Hirdetés
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Apple asztali gépek
- Gaming notebook topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Bambu Lab 3D nyomtatók
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
Az M2_1-es slot modernebb lapokban (s1200/AM4 esetén pl.) a CPU-hoz vannak bekötve, a többi M2-es meg a PCH-ba.
Költséghatékonyabb lapokban ezért is tud tiltódni 2 sata port, amiket a CPU ad a PCH által biztosított 4 sata port mellé.
Rengeteg féle bekötési megoldás van, ezért mindenkinek javaslom vásárlás előtt e szempontból (is) a kinézett lap kézikönyvét áttanulmányozni, a meglepetések elkerülése végett.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
HSM
félisten
Az NVMe slot gyakorlatilag egy 4x-es PCIe, így nem túl meglepő, hogy így van bekötve.
De az észrevétel jogos, ahány lap, annyiféleképpen van megoldva, mi mikor és milyen portot tilt le. Nekem pl. a B550 Toma megoldása nem igazán lett volna optimális.
Amúgy szerintem a B550 Aorus Masterre emlékezhetsz, ott van M2, ami felezi a VGA-t. De az inkább a kivétel, mint a szabály, cserébe nem sok B550 lap tud 3db 4x-es, 4.0-s M2 slotot felmutatni. Illetve talán az egyik top MSI B550 is ilyen még.
[ Szerkesztve ]
-
Alpi.
addikt
válasz #32839680 #36945 üzenetére
Az lenne a logikus, de egy ilyen "layout" -nál találkoztam pont azzal, hogy az M.2_2 mint egy x4 pci-e slot volt bevezetékelve és ha abba volt egy Ssd, az egyes x16 -os slot x8 -ra korlátozódott. Teljesen függetlenül az M.2_1 -től, ami külön be volt húzva x4 sávval.
Árulkodó tényező lehet, hogy ilyen esetekben az M.2_2 csak pci-e, azaz Nvme ssd-t tud, Sata-t nem.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Alpi.
addikt
válasz BullKoxa #36941 üzenetére
Nem feltétlen ! Kialakítás függő. Vannak lapok, amiknél a 2. Nvme M.2_2 gyakoraltilag egy x4 -es pcie slotként van bekötve. Ha oda raksz ssd-t, akkor bukod a 16x első slotot. Függetlenül attol, hogy az M.2_1 -be van vagy nincs ssd.
[ Szerkesztve ]
-
BullKoxa
őstag
válasz Dragon3000 #36940 üzenetére
Köszi ! 2 Nvme ssd a lapba + 1 hangari a legalsó 1x-s slotban.
Ekkor a VGA-m, pcie 16x és 4.0 ban fog menni?
Útlósó kérdésem ![ Szerkesztve ]
-
Dragon3000
veterán
válasz BullKoxa #36939 üzenetére
Jól írta, mert a második x16 slot valójában csak x4-es, ilyen lapom van (előtte b450 tomahawk volt), két nvme ssd-vel és teszt idejére kellett volna az a slot is, amíg a második m2 ssd-t nem szedtem ki, addig nem ment a pci-e slot, de ez benne van az alaplap könyvében is.
Ha a hangkártya x1-es, akkor a legalsó slotba mehet, mert az ilyen esetben is használható marad, a legfelső x1-es csak abban az esetben használható, ha a második m2 foglalatba max x2-es SSD kerül.[ Szerkesztve ]
-
BullKoxa
őstag
válasz Dragon3000 #36938 üzenetére
Szia! Nekem az a tervem hogy 2 Nvme SSD, és a pci-e hangkártyámat használjam. De ha úgy van ahogy írod akkor az nem fog menni. Más azt írta ha 2 SSd-t rakok a lapba akkor a 2. pcie 16x-s nem fog működni. Ezek szerint majd magamnak kell kitapasztalnom a dolgokat.
-
-
BullKoxa
őstag
Sziasztok! Lenne kérdésem B550 Tomahawk-l.
Jelenleg B450 Toma van, amiben van egy Nvme Ssd ami miatt úgye 2 Sata portot elvileg tilt is a lap. Ha mondjuk a B550 be 2 Nvme SSD-t teszek akkor a lap 4 Sata portot letílt ?
A másik kérdésem pedig az lenne hogy ami a Cpu mellett van Ssd a lapon az Gen4 ?
A másik pedig Gen3 ? -
Chaser
legenda
válasz Asshur #36925 üzenetére
ez szép, de nagyon nem strandard
gondolom idővel imc-ből is kaptak jobban sikerült darabokat a 2xxx-ek - vagy elfogytak a gyengébb imc-k -
bedögölni meg bármi bedögölhet, egy ideje alzánál átálltam arra 14. napon instant nyomtam az elállást, ha a következő két hétben megdöglik az adott motyó még vissza tudjam vinni - egy "elit" táp jól megszívatott hogy annál nem így csináltam :d ha az első hónapot túléli valami már kisebb az esélye hogy a következő pár évben megmurdelje magát, persze nem zero úgy sem -_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Asshur
tag
válasz Dragon3000 #36928 üzenetére
Ez így van. A külseje és a teljesítménye is nagyon jó amúgy. Holnap be is viszem a vizesekhez garra. Pár hét alatt cserélik, gondolom.
-
Asshur
tag
válasz Speed® #36926 üzenetére
Igen, ugyanaz a kit. Majdnem a deszka is. Nem olvastam még róla panaszokat, de nagyon új, kicsi a minta.
Két hétig ment, simán XMP-vel.
Egyszer láttam boot közben (még BIOS előtt), hogy aszinkroba került a led a két sticken, utána win alatt dobott egy kéket ramhibára utaló kóddal, harmadjára már nem bootolt, folyamatosan égett a debug led ugyancsak ramhibát jelezve. Szvsz fizikai hiba lesz, visszaugrott a Predator, az pöccre indult, azóta is hibátlan. Remélem, neked szerencséd lesz.
Nekem is egy kis csicsa + szerelés volt az indok[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Meg bírom várni.
DFI NF3-at és NF4-et is nyúzok, nálam a későn ismeretlen fogalom.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
OldMike
őstag
Sziasztok!
Előre jelezném, hogy viszonylag újonc vagyok egy Ryzen 5 3600x processzorral (Gigabyte B450 Aorus Elite alaplap). Néhány, számomra kissé zavarosnak látszó adatot osztanék meg.
A Ryzen Master (megjegyzem nem akarok semmiféle túlhúzást, nem azért telepítettem) a proci hőmérsékletére kb. 37-40 °C-ot mutat, ugyanekkor a HWInfo 45-55 °C-ot. Ez utóbbi úgy gondolom hogy az alaplaptól veszi az adatot, mert az Aorus Easy Tune szoftver is azonos hőmérsékletet mutat. Azt nem tudom hogy a Ryzen Master mit mér.
A másik furcsaság számomra a CPU Clock Speed.
Ryzen Master: jellemzően 1000 MHz alatt, villanásnyira volt majdnem 4000 is
Aorus Easy Tune: folyamatosan 3700 és majdnem 4400 között
HWInfo: minimum 2970, maximum 4390
W10 Feladatkezelő: 3950 és 4250 között (kihasználtság 2-3%)
Mindeközben a processzor hűtőventilátora 2120 és 2420 között pörög.
A PC ház általános hőmérséklete 34 °C, az SSD és az egy HDD 30 °C-os (HWInfo)Jelenleg a Google Chrome, a Thunderbird és a fentebb leírt programok futnak.
Tudna valaki segíteni egy kis magyarázattal?
Köszönöm42LM660S
-
Alpi.
addikt
-
törölt tag
válasz Ereshkigal #36919 üzenetére
"Otthon nincs jelszavam, szal ja, automatikusan." -- Valami takarékosságot megjegyezhet a Win. A tök se tudja igazán.
Kilogolás, belogolás után ébred ép ésszel. -
Ereshkigal
őstag
válasz #12516608 #36918 üzenetére
Az elsőt még tesztelnem kell, de szerintem igen.
Fast boot szerintem ki van kapcsolva, secure viszont be... ránézek majd.
Otthon nincs jelszavam, szal ja, automatikusan. Ennek mi köze lehet a cpu boost-hoz?
Még annyi, hogy telepítve van a ryzen master, bár nem használom, majd leszedem.Köszi a tippeket.
-
törölt tag
válasz Ereshkigal #36917 üzenetére
Teljes leállítás utáni cold bootnál is ez?
Mert akkor fast boot, ilyen-olyan secure és egyéb boot-okat letiltanám. Automatikusan belogol helyetted a gép? Ezt is letiltanám, kivéve, ha kilóméter hosszú PW-öd van.
-
Ereshkigal
őstag
Üdv!
Az mitől lehet, hogy boot után random csak alap órajelen (3.6 GHz-en) megy a 4750g procim, és bármit indítok el, nem boostol. Érdekes módon ilyenkor ha kilogolok, majd vissza, akkor már 4.4 GHz-en megy.
(Az 5900x procimmal nincs ilyen gondom.)[ Szerkesztve ]
-
őstag
Sziasztok!
Próbálta valaki a ASUS ROG Strix B550-E-t 3900x-el? milyen a VRM?
MSI B550 Toma-t váltanék mert kell 3db PCIe slot is (és jó lenne a az első kettő 8/8 -ban menne nem pedig 16/4)https://hu.pcpartpicker.com/b/xMBcCJ
-
fanti
addikt
válasz Mayweather #36909 üzenetére
Milyen lapod van?
Mert a legújabb AGESA most az AGESA ComboV2 1.2.0.4 A
Legalább is nálam Aorus B550 Pro-nál.Gondolkodom, hogy vajon érdemes lenne ezt föltennem, a 3900X-nél jelentene valamit vagy csak az ötezresekhez kell már?
-
Mayweather
tag
Elég erős Nekem az 1.2.0.3c béta van rajta ami a legfrissebb. PBO helyzet nem változott de a ram tuning sokkal jobb. GSkill Aegis CL16 3000Mhz hynix AFR csipes ramok ezzel a bios-al CL16 3600mhz.en simán mennek 1.36 volton. Előző bios-al 3200Mhz 1.35 volton okés volt de a 3600mhz már 1.39-en indult csak el és CL18 on. Béta bios és jobb
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Mayweather #36907 üzenetére
Üdv a klubban. [link]
Én erre ráadnék még egy PBO-t, lehet már vihetném is garizni... Amúgy mentségére szóljon, az 1.2.0.3B BIOS-al picit javult a helyzet és a gyári fesz. Azzal már 4Ghz-re limitálva a PB is józan opció, amióta frissítettem úgy használom, még nem volt kedvem BIOS-ban beállítgatni a dolgokat újra az allcore OC-hoz.[ Szerkesztve ]
-
Mayweather
tag
válasz Dragon3000 #36906 üzenetére
Hát igen. A 220 volt a konektorból is csak egy pillanatig ráz meg ha megfogja az ember. Aztán lehet hogy annyi is Valahogy ez a PBO dolog nem az igazi. Kíváncsi leszek mennyire változik ez majd a jövőben. Nyilván nem csak mi vagyunk azok akiknek ez nem igazán jött be.
-
Dragon3000
veterán
válasz Mayweather #36905 üzenetére
Azt szokták itt írni, hogy ezek a feszültségek csak pillanatnyi ideig vannak, így nem számít, hát az 1,5V nálam valahogy nem pillanatnyi volt és a hőmérséklet hirtelen 20 fokkal való emelkedése se ezt támasztotta alá, pedig csak 2 szálon volt 4,3GHz körüli érték
Szerintem nem csak cpu függő a dolog, hanem alaplap és még bios verzió is, hogy hol melyik mennyire szeretné túl tolni a biztonság kedvéért. -
Mayweather
tag
Így van engem is ezek aggasztanak. 1.538-at is láttam és felváltva adagolta a magoknak.
Hát a frászt hozza rám a PBO
Amúgy én azt sem értem hogy a CPUZ és a Ryzen Master na meg a HWinfo64 is teljesen más feszültségeket (és sok esetben órajeleket is) mutat. Eleinte azt sem tudtam merre van az előre Aztán kutatgatás után derült ki hogy a HWinfo64-ben a CPU Core Voltage (SVI2 TFN) mutatja az valódi feszkót.
Még nem volt 5000 szériás procim se. Ott is így van? -
Dragon3000
veterán
válasz Gyuri27 #36902 üzenetére
Tapasztaltam, nálam marad az oc, mivel 1,25V mellett stabil 4,5GHz-en, nem hiszem, hogy ezt elérném pbo-val.
#36903 Mayweather
PBO mellett láttam 1,5V-ot is, de ezt kevés száll mellett, ami még nagyon zavart pbo esetében a durva hőmérséklet ingadozás, ami ac oc esetében nincs.[ Szerkesztve ]
-
Mayweather
tag
válasz Gyuri27 #36902 üzenetére
Igen. Ezért vettem le az elülső oldaláról az üveget és tettem oda porszűrő hálót. Így sokkal jobban tudja befele szívni a levegőt. Csak hát így jobban megy befele a por is
Dragon3000: Sajnos túl feszeli a PBO a procit. Mondjuk egy 3900x-nél nem nagyon számít a kb 1.35v vagy még több mert magasabbra boostolja. 4.5 - 4.6Ghz és oda kell is a kraft. Pontosan nem tudom meddig mert nem volt még 3900x-em.
De úgy gondolom hogy a statikus feszültség nem lehet akkora gond mivel az amper visszakapcsol ha nincs terhelés.
[link][ Szerkesztve ]
-
Gyuri27
félisten
válasz Dragon3000 #36901 üzenetére
Mert a pbo furcsa szerzet. Ha nagyon pongyolán akarok fogalmazni ős bőven ad feszt, hogy biztos jó legyen.
Csak azzal együtt meg melegszik is. Aztán számol az algoritmus és nem boostol ahova várja az ember.
Ugye ezért látjuk, hogy a finomhangolt oc jobb eredményt hoz.
De így müködik a - offset is. Sokszor - offsettel magasabb a boost.Mayweather: nem feltétlen kell oda viz. Csak ugye a plexin nem megy be a levegő. Oldalt meg azon az 1-2 centis csikon kb lófasz nem jut be.
[ Szerkesztve ]
Amd - Radeon - Ryzen
-
Dragon3000
veterán
válasz Mayweather #36900 üzenetére
Ennek ellenére pbo-val rosszabb értékekre volt képes a cpu és 75 fokig melegedett abban a játékban, ahol ac oc esetében max 60-ig ment fel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 7 9800X3D processzorok 3 év garancia 27% áfa KÉSZLETRŐL!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 13700K 16mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7900X 12mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Intel Core i7 8700K 6mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest