- Azonnali alaplapos kérdések órája
- OLED TV topic
- iPad topik
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- DUNE médialejátszók topicja
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Milyen egeret válasszak?
- Melyik tápegységet vegyem?
-
PROHARDVER!
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zola007
veterán
-
FecoGee
Topikgazda
Designing and Deploying 802.11 Wireless Networks - felaron, csak 24 USD ha valakit erdekel.
Link: http://www.ciscopress.com/deals/
-
zsolti.22
senior tag
válasz
donatel #11590 üzenetére
4.0-s alias Discovery? Az magyarnak magyar, de édeskevés a mostani CCNA-hoz, szóval azt csak azért olvasd el, hogy legyen képed a dologról, utána mehet az angol verzió.
ICND-ből lehetőleg NE a 100-101-et vedd, hanem a 100-105-öt, mert az az aktuális. A 100-101 volt az előd, abból már ne tanulj, mert pofára esés lehet belőle! -
donatel
tag
válasz
FecoGee #11589 üzenetére
Melyikre gondolsz mert van több változat.
Azért kellene a magyar mert először átolvasnám magyarul a dolgokat és utána angolul. A neten a CCNA tan folyam négy magyar szemeszteréből kettőt találtam az 1 szemesztert (ez 4.0-ás verzió) és a 2. szeremsztert (ez 4.1-es verzió) de már úgy tudom hogy valahol 5.x verziónál jár.
-
denko
senior tag
sziasztok,
Aki secuzott már, annak menyi idő ment el a ccna sec re egészen vizsgával?
Úgy néz ki sima ccna val nem igen vannak kezdő pozik most, tapasztalt kollégákat keresnek, így kényleg vagyok tavább tanulni hogy legalább secuval helyezkedjek el...úgyis az érdekel inkább mint a routing..
Feco, tudom te képes voltál 3 hó alatt lenyomni mindent
)
De én nem vagyok csoda gyerek -
Methionyl
senior tag
Imádom mikor leülök tanulni de gondolom még1x ránézek az erratára és tele van hibával a könyvhöz adott PDF is..
Beregisztráltam a könyvet gondolván, hogy legalább ami fent van egy picit up-to-date lesz..hagyjuk is, motiváció romboló az egész. Könyvbe még oké de egy PDF-be irkálni.
-
Zola007
veterán
válasz
FecoGee #11579 üzenetére
Akkor úgy számolok, hogy legyen köztük mindenképpen hely
Switchek hátsó ventilátorosok, alul-felül tömör lemezesek, azok között is hagyjak 1 helyet?Én is az interface felőli oldalt tenném egy síkba
A kérdés inkább arra irányult volna, hogy az interface-ek síkja előtt még mennyi helyet érdemes hagyni, hogy kényelmes ívben tudjanak hajlani a kábelek?
Meg tudnád esetleg mérni, hogy mennyire állnak ki maximum egy teljesen feltöltött racknél? -
Zola007
veterán
Nem talàltam meg a 2610 és 2811 telepìtési útmutatójàban.
Ha szeretnék egy zàrt szekrényt az eszközöknek (2611, 2811, 3640 és 2950-es switchek), akkor a routedek között érdemes 1U helyet kihagyni a szellözés miatt?A kàbelezett oldalon mennyire süllyesszem be öket, hogy legyen elég hely majd a kàbeleknek és rà tudjam zàrni az ajtót hasznàlaton kivül?
-
donatel
tag
Hali!
A CCNA tanfolyam 4 szemeszterének magyar nyelvű pdf-e meg van valakinek vagy le lehet tölteni valahonnan?
-
Zola007
veterán
Az alsó ventilátoros routerek (26xx, 28xx) ventillátora szívja vagy fújja a levegőt?
-
suomalainen
tag
Lenne egy kérdésem a mai network design megközelítésekkel kapcsolatban. A Designing for Cisco Internetwork Solutions második kiadása a SONA frameworkot említi, viszont a harmadik kiadásban ennek már nyoma sincs, helyette bevezetésre került egy összefoglaló kifejezés, a "Cisco Network Architectures for the
Enterprise", amihez a következő magyarázat párosul: Cisco has taken a holistic approach by creating three architectures that combine to create a network that addresses such challenges: Borderless Networks, Collaboration, and Data Center/Virtualization architectures.A kérdésem az lenne, hogy ma a SONA frameworköt már nem lehet/érdemes megemlíteni? Ha nem, helyette milyen kifejezést lenne célszerű használni, mert ami a könyvben van, az számomra nem teljesen egyértelmű.
-
crok
Topikgazda
válasz
zsolti.22 #11569 üzenetére
"A 802.11n szabvány előtt a vezeték nélküli (802.11.*) eszközök csak egy adót és egy vevőt használtak (mert ugye az hogy 2 antenna van nem jelenti hogy nem egy rádió végfok van amire két antenna van rákötve). Más szavakkal a komponensek egy rádiót - egy un. egyszerű rádióláncot - alkottak."
Persze ehhez nem árt tudni mi az a rádió és a rádiólánc ebben az esetben: olyan rádió itt azt jelenti hogy van egy adó ami szórja az információt és egy vevő ami mindezt érzékeli. A kétirányú kommunikációhoz két "rádió" kell, egy-egy adó és egy-egy vevő mindkét oldalon - de használhatja a két "rádió" ugyanazon antenná(ka)t. Na, ez a két komponens alkot egy egyszerű rádióláncot. A lánc természetesen lehet több elemű is, pl. átjátszókkal/repeaterekkel (horn antenna repeaters, AT&T, '60-as évek? Olyan szinten vagyunk/voltunk lemaradva amúgy hogy az egyszerűen elképesztő..)
-
zsolti.22
senior tag
Ezt hogy fordítanátok le?
Before 802.11n, wireless deivces used a single transmitter and a single receiver. In other words, the components formed one radio, resulting in a single radio chain.
-
crok
Topikgazda
válasz
Zola007 #11567 üzenetére
Ha nem tudsz szerezni jó rack-et olcsón (végül nekem "lett" (: akkor a legjobb megoldás erre szerintem valami ilyesmi:
https://www.amazon.co.uk/19in-Desktop-Open-Frame-Post/dp/B001U14MO8
http://www.ebay.com/itm/Desktop-Rack-Mount-12U-Network-Audio-Components-Stand-Lab-Studio-Equipment-Frame-/252335639878?hash=item3ac0604d46:gN0AAOSwLpdW-UVr
http://www.ebay.com/itm/Startech-com-Open-Frame-Rack-12u-19in-2-Post-Rack-Desktop-Open-Rack-/391598577429?hash=item5b2d181715:g:GiUAAOSwSzdXBFwH
http://www.ebay.com/itm/12U-19-Inch-Desktop-Open-Frame-2-Post-Server-Desk-Rack-Free-Standing-W-Hardware-/252446323956?hash=item3ac6f934f4:g:vGAAAOSwbYZXduiK
http://www.ebay.com/itm/TRIPP-LITE-SR2POST12-12U-Open-Frame-Rack-/252417801353?hash=item3ac545fc89:g:desAAOSwx-9Wz7vq
http://www.ebay.com/itm/StarTech-com-RK12OD-12U-19IN-DESKTOP-OPEN-FRAME-2-POST-RACK-/351675671856?hash=item51e180e530:gzAAAOSw37tWApgN
Láttam élőben is és ha nem került volna a kezembe egy zárt kicsi rack akkor ezt választottam volna. Szerintem otthonra, labnak überkirály, könnyen hozzáférsz minden részéhez és masszív amennyire kell.
[Szerk.] De van ez itthon is:
http://elimex.hu/tipuskategoriak/255/rack_allvany__-keret -
Zola007
veterán
Én is erre gondoltam.
A fotókon lehet szépen mutat, de hogy hosszú távon akár a fedlapján is 20 kilót megtartson, azt nem tartom reálisnak.Egyelőre úgy gondolom, hogy ha nem találok rack-szekrényt, akkor profilvasból hegesztetek egy keretet, oldalára teszek valami normális bútorlapot, az elejére felcsavarozok 1-1 rack-sínt, az aljára pedig 4 fékezhető, gumírozott bútorgörgőt.
-
quby
őstag
válasz
Zola007 #11565 üzenetére
Az IKEA-s polc elméletben jó. Gyakorlatban sz@...t sem ér. A korábbi kérdés a lényeg...mely szerint a z eszköz hátulja is van e rögzitve? aminek nincs az szép lassan le fog kókadni....mert a rack mount fül valóban elbirja, de az a préselt papir nem....Én 12U-s szekreényre szereltem kerekeket. Csak egy 220 ment bele meg egy lan kábel.
-
-
-
Zola007
veterán
Egyik kedves fórumtársunk jóvoltából hozzájutottam pár régebbi Cisco eszközhöz, ami nagy segítséget fog nyújtani a tanulásban és ez úton is köszönöm neki.
Azonban felmerült a tárolással kapcsolatban a szokásos probléma, így kérdezném:❶ Épített-e közületek valaki házilag rack polcot/állványt?
❷ Hogyan tudnám viszonylag olcsón, de jó minőségben megúszni a dolgot?
❸ Készen vehető állványra ötlet? Aprókon néztem, de ormótlan méretű (160-180cm magas) méretűeket találtam vagy teljes burkolatút, ami legalább 100kg. Azonban nekem jobb lenne valamilyen nyitott, esetleg polcos, könnyű kivitel. Ilyesmi:
Úgy max 20-30e Ft-ot szánnék rá, mert a végén "többe kerül a leves, mint a hús"
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Cisco ASA 5505-ben bővített már valaki memóriát?
Működhet sima mezei DDR ram-mal? Eme leírás szerint igen [link]Köszi!
-
olloczky
senior tag
válasz
Zola007 #11550 üzenetére
itt van egy kis cikk róla ha tudsz angolul olvasd el mindenképp. bár ha proxy mögül is próbáltad akkor nem tudom.. esetleg még vpn-nel lehet kipróbálni de ennyire én sem ástam bele magam
Faternál volt ilyen hogy amikor repülőjegyet nézegetett egy adott járatra, akkor változtak nála állandóan az árak..
-
Kicsi99
újonc
Sziasztok!
Köszi a segítséget, nem könnyen, de végül elsőre meglett az ICND1
Még ma neki is állok a 2-nek
-
crok
Topikgazda
A jó hiba az a fajta hiba, aminek előbújása után mélyen beleásod magad valaminek a működésének a megismerésébe és annak ellenére hogy ezer dolog mutat egy irányba te mégis tudod hogy más irányban van a megoldás egészen egyszerűen azért mert míg mások nem veszik észre az összefüggéseket, az okot okozatnak gondolják TE látod hogy a dolgok ugyan összefüggenek de nem úgy ahogy azt elsőre gondolnád és te már a fejedhez csaptál hogy 'hátperszehogyígyvan. Ezek jó hibák, mert gondolkodásra ösztönöznek, beleásatnak valaminek a mélyére és jobban meg fogod ismerni a rendszerek működését és összefüggéseit. Megfelelően sok ilyenbe belefutva egyre-egyre több rendszert ismersz meg és egyre könnyebben is tanulsz meg rendszereket.. azt hiszem ezt hívják tapasztalatnak ; ) Sok ilyen példát tudok mondani. És a legjobb benne az, hogy megtanulsz logikusan gondolkodni, levezetni mi miből következik és másra is alkalmazod a tapasztalatod és gondolkodásmódod és abban is eredmányes leszel. (Én mint valamikori gépész technikus akiből network architect lett most hobby szinten amatőr autódiagnoszta volnék, egész jó sikerekkel.)
-
Nem Cisco vizsgára készülök, de ebben a topicban talán van releváns tapasztalat
Szóval: VCE Exam Sim. Megvettem, ráadásul OSX-re, mert egyrészt azt használok, másrészt ott egy egyszerűbb változata van a Playernek, ami miatt csak 10 EUR havonta, és nem is kell előre 3 hónapot kifizetni, mint a Windows változat esetén. Aktiválás után szépen írta hogy nov.20-ig valid az előfizetésem, viszont egy rohadt .cve file-t nem tudok benne megnyitni ("Exam key is invalid" hibaüzenet). Van valakinek tapasztalata a supportjukkal? Írtam nekik azonnal, de nem válaszoltak, nekem pedig jövő héten lesz a vizsgám. Mennyire gyorsak? Megéri várni, vagy nyomjak egy paypal claim-ot, és vásároljak máshol/mást?
-
denko
senior tag
válasz
FecoGee #11526 üzenetére
semmigond majd visszatérünk az ősökhöz és gyertyával világitunk.
viccet félretéve igen ez az internet of things elég nagy sebezhetösséget hordoz magában, szerintem még gyerekcipőben járunk és amig realizálodik az emberekben hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a securityban, ahhóz még el kell telnije jópár évnek és néhány komolyabb támadásnak kell történije hozzá...szerintem. .
-
FecoGee
Topikgazda
Igen, ez a jovo.
https://pbs.twimg.com/media/CuFDEPXWAAAGuOe?format=jpg&name=large
-
-
denko
senior tag
válasz
FecoGee #11520 üzenetére
WikiLeaks only added more confusion as to who might be behind the massive DDoS attack, as the whistleblowing site’s Twitter account addressed “supporters,” asking them to stop the new wave of DDoS.
"Mr. Assange is still alive and WikiLeaks is still publishing. We ask supporters to stop taking down the US internet. You proved your point," the tweet said cryptically.
-
FecoGee
Topikgazda
IoT botnetek megallitottak eleg sok szolgaltatast... twitter paypal stb. Komoly.
-
Kicsi99
újonc
Crok, Zsolti, köszi a segítséget
Közben megjött a hír az Inviteltől, hogy felvettek
-
denko
senior tag
srácok,
Az INE csomagokra nem tudtok valami kupont?
ez érdeklne engem
Nem hagy nyugodtan a gondolat a vizsga után sem hogy meg kell szereznem -
LaCeeN
tag
Sziasztok,
Volt valaki mostanában CCNP Route vizsgán? Sikerült múlt héten elbukni, és kiváncsi vagyok más milyen szerencsével járt mert egy másik kollégának sem sikerült, holott készültünk becsületesen mindketten.
Előre is köszi
-
Kicsi99
újonc
Sziasztok!
Kis segítség kellene az alábbi kérdésben:
11 What command will successfully change the configuration register so that a Cisco IOS 2900 series router will boot into ROM Monitor mode?
A. Config-register 0x2104
B. Config-register 0x2105
C. Config-register 0x2101
D. Config-register 0x2102
E. Config-register 0x2100
F. Config-register 0x2103
G. Config-register 0x2106Melyik a helyes? Egy weboldal szerint a 2120 lenne, de az itt nincs...
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
Cyber_Bird #11500 üzenetére
Ceges szinten siman megeri elofizetni ra egyebkent. A munkatarsak igy kepezhetik magukat.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
FecoGee #11499 üzenetére
Ha egy evre elore fizeted, akkor csak 33
bar teny, hogy nem olcso, de szerintem ha sokat ilyen konyvet vennel meg, akkor megeri.
pl egy ccna-ccnp-ccie tracken vegigmenve mar olcsobbra jon ki az a par ev. (meg kesobb is jo ha csak valamire ra kell keresni, amirol tudod, hogy olvastad mar valamelyik konyvben. -
FecoGee
Topikgazda
válasz
Cyber_Bird #11498 üzenetére
Igen csak az szerintem picit huzos arban. Havi 40 dolcsi...
-
Cyber_Bird
senior tag
Vagy safaribooksonline subscriptions is jo cucc
-
Zola007
veterán
Most akartam megrendelni a CCNA könyvcsomagot , erre felemelték az árát 35 fontról 77-re
Lesz ez olcsóbb a közeljövőben vagy csak ilyen kezdeti akció lehetett?
Ha a Cisco Presstől veszem, akkor tényleg ingyen küldik?
Illetve ugyanazt kapom (2 könyv + mellékletek) mint az Amazontól? ► [link]Cisco Presshez nincs esetleg valakinek valami kedvezménykuponja, amire nem tart igényt?
-
zsolti.22
senior tag
válasz
FecoGee #11481 üzenetére
Na megérte regényt írni
A 6-os már nem emlékszem, hogy melyik, de az 1-2 biztos nem túl könnyű egy utcáról bejött embernek. De így második-harmadik olvasatra azért előjönnek a "ja vagy úgy!" felkiáltások, nálam legalábbis. Ettől egyébként még mindig szép és jó az elmélet, de azt is bele kéne nyomni az ember fejébe, hogy hogyan is kell megnézni, hogy egy felcsatlakozott kliens milyen modulációval kapcsolódik fel, mennyi az RSSI-je, ésatöbbi ésatöbbi...
-
zsolti.22
senior tag
válasz
FecoGee #11476 üzenetére
Ezeken nagyjából túl vagyok, de ahogy nézem, van benne újdonság is, amit az ocg nem említ. Eljutottam a 802.11n-hez és itt jönnek elő a bajok. A spatial streamet, meg a több antennát számomra kicsit nehéz felfogni. Remélem, hogy az n-es wifi 128 féle sebességét nem kell fejből tudni
(GI - channel width - spatial streamektől függő sebességek és az ezekhez rendelt MCS index).
Egyébként ezek a rajzok eléggé félrevezetőek, mert ez a 22 Mhz sávszél csak a DSSS-re igaz, az OFDM-re már nem, hiszen ott 20 MHz széles egy csatorna és ha a vizsgán kérdezik, hogy mik a nem átlapolódó csatornák, akkor az 1,5,9,13 lesz a jó válasz, szemben a DSSS 1,6,11-ével. Ezekre érdemes odafigyelni -
crok
Topikgazda
válasz
Methionyl #11478 üzenetére
NAT-olással általában azért jön elő mert csinál mellé az ember ACL-t is és/vagy némi védelmet (CBAC/ZBFW).
Vannak olyan támadások amik ellen kell a VFR hogy a router felismerje és ne NAT-olja agybafőbe a csomagokat és ne sz0p@ss@ t@kny0sr@ a router CPU-t és vannak olyan támadások amikhez a FW feature-nek egyben kell a szegmenst látnia hogy hatékony lehessen (pl. L4-L7 info alapján szűrés de a csomag akkroa és annyi darabra van darabolva hogy a CBAC/ZBFW átengedi és rommá terheli akit támadnak). Linkben némi leírás.
-
Methionyl
senior tag
Hali kicsit lusta és fáradtvagyok így szombati munkanapon a google-re
Mikor és miért használjuk a no ip virtual-reassembly -t? vagy mikor legyen enabled?
Ahogy olvasom, NAT-nál jön elő -
vadger
tag
válasz
FecoGee #11470 üzenetére
Hogy őszinte legyek, nem, még nem tanulunk. Ugyanis még a napokban fog eldőlni, hogy melyik vendor szállítja, mert versenyben van a HP is. Ugyanakkor elég nagy a Cisco előnye, és én nagyon reménykedem, hogy ők nyernek. De valószínűleg első körben általános ismereteket fogok keresgélni, youtube videók, ilyesmi.
-
crok
Topikgazda
Alapvetően amiatt különbözik mert gyökeresen eltérő a platformok működése: míg a C6500 mindent amit lehet hardware-ből tol és a forwarding info-kat is letolja kártyára ha lehetséges addig a C4500 mindent a supervisor-on keresztül csinál, kvázi szoftveresen (sh platform health és társai - mindenre van külön gyűjtő process és ezeket a processzeket meg is tudod nézni, K-s processzek). Ha pl. dCEF-es kártyákkal futó C6500-ban lehal a Supervisor akkor a kártyák még a meglevő információk alapján forwardolnak (persze ettől meg beszophatod egy jó STP looppal, mert az STP-t a Supv. csinálja, a 720-asnál pl. a switch processzor..) de a 4500 nem éli túl így a Supv. halálát. De pl. a C4500-ba nem tudsz tenni service kártyákat se, a C6500-ba meg igen (FWSM, a régi CSM és az újabb ACE, az SSL, a NAM, a WiSM, a CMM, az IDSM..). Eltérőek a platformok.
-
FecoGee
Topikgazda
Jegyezzük meg mindannyian, hogy más ne fusson bele: A GRE Keepalive nem VRF aware! Ezzel szívtam tegnap éjjel.
Ha VRF-be teszed a Tunnelt, nem lehet keepalive-t használni.
"If both routers are configured with tunnel protection, then GRE tunnel keeaplives cannot be used in either direction. In this case, the only option is to use the routing protocol or other mechanism, such as the Service Assurance Agent, in order to discover if the peer is reachable or not.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
vadger #11456 üzenetére
Szerintem igen, 6x mehetsz. De ebben en sem vagyok annyira otthon. Azt hiszem ilyen krediteket az eszkozrendeles melle tudsz venni, es tanfolyamokra vizsgakra stb. elhasznalni. Pl. CiscoLive-t is lehet ilyen kreditekkel fizetni. Egyebkent nem olcsoak, 10 kredit 1000 USD! Azaz 6 voucher 1000 USD. A vizsga altalaban 250 USD tehat vegul is ceg szinten megeri a dolog. Magadnak semmikepp. De ha a fonok el akar kuldeni 5-6 embert vizsgazni valamibol akkor jol johet.
-
tusi_
addikt
Azt tudja valaki, hogy miert kulonbozik a 6500s sup csere metodus a 4500 tol?
4500 nal igy csinaltamSwitch virt domain 1
Switch 2Int port 2
Switch virt link 2Int ten1/1/1
Channel- group 2 mode onInt ten 1/1/2
Channrl-group 2 mode onSwich conv mode virt
Domain, port channel persze egyezik az activval, csak az interface ami nem 2 vel kezdodik, csak a konvertalas utan lesz az.
-
tusi_
addikt
Mi ezt a BUG-ot utjuk, de azt is elkuldtem az ugyfailnak, amit Te linkeltel. (Mer allandojan csak linkelsz
)
Most kertem egy tech supot a 6509-rol - port-ch 5 - szvsz valami fos VmWare van rajta, ami vagy rosszul van beallitva, vagy rossz a csatolo kartya, vagy fut valami baromsag rajta. Mar 2x lattam ilyet eloben, nem fincsi.
Mivel ez a ficsur - a hibauzenet meglete - nem aktiv, csak a 4500-on, ezert sehol mashol nem latszik a hibauzi, csak a cpu hasznalati csucsokon. Asszem az altalad kuldott BUG csak kozmetikai... Bar Cisconal a franc sem tudja mar.Szerk: igen, 4500X VSS
-
crok
Topikgazda
Ezed-e van-e C4500-on? CSCto67828
A Po5-re kötött switch-re mennék fel és debugolnám a MAC learning-et, esetleg megnézném a MAC táblát háthat látszódik (mivel invalid így be se kéne kerüljön, de mivel beérkezik a másik switchre így ugye forwardolódott szóval mégiscsak megy valami.. ezért lenne jó a debug). Egyébként van valami VMWare bug is erre az invalid - csupanulla - source-ú keretre..
-
tusi_
addikt
"%C4K_L2MAN-6-INVALIDSOURCEADDRESSPACKET: (Suppressed 2 times)Packet received with invalid source MAC address (00:00:00:00:00:00) on port Po5 in vlan 1"
Talalkozott mar valaki ezzel a hibauzivel?
Lerohasztja a switchet neha, 90-100% os peakok vannak.
Azt mar nagyjabol tudom, hogy a VSS Standby küldi az Activnak MAC tanulasra, de nem tudom, honnan ered. Lehet egy Server, ami szarul van bekotve, installalva, vagy valami virus ize fur rajta?Po5 egy masik Switch a Vlan 1 meg managment, de szerintem masra is van hasznalva, nemcsak mgmt-re.
-
vadger
tag
Sziasztok!
Valaki el tudná magyarázni, mire jók a Cisco Learning Credits-ek? Ha jól értem tanfolyamokat lehet velük "vásárolni", illetve nem teljesen világos, de vizsgadíjakra is el lehet használni?Itt nem világos mi az hogy 6 vouchers például? 6szor mehetek el különböző vizsgákra?
Köszi!
-
paleee
csendes tag
Sziasztok! Tudja esetleg valaki, CUCM esetében a Hunt List beállítások között a "For Voice Mail Usage" mit jelent? Előre is köszönöm!
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
Zola007 #11449 üzenetére
Semmi nem szol ellene.
Igen, ezt a papirt kapod. Csak a CCIE/CCDE melle jar egy szep emlektabla, a tobbihez adjak ezt a papirlapot.Az ICND2-vel a CCENT-t mar hosszabbitod, es az ICND2 letetele utan 3 evig ervenyes a CCNA-d.
Ui: tetszik hogy ennyire utana mesz a dolgoknak, nem kerdezed meg szazadszor ugyanazt, amit mar mas.
-
Zola007
veterán
válasz
Methionyl #11448 üzenetére
Van bármi ellenjavallat a kétrészes vizsgával szemben?
( azon kívül, hogy 2 időpont, 2 nap és 2x idegeskedik az ember)Ha jól értem ennyi az egész eredménylapja a minősítésnek?:
Amennyiben 2 részletben teszem le, akkor az egyesített CCNA minősítésbe a második vizsga dátumától számítják a 3 éves érvényességi időt vagy az első vizsgától?
-
Zola007
veterán
Ha jól gondolom, akkor a 100-101, 200-101 és 200-120 már nem tehető, mindehol csak a 100-105, 200-105 és 200-125?
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
józsi9995 #11442 üzenetére
Szerintem a tanulas mindig jo dolog. Ha nem is vizsgazol le akkor is. Ha meg bekerulsz egy jo munkahelyre akkor sokkal konnyebben veszed fel a fonalat a nagyobb tudasod miatt, masreszt vizsgara keszulni is kevesebb ido kell. Ha erdekel es szeretsz ezzel foglalkozni, akkor nem is kerdes, tanulj. Allast fogsz talalni ebben biztos vagyok. Ha attol felsz hogy "papir CCNP" leszel mert nincs gyakorlatod ez egyreszt sajnos igaz. De en papir CCNP-nek azt tartom aki dumpol, par het alatt lenyomja a 3 vizsgat de az alapokkal sincs tisztaban. Ha latjak rajtad hogy lelkes vagy es nincs tapasztalatod szerintem ez nem baj. Csak erdeklodo legyel, a tobbi jonni fog.
-
Methionyl
senior tag
válasz
józsi9995 #11442 üzenetére
Mikor CCNA-m meg lett, haza fele a vonaton már a CCNP Route könyvet olvastam, majd amíg egész nyáron állást kerestem, erre tanultam. Vizsgázni nem mentem, mert nem volt rá külön pénzem, de 0 munka tapasztalattal is meglehetett tanulni, érteni. Aztán mikor felvettek munkára, de még nem indult be a project addig ültem bent az irodába és kiolvastam a Switch könyvet is, az se 1 nehéz csak sajnos kellenek fizikai eszközök hozzá ha laborozni akarsz, Route-nál elég GNS3.
-
józsi9995
tag
Van értelme a CCNP-t mindenféle tapasztalat nélkül megcsinálni/megpróbálni? Mert én éppen azon vagyok de egyre kevesebb rációt látok benne...
(azért van ez a helyzet, mert először nem vettek fel hálózatra CCNA-jel és nem tudok még egy ideig ágazatot váltani, ergo úgy gondoltam, hogy addig tanulok cisco-ul és hogy legyen vmi kézzel fogható bizonyítéka, így rágyúrok a papírra és elkezdtem a Route-ot. De baromi nehéz így
)
-
Methionyl
senior tag
válasz
Zola007 #11436 üzenetére
Az igen
2 év alatt már CCNP is lehet az ember ha akarja.
Más: A Cisco szoftverét használják majd az informatika érettségin Kezdődik..
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
Zola007 #11436 üzenetére
Ugyanannyi igen. Utolag abbol lehet megmondani hogy CCENT papirt kapsz az elso fele utan, CCNA-t a masodik fele utan. Ha egyben csinalod csak CCNA papirt kapsz. En is kulon csinaltam. Kevesebbet kell egy vizsgara tanulni, ha esetleg buksz kevesebb penzt buksz.
Nem kell ra annyi ido. Ha erdekel es rafekszel akkor fel ev alatt megvan.
-
Zola007
veterán
válasz
Methionyl #11434 üzenetére
Teljesen egyenértékűnek számít a kettő?
Tehát utólag a tanusítványok alapján látni hogy valaki 2 részben vagy 1-ben csinálta meg?
Árban ha jól tudom vue-n keresztül ugyanannyiAz oktató szerint kell rá a 2 év és még vagy 2 szakmában
Mondtam neki, hogy én 4 évet nem szánnék rá egy CCNA minősítésre az eddig hallottak/olvasottak alapján -
Methionyl
senior tag
-
Zola007
veterán
válasz
olloczky #11431 üzenetére
Ahogy látom, ezzel az egésszel (vizsgák, tananyag) nem lehet eléggé tisztában lenni
Így ha bármilyen építő jellegű véleményed vagy információtok van, azt nagyon szívesen fogadom.Próbáltam böngészni a topikban, de sajnos nehéz megmondani,hogy egy-egy régebbi hozzászólásban leírtak aktuálisak-e?
Szerintetek mi a reális felkészülési időtartam, ha hetente 15-20 órát tudok ráfordítani?
-
olloczky
senior tag
-
Zola007
veterán
Ha az aktuális CCNA R&S felkészülési anyagot akarom megvenni könyv formátumban, akkor ez a megfelelő pakk a számomra?: [link]
Vagy van esetleg olcsóbb vagy közelebbi alternatíva?
-
Zola007
veterán
Ennek egyelőre a fele kínai, adtok itt nekem programot a hétvégére rendesen
PT szerintem elég bugos, nekem félóránként összeomlik a 7-es
A tantermi gépeken 6.3 van, minap megcsináltam minden beállítást az említett hálózaton, de nem akart átmenni az ICMP
Kiderült, hogy a 12 PC-ből 3-nál valahogy eltűnt az IP címStatikusan volt megadva és a routerek beállítása utána az volt az első dolgom, hogy megadtam mindenhol a fix címeket
Érdekes módon a maszk megmaradt mindegyik adatlapon. Mivel az is egyedileg kalkulált volt, ,mert 4 alhálóra volt osztva , ebből látszott, hogy nem arról van szó, hogy elfelejtettem megadni, hanem beírtam, csak valamiért elillant az IP mező. -
crok
Topikgazda
Beállíás kérdése de egyébként egy sima 4+ éves laptop 4G RAM + Core i3 elvisz 20+ routert is simán, c7200-at NPE400-al vagy c3725/c3745-öt. Legyen jó IOS meg hozzá jó IdlePC. A itt van IOS is meg kikísérletezett IdlePC is hozzájuk. Én linuxot használok csak de amúgy Win-en is simán megy. QEMU-ba is van gy pici linux hostom fent, amit úgy raktam össze hogy van benne tftp meg ssh szervertől busybox-on át http szerverig minden, tesztelhetsz amit jónak látsz.
-
quby
őstag
válasz
Zola007 #11424 üzenetére
Hát ha PC-ket nem virtualizálod 12 példányban win7-el akkor simán. Mint az előttem iró irta 20-25 eszköz elmegy 8 -12 GB RAM-al. Tegnap egy 11 routeres multiarea OSPF topologián játszottam + 1 win7. Össz 8GB RAM a gépben azon ESXI abban fut a unetlabos VM + a win7 (csak a win megeszik 2GB-t, azért csak ennyit mert nam kap többet
) Igy volt a ram felhasználás 6,9GB
Ha gépet is akarsz akkor VPCS. qemu-s, kis eröforrásigényű, pár mega. Parancssoros, linux szerű. De arra, hogy pingelj, telnetelj, traceroute-olj (ezt a szót vajon hogy irná Grétsy tanáúr??) tökléletes. Jaaa és qrv@ gyors is! Itt és itt nézz szét. Ha tovább is akarsz vele foglalkozni megéri elmélyedni benne kicsit.
Azt mondják PT elég CCNA-hoz, ami igaz is, de én utálom. Nem mindig azok a parancsok, sok hasznos dolog nincs benne stb.Ugylátom közben megelöztek....
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
Zola007 #11420 üzenetére
CCNA-hoz szerintem egy viszonylag alap gep eleg. Nekem 25 router jol elfutott 12 GB RAM-on.
Jok amiket irtal csak szerintem routerre kar kolteni. Kabelezni kell meg hangos, es ugyanazt tudod virtualisan is. Switchet is lehet virtualisan csak sok feature nem megy sajnos (ASIC miatt, azt nem lehet emulalni rendesen).
-
Zola007
veterán
-
Zola007
veterán
Sziasztok!
Sajnos csak heti 2 órára férünk fizikai eszközhöz a képzésben, amit csinálok, így főként PT-ben nindzsáskodunk. Azonban szeretnék többet gyakorolni fizikai eszközön.
Szerintetek lenne értelme pár alapabb routert, switchet, modult használtam beszerezni mintegy "otthoni labor" gyanánt?Ha igen, akkor miből és mennyit érdemes begyűjteni?
-
Kicsi99
újonc
Sziasztok!
CCNA-t szeretnénk letenni a cégnél többen is (MT), az új könyv ICND 1 részéből az első 4 fejezeten vagyok túl és lenne 2 kérdésem:
1) WAN-t el tudná valaki magyarázni kicsit jobban,hogy mi hol, miért? CPE, CSU/DSU, mik ezek pontosan?2) Van egy ilyen kérdés:
Which of the following are functions of a routing protocol? (Choose two answers.)
a. Advertising known routes to neighboring routers
b. Learning routes for subnets directly connected to the router
c. Learning routes, and putting those routes into the routing table, for routes advertised
to the router by its neighboring routers
d. Forwarding IP packets based on a packet’s destination IP addressEbből a D miért nem jó? Hiszen a routing protocol a destination address alapján dönti el, hogy milyen útvonalat választ.
Előre is köszönöm, ha tudna valaki segíteni nekünk
-
Mr.csu
csendes tag
Sziasztok,Invitelnél esetleg dolgozik,vagy dolgozott valaki hálózatosként ?Vagy esetleg másodkézből van infója onnan?
-
zsolti.22
senior tag
válasz
Gery15 #11402 üzenetére
Nem, hanem valami hasonló.
vpdn enable
int fa 0/0
description Uplink
no ip address
no ip redirects
no ip unreachables
no ip proxy-arp
pppoe enable group global
pppoe-client dial-pool-number 1interface Dialer1
description PPPoE
ip address negotiated
no ip redirects
no ip unreachables
no ip proxy-arp
ip mtu 1492
ip nat outside
ip virtual-reassembly in
encapsulation ppp
dialer pool 1
dialer-group 1
ppp pap sent-username user password 0 jelszódialer-list 1 protocol ip permit
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 Dialer1
-
Gery15
addikt
válasz
zsolti.22 #11401 üzenetére
Tehát akkor csak ez kell?
Kliens konfiguráció:
interface FastEthernet0/0
no ip address
ip mtu 1492
duplex auto
speed auto
pppoe enable group global
pppoe-client dial-pool-number 1
!
interface Dialer1
ip address dhcp
encapsulation ppp
dialer pool 1
dialer idle-timeout 0
dialer persistent
!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Xbox tulajok OFF topicja
- LEGO klub
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- OLED TV topic
- Autós topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- Bezámítás! Lenovo Legion 5 15IMH05H notebook - i5 10300H 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1660Ti W10
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest