-
PROHARDVER!
Autóhifi
Új hozzászólás Aktív témák
-
MiniXD55
tag
Sziasztok!
Adott egy Seat Toledo gyári CD-s fejegysége ehhez szeretnék új hangszórókat venni,mit gondoltok, érdemes mondjuk pioneer minőségűt venni bele?
Illetve legtöbbször a szivargyújtóban lévő Bluetooth transmitterrel szoktam használni.
Lehet ebbol valami minőségit kihozni? -
civicfan
tag
Köszi!
-
civicfan
tag
Helló, van a fórumon valaki aki magassugárzót tud javítani?
-
Czimby
addikt
válasz
Szabix01 #72242 üzenetére
Pedig ha már az erősítő is belefér a dologba nagyon-nagyon ajánlott lenne egy mélyláda!!
Én ha vennék most belépő szettet.
Kenwood KDC BT305 fej újonnan 28e Ft
Valami jóféle 4 csatornás erősítő használtan 25-30e Ft
Gladen, Audio System v Focal első szett újonnan 165mm-es 25-30e Ft
(Nem tudom lehet a Clioba csak 130-as fér el)
Egy 25-ös jóféle sub zárt vagy reflex ládikóban. használtan 15-25e Ft
20-as tápkábel 5+1m és 2x2 csatis RCA kábel 5m, hangszóróvezeték 1.5-2.5mm2 10-15e Ft
A kábeleknél lehetőleg full réz vagy még jobb ha O.F.C. kábelek.(A rezeztt alu kerülendő) -
Szabix01
tag
Halihó,
Volna nekem egy kis Renault Clio-m 98-as évjárat, nem szeretnék semmi fullos hangrendszert bele csak egy jó rádiót valami bluetooth-at és esetleg a gyári hangszórókat lecserélni valami 2.0 -ra (ha auto hifiben létezik ilyen). Szóval nem szeretnék mély ládát bele ilyesmi ha kellhet erőstő nem gond csak nem tudom hogy induljak neki a témának, nem vagyok valami jártas benne, tudnátok valamilyen "szettet" ajánlani ehhez az elgondoláshoz elindulás képen?
Köszönöm előre is.
Üdv
Szabix01 -
Gabady
aktív tag
válasz
b.gyula1983 #72226 üzenetére
Ear001 kollega már megírta a választ. Ahány hangszóró, annyi adat és annyiféle lehetőség, hogy hol szól jól. Terveztem már mélyládákat és ugyanazon ládába más hangszóró teljesen másképp szólt.
Nem ennyire fekete és fehér a dolog, hogy veszek egy pár drága hangszórót és az egyből letépi a fejem.
Illetve ha veszel hangszórót, az sem fog egyből olyan hangzást adni, mint amit elvárnál, be kell járatni.
Én a meganeomba a gyári hangszórókat lecseréltem a cabasse nevezetű komolyabb technikára, amit egy pioneer d osztályú erősítővel hajtok, illetve az ajtókat is leszigeteltem... Kis fejegység hangolás után, ha nem is tépte le a fejed, de nem mondtad volna meg, hogy nincs mélyláda az autóban, olyan szépen lement a mélyebb tartományokba is, pedigy "csak" 13as hangszórók.
Ez persze később kevésnek bizonyult, mert zene buzi vagyok aztán csak elcsábultam egy kis kompakt mélyládára.... -
Gyumadár
tag
válasz
b.gyula1983 #72237 üzenetére
Kisarkítva, de igen. Az autóhifi egy hobby. És mint minden hobby, drága. Úgy tudsz spórolni, hogy minőségi használt cuccokat veszel. És egy jó komponens(itt most nem a szettre, hanem a rendszer egy elemére gondolok) mint egy fecske, nem csinál nyarat. Rendszerben kell gondolkodni. Azért van az a szállóige a kizsírozott lejtőről, mert ha egyet cserélsz a gyári installban az nem elég. Akkor az egészet át kell alakítani, hogy legyen értelme. Ha nem akarsz sokat költeni akkor veszel gyárit és jónapot. Ha a gyárinál jobbat akarsz, már nem úszod meg egy hangszóró cserével. Mert azoknak a hangszóróknak nagyobb a terhelhetőségük és ugyanannyi energiával sokkal rosszabbul fog szólni. Ezért kell az erősítő. Az ajtót meg azért kell kiszigetelni, hogy az energia ne a vas rezegtetésére menjen, hanem a hangszóró mozgatására, és hogy a hangszóró az összes frekit ki tudja sugározni.És a dinamika is ekkor jön meg. De természetesen ez nem recept. Nem mindegy milyen sugárzót milyen erősítővel és milyen kábelekkel kötsz össze. de ez már egy másik bolygó...
-
törölt tag
válasz
b.gyula1983 #72237 üzenetére
Mindkettő erős sarkitás, inkább át kell fogalmazni, tegyétek helyre a dolgokat. A gyári hangszórók gyári fejegységgel szólnak egy bizonyos szinten. Ez nem egy silány szint, ki van találva, hogy milyen frekvenciát ne kapjanak meg, igy lehet terhelni őket, emellett érzékeny hangszórókkal szerelve könnyen kihajthatók, ahogy irták is fentebb. Cserébe egy középszerű dolgot kapsz, ami szól a maga módján, nem nagy mélytartománnyal, sokszor csapnivaló térrel és dinamikával, de nagy hangerővel, torzitás nélkül.
A SAL és társait felejtsd el, azok ha megfeszülsz is csak pocsékul szólnak. A márkásabb, erősebb árazásuak között túrkálni kell, eldönteni, mit akarsz velük kezdeni, milyen rendszert épitesz, mik az elvárások. Az alapoktól kezdve kell jót választani, azaz fejegység is legyen jó (favoritom az Alpine, régóta magas szintű cuccokat gyártanak, de van más is persze), emellé a hangszórók. A hangszóróknál is el kell dönteni, hogy külön szubbal vagy anélkül akarsz rendszert, ha anélkül, akkor jobban zsebbenyúlós a történet, de jobban fog szólni ugyanazon környezetben a gyáritól, butaság ennek ellenkezőjét állitani. A gyári (főleg a régi kocsiknál, alsó kategória, max, közép), korlátolt, rossz rendszer az épithetőhöz képest. Már ott elvérzik ez a teória, hogy a gyári hangszórók egy rádió adás szintjén mozognak felbontásban, hol van a flac minősége? (de a CD is messze jobb tőle). Ha csak fejegységet cserélsz, akkor a gyári hangszórók nem birják. Optimális, legjobb választás nem nagyon létezik, a legjobb környezetet biztositva (ami egyrészt a mélyhangok terén nyilvánul meg, ehhez a szigetelés is hozzá járul, amit aminek jelentőségét alig veszed észre a gyári hangszóróknál, de egy káva mellett elsziszegő, falslevegős rögzités is árt) több jó választásod is lehet, fentebb leirták a kiemelt különbséget (magas kiemelésre hajazó Hertz), de egyébként egy-egy választott Pioneer, Focal, vagy akár Alpine hangszóró páros (a 10 centis is képes az Alpine-ból az első ajtóban jól szólni a maga korlátaival) mindegyik jó választás lesz. Válaszd azt, ami jobb áron van, nem baj, ha az átkábelezésre is marad, a gyáritól sokkal jobb hangot fogsz kapni, mindez egy alap szintű épitésére igaz. Ha profit épitesz, akkor másabb a helyzet, ott a kábelezés is profibb, a fejegység is az, és egy szint felett a hangszóró megköveteli az erősitőt minden csatornán, különben "benne marad" a hangszóróban a hangja. Remélem igy kicsit egyszerűbb lesz a döntés. Ha lehet, tegyél minnél nagyobbat előre és hátra is, általában érdemes akciós, kifutó cuccot keresni, de érdemes használtan is pár évest, ez még jobb ár-érték arányú. E-bay-en is nézelődj, komoly pénzt tudsz spórolni vele. Sok sikert. -
b.gyula1983
tag
válasz
Gyumadár #72236 üzenetére
Ezek szerint, ha van egy 5000Ft-os SAL meg az említett Hertz, mindkettő 165-ös normál méret, van az a környezet, ahol a SAL erőteljesebben, szebben jobban szól???
Így ez nekem nem világos. Akkor vagy a gyári vagy semmi, mert annál jobbat úgy se tudok bele tenni, mert annak nem jó a környezet.
-
Gyumadár
tag
válasz
b.gyula1983 #72234 üzenetére
Sokszor a paraméterek semmit sem jelentenek. A környezet sokkal többet számít. Lehet egy hiper-szuper paraméterekkel rendelkező hangszóró, ha nem megfelelő az ajtó a számára, akkor rosszabbul fog szólni mint a gyári "gagyi".
-
schumy1
aktív tag
Sziasztok!
Nem voltam az autóhifi ördöge sose, de szerettem a telt hangzást, ami álló helyben volt.
Most egy fos Sencor lett cserélve egy JVC KD-X342BT-re, és megmondom őszintén, hogy elvesztem a beállításokban. Annyi van hogy csak na.
Idáig csak mély, magas, meg loudness volt, azt elég volt.
Van értelme ennek az egésznek?
Elől egy 16,5-ös JBL van az ajtóban ami koaxiális, hátul egy Blaupunkt 16,5-ös a kalaptartóban.
Van értelme, jelentősége a hangszoró méretét, távolságát, K2-- módott, pro eq-t használni?
Megmondom őszintén, hogy most loudness nélkül, easy eq mély 6, közép 3, magas 5, bass boots 2-ön, K2 bekapcsolva, hangszoró mérete megadva, de a távolság az nincs megadva, és úgy hallgatom, de loudnessel valahogy jobban tetszene.
Tudom ízlések és pofonok, de valamiféle támpontot tudtok adni?
Vagy kinek hogy van beállítva? Mert mindent végigpróbálni egy fél nap és se időm, se kedvem hozzá.
Köszönöm. -
b.gyula1983
tag
válasz
Gyumadár #72233 üzenetére
Nyilván elfogadtam. Az instrukciók alapján (alacsony FS érték) találtam még pár alternatívát (amik paraméterek szerint jobbak az ajánlott Focal-nál), amiből szeretném a legjobbat választani. A legnagyobb érzékenységűt. Erre a kérdésre várom még a választ. Aztán megköszönöm és rendelem is.
Nem szeretnék úgy járni, hogy veszek valamit sok pénzért, aztán majd jövök panaszkodni, "a gyári jobban szólt". -
Gyumadár
tag
válasz
b.gyula1983 #72232 üzenetére
Okvetetlenkedhetsz, vagy elfogadod a tanácsot amiért jöttél. Az előbbi nem visz sehová, az utóbbi jobb hanghoz vezet. Te döntesz melyik pirulát veszed el...
-
Ear001
addikt
válasz
b.gyula1983 #72228 üzenetére
Mert az az adott fejegység teljesítményéhez, az adott ajtótérfogatba illesztik, ráhagyás nélkül. Egy mindenhova beépíthető szettet nem lehet ennyire kicentizni.
-
Gyumadár
tag
válasz
b.gyula1983 #72228 üzenetére
A gyárit is ki kell, de annak elég 8-10 watt. Pici mágnessel rendelkeznek, nagyon könnyen hajthatók, cserébe nincs dinamika.Adott körülmény Nálad mit takar? Neked jó, vagy a hangszórónak?
-
t.zolka
aktív tag
Sziasztok Srácok!
Kéne egy kis segítség. Egy Matizba szeretnék valami optimális zenét rakni, és az itthon talált, innen-onnan megmaradt dolgokból építkeznék, olyan minimál szinten. Nem szeretnék plusz erősítőt, fejegységről menne a zene. Egy régi Clarion FZ709E a fej, az ajtóba beépítő kerettel bekerült egy Audison AP 6.5, (az ajtó bitumenezve lett, természetesen) és az A oszlopot takaró műanyagba bevágva egy Hertz MP 25.3 magassugárzó. A magas az első, a mély-közép a hátsó kimenetre lett kötve, így ha sok lenne a magas (Hertz ugye) akkor menüből lejjebb tudom venni. De a magassal nincs is baj, de mély az valahogy nincs! Olyan, mintha fordítva lenne bekötve a két mély-közép. Persze nincs, csak olyan. Mitől lehet ez, cseréljek mély-közepet? Most kb. úgy szól, mint a gyári 13 centis, a csöcsös magnóval.
Tiszta vicc! Valami ötlet?
-
Gyumadár
tag
válasz
b.gyula1983 #72226 üzenetére
A drága minőségi hangszóró jobban szól, csak ki kell szolgálni( ajtó szigetekés, erősítő a minimum+kábelek).
-
Gabady
aktív tag
válasz
b.gyula1983 #72223 üzenetére
13-as hertz-em volt, szintén DSK széria, cseréltem gyárira mert semmi mélye nem volt.
-
Czimby
addikt
válasz
b.gyula1983 #72213 üzenetére
Ezek közül:
[KICX ICQ 6.2]
[Hertz DSK 165.3][SB Acoustics SB17CAC35-8] -ezt fejegységről nem tudod rendesen meghajtani + van rá esély, hogy el se fér a méretes fara miatt.
[Hertz C165L] kizárnám, mert ha kevered a gyári magasakkal nem lesz jó vége + drága is.
De már korábban megírtam;
Audio System Mx,
Focal
Gladen(Az Audio System-vált ketté abból jött ez a márka, ja és ne az Alpha-t vedd az a belépő szint).Előre egy komplett szett, hátra meg a gyári szett, ne keverd őket.
Ha így is kevés a mély jöhet a rezgéscsillapítás + zajszigetelés.
-
Gyumadár
tag
válasz
b.gyula1983 #72195 üzenetére
Szia! Ha nem akarsz sokat költeni, veszel előre egy Gladen szettet, a mostanit hátra teszed és örülsz. Ha menet közben igényed támadna a jobb hangzásra, kiszigeteled az ajtót és megtámogatod egy erősítővel (itt már nem lesz szükség a hátsó hangszórókra). Tudnod kell, hogy a jó hangzást nem adják ingyen. Ha az alsó szekcióra áll fel, akkor a végén kell egy láda. Ennyi.
-
civicfan
tag
A phase linear audiophile valóban high end vagy csak a neve?
-
b.gyula1983
tag
válasz
Czimby #72211 üzenetére
[Hertz C165L]
24ezer ingyen postával, 1 utas
FS értéke 60Hz[SB Acoustics SB17CAC35-8]
23,3ezer
FS értéke 28Hz, 1 utas[KICX STC-6.2]
18,5ezer
FS értéke 65Hz, 2 utas[Crunch GTI-6.2c]
20ezer
FS értéke ? Hz, 2 utas[Hertz DSK 165.3]
23 ezer
FS értéke 67Hz, 2 utas[KICX ICQ 6.2]
24,6ezer
FS értéke 60Hz, 2 utasEzekről mi a véleményetek? Vagy ez a Focal jobb ár/érték?
-
troll81
addikt
Ki milyen lakatfogot használ? True rms mérés re?
-
Czimby
addikt
válasz
b.gyula1983 #72210 üzenetére
A Hertz hangszórók legalja, itt inkább a márkát fizeted mint a tudást...
A jó Hertz az Energy sorozatnál kezdődik, a Dieci az elmegy kategória, az Uno arra jó ha elromlott a gyári legyen mint betenni helyette kb.Ne a számokat nézd már írtam, elég ránézni a hangszóróra(hátulról) nagyon fapados...
-
Czimby
addikt
válasz
b.gyula1983 #72207 üzenetére
A basszus nem biztos, hogy több lesz, hiszen ugyanolyan hangszórók, inkább csak több lesz a hang, hangosabb.
Ha jobb hangszórók kerülnek előre azzal javul a minőség és valószínűleg a basszus is.
De a sok lehetőség közül biztosan nem a Pio a legjobb...Amit linkeltem mélyláda egy kis kuki nézd meg a méreteit, semmi, a súlya is.
Ráadásul ha nagyon kel la hely, akkor egy gyors csatit kell venni és 30s alatt ki lehet kapni.Én az akítv mélyet venném, azzal nyernél a legtöbbet.
Akkor a basszust a gyári hangszórókról le lehetne venni, és kevésbé lennének terhelve, jobb lenne a hangjuk is.
Ha ez kizárva akkor meg a Focalt venném. -
Czimby
addikt
válasz
Czimby #72205 üzenetére
Pl a Focal-nál elérhetőek a hangszórók valós adatai.
A Pio nem elég, hogy csak 85dB de még azt sem írják oda, hogy 1W vagy 2.83V(2W) esetén...
-
Czimby
addikt
válasz
b.gyula1983 #72197 üzenetére
Azért gyártanak 3ohm-os hangszórót mert az esetek 99%-ban még elbírja a 4ohmra tervezett rádió, és hangosabb lesz vele.
A hertz az nyilvánvalóan kamu arra ne hagyatkozz. 34Hz
A gyártók szeretnek a számokkal dobálózni.
Guglizd ki a hangszórók Fs értékét abból láthatod mire is képes.(Ez a rezonancia frekvenciája.)
Ez egy szám minél kisebb annál jobb kb.Az audio system mait linkeltem sokszoros tesztgyőztes az alsó kategóriában, kifejezetten jól szól erősítő nélkül is.
A Focal pedig csak hangszórókat gyárt, a jobbik fajtából, nekem ő a legszimpibb a felépítése miatt.(Fáziskúpos).
A pionál szimpi a 3év gari, de maga a hangszóró semmi extra, az univerzális beszerelő keret miatt kérik meg gondolom az árát, mert egyébként átlagosnak néz ki kb. De ezzel sem lőhetsz nagyon mellé.
Ugye a hifi-nél alap, hogy hátulról nem jön hang, de ha te mindenképp fejlesztenél oda is akkor előre egy komolyabb szett és a hátulját lehalkítani. Csak akkor szóljon ha van is rá szükség, ülnek hátul.
Egyébként mi a cél?
Hátul is legyen hang vagy legyen jobb a mély az autóban?
Mert ha az utóbbi akkor akítv sub kell neked.
Ülés alatti ennyiből nem jön ki, de egy Blaupunkt GTB 8200 A elfér a csomagtérben -
Gabady
aktív tag
válasz
b.gyula1983 #72200 üzenetére
Nem csak bontott létezik. Renault pl a gyári hangszórót 12e-ért adja párban.
-
Ear001
addikt
válasz
b.gyula1983 #72195 üzenetére
Ha az első hangszórókat hátra teszed, akkor vagy menjen velük a maga is, vagy ha tök ugyan olyan hátul mint elöl, akkor az elsőket szedd ki és a komponens szett magasát tedd a helyükre. A gyárit egy másik mélyközéppel nem egyszerű összehozni.
Ha több zenét akarsz, akkor 13-ért tedd be a gyári mélyközepet hátra és csókolom.
Ha jobb zenét akarsz, akkor emelni kell a büdzsén. Legalább egy komponens első szett meg egy erősítő kell hozzá, meg értelmes beszerelés, és akkor más a fejegység sem biztos, hogy jó hozzá...
-
vasi89
őstag
válasz
b.gyula1983 #72197 üzenetére
Az audio system is 4 ohmos, a linken csak elírták. Ilyen hangszóróm van és pont a hétvégén mértem a dolgokat.
Új hozzászólás Aktív témák
● A topikban TILOS hirdetni!
● Az összefoglaló elolvasása kötelező, a legtöbb kérdésre választ kapsz.
● Az összefoglalóban megtalálható kérdésekre NEM válaszolunk.
- Logitech G915 Wireless mechanikus (tactile) billentyűzet (US)
- Thrustmaster T300 Alcantara Edition + Wheel Stand Pro állvány
- ELADÓ: Hyperx Cloud Alpha
- HP Elitebook 845 G10 Érintő kijelző Ryzen7 Pro 7840U 32GB DDR5, Magyar Garancia
- Új DLSS4 4K Gamer PC Ryzen 5 7600/RTX 5070 12Gb/32Gb DDR5/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari
- Lenovo ThinkPad X270 (15) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Teljes magyar Logitech Mx Keys Mini billentyűzeted lehet.
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest