- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- Asztrofotózás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Dell notebook topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
xAttilax
őstag
csak érdeklődés képen: kb mit tudnak ezek a procik tuningban? pl egy: A8-3870K? nagyon tetszik ez a platform és kezdek kinőni a játékokból
-
echterion
nagyúr
válasz
sesztakbence #2016 üzenetére
Arra megfelelő, nekem a 3850 egyedül tudott mindent maxon (szinte) vinni 1440*900-ban. Csak itt, fullHD-ben kell némi kompromisszum, bár ez sem vészes.
-
atti_2010
nagyúr
válasz
echterion #2006 üzenetére
Az AOD az AMD tuning szoftvere, nagyon hasznos de a Llanoval nem működik, persze minden 1X kártya működik 4X-8X-16X foglalatban is, sőt a 16X is megy az 1X foglalatban csak ki kel vágni finoman a végét és veszít a sebességből.
Bizony az USB kezelése nagyon gyatra a SideWinder X4 billel kifagyott már a Biosban aztán végül rájöttem hogy mindent ki kell húzni az USB dugaszokból és úgy elindítani, utána működik. Olyan mint az asszony, ki kell tapasztalni a nyűgjeit.
Remélem ezen a csipkészleten még javítanak a kövi prociknál.
-
kzkz
őstag
válasz
VaniliásRönk #1995 üzenetére
Szia!
Köszi a választ. Ezt az ACHI - IDE dolgot már olvastam valahol, hogy az ACHI tényleg akadályozza a tuning-ot. Nos akkor nekem a RAID pláne...
-
VaniliásRönk
nagyúr
Ha auto-n hagyod a memoria beallitasait, akkor alacsonyabb orajelre allitva szorosabb idoziteseket lo be a BIOS, csak a jovore tekintettel mondom, ha tuningolsz, akkor idozites ne legyen auto-n soha, mindig tudd mennyi az annyi.
Az ANUS lapom teljesen antituning ha a SATA AHCI-ban van, RAID tombot meg tuti nem mernek raereszteni tuning mellett a retek A75 deli hidra ha nem dobna BSOD-t akkor sem. Az USB3 sem megy tuning mellett, sot, ha engedelyezve van akkor minden inditasnal hibauzenetet kapok, hogy nincs PCI-E VGA. (mik nem vannak, tenyleg nincs...)
Tuninghoz annyit, hogy nalam makacskodott a gep, vagy egy tucatszor dobott BSOD-t IDE modban is, aztan gondolt egyet, es osszeszedte magat, azota egyszer nem indult elsore egy aramszunet utan.
Nekem anno Oli segitett, leirom nekem miket kellett szoszmotolni a BIOS-ban:
- minden felesleges integralt szutyi/kimenet le lett tiltva
- IGP/IMC/NB fesz +0.2V
- RAM 1.7V
- SB miegymas ami 1.1V-on megy 1.2V-ra
- CPU tapvezerles agresszivabbra allitasa
- VDDA 2.5V-rol 2.6V-ra
- minimalis VCore emeles csak a miheztartas vegett -
tomesto
aktív tag
Sztem ez processzor tuning függő dolog is lehet...lehet nem igazán, mondhatni 0 tuning potenciállal bír a proci mivel már elég sok dolgot integrálnak bele annál több a hibalehetőség..persze ez csak egy gondolat részemről...nekem se igazán engedi a tuningot...sztem te is pont kifogtad mint én. pech
-
atti_2010
nagyúr
válasz
audi100td #1981 üzenetére
Nem fáj de amint már kiderült tuningban egyáltalán nem jó, nem értem miért kell védeni annyira egy márkát ami sorozatosan leszerepelt az utóbbi 2 évben, pl most vacakolnak az aktiv MOSFET-tel amit az MSI rég használ és egymás után füstölnek el rajta a tranzisztorok, de látom a memória kezelési problémák is maradtak a régiek.
-
atti_2010
nagyúr
Egyet nagyon nem értek: a prohardver nagy LLano tesztjében, hogyan tudták simán 140-es FSB-vel járatni a procit?
Asus lapot használtak, én itt többször is elmondtam hogy az Asus az FM1 -ben a legjobb de mindannyiszor hülyének néztek, most meg jön mindenki hogy nem megy a tuning.
-
atti_2010
nagyúr
Egyébként vigyázni kell a tuningal mert bizonyos esetekben elkezdett microlagolni a cucc.
-
audi100td
nagyúr
válasz
atti_2010 #1939 üzenetére
Előbb még azt írtad 2x2GB-od van, legalább is ebből kiindulva arra következtetek: [link]
4GB-os Kingmax Nano modulokkal nincs tapasztalatom, a 2GB-osok jól mentek nálam is, de a tuningra sosincs garancia. Akkor érdemes az illetőnek ilyenben gondolkodnia, ha eleve úgy áll neki, hogy ha megy 1866-on akkor jó, ha nem az se baj.
-
atti_2010
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #1909 üzenetére
Nem artana figyelembe venni a tap teljesitmenyet sem, mert az A8-3870K valoszinuleg nem eszik 100W-ot maximalis terheles mellett sem,
120W eszik, elfelejted hogy a proci 100W TDP-ju ugyan és lehet nem is fogyaszt annyit de a tápnak is van vesztesége és az alaplap is fogyaszt áramot meg a HDD stb is.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
echterion #1893 üzenetére
Egyreszt eladasnal vagy van meg ra gari, vagy nincs, nem tudjuk. Es attol, hogy adott alaplapban nem megy a RAM alapfeszen meg nem hibas, ugy meg 3 nap utan nem kotelesek cserelni. Max. valamennyiert beszamitjak ha jofejek es rafizetessel vehetsz masikat.
#1900 menyus11: Nem artana figyelembe venni a tap teljesitmenyet sem, mert az A8-3870K valoszinuleg nem eszik 100W-ot maximalis terheles mellett sem, de 65W-nal garantaltan tobbet fogyaszt, es akkor az egyeb alkatreszekrol meg szo sem esett. Ez egy 65W-os tap eseteben problema...
-
audi100td
nagyúr
válasz
menyus11 #1894 üzenetére
Üdv,
ASRock A75M-ITX, a többi ITX lap szemtelenül drága itthon, tuning meg itt úgy sem szempont. De azt vedd figyelembe, hogy ezek az idióták nem raktak rá DVI-t, csak HDMI-t meg D-Sub-ot.
A8-3870-re szavazok én is, hozzá legalább 1600MHz-es RAM-okat válassz.
szerk: inkább ezt választanám, olcsóbb is, jobb is: Gigabyte GA-A75N-USB3
-
atti_2010
nagyúr
Egyszerre csak 1 értekhez szabad nyúlni, máskülönben összekavarodik az ember, tehát ram tuning esetén +0,5-1V és megpróbálni emelni a frekvencián, a jobb 1600 ramok simán bírnak 1866Mhz-et, a NB emelése nem fog segíteni ha a modulok elpusztulnak már 1700-on.
-
Fooler89
őstag
Kis segítség kéne tuningoláshoz.
Asrock-A75-hvs lapnál, egy beállítást nem értek. Azt mondjátok, hogy emeljem az NB feszültségét. Na de az melyik?
CPU NB/GFX voltage vagy az nb voltage? A második lenne logikus de felsorolom, milyen beállítások vannak ott. 1.21V;1.27V;1.33V;1.40V;1.43V;1.49V
Mennyire állítsam? -
kzkz
őstag
válaszok magamnak, amit sikerült kideríteni
3. igen, simán a 30-as szorzót 35-re tettem, és 3500Mhz-en megy.
4. Az IGP-t a 600-ról 847-re raktam. A 3DMark az alap 6775-ről 7000 fölé ment kicsit. Szóval a tuning eléggé egyszerű, azért nem sikerült eddig, nem ehhez voltam szokva
-
kzkz
őstag
Nekem is van pár problémám
//Asrock A75M-HVS + A8-3870K
1. alvó állapotból nem ébred fel a gép. Ennek mi lehet az oka? Bekapcsolom a gombbal, felpörög a vinyó, de kép nincs, a töltés nem indul el. (Előző phenom II x550-nel jó volt...)
2. 1600-as ramok mennek 1600-on, alap 1,5V-os feszültséggel. Gondoltam átállítom 1866-ra, adtam neki 1,6V-ot, windows elindul, erre a 800Mhz helyett 666-ot mutat a CPU-z. Ez mitől van? Hogy tudom 1866-on futtatni a ramot? ...és miért nincs feljebb, amikor 2400-at is írnak a honlapon
3. Hogy lehet ezt az A8-3870K-t tuningolni? Csak a szorzót állítsam feljebb? Mert a 100Mhz-et nem nagyon tudom emelni, mert az mindent megemel (pci-e, usb...), és nem nagyon indul a gép ilyenkor.
4. A IGP órajele ugyebár 600mhz. Ezt tudom feljebb állítani, felnyomtam 650 környékére, erre a 3DMark-ban lassabb a megjelenítés... Lehet, hogy mégse 650-en megy ilyenkor?
5. Van egy USB aktív kábelem 5M-es. Ha ez be van dugva, akkor alig boot-ol a gép. az UEFI-ben is alig mozog az egész, rettentő szaggatós. Ezt megírtam az asrock-nak... Másnak is van hasonló? Ha már kábel nélkül elindul a gép, akkor utána rádugva jól működik a windows-ban...
Előre is köszi, ha van tippetek a fentiekre!
Üdv,
-
kzkz
őstag
válasz
VaniliásRönk #1846 üzenetére
Kingmax 2x2Gb 1600Mhz-es alap 1,5V-tal tökéletes.
(Asrock A75M-HVS + A8-3870K) -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
echterion #1839 üzenetére
Ez alaplaptol, BIOS verziotol is fugg. Minden esetben lutri. A JEDEC szabvanyokat a memoriagyartok egyebkent is mindig telibe****jak. DDR eseteben en egy db. alaplappal nem talalkoztam, ami szabvany 2.5V-ot adott a RAM-nak, mind 2.6V-on jaratta oket. DDR2 eseteben a fapados deszkak kerdes nelkul 1.9-1.95V-ot lottek be, mert nem volt lehetoseg allitasra, 1.8 V-on meg meg se nyekkent egyik sem, de a legtobb esetben 1.95V is keves volt, 2.0-2.1V-on voltak biztonsaggal hasznalhatoak az atlag es a tuning modulok egyarant. DDR3 eseteben sem talalkoztam meg olyan memoriaval, ami szabvany feszen problemamentes lett volna. Ezek utan szerintem tokeletesen mindegy, hogy ker-e plusz feszt az adott modul vagy sem. Adsz neki es elfelejted az egeszet, minek rohangalni memoria utan?
-
Brekkk
őstag
Van egy A8-3850-es procim és egy Giga GA-A75M-UD2H-s lapom.
Kingston Hyper X Blu DDR3-1600-as 2*4 gb rammal.
A gép kb 4 hónapos eddig semmi gond nem volt vele, de most elkezdett BSOD-t dobni.
Semmilyen tuning nincs rajta minden alapon megy AUTO beállításokkal.
Egyedül a memóri kap 1,65 Voltot fixen, mert ez a gyári értéke.Az alábbi BSOD kóddal száll el.
0x00000124Feszt kell neki adni? I5-nél tudom, Vcore-t kell adni ennél de itt mit jelent?
-
szacsee
nagyúr
válasz
atti_2010 #1806 üzenetére
Ájemdé fronton később kupálódott ki az MSI, viszont ha az extrém tuningot nem nézzük, akkor LGA 775-nél (P35-től) már elég jó deszkákat gyártottak Intel vonalon.
Am2-nél még voltak gondok, főleg az NV chipsetes deszkákkal, de AM2+ óta gondolom AMD vonalon sincs bibi velük. -
atti_2010
nagyúr
válasz
echterion #1798 üzenetére
Ahhoz meg semmi köze, máskülönben a lap nagyon jó csak valahogy az A8-3870 procinál elszúrtak valamit, remélem az 1,5 ben javítják.
(#1799) zetecR A miket leírtam általános problémák a Gigánál és sajnos elég sokan ismerik, csak tegnapelőtt este 4 Giga tulaj kért segítséget 2 zúgó tekercsel egynek elhalálozott a VRM, egy meg a jól ismert memóriagondokkal, nekem is volt 3 lapom tőlük nem kell bemutatni, mindenki azt vesz amit akar és amit kap.
-
atti_2010
nagyúr
Mert a Gigát 2 Km körzetbe kerülöm , és a Gigánál is vannak gondok, legalább az MSI rendesen frissíti a Biosait.
Pl echterion kollégának az van és mégis vannak problémai ahogy elnézem elég gazdagon, az MSI jó minőségű alkatrészeket használ oszt a Biost meg majd csak kijavítják, csak ezzel az új A8-3870 -el van gond. -
nincs valakinek kölcsönbe egy fm1 cpu-ja? vagy esetleg meglátogathatnám egy fm1 alaplappal?
A8 AD3850WNZ43GX 100W Husky 2900MHz 1MBx4 NA B0 P1.20
A8 AD3800OJZ43GX 65W Husky 2700MHz 1MBx4 NA B0 P1.20
A6 AD3650WNZ43GX 100W Husky 2600MHz 1MBx4 NA B0 P1.20
A6 AD3600OJZ43GX 65W Husky 2400MHz 1MBx4 NA B0 P1.20
A6 AD3500OJZ33GX 65W Husky 2400MHz 1MBx3 NA B0 P1.20
A4 AD3400OJZ22GX 65W Husky 2700MHz 512KBx2 NA B0 P1.20
E2 ED3200OJZ22GX 65W Husky 2400MHz 512KBx2 NA B0 P1.20ezekkel elindulna a lapom, frissíthetném a bios-t, utána menne végre benne a saját cpu-m, egy a4-3300 ...
jelképes összeget, sört, csokit tudok felajánlani
-
zetecR
addikt
válasz
atti_2010 #1759 üzenetére
Gigán CPU Vcore.
Ugyan Gigás csóka írta, de elég jól magyarázza a Llano tuning alapjait, érdemes lehet átolvasnod.
-
tomesto
aktív tag
Tuning az nekem nem igazán megy...
Gigabyte a75-d2h lapom van
Meg A4 3300 as procim.
Ha felhúzom akár 200mhz-t akkor már nem látja a vinyómat a gép, csak ha resetelek a következő újraindításig megint látja, utánna megint csak resettel...
Ötlet? Hasonló problémája valakinek? Próbáltam már mindent
Kikapcsoltam az IGP-t, ram frekit visszavettem, adtam+ feszt semmi... -
audi100td
nagyúr
válasz
edward2 #1732 üzenetére
Szóval csak sima kötekedés volt, nem különösebben érdekel, de legalább ne magyaráznád félre.
doom3do: Ugye tisztában vagy azzal, hogy egy notinál a hűtés nem csak a cpu/apu hőmérsékletéért felel, kb az lesz a vége, hogy tönkre teszed az egész gépet. Laptopot tuningolni amúgy is szentségtörés, legalábbis a szememben.
-
stratova
veterán
válasz
Kingcold #1740 üzenetére
A8-3870K 38-40e
HD6670 GDDR5 23-25e
61-65eAthlon II X4 640 25-30e
HD6850 40-44e
65-69eMeg lehet nézni HD 7970 (ami sokkal erősebb a 6850-nél) mekkora hátrányt szenved Athlon II X4 640-nel (3.0 GHz)
doom3do
A tartóstesztet hűtőben vagy fagyasztóban végzed? 80 °C környékén elvileg a hővédelem levágja P6 állapotba. Amúgy az eredmény szép, de notebookot ilyen fesszel ilyen hőfokon.. háááát..
-
doom3do
csendes tag
Az utóbbi pár hétvégén próbáltam kicsit húzni az A4-3300M köré épített asus k53ta-sx029d laptopomat. [link1] [link2]
A procit sikerült 3.5 GHz-ig stabilan tartanom, de szeretném a memóriát is egy kicsit gyorsítani. A bios eléggé gyér, kb. dátum, pontosidő, boot sorrend és jelszó van benne.Így a setfsb vagy hasonló programhoz (cpufsb, softfsb, clockgen, speedfan..) keresek importálható pll/xml fájlt, vagy legalább pll és kvarc típust az FSB húzáshoz.
A garanciavesztéses tuningra még nem szántam rá magam. Remélem, hogy smb-n keresztül állítható alaplapi pll van rajta. -
Kingcold
aktív tag
válasz
edward2 #1732 üzenetére
sose volt ati/amd konfigom, ez lenne az első.
Tottál laikusként kérdezem újramert mert ez nem ez én világom, de érdekelne.
van egy a8 as procim, stimt,
egy fm1 es alaplap
ezen 2 db pci-e csatlakozó van
ha vennék 2 db 6670 est az összedolgozik a proci integrált 6550 es vga jával?
vagyis, miképp tudnék egy fm1 es konfigurációból a lehető legtöbbet kihozni? -
Kingcold
aktív tag
Hali!
A napokban tervezek egy a8-3870 es konigot, 6670 es vga val párosítva..
Kérdésem, csak dual szinten működik a dolog, vagy esetleg szerezhetnék egy 2. 6670 est is és így 3 an dolgozhatnak együtt? -
zetecR
addikt
válasz
Joker94 #1707 üzenetére
Szia,
én pont a NFS Runnal játszogatok A6 3650-en.
Mivel elég jól interpolál a monitorom, nem zavar, hogy vissza kell vennem a felbontást 1280x960-ra, + az FSB 150MHz (tehát az IGP 666Mhz, a proci 3600Mhz megy) gyakorlatilag folyamatosan a limitált 30FPS környékén megy.
Ha felrakom 1600x1200-ra, akkor már az FPS le-le esik akár 20 környékére is. -
stratova
veterán
válasz
audi100td #1724 üzenetére
York-ot tekintsük kicsivel gyorsabbnak (c2c) Phenom II-nél, bár GTA IV pont nem az a játék, ahol ez kijönne.
(vigyázat gigateszt)
Lásd.
3.2 GHz: QX9770 (32.6) vs. Phenom II 955 (34.0) fps
3.0 GHz: Q9650 (30.6) vs. Phenom II 945 (32.5) vs. Athlon II X4 640 (28.9) fpsLlano Phenom II és Athlon II közötti teljesítménnyel bír. Ahol egy 3.5-ös York nem hajtja ki a kártyát, ott Llano sem fogja megváltani a világot.
Kicsit más:
A8 -3850 2.9 GHz - GTA IV: Episodes from Liberty City Patch 1.1.2Kis érdekesség a diskuráláshoz:
A8-3850 (2.9 GHz 4 MB L2) vs. Q9550 (2.83 GHz 12 MB L2) -
audi100td
nagyúr
válasz
atti_2010 #1725 üzenetére
Mi lenne ha egyszer arra reagálnál amit írtam és nem kezdenél el rögtön ferdíteni?
Kiindulópont:
Joker94: "Q9400-al 3.5Ghz-en is csak 30%on hajtja ki az 580-at."
Te:
"Viszont az A8 simán kihajtja az 580-at."
"Játékokról volt szó, játékokban pedig nem profitálsz a prociból pláne FullHD-ben"
Te magad világítottál rá az ellentmondásra (illetve mondtál magadnak ellent), akkor hogyan tudná jobban kihajtani az A8? Főleg úgy, hogy nem gyorsabb egy 3,5GHz-re húzott Q9400-nál.
Egyébként a GTA4 eleve egy speciális eset, sokkal többet számít ott a cpu mint a vga.
"egy 4 magos Athlon elég mindenre"
Ha csak játékokat nézzük, ebben egyetértek, nem is állítottam az ellenkezőjét.
"neked nem jött be ez a proci az egy dolog az meg hogy másnak nagyon jó lehet egy másik."
Ilyet sem mondtam, nagyon is bejött, csak a gpu része vált számomra kevéssé az árát figyelembe véve. Hogyne lett volna elég a cpu teljesítménye amikor egy nagyjából azonos teljesítményű AM3-as proci váltotta? Másrészt soha nem mondtam, hogy nem lehet jó másnak, sőt nagyon sok esetben a legjobb alternatíva, de nem a mai játékokhoz, mai felbontásokon.
-
kzkz
őstag
Sziasztok!
Most fogok venni egy A6-3650-es procit, és az lenne a kérdésem, hogy az AM2/AM3-as hűtők jók ehhez az FM1-es foglalathoz?
Előre is köszi a választ!
Üdv,
KZ -
Joker94
aktív tag
Nézegettem ezt az új FM1 platformot.
Mit kell tudni ezekről?
egy A6 3650 mennyire alkalmas pl BC2,Gta4,NFS Run futtatására?
Külön VGA-t nem szeretnék,öcsémnek akarok valami jó kis cuccot összerakni ami keveset eszik,olcsó és halk. -
whiteman0524
aktív tag
válasz
whiteman0524 #1634 üzenetére
Egyébként gondoltam rá hogy be kéne ruházni még 4GB memóriára, mert a virtualizáció csak úgy szippantja a gigákat ha azt akarja az ember hogy értelmes sebességgel fusson a virtuális gép. Jelenleg gyárilag 2*2GB 1333Mhz-es memóriamodul van a laptopomban, de ha bővítenék akkor ezeket lecserélném 2db 4GB-os modulra.
Azon gondolkoztam ennek kapcsán, hogy az A6-3400 mellé most akkor lehet gyorsabb memóriát is rakni, vagy maximálisan az 1333MHz-es támogatott?
-
medek3
aktív tag
Szerintem csak az a bajuk, hogy hűtlen voltál. Megváltál a tiptoptól egy "riherongyért"
Szívesen olvasgatom amiket írogattok tuning és fejlesztgetés terén. Neked is volt egy jó pár hozzászólásod, ötleted aminek így gondolom vége. -
Banános Joe
csendes tag
Ez ide részben OFF, de egy nagy ár/érték/fogyasztás teszt érdekes lehetne.
Különböző árkategóriákban(persze az árak változnak, tehát az adott időszakban hasonló áron beszerezhetőek tartoznak egybe) versenyezhetnének a platformok. Azért egy átlag felhasználónak - főleg a jelenlegi gazdasági helyzet mellet - mégiscsak az a legfontosabb, hogy a pénzéért a lehető legjobbat kapja.Természetesen szintén közel azonos árú alaplapokkal érdemes tesztelni(a felszereltségük platformonként úgyis változó, amitől csak kontrasztosabb lesz az egész). A különböző órajelű RAM-ok tovább árnyalhatják. Tehát lényegében az egyenlő összegből vásárolt alaplap+processzor+memória határozná meg az egészet. A többi hardverelem lehetőleg azonos.
Ez tulajdonképpen a "hogy költsem el tökéletesen a pénzemet?" kérdés.lehetséges processzorkategóriák:
100-150$ kategória
AM3:
Phenom II X4 8xx/9xx
Athlon II X4 6xx
AM3+:
FX-4100
FM1:
A6-3650/A8-3850
esetleg Athlon II X4 631/651
LGA1155:
Core i3-21xx150-200$ kategória
AM3:
Phenom II X6 10xx
AM3+
FX-6100
LGA1155:
Core i5-23xx/24xx200-250$ kategória
FX-81xx
Core i5-25xx
Ez gyakorlatilag már megvolt a Bulldozer tesztben.Ezek már mind voltak különböző tesztekben, de azok többnyire teljesítmény alapúak voltak, aminek előre borítékolható eredménye, hogy az Intelek csúnyán megverik az AMD procikat. Egy ár/érték alapú teszt azonban teljesen más eredményeket hozhatna.
Itt a lényeg az lenne, hogy egy adott pénzegységre mekkora teljesítmény jut és mindehhez milyen fogyasztás párosul.A kategóriák egyébként is érdekesek, mert az első kategória az igazi 4 magosok harca az i3-mal, a következő a 6 magos AMD-k és az olcsóbb i5-ösök csatája, a legnagyobb bull ellen meg leginkább csak a 2500k indítható. Az i7-nek meg sem teljesítményben, sem árban nincs már ellenfele.
Tudom, nem kéne annyit álmodozni...
-
atti_2010
nagyúr
-
audi100td
nagyúr
válasz
Banános Joe #1650 üzenetére
Igen, van bele X4 is, de 100W TDP-vel szerintem semmi nem szól mellette, klasszikus "FSB" tuning meg ezen a platformon gyakran elég nehézkes illetve lemondásokkal társulhat (pl. AHCI, USB 3.0).
"X4 631/X4 651(bár ezekről gyakorlatilag semmit nem találtam, de gondolom nem lehet nagy különbség az AM3-as társaikhoz képest)."
Lényegében Llano lapkák, amiken letiltották a grafikai egységet.
"van olyan FM1 lap, amin nincs videó kimenet."
Elhiszem, csak mutassatok egyet, nem kötekedésből, de én még nem láttam ilyet, pedig itt elég széles a választék: [link]szerk: valóban, nem szóltam, igaz csak ez az egy létezik ha minden igaz
-
Banános Joe
csendes tag
Nagyjából erre számítottam. Van pár X4 is FM1-be, de azoknak is hasonló lehet a teljesítményük.
Viszont ha a Llano csak HTPC-nek és irodai munkákra jó választás, akkor nem értem ezt a sok fícsört. Ezekhez a legolcsóbb lap + kisebb proci(mondjuk egy A6) is elég, és akkor kapunk egy valóban olcsó célgépet.
-
echterion
nagyúr
válasz
Banános Joe #1637 üzenetére
Az A8 teljesítménye kb. Phenom II x4, innen tudsz következtetni, hogy milyen kártyát hajt ki (szerintem a legtöbb kártyához elég, főleg fullHD és afelett), neten van egy csomó infó róla. De dedikált kártya mellé én nem ezt a platformot használnám, egyszerűen túl drága ahhoz.
-
Banános Joe
csendes tag
Sziasztok!
Engem az érdekelne, hogy mennyire jól beruházás egy FM1-es konfig, illetve van-e értelme az APUnak dedikált videókártya mellett. Hosszú lesz, muszáj leírnom az összes gondolatomat, mert csak így derül ki, ha hibás a gondolatmenetem.
Egy kis kutatással arra jutottam, hogy FM1-es gépet nagyon jó áron össze lehet dobni, a tesztekből és videókból pedig az derül ki, hogy kompromisszumokkal bár, de még játszani is lehet csak az APU-val.
Viszont dedikált videókártya mellett az xbitlabsos teszten az A8-3800-at az Athlon x4 630 lenyomta, az i3-2100 pedig köröket vert rá(sőt, sok helyen a Pentium G850 is elverte).
Passmarkos eredményeket is nézegettem, ott viszont toronymagasan vezet az A8-3850 az előbb felsoroltak előtt. Nem tudom ez a gyakorlatban mennyit számít, de remélem tényleg ennyivel erősebb a 3800-as testvérénél.
Ami nagyon tetszik az FM1-ben, az az alaplapok felszereltsége...30000 forintért már elhalmoznak usb3 és sata3 csatikkal, egekig húzható memória foglalatokkal, 3-way CrossifreX lehetőséggel, és egy rakat jól hangzó funkcióval, amik nem tudom mire jók.
Hosszú évekig jó lehet, fejleszthető, ramot lehet bővíteni, ha kevés az IGP, akkor dual graphics, esetleg drágább videókártyát beépíteni és mikor már az is kevés, akkor abból CF, esetleg 3-way CF. Viszont itt elveszti a lényegét az APU. Ráadásul pont ő az egyetlen, amit már nincs hova fejleszteni, mert ebbe a foglalatba az A8-3870K a csúcs.Tehát a kérdésem tulajdonképpen a következő lenne:
Meg tud hajtani az A8 egy(ezt még biztos), esetleg több felsőkategóriás videókártyát; vagy APU-t(és ezzel együtt FM1-es lapot) venni ilyen célra mellélövés?
Magasabb felbontáson elvileg már VGA limites a dolog, de azért érdekelne, hogy egy 1000$-os Intel csoda vajon mennyit dob a teljesítményen.
Csak azért gondolkodom ezen ennyit, mert ha ebből a platformból is ki lehet hozni egy kiváló játékos gépet, akkor felesleges jóval drágább alaplapokat és processzorokat vásárolni. Ha meg már úgy is VGA limit van, akkor a különbözet fordítható drágább kártyára.
Hogy legyen valami konkrétum:
A8-3850: 35K
csúcs FM1 alaplap: 30k
a többi alkatrész tetszőlegesPersze most nagyrészt játékokról van szó, mivel ezekhez kell vas. Otthoni munkára egy 4 magos gép már több, mint elég.
-
zetecR
addikt
válasz
whiteman0524 #1630 üzenetére
Semmi, mint írtam az MS honlapról letölthető Virtual XP-nek nem kell semmiféle harveres virtualizáció, bármin elfut, ami elbírja.
Az A6 meg bőven elbírja.atti_2010: nem kéne, nekem is fent van és nem hajtja.
-
whiteman0524
aktív tag
Üdv!
Van egy A6-3400-al szerelt laptopom. Munkához használnom kéne a Windows Virtual PC-t XP virtualizációhoz. Nem tudom hogy ez a processzor támogat-e esetleg valami natív dolgot ezzel kapcsolatban, vagy van-e valamilyen szoftver amit fel lehetne tenni hozzá ami optimalizál a teljesítményen?
-
edward2
addikt
válasz
VaniliásRönk #1592 üzenetére
most fut prime olyan 14 órája még nem volt egy hiba se.
olyan lehetséges alaplapon, hogy egyes ram slotok kevésbé terhelhetőek? mintha kézikönyvben is írták volna, hogy a kék slot jobb tuningra. mert most prime előtt frissítettem biost meg átraktam ramokat másik slot párba.
Feszt különben olvastam máshol is hogy kicsit rá lehet pakolni. Bár ha most nem lesz fagyás akkor szerintem hagyom úgy.
-
audi100td
nagyúr
válasz
echterion #1574 üzenetére
Rákaptam megint Heroes 6-ra, oda meg a monitoromhoz kevés, Diablo III is várós és attól tartok oda sem lesz elég, persze az még odébb van, de most még kis bukóval el tudom adni.
zetecR: i3-530 volt kilátásban valami olcsó mATX lappal +tuning, de találtam egy 4 magosítható Athlon II X3-at 15k-ért, még alaplap ügyben kell megegyeznem és akkor kijöttem 26,5k-ból ha minden igaz, de elég lassan ír vissza, remélem nem vadásszák el előlem. A RAM-okon is tudok spórolni pár ezer Forintot, feltéve ha van még a nagykerekben az olcsó 8GB-os Crucial kitből. Vga még kérdéses, lehet 1GB HD4850 / GTS250-re futja csak, meglátom melyiket tudom olcsóbban beszerezni, teljesítményben elég lenne mind a kettő, csak kicsit tartok attól, hogy az AMD már nem igen foglalkozik ennek a szériának a szupportjával, ami újabb játékoknál megint balul sülhet el.
-
audi100td
nagyúr
válasz
atti_2010 #1554 üzenetére
BIOS-ban van egy olyan opció a tuning részleg között amit "GPU boost"-nak kereszteltek el (A6-3500 mellett ez nem jelent meg a BIOS-ban), 4 opció van, performance, extreme, manual és disabled. A manuális módban olyan 50MHz körüli léptekben lehet választani az órajelek között. Egyébként a dobozra is rá van írva, hogy "unlocked Radeon HD Graphics".
-
atti_2010
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #1546 üzenetére
IGP-t , GPU-t sohasem volt nagy üzlet tuningolni.
-
válasz
Skynet258 #1538 üzenetére
Hát, a beállítós részlegnél nem történt semmi változás. Direkt körbefényképeztem minden egyes oldalt, bár ezt inkább a beállítások visszaállítása miatt tettem meg. Szerencsére a kiélezett RAM tuningos beállításaim még mindig stabilnak bizonyulnak, de ilyesmi úgyis csak hosszabb távon derül ki. Múltkor Brazosnál ért egy kis meglepetés frissítés után, pedig erről sem írtak semmit. Azelőtti lapomnál egyéb tuningos visszaesések következtek be a frissítéseknél, akkor többen is inkább egy kitapasztalt verzióra tértek vissza.
-
=HG=
addikt
Szasztok!
Na túl vagyok a Giga alaplap gariztatásán, és összeraktam a masinát, de nincs szerencsém ezzel a géppel..Tekintettel arra, hogy A8-as Box már nem volt, így kapott egy szerény hűtőt a proci :AC 64 Gt pro. Ami viszont néha elfelejt elindulni bekapcsnál
Kingston Hyperx 1600 Mhz
Gigabyte GA-A75M UD2H
AMD A8 3850
WD 500 Gb sata3 HDD
Chieftec 500-as táp
Thermaltake házHavernak raktam össze, de nekem ez a config tök szimpi. Hangja szinte semmi, ár-érték arányban tök jónak tartom ( 126 Ft)
Bár élményindexben csak 5.9 (tudom sokmindent ez nem jelent) szűk keresztmetszet:vinyo-memória..ők kapták az 5.9-et
Egy ssd szerintem sokat lendítene a dolgon... -
jorden06
senior tag
Sziasztok!
Vettem egy notit, amiben az AMD A6 3200-as procija dolgozik.
Az én fülemnek viszonylag hangos a hűtés, és nem hiszem, hogy ez a kevés hőt termelő központi egység ennyi hőt termelne.
Van valami utility, amivel ezt csekkolni és szabályozni lehet?
-
dni
őstag
Sziasztok!
Egy GIGABYTE GA-A75M-UD2H + A6-3500-as páros beszezését tervezem HTPC célokra, van ezzel alaplappal kapcsolatban tapasztalatotok vagy ellenjavaslatotok?
Milyen 4GB-os (1*4, 2*2) memóriát érdemes hozzá venni?
Válaszaitokat előre is köszönöm.
-
atti_2010
nagyúr
Én is most szenvedek egy A8-al.
-
atti_2010
nagyúr
Egy X3 720-at használtam Gigával majd egy Asusal, a rettenet és az élvezet közötti különbséget vettem észre, ezt nincs hogy magyarázni hiszen az alaplapon kívül minden ugyanaz volt, ebben a legjobban vérlázító az volt hogy a Giga memória vezérlési hibákra hivatkozott az AMD procik részéről viszont ugyanezek a procik Asus lapokban kiválóan működtek még extrém tuningal is.
-
audi100td
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #1442 üzenetére
Nálam is megy az AHCI tuning mellett, viszonylag olcsó Asus lapom van.
-
zetecR
addikt
válasz
echterion #1441 üzenetére
Most épp úgy használom, hogy 1155FSB-hez nincs emelve az NB fesz, a CPU szintén alapfeszen viszi a 3255MHz-et.
A vicc az, hogy másfélóra prime is lefut 3600MHz-en, viszont le leteszem sleep módba, amikor visszajön lefagy.
De sleep nélkül egész nap hibátlanul elmegy.
Erre kellene valamit kitalálni... -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
audi100td #1431 üzenetére
Valoszinluleg tobb vezetekezes kene az alaplapra, bonyolultabb ergo dragabb nyak. Ennyi. Na most ha Intel platformot herelnek igy ki ilyen altalanosan, premium kategoriaban is, akkor olyan ordas nagy seggberugast kapnak, hogy onnantol kezdve a szajukon keresztul... az AMD-nek meg orulnie kell, hogy addig sem Intel alaplapok potyogtak a gyartosorokrol.
Az, hogy a GigaByte-nal megy az AHCI tuning mellett megint csak azt igazolja, hogy nem a chipset a ludas, vagy ha igen, akkor is ki lehet kuszobolni a hibat. Nyilvan nem ingyen van a megoldas itt sem, szoval a legtobben telibe****tak.#1409 balage25: Jatszogatni az A6 is eleg lehet, de ha a jovore gondolsz azert az A8-ban levo +35% jol johet majd. (meg hat az jopar dolgot HD-ben elvinne a TV-n is) Fogyasztas szempontjabol kimondottan jo a rendszer, egy HD6670 sem zavarna sok vizet, de ha mar szempont a villanyszamla akkor inkabb kihagynam.
Es mivel a tobbiek itt eppen beszelgetnek rola, erdemes megnezned, hogy kepes-e egy idoben kezelni a szukseges kimeneteket a kiszemelt alaplap. Igaz most van egy CRT-d masodlagos kijelzonek, de ha kesobb valtja egy LCD kellhet a ket digitalis kimenet. -
audi100td
nagyúr
válasz
echterion #1415 üzenetére
Valóban, csak egy gond van az AMD-vel, az Intel erőforrásainak mindössze a töredékével rendelkezik, ennek következményeit tapasztalhattuk már nem egyszer, ehhez képest azért így is elég jól állják a sarat. Egyébként vásárlás előtt tényleg a user feladata utánajárni a dolgoknak, én is emiatt néztem nagyon amikor nem ment a tuning, anyáztam is rendesen, de előtte kellett volna alaposabban körbejárnom a témát. Nálam pl. külön le van írva a gyártó oldaláról is letölthető manualban, hogy "The HDMI and DVI-D output ports cannot work simultaneously."
-
=HG=
addikt
Sziasztok !
Nagyon láma kérdés, de összeraktam egy gépet Giga alaplap A8 3850 proci, de nem ad képet...vcard nincs benne..hogyan tovább ?
Első indításhoz kell valami, hogy érzékelje a monitort ???
HELP ! -
audi100td
nagyúr
-
VaniliásRönk
nagyúr
-
audi100td
nagyúr
Nincs mit, gondolom HTPC-nek lesz, meg ilyen ITX platformon eleve nem igen szokás tuningolni. Szerintem válaszd a legolcsóbbat ami megfelel a céljaidnak szolgáltatásban.
balage25: Nem írtad milyen játékokra gondolsz, pár évesek többnyire könnyedén elmennek az A6-3500-on is, viszont a cpu rész alapórajele eléggé alacsony, tuninghoz meg nem árt egy jó alaplap. Minden esetre egy 6670 elég sokat dobna a játékteljesítményen az biztos.
-
Játékok mennyire mehetnek 1280x720-as felbontásban? Egy a6 3500 procit vennék, vagy vennem kéne egy 3870k procit, vagy egy 6670-es vga a 3500-as mellé? Árban ugyanott lennék, de a fogyasztás is fontos lenne.
-
avion
csendes tag
Sziasztok,
tud valaki méreteket mondani az A6-3500 gyári cooler-éről?
Köszi! -
edward2
addikt
válasz
VaniliásRönk #1376 üzenetére
lejjebb egy fokozattal? bocs de te fikáztál le, hogy nem jártam egyből utána.
Annyira támadtalak amennyire te engem. Azt meg hogy megkérdezem miben szar már nehogy támadásnak vedd.
Mellesleg az írásod után rákerestem a topikban az f1a75 szóra és pár találaton kívül nincs semmi. Abból is 2 te vagy 2 meg én.
Az hogy pl. tuningban szar a lap az engem sohasem érdekelt. Ha tuningolni akarnék akkor nem fm1el bohóckodnék.
-
Fooler89
őstag
Jelentem megérkezett a csere alaplapom.
Nem tudom, hogy most merjek-e tuningolni....vagy csak visszaállítanom nem szabad.A mosfeteket milyen hőmérsékleten érdemes tartani? Van nálam infrás hőmérő, holnap megmérném és ha sok akkor bordáznám.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
edward2 #1373 üzenetére
Mikor fordult elo olyan, hogy nem egy top ANUS lap lett a tesztgyoztes? Max. akkor, amikor meg tombolt a DFI-kultusz.
Amit hivatalosan tudnia kene, az is bugos. Meg a tesztek szerint tuningban is asz, aztan megsem.
Egyebkent nem irtam semmi olyat, amit szemelyes tamadaskent kellett volna ertekelned, szoval kapcsolj lejjebb egy fokozattal.#1374 echterion: En nem ontottem ra semmifele merget, pusztan jeleztem, hogy vasarlas elott esetleg utana kellett volna itt neznie a lapnak. Nekem ez volt anno az elso gondolatom, csak sajnos amikor nekem mar megvolt az alaplap meg a PH-teszt is csak keszuloben volt. Senkinek sem volt vele tapasztalata.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
AMD "Llano" APU topik
- FM1 tokozás
- Négy, három, vagy két mag
- Integrált DX11 Radeon GPU
- Integrált PCIe 2.0 vezérlő
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes "K" modellek
* Llano (Husky/K12 & VLIW5):
A8-38xx, A6-36xx/3500, A6-34xx/3300, E2-3200
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! GigabyteA620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX6700XT 12GB Bitfenix Nova Mesh Enermax 750W
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest