- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- 3320 MHz-ig skálázódnak az XFX Radeon RX 9060 XT kártyái
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Szinte megfizethetetlenül magas lesz a TSMC A14-es node-jának ára
- Videós, mozgóképes topik
- Hisense LCD és LED TV-k
- Hogy is néznek ki a gépeink?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
p76
senior tag
"Én az erősítőm, pl a TauCeti szuper-trióda kapcsolású erősítőt bármely AN erősítő mellé ki merem állítani vaktesztben, egyenlő feltételek melett."
Vakteszttel azért is vigyázni kell mert a vakteszten az emberek többsége ezt a [Nobsound csöves erősítőt] se tudná megkülönböztetni a TauCetitől.
-
törölt tag
válasz
dgyuri0123 #4898 üzenetére
Karkábelem Cardas-féle.
-
dgyuri0123
nagyúr
Helló srácok. Vettem egy nem gyári szerelésű Cardas Quadlink tápkábelt. Nem mai gyerek... átdugóztam és a hangja nagyon jó. Egészen komolyan átrendezte a hangzást nálam. Ismeri itt valaki a Cardast?
-
p76
senior tag
"mért erősítő paramétert, ami ellene van a jó hangnak"
Nincs ellene a jó hangnak. Inkább nincs köze a jó hanghoz.
Jó, kellenek a mérések minőség ellenőrzési szempontból, de a hangzás megállapítására alkalmatlan módszer.Ha egy AN erősítőnek olyan a neve vagy a kinézete hogy jobban szól tőle a zene, az miért probléma?
A zenét az ember agya dolgozza fel nagyrészt, nem a füle.
Ebből megérthető az is miért nehéz ügy a jól végrehajtott vakteszt. -
törölt tag
válasz
#71562240 #4894 üzenetére
Én az erősítőm, pl a TauCeti szuper-trióda kapcsolású erősítőt bármely (...) erősítő mellé ki merem állítani"
Ezt már tudjuk, nem kell mindenhol annyiszor elmondani - Ear a végén még azt fogja hinni, hogy monomániás önpropaganda. Hát ettől azért már nem csak ő, nekem lényegesen kevesebb tapasztalattal is az jött, hogy ahány ház annyi szokás erősítő terén is. Ha ez ilyen egyszerű lenne, boldog lenne minden hifista. De szerintem meg világtalan, a java legalább. Ha tisztességes egy erősítő, miért változik a hangja, különböző elcsatolásokkal, meg mièrt is különböző mind? -
törölt tag
"Amit leírtál az nem az, amire gondoltam "
Félregondoltad."Ez azt jelenti, hogy (...) Nekem ebből ez jött le."
Csakhogy ez nem absztrakt szabadvers, hogy a befogadó fakultatíve eldöntse, hogy mire gondolt a költő. Itt a szöveg írója dönti el, hogy a szövege mit jelent, nem a befogadó dönt erről."Szerintem nincsen jobb, meg még magasabb kategóriás erősítő. Jó erősítő van, ami tisztességesen meg van tervezve"
Akkor jókat tudnál beszélgetni Walker úrral, aki ugye szintén azt mondta volt, hogy minden "tisztességesen megépített" erősítő egyformán szól. Mi azonban itt még nem hallottunk két ilyet, mi itt azt halljuk, hogy minden erősítő másképpen szól, alkalmasint drasztikusan másképpen, és hogy köztük óriási ár- és minőségkategóriai különbségek vannak. Ezek szerint vagy a hallásunkkal van baj vagy horribile dictu, még a Peter Walker által megépített különféle QUAD erősítők sem tisztességesen megépítettek, merthogy drasztikusan másképp szólnak. No és miért éppen erősítő? Legyünk következetesek, akkor nyilván hangsugárzó, lemezjátszó, (SA)CD-játszó, összekötőkábel, kerékpár, fotel, lakóház, könyvtárépület, esküvői ruha, szülinapi torta, jégkrémdesszert, házipapucs, kakukkos óra és örvösmedve is azonosan szól, ha tisztességesen van megtervezve és megépítve. Ám aminthogy épelméjű üdülővendégekre nem lehet világfürdőhelyeket bazírozni, egyformán szóló erősítőkre nem lehet hifi fórumokat, ezért mi itt már csak jól felfogott önérdekből is inkább abban gondolkodunk, hogy vannak még tisztességesen megépített erősítők a Tau Cetin és annak megépítési elvén kívül is, és azok a többi erősítők is tisztességesen vannak megtervezve és megépítve, és alkalmasint veszett jól szólnak, és veszettül másképp szólnak akár egymáshoz képest, akár a Tau Ceti valahányadik verziójához képest (az első néhány verzió még nem volt tisztességesen megépítve?!?!?!). Szerintünk virágozzék száz virág, még ha mindegyik is az egyetlen igaz és örökkévalónak hirdeti magát a beporzó méhek és a mézfogyasztók számára."Én az erősítőm, pl a TauCeti szuper-trióda kapcsolású erősítőt bármely (...) erősítő mellé ki merem állítani"
Ezt már tudjuk, nem kell mindenhol annyiszor elmondani - Ear a végén még azt fogja hinni, hogy monomániás önpropaganda."Nem véletlen, hogy sokan elvetik a vaktesztet."
Mi itt nem találkoztunk még ilyen emberrel. Olyanokkal találkoztunk, akik helyén kezelik a vaktesztet, és még néhány olyannal is, akik fetisizálják."Ugyanazok, akik a mérést is."
Mi itt nem találkoztunk még ilyen emberrel. Olyanokkal találkoztunk, akik helyén kezelik a mérést, és még néhány olyannal is, akik fetisizálják."Ezeknek az embereknek általában 1, SE erősítőjük"
Ebben biztosak voltunk, felesleges volt mondani."2, halovány gőzük sincs a műszaki paraméterekről."
Ez csak természetes. Nekik aztán fogalmuk sincs, milyen a tisztességesen megépített erősítő!- Mondja, kedves Szergej Fjodorovics. Hány filmet készítünk mi évente?
- Átlag ötvennégyet, Sztálin generalisszimusz elvtárs.
- És abból az ötvennégyből évente hány film lesz jó film?
- Átlag tizenegy, Sztálin generalisszimusz elvtárs.
- Na de Szergejem, a kiszera mibéva hídárány égami, akkor miért nem csak azt a tizenegyet készítjük el!?
- Mert halvány gőzünk sincs a műszaki paraméterekről, Mr. Walker. -
dyscus
tag
válasz
#71562240 #4891 üzenetére
Én nem ugrálok kategóriákat. Amit leírtál az nem az, amire gondoltam az első hozzászólásod után, amit én idézőjelbe tettem:"jól szólásnak és a jó mérési eredménynek is egymás ellenható paraméterei vannak" Ebben nincs kategória ugrás. Ez azt jelenti, hogy pl ha az erősítő jobban szól, akkor mérve meg nő a torzítás. Vagy ha a fázistorzítás csökken, akkor több lesz a basszus. Nekem ebből ez jött le. Nem a kategória. Szerintem nincsen jobb, meg még magasabb kategóriás erősítő. Jó erősítő van, ami tisztességesen meg van tervezve, és jó alkatrészekkel van megépítve, de leginkább az alkatrészek szinergiában vannak egymással. Én az erősítőm, pl a TauCeti szuper-trióda kapcsolású erősítőt bármely AN erősítő mellé ki merem állítani vaktesztben, egyenlő feltételek melett. Azért éppen AN-t írok, mert ott van ugye 5 level. Lehet válogatni.
Azért vaktesztben, mert akkor a hallgatóságot nem befolyásolja az, hogy húúúú, AN, az csak jobb lehet. Nem véletlen, hogy sokan elvetik a vaktesztet. Ugyanazok, akik a mérést is. Ezeknek az embereknek általában 1, SE erősítőjük van, 2, halovány gőzük sincs a műszaki paraméterekről. Azt mondják: egy bizonyos szint felett nem kell mérni. Na ilyenkor kapok sikítófrászt az emberi hülyeségtől.
-
törölt tag
"olyan 2 mért erősítő paramétert, ami ellene van a jó hangnak?"
Már miért lenne bármely "jó" eredményű mérési paraméter a "jó" hang ellen? Én ilyesmiről nem beszéltem, eszembe se akart jutni ilyesmi.
"...a jól szólásnak és a jó mérési eredménynek is..." Az "és" kötőszó vessző nélkül felsorolást jelent.1. A "jól szólás" paraméterei adott (ár)kategórián belül részben egymás ellen ható paraméterek. Hogy többé-kevésbé mindegyik paraméteren javítani tudj, kategóriá(ka)t kell ugorni - árban is. Példa: Adott kategórián belül vagy mélytónusú vagy magastónusú vagy ezek kompromisszumaként se igazán mélyre nem menő, se igazán magasra nem menő, azaz sávhatároltan középsávorientált. Hogy mindhárom egymás ellen játszó paraméteren javítani tudj, kategóriá(ka)t kell ugorni - árban is.
2. A "jó mérési eredmény" paraméterei adott (ár)kategórián belül részben egymás ellen ható paraméterek. Hogy többé-kevésbé mindegyik paraméteren javítani tudj, kategóriá(ka) kell ugorni - árban is. Példa: Adott kategórián belül vagy nagyteljesítményű lesz az erősítő vagy torzítatlan. Hogy többé-kevésbé mindkét egymás ellen játszó paraméteren javítani tudj, kategóriá(ka)t kell ugorni - árban is. -
dyscus
tag
válasz
#71562240 #4889 üzenetére
Ezzel nem értek egyet. Leginkább azzal, hogy nem tudom értelmezni ezt a kitételt "jól szólásnak és a jó mérési eredménynek is egymás ellenható paraméterei vannak"
Ez olyan fából vaskarika. Vagy én nem értek hozzá.Tudnál mondani legalább olyan 2 mért erősítő paramétert, ami ellene van a jó hangnak?
-
törölt tag
"olyannan még nem találkoztam, hogy ha valami jól szól, annak rosszak lennének a mért paraméterei."
Ez se ilyen egyszerű ugyebár. Se a jól szólás, se a jó mérési eredmény. Adott kategórián belül a jól szólásnak és a jó mérési eredménynek is egymás ellenható paraméterei vannak. Vagy az egyik paraméter jó vagy a másik vagy valamilyen kompromisszum van köztük. Hogy többé-kevésbé mindegyiken javítani tudj, általában kategóriá(ka)t kell ugrani - árban is. -
dyscus
tag
válasz
dgyuri0123 #4883 üzenetére
Én a hetvenes években sok Yugoton kiadású lemezt vásároltam. Ún. kishatárátlépővel kimentem Szabadkára, bevásároltam lemezből, banánból, a lemezt felvettem magnóra, majd eladtam. (banánt abban az időszakban valami miatt sok minden mással egyetemben nem lehetett vásárolni idehaza.
) Az ösztöndíjamat egészen jól ki tudtam vele egészíteni. Ezen lemezekkel már akkor is gond volt. Akkoriban az a "pletyka" járta, hogy a nyugaton már szézhajtott présmatricákat vásárolták fel olcsón a Yugotonnál, s azzal nyomták a lemezt. Ezért volt a minőség nem százas. Ez mondjuk elképzelhető.
-
dyscus
tag
válasz
#71562240 #4872 üzenetére
"Én azért továbbra is tartom, hogy a mondatodban az "egy" nem csak határozatlan névelő, hanem számnév is. Egy azaz 1 eset."
Itt jelen esetben határozatlan névelő, mivel régebben már készítettem NoNFB erősítőt 300B-vel kb volt vagy 4 fajtám, aztán Ugyanezen csővel PSE-m, és volt legalább 2 féle 211-es erősítőm is. Hallgatni meg nagyon sokat hallgattam bizonyos kimondottan NoNFB-s triódás találkozókon. Megmondom őszintén, én azért építettem át mindig őket, hogy hátha egyszer letudják játszani a Led Zeppelin lemezeimet. Erre sajnos nem voltak képesek. Ezért szétszedtem őket, s alkatrészként eladtam. Ennek már van vagy 10 éve. A másik ok, ami miatt határozatlan az a névelő, hogy úgy gondolom az emberek nem süketek, illetve nem gátjai a fejlősésnek. Az Ilyen két betűvel jelzett kapcsolású erősítők nagyon népszerűek voltak a 20-as, harmincas években, de még később is. Ha annyira jók lettek volna, akkor fel sem találták volna az NFB-s PP erősítőket, hiszen azok drágábbak. Manapság egy a közölt időszakban gyártott csőért elkérnek sok százezer Forintot is. Hogy miért? Pontosan azért, amiért egy párduc bundáért is elkérnek egy zsák pénzt. De az hiába drága, attól még a védett állatot meg kellett ölni. Tehát nem jó. Ugyanígy van ezekkel az NoNFB-s triódásokkal is. Drága, mert vagy régi, vagy mert régi a technológia. Divat lett milliókkal dobálózni. De ez nem jelenti azt, hogy olyan jól is szólnak. Persze van némely műfaj, ahol jók. Mondjuk az egyszem Megasztár nyertes énekesnő egy dobbal, zongorával, bőgővel kísérve, de leginkább valami számítógéppel szintetizált zenével nyomatva. A különféle bemutatókon, baráti találkozókon az ilyen erősítőket mindig ilyen zenével demonstrálják, hogy mennyire jól szólnak. De mint mondtam: mindenki azt, és azon hallgat, amin akar, s amit akar. Én műszaki végzettségű ember vagyok. Számomra egy hifi produktum műszaki eszköz. A műszaki életben a mérésnek helye van, mivel azzal ítélhető meg sok minden. A filozofálás nem mérőeszköz, bölcselkedéssel nem lehet megítélni egy elektromos berendezés jóságát. Végül is Ha valaminek jók a mérési eredményei, az még szólhat rosszul. Ez azért van, mert még nem tudunk mindent mérni. A hifi szórakozás, nem hadiipar, így kevésbé fejlesztették. Viszont olyannan még nem találkoztam, hogy ha valami jól szól, annak rosszak lennének a mért paraméterei. Ezekről nekem ez a véleményem. Örülök, hogy elmondhattam. -
törölt tag
válasz
dgyuri0123 #4883 üzenetére
Hébehóba...
Bunyós Pityut meg mindennap, mi? -
dgyuri0123
nagyúr
válasz
#71562240 #4880 üzenetére
Személyesen nem találkoztam még "normális" jugó lemezzel, de ez sem jelent semmit, mert ettől még lehetett.
Progresszív rockot utoljára kb 30 éve vettem pénzért.. hallgatni sem nagyon szoktam, csak hébehóba.. Lehet hogy emiatt (is) maradt ki a "jó" minőségű jugó' lemez.
-
törölt tag
válasz
dgyuri0123 #4879 üzenetére
"A jugó és indiai egy kalap .."
Lásd amit a múltkor írtam, kb. a nyolcvanas években a jugók között lettek "nyugati nyomású" minőségűek is, eredeti mesterszalagról. Ezek borítója is rendesen meg volt csinálva, nem afféle "fénymásolt minőség", látszott, hogy nem lopott, hanem licenszelt kiadvány.
Mike Oldfield, Art of Noise..., ilyenek jutnak eszembe, nyilván nem véletlen, hogy főleg a hangminőségigényes progresszív rock jellegűek közül kerültek ki ilyenek. Akár jobbak tudtak lenni, mint a német nyomások - a görög, holland szintet persze nem érték el. No és hát nem sok ilyen volt abban a néhány évben, amíg még volt "Jugó"-szlávia.Szerk.: Ötven év múlva már csak a történeti szótárakban fog előfordulni a jugó szó.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Dißnäëß #4876 üzenetére
Vannak 40 éves lemezeim. Soha nem volt tisztítva, (csak kefével) nem volt agyonféltve és mégis szinte tökéletes. Azért "szinte", mert néha van egy egy apró kis "patt" , de már újkorától fogva. Ez még hiányozna is, ha nem lenne.
Papirtokos W&B kiadvány pl. A jugó és indiai egy kalap .. még új korában is. Azokkal semmit nem.lehet kezdeni. Szerintem amúgy a papírtok a lehető legjobb hosszú távon. A műanyag gyűjti a koszt és felmágnesezi a lemezeket.
-
törölt tag
"Viszont régóta voltam kíváncsi arra, hogy mit tud egy NNFB PP erősítő."
Én azért továbbra is tartom, hogy a mondatodban az "egy" nem csak határozatlan névelő, hanem számnév is. Egy azaz 1 eset.
Sokféle nonNFB PP van és SE és... No nem azt mondom, hogy csinálok (általános alany!) bármilyen karakterű-hangszínű-sávszélességű-részletezettségű-terű nonNFB-t, de de. Akármilyen mért torzításút persze nem, de akármilyen hangút igen. És persze NFB-ből is. És tranzisztorosból is. Hifiben egyetlen alapigazság van, hogy nincs alapigazság egy se.
Például csinálnám toroidokkal, már attól teljesen más a hangja - csak egy példa a sok közül. -
Dißnäëß
nagyúr
Marék 6N1P-EV és 6N6P/6N6P-I jelen !
A kis 6N1P-k nagyon csinik optikára, szerintem szebbek a JJ E88CC-imnél
---------------------------------
Voltunk a minap Árkád Media Markt-ban. Brahiból átnyálaztam a lemezeket (LP). Olyan darabok voltak ott, uhhhh. Simán ott tudtam volna hagyni egy százast, azonnal.
-
dyscus
tag
válasz
#03969024 #4867 üzenetére
Igen. Viszont régóta voltam kíváncsi arra, hogy mit tud egy NNFB PP erősítő. Hogy hiteles legyek az emberek előtt, ahhoz jó alkatrészeket is kellett felhasználni. Ki hinne nekem, ha mindezt GU50-el, 6n1P-vel meg hasonlóakkal készítettem volna. Félreértés ne essék, vannak nagyon jó régi szovjet csövek is. Pl a 6N1P is ilyen, de ugye van olyan, aki csak azamerikai dolgokban hisz, meg az NNFB kapcsolásban.
Szóval megpróbáltam középutat választani. Nyilvánvalóan járatni kell még, de tapasztalatból mondom, ez az erősítő maximum a dinamikájában közelíti meg az ARC-t. Az ugyanis meglehetősen jó. Azt hiszem alább ezt nem írtam. De mit számít a jó dinamika, ha az erősítő nem tudja lejátszani a PinkPanther-t Manchínitől? Szétfolyó basszus, nagyon nem jó rezesek. Nagyon...
-
dyscus
tag
Persze megmértem a torzítását is egy kiló Hertz-en, amit az alább láthattok:
A THD, és a THDN a jobb felső pozícióban százalékban olvasható. De azért lejegyzem, a THD 1 Watton 0,1155%.
Ma azzal szórakoztam, hogy a már korábban bemutatott szobámban a jó hűvösön meghallgattam ezt a triódás nonNFB kapcsolású erősítőt. Az összehasonlítás értelemszerűen az ARC M60 HD-hez értendő.
1964-es Miles Davis koncert. A zongorista (T.Monk) a cipőjével veri a taktust. Az ARC-n. A 300B-n egy összefüggő nagyon mély alapzaj hallható, ütem nincs. A mély basszus kóválygó. A zongora középtartománya élénk, kicsit nyers.
Irene Papas felejthetetlen Görög népdalfeldolgozásán az ének elvesztette bársonyosságát, pedig ez a művésznő igen szépen tud énekelni.
A YES együttes A Capella felvételét hallgatva az egész tolakodónak hat. Jon Anderson szép fekvésű "angyali" hangja erőszakos, homokot szórtak a hátamra?
Bizzet Habanera fantáziájában a kasztanyettek erőszakosak, a triangulum nem cseng ki. Az üst dob szétterül a zene alatt. Pedig az kottázható. A hegedűk nagy lendülettel szólnak, de sajna kicsit ezek is kaparósak, bár megjegyzem, ez nem biztosan rossz dolog.
Ugyanezen mű operaverziójában az üstdob megint csak szétterül, rátelepszik a zenére, pedig az ARC-n a dob nagyon jól megfogott.Az ária elején Philippa Giordano "mögött" még ketten énekelnek. Az ARC-n a nemük mindik kicsit kétséges. Itt a 300B-n az hallatszik, hogy a háttérénekesek borízű hangú férfiak, akik naponta 40-et szívnak.
Bob Marley Redemtion Song című felvétele kezdetleges. A gitár sem egy remekbe szabott instrumentum. Mindazon által szeretem ezt a dalt, és a felvételt. Egy sajnos már elhúnyt barátomnak is pont ijen kajla hangú gitárja volt. A dalt Ő is játszotta. De azért ennek a gitárnak vannak dobozrezonanciái, ami ezen az erősítőn nem jött át. Bob hangja sok helyen betorzít, már már fájóan.
Big Daddy Wilson koncertjén a szaxi hátborzongató. Legalább annyira, mint a Bates Hotel késes embere. Szúr. Pedig ez egy jó koncert felvétel.
1962-es templomi orgonán a Bach művön nem hallani a lábpedálokat. Csak egy mély zúgást, ami viszont igen mélynek tűnik. Persze ez csak becsapás, mint ahogy a kóválygó, csillapítatlan basszusú hangfalra is sokan rámondják: hű de mélyre megy. Pedig nem is.
Nem mértem hangnyomást, nem mértem teljesítményt. ez az erősítő úgy kb 20-22 Wattos. Szólt mondjuk a harmadával. Elmondhatom, hogy nagyon mélyre megy, és a magasban sincs probláémája. De a megszólalása sajnos nem igazán kellemes. Nagyon elkapja a hallgatót az az érzés, hogy ez az erősítő rendkívül részletezően szól. De sajnos nem. Azok a "részletek" nincsenek rajta a felvételen, tehát az torzítás. Az ARC lehet elvesz valamit a zenéből, de nahgyon kiegyenlített jó hangot produkál. És nagyon jó a sztereója. Gondoljunk arra, hogy van egy tál nagyon finom birka pörköltünk. Hiányzik belőle a bors. Van egy másik tálunk is tele birkapörivel, abban van bors, de a tengeri malac belepissantott. Melyik pöri a finomabb?
Írásommal csak igazolni szerettem volna korábbi megállapításomat. Ez miatt senki se építse át non NFB erősítőjét. Na jó, bocsi, ez csak vicc volt.Kis dolgozatommal remélem sikerült rámutatnom a kétféle kapcsolás hangzásbéli különbségére. Mert van. Én ezt tapasztaltam, sőt a macskám is. 5 perc után mérgesen távozott a hűs szobából. Kell ennél jobb bizonyíték? Aki meg kételkedik, az találja ki azt, hogy ez melyik birgepöri.
-
dyscus
tag
Revidiálnom kell magamat. A 0,1% torzítású erősítő is tud rosszul szólni.
Viszont az is igaz, hogy ezt 1Watton mértem. A héten ráértem, aztán fogtam magam, összedobtam a sufnimban található alkatrészekből ezt a kis PP erősítőt:
Semmi különös, ECC82 erősítő fokozat, 6SN7 long tailed pair fázisfordító, a két fokozat közt közvetlen csatolással. A fázisforgató AN PIO kondikon keresztül hajtja a Gold Lion 300B-ket. A 300B-k munkapontját -Ug feszültség állítja be. A táp ennek megfelelő. AN puffer kondenzátorról a fesz a kimenőre megy. RC szűréssel a 6SN7-re, majd mégegy RC szűréssel az ECC82-re. A fűtések AC-k. A búgást a 300B fűtésébe épített 100Ohmos poti veszi ki. A katód áramot egy 10 Ohmos ellenálláson lehet mérni. Szóval ennyi. A kimenőket magam tekertem. Ez itt nem a reklám helye.A kimenők RDC értéke rendre 72,4, és 72,7 Ohm az Utáp kivezetéshez (középleágazás) képest, mint azt a tekercs mérésén láthatjátok az alábbi fotón:
-
törölt tag
válasz
#03969024 #4853 üzenetére
"Ízlése legyen a zeneszerzőnek, bizonyos mértékben az előadónak, az összes többinek (hangmérnök, eszközök konstruktőrei) ezen ízlésnek a lehető legnagyobb hűségű bemutatására kellene törekednie."
Imádnám, ha igazad lenne, mert azzal tizedére csökkenne a munkám, de sajnos nincs, ugyanis általában nincs mihez hűnek lenni. A felvételekre kerülő anyag nem egy élő esemény másolata, hanem ott a stúdióban jön létre az alkotók keze, agya, kreativitása, tehetsége által. De az akusztikus produkcióknál sincs viszonyítási alap, a zenészek sem tudják kétszer ugyanúgy eljátszani a művet, sőt a közönség tagjai is teljesen más élményeket szereznek ugyanazon darab hallgatása közben. Ki, mi legyen az etalon, amit klónozni próbálunk?
-
törölt tag
válasz
#03969024 #4853 üzenetére
Nem az elmúlt napok történései kapcsán reagálok, hanem a helyett, más vizekre evezve.
"Ízlése legyen a zeneszerzőnek, bizonyos mértékben az előadónak, az összes többinek (hangmérnök, eszközök konstruktőrei) ezen ízlésnek a lehető legnagyobb hűségű bemutatására kellene törekednie."
Ugyebár régi közhelyünk, hogy a hangfelvételbe belefőzött konzervzene és a hifi rendszer mint elektronika csak többé vagy kevésbé tud hű lenni az eredeti zenei esemény hangzásához. Inkább kevésbé mint többé, de ez nézőpont kérdése. Ezen nézőpont mentén azonban mindig is legitim volt a hangmérnöklés és a hifi készüléktervezés terén az a filozófia (is), hogy a hangmérnök és a készüléktervező a saját ideája mentén hozzon létre valamit azon céllal, hogy a hifi rendszeren megszólaló konzervzene saját magához mint hifi rendszerhez képest szóljon élményszerűen. Tehát hogy a hifi rendszer és a hangfelvétel a saját igencsak korlátos lehetőségeihez képest legyen hű, ne az eredeti zenei történéshez, mert ahhoz úgyse tud.Szerk.: tehát hogy már a kiindulásnál legalább két út van aszerint, hogy a tervező az eredeti zenei eseményhez próbál hűet tervezni vagy a hifi korlátos lehetőségeihez.
-
törölt tag
Csak néhány gondolat az elmúlt napok történéseihez:
A legfontosabb, hogy egy dolgot hajlamosak vagyunk időnként figyelmen kívül hagyni, s ez az ÍZLÉS! Én továbbra is azt tartom, hogy a zenehallgatás, a reprodukció nem lenne csabad ízlés kérdése lenni. Ízlése legyen a zeneszerzőnek, bizonyos mértékben az előadónak, az összes többinek (hangmérnök, eszközök konstruktőrei) ezen ízlésnek a lehető legnagyobb hűségű bemutatására kellene törekednie. Abban egyetérthetünk, hogy minden egyes produktum kompromisszumok eredménye. Még az élő zene is. Az, hogy ki miféle kompromisszumokat tud, és hajlandó kötni, az már az egyéni preferenciák kérdése. Az, hogy egy adott eszköznek mik az erényei, s mik a hibái, ugyanezen elvek szerint mutatkoznak. Ugye, volt róla szó a napokban, hogy van, aki inkább a kissé fedett hangzást kedveli, van, aki a könyörtelen tolmácsolást. Szerintem az utóbbinak, más szerint az előbbinek van igaza. Lesz konszenzus? Nem. Értelmes ez miatt lehurrogni a másikat? Nem.
Az is általánosan elfogadott tapasztalat, hogy adott pénzösszegből, okosan elköltve, DIY vonalon jobb minőségű készülékekhez lehet hozzájutni. Feltéve, ha valaki már időt, s pénzt nem kímélve kikísérletezte a receptet. Lehet "klónozni" is. Jobb lesz-e mint a gyári? Itt utalnék vissza az ízlésre: NEKEM, (s talán még sok embernek) lehet jobb, mert más az ízlésem, mint a gyári konstruktőrnek. Esetleg nem kötik a diyer kezét gazdaságossági okok, hiszen ezekre semmi rálátásunk nincs. (Higgyétek el, minden gyártó spórol, erre leginkább az autó- és nehézgépgyártásban van rálátásom...)
Szóval, én elfogadom, ha valaki lenézi a csöveket, elfogadom, ha többre tartja az SE-t a PP-nél, vagy szerinte egy Golf a "világteteje" autó, viszont akkor az én, vagy más "ízlése" se legyen szalonképtelen megjegyzések célpontja! Szóval nem kell elfogadni más ízlését, de tartsuk tiszteletben, mint ahogy az igyekezetét, esetleges tapasztalatát, vagy a lehetőségeit is. Nem vagyunk egyformák... -
Dißnäëß
nagyúr
Ezek tiszták, de jó, hogy leírtad. Nem csak mi gondolkodunk így.
Apám teker (ha megkérem), ô tökugyanezeket vallja. De most csak táptrafó az igényem (+ fûtés), kis hobbi faék egyszerû füles OTL-hez. Raknám már össze, csak törekszem a lehetôség szerint minôségi alkatrészekre (semmi Mundorf, inkább arany középút). A monitorokat hajtó csövin lesz agyalás jó kimenôn majd, az meg tél lesz, mire összeáll.
Új hozzászólás Aktív témák
- Nintendo Switch
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- 3320 MHz-ig skálázódnak az XFX Radeon RX 9060 XT kártyái
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Vezetékes FEJhallgatók
- bambano: Bambanő háza tája
- További aktív témák...
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
- Asus Rog Strix x570-f gaming 1 év jótállással
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i9-14900K 24-Core 3.2GHz LGA1700 oem(36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- ASUS TUF Gaming RX 6700 XT OC 12GB GDDR6 Videokártya!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- SzoftverPremium.hu
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest