órajelhez milyen időzítés a legjobb, és hogy az egyes játékok a magasabb órajelből és alacsonyabb időzítésekből vagy az alacsonyabb órajelből és a szűkebb időzítésekből tud többet profitálni.
általánosságban az 1:1-es arány javasolt, nem a 4:5-ös amit a srác kérdezett.
hogy emellett hogy járatja a ramokat az egy másik kérdés, 667-en cl5-ben vagy 800-on cl5-ben vagy 800-on cl6-ban. természetesen elfogadott tény, hogy a minél magasabb órajel és a minél szűkebb időzítés a legjobb párosítás. kérdés, hogy az adott modulok mit és hogy bírnak.
erre írtam, hogy 800-on a cl6-os de még a cl5-ös időzítés is silány, mikor egy jó ram cl4-et is tud, egy mégjobb (lásd a tesztben) cl3-at is. -
yolan
őstag
1:1-es arány esetén lesz szimmetrikus a ram és a lap sávszélessége
legtöbb esetben a ram van nagyobb órajelen járatva, ekkor ugyebár a ramnak nagyobb a sávszélessége, de mivel a proci a lapon keresztül éri el, ezért az lesz a szűk keresztmetszet. ezért érdemes 1:1-es arányon hajtani. -
yolan
őstag
aida szintetikus tesztet csinál, az egy dolog lesz, az játékok alatt hozott teljesítmény egy másik, az érzésre mondott egy harmadik.
pld egy 775-ös intel procis konfignál: 1:1-es arány a legjobb, e mellől ilyen platformnál ne tágítsunk, 800-as ramokhoz 2.4-es ram szorzó kell, viszont 800-as ramokat ne akarjunk cl6-ban hajtani, nagyon magas ez a késleltetés. jobb ramok 800-at cl4-ben tudnak.
viszont egy am2-es platformnál tökmindegy az fsb, hogy 10x300-al lesz meg a proci órajele és 4x300-al a ramé vagy nagyobb szorzóval és kisebb "fsb"-vel (refclock) -
yolan
őstag
válasz
SilveRado #6961 üzenetére
hanyagolnám a geil-t ha tényleg jó tuningramot keresel.
keress ballistix-et, vagy ocz reapereket, g.skill
rambazar.com-on nézz szét avgy itt az apróban szemezgessSzerk.: szvsz ne ilyen 1066-os meg 1100, 1150-es ramokat keress. egy tényleg jó 800-as ram amit cl4-ben tud 1.8v-on az tudni fogja cl5-ben az 1066-1100-at 2.1v-ig vagy alatta. viszont ami gyárilag "csak" 800-as, az olcsóbb
-
yolan
őstag
válasz
Joker94 #6906 üzenetére
800mhz 5-5-5-17-ben életképesebb mint az 1057mhz 6-7-7-20-on.
vagy a 800mhz-s időzitéseket próbáld csökkenteni, ha már úgyis adtál neki a gyári 1.8 helyett 2.1v-ot, vagy az 1057mhz-s 6-7-7-20-at, vagy a kettő között találj egy arany középutat, pld egy 900mhz cl5. szerintem. -
yolan
őstag
válasz
spiritex #6899 üzenetére
Ami érdekes az első 4 főként, persze a maradéknál sem előnyös ha a korrekt értéknél sokkal magasabb. Viszont ha nem akarod az utolsó cseppet is kifacsarni a modulokból, akkor ne nagyon bassza a csőröd.
Mi van a modulokra írva, mekkora feszt kultiválnak? 1.8? 2.0?
Azt lődd be, nehogy a lap állítgassa. 800-as frekihez, ildomos lenne cl4-es időzítéseket használni, 4-4-4-12, persze ha hétköznapi képlet alapján számoljuk akkor ennek 4-4-4-10-nek kéne lennie, noh de az a 10 vagy 12 már nem sok port zavar, nem ez lesz a szűk keresztmetszet.
Szóval ha pld 2.0v-ot írtak a kis matricájukra, akkor adj nekik 2.0v-ot, majd próbáld meg a 4-4-4-12-őt beállítani. Ha nem bírják hagyd a francba. Ha bírják, örülj és következő lépésben a tRD-t próbáld meg csökkenteni, már 1-el való csökkentése is megtudja dobni a rendszert. Erről a tRD-s mizériáról itt tudsz olvasni: Türelem tuning. Ha megvan 2.0v-on a legalacsonyabb stabil tRD, akkor boldogság van. Ha sokallod a feszt, találj egy köztes megoldást trd érték és fesz érték között. Pld ha 10-ről 6-ra tudod állítani a trd-t 2.0v-os feszen, nézd meg 8-as trd-vel mekkora feszt kér. Bár lehet hogy a trd csökkentés miatt még nem is hasalna el az 1.8-as feszen, viszont a cl4-es beállítás miatt igen. Ezeket végig tesztelni nem kevés órába telik, tapasztalat.
Ha már cl5-ről a gyári feszen cl4-re tudod állítani, az is eredmény. Utána akár lehet piszkálni. Ha a gyári feszt adod neki, baja nem lesz, csak van aki szereti kicentizni a feszt, minek kapjon többet ha anélkül is elvan vígan. Persze az a 0.x volt baromi kevés, ez már passió.
Kicsit belelendültem.
Szóval: gyári fesz fixálása, cl5-ről cl4-re való próba, a többi maradhat auto-n, majd memtest86.
ileltve amit még érdemes tudnod, 4 modullal mindig nehezebb lesz a tuning, jobban megterheli a lapot, könnyen megeshet hogy a hidak kis túlfeszelése segít a rendszeren, akár elérni a 400-as fsb-t, akár elérni a cl4-es időzítést.
p45-ös chip elvileg hozza a 400-as fsb-t nagyobb gond nélkül, kérdés, hogy a procid mennyire fogja szeretni, illetve a 4 modul mennyire terheli meg ezen felül
próbálgatni kell, gyári értékekre fixálni a feszeket (lap, ram, stb) majd szépen fsb-t növelni, de ez asszem már a szájbarágós tuning topikba tartozik, nézz be oda (is) hozzánk -
yolan
őstag
válasz
spiritex #6902 üzenetére
igaza van sylard8 kollégának.
Ha most 266 mhz az fsb-d, akkor az 1596 mhz 6-os szorzóval jön ki ugyebár. 266*6=1596, ez a legkisebb szorzója a procinak. a 2937 mhz pedig 11-es szorzóval "keletkezik".
Ha leterheled a procid, egyből ugrik 11-es szorzóra, ha békén hagyod, visszaveszi magát 6-ra.
namost ha az fsb:ram arányt 1:1-re szeretnéd állítani (ami mellesleg azért jó, mert akkor a ram és a lap sávszélessége egyenlő lesz) akkor ugyebár 266-ról 400 mhz-re kéne emelned az fsb-t, aminek fényében hogy a procit ne hajtsd túl, tehát maradj a mondjuk max 3 ghz-nél, 3000/400=7.5-ös szorzó kell. és itt jön a csavar, mivel a 7.5-ös szorzó lesz a legmagasabb szorzó amit használni fog, így fixálva ugyebár a 3 ghz-es max órajelet, mikor nem terheled a procit, csak 6-os szorzóra tudja majd visszavenni, mert ugyebár ennél kisebb szorzót nem "ismer", és akkor 400*6=2400 mhz-n fog járni a procid.
Tehát a 266-os fsb-nél 6 és 11-es szorzók használatakor, 1596 és 2937 a két szélsőérték, míg a 400-as fsb-nél 6 és 7.5-ös szorzók használatakor 2400 és 3000 mhz lesz.
Tehát a sylard8 által írt csak a "terheletlen" állapotban magasabb lesz a cpu órajele,nem? állítás helyesnek bizonyul, ha elfogadjuk, hogy a 2400 mhz nagyobb az 1596 mhz-nél.A ramok viszont 400-as fsb-nél 2-es szorzóval (esetleg cl4-ben jó alacsony trd-vel) tökéletesek lesznek, 1:1-es fsb:ram aránnyal, és az effektív fsb-d is 1066-ról (8528 Mb/s) 1600-ra (12800 Mb/s) nő. A ram sávszélessége pedig szintén 12800 Mb/s lesz. Éljen az 1:1-es fsb:ram arány.
-
yolan
őstag
namost cl4-esek vagy cl5-ösök?
de vélülis mindegy is, lődd be őket mondjuk 2.0v-ra és 5-5-5-15-re, és teszteld, ha a mestest lefut akkor oké, ha nem adj neki feszt, de max 2.2-ig. ha 2.0-án is mennek, esetleg megpróbálhatod csökkenteni, ha a mestest lefut akkor stabil, ne érdekeljen milyen a két kit, tesztelgesd őket, és ahol stabil, ott stabil -
yolan
őstag
1.86 lett a gyári 1.8-ból, valszeg ilyen a lapod, amikor megadtad neki a +0.2-őt akkor lett 2.0, vagy valami ilyesmi (2.0x) és ez winfosba 1.94. nagy gond nincs, többet kell neki adni biosban, hogy winfosban megkapd a kivánt feszt
az egyik 5-5-5-15 a másik meg 5-5-5-18 azt azt sejteti, hogy a két kit moduljai nem ugyan azokra a chippekre épülnek, pld ocz-nél volt (van?) sok 5-5-5-18-as
-
-
yolan
őstag
válasz
h.adam.92 #6755 üzenetére
924mhz cl4-ben azért nem rossz a gél-től.
2.2v-ig szoktam mondani, a felett már mindenképp bordával, jól szellőző házban, teszt erejéig akár 2.4-et is adhatsz neki, had szaladjon, de huzamosabban nem kingyolnám, még a 2.3 talán. gél-eket nem ismerem személyesen annyira, nem tudom mit hogy bírnak
ha a 4-4-4-10-et sem bírta 2.2v-on akkor már valszeg nagyon a határon mozog, mert ez nem egy hudesokat jelentő változtatás.
csak a képlet szerint ugye, 4+4+2=10 -
yolan
őstag
1,3v-on stabil a proci 3ghz-n? a kis g0-ás procitól én többet várnék
2.2v-ot adnék neki max, pár száz forintért kapsz az apróban bordát a modulokra, úgy 2.2v nyugodtabban vállalható. Persze, ha megéri amit a 2.2v hatására megy.
Vagy hagyd 2v-on és dobd fel cl5-be, akár még 2.2v-al is megpróbálnám a cl5-öt. Kérdés melyikben megy többet, illetve melyiktől lesz érezhetően gyorsabb. cl4-ben egy 900mhz már baráti lenne, a fölött mégjobb. cl5-ben egy 1150mhz körül kb.
Tessék tesztelgetni, cl4, cl5, max 2.2v. Vagy a trd-t próbálod max feszen legkisebbre csökkenteni, az tud szép növekedést hozni (szintetikus tesztekben biztos, hogy való életben mennyire lesz érezhető, azt te érzed majd.) -
yolan
őstag
-
yolan
őstag
válasz
Bernyó84 #6707 üzenetére
kombós laptól ne várj től sokat, p35-ben értelmetlen ddr3-at hajtani, akkor meg értelmetlen belőle a kombós lap, p35 ddr2-t igen komolyan agyon tudja hajtani
geil ram pedig mikor milyen, mindkét végletre láttam már példát, hogy nagyon megy, és hogy feszelve se nagyon akarta az igazságot#6709: 2x2-es kitektől ne várj olyan tuningpotenciált mint egy 2x1-es kittől, 1000-1100 kinyomható egy jobb modulból, de 1200, max heroin áron, a 4x1-es felállás meg megterheli a chipsetet, a kombós lap lehet nem favorizálná a 4x1gb-t 1200mhz-n. nem véletlen beszélünk lefelé a C-s azaz kombós lapok választásáról.
-
yolan
őstag
válasz
enemy107 #6706 üzenetére
corsair ha jó kiadás, attól függ milyen chipekkel van szerelve, kingstonokról nemtudok sokat, a magas fesz lehet utalhat arra hogy 800@cl4-es chippek túlhúzott és túlfeszelt gyári spd-vel égetve.
2x2 giga esetén igen, kell a 64bites rendszer
passz, szerintem nem okoz semmi kárt, de én nem járatnám ilyen arányom, nemtudom, gyanús, lehet nincs infóm róla hogy káros, de nekem elég ha gyanús, nem kockáztatok -
yolan
őstag
válasz
kukinyo #6698 üzenetére
az oké, de a 533-as 1 gigás meg 360-on. 256mb plusz 94mhz-el, vagy 1gb mínusz 173mhz-el. Nem arányos. Ezért mondtam, tessék még egy 1 gigás modult venni, lehetőleg 533-ast, és lehet fognak menni 600-at is, és lesz 2x1 giga a gépedben, normális sebességen, normális mennyiségben.
-
yolan
őstag
válasz
kukinyo #6669 üzenetére
Nem teljesen épkézláb felállás az 1gb meg 256mb modulokat összeereszteni. Tessék lecserélni a 256-os modult egy 1gb-os modulra. Az 533mhz-hez pedig szerintem kicsit magas az a cl5-4-4-10, ilyen 2.5-4-4-7 vagy 3-4-4-7 ami eszembe jut ddr533-as időzítésekre, azon lehet tudnál még faragni, esetleg tRD-t állítani, ha nem melegszik, vagy van rajta/veszel rá bordát, a fesszel is tudsz még kicsit játszani, aztán lehet a plusz fesztől még picit órajelben vagy időzítésben megy jobbat.
-
yolan
őstag
válasz
enemy107 #6679 üzenetére
ha csak auto latch-en indul el, akkor ott valami gyanús, vagy a rammal vagy a lappal
az 1.84v-os dvimm teljesen jó, sőt, meg végülis az 1110mhz is cl5-ben ilyen feszen, ha így megy ne küzdj az 1066-al, még az 1:1-es aránnyal sem lesz biztosan érezhető különbségeszembe jutott valami, de nagyon homályos, majd utánakérdezek toyone-nál
olyasmi hogy talán a p45-os lapoknak van olyan ram aránya, amikor rosszul számolja a sebességét, vagy valami hibádzik vele, tuning topikban volt erről szó -
yolan
őstag
válasz
enemy107 #6673 üzenetére
feszt pakolhatsz neki, 2.2v-ig nyugalommal, aztán ha megvan ahogy szeretnéd, majd kicentized azt is, mekkora minimális feszen bírja
általában a latch-et az fsb-hez kéne igen, de ez nem törvényszerű
a latch az nb strap, nb időzítése, minél kisebb annál tágabb.
C = 200 strap
A = 266 strap
B = 333 strap
D = 400 strapérdemes lenne ezt elolvasnod: (G)MCH Frequency Latch/System Memory Multiplier Help!
Szerk.: a procit milyen fsb-vel és szorzóval szeretnéd járatni? illetve a ramot milyen sebességen? Lőjjük be ahhoz a legközelebb ahogy szeretnéd, aztán ha megvan az egy stabil pont, majd utána tudsz kísérletezni mit szeret a ram
-
yolan
őstag
válasz
enemy107 #6671 üzenetére
kikell tapasztalni mit szeret a ram
latch általában fsb vagy ahhoz közeli szokott lenni, de nekem is volt már hogy 500-as fsb-nél 333-ast szeretett
próbálj belőni egy 1:1-es arányt, az 2.00x-es ram szorzó lesz, az x helyén a latchnak megfelelő betűvel ugyebár, és a feszeket sem árt kitesztelni, meg az időzítéseket -
yolan
őstag
válasz
kicsipapucs #6667 üzenetére
miért 2:4-es aránnyal akarod hajtani?
ha 500-as fsb-t használsz majd 1:1 sem fogná vissza a gépet, főleg ha az 1200hoz kért feszt megadod neki, és az időzitéseken szoritasz.
amúgy, 2gb-os modul ami 1200-on megy hát, nem annyira mint a fehér holló, de biztos ritka.
esetleg micron d9-es, vagy ilyen ic-vel szerelt cuccok, pl crucial, vagy esetleg team xtreem, lehet egy 4x1gb-vel jobban járnál, ugyan úgy 4gb, viszont 1gb-os modulokat találni ami 1200-at tud, egyszerűbb szvsz, de tény, a lapot jobban megterheli a 4 húzott modul, jó chipset kell alá, meg hűtés ha feszelni kell netán a hidat is hogy birja a ramokat. -
yolan
őstag
válasz
martin66 #6665 üzenetére
mivel az effektív ram órajel az: fsb*ram-szorzó
tehát ha 420 az fsb, és 1008mhz az effektív ram órajel, akkor 1008/420=2.4, tehát 2.4-es ram szorzóval megy a géped, de mivel a gyári fsb 333, és mivel a ram szorzót nem változtattad (nem csökkentetted) így a 333*2.4 (799.2, ~800mhz) helyett 420*2.4-re módosult a képlet.szerk.: az 5-7-7-23 kicsit magas időzítés, az 1.9v nem fogja szvsz megölni, viszont az időzítés visszaveheti a teljesítményt., azt kéne szűkíteni, de ahhoz valszeg növelni kell majd a ramok feszültségét (továbbiakban vdimm). én egy olyan max 2.1v-ot mondanék vdimm-nek. minél szűkebb az időzítés annál jobb. lődd be mondjuk egy 2.0v-ra a feszt, az fsb-t vedd vissza, az időzítést egy 5-5-5-15-re lődd be, és teszteld ki mennyit bír ezen a feszen és időzítésen, ha az megvan, utána állíthatod a procit.
-
yolan
őstag
válasz
gepetto86 #6644 üzenetére
Ezt nem igazán tudja megmondani neked senki sem!
Az időzítéseket dobd 5-5-5-15re vagy 18-ra az utolsót, feszt max 2.2-ig adnék első nekifutásra, nem tudom milyen hatékony a reaper bordája, milyen szellőzése van a házadnak, ettől nem hiszem, hogy baja lenne. Aztán kezd el piszkálgatni az fsb-t. Az is meglehet, hogy valamelyik szorzót jobban fogja szeretni a másiknál, ezeket is te tudod kitesztelni. -
yolan
őstag
válasz
Geresics #6641 üzenetére
esetleg ha mondasz egy pontos tipust és rev számot, hátha tudok/unk mondani valami a rajta található chipekkről, és abból következtetni valamire.
ha fsb-t növelsz és nem ram szorzót, valszeg igy csinálod, még ha a procit vissza is osztod, a rated fsb nő, mivel az ugyebár fsb*4, tehát a ram órajel növekedése mellett ez is jótékonyan fog hatni a gyorsulásra
esetleg, megpróbálhatod kitesztelni a tRD időzítés legfeszesebb értékét, az látványosan megtudja dobni pld a memolvasást: -
yolan
őstag
válasz
balu077 #6633 üzenetére
Hát az picit kacifántos, mivel a rev 1.5 az 99% hogy micron d9 chippes, amik 2.4 felett mutatják meg az erejüket, főleg ha hűtve is vannak, egy 1100-1200 bőven kinyomható belőlük cl5-ben, viszont cl4-ben ilyen 900-at birnak értelmes feszen, cl4-ben elhasalnak.
A rev 5.1-es kit pedig 99% hogy psc chippes, amik gyárilag 2.1-et kapnának, a micron 2.2 ha jól emlékszem, ezek 1100mhz felett nem annyira szeretnek menni, és a fesz emelés se dob rajtuk, viszont kisebb feszen cl4-ben többet tudnak mint a rev 1.5-ösök.
Érdemes lenne még egy rev 1.x-es kit-re lecserélned a rev 5.x-et, és akkor lehetne pusztitani az mhz-kat, igy kicsit sánta lesz a két kit összehangolása.
Persze, fent tartom a lehetőséget, hogy nem emlékszem jól az adatokra, régen volt már corsair ramom, mikor ezeket kívülről fújtam.
A rav 1.x viszont tuti micron, azok elvileg jobban mennek, és szeretik a feszt, -
yolan
őstag
válasz
theiron320 #6613 üzenetére
2.2-2.4
-
yolan
őstag
válasz
theiron320 #6611 üzenetére
borda nélkül ne adj nekik viszont 2.1v-nál többet. 1k-ért már vígan lehet kapni bordát, megéri, egy bordával felszerelt, jól szellőző házban 2.4v-ot is adhatsz neki akár
ha feszt nem adhatsz nekik, növeld pld a tRD értékét, így nyerhetsz pár mhz-t, bár ki tudja megéri-e -
yolan
őstag
válasz
theiron320 #6609 üzenetére
adj neki több feszt.
-
yolan
őstag
válasz
eladohardver #6607 üzenetére
hmm, 4x2-t tudnia kell a lapnak, ez biztos, tapasztaltam, meg hogy a corsair megy a giga p45-ös lapokkal, érdekes, nem volt valamelyik hibás modul?
-
yolan
őstag
ultimate edition tud vdimm-et mutatni, asszem, persze ha csak a lapi chip képes monitorizálni
-
yolan
őstag
A ram szorzó úgy néz ki hogy egy szám (tört), pld 2.00 és egy betű, pld A, tehát 2.00A, vagy 4.00D
A 2.00 jelenti, hogy az fsb ennyivel lesz megszorozva, pld 400-as fsb-nél a 2.00-ás szorzó 800mhz-s ram órajelet fog jelenteni, a betű pld a D pedig hogy 400-as fsb-t használsz.
Ez egy kapcsolat, mindegyik betű egy fsb-t jelent, 200, 333, 300, 400 ha jól emlékszem, ezt meg tudod nézni biosban (remélhetőleg, bár lapod típusát nem tudjuk). Ha mondjuk 400-as fsb-vel hajtod a géped, akkor érdemes az ehhez kapcsolódó betűt választani, viszont nem biztos, hogy fogja szerezni a ram vagy a lap. Főleg ha tuningolsz, érdemes kitapasztalni. Volt már rá nálam több példa is, hogy 400-as fsb-nél a 400-hoz kapcsolódó betűvel, ami asszem D, nem volt hajlandó sehogysem menni, de a 333-as fsb-hez kapcsolódóval vígan.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PlayStation 5
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Teljes verziós, ingyenes mobil játékok és alkalmazások
- Sorozatok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Vírusirtó topic
- További aktív témák...
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest