-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ijk
nagyúr
Évekkel ezelőtt is ment ez a proci nem hajtja ki a videokártyát téma. Nyilván nem arról van szó hogy egy core 2 duo alá is érdemes betenni egy 980 Ti-ot, illetve vannak CPU igényes játékok mint pl. a TW széria. De az esetek nagy részében teljesen mindegy hogy 120 vagy 200 fps-el futna a játék, amikor még egy erősebb VGA-val is mondjuk 30-80fps között mozogsz. Ráadásul legtöbben 60Hz-es monitoron játszanak, hol vagyunk 60 fps maxnál a cpu limittől?
A benchmarkod pedig 100% hogy VGA limit eredménye, vedd vissza 800x600-ra, ha nem nő az fps akkor elhiszem hogy cpu limitbe futottál.abridabri: Elhiszem hogy CS-nél számít a CPU, de 99%-ban 60 Hz-re játszanak olyan játékokkal ahol 60fps-nél több képkocka irreleváns. Még egy g-sync-es monitort is kimaxolna a gyengébb órajelen a legkisebb fps-ed.
-
-
-
ricinus13
senior tag
Ugyan én még csak most taposom a 4-ik évemet és a 2-ik kártyámat AMD oldalon (meg úgy összesen), de amíg nagy hátrányom nem származik belőle marad a piros gyártó, és mindenkinek ezt terjesztem, eddig nem volt nagy ellenkezés miután végig hallgattak. Az a plusz pár watt nem téma, pár ezer forint évente, simán lenyelem, a hőfokok meg amíg nem befolyásolják lényegesen az élettartamot hát ez van itt forróbb a fej, de a tudat hogy nem egy szemét cég cucca van a gépemben, simán ellensúlyozza ezt.
-
CptAdamica
veterán
-
pidzse4
aktív tag
ebben teljesen igazad van. inkább az nvidiát szponzorálják ami elég nagy baj. akkor még is egy huzott gtx 970 kéne venni de abban meg a 3,5 giga memoria semmit nem ér. Igazság az gyerekek szerintem nincs a piacon egy olyan vga ami árban is jó lenne és teljesitményben is .
-
laci.csabi
tag
A játékoknál picit a felbontás dolog másképp alakul mint egy videónál, képnél. Mikor beállítod a játékban, hogy te azt a felbontást akarod, mert azt tudja a monitortorod az nem azt jelenti hogy az a legrészletesebb is (igen erre vannak textura beállítások de a fejlesztők ehhez is kötik de persze nem mind). Én próbálgattam legjobban éleknél mutatkozik meg ez a jelenség és adott esetben jobb és szebb volt a játék mint anélkül, de volt hogy teljesen zavaró vagy mosott volt a kép amit láttam. Ez persze szubjektív, hogy kinek mi a szép, de érdemes időnként próbálkozni vele mert valamikor tényleg segíthet egy adott játék élményén.
De nem tudom, hogy ez 21:9 monitoroknál, hogy van, mert sajnos nekem nincs.
-
Habugi
addikt
Ha nincs 100órám a Fallout4-ben már akkor egy sem, még a világon semmilyen grafikai buggal nem találkoztam.
Hasonszőrű néven futó Crimson van fent, aka 15.11.1beta, ő: [link]
Még a játék indítása előtt megkapta a két filet ami ahhoz kellett hogy a "minimap bug" akármi is legyen ez vagy akármit is jelentsen ne jelenjen meg. Azóta a 15.12-ben azt hiszem ez javítva lett, nem tudom nem próbáltam se a 16.1-et. Tucat játék van a gépen, pár hónapostól a ~10évesig, minden szép, minden jáúúú.Win7 64
-
oliba
őstag
Szerintem ez egyáltalán nem magas, de van áldozata. Nem játszok az új játékokkal, csak több évesekkel, mert ezek nyújtanak olyan élményt, amit elvárok. Pl most az AC Black Flag-et tolom. Zavar, hogy 60FPS limit van, de legalább már kisebb a CPU limitem
FPS közti különbségről pedig itt van egy kis rövid videós teljesítménymérés.
Ha pedig valakinek megfelel a 30FPS, akkor játsszon úgy. Örülök neki, hogy megfelel, de ne akarja megmagyarázni, hogy miért vagyunk vakok.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Ő, izé.. A 3DFX nem megszűnt, hanem felvásárolta az nVIDIA. Nem csak a dolgozók kerültek át, hanem lényegében a céget vásárolta fel.
-
atee
őstag
Sajnos a 3dfx nem tudott megújulni. Volt egy kisiklásuk a voodoo 3 aztán még rákontráztak a 4 meg az 5 el is.
Az Atinál nem tudom mi volt a gond, de nekem volt egy rossz érzésem, hogy amihez az AMD nyúl abból sok jó nem sülhet ki.Ennek ellenére most elégedett vagyok a 390 kártyával. Tökéletes alternatíva a 970 nek.
Eddig a driver gondok is elkerültek.
Sok múlik a problémamentes működésen mert az általános vélemény az és nem is alaptalan, hogy a nyugalom ára az Nvidia vga. (leszámítva amikor nem tudtam firefox böngészőt használni mert kifagyott rendszeresen a driver miatt ami valamiért összeakadt vele) azóta is operázom -
mcwolf79
veterán
Biztos hogy a 970-nel nem lesz gondja.
Én Giga G1 gaming 970-ről váltottam 390X-re , és hát rendesen dolgoznom kellett a hűtés kialakításán abban a házban, amelyben a 970 alig melegedett.
(bár azt hozzátenném, hogy mivel a NV kártyákon nincs VRM-szenzor lehet azon is "fő" az a rész ,de ott ugyebár [ha nem tudom nem fáj] ) -
törölt tag
Nagyon jól működik a dolog. Pl a battlefrontban 750 és 850Mhzre veszi vissza az órajelet pályától függően. Amikor a meccs végén összeszámolja a pontokat ott 350mhz-re esik le az órajel
A gép össz fogyasztása 220-260 watt között van.
A ventilátorok 1450-et forognak a kártyán 55fok autó szabályzás. Ez FHD ultra beállítás 60fps. -
CsonkaImo
addikt
Ez az FRTC lesz szerintem, és már az előző driverekben is elérhető volt. Alapbeállításon ki van kapcsolva, szóval a felhasználónak kell beállítani, azt is, hogy mennyi legyen a max FPS.
Szerk.: Ha nem megy az angol, ebben a cikkben a 3. bekezdés.
-
csabsz13
aktív tag
hát nem tudom, de nekem az átlag több infót ad a kártya működéséről, mint a kiemelt 1 pillanatot rögzítő maximum. az átlag azt jelenti, hogy az felett DE az alatt is volt a kártya a tesztidőszak alatt. ha a kártya átlag 70 fokos volt és 40% RPM-mel elment, az szerintem ennél a szériánál nem gáz. de az biztos, hogy lehet javítani ott még a hűtésen. nekem ezekhez hasonló értékeket hoz a konfigom úgy, hogy a ház ventijei 30%-on pörögnek.
-
-
Akkor az elozo kartyam miert nem volt 83 fokos ? (7950 3gb ) Es a cpu-m miert nem fol meg, ha szted szar a hutes ? Legalabb neztel volna utan a haznak mielott fikazod , es szembeneznel a tenyekkel ,hogy ez az MSI nem valami jo. Vagy csak pozitiv velemenyeket lehet itt megosztani ?
-
Nem jol ertetted. A hazam hutese igencsak atlagon feluli. Elol 14cm(Apache) +12cm(Lepa Bol Quiet) -es ventik befujnak .Teton 14cm venti (BQ s.wings2) , hatul 12cm(Lepa Bol Q) venti sziv.
Es ennel a haznal semmi nincs ami leblokkolja a levego aramlast . Tapegyseg -HDD az alaplap tuloldalan van. -
Ugyanolyan grafikai beállítások mellett 2-3 fps különbséget vettem észre mínuszban fhd-hoz képest. Ez szerintem nem rossz ahhoz képest, hogy kb. 33%-al több pixelről beszélünk.
A minőség ugye ugyan olyan, én inkább azt mondanám, hogy a játékélmény lesz jobb, főleg a kiszélesedett látótér miatt. Én azt mondom, hogy ezek után már nem vennék 16:9-es monitort.
Egyetlen negatívumként azt tudom felhozni, hogy még mindig nem minden játék támogatja ezt a felbontást.
-
bajnokpityu
félisten
HDDknél megtanultam, h a fül is számit. volt olyan HDDm, ami mérve halk volt, de idióta frekin adta ki azt a kicsit. mig egy másik, kellemes frekin, de mérve 1db-vel hangosabban. nem kérdés, h melyik ment el a háztól.
ami biztos, hogy oda nem adnám MSIért a sapphire-t. ez baromira jó kártya, ennél nemigen lesz jobb gyári hűtéssel egyik se. majdnem minden VGAmon lekerült a gyári venti, de erről nem fog.
-
bajnokpityu
félisten
amikor a 3 venti 2Dben forog, akkor házból nem jön ki zaj sapphire esetén. viszont, ha elindítasz valami játékot, akkor fordulnia kell a kockának.
egyébként ugyanúgy ki lehetne kapcsolni 2Dben a ventiket itt is, de mivel nincs hangja, ezért nem kapcsolom ki.
a peter 2 esetén a másik karin se kapcsolom ki. nem cél a 0db, ellenben ne legyen sose 40db.
oké, nyilván jó az MSI hűtése is, de engem nagyon meglepett a triX. egyáltalán nem hiányzik nekem okosabb hűtés.
-
stoon
addikt
leginkább barkácsolni lehet még egyelőre!egy ilyenel kombiztam a meglévő vízrendszerem!
vannak tipusok amire jo a 290/290x fc!ez alapján , esetleg ez lehet alternatíva!
-
hackeeeee
Jómunkásember
Nemvalószínű.. Erre számítottam. Ez van.
Így is többet hoz mint a 970-em hozott. Csak említettem, hogy szólok majd hogy mi a helyzet friss rendszerrel.
Menne még a proci is, csak nem tudom lehűteni.
Kevés rá a Seidon, már 1,5V körül.
Én wqhd-ban használom, ott az 512bit miatt is hoz a 970-en.
-
Speed®
titán
A tápventi azt a célt szolgálja, hogy a termelődött meleg levegő távozzon, és ezt meg is teszi. Egyébként minimális hő termelődik egy értelmes tápban, hatásfokból kiszámolható, mennyi is az annyi. Nála pl. a fogyasztás ~15%a alakul át hővé, 400Wnál pl. ez 60W. Sejtheted, mekkora gondot okoz ennyit kikergetnie a ventinek a dobozból
Ezen nem, de a Szerkesztés gomb használatán 5 percen belül lehet x)GeneraL_XTX
Ez esetben moddingra fel..mert az egy fontos elem ilyen esetben sajnos.
Nem olyan vészes a plexit vágni/fúrni, aztán egy ilyet rábiggyeszteni
Milyen 14es ventit vettél 5ért..? Házventikből azért van bőven olcsóbb is.
Az első-alsó ventit nem venném ki, még ha kevésbé effektív is, segíthet.
Esetleg a felette lévő 12est egy fanductal a VGA alá vezetném direktben.
Minden más helyet pakolj fel kifelé fújókkal, aztán majd kiderül mit érnek. -
GeneraL_XTX
veterán
Kis ház? Az R4 pont nem kis ház
Az a baj, hogy bentragad a 390 által termelt hő a házban és felfűti saját magát. Megpróbálom azt a koncepciót, hogy jelenleg elől 2 venti szívja be a levegőt, onnan kiveszek 1-et, így úgy fog kinézni a ház hűtése hogy 1 14cm alul szív be, egy 14cm hátul szív ki, egy 14cm felül szív ki és egy 12 cm elől szív be.
Ha így se jó megy apróra. Egy kártya miatt se házat, se vízhűtést nem vagyok hajlandó cserélni/venni.
-
#Morcosmedve
veterán
Kifutottam a szerkesztési időből...
ITT a pontos specifikációja az említett tápnak.
92%+ a hatásfoka, azaz valójában, a legrosszabb terheléskor is 600W-ot le fog adni, ebből legyen a CPU+Lap+Ventik+adattárak 150W, marad úgy 400W-od, hogy nincs csúcsra járatva a táp.
Tuningolgatsz, akkor lehet elérhetsz 350W-ot, de tán annyi sincs a 390, tuningolva OC-val sem (ezt nem tudom mivel igazolni, nem teszteltem le külön), de ha fel is venne, akár többet, van tartalék.(#32395) nowan: 0,8*360W=288W ez két ág. 4 ágra 576W. Táblázat szerint Wtotal output not exceed 580W. 720W*0,805-el kijön az 580W, de ezen szerintem nem múlik. Honnan vették a 85+%-ot nem tudom. VAGY nem jól értelmezem
Egyébként érdekes, hogy a fotón 15A +/-5% van, míg a Newegg-es linken 18A...
-
#Morcosmedve
veterán
Szerintem nem véletlenül raknak rá 6 pin-t, oké, van 6 -> 8 pin átalakító, itt nem egészséges.
Hogy miért (itt)? Mert:
Ennek a linkelt tápnak 4 db 12V-os ága van, ami egyenként 15A-ert tud.
Azaz te fogsz és bedugsz a VGA-ba 2 db, egyenként 12V-os (15A) ágat, ami 2x180W-ot tud névlegesen, peak-ben. Ez 360W*0,8 kb a valós (mert 580W-ot ad meg max értéknek az összegző sorban), azaz 288W, amiből hagyjunk neki bizonytalanságot és legyen 280W, amit kivehetsz. Szerintem 280-300W körül fogyasztanak ezek a kártyák alapon, így elég necces a helyzeted.
Olyan táp kéne, ami egy ágon tudja ezt, azaz 12V (4x15A= 60A) de már 50A-es ággal bőven jól leszel, egy winyó egy ssd megy rá gondolom, meg pár venti, mivel ezek is abból a 12V-os központból lesznek levéve.
Egy jó tanács a tápon soha se spórolj.
Vajon miért adnak 2-3 év garit erre és pl az eVGA 650 G1-re 10 évet? mert megbízható, tartja amit ígértek, stabil feszültséget szolgáltat, halk, stb stb stb., ez nem tápos topic, ennyi elég.
(bár a 10 év kirívó, 5+ év garis tápok már korrekt kategóriát képviselnek).Én a fent nevezett tápot ajánlom neked.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-32Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged