- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Apple asztali gépek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Home server / házi szerver építése
- Vezeték nélküli fülhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
Laja333
őstag
Nem tudom mennyi idő alatt ért szervizbe, de már napok óta nincs nálunk a gép. Múlthéten vettük, pénteken untuk meg. Ma lett eredmény.
Miért is magyarákodom?Jah gondolom, hogy jelen időben írtam a szöveget. Azért azt ne gondold, hogy éppen akkor telepítgettem újra, meg indítgattam, miközben megírtam a hozzászólást.
-
hugo chávez
aktív tag
De benne voltam.
Viszont az AMD (vagy bármilyen más) fanboyok egymás spanolásáról szóló kommentjeit nem szoktam hosszútávon megjegyezni, mivel abszolute irrelevánsak, hivatalos anyagból (de még Abutól sem) meg nem emlékszek hasonló ígéretekre. Ezért szerettem volna, hogy, ha te emlékszel, akkor belinkelsz pár ilyet.
(#4156) Egon:
"Az is érdekes, hogy a Mantle támogatottságára (pontosabban inkább annak hiányára) az a válasz AMD-oldalról, hogy több évig tart 1-1 AAA kategóriás játék elkészítése. Ellenben ha a Vulkan vagy DX12 API-ról esik szó, akkor máris hónapokon belül megjelenő játéközönt vizionálnak egyesek...
"
Hmm. Nyilván a kiadók, fejlesztők többsége nem fárasztotta magát, hogy egy olyan API-ra (Mantle) dolgozzon, amit az eladott GPU-k hány százaléka is támogat? Vulkanra/DX12-re már csak azért is több játék várható azonos idő alatt, mint Mantle-re, mert mindkét API hardverfüggetlen, vagyis támogatják az AMD és az NV GPU-k is.
"Mivel a DX 11 is megmarad a Windows 10-ben, nem nehéz megjósolni, hogy a játékok zöme mit támogat majd...
"
Az olyan konzolportok, amik konzolon alacsony szintű API-ra íródtak/íródnak (GNM, DirectX11.x/DirectX12), azok PC-n mind támogatni fogják a Vulkant és/vagy a DX12-t és valószínűleg kizárólag csak ezeket, DX11-et pedig már nem, azon egyszerű okból kifolyólag, mert jóval könnyebb ezekre megírni PC-n, mint DX11-re. A többi játéknál meg a kiadón/fejlesztőn múlik, hogy egyelőre marad-e DX11-en, vagy nem.
-
proci985
MODERÁTOR
jo, de masik oldalrol meg lassan azt is unalmas hallgatni, hogy a maxwell mekkorat alakitott (legalabb annyira, mint hogy a 290et alul kene feszelni).
---
btw jo kartya a 970, de magas felbontasban foldbeall. ha nem allna meg mindig az adatlapomon lenne (egyszerubb lett volna az elet btw, de ez van).
-
HSM
félisten
Az nem jut eszedbe véletlenül sem, hogy attól, hogy nekem nem volt, még éppen elég szavahihető ismerősöm járta meg mindkét oldalt, akik voltak kedvesek megosztani velem a tapasztalataikat?
Érdekes módon egybeestek...
Halkan megjegyzem, nem egy topikban van valami elképesztő Nv-haderő, ami miatt akinek van rossz tapasztalata az Nv-vel, inkább be sem írja. Mert nem hiányzik neki a feszültség. Ajánlom ezt a pár hsz-t példának, daveoff is szerepel: [link]
Ami Abu85 véleményét illeti, igen, neki hiszek: [link].
A #4127-ben semmi trollkodás nem volt, csak egy finom utalás a GTX 980 komoly memória-sávszélességére.
(#4152) players111: Igen, de még mindig nem tudjuk, milyen input laggal. Elviekben az AMD 1-el dolgozott Mantle alatt, míg az Nv 5-el DX-ben. Elég brutál különbség, amit daveoff nem vehetett észre az akkori lassú monitorával.
-
HSM
félisten
Vannak róla pontos információk, ugyanakkor nem fogom az időm pazarolni, hogy megkeressem őket.
Nyilván nem az Nv marketingrizsájában kell keresni a pontos infókat.
A teljesítménynek pedig még mindig az égvilágon semmi köze ahhoz, butítva van-e a csip a korábbi Nv/konkurens megoldásokhoz képest, avagy sem.
Tüskéről szó sincs. Egyszerűen csak annál a hsz-ednél beláttam, hogy amerre terelted a beszélgetést, puszta időpazarlás lett volna folytatni. Ha benchmark eredmények kellenek, azokat ismerjük, onnantól meg mindenre rá lehet húzni, hogy jósgömb.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ebben nem is kell hinni. Ez nem a végfelhasználóknak szól, hanem a fejlesztőknek.
Régóta látszik már a piacon, hogy az NV azokat a fejlesztőket gyűjti maga köré, akik azt szeretnék, ha vezetnék őket. Nincsenek különösebb igényeik, csak ki akarják valahogy használni az elérhető API-kat, és itt jön képbe az NV az effektjeivel. Az AMD ezzel szemben azokat gyűjti maga köré, akik diktálni akarnak, és azon gondolkodnak, hogy milyen elméleti kutatásokat lehetne a gyakorlatba önteni, függetlenül attól, hogy szabványos API-n megvalósítható-e. Ha nem, akkor kell hozzá egy felület és itt jön képbe az AMD a saját API-jával. -
Malibutomi
nagyúr
-
Malibutomi
nagyúr
Mondom tekints el attól a képtöl. 99% hogy kamu.
A kérdésem továbbra is ugyanaz:
Ha az nv x idö alatt kihoz egy kb ugyanannyit fogyasztó de ~50%-al gyorsabb kártyát, akkor miért az az alap hozzáállás hogy az amd erre nem lehet képes semmiképpen?Mielött újra belebonyolódunk a gpu családokba, a növekményt azokhoz a gpukhoz képest értem amik egymás ellenfelei (780-290)
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A fejlesztők. Az AMD azért ül oda egy-két mérnökkel a világ top fejlesztői mellé, hogy első kézből, mindössze pár méterre tőlük hallják a bajokat, amire rekordsebességgel akarnak reagálni. Ezzel a fejlesztők meghatározhatják a fejlődést, és fel is gyorsíthatják, mert az MS és a Khronos elfogadja az igényeket, de két évig úgyis csak megbeszélés lesz róla. A Mantle azért marad zárt, mert nem akar az AMD megbeszélést a többi gyártóval. Ha valamire igény van, akkor beépítik, az igénylő használhatja, majd odaadják a speckókat az MS-nek és a Khronosnak, hogy építsék be a szabványos API-kba. Az AMD-től ők persze ülhetnek rajta évekig, de nem fognak, mert kényszerhelyzetben vannak, hogy van egy API, ami már támogatja, így lépni kell szabványos szinten is.
-
Malibutomi
nagyúr
De mégis tippelsz, azt hogy kamu. Épp ez volt a kérdésem lényege. Ha nem tudunk semmit honnan tudod hogy kamu? Ha nyáron valaki azt mondja hogy jön egy új chip ami 180W és elveri a 780Ti-t meg a 290X-et ugyanilyen hihetetlennek hangzott volna, és hopp jött a 980.
Az azonos alapok meg nem tudjuk mit takar, mivel nem tudhatja senki egyelőre az amd mit változtatott rajta.(#4122) Abu85
Jóvanna, szóval a hatákonyságon na. T -
Loha
veterán
Azt próbálom megértetni,
hogy ha olcsó 125C fokra hitelesített MOSFET-ekre nem raknak kellő méretű bordát, és 100C fokon üzemelnek az nem oké,
de ha 175C fokra hitelesített, minőségibb MOSFET-ekre nem raknak nagyobb bordát és 100C fokon mennek, nem túl közel a kondikhoz, az oké.1,6V-os GDDR5 -ön nincs borda nem oké,
1,5V-os GDDR5 -ön nincs borda az oké.Ha a 970-edre az 1,5V-os Samsung helyett 1,55V-os Hynixet raktak borda nélkül, az határeset.
-
Loha
veterán
1,5V-on hajtott GDDR5-re nem kell semmilyen hűtőborda, nem igénylik a chipek.
Tipikus példa erre az 1,5V-os 6GHz-es Hynix, amit a legtöbb 680, 670, 660TI-n használtak, általában lazán mennek 7GHz fölött stabilan. Ugyan ez a kategória 1,5V-os 7GHz-es Samsung amit a 770 (egy részén), 970, 980-on is használnak, szintén semmilyen hűtést nem igényel és lazán megy 8GHz körül.Az 1,6V-on hajtott GDDR5-el szerelt kártyákról lehagyni a memória hűtést (pl. 7GHz-es 1,6V-os Hynix) viszont már tervezési hiba.
VRM esetében, ha minőségi alkatrészeket használnak és kellően túl van méretezve, nem tervezési hiba a kisebb vagy hiányzó hűtőborda és esetlegesen magasabb VRM hőmérséklet, viszont nem kellően túlméretezett VRM esetében, alacsony hőtűrésű alkatrészekkel szerelve, probléma lehet a nem kellő méretű hűtőborda.
-
lowzor
veterán
Nem látom okát, miért kellett volna javítani, tökéletes volt. Tettek volna teljesen feleslegesen párnácskákat a memóriákra, meg 600 kilós hűtést a VRM-re? Bár tudom, téged ez nyugtatna meg. Én savazást sem nagyon olvastam vele kapcsolatban. Az EVGA-nál voltak egyéb problémák is, nem hinném, hogy csak a hőcső miatt javították volna.
Nem törvényszerű nekem, hogy új szériára új hűtést kell tervezni, ha van házon belül olyan, ami tökéletesen elvégzi a feladatot. -
lowzor
veterán
Ez nyilván üzlet. Ha a 680 tökéletesen működött és nagyon hűvös volt azzal a hűtéssel, akkor minek tervezzenek újat, nagy összegekért? Talán még jobb is így, mert már arra is valami 2 slotos fos kerül volna, ha újat terveznek rá. Mondjuk a 3 slotos kicsit túlméretezett volt rá, de hát az a jó
Asszem amúgy hogy ki is jött egy széria 2 slotos Asus 680, de nekem az nem kellett volna. -
proci985
MODERÁTOR
jaja, ok hutes, megerositett VRM.
nagyon sokat akcioztak, gondolom meglatszottak az eladasokon, hogy az elso verzio nem volt az igazi.
Asbee: a hutes a kisebbik baj volt szvsz, a nagyobbik, hogy az FTWre +50%os TDPs VRMet terveztek, ami 200W kb epp eleg volt a kartyanak es az elso szeriaval tele a net mennyire durvan coil whineolt a hataron meno VRM. a hocso hab volt a tortan szvsz.
-
lowzor
veterán
És? 680-nál semmi köze nem volt semmihez. Rajtad kívül kb senkit nem érdekelt, meg senki nem is vette észre, mivel semmi köze nem volt a helyes működéshez. A GPU-t meg talán ez hűtötte le legjobban. Tuning is nyomatva volt neki bőségesen memória téren és soha semmilyen hibát nem okozott a kopaszság, mástól sem láttam ilyen visszajelzést. Miért kéne áttervezni a hűtést, ha 60-65 fokra lehűti a GPU-t, meg tökéletesen elviszi a kártyát? 290-en lévő hűtésük is jobban lehűti a GPU-t, mint 1-2 más gyártóé, amiknél teljesen illeszkedik a GPU a hőcsövekre. A 3 slotos design-t viszont tényleg hatalmas hiba volt kukázni (ott kezdődtek a bajok).
A képeden lévő hűtés tényleg első osztályú, sokáig volt ilyenem 7950-em és 7970-ben is, imádtam. Viszont azoknál is csak memória tuningnál volt talán értelme a kis párnácskáknak a VRAM-okon, mert az alapórajelük kicsi volt és csak 1,5V-ot kaptak. Az egy, ahol tervezési hiba volt lehagyni, az a 280X, ott a fesz is 1,6V. -
hugo chávez
aktív tag
Igazából a konkrét ígéreteket szerettem volna látni, mert, bár nem állítom, hogy nem voltak ilyenek, de én nem emlékszek ezekre, ezért kértem, hogy ha te igen, akkor előáshatnád őket...
"Jöttek a játék címek a nagy nevek, hogy nincs vissza térés."
Itt szerintem megint az van, hogy összekevertétek a Mantle-t a low level API iránnyal. Vagyis, mivel akkor még PC-re csak a Mantle volt ilyen, ezért azzal azonosítottátok az egész irányt. Ismétlem magam, de mindig is tudható volt, hogy a Mantle abban az akkori formájában, mivel az AMD-é, tehát nem gyártófüggetlen, ezért nem lehet mainstream.
"Abu már előre riogatott minket, hogy felejtsük el a tuningot, készüljünk, jön a Mantle, a vga végre ki lesz használva. (Ennek ellenére Mantle alatt tuningra, gyorsulás volt)."
Igaza is volt, low level API-val ki lehet használni egy vga-t annyira, hogy már ne lehessen tuningolni. De ez nem rögtön fog megtörténni. És ehhez már kifejezetten low level-re kell írni az adott játékot/motort, nem egy teljesen eltérő koncepciójú, DX11-re írt játékot/motort "megpatchelni"...
Egyébként: [link] és [link]"Szerintem mindenki abban bízott megjelenés után egy évvel kb, már érdemi szinten lesz a Mantle, számolni kell vele komolyan, jönnek a játékok sorban amik támogatják."
Több év elkészíteni egy komolyabb játékot, erre azt vártátok, hogy majd egy év alatt itten dömping lesz low levelre írt és optimalizált játékokból? Különösen, hogy egy olyan API-ról beszélünk, amit egyrészt még sokan csak tanulnak, ráadásul AMD GCN exkluzív. Egyelőre csináltak pár, alapvetően DX11-re készített játéknak Mantle renderert. Azok sem lettek éppen rosszak, de a közelében nincsenek annak, amire ezek az API-k és a hozzáértő fejlesztők képesek lennének. Persze a megfelelő hardver sem árt ehhez, hogy pl. az képes legyen aszinkron compute-ra (ami nem egy AMD-s kiszúrás az NV-vel, hanem egy egyértelmű egyetemes fejlődési irány a GPU kihasználásához).
"Aztán jött az up to 45% BF4-ben. Ezt ha elfogadod ha nem, azt a képet sugallta, hogy itt bizony 290/290X-el is nagyon komoly előrelépés lesz már az első címükben is, DX-hez képest. Ehhez képest megjöttek az első tesztek, aztán volt pislogás, mert erős cpu-val, ami azért valószínűleg sokaknak megvolt aki 290 vagy 290X-et használt, alig volt gyorsulás. Kis min FPS-ben igen, kis frame time javulás is jött de semmi extra, pedig mindenki várta a megváltás. Most már oda jutottunk egy 980 azt hozza DX alatt mint a 290X mantle alatt."
Lehet, hogy azt sugallta, de csupán "up to" volt írva, amiről szerintem mindenki tudja, hogy mit jelent. Az igazi megváltás meg nem is jöhetett egy olyan játéknál, amit alapvetően DX11-re írtak. Ha átírták volna a motort teljesen úgy Mantle-re, hogy használni tudja a GCN 1.1 összes képességét, akkor lett volna. De az nem kevés idő és pénz... Gyakorlatilag nulláról kellett volna újraírni.
"És ha vissza mész fórumokon azokra az időkre mikor ment a várakozás, nem mondhatod azt, hogy tömegével mindenki félre értette az AMD-t. Egyszerűen ezt kommunikálták le. Na ilyen szempontból tartom bukásnak a Mantlet. Mert amit a háttérben elértek vele az lehet nem az, de gyakorlatban igen. Mostanra játék téren kb el is lett felejtve, de már bf4 után fél évvel sem nagyon hangoztatták."
Pedig, bár talán az AMD kommunikációja sem volt kellően tiszta, vagy csak eléggé nyomatékos, de szerintem igenis félreértették. A Mantle igazából nem a játékosoknak szólt, hanem a fejlesztőknek és rajtuk keresztül a Microsoftnak és a Khronosnak. A gyakorlatban soha nem volt reális esélye annak, hogy a Mantle annyira jelentős lesz, hogy tömegével írnak rá játékot. Leírom sokadjára, azért, mert gyártófüggő (az NV és az Intel pedig emiatt soha nem támogatná) és ezzel az AMD is tökéletesen tisztában volt a kezdetektől. Nekik a low level irány a fontos és ebben csak egy iniciátor volt a Mantle, ennyi.
-
kovsol
titán
-
lowzor
veterán
Ez pedig egy rohadt jó kártya, kb fél évig ilyenem volt. Még túlméretezett is a hűtése a 680-ra, csak nem azt kell egész nap bűvölni, hogy hány hőcső érintkezik, meg hogy ez, meg az kopasz, aminek semmi hatása nincs a működésre.
Szerintem a 770-nél kezdődtek a bajok, bár voltak annál sokkal szarabb 770-ek (pl Phantom, amit 2 napig tűrtem meg a gépben). -
sixpak
nagyúr
Thx. De, elég nagy talpa van, csak gondoltam kipróbálom. Az előbb raktam be, előtte napokig bújtam külföldi fórumokat a tápok face up behelyezésével kapcsolatban. Konkrét állást nem foglalt senki, de nem is tiltják sehol.
Minden táp tetejére ráb@sznak egy ronda matricát, mindenféle adatokkal, levenni nem akartam, és tettem egy próbát megfordítva.
Kicsit tartottam tőle, hogy esetleg melege lesz a tápnak, de hideget fúj hátul, elvileg maradhat így.Szerk.: a táp világítása kikapcsolható, ha esetleg túl bazári lenne.
-
Milka 78
nagyúr
A poént vállalom,de a trolllolo nem én vagyok
Továbbra sem értem,de legyen neked igazad...nekem is szúrta egy két h.sz-ed amit lelöktél a 290x-be még sem rohantam ki...viszon finom jeleztem amit akkor simán rendeztünk is.Nem vágom ez miben különbözik,de mint mondtam legyen neked igazad
Laja333 : Már volt nekik talán 780ti is Hybrid-del...ha jól emlékszem.
-
Milka 78
nagyúr
Szerintem ha tré napod van ne engem kóstolgass...senkit nem bántottam nem kazánoztam,nem tücsköztem...ja és főleg nem szóltam hozzád.Én legalább nem megyek át más fórumba tériteni.Eddig egy elég értelmes fórumtársnak tartottalak,nem vágom mit feszengsz,de te nem tudod kezelni a mással folytatott vitámat
-
HSM
félisten
Nem lehet, hogy éppen azért nem volt Nv kártyám mostanában, mert valamiért nem tetszettek?
Ehhez pedig éppen elég információ állt rendelkezésre. Hiába tetszett pl. a GTX580, hiába tetszett a GTX780, az árazásuk egy vicc volt.
No, meg az Nv sokszor "trükkös", vásárlókat adott esetben magasról letojó üzletpolitikája sem volt éppen pozitív számomra.(#3979) TTomax: Kérdeztem a topikban, mik az ajánlott driverek, nem láttam értelmét utána újra kérdezni [link].
Egyáltalán nem örültem neki, hogy alul kellett feszelni a 4890-et, és 850 helyett csak 775-ön tudtam használni, de kellett, ha nem akartam hajszárító effektust. Nem véletlenül sajnáltam, hogy el kellett adjam a GTX260-at. Sokkal halkabb is volt. Ugyanakkor ténylegesen némileg szebb volt a 4890 képe. Amúgy mielőtt eladtam a 260-ast, végigteszteltem az akkori játékaimban a 4890-et is, nem akartam megint ráfázni, szóval ha a hátrányai ellenére (lassabb is volt picivel és hangosabb cserébe drágább) mégis azt tartottam meg, annak nyilván jó oka kellett legyen.(#3981) Malibutomi:
(#3982) h1mpi: Igen, ez volt az egyik oka, hogy 5850-re váltottam, ugyanis egyáltalán nem volt jó móka még akkoriban az akkori eszközökkel, csak kellett. Még mindig jobb volt így, hogy tudta a kártyával játszani, ahogy szerettem. Az 5850-en viszont végre nem kellett semmit piszkálni sem, szuperül be volt lőve gyárilag.
A Metro2033-hoz még alapfeszes tuningot is bírt, 725/1000Mhz helyett 850/1150-et.
-
Erdei88
veterán
Nekem az Asus-al sem volt gondom. 1100Mhzen ment a 290-em. Se a vrm se a ramok nem igényeltek extra hűtést. Az Air540-be nem is tudnék alá rakni ventit. A HAF-X-ben volt alatta, de azt minden kártya megkapta azt az extra ventit.
Én sem szűkíteném a melegedést a gyártókra. Én 2 gyártót tudok ami "elvileg" 290/290X ajánlott.
-
HSM
félisten
Két Nv kártyám volt, a 8800GTS320 (ami tök jó volt amúgy) és a GTX260 216sp (ami nem vált be). Utána a 4890 remekül kiszolgált, és mivel a referencia 5850-ek is kitűnően sikerültek, egy olyan kötött ki nálam 3 teljes évre. Pedig amúgy korrektebb árazással a GTX580 is tetszett volna, de amennyit kértek érte kihagytam, pláne, hogy az 5850 is szépen vitt mindent.
A kis-keplerek viszont nem jöttek be, úgyhogy az 5850 után is maradtam a Radeon vonalon, 7870, 7950, 7970, 280X, majd 290-el.(#3970) gbors: 99%-ra tenném, hogy nem hardveres gond volt. Ugyanis amíg nem alt+tab-oltam, addig minden szép és jó volt, kb. akármeddig.
Ezenkívül tuningban is brutáljól ment a kártya. A következő tulaj sem panaszkodott, hogy rossz lett volna a kártya, sőt.
-
-
HSM
félisten
Mit kéne látni? A Hawaii tudja a DX12 Tier3-at, és Vulkánból is a magasabb szintet. A Maxwell ehhez képest csak a DX12 Tier2-t és a korlátozott Vulkánt. Ugyanaz a helyzet, mint korábban DX12 fronton....
Sőt, még az sokéves GCN-ek is tudják a magas szinteket, Maxwell/Kepler viszont nem. -
HSM
félisten
"A Palit 980-am ami volt azt tudom példának felhozni. 1550-es boostal, 900-as venti fordulattal volt 75 fok FC4 alatt. Semmi hangja nem volt az ég világon, még ha a fejem a házba nyomtam akkor is kussban volt."
Ez tényleg korrekt. Ennyire csendes 290 szvsz csak vízzel megvalósítható.(#3688) hpeter10: Azt írta, náluk ez volt a legolcsóbb 290X most. Így tekintetbe véve az eddigi tapasztalatok alapján GPU-nak elég hűtést, a jóminőségű komponenseket, erős VRM-et, vizezési lehetőséget, 3 év garit szerintem korrekt vétel volt. "Matrix áron" nyilván nem lenne jó vétel, hacsak LN2-vel szórakozni.
(#3689) Asbee: A hőfokoknál/hűthetőségnél mindig lemarad, hogy a Hawaii nagyobb tranzisztorsűrűségű, a GM204 398mm2-ével szemben "csak" 438mm2, miközben 5,2 helyett 6,2 billió tranzisztor.
(#3692) Asbee: A Giga 290-ed nem jó példa, ugyanis az összes teszt alapján (magasan) a leghangosabb nem refi hűtő, ráadásul ez kombinálva a torkosabb sima GPU-val és húzva.
(#3693) TTomax: Sehol nem írtam, hogy néma.
Ezt írtam: "2400rpm-en még alig van hangjuk" [link].
Légy olyan kedves, ne forgasd ki a mondanivalóm.(#3695) asdxv: Ezek a potméterek nem arra valók, hogy fel-le tekergesd őket naponta többször.
-
TTomax
félisten
Én írtam,szerintem ha base clockon maradna thermal limit kitolva,alulfeszelve akkor lehet el sem indulna a venti...
és biztos vagyok benne akkor is hozna egy ugyan igy 900MHzre alulórajelezett/alulfeszelt (HSM mód) 290et,és nem is lenne melegebb... csak hát álló ventikkel,aminél csendesebb nem létezik...
(#3675) HSM
No te azért igen messze vagy a hangra érzékeny usertöl... akinek a Giga WF3 2400rpmen néma,3000rpmen "hallható kicsit" az nem hangra érzékeny. -
daveoff
veterán
Teljes mértékben egyetértek, és én pont a BF4 miatt érzem magam átverve, mert igenis többre számítottam pont emiatt a beharangozás miatt. Annyit azért hozzátennék, hogy BF4-ben DX-es 980 magasan kenterbe veri a Mantlés 290X-et, tehát nem hogy hozza azt a szintet, hanem messze túlteljesíti azt. Lassan túl vagyok a 200h multiplayeren a 980-al, előtte 400h volt benne a 290X(DX és Mantle vegyesen), de hogy semmivel nem rosszabb DX+NV-vel a játék, mint Mantle+AMD-vel volt, inkább jobb, teljesítményben meg nagyon sokat ráver.
-
HSM
félisten
-
proci985
MODERÁTOR
olyan 100-110k atszamolva.
----
vegeredemenyben 40 fps mellett 5760@highon stabil es nem mikroakad Far Cry 4 alatt a 290x, szoval nyert ugyem van, ha a texturahibak eltunnek* (debug helyett bealudtam). viszont a 970 G1 elso este alapjan meg mindig elhetobb kartya volt, bar ez inkabb a sokkal epeszubb thermal throttling miatt van.
viszont ahol a 970 a memvezerles miatt meghal, ott a 290x meg lazan birja.
borderlands2 alatt mindket kartya fix 60fpst ment low physxel (highal beakadt neha a 970 szoval lehuztam), 290x gputerhelese talan picit alacsonyabb, de mindket esetben a vsync a limitalo, meg a monitor.
fps teljesitmeny alapjan ez alatt a ket jatek alatt meg nem mondtam volna melyik van a gepben (nem furmark alatt a 290x se volt hangosabb). csak ugye meleg.
amit viszont nem ertek, hogy ha tenyleg kb szepen eleg lenne 85 fok mellett tartani a matrix platina hutesenek a stock clockokat, akkor minek kellett meg OCzni egyet az uber orajelein, hogy belefusson a 94 fokba a kartya aztan utanna szenvedjen a dinamikus orajelezessel.
*csak far cry 4 alatt csinalta
-
hugo chávez
aktív tag
Oké, akkor fejtsd ki kérlek, hogy miért bukás. És azt is, hogy mik voltak azok a célok, amikkel reklámozták és amiket nem ért el.
(#3647) Asbee:
Ebben igazad van, tényleg kicsit idealista-álmodozósra veszik a figurát és ez meg is látszik az eredményeiken. Meg persze voltak-vannak durva mellényúlásaik is, mint pl. a Bulldozer, amiről pedig sejthető volt, hogy nem lesz jó (magas órajelre belőtt arch, amikor pedig az Intel ezzel a koncepcióval már zakózott egyet). Ezt nem is vitatom, nem vagyok én márkafanboy, vagy hasonló.
Csak szerintem, vagyis az itt is olvasottak alapján sokan félreértették már a kezdetektől fogva a Mantle célját. Pedig Abu is elég részletesen leírta, hogy hogyan, milyen körülmények között és miért jött létre ez az API. Ami tulajdonképpen egy technológiai demonstrátor volt, nem több. És nem nem is lett volna több a célja, csak mivel a Khronos rárepült, így végül a Vulkán formájában mégis mainstream lesz belőle.
-
-
hugo chávez
aktív tag
Megdolgoztatsz, én meg vagyok olyan hülye...
De nem tudok mit tenni, mivel már rohadtul unom a légből kapott "bukás a Mantle" kezdetű kommenteket.
Mivel végig jelen voltál a topikban, ezért mertem azt hinni, hogy olvasod is a hozzászólásokat, de már látom, hogy tévedtem.Akkor csak a te kedvedért sorrendben: [link], [link], [link], [link], [link], [link], [link], [link], [link]
Szóval nem tudom, hogy mitől lenne bukás a Mantle, amikor a célját bőven elérte. Sőt, azzal, hogy a Khronos átvette, még felül is múlta az előzetes várakozásokat (ezt onnan lehet valószínűsíteni, hogy az AMD először nyílt forráskódúvá akarta tenni a Mantle "1.0"-át, nyilván mert még ők sem számítottak rá, hogy végül ebből lesz a glNext) és így az új nyílt forrású, hardvergyártófüggetlen és iparági szabvány alacsony szintű API 3-4 évvel korábban érkezhetett.
-
Loha
veterán
Ha van kedved visszakövetheted, hogy hogyan volt, ez egy jó kiindulási alap.
Aztán végül Nai írt egy progit CUDA-ban... -
HSM
félisten
Nekem az is jó. Legyen akkor tuningolt 970 sebesség és fogyasztás is a baseclock-os mellé.
Amellé legyen odatéve a 900Mhz-es 290, és mondjuk egy második mérés keretében egy értelmes feszes OC-s, ahogy a 970-nél.
Én csak azt hozom fel, ha összehasonlítunk, az legyen fair összehasonlítás, a "beépített cheat-ek" nélkül.
-
hugo chávez
aktív tag
Ezt a témát már átbeszéltük daveoff-fal pár oldallal ezelőtt, de úgy látom, egyesek write-only üzemmódban vannak azóta is... [link]
Ennyit a bukásról és a többi bullshitről. Ja, meg ennyit: [link]Azt a képet meg nem tudom, minek tetted be... Úgy látszik, nem érted a mondanivalóját, pedig oda is van írva. Mantle (alacsony szintű API) vs. DX11 (magas szintű API). Ennyi. Nem arról szól, hogy majd az eredeti GCN-only Mantle lesz az egyetlen API, amivel az AMD uralkodni fog mindenkin. Ja, ha esetleg nem tudnád, az AMD együttműködött a Microsofttal a DX12 fejlesztésében. Nyilván azért, hogy világuralomra törésüket elősegítően a saját Mantle-üknek így állítsanak egy "konkurens" API-t, mert... Ohh, wait!
-
daveoff
veterán
Persze, hogy nem, mert amikor beharangozták a Mantle-t, akkor nem arról volt szó, hogy a 290X+valami AMD APU-val(amit egyébként a világon nem használ senki) mekkora gyorsulás lesz. Hanem arról volt szó, hogy ezáltal az API által a GPU-k nem 60%-ban lesznek kihasználva, hanem 90-ben. Arról nem beszélt senki, hogy lényegében a processzortól veszi át a feladatokat, tehát egy közepes i5 proci esetén teljesítményben már alig van látszata....
Persze még mindig azt mondom, hogy az irány jó, kell is ez, idő is kell neki, csak nem kellett volna az elején nagyokat ígérgetni....
-
Laja333
őstag
Mert beleégették az emberek fejébe az intel+nv párost. A sok tompika meg ezen már nem lát túl. Olyan ez, mint a glutén mentes termékek. Mindenkibe beleültették már ezt a marhaságot is, azóta az ásványvízre is ráírják, hogy gluténmentes. Ilyen fogyasztói társadalom mellett nem meglepő a NV magas eladási mutatója sem.
-
HSM
félisten
Vele rengeteget vitáztam erről... Szerintem nála az akkori Dell U2312hm monitora volt a szűk keresztmetszet, pláne csak 60hz-en. Bár az input lagja kicsi, de a panelja közelsem olyan gyors, mint amit mondjuk a P2414H-m tud, amin én próbáltam, ráadásul nálam 72Hz-en. Tudom, mivel 2312-esem volt előtte.
(#3529) players111: Azt miért nem teszed hozzá, hogy csak a Mantle-s 14% tudja teljes egészében a PC-n elérhető legmagasabb tudásszintet? Ja, az nem volt az Nv-s dián, lol.
A 79% Nv GPU-k jórésze pedig még Maxwell2 sincs, abban a legkisebb tudásszintben lesznek, mint pl. az Intel IGP-k.
(#3532) players111: Ja, jól befürödtek vele, a Chronos kb. 1:1-ben átvette a nextgen API-jának, a Microsoft fut utána a DX12-vel.... Tiszta kudarc.
Vulcan néven még maga az Nv is támogatni fogja, csak ott is a buta szintet belőle, amit tud.
-
lowzor
veterán
Tri-X-nél is bőven benne van a képben a gányolás, hogy miért, azt a 290 topikban már 1000-szer leírtam. És az nem egy 10 másodperces móka, mint egy venti rádobása a backplate-re. Ráadásul az nem is szükséges, csak azoknak, akik egész nap a VRM hőfokát pátyolgatják.
Sapphire palettájából én alapból a Vapor-X-eknél kezdenék, annyit szívtam már a belépőszintű kártyáikkal. -
HSM
félisten
-
HSM
félisten
Ha neked gányolás egyetlen venti rápakolása a kártya backplate-jére, akkor igen, a Tri-X a belépő.
Házon belül akkor változott meg a véleményem az Asus-ról, mikor asdxv linkelt ilyen plusszventis eredményeket a kártyával, amik teljesen korrektek voltak. Korábban ilyen eredmény nem volt elérhető. Így a hűtetlen (ráadásul Elpida, ami jobban bírja a hőt) ramok sem tűnnek veszélyesnek. A plusszventi nélkül továbbra sem ajánlanám senkinek 100-110 fokig melegedő VRM-el, de nem is ez volt most a téma.30FPS-nél 10-15% az a 4-5FPS. Ugyanúgy, ahogy 100FPS-nél 10-15FPS. Nem egy lényeges diferencia.
Mondjuk ha már a 40FPS megvan (+30%), na azt már észreveszed. -
HSM
félisten
Max 1600rpm BF4 Mantle-ben teljesen jó, 1060MHz-el. Vagy ott a Tri-X, ha mindenképp extra venti nélkül akarnám megoldani, annak a hűtője is erősebb/halkabb.
Van alternatíva, csak észre kell venni. (290/290X) Zöld alternatíva is van, GTX780 (Ti) néven, használtan nem rossz vétel.
Ami a csip felpofozását illeti, rengeteget lehet finomítani bármilyen csipen, csak igencsak drága móka. Úgyértem, fizikai, gyártástechnológiai finomításokkal.
Nyilván ezen a téren is van rengeteg friss tapasztalat, amit be lehet építeni.
A végeredmény lehet kisebb fesz, nagyobb órajel, akár mindkettő, ezáltal jobb teljesítmény/fogyasztás mutató, ha jól sikerül. -
HSM
félisten
Oké, de ha kiengeded a féket a 980 alól, akkor a fogyasztása sem 80-100W-al lesz kevesebb, hanem sokkal kevesebbel.
Bocs, engem marhára nem izgat, 85 vagy 65 fok a GPU, amíg nem süvít a hűtő.
Simán ellennék egy 290X Asus-al. asdxv a sima, X-nélkülivel is (ami torkosabb) teljesen jó eredményeket ért el, halkan: [link].
970 meg még véletlenül sem kéne a memory scam-jével.
Annál bármelyik 290-et többre tartom. Persze, el tudom fogadni, hogy vannak, akik más szempontok alapján választanak, és elégedettebbek a 970-el, mint akár előtte a 290-el voltak.
Mellesleg a fordítottjára is volt jópár példa.
(#3382) daveoff: Miért olyan nehéz megérteni, hogy MA, 2015.02.25. napján, szerdán a Palit GTX980 160 000 forintért vásárolható meg, míg az Asus 290X 110 000-ért. Itt teljesen irreleváns a mostanában kártyát vásárolni szándékozóknak, mi volt egy évvel ezelőtt, vagy mennyibe fog kerülni a 980 egy év múlva. Tavaly sem javasoltam senkinek a 290X-et, pont a 290-hez képesti magas árazása végett. Ma viszont hogy már csak kb. 15%-al drágább, így már jó alternatíva az X-es is. Persze, csak rendesen hűtött kivitelben.
A 380X új GPU-t fog kapni, pontosabban úgy fest, kicsit kipofozzák a jelenlegi Hawaii-t. Azért ez nem egészen csak átcímkézés.
-
KAMELOT
titán
Legtöbb játékot megnézve 970 ugyan olyan gyors mint a 290X és nincs tuning! Fogyasztás meg 100W különbség!
(#3367) HSM: Amikor kijött a 290/290x elgondolkoztam, de sajnos pár fps-ért nekem nem ért meg kidobni +200eurot és a villanyszámlám sem lenne kevés jelenleg! Kösz de kihagytam ezt a szériát! Lassan áttérek 980-ra ott nem lesz gond 1440p-n.
-
proci985
MODERÁTOR
ez egyebkent igaz, en mar kokanyoltam eleget hutesen (volt passziv HR03GTm, volt aktivan hasznalva, volt multiGPUm, volt csendes gepem 460Wos konnektoros fogyasztassal), amikor egy kartyanal mar egy kijelzovel ventit kell rakni a VRMre, az az en szememben nogo / adott esetben FC blokk kellhet.
970eket is neztem, a legyen rendes VRMhutes reszen kiesett a versenyzok joresze. maradt kb a G1 es a HOF.
-
daveoff
veterán
-
HSM
félisten
-
Habugi
addikt
"Nem olvasol vissza, de azért megjegyzést teszel, stílusra. Értem. Korrekt."
Fórumtárs.., szóval na..
Többek közt erről is szól a fáma, egyetlen szót hagytam ki az előző postból, azt hogy nem olvasom vissza mégegyszer, igazán élhettél volna a gyanúperrel, hogy nem postolok olvasás nélkül.
Leírtam hogy "parázstéma" mivolta ellenére teljesen korrektül zajlik itt a párbeszéd a legtöbb esetben, majd megkövettelek a GPU-Z okán (na nem mintha bárkit is megneveztem volna amikor szóba hoztam korionnak, csak Te pont valóban HWInfót javasoltál neki végig, ettől még nekem CPU-Z rémlett korábbról és ennyivel tartoztam neked..).Ezek után még kifogásolod amiért szóba hoztam a stílust, plusz még szarkasztikusan le is korrektezed.
Ha problémád van azzal /vagy bárkinek/, hogy ezt leírom azon a változtatással lehet segíteni, nem azzal hogy megkérdőjelezed a jogosultságát. Lásd ahogy daveoff is tette, tök normális ember módjára!Az utolsó gondolatok ofc nem feléd personale only..
-
Habugi
addikt
Ha jól emlékszem az egész úgy 2-3 napja lett "lebeszélve", csak rémlett a GPU-Z.
Nagyon nem szívesen olvasom vissza, mert elkezdenélek többötöket megszólítani a stílusotok miatt, ami általában jóra nem vezet/itt oFF, sok szempontból pedig semmi közöm hozzá.
Többnyire semmi komoly, de amikor még vérszagot is kaptok ráadásul okkal, na az kihagyós..Szimplán csak elhiszem neked, hogy nem írtatok ilyet és mea culpa!
-
korion
senior tag
csak a Te kedvedért bndit.war gyere játszani egy órát,közben nem 75%,nem 80%
hanem 70% fog pörögni,közben menni fog a gpu-z és még az a progi amit akartok!azért jöjjön valaki,h ne az legyen,h hazudok!!!
BF4 természetesen!jelenleg egy tv állványt használok aminek a közepében van egy hifitartó,oda van berakva a gépem!
eladtam a házam,ezért egy CM Elite "házban"van aminek nincs fent egyik oldala se,de nincs a cpu és a táp és a 2 vga ventilátorból több,csak ami "kötelező"!én azért küldtem el az első gpu-z-t mert kiléptem a játékból,a gpu-z ment tovább és a max eredményeket mutatta.. és írtam,h 40perc játék után...szóval...
-
korion
senior tag
akkor félreolvastad!!!!!!
eddig amikor teszteltem békén hagytam a CCC ventivezérlést!
de láttam és hallottam,h szinte nem is megy (nem hallani mert nincs venti a gépemben)61% mi az?mikor mehet ez 85-100%,ha akar és bírnia kell!
kb 1 éve használtam a hd7870-emhez AB és tök más volt(más is írta olvastam pár sorral feljebb)én se igazodtam ki!
ezért fogtam és most 70% ment mikor játszottam!!
MANUÁLIS VENTIPROFILT HASZNÁLTAM ,DE CSAK MOST ESTE!(felhúztam CCC-ben és "leokéztam"
bocsánat,ha én írtam félre valamit,ha lehülyéznek és nem verhetem be az orrát,csak érvelhetek,akkor remegek az idegtől és akkor nem megy a fogalmazás!(főleg,h annyi eszetek nem volt,h azt mondjátok,h kopé ide az eredménnyel,"nem egyből átakarsz verni kocsog AMD-s",pedig nem én Inteles vagyok)
-
korion
senior tag
nem Ti hülyéztettek le!(ergo Ti néztek..)
Ád 1 ;
nem mindegy,h beállítom vmelyik progival,h 65C felett húzza 70% a ventit?
vagy alapból felhúzom 70 és játszom!(ezt most tettem elsőnek,mert több helyen is írták,h a CCC-nek a ventivezérlés nem megy)Ád2 ; játszottam kb 40percet megnéztem,h mik voltak a hőfokok,megírtam és kimentem tükörtojást csinálni sajtrakásra téve,só,bors,pirospaprika és nagyon finom kenyér!)
Bejöttem, leültem ép,h kezdtem volna nézni az Blacklistet, mikor láttam írtak privátot,megnéztem(közben ettem),megírtam nekik,láttam ide is írtatok!
megnéztem,elkezdtem remegni,hogy ki a f...omnak néznek,h hazudok és lenéztem a tálcára,nem a kajára
és láttam,h a gpu-z még nem zártam be,jött a print.. és képfeltöltés,elküldve fórumra!múltkor hagytam,h a CCC tegye a dolgát,(max 61% hajtotta,pedig akkor 2 kibeba..ott órát játszottam)most feltoltam én a ventit 70% és game!
sőt vettem fel videót is a hangról,csak kupi van és utálom visszahallani a hangom,de a bnőm itt van mellettem 11 hónapja és ő is bólogat(mi mást tenne),h ez a leghalkabb kártyám...
szóval kérem a bocsánatokat meg a Ducatit!(mindent tudok
)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Villanyszerelés
- Konzol Screenshot
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 5060 Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest