Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
Az alábbi téma IT szakmai jellegű kérdezz-felelek topik. Megkérünk benneteket, hogy a nem szakmai kérdéseket az Azonnali (fáradt gőzös) kérdések topikjában tegyétek fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cof
veterán
válasz King Unique #138199 üzenetére
• Tehát nyilván a Windows 10-es is elférhet egy kicsi / közepes tárolókapacitású rendszermeghajtón, vagyis ismét -1 ok EOL Windowst használni.
Akkor használd 32 GB-os meghajtón, nekem mindegy. Pár óra múlva úgyis megunod mert csak Youtube-ra és Facebookra lesz jó.
[ Szerkesztve ]
Eladó cuccok: https://bit.ly/cofcuccok
-
King Unique
titán
• Abban a példában nyilván nemcsak az aszalt nézegette a fórumtag, hanem aktívan használta a Windows 10-et, programokat telepített, többször frissítette újabb verzióra (build upgrade) mint világosan leírta, stb.
• A "mindegyik Windows szeretett idővel hízni" kijelentéssel mármint arra célzol, hogy nem ismered, nem szoktad futtatni pl. a beépített lemezkarbantartót vagy a tárterületsegéd, meg a Windows 10 alapvető tárhelyszükségletét összemosod az utólag telepített 3rd party programok tárhelyfoglalásával, értem.
• Abba a 35 GB-ba nyilván a lapozófájl, hibernációs fájl, stb. mérete is benne van, ami szükség esetén csökkenthető, beállítható egyéni méret, stb.
• Dehogynem vicc, mert még a saját példád is világosan szemlélteti, hogy bőven elég lenne oda a 120/128 GB-os SSD is, vagyis azon állításod szimplán téves, miszerint csak a ≥ 256 GB-os elég.
• Nyilván nem feltétlen a C-re kell torrentezni több 10 / 100 GB-ot és akkor átlagos felhasználáshoz bőven elég lehet a 120/128 GB-os SSD is. Bár nem világos az előbbinek mi köze van a Windows 10 által lefoglalt lemezterülethez, annak tárhelyszükségletéhez. Ja, megvan, kb. semmi.
• Tehát nyilván a Windows 10 is elférhet egy kicsi / közepes tárolókapacitású rendszermeghajtón, vagyis ismét-1
ok olyan hardverkonfiguráción EOL Windowst használni.Igen, ennyit erről.
[ Szerkesztve ]
-
cof
veterán
válasz Grave_444 #138196 üzenetére
Akkor ez is majdnem 30 GB. Aztán lapozófájlnak meg a levegő marad egy 32GB-os SSD-n.
Nálad sem azért 50GB a Win7, mert annyi a szükséges, inkább csak tele szemetelted már.
Vannak rajta programok persze. De nem is azért használ Windows-t az emer, hogy nézegesse az asztalt.
[ Szerkesztve ]
-
Grave_444
nagyúr
Nálam ennyi egy friss Win10 mappa. Programfájlok (x86) + Program Files mappa együtt 5GB.
Ebbe játékokon és a User mappán kívül minden telepített programom benne van, Office nélkül. Tehát ~30GB, ami "kell" neki.
Nálad sem azért 50GB a Win7, mert annyi a szükséges, inkább csak tele szemetelted már.[ Szerkesztve ]
-
cof
veterán
256 GB már elég, persze ha nem játszol mert akkor repkednek a +10 GB-ok.
Arról volt szó, hogy 120 GB-on már meg kell gondolni miket töltöget le az ember. Átlagfelhasználónak Facebookra elég persze.
De a 32 GB az már tényleg túlzás volt, hogy elég.
Windows 7-em foglal most 100 GB-ot, aztán tényleg alig van rajta valami program. Jó, mondjuk a Downloads mappa 46 GB. Akkor legyen 50 GB.
[ Szerkesztve ]
-
nrg_52
addikt
válasz King Unique #138189 üzenetére
A 120GB az boven ok, de a 32GB-al, illetve az emlitett 2GB rammal, bar sajat tapasztalatbol tudom, hogy mukodik, megsem hasznalnam szivesen. Szamomra ezert nem eletszeru, de elfogadom, ha valakinek az.
Ma próbáltam jobb ember lenni, de a világ nem hagyja.
-
pjen
félisten
Nem akarok bele vau, de két éve van az asztalin a 11 egy 120 gigás SSD n. Van rajta photosop , ofisz 2000 és pár egyéb progi is, mégis van több mint 50 giga hely. Van 186 giga szabad helyed, mire nem elég. Nem kötözködés, tényleg kíváncsi vagyok. Nincs is más meghajtó a gépben? Ez egy laptop?
[ Szerkesztve ]
-
cof
veterán
válasz King Unique #138184 üzenetére
Nem vicc. Arra, hogy az asztalt nézegesse az ember elhiszem, hogy elég 32GB. Persze csak egy darabig mert mindegyik Windows szeretett idővel hízni.
De inkább legyen rajta egy Photoshop mint a Microsoft hülyeségei.
120GB SSD-n már a Windows 7 is necces ha még töltöget is le az ember programokat, és használja is.
Most jelenleg 35 GB-ot foglal ez a csoda és csak a Chrome meg a Fusion 360 van telepítve.
Ennyit erről.
[ Szerkesztve ]
-
Krystal_s
addikt
válasz gregory91 #138173 üzenetére
A betűtípust, méretét, az oldal egy részének a színét át tudtam írni, de a chat hátteret nem. Vannak böngésző addonok a hülye sötét módra, de fordítva, ami világosra állítja olyat nem találtam. Az a baj egyre több ilyen oldal van. Megértem, ha vkit zavar a hófehér háttér, na de a fekete az már beteges szürkés betűvel. Korábban ilyen inverz színeket a problémás látású embereknek találták ki.
-
King Unique
titán
válasz nrg_52 #138188 üzenetére
Ha a gyakorlatban megoldható és működik, amit egy konkrét példa is szemléltet, vagyis nem szimplán csak elméleti alapon van felvetve, akkor nem feltétlen helytálló minden esetben a nem életszerű állítás, meg pláne hogy eleve vannak kis tárolókapacitású meghajtókkal szerelt és gyárilag modern Windowsokkal előtelepített mini PC-k.
De mindegy is, mert ez csak példaként lett említve, viszont eredetileg 120/128 GB-os SSD-ről volt szó, utóbbinál meg pláne nincs miről beszélni, azon bőven elfér maga a Windows 10/11 és a gyakran használt, nem túl nagy tárhelyigényű általános programok. + Az ideiglenes, egyes frissítések utáni biztonsági másolatok, stb, fájlok törléséhez és ezáltal lemezterület felszabadításához meg ott van a tárterületsegéd, aminek a működése automatizálható is, sőt bizonyos ideiglenes fájlokat anélkül is automatikusan törölhet a Windows 10/11 X idő után, vagyis így megint kevésbé téma.[ Szerkesztve ]
-
nrg_52
addikt
válasz King Unique #138186 üzenetére
Azert, mert valami mukodik meg nem eletszeru. Egyebkent en igy 2.5 ev tavlatabol megneznem, hogy most mennyi helye van.
Ma próbáltam jobb ember lenni, de a világ nem hagyja.
-
King Unique
titán
válasz Aryes #138185 üzenetére
Mint a linkelt példa világosan mutatja, elképzelhető, szóval felesleges firtatni.
Ja, és nemhogy telepítés után, hanem a linkelt példában konkrétan több build upgrade és Windows.old mappa létrejötte után is sikerült elférni.(#138187) Rowon:
Dehogy kell 20 GB, elég pl. 4 GB RAM is, sőt 64 biteshez hivatalosan 2 GB a minimum. Persze ha több van, az nyilván jobb.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz King Unique #138184 üzenetére
Feltéve, hogy a telepítés után rögtön kikapcsolod a gépet, valóban elképzelhető olyan Windows 10, ami elfér nettó 30GB tárhelyen.
-
King Unique
titán
Mármint a bruttó 120 (nettó ~ 111) GB-os SSD-n sokat számít az az 1-2 GB és okvetlenül törölni kell úgy, hogy van akinél akár bruttó 32 (nettó ~ 29) GB-os SSD-n elfért a Windows 10 úgy, hogy nincsenek törölve a built-in appok?
Ez gondolom csak vicc akart lenni, meg egy újabb fals érv.[ Szerkesztve ]
-
Dnalorr
tag
Köszönöm mindenkinek
-
Tim82
félisten
válasz Dnalorr #138177 üzenetére
Nem lesz jó a linkelt driver, de van MS-féle, amit be fog húzni a Windows magától.
Elvileg ez a legutolsó Intel-féle: [link] - hivatalosan ugyanis már nincsen a HD2000-re Win 10 alatt támogatás az Inteltől.
Úgy látom amúgy, hogy van moddolt unofficial driver is itt-ott fellelhetően, de arról nem tudok semmit, hogy mennyire jó vagy nem jó.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Dnalorr
tag
Ezt én is megtaláltam, de zavarba jöttem a "This download is valid for the product(s) listed below." felirat alatti mobil Celeron és Pentium processzorok láttán. Akkor ez most jó a desktop i3-2120-ban található HD 2000-es IGP-hez is?
ui.: De ha a rendszer feltesz magának egy épkézláb drivert, akkor az is nagyon jó lesz
[ Szerkesztve ]
-
Marci112233
addikt
válasz Dnalorr #138175 üzenetére
Google keresés kb fél perc: [link]
De elvileg maga a rendszer is fel fog tenni magának egy drivert, már ha nincs kikapcsolva a funkció.
[ Szerkesztve ]
Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Vita GM 750W
-
Dnalorr
tag
Sziasztok,
a napokban beszereztem a mamának egy Optiplex 990-es brand pc-t (i3-2120) a még régebbi Core 2-ese helyett. Délután üzemelem be neki, a kérdésem az lenne, hogy tudnátok-e linkelni nekem esetleg az Intel HD 2000-hez egy jól működő Windows 10-el kompatibilis drivert? Ha jól értem erre még/már nem adtak ki hivatalos illesztőprogramot, és ha nem muszáj nem szeretnék kisérletezni.
Előre is nagyon köszönöm! -
gregory91
senior tag
"Meg alapból lefoglal 30% memóriát és még semmi sincsen telepítve. "
Ha szolgáltatásokból(win+r majd "services.msc") kilőnéd ideiglenesen a windows update szolgáltatást mennyire esik vissza a terhelés?Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
gregory91
senior tag
-
cof
veterán
válasz Teasüti #138164 üzenetére
Win10-ben a felsoroltak nemigen csinálnak semmit ha nem használod őket.
Egy dolgot igen amit te is említesz, tárhelyet foglalnak. És akinek 120 GB SSD-je van sokat számíthat 1-2 GB is. Szóval amit nem használ az ember szerintem, felesleges tartogatni. Telefonon sem lehet letörölni sajnos csomó app-ot, régen mégdurvább volt a helyzet amikor még szolgáltatói fw-ket adtak ki. Bár függetlennél is van pl. Facebook és társai ami előretelepített és nem tudod letörölni.
[ Szerkesztve ]
-
I02S3F
addikt
válasz Cs1csó #138167 üzenetére
Én még azt a műveletközpontot is kikapcsolom a tálcán, az óra mellett. Alapértelmezetten tényleg tele van minden eszköztárral, meg nyavalyával a 10. Nem használom ki. Talán ritkán a virtuális asztal funkciót. Egyébként én is úgy használom, mint a 7-et. Még fiatal vagyok(33) , még nem lázadok minden változás ellen.
-
Cs1csó
félisten
válasz Teasüti #138165 üzenetére
Egyéni preferencia. Az igényeimnek (hogy futtatni tudjam a programjaimat) nekem a Vista is elegendő lenne. A külsőt megszokom. Mivel se a OneDrive, UWP appok, idovonal, feladatnézet, nem érdekel ezért "csupaszítottam" le a minimálra. Ezt arra utalva írtam le hogy fölösleges zsigerből utalni a Windows 10 -et, használni kell és kész.
-
Teasüti
nagyúr
A legtöbb telefonos app szerintem nem indokolna néhány megabájtnál nagyobb méretet, aztán látod... Felteszem az ilyen-olyan framework és egyéb függőségekkel rakják tele a futószalagon készülő termékeiket. Passz, nem vagyok Android fejlesztő.
Viszont azt is látni kell, hogy manapság azért nincs olyan hangsúly az optimalizáción, mert:
1. a hardver megoldja erőből;
2. az emberi munkaóra jóval értékesebb manapság, mint a hardver. Régen ez fordítva volt. Olcsó volt a munkaerő és drága a hardver.Win10-ben a felsoroltak nemigen csinálnak semmit ha nem használod őket. Task Manager/Startup fülön ki kell válogatni mit használ az ember, mit nem. Azok a kicsi programok meg nem aktívak, be sincsenek töltve. De a legtöbb eltávolítható bármi trükk nélkül is. Nekem még nem okozott kellemetlenséget egyik sem. Egyedül a OneDrive felhős tárhely szolgáltatás szokott kéretlenül beajánlkozni, amit mindig ki is iktatok. A többi nem kér enni.
[ Szerkesztve ]
-
Krystal_s
addikt
https://omlet.gg (stream) oldalon átnéztem a beállításokat, de nem lehet átállítani, hogy ne Dark módban jelenjen meg. Így a chat nagyon zavaró számomra.
Kínomban a böngésző Fejlesztői Vizsgáló és Stílusszerkesztőben is próbálkoztam, hogy átírjam a háttér színét, de nem találtam meg azt a részt, ami a chat-re vonatkozik.
Nem tud véletlenül valaki rá egy light mode beállítást, kiegészítőt? Stylus kiegészítővel nem tudtam most ezt megcsinálni. Bár nem is akarnám túlbonyolítani.[ Szerkesztve ]
-
veterán
"ilyen helyekről jönnek a vírusok, mármint nem githubra gondolok hanem népszerű programok hamisítva."
Igen, ezért kell megbízható, vagy éppen közvetlenül a szoftverkészítő honlapjáról letölteni bármit is. Drivereket, segédprogramokat, stb. Linuxnál ugye ilyen gond nincs, mert pl. a Debiannál több ezer csomag közül válogathatsz, nem kell mindenféle szutyok weboldalakat felkeresgetni.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
King Unique
titán
• Mivel a modern Windowsok szerves része a Microsoft Store, ezért az olyan ostoba felvetéseket nyilván mellőzzük, hogy minek van gyárilag a rendszerbe integrálva.
• A telepítés után a Start menüben lévő appok egy része eleve csak "placeholder" és nem feltétlen van ténylegesen azonnal telepítve, valamint eleve beállítható, hogy megjelenjenek és települjenek-e vagy sem, stb.
• A gépházban külön-külön, de akár egyszerre az összes built-in UWP app háttérben futása tiltható egy kattintással, vagyis így már pláne nem nagyon van miről beszélni, meg amúgy sem feltétlen kötelező ezeket használni.
• Ha a felhasználónak nem elég az előbbiek és kényszeresen el akarja távolítani a beépített alkalmazásokat, akkor az is megoldható pl. a gépházban, valamint egyszerre az összes Powershell módszerrel, amik megint nem újdonság.
• Mivel a Microsoft-fiók használatának számos előnye van a helyi-fiókkal szemben - ami pl. ezen útmutató elején is részletezve van - , ezért nem meglepő, ha a teljes funkcionalitás biztosításához eleve a Microsoft-fiók létrehozását ajánlja fel a Windows 10/11 telepítője. Ami egyébként nem feltétlen kötelező, Windows 10-nél Pro kiadástól eleve kiválasztható aktív internetkapcsolat mellett is a helyi fiók létrehozásának lehetősége, de akár Home kiadás esetén is megoldható a telepítés helyi fiókkal, + utólag is lehet Microsoft-fiókról helyi fiókra váltani.
• A RAM azért van, hogy használja és kihasználja a rendelkezésre álló mennyiséget az operáció rendszer, nem azért, hogy kihasználatlanul álljon. Ahol a lefoglalt RAM egy része eleve a gyorsítótárazott RAM, valamint hardverelemek (pl. VGA) is lefoglalhatják egy részét, stb.
• Mivel a Windows 7 támogatása konzumer vonalon már 3 éve megszűnt, sőt szervezeteknek nemrég a fizetős ESU is, ezért egyszerűen nem nagyon maradtak észérvek a további éles, online használata mellett.
• Mivel a Windows 7-et már egyre több program nem támogatja, sőt most már Chome, Edge és társai böngészők újabb verziói sem, ezzel ismét -1 ok a régebbi Windows-verziók használata mellett.
• Ha a régi PC-nél, illetve a CPU-nál adott az PAE/NX/SSE2 támogatás és van legalább 4 GB RAM valamint lehetőleg lassú HDD helyett gyors SSD, akkor eleve opció lehet a Windows 10 futtatása, sőt némi trükközéssel akár még a Windows 11 telepítése is megoldható nem támogatott hardverkonfigurációra.
• Új licencre, termékkulcs sem feltétlen kell költeni a váltás miatt, mivel érvényes Windows 7, 8/8.1 termékkulcsokkal ingyenesen aktiválható a Windows 10 és Windows 11 egyaránt.[ Szerkesztve ]
-
cof
veterán
válasz Rowon #138158 üzenetére
Ez csak egy egyszerű parancs nem? Amit cmd-be kell beírni. Nemigen akarok letöltögetni semmit mert általában ilyen helyekről jönnek a vírusok, mármint nem githubra gondolok hanem népszerű programok hamisítva.
Windows classic témát is találtam W10-re pedig, de mindenfélét kell telepíteni... Köszi nem.
-
cof
veterán
válasz Cs1csó #138155 üzenetére
Oks, köszi. Ezeket majd meg fogom vizsgálni mert kénytelen leszek még ebben a hónapban átállni ha már Chrome-hoz sem jön semmilyen frissítés. Na meg a programok miatt is. Az mondjuk nem tetszik, hogy okosabb akar lenni az usernél és mindent ráderöltet önkényesen, dehát ez van. Linuxot meg nem akarom megtanulni.
Még ezt néztem, hogy lepucolja a kéretlen cuccokat, majd tesztelem. Debloat: [link]
-
veterán
válasz Cs1csó #138155 üzenetére
Szerintem neki a rakás Bloatwarerel volt gondja, ami kéretlenül jön a Win10-zel és dönteni se enged, hogy akarod-e vagy sem. A telemetria ugyanez, kikapcsolod, aztán a következő frissítésnél ugyanott vagy.
Szerk.: Én az ilyen szemetekhez a Bloatboxot használtam, a telemetriához meg az O&O Shutupot. Utóbbit nem sok sikerrel, mert egy frissítés után csinálhattam (volna) újra.
[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
Cs1csó
félisten
- a start menüből minden csempét eltávolítottam konkrétan most így néz ki de teljesen csupaszon is maradhat:
Nyilván ez a 6 ikon is eltávolítható és akár nem is lesz ott semmi simán feljön a lista nézetA Gépházban a háttérben futó alkalmazások között kikapcsolhatóak ami nem kell sőt a CCleaner - akár portable változat - segítségével listázhatóak is és el is távolíthatóak ez talán drasztikus de én ezt szoktam csinálni és akkor az a menü így néz ki:
Sőt az Nvidia driverből is van olyan ami nem UWP appos hanem még régi akár azt is fel elhet tenni és akkor az sem lesz itt a listában.
Amúgy van powershell-es parancs amivel el lehet távolítani az alkalmazásokat egy sima parancs egyszeri futtatásával, persze ez gyalulja az Nvidia Control Panelt is ezért ezt már nem használom.Tehát úgy használom a Windows 10-et mint kb. egy Windows 7 semmi sallang. A Tálcán lévő dolgok is kikapcsolhatóak pl. az időjárás jelzés stb. a feladatnézet, az idővonal stb. is kikapcsolható a gépházban ha windows telepítés után végigzongorázod a beállításokat. A játékmód is kikapcsolható tehát egy játék indításánál sem fog a képedbe ugrálni.
-
cof
veterán
válasz Teasüti #138145 üzenetére
Erre gondoltam igen a start menüben, a sok számomra felesleges dologgal telirakja és minden fut a háttérben gondolom, Microsoft Store, Disney, Xbox hülyeség, Spotify... legalább kérdezné meg az embert szüksége van-e rá. De már telepítésnél is okosabb akar lenni nálad ha netre csatlakozol mert azonnal microsoft fiókot akar csináltatni veled pedig nem feltétlenül van rá szükséged.
Meg alapból lefoglal 30% memóriát és még semmi sincsen telepítve. Csak azért tettem fel a másik gépre is mert a Fusion 360 már nem fut W7-en.
A hardverek fejlődése óhatatlanul magával hozza a pazarlást. Ez van. Egy átlag telefonban már több erőforrás van, mint egy első generációs Surface Go-ban.
Sajnos igen, évek óta tapasztalom ezt a jelenséget, hogy a fejlesztők igazából sz.rnak bele az optimalizálásba, nem baj az ha több 100 MB egy app mert úgyis van tárhely, pedig a menün és a beléptetési adatokon kívül nem nagyon kéne mást lokálisan tárolni hiszen többnyire online appokról beszélünk...Eladó cuccok: https://bit.ly/cofcuccok
-
Cs1csó
félisten
A YouTube nálam a google fiókkal együtt szinkronizálódik akármilyen gépen vagy akármilyen böngészőben is lépek be a google fiókkal. Tehát szinkronizáld és le van a gond.
A spam-ek nagy részét szűri a google amit nem azt tedd a spam mappába és jegyeztesd meg vele előbb utóbb kikopnak a spamek, én nem kapok a FŐ bejövő levelek mappámba spam-et, persze van de az már automatikusan a spam mappába landol a google segítségével.
Amúgy bárhol és bármikor bármilyen email címed kiszivároghat erre olvastam egy ötletes megoldást:
Van egy alap email címed pl. CoF@gmail.com, amikor valahová regisztrálsz akkor ennek egy alias email címét adod meg:
regisztrálsz pl. az IMDB filmadatbázis oldalra akkor ott egy ilyen email címmel teszed:
CoF+IMDB@gmail.com
a levelek - ha az IMDB-nél szivárogtak ki vagy az IMDB küld levelet - akkor azok a CoF@gmail.com-ra fognak érkezni de a címzett sorban ott lesz hogy CoF+IMDB@gmail.comEzáltal tudod, hogy hol szivároghatott ki ezután ezeket a leveleket alapban a spam-be irányíthatod (már ha nem akarsz az IMDB-től valós levelet kapni)
Frankón ki lehet szűrni a szivárgó helyeket, de persze ha ez olyan +IMDB-s email ami mondjuk "korrekt" cégtől jön (tehát csak simán eladták vagy hasonló ami akár az IMDB ASZF-ben is benne volt) magyarán az email nem kártékony csak zavaró stb. akkor kattinthatsz a benne lévő LIRATKOZÁS opcióra és meg is van a gond. Nekem is volt pár hasonló és miután meggyőződtem, hogy nem a nigériai nagynéném írt levelet fogtam és leiratkoztam (p. nem akarok az amazon-ról rendelni vagy hasonló)
WINDOWS 10 "LASSÚSÁG"
Nem érzem lassúnak tény, hogy más elképzelés szerint működik több az automatizmus az előredolgozás és az inaktív rendszer alatti tevékenységek pl. indexelés, karbantartás stb.Ezért szoktam az ajánlani, hogy azért hébe-hóba nem gond ha a gép megy IDLE (tehát bekapcsolt állapotban netre kötve de nem használva) és akkor elintézi ezeket a dolgokat.
Probléma annál szokott lenni aki:
- soha nem kapcsolja ki soha nem állítja le soha nem indítja újra mindig csak altatja és mindig altatja amikor épp nem ül előtte és amikor előtte ül akkor aktívan dolgozik így a gép nem tud igazán frissítéseket keresni, karbantartani stb.DE amikor dolgozol akkor nem fog zaklatni sőt ha játszol (a játék alatt meg lehet figyelni) minden ilyen folyamatot felfüggeszt vagy leállít a játék (tehát a nagy erőforrás igényes program használata esetén.
[ Szerkesztve ]
-
.Ishi.
aktív tag
Sziasztok!
A következő problémába futottam bele, és érdeklődöm, hogy van-e valakinek egy segítő tippje.
Van egy Steam Deckem, és erre streamelem a nagy gépemről (R5 5600x, RX6600, 16GB RAM) a Steamen át (Steam In-Home Streaming) a játékokat. Helyhiány miatt a géphez kellett keresnem kellett egy kisebb monitort (17'', 1280x1024-es natív felbontással, HDMI-VGA átalakítóval) a bekapcsoláshoz, és a Steam elindításához.
A gond csak az, hogy mivel analóg monitorról van szó, ezért a nagy gépnek effektív két felbontása van. Van egy Windows felbontás, illetve egy aktív jelfelbontás, és a streaming az az utóbbit veszi alapul. Tehát hiába állítom be a Windowsban a felbontást 1280x800-ra (ez szépen meg is jelenik a monitoron, ezt a natív Steam Deck felbontás), a Steam Deck egy 1280x1024-es jelet kap, és a játékokon belül ezt nemigen lehet variálni.
Ezzel így még semmi gond, mivel a Windows speciális megjelenítési beállításainál megadhatom azt, hogy a display adapter egy másik üzemmódban, pl. 1280x720/60hz-en működjön, ami egy fokkal jobb, de még nem az igazi. A gond ott kezdődik, hogy az RX 6600-amnál nem jelenik meg az üzemmódok között az 1280x800. És ha csinálok is egy egyedi felbontást (akár a Radeon beállításokon, akár a CRU-n keresztül), az üzemmód átváltás után a monitor egyszerűen rosszul skálázza a felbontást - olyan, mintha nagyítóval kéne nézni a kijelzőt. (Ha pedig ezek után az Adrenalinban beállítom, hogy a GPU csinálja a skálázást, akkor visszaugrik az aktív jelfelbontás 1280x1024-re.) A streamelés szerencsére jól működik így, viszont a monitor marad ebben a Frankenstein nézetben, így állandóan váltogatnom kell az üzemmódot, ha bármit is akarok csinálni a nagy gépen.
Van esetleg valakinek egy tippje, hogyan tudnám az aktív jelfelbontást 1280x800-on hagyni úgy, hogy a monitor helyesen skálázza a felbontást? Nem a monitorral van a gond szerintem, mivel kipróbáltam egy GTX 1650-nel is, és ott natívan bent volt az üzemmódok között a 1280x800, és simán ment. Egyszerűen az RX 6600 nem támogatja talán natívan a 1280x800-at VGA-n keresztül?
Köszi, hogy eljöttetek a TED Talkomra.
-
veterán
válasz Doky586 #138150 üzenetére
Jó, akkor a Windows XP. Mondjuk visszatérve ügyes voltam, mert ugyanazt leírtam, amit az előttem válaszolók, de sebaj.
Windows XP-re még mindig van olyan böngésző, amit ma is fejlesztenek, illetve emlékeim szerint az ESET is valamikor tavaly engedte el az XP kezét, addig a Nod32 is ment rajta.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
"Még postán is láttam Windows XP-t használni nemrég. "
Jelenlegi tudomásom szerint még az iparban is használnak Windows XP-t, sőt, olvastam nemrégen egy kommentet, hogy valaki kivonult valamilyen baromfitelepre, ahol a keltetőgépek DOS alapú rendszerről voltak vezérelve.De azok elszigetelt rendszerek, nincsenek a netre kötve.
-
veterán
Abban szvsz igaza van Cs1csónak, hogy a Win7-et elkéne engedni, főleg, ha fel is mégy vele az internetre.
Ha nem akarsz Win10-et, akkor van egy rakás Linux disztró, amit érdemes lehet kipróbálnod, ugyanakkor ezek relatíve máshogy működő oprenszerek, újra meg kell tanulni az alapokat. Cserébe ingyenesek meg biztonságosabbak a Windowsnál.
-
-
Teasüti
nagyúr
Milyen csempés téma? Az a win 8 volt. Win10-ben nincs csempe. Vagy max a start menüben láthatsz csempét, de azt én már észre se veszem. A képernyő szélén kívül rá se nézek semmire a start menüben.
Lassú? Hát mihez képest. HDD-s PC-hez képest nem lassú a Surface Go sem. Modern géphez képest meg az Ultrafast Boot-on kívül a POST képernyő is már lassúnak számít.
De fapados laptophoz is kell türelem bőven, amit most vesz az ember 150k-ért.Az meg hogy alapból van kb másfél giga szabad RAM, az egy dolog. Surface Go-n általában csak multimédia megy, meg a böngésző, esetleg Ebook. Böngésző se 30 fülön, hanem ésszerű keretek közt. Ez van.
Lehet vele élni. De teszel bele még 4 giga ramot és nincs miről beszélni. Ezek piti dolgok. Manapság már 16 giga ram a sztenderd. 32 is már elég gyakori PC-s viszonylatban.
Az meg, hogy nem minimalista az OS, az meg hamar megszokható.
Most ilyen Cortana, meg kereső a tálcán, meg pár csempe a Start menüben, meg mindenféle Legacy pár megás szoftver gyárilag telepítve (Xbox, Skype, MAps, Edge, Mail, tökömtudja mi) elférnek, nem kérnek enni. Nem zavarják a lelki békémet.A hardverek fejlődése óhatatlanul magával hozza a pazarlást. Ez van. Egy átlag telefonban már több erőforrás van, mint egy első generációs Surface Go-ban.
[ Szerkesztve ]
-
cof
veterán
válasz Teasüti #138138 üzenetére
Nem lassú az egy kicsit? Nekem az a bajom, hogy feleslegesen sok erőforrást felhasznál még üresjáratban is. Meg Microsoft Store és hasonló számomra felesleges dolgok vannak benne, bár erre már láttam módszert, hogy le lehet pucolni szépen. Meg ez a csempés téma... Semmi bajom nem lenne vele ha lenne benne classic Windows 95, 98 téma, de hát nincs.
De persze, eljött az ideje ennek is mert sok program már nem támogatott.
-
Teasüti
nagyúr
Youtube fiókot nyugodtan használhatod tovább az új email fiókod mellett. Nem muszáj törölni a régi Google fiókodat csak az email-ek miatt.
Illetve elég jó azért a spam szűrője a Google-nak. Nekem a tiednél régebbi email-em van és semmi gond vele. Most karácsonykor megszaporodtak a kép alapú üzenetek az Amazon nyereményeimről, de amúgy szinte semmi nem jön át a szűrőn év közben.[ Szerkesztve ]
-
I02S3F
addikt
válasz Cs1csó #138125 üzenetére
Erről az érzelmi alapú döntésről írhatnál nekem pár sort! (érintett vagyok). A lényeg, hogy logikusan, érvek alapján választok programokat? És nem azért, mert megszoktam/szeretem? (Komoly a kérdés! )
@138137 - A kkor már értem, hogy nálunk miért nincs gond melóhelyen! Mert habár win7 fut (a vezetőség sóher), de friss cloud alapú Kaspersky védelem van. (Mellesleg 10-13 évesek a gépek, képzelheted, hogy milyen lassúak alapból is. Persze a vezérigazgatónak, meg a helyettesének jobb gépe van. Csak a pórnép szív! )
[ Szerkesztve ]
-
cof
veterán
válasz Cs1csó #138137 üzenetére
Azt nem tudom neten volt-e de gondolom igen ha a posta.hu oldal volt betöltve böngészőben. Csak valamiért lefagyott és resetelte, akkor láttam, hogy ezen még XP fut...
Na de, hogy ne offoljak már annyit.
Valaki migrált már Youtube-ról eredményesen? Egyáltalán van rá lehetőség?
Régi gmail címemet dobnám mert már 10+ éves és ez idő alatt elég sok spamet kapok, meg ezer helyre adtam már meg, szóval újítanék.
Könyvejlzőket, azt tudom, hogy lehet exportálni böngészőből de Youtube feliratkozásokra és kedvencekre is van valamilyen módszer?
-
Teasüti
nagyúr
Állami szektort ne keverjük ide!
Több helyen még DOS-os szoftverek futnak... (És nagyobb hatékonysággal billzetről zongorázva, mint az egerezős ablakos utódaik egyébként. Ez egy tök jó számlázó szoftver volt konkrétan, amit vmi Visual Basic-es borzadály váltott le, amivel kínlódás volt a munka.)Illetve a gépipart se keverjük ide, mert ott meg lehet 30-50 éves megmunkáló gépek gyári szoftverei futnak még soros portra csatlakozva, stb.
De a magánszektorban azért ritka, ahol még XP fut.Viszont a gépigény pont nem valós probléma, hacsak nem vmi matuzsálemi géped van a 2000-es évek elejéről. Intel Core 2 Duo-tól felfelé és olyan 4 GB rammal már jól használható. Akárcsak a Win7. Az MS saját termékei, mint mondjuk a Surface Go is csak 4 giga rammal jött alapból, meg 4 magos 1.6 Ghz-es processzorral. Köszöni jól van.
[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
A posta megint más mert azok a gépek nincsenek kinn a neten csak intranet van belső hálózat ami (remelhetoleg) valamilyen szerveren fut és védve van modernebb halozatbiztonsagi eszközökkel.
Ipari gépek pl. fröccsöntő gép, csomagoló gép stb. is futhat Xp-vel hiszen lehet semmilyen hálózathoz nem is csatlakozik.
-
cof
veterán
válasz Cs1csó #138131 üzenetére
Jó, akkor mentsd meg a bolygó lakosságát és szerelj fel mindenkit modern eszközökkel. Még postán is láttam Windows XP-t használni nemrég.
Egyébként meg a szolgáltatói eszközök mint a modem pl. némelyik hemzseg a kiskapuktól és sz.rnak bele frissíteni.
-
Teasüti
nagyúr
válasz varmi2 #138127 üzenetére
Én váltottam Chromium-ról mert nem tudom lelőni a videó cache-elést SSD-ről. Aki sok videót fogyaszt és zavarja a sok felesleges írás a rendszer meghajtóra (nem tudtam honnan szedek össze több száz giga írást, mikor semmit nem változtatok az OS meghajtón napi szinten), az FF-et használ. Pedig az új Edge egész f.sza lett. Csak erre nincs lehetőség benne.
Nekem már elvi szinten is kiverte a biztosítékot. Mi a tökömért kell videó stream-et lemezre cache-elni, mikor beteheti az egész videót a ram-ba úgy ahogy van?! Elférne...[ Szerkesztve ]
-
cof
veterán
válasz Cs1csó #138129 üzenetére
Már kipróbáltam, mert sok program nem fut már W7-en. De ez most teljesen irreveláns volt ilyen szempontból, hogy miért nem váltok 10-re. Azt írtam le, hogy nincs baj az Adblock Plus-al és, hogy jelenleg mivel használom.
Majd váltok egyébként ha megszűnik a Chrome támogatás lassan, még 2 hét talán.
-
Cs1csó
félisten
Ez a megnyilvánulasod is érzelmi alapú. HA nem erzelmi alapon döntenel akkor már rég kipróbáltad volna a Window 10-et azon a gépen és ha fut akkor maradhat (ha extrém régi tehát mondjuk több mint 20 éves akkor inkább Linux)
Nekem egy 2007 nyári modell notin is fut a Windows 10 32 bites verziója (csak 3GB rám)Ismerős régi asztali gépen amiben a proci az Intel ARK szerint ha jól emlékszem 2003-2004 körül jött ki is futott a Windows 10
[ Szerkesztve ]
-
cof
veterán
válasz Cs1csó #138125 üzenetére
Nem büszkeség, csak leírtam a tényeket, hogy min fut az Adblock plus hibamentesen. Részedről a lenézés mások irányába ami hagy némi kivetnivalót maga után...
Totál lényegtelen számodra, hogy ki milyen OP rendszert használ, ilyesmibe kár belekötni. Neked károd nem keletkezik belőle.
-
varmi2
nagyúr
Reklámblokkolok hwlyett, miért nem brave böngészőt használtok? chrome alapú, de annál biztonságosabb.
Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
Cs1csó
félisten
válasz Marci112233 #138115 üzenetére
Igen kuka, uo-ban elég ezen filterek használata:
Adguard base, annoyances, tracking protection,
És még:
Easy list, hunfilter, Péter lowe ad server -
cof
veterán
válasz Pyttawrx #138113 üzenetére
Biztos sokat fizettek valami cikkért, hogy ezt leírják. Mióta létezik reklámblokkoló böngészőben én is ezt használom, semmi baj vele...
És ezt úgy mondom, hogy ki vagyok téve mindenféle veszélynek mert se vírusírtóm se semmim még Windows 7-en vagyok.
-
HARDVERAPRÓD
válasz Marci112233 #138115 üzenetére
Töröld, és igen a reklámblokk topik.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Cs1csó #138111 üzenetére
Jah, az utolsó incidens eléggé fájó lehetett a cégnek (Lastpass). De nehéz a váltás egy jól belakott szolgáltatásról. Bitwarden-ről már hallottam; de egyik kutya, másik eb, nem?
Vmi szupi offline plugin lenne a tökéletes, ami tud auto kitöltést, de helyi adatbázisból működik amit én menedzselek. Tudom, bilibe lóg a kezem...
Ghostery-vel se volt gond még. Ha valahol bezavar (jellemzően chat plugin), akkor könnyű szelektálni a betöltendő modulokat legalább. -
Marci112233
addikt
Akkor át is váltok rá. Egy kérdésem lenne. FF-et használok, elég csak kikapcsolnom az Adblock-ot vagy töröljem is? Most kikapcsoltam és már fut az Ublock Origin.
Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Vita GM 750W
-
Cs1csó
félisten
válasz Marci112233 #138112 üzenetére
Az hogy nem ajánlott. Helyette Ublock Origin tisztább, jobb, szárazabb érzés.
Gyere át a reklamblokkolás topikba ott kifejtik
-
Marci112233
addikt
válasz Pyttawrx #138109 üzenetére
Hogy mi a baj az Adblock-al az engem is érdekel, mert évek óta gond nélkül használom.
-
HARDVERAPRÓD
válasz Teasüti #138108 üzenetére
Az add block plust töröld, helyette az ublock origin használatos. A külső szűrőknél a kellemetlenségek, illetve a hirdetések résznél az elsőt pipáld majd be.
firefox: előzményeket töröld. Az ilyen malwarebyte progikat felejtsd el, főleg ha ingyenes. Némelyik több kárt okoz.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz HoaryFox #138102 üzenetére
DNS a routerre mutat ahogy kell. Pluginekből sincs sok. De csökkentett módban elvileg be se tölti ezeket se.
#138103 akaido
Nem talált semmit.#138105 JóGéza
Jó helyre mutat a parancsikon.#138106 I02S3F
Nemtom. Lehet. Csak Defender forog a családban. Senkinek nem volt semmi gondja. Mindenki ésszel használja a netet. Kalózkodásból is kinőttünk, minden szoftver eredeti.
Nem használtunk dedikált vírusírtót több, mint egy évtizede. Nem ismerem az alternatívákat.
Kipróbálom...Mondjuk nem nagy tragédia, mert minden gép mentve van. Csak mikori mentést állítsak vissza?
[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
válasz Teasüti #138101 üzenetére
Futtass le ezeket: AdwCleaner (ha lefutott toroltesd amit talált ha nem talált akkor is van még egy olyan opció hogy "alapra állítás" vagy valami hasonló néven fut ekkor több értéket visszaallit Windows slapertelmezettre ezután ker egy gép restsrtot)
Emsisoft Emergency Kit-et is futtatsd le.Nem arthat ha torlod a kiegészítőket májd böngésző restart aztán mehetnek fel újra.
Esetleg az egész rendszer is frissitsd pl. futtassd a win updateet .
-
veterán
Köszönöm a válaszokat. Nos, a nyáklapon jelölve van a negatív oldal egy fekete körrel, így nem kéne elhibáznom, ha a gyártó jól tüntette fel az oldalakat. Tanulópénznek jó, legközelebb megjelölöm a régi kondi alapján.
Utólag valamivel tudom mérni, hogy melyik melyik oldal lehet, ha 100%-ra akarok menni?
-
akaido
addikt
válasz Teasüti #138101 üzenetére
A Malwarebytes antimalware progit azért bevetném.
[ Szerkesztve ]
Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.
-
Teasüti
nagyúr
Vírus gyanúja elfér ebben a topikban?
Ma Firefox elkezdett átírányítani random oldalakra, phishing oldalakra épp úgy mint neves márkák főoldalaira. De úgy irányít át, hogy az előzményekből eltűnik az eredeti oldal. Be kell zárnom a fület és előlről kezdeni a keresést. Visszalépés emiatt nem megy, illetve két másodpercen belül újra átirányít.Kipróbáltam a böngészőt csökkentett módban ("hibakereső" mód), úgy is csinálja.
Megnéztem a telepített szoftvereket, semmi gyanús nem került fel.
Win Defender sem talált semmit.
A mostanában telepített dolgok azok mind Steam-ről származnak, vagy Update-ről, vagy Nvidia szerverről. Download mappában konkrétan nincs egy exe se egy Nvidia szoftveren kívül, amit letöltöttem volna.Pedig a viselkedésből ítélve vírusra gondolnék. Pedig már vagy 15 éve nem láttam vírust.
Ötlet?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Kedves Fórumozók!
Az alábbi téma IT szakmai jellegű kérdezz-felelek topik. Megkérünk benneteket, hogy a nem szakmai kérdéseket az Azonnali fáradtgőzös kérdések topikjában tegyétek fel.
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- Kicsi játszós számítógép (G4600, 8GB, MSI P106-90 3GB GDDR5)
- TP-Link TL-WR941ND Ver. 5.1 Wireless N Router 300Mbps
- eladó Canon Rf 15-35 F2.8 L IS USM
- Delock 18136 / 5.25 Installation Frame for 1 x 3.5 / beépítő keret
- Asrock J4125-ITX alaplap / dobozokkal, tartozékokkal, gyári állapotában / 4lza garanciával.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest