Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Házimozi haladó szinten
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- ZIDOO médialejátszók
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Bambu Lab X1 és P1P egy nagy innovációt tett le az asztalra 2022 ben ezzel megzavarva a 3D nyomtatók körüli állóvízet szerencsére!
Új hozzászólás Aktív témák
-
TomMusic
őstag
Igen, ez vékony jég, így konkrét számadatok nélkül valóban csak találgatni lehet.
De azért ha már felvetettem, kifejtem.
Mint mindenhol, a hirtelen terhelésváltozások (stresszhelyzet) veszik leginkább igénybe az alkatrészeket. Erre a legegyszerűbb példa, hogy a wolfram szálas izzók (amíg még voltak) sokszor akkor mentek tönkre, amikor fel/le kapcsoltuk őket. Egyébként pedig a wolfram párolgása nem homogén módon elvékonyítja a szálat, így azon a ponton jóval magasabb hőmérsékleten izzik a wolfram, ami egy öngerjesztő folyamat, és végül elszakad. Ezt a jelenséget csökkenti valamelyest a búra halogénnel való megtöltése.
Részben kapcsolódó: [Overview of Electrical Stress Test Methods for PCBAs]
Ennél jobban nem mennék bele, mert ezirányú méréseket nem végeztem tanulmányaim során. De maga a jelenség (sajnos) létezik. De hogy ez mennyire befolyásolja melyik eletronikai eszközt, az már valóban a találgatás területe lenne.
Elnézést a kitérőért, ígérem több ilyet nem írok. -
axlfsi
veterán
Engedd el, ... egyáltalán nem szakmai megállapítás volt, az biztos. Én villanyász vagyok (többek között), de inkább bele sem mennék ezekbe a városi legendákba. Maradjunk annyiban, hogy egy jól megtervezett áramkörnek semmi baja nem lesz és vígan lekörözi a "gazdája" életkorát. Ez is csak egy, a sokezer városi legendából. Az internet elterjedésével, megszaporodtak, mint a gombák eső után
-
TomMusic
őstag
-
fabula
őstag
válasz
TomMusic #8294 üzenetére
Én kikapcsolom, amikor nem nyomtatok, jobb a békesség
.
Amúgy egy idő után csak a kijelző világítását kapcsolja le (ez lehet a 15 perc, de még nem mértemle), más szerintem nem megy alvó módba, hiszen ha nem nyomtatsz, akkor nem mennek sem a fűtések, sem a ventik. Mondjuk a gyári kamravilágítást felkapcsolja a nyomtatás kezdetekor, de a végén nem kapcsolja le.
Amúgy most jött meg egy pár wifi-s konnektor, abból akarok beüzemelni egyet a nyomtatóhoz, hogy távolról is kikapcsolható legyen. -
TomMusic
őstag
Használaton kívül ki szoktátok kapcsolni a (P1S) nyomtatót hátul a tápkábelnél?
Mintha valahol olvastam volna, hogy 15 perc után sleep módba kapcsol. -
poli27
Topikgazda
Közbe megnéztem a P1P/S 1600h ment extruderét, ideje volt. a kis feszítőkeréknél ami a műanyagházas van egy tűgörgős csapágy, kb 2mm lógott már, ha tovább kopott volna, tuti megeszi az extruder házat is...
Plusz sztem nem is vezette meg már rendesen. Rendeltem abba is alis kereket..
Jha és még az is egyenes fogazott volt, mikor megjött a P1P azon a héten vettem bele
Egyébként az Új P1S filament vágójába a csavarba az imbuszkulcs is akkora mint az extruderhez való, ugye a P1P nál még kisebb volt, emiatt 2 imbusz kellett a szereléshez, már csak 1 kell
Szval apróságok vannak fejlesztgetve
-
TomMusic
őstag
Köszönöm az infót!
Közben sikerült megoldani a belső világítás problémáját is. Kimértem hogy az [AP panel] nem kapott 5V-ot, amit egy FET kapcsol a LED-ekre. A kábel másik vége a nyomtató hátuljában lévő [MC board]-hoz csatlakozik. Na ott volt kilazulva a csati, mert azt kihúztam, visszadugtam, és akkor lett jó.
Köszönöm mindenkinek a helpet.
Ez a Bambu Lab Wiki amúgy tényleg nagyon jó.Még össze kell raknom, és mehetne a nyomtatás, de csak régi filamentjeim vannak.
-
fuze
őstag
Lesz valamikor közös Bambu filament rendeles?
-
poli27
Topikgazda
Updateltem a topic címét, mivel már lassan sok nyomtató nem fért volna ki
-
poli27
Topikgazda
Egy kis érdekesség.... a bal oldali a most jött P1S extruder kereke, a jobb oldali a P1P extruder kereke. Már a gyári is ferde fogazott
Átvették az utángyártottból. Viszont a masikfele ami szorít műanyag házas, míg az utángyártott alu
szerintem az utángyártott 5600ftért jobban megéri.
-
fabula
őstag
válasz
TomMusic #8283 üzenetére
Én Sunlu S2-t használok, akciósan sikerült megvennem. Ez nekem bevált, egyszerre csak egy tekercset lehet benne szárfítani.
A Sunlu S4 most a menő, abban egyszerre 4 tekercset is tudsz szárítani - ugye ennyi megy egyszerre egy AMS-be-, de nekem, mivel hobbista szinten nyomtatok, eddig elég volt az egytekercses S2 is.
Vannak még 2 tekercses szárítók is, mint pl. a Fixdry DOUBLE-NT1, vagy
nagyon jónak tartják az EIBOS filament szárítókat is, pl. két tekercses az EIBOS Polyphemust, ami szárítás közben lassan forgatja is a filament tekercseket.
Van még egy csomó más típus is, amiket én tapasztalatból nem ismerek. -
fabula
őstag
válasz
TomMusic #8281 üzenetére
Pl. Sunlu PETG itt: [link] .
Attól hogy újonan veszed, még egyáltalán nem biztos, hogy teljesen száraz, voltak már vizesek újonan bontottak is. Nem tudhatod, hol és mennyi ideig tárolták, mielőtt lefóliázták.
Én az újonan bontott PETG tekercset is szárítom nyomtatás előtt, mert jobb a békesség.
-
TomMusic
őstag
-
Diocles
aktív tag
válasz
TomMusic #8272 üzenetére
Ez egyéni vélemény de én a sebességhez és gyorsuláshoz nem nyúlnék, mert nincs direkt és állandó kapcsolatban a műanyag megolvasztásával és nyomatra hordásával. Mást fog jelenteni, ha 0,6-os vagy 0,4-es nozzle-t használsz, és a csúcsértékek elsősorban azt fogják befolyásolni, amikor a fej két külön objektum között utazik és éppen nem nyom ki műanyagot.
Van egyébként olyan érték is, ami pontosan a műanyag nyomtatásának sebességével áll direkt kapcsolatban, ez a "Max volumetric speed", amit a filament beállításainál fogsz megtalálni, ha az advanced kapcsolót is engedélyezed. Ez az érték alapértelmezésben Generic PETG-re egyébként 8, összehasonlításként PLA Matte-ra 22 (A1 esetén legalábbis). A dobozból kivéve egy Bambu nyomtató tehát látványosan lassabban fog nyomtatni PETG-vel mint PLA-val.
Azt, hogy mi a helyes érték, elég sok munka és próbálkozás meghatározni, ezt a munkát a Bambu-nál már beletették, ezeket tükrözik az alapértelmezett értékek. Szóval nagyon jó kérdés, hogy ha te ezt az értéket át akarod állítani, akkor mégis mennyire állítsd?
Szerintem első körben ne nyúlj hozzá! Bambu nyomtatóknál jellemzően nem érdemes semmihez hozzányúlni, hacsak valami gond nincsen, hiszen nagyon sok paramétert tartalmaznak a gyártó által jónak gondolt értékeken, tehát nagyon nem triviális ezeket felülbírálni. Ha mégis azt tapasztalod, hogy nem jó a nyomatod, akkor pedig a meglévő értéket kezdd el lassan módosítani, mondjuk a 8-as volumetrikus limitet 7-re, 6-ra stb.
-
TomMusic
őstag
Köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget, délután ezeket megnézem.
-
fabula
őstag
válasz
TomMusic #8271 üzenetére
Világítás, Bambu wiki [link] . Az AP panel, amihez a LED és a kamera kapcsolódik, az előlapon, a kijelző mögött van, egy öntapadós fekete szalaggal van leragasztva, annak a szemből jobb oldali részsén kell egy kicsit elemelni a takarószalagot és ott csatlakozik a kamra világítás LED-je. A Bambu wiwki [link] 3. pontjában a képen a jobb alsó szélén látgható a LED kéteres piros-fekete vezetéke a csatlakozóval, először ezt próbáld megigazítani.
A PETG-t hiába tartottad vákumos zacskóban, a másfél év alatt szívhatott fel nedvességet vagy előtte is, mielőtt levákumoztad. A PETG erősen higroszkópos anyag.
Én nyomtatás előtt a PETG-t mindig szárítom (szintén vákumos zacskóban tartom) kb. 4-6 órán át filamentszárítóban, mivel a nedvesség sok hibát tud okozni (erős szálazás, csúnya blobos felület, rossz rétagtapadás, stb.)
Ha régen használtam, akkor akár 8-10 órát is szárítom felhasználás előtt.
A Bambu Genereic PETG profil kiindulásnak jó, de vedd figyelembe amit #8270w580 hsz-ben írt.
Amúgy a nyomtatási sebességet legegyszerűbben a filament profilban lehet csökkenteni globálisan a Max. volumetrikus sebesség csökkentésével, lásd ezt a leírást: [link] . -
-
Joshi
titán
válasz
TomMusic #8268 üzenetére
Azért van olyan magas hőfok beállítva Bambun, mert a nagy sebességhez elengedhetetlen a kellően megolvasztott filament. Ennek érdekében ha magas nyomtatási sebesség van beállítva, akkor magasabb hőfok is társul hozzá (áramlási sebesség miatt kell). Azt javaslom, hogy első körben a Generic PETG profilt használd.
Az nem normális, hogy a belső világítást nem tudod bekapcsolni. Azt minden esetben be kell tudni kapcsolni.
-
TomMusic
őstag
Sziasztok!
Fórumtárs [javaslatára] jöttem át ide (ezúton is köszönöm!), nem is néztem hogy van ilyen topic külön a Bambunak
Szóval (új) P1S tulaj lettem, Ender 3 Pro-ról váltottam. Illetve Cura-ról Bambu Studio-ra. Kicsomagoltam, bekapcsoltam, végigment a self-test, FW update, nyomtatásra kész.
PETG-t akarok nyomtatni, van (kb. másfél éves) [AzureFilm] filamentem, idén nem igazán használtam, vákuumos zacskóban tartottam.
Kérdés, hogy milyen filament beállításokkal használjam az említett filamentet?
Ender 3-nál a Cura-ban 225°C / 80°C-ot állítottam be, de most nézem a neten hogy 255°C - 270°C-okat állítanak be (bár X1 nyomtatón). Én azt kissé sokallom, főleg hogy az AzureFilm max. 240°C-ot ír.
Ja, még egy észrevétel. Az normális, hogy a lámpát nem tudom bekapcsolni a nyomtatón? Se kezelőpanelról, se a desktop/android programból. Vagy az csak nyomtatás közben megy? Esetleg utólag kell beszerelni?
Előre is köszönöm! -
Diocles
aktív tag
Lehetetlen megmondani, nekem a tracking oldalon még azt írták, Németországban van, 5 perccel később meg csengetett a postás.
Utólag láttam egyébként, hogy 40 perccel a postás érkezése előtt kaptam egy emailt, hogy kiszállítás alatt van.
Az https://eu.store.bambulab.com/ oldalon a megrendelések alatt látnod kell, hány részletben érkezik. Ha külön jönnek akkor két különböző tracking számot kell látnod.
-
poli27
Topikgazda
Találtam egy ilyet, nem tudom mi benne az igaz de várom mi lesz az új G1:
Here is what I have been able to gather thus far - Bambu Lab is actively working on their next generation 3D printer, with significant speculation and hints suggesting several potential directions. They recently filed a trademark for the Bambu Lab G1, which may mark the beginning of a new product line. This upcoming model is expected to include advanced features to improve efficiency, reduce material waste, and enhance multimaterial printing capabilities (3D Printing News) (SFF GEEK).The G1 might incorporate multiple toolheads, similar to Prusa Research’s XL model, to address the inefficiencies of single-nozzle systems. This design choice aims to minimize the material waste that typically occurs during filament switching and purging processes (3D Printing News) (Fabbaloo).Moreover, Bambu Lab is also rumored to be working on a larger format 3D printer, potentially part of a new series that could cater to the commercial and enterprise markets. This aligns with their broader strategy to compete more effectively in various segments of the 3D printing market (Fabbaloo) (SFF GEEK).For those interested in the latest developments, Bambu Lab has hinted that more official announcements and details about their new generation 3D printer will be released soon, promising exciting advancements in the field (Fabbaloo) (Fabbaloo).
-
poli27
Topikgazda
Megrendeltem az effekt lapokat a Bambutól kíváncsi vagyok milyen lesz
Megjött az utángyártott edzett bevonatolt extruder kerék, szerintem minőségibb mint a Bambus... és ferdefogazású a hajtás benne
-
fabula
őstag
Ezt próbáltátok már [link] ? Én kinyomtattam ABS-ből és fel is raktam a csatlakozókhoz, sokkal könnyebb hotendet cserélni és nem lehet mellé dugni ezeket a Bambu által alkalmazott dugókat. Mondjuk nem értem, miér pont ezeket vlasztották a P1-ekben, de hát ehhez kell alkalmazkodnunk
.
-
fabula
őstag
válasz
2thletme2day #8251 üzenetére
Ha sok a hiba, nem tudja javítani, mint írtam a Windows 3D Builder programját hasznája a hálójavításra a Bambu Studio vagy Orca. Nem ez a legjobb eszköz, ha sok a hiba és nagyok a hiányosságok a hálóban.
-
Joshi
titán
válasz
rodman73 #8246 üzenetére
Javításra inkább a Blender lenne jó, igaz hogy ahhoz kezelni is tudni kell. A youtubon vannak videók róla.
Szerintem az lehet a szkennelésseé a gond, hogy nem elég pontos a készülék, gondolom profibb szkennerrel jobb eredmény születne.ui.: ja és ilyen munkákhoz azért aránylag erős PC kell.
-
fabula
őstag
válasz
rodman73 #8246 üzenetére
Talnán le kellne modellezni egy CAD szoftverben (Onshape, Fusion 360) és akkor jó lesz
.
Nem tudom mivel szkenneltétek, de ahhoz, hogy jó és méretpontos modellt kapj, elég drága szkennerek kellenek és még azokkal is trükközni kell a bonyolultabb alkatrészeknél. Sajnos csodák nincsenek.
Ha a Meshmixer nem tudta kijavítani, akkor a BS sem tudja, mert az meg a Windows beépített 3D Builder programját használja a háló javítására. -
rodman73
aktív tag
Sikerült beszkennelni 3d-n a ködlámpát, de elég rossz lett a modell sajnos. Próbáltam meshmixerrel javítani, de nem nagyon akart sikerülni. Bambu studioban is próbáltam javítani, de negyedénél kb mindig lefagy. Van valami ötletetek, hogy tudnám ezt kinyomtatni? Nem kell csúcsminőségben, de azért ne legyen ilyen lyukas.
-
Köszönöm szépen
, Ez kicsit letisztultabb, kompaktabb megoldás, illetve szebben fut a cső is ams hubhoz, azért használtam ezt az elosztót, illetve így nincs szükség a toldóra, mehet 1ből extruder csövére
Az eredeti modell ronda volt, gondoltam kiigazítom, valahogy nézzen is már ki...
-
Nunder
őstag
válasz
rodman73 #8237 üzenetére
Ez inkább a "nem volt elég meleg kategória", de amúgy ez ABS betegség: szimplán warpolt a széleinél, ezért néz így ki.
Ragasztó, brim (esetleg Orca-s egérfülek) és emelt asztalhőfok, min. 100 °C.
Kamra hőfokát célszerű 50 °C környékére melegíteni akár az asztal huzamosabb 100 fokon tartásával, akár egy hőlégfúvóval.Esetleg vedd lassabbra, ha ezek sem oldják meg.
-
rodman73
aktív tag
Köszi, ezt meglesem majd.
Viszont az első ABS nyomtatásom nem sikerült túl jól:
Túl meleg lehetett a tálca, azért deformálodott el az alja?
-
fabula
őstag
válasz
rodman73 #8233 üzenetére
Érdekes, mert az érzékelőket nem igazán érdekli a filament gyártója
.
Én sok Sunlu filamentet elhasználtam már az AMS-ben és nem volt semmi hiba velük.
Amúgy is ha külső tekercsről sem megy, akkor az extruderben lévő filamemt érzékelővel lehet gond nem az AMS-el.
Ezzel az extruder érzékelővel már többeknek meggyűlt a baja és a csere segített. Esetleg nézd meg, hogy ennek az érzékelőnek a csatlakozója nincs-e kilazulva, illetve óvatosan csipesszel húzd ki és dugd vissza, de vigyázni kell vele, mert a szalagkábele könnyen törik.
A felső kisebbik piros négyszög mutatja a csatlakozóját. -
fabula
őstag
-
rodman73
aktív tag
Nem találtam sehol filament darabot, az egyik szenzor bolondult meg. Lenyomtam az anyagot ameddig tudtam az ams-be, utána vissza húztam és jó volt.
de a Sunlu-s pla nem tetszik neki, csak azzal csinálja. Majd holnap még szórakozok, meg kell az ams etető gombjára valamit nyomtatnom, mert szétment az ujjam már.
-
axlfsi
veterán
Pont így, ahogy írtad!
A guest szerintem sem valószínű, hogy hibátlan lesz, mert ott valami korlátozás alapból van, de akár egyenesen az, hogy egy szeparált alhálót hoz létre a vendég wifinek a router (routere válógatja, mennyire cizellált itt a beállítási lehetőség vagy végzi a háttérben, ahogy gondolja...).
A lényeg ugyebár csak annyi lenne, hogy legyen egy olyan SSID, ahol nincs bepipálva az 5Ghz is, csak a 2.4Ghz (multiconnect?)
@AndrewTdi: megnéztem itt a webes democonfigban és azt hiszem ez lesz a ludas a "Smart Connect"; ez ha be van kapcsolva, akkor az bekavar és emiatt szakad le néha a nyomtató a hálózatról. A tuti egy stabil és csak és kizárólag 2.4Ghz-es hálózat... de sajnos pontosabban nem ismerem az Asus-t, viszont ezzel kell játszanod úgy gondolom.
@Chal; nem ismerlek az Enternetből?
-
válasz
AndrewTdi #8226 üzenetére
Az szerintem nem lesz jó, mert a nyomtató multicast forgalmat küld, amire Bambu Studio válaszol, ehhez egy subnetben kell lenniük. Ha normálisabb routerről van szó, ami megfelelően szeparálja a guest networkot, akkor így nem fog menni. Javaslom, hogy kérdezd meg valami Asus routeres, vagy általános networkos topicban inkább, axlfsi is írta hogy Unifit használ, nem biztos hogy fejből tudja, hogy az Asus xyz routernél hogyan kell pontosan beállítani ezt. Valószínűleg pofonegyszerű a dolog, de csak az fogja tudni megmondani, aki ilyen routert használ(t). B opció, hogy megnézed a doksijában, a feladat egyszerű: legyen külön SSID-je a 2.4-es és az 5Ghz-s wifinek, de ugyanazt a hálózatot szolgáltassa mindegyik.
-
axlfsi
veterán
válasz
AndrewTdi #8219 üzenetére
Ismerős a helyzet. Unfi rendszerrel is ugyanez és szerintem az összes többinél is, ahol egy SSID alatt automatikusan elérhető a 2.4 és az 5Ghz is.
Nálam az egyedüli - és azóta betonstabil - megoldás az lett, hogy létrehoztam egy külön hálózatot (SSID) Ami csak 2.4-en megy, dedikáltan a nyomtatónak azt jónapot! -
rodman73
aktív tag
Külső helyről se tudom megetetni filamenttel, nyomjak egy factory resetet?
-
AndrewTdi
addikt
Sziasztok!
Régi problémát hoztam, de mostanra meguntam.
Adott egy X1C és egy Asus RT-AX82U router. Külön 2.4 és 5ghz wifi. Bambu természetesen 2,.4-es wifin megy. De sokszor gondol egyet és elérhetetlennél válik. Mintha leesne a hálózatról és nem tud rá újracsatlakozni addig, amíg a routert , majd utána a nyomtatót újra nem indítom. Van amikor napokig minden rendben, de van, hogy 1 óra alatt többször is eljátsza. MInden más wifis eszköz működik olyankor, csak a nyomtató nem talál rá vissza. Router tök alap beállításon megy, nincs belenyulva.
Van erre ötletetek mit lehetne kipróbálni?
Ahogy a képen is látszik, látja a wifit, de nem tud rá csatlakozni. (kb 5 méterre van egymástól a 2 eszköz) -
icemad
nagyúr
Nem tudom, hogy eddig jó volt e, egy hete használom kb. De csak most tűnt fel. Szinte csak pla-t használtam eddig, de volt bambu pla is, azzal is ezt csinálta. Dugulás szerintem nincs, mert a nyomtatás elején csinálja ezt, utána szépen nyomtat. Hőmérsékletet még ellenőriznem kell, de eddig csak telefonról nyomtattam a bambu handy appon keresztül. Gondolom ott a gcode rendben van. Kalibráció kihagyást is megpróbálom még, csak még pár óráig folyamatban van egy nyomtatás. Utána tolok egy benchy hajót.
-
axlfsi
veterán
Hát ez jó kérdés, ... eddig jó volt vagy mindig ilyen volt? melyik anyaggal csinálja; az összes vagy egy specifikussal? nincs ott neked esetleg dugulás? Milyen anyaggal, milyen hőmérsékleten történik mindez? Ha skippelteted a kalibrációt a nyomtatás elején, hogy sikerül a nyomtatás, hibátlan?
Itt is írnak hasonló jelenségről... -
axlfsi
veterán
... én is Kallaxra tervezem, de szerintem az lesz, hogy megemelem a lábakat (kettő van egymáson) és alulra megy a P1S AMS-sel, felülre meg az A1 és úgy, hogy a tetejére teszem az AMS-t
... persze, nem biztos, hogy jót tesz neki, mert azért 4kg, az 4kg és félek "másképp" remeg be az egész konstrukció, amikor nyomtat és rángat a fej, ... de majd utánaolvasok.
Mindenesetre Bambu által is támogatott projekt ez, nézd! -
icemad
nagyúr
A1 mini minden nyomtatás előtt kb 10 percig nyomja ki magából az anyagot. Ez normális? Szinte teljesen ellepi a fúvókát...
-
fuze
őstag
Valaki meg tudná mérni nekem, hogy az A1-en mekkora a képen jelölt távolság? Csak azért, mert az oldalon szereplő méretleíráshoz az X carriage kiálló részei is hozzá vannak számolva. Tök jó lenne ha elférne a kallax polc tetején normálisan.
-
rodman73
aktív tag
Végre megjöttek az anyagok, SUNLU-t rendeltem a Variótól. Sajnos valami mégsem jó, ezt a hiba üzenetet kapom egyfolytában:
Hátul nem látok semmit a csövekben, lehet maga az ams-ben akadt el az anyag?
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3047, 94% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! Asus A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX 2080 Ti 11GB Zalman M4 FSP 700W
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest